perjantai 6. tammikuuta 2023

PAKKOSYÖTETTYÄ NEWSPEAKIA

Tässäkin blogissa on aika ajoin kerrottu feminismin voittokulusta ja sen kyltymättömästä nälästä joka ilmenee myös eri ammattinimikkeissä ts. niiden muuttamisessa. Kas kun niistähän pitää saada se ”mies” pois niin kerta kaikkiaan. Ja onhan omalle alallenikin väen väkisin ympätty sitä ”esihenkilö”-termiä mutta se ei vaan meikäläisen suuvärkkiin millään asetu. Sain yhdeltä kaveriltani sähköpostitse linkin jossa kerrotaan myös metsähallituksen menneen mukaan tähän newspeakin kehittämiseen. Otsikko on komeasti:

Metsähallitus heitti miehet historiaan ammattinimikkeistään: korjuuesimies on jatkossa puunkorjuun operaatioasiantuntija.

On siinäkin tittelillä kajautettu. Kaiken kaikkiaan uusia nimikkeitä on 189 kappaletta ja niitä perustellaan näin:

Halusimme, että uudistuksessa luovutaan mies-päätteisistä nimikkeistä ja pyrimme madaltamaan eri nimikkeiden välisiä raja-aitoja. Arvostamme monimuotoisuutta, edistämme yhdenvertaisuutta työyhteisössämme ja kannustamme monenlaisista taustoista tulevia hakemaan meille töihin, työsuhdepäällikkö Riikka Tella sanoo tiedotteessa.

Sukupuolineutraalit nimikkeet ovat myös osa Metsähallituksen vastuullisuusohjelmassa julkaistavaa monimuotoisuus-, tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa.

Eikös muuten Metsähallituksen kannattaisi keskittyä palkkaamaan osaavia työntekijöitä eikä alkaa haalimaan niitä ”monenlaisista taustoista”? Asian tekee huvittavan ja ärsyttävän välimailla leijuvaksi seuraava ilmoitus:

Uusiin nimikkeisiin on tehty tarkentavia määreitä, niitä on verrattu muihin alan toimijoihin ja niiden tarkoituksena on myös helpottaa työtehtävien ymmärrettävyyttä rekrytointia ajatellen.

Ymmärrän tämän kylläkin niin, että työnhakijalle tarvitaan jonkinlainen suomennus siitä, että mitä työtehtävää hän näitten uuskielisten nimikkeiden joukosta hakee ja mitä ne oikein tarkoittavat. Paljonko muuten on mennyt veroilla kustannettuja palkattujen virkakyöstiinoiden tunteja näiden kaikkien nimikkeiden keksimiseen?

Ja kuka tätä on vaatinut? Loppujen lopuksi? Palomieskin on jäämässä historiaan ja sitä perusteltiin näin:

Palomies-sana jäänee pian historiaan – sisäministeriö: Meidän täytyy vastata siihen, mitä yhteiskunta vaatii.

Yhteiskunta? Suuret ja laajat ihmismassat? Vaiko sittenkin parikymmentä äkäistä feministiä?

Tuleeko lautamiehestä lautahenkilö? Tai isänmaasta henkilönmaa? Onko tämä kaikki vain hevoshenkilöiden tietotoimiston uutisia?

Olettaisin että sotavaltiolla esimies on vielä sentään esimies eikä esihenkilö.

Tulee muistaa että maailmalla soditaan, yksi sota on ihan tuossa naapurissa, Suomen talous sakkaa koska se on ajettu sakkaamaan, tuontiväkivalta kaduilla lisääntyy ja perheitä menee pankrottiin sähkön hintojen vuoksi mutta Suomessa tällaiseen näpräämiseen riittää vieläkin aikaa ja rahaa.


43 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Siis voi jumalauta ! Valitettava seuraus muiden valitettavien seurausten lisäksi on se, että ihan alitajuisesti rupeaa vihaamaan ja inhoamaan jakkupukuisiä ällöfemareita. Voi perkele, että olis luudalla töitä, kun vaan joku tekis !!!

Anonyymi kirjoitti...

Eikös vastaavasti nainen-loppuiset sanat tulisi sukupuolineutraloida? Esim. punainen -> puhenkilö, kokonainen-> kokohenkilö.

Ihmettelijä kirjoitti...

Kai sille puulle sama kuka sen kaataa vaikka ois kuin hieno titteli...
Ja sotavaltio sitte. Kyllä neiti kapteeni, kyllähän minä, ympyriäisiä kiviä kyllä. Kyllä tätl vääpeli, hyvää huomenta vanhapiika.

JJR kirjoitti...

Tähän on tultu. Valittaen totean, että isänmaa sana korvataan tunnustajanmaa- nimikkeellä ja jos joku vielä tarjoaa äiti-maata on se oleva synnyttäjä-maa.
Mies ja nainen olivat ne menstruoiva ja ei menstruoiva. Tyttö ja poika jäävät käytöstä, jopa lapsi-nimitys on halventava ym sontaa.
Pitäisi saada ottaa valokuvia ja julkaista viherkommunistien äänestäjistä.
Nykymaailmassa minua ei hävetä myöntää äänestäväni kevään vaaleissa persuja.

Ha-nostri kirjoitti...

