maanantai 8. toukokuuta 2023

MAHDOTON PALAPELI

Siirrytään hetkeksi Hangon ja Pets… anteeks Nuorgamin ulkopuolelle eli Afrikkaan. Sitähän on kovasti puhuttu että suuret siirtomaavallat aikanaan jakoivat Afrikan täysin omavaltaisesti ja yhtään välittämättä alueilla olevista kansoista. Siis kansoista, on hölmöä puhua miljoonalukuisista porukoista joinain heimoina. Ja tottahan se puhe on. Niinhän se paloiteltiin. Ryöstöretki. Sinänsä sinne tuotiin samalla toimiva infrastruktuuri josta afrikkalaisilla ei ollut paljon hajua mutta ei nyt takerruta siihen.

Mutta kuinkas tehtäisiin Afrikkaan ne oikeudenmukaiset valtiot? Helpommin sanottu kuin tehty. Kuinka koota mahdoton palapeli? Olen miettinyt tätä postausta joskus aikaisemminkin mutta sain inspiraation blogikollega Professorin postauksesta.

Lähdetään kokoamaan palapeliä ja otetaan ihan vaan muutama esimerkkivaltio. Alkuun Nigeria. Ohessa Nigerian kansallisuuskartta:

Aikamoinen tilkkutäkki jo noin. Kas kun tuossa näkyy vain ne suurimmat kansat. Mutta laitetaan sitten hieman lukuja. Eli kyseisessä Nigeriassa on 230 miljoonaa asukasta (vuonna 1950 siellä oli 37,8 miljoonaa) ja kahdeksan suurinta etnistä ryhmää muodostaa noin 80% väestöstä. Mutta niitä etnisiä ryhmiä on kaikkiaan 371 ja maassa puhutaan viittäsataa kieltä. Lisäksi osa kansoista on islamilaisia, osa kristittyjä ja osa muita. Jotka eivät tuppaa tulla toimeen keskenään minkä seurauksena maassa käydään jatkuvasti jonkin asteisia sotia.

Kysymys: Kuinka tuosta tilkkutäkistä saadaan toimivia ja elinkelpoisia valtioita? Pohjois-Nigeriassa olevat suuret islamilaiset kansat hausat ja fulanit eivät varmasti suostuisi siihen että jäisivät sisämaavaltioksi varsinkin kun maan öljyntuotantoalueet ovat rannikolla joten siinähän olisi jo kipinä uuteen Biafran sota-tyyppiseen rähinään.

Mennäänpä sitten Keniaan. Maan etninen kartta näyttää tältä:

Ei mikään varsinainen monoliitti tämäkään. Yli miljoonaan yltäviä väestöryhmiä on kaikkiaan yksitoista ja maassa puhutaan kaikkiaan 68:aa eri kieltä eivätkä Keniassakaan väestöryhmät oikein tule toimeen keskenään. Varsinkin kun pohjoisessa ja itäisessä Keniassa on kymmenen prosentin islamilainen somaliväestö ja missä islam, siellä ongelma. Keniassa muuten oli vuonna 1950 kuusi miljoonaa asukasta ja nyt on 47,5 miljoonaa. Vaan pistäydytäänpä sitten Kongossa:

Tämä ei ole enää tilkkutäkki vaan The Tilkkutäkki. Katsotaan lukuja. Kongossa on noin 250 eri kansaa ja siellä puhutaan noin 700 kieltä tai paikallista murretta. Noilla kansoilla lienee yksi yhteinen ja hyvin toimiva harrastus eli kun maan väkiluku oli vuonna 1950 12,1 miljoonaa niin se on nyt 101,7 miljoonaa. Ja Kongossa on koko ajan – normaaliin Afrikan tyyliin – käyty koko aika jonkin asteisia sisällissotia. Kansat kun eivät sielläkään tule oikein toimeen keskenään. Tuosta kartastahan näkee että myös naapurimaat ovat melkoista tilkkutäkkiä. Kuinka tehdä niitä oikeudenmukaisia ja vielä kaiken lisäksi elinkelpoisia valtioita? Kuinka piirrellä rajat?

