torstai 29. heinäkuuta 2021

ENKELI JA ELÄMÄN ÄÄNI

Näinä päivänä, näinä aikoina, syrjäisillä selkosilla…

Siinähän vietettiin muuatta viikonloppuiltaa. Muuan pariskunta oli saunassa. Kuunnellen kiukaan rauhoittavaa ääntä ja heitellen samalla löylyä joka kohahti mukavasti niin kuin kaukainen ukkonen. Pieni pakettiukkonen syrjäseutujen ihmisten kauhassa. Täydessä hallinnassa ja sähköjä katkomatta.

Olipa aika saunatauon. Pariskunnan mies, saattoipa olla Perskeleen Ykä meni pihalle ja sytytti voimasavuke Bostonin. Aukaisipa siinä Tsuhnan Kostonkin. Ylva tuli perässä ja istahti tuolille pihapöydän viereen. Vähän kauempaa kuului ääntä. Siellähän kulki traktori. Tai olipa ehkä kaivinkonekin. Joo, epäilemättä kaivinkone. Ja joku muu työkone joka jyskytti. Meteliksikin sitä saattoi sanoa. Mutta siellä joku teki jotain tarpeellista jollekin joka noita palveluja tarvitsi ja oli valmis maksamaan. Eikä palvelun tarjoaja elänyt virka-ajan mukaan vaan tarjosi palveluksiaan kellosta riippumatta.

Ääni ei häirinnyt. Siitä kuunteli mielellään. Sillä saunatauollaan istuva pariskunta tiesi että kyseessä oli elämän ääni. Ja se joku, joka ääntä piti oli enkeli. Tunnettiin myös nimellä yrittäjä. Tässä tapauksessa kyseessä oli maanrakennusyrittäjä.

Elämän ääni ei ollut hiljaisuutta. Vaan se oli nimenomaan tuo ääni joka kertoi että täällä asuttiin ja elettiin. Ei oltu mikään kaukaisen suurkaupungin määräyksestä kuoleva reservaatti. Ei ainakaan vielä. Se ääni kertoi että täällä uskottiin tulevaan ja rakennettiin sen eteen.

Missään nimessä elämän ääni ei ollut jonkun helsinkiläisen viheruskovaisen rääkyminen. Rääkyminen jossa hän väitti tietävänsä täällä asuvia ihmisiä paremmin kuinka täällä tulee elää. Tai lähinnä olla elämättä. Ja jonka mielestä tuo kyseinen yrittäjä ei ollut enkeli vaan lähinnä halveksuttava riistäjä. Joka riistäjä kuitenkin työllisti pari muutakin miestä ja mahdollisti elannon heidän perheilleen. Elättipä osaltaan sen viheruskovaisenkin. Vaikkei ehkä halunnut. Mutta ei häneltä kysytty.

Alueella kuului tietysti myös paljon luonnonääniä. Nekin kuuluivat tänne. Niin kuin vaikka juuri ylilentävä aikamerkkinsä antava lehtokurppa. Sekin oli elämän ääni. Mutta myös tuo jyskyttävä koneen ääni oli merkki elämästä. Pariskunta tiesi sen. Ehkä sen tiesivät myös naapurin koirat jotka pystykorvina haukkuivat lehdetkin puusta ja esittivät voimakkaan uutiskatsauksen työkoneiden äänille. Ehkä ne ymmärsivät myös että tuo ääni takasi osaltaan sen, että niiden isäntä toi niille säännöllisesti ruokakuppiin evästä.

Se ääni ei ollut hälyääni vaikka joku saattoi niin ajatellakin. Pihalta saunaan poistuva pariskunta tiesi että juuri tuo hälyääneksi luultu oli elämän ääni ja elämän edellytys. Enkelin ääni.

Niin kauan kuin se kuului näillä selkosilla niin heillä ei ollut mitään hätää.

Täällä oli vielä tulevaisuus. Jota osaltaan piti yllä tuo metelöivä enkeli. Jolta Helsingissä valtaa pitävät enkeleiksi itseään uskottelevat perkeleet yrittivät repiä siivet.


14 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Pirun hyvin - sano´ meikäläinen, joka täältä "rintamailta" lähtee jälleen parin viikon kuluttua katsomaan ja kuulostelemaan, mitä elämän ääniä siellä kotopuolessa Keski-Pohjanmaalla nykyisin / vielä kuuluu.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Terho, kiitokset ja mukavaa matkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ai kau - ninqu - heeta. Joku maanraiskaaja riistäjä suitsuttaa CO-kakkosta ja hukuttaa tuvalua.


Joopa joo, tänne mökille on kans kuulunut naapurin metästä jonkun koneen ääntä. Männikkö on siirtynyt tukkirekan lavalle, sahalle taitaa olla matka. Joku vuosi kun kuluu niin vattuja on tarjolla ja korvasieniä kans. Hirville vesakkoa evääksi, mökkiläisille ja muille kulkijoille rytöä kirottavaksi. Öttiäisile oksia ja kantoja asunnoiksi.

Ääni kertoo muutoksesta ja muutos tuo elämää.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Joo, se CO-kakkonen vielä. Vihervasemmistolle ei taida riittää muu kuin kaupunkien ulkopuolisten ihmisten kollektiivinen itsemurha. Tosin loppuisi se syöminen sitten niiltä vihervasemmistolaisiltakin.

Anonyymi kirjoitti...