Yksinkertaisinta olisi tietysti ollut korvata mies-pääte nais-päätteellä, virassa/toimessa/hommassa on nainen. Tällöin meillä olisi esimerkiksi palonainen. Tästä olisi se hyvä puoli, että kun muun sukupuoliset rupeaisivat marisemaan asiasta voitaisiin aidosti pohtia kuinka suuri porukka tätä epäkohtaa päivittelee.

Anonyymi kirjoitti...

Ollessani väliaikaisesti pois palkkatyöstä ja "pääsin" takaisin noin kahdeksan vuoden jälkeen valtion hommiin, huomasin selvästi kulttuurin muutoksen. Oli tullut urheiluiltapäivät, virkistysmatkat, laivaristeilyt, kursseille Helsinkiin sai lentää, yksikkökokouksia piti järjestää pelkästä kokoustamisen ilosta ja huonekaluja vaihdettiin surutta; tietokoneita ja täyspuisia työpöytiä myytiin henkilöstölle muutamalla kympillä tai vietiin kaatopaikalle. Jos vuoden lopussa määrärahoja oli käyttämättä, ne oli ihan pakko kiireesti käyttää vaikka mihin tahansa jonninjoutavaan. Kuvaavaa oli erään naisjuristin pöydälle ilmestynyt kirkkaanpunainen tietokone, johon hän ihmettelijöille vastasi: "Ei kukaan muu älynnyt pyytää." Naisten osuus johtavissa asemissa oli myös uutta, mutta nimikkeiden muuttamisesta ei vielä ennen 2000-lukua edes keskusteltu. Kaiken kaikkiaan työpaikalla piti viihtyä. Tulivatko työt tehtyä aikataulussa, on toinen asia, mutta aina kiire on hyvä tekosyy kun osallistuu tai pannaan osallistumaan kaikenlaiseen hömppään.

Pieniä esimerkkejä, mutta kun nämä kertautuvat kaikissa virastoissa ympäri Suomenmaata, kiire on itseaiheutettuaa, keskittymistä vääriin asioihin ja rahan tarve budjetteja laadittaessa ylimitoitettua. Voin myös sanoa ilman sarvia ja hampaita, että omasta kokemuksesta hyvä esimies oli useinmiten mies. "Esinainen" voi surutta painostaa naispuolista alaistaan, jos tämä on itseä nuorempi ja kauniimpi. Myös entinen alainen on usein johtajana surkea, varsinkin nainen, jolle on jo ehtinyt muodostua talon sisällä oma ystäväpiirinsä ja suosikkinsa.

Viihdemaailma on mennyt mukaan myös täysillä. Ei ole enää olemassa televisiossa rikossarjaa tai elokuvaa, jossa poliisipäällikkönä ei istuisi tärkeilevä ja miehiä alaspäin katsova nainen ja miestenkin pareina olevat naispoliisitkin ovat aina siitä terävämmästä päästä. Alkaa tämäkin asetelma jo tympiä. Kuuluu ilmeisesti formaattiin, kuten nyt uusien Oscar-ehdokkuutta havittevien elokuvien vaatimukset; pelkkää woketusta ja intersektionaalista feminismiä käsikirjoitusta, näyttelijöitä ja tuotantotiimiä myöten. No, ehkä tuotannoissa onkin sitten siirrytty suoraan fantasian ja outojen lentävien örkkien ja älyttömien tehosteiden maailmaan, ettei vaan vahingossakaan loukata ketään. Mutta ketä enää kiinnostaa?

Anteeksi tämä pitkä vuodatus.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Terho Hämeenkorvelle, Anolle, Ihmettelijälle, JJR:lle, Ha-nostrille ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Terho: Ja ne vähäiset ällöfemarit määrittelevät nykyisin Suomessa puhetta ja ajattelua. Luudalla olis töitä.

Ano, JJR & Ha-nostri: Oikeastaan kun tuolle tielle lähdetään niin mahdollisuudet ovat loputtomat.

Ihmettelijä: Tietysti kohta niitä puita ei saa kaataa ollenkaan. Hiilinielu ja luontokato, katsos. Rehellisesti sanoen en tiedä, että kuinka naisesimiehiä intissä puhutellaan kun kävin inttini kauan ennen kuin naiset tulivat sinne sotkemaan. Nuoremmat miehet voivat kertoa. Mutta uskoisin että intti on kuitenkin niitä viimeisiä woketuksen vastaisia linnakkeita.

Rouva Ano: Älä suotta pyytele anteeksi. Tiivistit julkisen sektorin hyvin. Minulla on koko lailla samanlainen kuva. Ja nykyisen viihteen tiivistit yhtä lailla osuvasti.

Anonyymi kirjoitti...

Nopeasti yritykset lähtivät tähän wokellusvillitykseen mukaan.
Wokelluksessa on jo uskonnon piirteitä, kun aina tässä yhteydessä mainitaan pyhä kolminaisuus: monimuotoisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus miettimättä ollenkaan voiko näitä oikeasti saavuttaa kaikilla mahdollisilla elämänalueilla.
Täytyisi lopettaa kaikki vertailu, keneltäkään ei saisi vaatia mitään, kaikkien pitää päästä joka paikkaan.