Entäs sitten Gambia joka on Afrikan mittakaavassa pinta-alaltaan aivan mitätön lämpäre eli 11.000 neliökilometriä? No, ei sekään mikään yhtenäinen ole:

34.4% Mandinka

24.1% Fula

14.8% Wolof

10.5% Jola

8.2% Soninke

3.1% Serer

1.9% Manjago

1.3% Bambara

0.5% Aku

1.5% muita

Lisäksi maa on pääosin islamilainen joka saa aikaan, no islamilaisia asioita. Mutta onhan Afrikassa etnisesti varsin yhtenäisiä alueita. Ovatko ne menestyneet paremmin? Niin kuin esmes Somalia? Jossa noin 85% väestöstä on etnisiä somaleja. No, ei mennyt sielläkään kuin Strömsössä minkä historiasta tiedämme. Joku ilkeä ihminen saattaisi sanoa että syynä ovat, no, somalit.

Tuossa muutama esimerkki. Saharan eteläpuolinen Afrikkahan on kaikkinensa täysin samaa tilkkutäkkiä. Ja on selvää, että sieltä löytyy aivan varmasti järkevää ja asiallista afrikkalaisporukkaa. Jotka tuumivat, että kuinka noista valtioista saataisiin toimivia ja hyvinvoivia valtioita, joissa ihmisillä olisi edes kohtuullisen hyvä olla. He tajuavat, että heillä on muutama lievää suurempi ongelma:

1. No, se kansojen ja kielten tilkkutäkki. Länsimaisten mainostama monikulttuurisuus. Joka ei saa aikaan kuin keskinäistä rähinää.

2. Tieto siitä, että jos jossain paikassa on afrikkalaisia niin ne tekevät urakalla lisää afrikkalaisia. Jo muutenkin väestöräjähdyksen kurjistamaan maanosaan.

3. Se pikkuinen älykkyysosamäärään liittyvä fakta joka on kyllä tutkittu mutta josta on suvaitsevaisissa länsimaissa tehty tabu.

Rakenna siinä sitten valtioita. Sääliksi käy niitä järkeviä afrikkalaisia. Mutta ainakaan resepti ei ole se, että jatketaan miljardiluokan jo kymmeniä vuosia jatkunutta kehitysapua ts. anerahaa. Eikä se, että otetaan kehitysmaiden ylijäämäväestö tänne elätettäväksi. Saamaan aikaan sitä monikulttuurisuutta.

Jaa, hetkonen… nyt eräs asiantuntija halusi sanoa sanansa tähän. Ole hyvä, Alexander:

Kiitos, Alexander. Ehkä päätän postaukseni tähän. Hyvää alkavaa viikkoa kaikille. Muistakaa mennä töihin. Teillä on paljon monikulttuurisuutta elätettävänänne.

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Monikulttuurisuus on todellakin rikkaus niille, jotka tekevät siitä bisnestä. Siksi meidän vanhat rahapuolueet ja niiden kellokkaat sitä niin innokkaasti vaativat.

Anonyymi kirjoitti...

Samaan aikaan T&T:n pääkirjoitus: Työvoimapulaan liittyvä ongelmavyyhti on pirullinen, kirjoittaa päätoimittaja Harri Junttila.

Työvoiman rekrytointi ulkomailta on kasvanut, koska kotimaasta työväkeä ei löydy ja pitäisi haalia 1 400 000 maahantulijaa:

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/c869b863-b622-494b-858b-121aeaa63fed

heppa

Toinen professori kirjoitti...

Tämä on sangen tyhjentävä selitys siitä, miksi Afrikka on sellainen kuin on. Eritysesti se osoittaa vääräksi, että Afrikan ongelmat johtuisivat eurooppalaisten vetämistä rajoista. Olisihan tietysti rajat voitu jättää vetämättäkin, ja antaa kunkin heimon hoitaa omat asiansa. Luulen, että ne olisivat siinäkin tapauksessa osanneet tapella keskenään.

Kuvitellaanpa, että Afrikka olisi satoja vuosia sitten eristetty jonkinlaiseksi luonnosuojelualueeksi. Silloin sinne ei olisi viety länsimaista teknologiaa ja afrikkalaiset olisivat hoitaneet konfliktinsa perinteisillä aseilla. Omaa teknologiaa he eivät olisi kehittäneet, eikä mitään väestöräjähdystä olisi tapahtunut. Maanosan sisäinen orjakauppa jatkuisi kuten ennenkin.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Sanotaan usein että aatteelliset ääripäät jotenkin lähestyvät toisiaan, ja niin näyttäisi nykyään käyvän siinä, että yhtäältä entiset työväenpuolueet ja toisaalta hyvinvoivat mussuhumanistit ovat löytäneet toisensa hamutessaan maahamme noiden kehittymättömien kulttuurien ihmisiä ja hyysätessään niitä täällä.