Ykän blogista tekee poikkeuksellisen kirjoittajan todella laaja yleissivistys ja taito luoda proosaa mihin harva tämän päivän kirjailijoista yltää. Tuo kirjoitusten monipuolisuus on vielä se, mihin harva blogikirjoittaja yltää. Kiitos Ykä!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja lämmin kiitos kannustuksesta.

Qroquius Kad kirjoitti...

Ehkä vähän off-topicina mutta ei lie kuitenkaan kovin pahasti ajattelin suomalaista palkansaajaa, joka pitkäksi venyneellä ruokatunnillaan kiroaa suomalaista yrittäjää;
sitä perrkeleen herrraa jonka maksaman surkean palkan takia palkansaajan auto on jo viime vuoden mallia, omakotitalo vain 200-neliöinen ja ulkomaille pääsee vain kahdesti vuodessa...

perrrkeleen yrrrittäjäherrrat!

Todellisuudessa se tyypillinen suomalainen yrittäjä painaa töitä täyttä pätä kaivinkoneensa tai kuorma-autonsa tahi muun työvälineensä puikoissa lauantai-iltana, kun palkansaaja korkkaa kolmatta saunaoluttaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Eiköhän se pienyrityksessä työskentelevä heppu tiedä oikein hyvin sen yrittäjän tilanteen. Ja ei tavallinen suomalainen duunari vaihda autoaan kerran vuodessa uuteen. Ja en oikein tiedä niiden ulkomaanmatkojenkaan kanssa. Joten ehkä tuo oli aika rankasti liioiteltu.

Qroquius Kad kirjoitti...

Joo, överiksi se oli vedetty.

Taustalla oli ammoinen SAK:n äänestämään kannustava mainos, jossa Oiva Lohtanderin näköinen sikaporvari mässäili heitellen ruokia olkansa yli huvittuneena siitä, että voi tehdä mitä haluaa kun kukaan ei edes äänestä.

Mainosta arvosteltiin sen pelaamisesta sata vuotta vanhoilla mielikuvilla.
Paremminkin siinä olisi voinut olla nuoria pörssijuppeja, jotka toteavat tällä kvartaalilla saadun miljoonien voitot, joiden johdosta 200 dunaria siivotaan kilometritehtaalle. Lopuksi skoolataan kalleimmalla samppanjalla.

Edelliskommnettini perustui jonkin tahon esittämään EK:n vastamainokseen, joka olisi mennyt suunnilleen noin. Lopuksi olisi tullut teksti:
"Onko asia aivan tosiaan noin? Jos olet eri mieltä, äänestä!"

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. En tiedä, mikä Lohtanderin poliittinen kanta on mutta ihmettelen että hän meni mukaan niin typerään ja epäonnistuneeseen mainokseen.

Lisäisin tuohon kaksi porukkaa:

1. Kansainväliset pörssiyhtiöt jotka haluavat tappaa Suomesta kilpailun kokonaan.

2. Nuoret vihervasemmistolaiset naiset jotka haluavat tappaa suomalaisen elinkeinoelämän kokonaan. Tajuamatta että heitä ei kukaan sen jälkeen enää ruoki.

Anonyymi kirjoitti...

Ahmaise ananas, hotkaise pyy
loppusi porvari lähestyy

- runoiltiin satakunta vuotta sitten. Lohtanderin mainos edusti tätä kantaa. Todistaen väkevästi demarismin pudonneen kehityksen kyydistä aikoja sitten.

Muttei räkämiesläinen EK:kn ihan kärryillä ole, eikä pentikäisen "Suomen narisijat". Yrittäjiä on monenmoisia, kovin monenmoisia. rehelisiä, kieroja ketkuja, rikollisia, fiksuja, tyhmiä, onnekkaita, epäonnisia. Ihan niin kuin työtekijöitäkin.

Itse olen yrittänyt mm,aseita myymällä, välittämällä ja korjaamalla. Harrastuksesta hynää. Remppaamala kämppiä, asentelemalla antenneja, Rahaa tarjolla, noukitaan markkakin maasta. IT-konsultoimalla, työasemia asentelemalla, tietojärjestelmä-arkkitehtuureja laatimalla, ongelmanselvittelijänä, kouluttajana. Ihan mitä vaan on eteen tullut sellaista mihin ei työnantajani tarjoa ratkaisua . Siis viitsi ottaa rahaa vastaan.

En tee sudokuja, ratkaisen kummallisia virheilmoituksia. Se on mielenkiintoisempaa ja siitä saa rahaa. Ja välillä joutuu / pääsee antamaan todistajalausuntoja poliisille / oikeuteen. Syytettynä työtekijä tai yrittäjä.

Pieni nokipoika vaan, uunin piippuun katoaa, yhä ylös yrittää,
katolle hän kiipeää. Ympärilleen katselee...

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Se, että akateemisten naisten hallussa olevat demarit esiityy vieläkin työväenpuolueena ei ole edes vitsi vaan ns. killing joke. Ja yrittäjällähän ei ole vapaa-ajan ongelmia. Nostan hattua. Itse olen aina ollut luonteeltani renki. Ja mitä tulee EK:hon niin sehän lähinnä pyrkii lopettamaan Suomesta kilpailun.

Anonyymi kirjoitti...

Saattaisko olla, että Oivankin pääelinkeino on syöminen. Ei se taiteilijallakaan aina ole valinnanvaraa...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Epäilemättä näin on. Meistä jokainen huoraa omalla tavallaan. Koska syödä täytyy.