Mies- loppuisia nimikkeitä aion kyllä käyttää feministien ulinasta huolimatta.

Ikätoveritar

Anonyymi kirjoitti...

Ukkivainaa työskenteli aikanaan metsäteknikkona, sattumoisin juurikin Metsähallituksella. Silloin, ainakin puhekielessä, metsätyönjohtajia ja savottapäälliköitä taidettiin kutsua ukkoherroiksi... Hyi miten epäintersektionaalista! Naisoletettujakaan ei tainnut liiemmin työmailla näkyä, paitsi tietysti kämppäemäntinä, yms. No, näin muuttuu maailma, Eskoni.

-J.Edgar-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ikätoverittarelle ja J. Edgarille & kiitos kommenteistanne.

Ikätoveritar: Niinpä lähtivät ja en ymmärrä miksi. Sillä tämä uususkonto lähinnä heikentää niiden toimintaedellytyksiä. Ehkä uskonnon asema on samanlainen kuin YYA-liturgia joskus 1970-luvulla. Mutta se uskonto oikeasti tuhoaa suomalaista taloutta. Toisin kuin YYA aikanaan.

J. Edgar: Minä vähän veikkaan että metsähallituksen leivissäkin se varsinaisesti metsissä oleva porukka on edelleenkin pääosin miehiä.

Anonyymi kirjoitti...

Käytän edelleen perinteisiä käsitteitä esimies, palomies, talonmies jne., koska niissä ei ole mitään vikaa ja ne tulevat selkäytimestä. Siihen on turha tulla vouhakkeiden mussuttamaan omaa agendaansa. Ainoastaan jos esimies yrittäisi siihen pakottaa, pitäisi ehkä muodon vuoksi yrittää, mutta se tuskin tulisi onnistumaan, kun se tosiaan on selkäytimessä.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Jos otettais palosotilas uudelleen käyttöön. On intersektionaalinen. Se taisi saada alkunsa VeePeeKoosta kun palosotilaat äkseerasivat. Tai sitten suojeluskunnista jotka alkoivat VeePeeKoon suojissa.

Lentoperämies tai lentoperänainen. Lentoperähenkilö?

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin yhden naispuolisen puutavara-auton kuljettajan tiedän, sekä joitakuita muitakin metsäalalla toimivia naisia. Tosin yhteinen nimittäjä näille on, että ovat luonteeltaan semmoisia ns. hyviä jätkiä eivätkä siten ole koko ajan narisemassa ja valittamassa ties mistä jonninjoutavuuksista. Vaan pääpiirteissään melko miesvaltainen alahan se toki edelleenkin on.

-J.Edgar-

Anonyymi kirjoitti...

Rouva Ano, olet siis ollut valtion virassa. Miten itse suhtauduit siihen, että Sinua sanottiin virka"mieheksi"? Ihmettelitkö miksi, vai olitko vain tottunut syytä tarkemmin pohtimatta, että niin se termi nyt vain kuuluu, täysin vakiintuneesti, vaikka virkamiehinä voi olla naisiakin. Onhan kielessämme, kuten epäilemättä kaikissa muissakin kielissä, kosolti muitakin merkillisyyksiä, joita joskus saatamme ihmetellä, mutta joihin yleensä olemme vain niin tottuneet, ettemme tule ajatelleeksikaan niissä oleva jotakin outoa.
Tässä tapauksessa asialle kylläkin on selvä historiallinen syy: oli aika, jolloin valtion virkoihin tosiaankin nimitettiin vain miehiä.

Qroquius Kad kirjoitti...

Lautamies on jo korvattu termillä "maallikkotuomari".
Eikös muuten sekin pitäisi käsitehässiä muotoon "ammattipätevyysrajoitteinenkyseinennaisoletetunhenkilönetunimi"?

Isänmaa?
Sehän kuuluu tuhottavaan kolmikkoon Koti, Uskonto ja Isänmaa:

Koti tarkoittaa ydinperhettä, eli vanhempia lapsineen;
länsimaisen yhteiskunnan pienintä yksikköä.
Uskonto on kristinusko, joka on luonut arvopohjan (ei pidä sekoittaa hässityyn käsitteeseen the Arvo Pohja™!) eurooppalaiselle kulttuurille ja yhteiskuntajärjestykselle;
erimieliset voivat selittää, miksi islamin muodostamat yhteiskunnat ovat paskastanioita ja kristinuskon muodostamat hyvinvoivia kansalaisyhteiskuntia.
Isänmaa on se kansalaisen oma valtio, jossa hän asuu, jonka kokee omaksi maakseen ja joka toimii hänen ylimpänä edunvalvontaelimenään tässä maailmassa.

Kodin hävittäminen aloitettiin romuttamalla avioliittoinstituutio.
Naisen Seksuaalinen Valta päästettiin leuhottamaan rajoittamattomana ja seurauksena on yhteiskunta täynnä isättömiä äpäriä ja nuoria miehiä, jotka tietävät etteivät koskaan pääse naimisiin tai edes vakinaiseen parisuhteeseen naisten ratsastaessa kullikarusellissa tuottamassa lisää isättömiä äpäriä.