Ja ne eivät kyllä saa silmiään koskaan auki. Jos on stubborn niin on. Sanot mitä tahansa, se kääntyy niiden päässä puolustamaan ja suitsuttamaan monikulttuurisuuden ihanuutta.

Sellaista se oma valtaväestömme nyt on. Kuvittelee ja kokee, että maailman kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia, että eri kulttuurit ovat pohjimmiltaan yhteismitallisia, että erilaisuus voi olla vain rikkautta – että maailman tulisi olla avoin ja rajaton.

Rajat ovat erinomaisen selviä. Oli eurooppalainen keskiaika ja on uusi aika. On eurooppalainen kulttuuri ja on muut maailman suuret kulttuurit. On kehittynyt maailma ja kehittymätön maailma. – Kuvitelma ykseydestä on vain omaa individualistista sokeuttamme, harhaa, joka seuraa suoraan siitä, ettemme ymmärrä edes oman kulttuuripohjamme omalaatuisuutta. Kaikki viisaus voisi alkaa vain tosiasioiden tunnustamisesta. Mutta niitä me olemme valmiit kiertämään ihan viimeiseen saakka – siinä sokea individualismi sulkee silmämme. Miksi?

Yliyleistävät yleiskäsitteet ovat käyttökelpoisia silloin kun järkemme ei riitä ottamaan vastaan reaalimaailman todellisia haasteita ja tarvitsemme älyllisiä väistöliikkeitä. Esimerkiksi ”ihmisarvo- ja -oikeusideologiat” ovat vain yliyleistävää ylevöitettyä käsitemagiaa, joka taannuttaa ajattelumme takaisin keskiaikaisen skolastisen käsiterealismin huomaan. Kliseinen väite ”ihmisyys on yksi ja jakamaton” on silkkaa stiiknafuulaa, sillä tosiasiassa kaikki ihmisyys on nimenomaan kulttuurista ihmisyyttä.

Romahdukseen tämä päättyy. Kehittymättömyyden ehdoilla emme pysty elämään ja omaa, kognitiivisesti aivan erinomaisen erityislaatuista eurooppalaisen uuden ajan kulttuurikognitiota säilyttämään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, hepalle, Toiselle professorille ja Seppo Oikkoselle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Jep. Muutenkin voi todeta että miksi ottaa riskejä avoimilla markkinoilla kun voi varmasti ja turvallisesti rahastaa veronmaksajien rahoja?

heppa: Niin notta 1,4 miljoonaa? Eivätkä ne vieläkään tajua ettei tähän korkean verotuksen ja korkean sosiaaliturvan maahan tule kuin elätettäviä.

Toinen professori: Tuo ehdotus luonnonsuojelualueesta ei ole ollenkaan huono.

Seppo: Hyviä huomioita taas kertaalleen. Se kuvitelma kaikkien ihmisten ja kulttuurien samanlaisuudesta on tuhoisa. Ja on todellakin niin että kehittyneet maat ovat saaneet itsensä tilaan jossa ne joutuvat elämään kehittymättömyyden ehdoilla.

Matti kirjoitti...

Ennen oli helpompaa kun oli vain Egypti, Karthago ja Muu Afrikka, sanoi ylipääselostaja Ilmo tai pääselostaja Lyly Juhani Peltosen romaanissa Elmo.

QroquiusKad kirjoitti...

En rnnastaisi Afrikan kolonisaatiota ryöstöretkeen vaan huostanottoon ja adoptioon.

Eurooppalaiset ihmiset ottivat huostaansa Afrikan kädellisiä, joista ei ollut kuin hyppimään pyöreiden savimajojensa ympärillä kirkuen ja lörpötellen samaan aikaan, kun maan uumenissa oli suunnattomat rikkaudet koskemattomina.
Nämä luonnonvarat ihminen sitten otti käyttöönsä antaen Afrikan kädellisillekin, joista yritti kasvattaa itsensä kaltaisia ihmisiä.

Kolonisaation päättyminen rinnastuu mielestäni lähinnä lasten heitteillejättöön.
Se oli Afrikan olemassaolon suurin katastrofi.
Ehkäpä kiinalaiset korjaavat aiheutetun vahingon;
he kolonisoivat Afrikkaa täyttä päätä ja sanovat sitä kehitysavuksi.