Uskonto on korvattu yleisellä hyve- ja suvaintoaatteella, jonka rinnalle on sekä
tuotu raivokkaan väkivaltainen islam että
luotu ilmastoa palvova Gaia-uskonto ja Pyhää Ylivertaista Naiseutta palvova intersektifempsaus.

Isänmaa on aina ollut poliittiselle eliitillemme jotain vaikeasti ymmärrettävää.
Vapaussodan voiton jälkeen Svinhufvudin senaatti teki samantien Saksan kanssa kolme Suomelle erittäin epäedullista kauppasopimusta.
Tavoitteena oli siis alistua Saksalle ensin taloudellisesti ja sitten poliittisesti.

Sitten tuli 20 vuoden outo interregnum, jossa piti olla itsenäinen valtio.
Onneksi II maailmansodan jälkeen eliitti sai alistua Ryssän huoraksi.
Taas tuli tuska, kun Suuri ja Mahtava ei ollutkaan ikuinen, mutta onneksi eliitti sai uuden projektin eurooppalaisen talousyhteistyön muuttamisesta Globalististen Eurostotasavaltojen Liitoksi eli Eurostoliitoksi.
Siinä Suomen asema ei ole olla edes eurostotasavalta, vaan johonkin sellaiseen kuuluva globlasti.

Kaikki tämä onkin jo melkein saavutettu, ja lopullinen silaus tulee parin seuraavan vuoden aikana.
Ei sille enää mitään voi.
Emmekä me sitä yritäkään estää.
Emme pysty.

Strix Senex kirjoitti...

Mahtavatko tietää, kuinka naurettavia ovat ja kuinka heille nauretaan. Sillä huumoripuolella noiden pitkien ja kummallisten titteleiden saralta tulee mieleen ensinnäkin Olli ja mustapartaisen miehen titteli Yliesierikoisapulaisvaravauriovuorovarausratkaisupäällikkö ja sitten Neuvosto-Karjalan Petroskoin sanomissa esiintyneet tittelit, jotka veivät yhdelle palstalle kirjoitettuna 3 – 5 riviä. Joskus ne kyllä olivat vielä pidempiäkin. Yleisestihän tiedetään, että ne, jotka eivät kykene toimintaa kehittämään, pyrkivät pätemään kehittämällä uusia titteleitä, liturgioita ja muuta tyhjää retoriikkaa.

Ja niin, palatakseni tuohon ”mahtavatko tietää” -kysymykseen. Minulla on hyvin vahva tuntuma siitä, että tulos on sama kuin Andersenin ”Keisarin uusien vaatteiden” lopussa, jossa supina ja tirskunta levisi väkijoukossa paisuen paisumistaan, mutta keisari ja häntä hännystelevät hovimiehet vain nostivat päänsä entistä ylväämmin pystyyn ja jatkoivat uljasta taivallustaan.

Bogreol kirjoitti...

Metsähallitus mennyt mukaan woketukseen, moninaisuus on pelkkää pintaa ja kulissia, ihonväriä, sukupuolta, ns. sukupuolineutraaliutta, sukupuolista suuntautumista, monikulttuurisuutta ja etnistä alkuperää, joita huomioidaan enemmän kuin aitoa moninaisuutta, syvädiversiteettiä eli länsimaisen yhtenäiskulttuurin moniarvoisuutta, mikä takaisi sananvapauden ja erimielisyyden, ja arvostaisi osaamista ja laatua. Mitä lisäarvoa työlle antaa poikkeava ihonväri tai ammattinimikkeen kielikikkailu. Ideologia näyttää houkuttelevan jokaista virastoa ja laitosta, eikä niiden perustehtävien hoitamisesta tahdo enää tulla mitään.

Dorga kirjoitti...

Rouva Ano

Hyvien huonekalujen myynti muutamalla kympillä henkilökunnalle haiskastaa korruptiolle tai varkaudelle.

Tittelin pitäisi tietysti kuvata tehtävää.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä se minunkaan suuhuni sovi nämä: miesoletettu, tyttöoletettu, esihenkilö, sukupuolia xxx määrä, mies voi synnyttää, normaalia ei ole, jne woke & newspeak paska.
- Perttu Ahonen

Anonyymi kirjoitti...

Humbuugiahan Suomessa enimmäkseen tehdään ja siitä maksetaan hyvää palkkaa. Oikeasta työstä enää ei. Näin on maailma muuttunut.

Ukrainan sodan selän taakse menevät nyt johtajat joille se on helpoin syy itse aiheutettuihin kriiseihin. Mitään suurempaa kriisiähän meillä ei olisi ilman omien johtajiemme ryssimistä.

Olen miettinyt mikä on tuon Ukrainan todellinen syy ja miten lähellä oli etteikö Ukrainasta olisi tullut samanlainen oligarkia kuin Venäjästä. Oligarkiahan se jo oli ja denatsisointi ei kuulosta ihan oikealta perustelulta. Kuvista päätellen Ukrainan natsit olisivat köyhiä rääsyläisiä ja sitähän natsit eivät olleet.

Mutta aika lähellä oli etteikö Ukraina olisi jäänyt oligarkkien ryöstettäväksi. Länsimaat tarjosivat presidentille kyytiä pois alta kun venäläiset tulevat. Hän ei ottanut kyytiä vaan pyysi pyssyjä. Se oli ratkaiseva käänne. Uskon sen olevan myös perimmäinen syy sotaan. Jos ette anna vapaaehtoisesti maatanne ryöstettäväksi, otamme sen voimalla. Jos emme saa voimalla tuhoamme sen.

Tästä saisi aasinsillan Suomeen joka antaa kaikki omaisuutensa pois vapaaehtoisesti, mutta annetaan nyt olla.

Anonyymi kirjoitti...

Ukkoherrojapa hyvinkin oli ne savotiden aj työmaiden pomot seillä metsissä ja metsätyömailla. Ja voimass myös kämppälaki, jossa lueteltiin miesten ja työporukoden oikeudet ja velvollisuudet. Ja yksi kohta oli armoton sitä kohtaan joka sitä rikkoi.
Emäntä/kämmpäemäntä oli koskematon.
Näitä kämmpälakeja on ollut nähtävillä ja löytynee alan museoistkin. Allekirjoituksena nimenomaan Ukkoherra N:N
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Pamahti päähän kun oli Kristiina Halkola haistateltavana. Elämänvaiheistaan hän kertoi kuinka äiti, siskot jne olivat PAPERIMIEHIÄ! Ennymuista minkä kaupungin paskanhajussa hä nuorena eli? Mutta kuitenkin hänelle ammattinimike oli ihan luonteva! Näytelijäurallaan oli aikanaan aika hottis! Mokoma paperimies? Voi Herranen aika

Qroquius Kad kirjoitti...

Voin olla väärässäkin, mutta minusta savotan ja työmaan työnjohtaja oli "kymppi" eli noin kymmenen työmiehen itsekin työhön osallistuva johtaja ja ukkoherra oli hierarkiassa kympistä seuraava ylöspäin, useampaa työmaata hallinoiva piirityönjohtaja.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tapsalle vaan, Ano1:lle, J.Edgarille, Ano2:lle, Qroquius Kadille, Strix Senexille, Bogreolille, Dorgalle, Perttu Ahoselle, Ano3:lle, Huru-ukolle ja Ano4:lle & kiitos kommenteistanne.

Tapsa vaan: Minulla sama tilanne. Ja jos joku naispuolinen virastospede asiasta huomauttaa niin se ei asiantilaa mihinkään muuta.

Ano1: Se palosotilas taisi olla ihan se alkuperäinen palomiehen nimike. En kyllä valalla vanno.

J.Edgar: Joo, ne pahimmat nillittäjät eivät hakeudu miesvaltaisille aloille vaan yliopistoon sukupuolentutkimukseen. Minulla on miesvaltaisten alojen naisista ihan samanlaisia positiivisia kokemuksia. Ne kun ovat aloja joissa sekundaa ei voi selittää priimaksi.

Ano2: Kysymys välitetty. Luulenpa ettei kyseinen asia ole Rouva Anoa häirinnyt.

Qroquius Kad: Valitettavan osuvia huomioita. Mikä on se kynnys jonka jälkeen pannaani hanttiin? Kun se olisi helppoakin. Äänestäminenkin riittäisi. Mutta kun ei. Joku persujen yhden prosenttiyksikön nousu gallupissa ei paljoa lämmitä. Ja saatat muuten olla noissa nimikkeissä oikeassa.

Strix Senex: Joo, ovathan nuo tahattoman huumorin mestareita joskin ne itse ottavat asiansa äärimmäisen tosissaan ja naama näkkärillä. Ja varsinkin julkisella sektorilla on se tapa että jos homma kusee niin sille ei tehdä muuta kuin muutetaan nimikkeitä. Ovathan tosin nuo komeat tittelit alkaneet löytää tiensä yksityisellekin sektorille.

Bogreol: Joo, alun perin julkinen sektori on perustettu antamaan kansalaisille välttämättömiä peruspalveluja. Piste. Nyt voi sanoa että hirviö on laskettu irti ja harva sitä uskaltaa vastustaa.

Dorga: Laillistetulle varkaudelle. Ja joo, tittelin tulisi kuvata tehtävää.

Perttu: Sama täällä.

Ano3: Niin, olihan Ukrainakin toki korruptoitunut valtio. Mutta se ei oikeuttanut Venäjää – yhtä lailla korruptoitunutta valtiota – hyökkäämään.

Huru-ukko: Totta joo ja noita kämppälakejahan löytyy netistäkin. Tuossa on yksi:

https://depressingfinland.tumblr.com/post/66389028106/savottak%C3%A4mp%C3%A4n-s%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t-vuodelta-1924-old-finnish

Ano3: Käsittääkseni Halkola on Kuusankoskelta. Ja kaikesta naurettavuudestaan huolimatta sen ajan kulttuuritaistolaiset eivät pärjänneet herätetyn myötähäpeän määrässä nykyisille wokeltajille.

Anonyymi kirjoitti...

Ukkoherrat olivat niitä savottapomoja, joilla oli vastuullaan myös konttoripuolen hoitamiseen liittyvät esimiestehtävät, ja samalla myös kasöörien, mittamiesten ym. tehtävien valvonta. Metsäteknikkona ukkivainaa lukeutui siten tuohon ukkoherraporukkaan. Kympit olivat sitten niitä ns. pikkupomoja, jotka hoitelivat metsä- ja uittotyömaiden juoksevia asioita ns. paikan päällä. Mm. Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa näitä toimia on kuvattu melkoisen perusteellisesti.