Luonnonvarat virtaavat Afrikasta Kiinaan, Eurooppaan virtaa kädellisiä.
Lopulta Kiina saattaa luopua yhden lapsen politiikasta ja lähettää liikaväestön tarkoituksella Afrikkaan, jonka kädellisiä se alkaa harventaa vaikapa kiinalaisiin tarttumattomilla viruksilla.

Lopputuloksena Kiina hallitsee Afrikkaa ja Euroopa tuhoutuu Afrikan kädellisiin.
Mutta hei, oltiin ainakin suvaitsevaisia!

Anonyymi kirjoitti...

Olettehan huomanneet, että kehitysmaat ovat muuttuneet sievistelevästi kehittyviksi maiksi? Aika ala-arvoista se kehitys on edelleen Afrikassa johtuen juuri siellä vallitsevasta kulttuurista, joka taitaa eri kielisistä heimoista huolimatta olla aika samanlainen joka maassa.

Ulkoministeriössä 40:n vuoden työrupeaman tehnyt virkamies ja suurlähettiläs Matti Kääriäinen kirjoitti jokunen vuosi sitten eläkkeelle jäätyään kokemuksistaan kirjan "Kehitysavun kirous". Jo kirjan nimi kertoo, että ihan putkeen ei ole mennyt. Kirja sai odotetusti mediassa vaisun vastaanoton, koska se paljasti esim. sen, että pyrkimykset luoda länsimainen demokratia köyhiin kehitysmaihin on johtanut jopa päinvastaisiin tuloksiin ja äärimmäinen köyhyys on häviämässä lähinnä niistä maista, joille kehitysapua ei ole annettu. Vanha suomalainen viisaus kertoo, ettei kannettu vesi kaivossa pysy.

Kun nyt uutta hallitusta väsätään ja säästöjä etsitään, eikö olisi syytä ottaa tämä mies kuultavaksi vallan pöytiin? Ainakin neuvottelijoille voisi kirjan antaa iltalukemisiksi. Eiköhän meikäläisillä poliitikoilla pitäisi olla vastuu nimenoman oman kansansa hyvinvoinnista ja jättää tässä taloustilanteessa maailman halaaminen vähemmälle?

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Matille, Qroquius Kadille ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Matti: Ne Elmosta tehdyt radiokuunnelmat olivat muuten vallan mainioita.

Qroquius Kad: Ymmärrän pointtisi mutta kyllähän sieltä luonnonvaroja ryöstettiin ihan häikäilemättä. Turha sitä sinänsä on kiistää. Ja Kiinahan ei tosiaan tee Afrikassa kehitysapua vaan bisnestä.

Rouva Ano: Totta joo. Sanoilla kikkailua. Ensin oli alikehittyneet maat. Sitten kehitysmaat. Ja nyt kehittyvät maat. Eikä asia ole sanakikkailulla mihinkään muuttunut. Sitä Kääriäistä pitäisi kuunnella kauan ja hartaasti mutta niinhän ei tehdä, sillä kyseessähän on pelkkä aneraha. Tunne siitä, että ollaan autettu. Nollatuloksella jo kymmeniä vuosia.

Anonyymi kirjoitti...

Perussuomalaisilta hyvä esitys, kehitysapu nollataan. Joku helvetin Fingo vinkuu että nyt käännetään selkä koko maailman kriiseille. No emme me ole se joka ratkaisee maailman kriisit. Ei riitä meidän emmeet. Kriiseihin on otettu aina osaa eri momenteilta. Kehitysapu on toinen juttu, Fingolle tiedoksi. Fingo on entinen Kepa, suojatyö valtion tuella, leikkauslistalle.

Mikäpä on Afrikassa tyypillistä. Valtaan noustuaan on presidentillä esikuntineen noin neljä vuotta aikaa varastaa niin paljon kuin ehtivät. Jatkoajasta kun ei ole takuutuksia. Tämän tietävät Afrikan muurahaiskansalaisetkin. vaan eivät tule kuulluksi.

Jutta Urpilainen sanoo että meidän pitää varautua uuteen "solidaarisuusrahastoon". Että on mieliä herkistelevä nimi rahastolle. Kuka keksi? Sijoittavat odottavat varmaan kieli pitkällä että EKP painaa vaikkapa vain tuhat miljardia uutta rahaa solidaarisuusrahastoon varastettavaksi. Kauan eläköön Jutta.