-J.Edgar-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, J.Edgar ja kiitos lisäyksestä.

Anonyymi kirjoitti...

Mieluummin nainen miesvaltaisella kuin mies naisvaltaisella alalla... No itsekin olen melko naisvaltaisilla aloilla työskennellyt, mutta onneksi ne työtoverit ovat olleet (tähäksi asti) enämpi sitä emäntätyyppiä kuin näitä interfempsoja tms. tärähtäneistöä...

-J.Edgar-

Qroquius Kad kirjoitti...

Emännän koskemattomuudesta tuli vastaan tällainen novellinkatkelmus kuin "Aamulla Varhain (rakennustyömaalla)":

"Koivisto meni luukulle ja osti ison kahvin ja pilsnerin.
- Sullon komiat tissit, hän sanoi emännälle.
- Mitä sä mun tisseistä hih hih.
- Katton vaan, en mä koske.
- Se nyt vielä puuttuisi, hih hih.

Takala käveli luukulle ja tarrasi emännän rintoihin.
- Näitä pusseja mä sitten rakastan. Anna kahvi ja kinkkuvoileipä ja jos suinkin niin sitä parempaa kinkkua kans.
- Sinun kinkkus hih hih, hihitteli emäntä. - Kyllä ne on sitten outoja nuo miehet. Hih hih hih."

KIrjoittaja oli Seppo Urpela, vaikka tuon naispäähenkilön nimen voisi kuvitella olevan Aune Leppänen.
En tiedä miten tarina jatkuu, tuleeko seuraavaksi kenties Järvensuu joka työntää sormen hameen alle ja toteaa olevan märkä kuin mämmiloora.
"Mikä mämmiloora missä, mulla mitään mämmiä ole, hih hih hih hih!"
Lopuksi Virtanen tulee koppiin sisään, nostaa hameen ylös ja tuuppaa takaapäin.
"Iiihh hih hih hih hih hiiii!
Voi ihme näitä miesten hassutuksia, iih hih hih hiiih!"

No, tarina sijoittuu selvästi johonkin kaupunkiin raksalle, eikä siellä tarvinnut noudattaa kämppälakia, kun ei sellaisella oltukaan.

Ekku kirjoitti...

No,kuljettelen työkseni noita lentokoneiden henkilökuntaa näin maakuljetuksina kentän ja hotellin väliä. Kyllä siellä edelleen puhutaan perämiehistä ja miehistökuljetuksista. Ei tunnu olevan ongelma. Kapteeni on kapteeni ja perämies on perämies sukupuolesta riippumatta.

Qroquius Kad kirjoitti...

Ilmailu ja merenkulku lienevät ammattialoina senkaltaisia, etteivät erityiskohtelua vaativat pikku pimpsessat niille hakeudukaan.
Sotilasarvossa ylempänä olevaa naispuolista puhutellaan tietääkseni "rouva [sotilasarvo]", mutta miten he itse mahtavat puhutella miehistö[!!]arvoisia naisalaisiaan:
tykkinainen, lentosotanainen ja panssarinainen eivät liene käytössä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys J.Edgarille, Qroquius Kadille ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

J.Edgar: Itse olen ollut lähes koko työurani naisvaltaisella alalla ja kokemuksia on puolelta & toiselta.

Qroquius Kad: Nyt on pakko tunnustaa että Seppo Urpela oli minulle ihan outo nimi. Vaan aina oppii jotain uutta.

Ekku & Qroquius Kad: QK on tuossa varmaankin oikeassa. Molemmat alat ovat sellaisia jossa ollaan vastuussa paljosta ja siinä täytyy keskittyä olennaiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Korjuuesimies on jatkossa puunkorjuun operaatioasiantuntija. - Aha, seleväpä tuo.

Eikö sen puunkaatajan titteliksi tuo sopisi paremmin. Vai heiluttaako vesuria kenties puunkorjuun asiantuntijaoperaattori? Liekö kymppi puunkorjuun johtava operaatioasiantuntija vai kenties johtava puunkorjuun operaatioasiantuntija, puunkorjuun operaatioasiantuntija. Vai puun korjuun johto-operaatioasiantuntija.

Alkaa olla yhtä hassuja nimikkeet kuin entisellä ATK-alalla, nykyisellä ICT:llä. Puhelimeen vastaa mikrotuessa / helpparissa ”Customer support specialist” tai ”Asiakasrajapinnan hoitaja”, tekee tiketin ”Workstation support Specialistille”, ”Workstation support expertlle”, ” Workstation support senior expertille” tai kenties ”Domain Admin specialistille” tai Aurinkokunnan varakuninkaalle tai Kuun varakaanille. Kaksi viimeistä on muuten yhden puhelinfirman sisäistä huumoria. Palkankorotuksen sijasta tuli hieno titteli, arvaa mikä oli mielipide...