QroquiusKad kirjoitti...

Afrikan kehitysmaat ovat nykyään huonosti kehittyviä maita.

Ellei Valkoinen Heteromies (no, oli siellä homomiehiäkin kuten Cecil Rhodes) olisi tullut hyödyntämään Afrikan luonnonvaroja ne olisivat edelleen maaperässä hyöydttämättä ketään, ja Afrikan maat olisivat edelleen täysin kehittymättömiä maita.
Nyt ne luonnonvarat ovat tulleet afrikkalaisten ulottuville, joskin valkoinen mies se niitä edelleen suurimmaksi osaksi etsii, kaivaa ja poraa, kiinalaisten tunkiessa sekaan.

Onko se huono asia, että eurooppalaiset tulivat antamaan afrikkalaisille mahdollisuuden päästä rikkauksiinsa, joista ne muuten eivät vieläkään tietäisi mitään?
Kai nyt siitä Valkoisen Miehen Taakan kantamisesta edes joku palkkio kuului saada?

Anonyymi kirjoitti...

Lisätään vielä edelliseen. Muutaman vuoden Afrikassa työssä olleena tiedän vähän. En paljon koska olin työssä privaattisektorilla. Kehitysavusta joskus paikallisilta kyselin. Kukaan ei tiennyt niistä hevovvittuakaan. Niin korkealla rahat varastetaan.

Esmes Sambiassa on jo viidennen polven intialaisia jotka pitävät hanskassaan päivittäistavarakauppaa. Nyt siellä on kiinalaisia pilvin pimein ja sambialaisilla on hätä mistä löytää jokapäiväinen leipä josta lähetyssaarnaajat aikanaan saarnasivat. Pitäisikö suomalaisten lähettää leipää kun kaikenmaailman firmat varastavat kuparin suurelta kuparivyöhykkeeltä Copperbeltiltä. Sambialaille jää vain sulattojen myrkyt.

-TR- kirjoitti...

Afrikan maista suurin osa on joko Britannian tai Ranskan entisiä siirtomaita ja niissä maissa kaikki osaavat entisen siirtomaaisännän kieltä.

Mutta kuinka moni äidinkielenänsä? Hyvin harva.

QroquiusKad kirjoitti...

Eiväthän ne sambot edes tiedä, mitä kupari on.
Miten ne sitä voisivat itse muka hyödyntää?
Itsenäisyys oli samboillekin suurin kansallinen katastrofi;
valkoinen mies sielläkin pitäisi olla kaitsemassa lapsen tasolla olevia kädellisiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle (oletan, että laitoit kaksi kommenttia), Qroquius Kadille ja TR:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano:

Viesti1: Kaikkiaan erittäin hyviä huomioita.

Viesti2: Tuo kaivoshomma on todennäköisesti juuri noin. Veikkaan vaan että paikalliset pamput ovat vetäneet hyvät rahat liiveihinsä myöntäessään lupia.

Qroquius Kad: Tai jopa kehityshaluttomia maita. Kyllähän se valkoinen mies on niistä luonnonvaroista aikamoisen palkkion aikanaan ottanutkin. Ja toisaalta maksanut takaisin kaksin kallein. En ole ihan varma kuinka paljon siihen kehitysapuun on pumpattu mutta ihan käsittämätön summahan se on.

TR: Hyvin harva. Mutta noita kieliä tietysti käytetään siellä vähän niin kuin linqua francana että edes jonkinlaista ymmärrystä saadaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Me halutaan olla neekereitä." Niinpä niin. Kake singers ennusti, ketkä ovat tulevaisuuden kunniakansalaisia.

Kymmenisen vuotta sitten yksi keskisen Afrikan keeneri vaahtosi ranskalaisille dokumentintekijöille, että hänen kehnot elinolot ovat Euroopan valkonaamojen vika. Niinpä tietysti, kuinkas muuten.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Tapsalle vaan & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Kyllä siellä Afrikassa löytyy ihan varmasti porukkaa joka tietää mitä kupari on, miten sitä voidaan hyödyntää ja ennen kaikkea että mitä sillä tienaa. Ei pidä liioitella.