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

Enpä tiedä Seppo Urpelasta itsekään tuon siteeratun novellinkatkelman lisäksi kuin tuon verran:

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123175985659874

Merenkulkualalla on mediassa viime aikoina näyttänyt kapteenin sijasta yhä useammin käytettävän termiä aluksen päällikkö.
Sehän kapteeni toki onkin, kun taas merikapteeni on ammatillinen tutkinto joka vaaditaan myös yliperämieheltä.
Kaipa sekin on kohtapuoleen aluksen varapäällikkö.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Noissa titteleissähän on virkakyöstinnoilla vielä paljon mietittävää ja palkallista työaikaa käytettävänä. Ja joku ekospede joka kahlitsee itsensä leimatun puun kylkeen voisi olla korjuuneston operaatiosuorittaja. Nuo ATK-tittelit ovat kyllä aika huvittavia. Ja mitäs sitä palkkaa nostamaan kun voi tarjota komean tittelin. Vähän sama homma kuin neuvostojen maassa aikanaan. Rahaa et saanut mutta mitalin kylläkin.

Qroquius Kad: Tuolla Urpelalla näytti olevan varsin vankka työntekijätausta. Se olis muuten mielenkiintoista tietää miksi media on muuttanut noita merenkulkutermejä. Merenkulkuala tuskin on niin tehnyt. Käyhän kapteenin titteli kummallekin sukupuolelle. Niin no, se vanha termi jungmanni pitäisi kai olla jungperson.

Anonyymi kirjoitti...

Noi ICT-alan termit on ihan hanurista, vaikka ne on toki alaa tunteville tuttuja. Ja ne on tavallaan kuvaavia. Niihin on syynä pyrkimys kloonata toimivia systeemeitä ja halu pystyä siirtämään töitä maasta toiseen. Eri kulttuurien erot estävät kuitenkin työnkuvien siirtoa, eivät siirry edes eri asiakkuuksien välillä. Ideana on, että tittelistä käy ilmi natsojen määrä kauluksessa, vaatiiko jotain alokas vai majuri.

Suomenkieliset "Johtava ohjelmistonatsi", ERP-guru, CAD-diktaattori tai "sote-koneiden pääasentaja" ei kerro mitään vaikka puolalaiselle palvelimen ylläpitäjälle, miksi toi hemmo vaatii palvelimen nönnöö hakemiston lällällää oikeuksien tarkistamista käyttäjäryhmälle nönnönnöö. (No siks, se vika on tullu ennenkin - samoja tiedostoja käsitellään ohjelmalla X ja se ohjelma pätkii välillä.) Matti tekee jotain, tallentaa - eikä sen jälkeen näe koko tiedostoa. Teppo voi kirjoittaa muttei muuttaa, Seppo näkee muttei voi lukea jne.

Pelkkien tikettien kanssa viestintä on hieman heikkoa, eikä neuvottelut suomi-intia-eteläafrikka-malesia-japani-kanada ole nekään aina helppoja.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Lienee siis niin että eri kielten ja kulttuurien toimiva yhdistäminen ei onnistu myöskään tietokonehommissa.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

ICT alalla on hyvin tyypillistä että asiakkailla ei ole pahimmillaan oikein minkäänlaista käsitystä siitä mitä ne termit, tehtävätittelit, standardin mukaiset ja vallitsevan käytännön mukaiset prosessit sun muut oikein tarkoittavat ja pitävät sisällään. Ei, vaikka heillä olisi oma it-osastonsa olemassa, ja eritoten jos heillä ei sellaista ole. Yleisimmin ne on otettu käyttöön lukematta kuvauksia, kuuntelematta konsultteja jotka avuksi on palkattu ja soveltamalla oikein kunnolla kun "tämä meidä toiminta on niin erityistä". Ja sitten on muutaman vuoden aikana unohdettu että ne omat mallit eivät alunperinkään ole olleet yleisten käytäntöjen mukaisia ja luullaan niitä sellaisiksi. Ja sitten luullaan että niissä oloissa voidaan sitä ICT-palvelun tarjoajaa vaihtaa kuin hansikasta, luetellaan vain sopimuksessa termejä ja prosesseja ja tehtäviä jotka uusi ottaa sellaisenaan haltuun ja jatkaa työtä. Ja sitten projarit on kuin puulla päähä. lyötyjä kun aletaan keskustelemaan kun ei ymmärretä sanaakaan mitä asiakas selittää, kun asiakkaalla on aivan omat sisältönsä kaikelle mitä on luultu tehtävän. Tämä koskee ihan kaupallisiakin toimijoita, eniten jos ollaan eri maista, mutta pahin tilanne on julkisella puolella, jossa virkakyöstit ja -kaisat ovat keksineet että nimityksiä, tehtävänkuvia ja prosesseja voi ottaa ihan mistä menetelmästä tahansa, laittaa niitä samaan pussiin ja päälle muuttaa niitä ihan omakeksimiksi. Siksi näihin juttuihin sisältyy normaalisti jos jonkinlaista esi- väli ja etuselvitystä, ennen varsinaisen tarjouksen tekemistä, jotta päästää selville että mitä hittoa se asiakas oikein tarvitsee ja tarkoittaa. Tosin julkkaripuolella niitä ei tehdä, asiakas tekee vain omat kuvauksensa ja sitten kieltäytyy kilpailulain tasavertaisuuspykäliin vedoten keskustelemasta kenenkään kanssa. Yksi kysymyskierros järjestetään ja jos tarjoaja erehtyy esittämään siinä että homma kannattaisi muuttaa loogisemmaksi, esim. yhdeltä palveluun osallstuvalta roolin henkilöltä ei kannata vaatia CV:tä jossa on aivokirurgin kokemusta kymmeneltä vuodelta bussikuskin kolmenkymmenen vuoden kokemuksen lisäksi, ja että ajettujen bussien merkkejä ja moottorivaihtoehtoja ei kannata asettaa pakollisiksi vaatimuksiksi leikattujen ihmisten etunimien lisäksi. Asiakas vain vastaa että he pitävät asettamiaan vaatimuksia kokonaisuuden kannalta oleellisina, ei muuteta mitään.... Ja sitten ihmetellään kun maksaa tolkuttomasti ja kestää helvetin kauan ja tarjoamaan ei pysty oikein kukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Koko sakki tuossa neuvottelussa puhuu broken englishia, kukin tavallaan. Tuo esimerkkivika korjataan tekemällä servun levylle hakemisto jemma, kopioidaan viallisia tiedostoja sisältävään hakemistoon korjaus.bat. ajetaan korjaus.bat, hävitetään mainittu viallisia tiedostoja sisältänyt hakemisto, palautetaan varmuuskopiolta mainittu hakemisto, tyhjennetään se*. Kopioidaan sinne hakemisto jemman sisältö, poistetaan hakemisto jemma ja korjaus.bat. Valmis.

korjaus.bat kopioi kaiken samassa sijaitsevaan hakemistoon jemma, poistaen kaikki oikeusmääreet ja lukitukset. Ihan vaan xcopy ja vipuja perässä.

*Nopeampi tapa on luoda tyhjä hakemisto ja nimetä se samalle nimelle, oikeudet pitää myöntää erikseen ryhmille, xusers, xadmis, xsupeusers, xquests, xautomation, ... Ja sitten palauttaa ne tiedostot jemmasta. Ja säätää niitä oikeuksia hieman. Tähän on fixproX.bat, asettaa oikeuksia olemassa oleviin tiedostoihin

Tuo ei vaikuta vaikealta selittää? Se korjaus.bat ja fixproX.bat on jo valmiina Tools -hakemistossa.

Vaikeus tulee tarpeesta tehdä homma NYT ja HETI, ja kyllä minulla on oikeus tämä tilata vaikken olekaan tietohallintapäällikkö. Enkä edes firman työntekijä vaan ulkoisen IT-firman hemmo, Ja ei, en voi lähetää julkisen notaarin vahvistamaa työpyyntöä. Kun se perkelen korjaus pitää tehdä NYT.

Servujen tuki kiertää maapalloa päivää ja hintaa seuraten, virtuaali servut pilvessä tai fyysiset jossain muussa maassa.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Thorvald Eskilinpojalle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne.

Anonyymi kirjoitti...

Pitääköhän seuraavaksi muuttaa jo eräitä kadunnimiä?
Helsingin Punavuoressa kun on edelleenkin Merimiehenkatu, Perämiehenkatu ja Pursimiehenkatu. Ja viereisessä kaupunginosassa, Ullanlinnassa, Vuorimiehenkatu.
Kaikki nämä nimet ovat peräisin jo 1800-luvulta.
Paljon myöhemmin on Espoon Otaniemessä eräille kaduille annettu ainakin nimet Vuorimiehentie, Kivimiehentie, Betonimiehenkuja, Metallimiehenkuja ja jopa Miestentie. (Mutta ei Naistentietä.)
Sitä paitsi Turussakin on Merimiehenkatu, ja taitaa olla useissa muissakin kaupungeissa.
Mihinhän muotoon niiden nimet pitäisi muuttaa?
Tulisiko Miestentiestä Henkilöidentie? Vai annettaiinko sen olla, jos vain jokin lähellä oleva katu muutettaisiin Naistentieksi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Joo, feministit voivat ottaa tuosta onkeensa. Ruotsissahan ne mittalivat jo vuosia sitten että miehen mukaan nimettyjä katuja oli enemmän kuin naisen ja ne olivat piru vie pidempiäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo metsähallituksen virkanimikkeiden vaihtaminen tapahtui varmaankin samassa yhteydessä jonkin organisaatiouudistuksen kanssa. Viraston eri osastot ja myös itse virasto saivat uusia, ulkopuolisille jokseenkin käsittämättömiä nimiä. Tai eivät ne enää edes ole osastoja tai yksikköjä vaan "toimia". Tämähän on nykyisin yleistä, vaikkakin sekaannuttavaa: vielä jokin aika sittenhän henkilöt muodostivat osastoja, jaostoja, yksiköitä tms., kun taas "toimi" oli se tehtävä, jota he siellä työkseen tekivät.
Ja varmaankin uudistuksen uusine virkanimikkeineen suunnitteli jokin konsulttifirma, joka veloitti siitä sievoisen summan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Osittain totta mutta kyllä mukana on myös ihan puhdas feministinen pakkorääkyminen. Sinänsä julkinen sektori on loistava paikka kaikenlaisille jopparifirmoille. Miksi ottaa riskiä markkinoilla kun voi aivan rauhassa laskuttaa julkista sektoria.