Tapsa vaan: Kyseistä kappaletta muuten ei nykyiset levy-yhtiöt uskaltaisi julkaista. Pannaanpa linkkinä. Kas kun youtubessa se sentään on:

https://www.youtube.com/watch?v=MgvtKk83wsQ

Ja kyllähän täällä Suomessakin mutistaan että suomalainen rasismi on kaiken pahan alku ja juuri. Tulee vaan mieleen että mielellään ne täällä silti asuvat. Pääsisihän täältä pois. Ei kukaan estäisi.

Heikki kirjoitti...

Aikoinaan merimies kertoi Nigerian rannikolla olleessa laivassaan kävi kutsuttuna paikallisia miehiä. Aamulla nähtiin tavaraa varastetun. Poliisille ilmoitettiin. Osa saatiin takakaisin. Kävivät kylässä. Miehiä ei näkynyt.poliisi sanoi ne ammuttiin. Vankila ei näitä paranna, on kokeiltu,villi on villi. n.1958?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Heikki. Ehkä kannattaisi antaa afrikkalaisten käyttää afrikkalaista oikeutta ja olla sotkeentumatta siihen.

Anonyymi kirjoitti...

Afrikkalaisiakaan ei pidä yleistää tyhmäksi. Kyllä siellä on ÄO'ssa hajontaa niin kuin muissakin. Minä en ole tyhmää afrikkalaista tavannut. Kyllä heillä järki juoksee samaan tahtiin ja huumoriakin löytyy. Mutta köyhyys passivoi. Jos kaikki voimat menevät leivän hankkintaan ei ole paljon mahdollisuuksia harrastuksille tai opiskelulle. Sama juttu täälläkin. Köyhiä pidetään tyhmänä.

Afrikassa suuremmat "kansainväliset" firmat maksavat poliitikot sivuun etteivät puutu bisneksiin ja heistä tuleee varakkaita "bisnesmiehiä". Lahjonta on maailman tapa. Tällä mittapuulla Fortumin johto on huippuälykäs ja leipäjonossa seisova ihminen huipputyhmä. Härskiä ahneutta ja älyä ei voi mitata samalla asteikolla. Riippuu paljon valtiovallasta miten maassa ollaan.

Ekku kirjoitti...

Etelä-Afrikassakin menee nykyään tosi hyvin. Lopullinen romahdus tapahtuu, kun loputkin valkoiset lähtee sieltä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Pitikö kommentti ymmärtää niin että kun sinä et ole tavannut tyhmää afrikkalaista niin niitä ei olekaan? Tuohan on juuri sitä yleistämistä. Ja minähän muuten kirjoitin että afrikasta löytyy järkevää ja asiallista väkeä. Afrikkalaisten keskimääräinen ÄO on vain tutkittu ja alemmaksi huomattu. Enkä muuten ole kyllä huomannut että täällä köyhiä pidettäisiin erityisen tyhmänä.

Ekku: Totta. Zimbabwe on hyvä esimerkki ja ennakkotapaus.

verinen pieru kirjoitti...

Tulipa tuosta Stubbista mieleen, että se kanssa yritti "ravistella" instituutioita ottamalla hieman rennommin toimessaan, mutta vastaanotto ei ollut yhtään niin haltioitunut kuin Sannulilla.

Anonyymille älykkyyden ihalijalle sanoisin, että tottahan toki afrikkalaiset maasta riippumatta ovat normaalijakauman mukaisesti kellokäyrällä, mutta sen käyrän huippu on ns. vasemmalla käellä ainakin yhden keskihajonnan verran. Tästä huolimatta Afrikassa jokaisessa maassa on jonkinlainen yhteiskunnallinen järjestys ja hallinto. Ongelmia tuottaa lähinnä ns. afrikkalainen aikakäsitys, impulsiivisuus ja kykenemättömyys monesti pitkäjänteiseen toimintaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys, Ykä!

Täytyypä vastata tuohon juutuupilinkkiisi tällä seuraavalla. Antaa paremman kuvan meiningistä tuolla ihmiskunnan kehdossa:

https://www.youtube.com/watch?v=w0xTat4PqSM


+ULFBEHRT+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys veriselle pierulle ja ULFBEHRTille & kiitos kommenteistanne.

verinen pieru: Totta mitä ÄO:sta sanot. Se afrikkalainen hallintomallihan sinänsä tuppaa poikkeamaan aika paljon toimivista länsimaista.

ULFBEHRT: Olihan siinä juu.