maanantai 24. tammikuuta 2022

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA CL

1. Pommin möivät. Taas kertaalleen.

Käytyjen aluevaalien perusteella näyttää siltä, että noin 90 prosenttia äänestäneistä kansalaisista antaa Järjestelmäpuolueelle mandaatin jatkaa juuri sillä lailla kuin se on tähänkin mennessä toiminut. Jos Helsinki olisi ollut mukana, niin luvut olisivat vielä rumemmat. Erityisesti kepuleitten vaalivoitto on suuri vitsi. Vaikka kyseinen kepu on ollut koko ajan vihervasemmiston huorapuolueena kusten juuri omien kannattajiensa niskaan.

On aivan varmaa, että tuosta 90:stä prosentista hyvin moni noituu sitä, mitä kyseinen Järjestelmäpuolue saa aikaiseksi. Mutta nyt kun perussuomalaiset ovat kärsineet suuren vaalitappion niin se itsekseen noituva hallintolammas antoi Järjestelmäpuolueelle jälleen luvan kusta hallintolampaan muroihin mm. haittamaahanmuuton, kehitysapuun törsäämisen, lisääntyvän verotuksen ja ilmastokurjistamisen muodossa. Jotenkin vaaleista tulee mieleen kaksi hyvää Ryppy & Reikä-strippiä. Tämä ja tämä.

Laitetaan vielä kommentoija Puupääukolta hyvä loihelausuma:

Suomen valtio on ollut konkurssikypsä jo pidemmän aikaa. Velkaa ei olla saatu lyhennettyä edes huippuvuosina vaikka valtion omistuksiakin on myyty kovalla kädellä, ja nyt näistä myynneistä maksaa jokainen mm. sähkölaskussaan. Suomea on pitänyt pystyssä se että keskiluokalla on kuitenkin vielä ollut jonkun verran pelimerkkejä pitää taloutta pyörimässä, mutta nythän tällä ilmastohysterialla ollaan korjaamassa tätä epäkohtaa pikaistetulla aikataululla.

Tänään annettiin sote-äänestyksessä valtikka entistä vahvemmin perinteiselle kolmen ison porukalle, ja työssä käyvän keskiluokan varoilla sekin paska tullaan maksamaan. Ennakkoon luvattujen palkintovirkojen määrää en edes lähde arvailemaan, mutta kyllähän tämä vie kamelinselkää entistä lähemmäs katkeamispistettä. Voi hyvinkin olla että 2023-2027 on se lopullinen käännekohta.

Eli: Pommin ostivat. Taas kertaalleen. Vapaaehtoisesti.

2. Matematiikkaa maakuntamalliin

Tämä asiahan on ollut maailmalla tapetilla jo muutaman vuoden mutta ehkä se sopii näihin vaalitunnelmiin. Vaalikamppailun aikanahan miellettiin suorastaan rahvaanomaiseksi se kysymys että millä tämä kaikki maksetaan. Ehkä avuksi tulee uusi matematiikan muoto.

Eli etnomatematiikka:

Jos kyseinen ilmiö olisi vain Suomessa niin epäilemättä kyseessä olisi Keijo Kaarisade. Mutta ilmiö on maailmalla totta. Niin kuin esimerkiksi Yhdysvaltain Oregonissa. Jos tämän ottaa huumorin kannalta niin sehän on aika huikeaa. Mutta kun se ei ole huumoria:

Oregonin opetusministeriö (ODE) kannusti äskettäin opettajia rekisteröitymään koulutukseen, joka edistää ”etnomatematiikkaa” ja väittää muun muassa, että valkoinen ylivalta ilmenee keskittymisessä oikean vastauksen löytämiseen.

Viime viikolla lähetetyssä ODE:n uutiskirjeessä mainostettiin 21. helmikuuta järjestettävää ”Pathway to Math Equity Micro-Course” -kurssia, joka on suunnattu yläasteen opettajille ja jonka tarkoituksena on antaa opetushenkilöstölle työkalut ”matematiikan rasismin purkamiseksi”.

Osa työkalupakista sisältää luettelon tavoista, joilla ”valkoisen ylivalta-kulttuurin” väitetään ”tunkeutuvan matematiikan luokkahuoneisiin”. Tämä ilmenee muun muassa siten, että matematiikan opetuksessa keskitytään oikean vastauksen löytämiseen ja opiskelijoita vaaditaan näyttämään työnsä tulokset.

Työkalupaketin mukaan matematiikka ei suinkaan ole aina objektiivista eli henkilökohtaisesta näkemyksestä tai asenteesta riippumatonta. Objektiivisuus on tosin eräs tieteen tunnusmerkki.

– Ajatus siitä, että matematiikka olisi puhtaasti objektiivista, on väärä, ”Equitable Math” -työkalupaketissa lukee.

– Ajatus siitä, että on vain oikea ja väärä vastaus, ylläpitää objektiivisuutta ja pelkoa avoimesta konfliktista, paketissa kerrotaan.

Aiheeseen liittyvä ”Dismantling Racism” -työkirja liittää samalla tavoin ”objektiivisuuden” valkoisen ylivaltaan.

Yhden oikean vastauksen sijaan työkalupakki kannustaa matematiikan opettajia ”keksimään ainakin kaksi vastausta”.

Se rohkaisee myös opettajia ”keskittymään etnomatematiikkaan”. Yksi työkalupakin ohjeista kehottaa opettajia ”tunnistamaan ja haastamaan tapoja, joilla matematiikkaa käytetään kapitalististen, imperialististen ja rasististen näkemysten ylläpitämiseen”.

Tällä etnomatematiikalla varmaankin pystytään laskemaan kuinka aluehallintomalli kustannetaan. Ja sillähän saadaan varmasti perusteltua se maakuntaverokin. Toivottavasti kyseisellä etnomatematiikalla ei tehdä kuitenkaan esim. siltojen lujuuslaskelmia.

Hyvää alkanutta viikkoa. ”Hyvinvointialueilla” joita Järjestelmäpuolue pyörittää aivan kuin sitä huvittaa. Ja sitähän huvittaa, uskokaa pois.

30 kommenttia:

Strix Senex kirjoitti...

Ensin on naisen logiikka, sitten on etnomatematiikka ja näihin liittyy elimellisesti Lysenkolainen kasvinjalostus ja genetiikka. Sittenpä käsissä onkin jo nälänhätä ja aivojen vegaaninen aliravitsemus vie taloudellisesti etuoikeutetun tiedostavan etujoukon ajattelukyvyn. Jossakin kaukana idässä Xi hymyilee hiljaa itsekseen huomatessaan, että se hänen tavoitteeksensa ottamansa Kiinan johtava asema maailmassa toteutuikin etuajassa, eikä sen eteen tarvinnut nähdä edes vaivaa. Se tarjoiltiin suorastaan kultalautasella, kun järjen käytöstä tehtiin lännessä kielletty asia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Strix Senex. En osaa kommentoida Kiinaa tässä sen kummemmin mutta järjen käytön kieltäminen näyttää edenneen kansan syviin riveihin ja pysyneen siellä.

Anonyymi kirjoitti...

https://m.youtube.com/watch?v=Qc_SZpj-3po

KLS kirjoitti...

"Yhden oikean vastauksen sijaan työkalupakki kannustaa matematiikan opettajia ”keksimään ainakin kaksi vastausta”

Tuon "työkalupakin" laatijan onneksi (?) sellaisiakin tapauksia matematiikassa todella on olemassa. Toisen asteen yhtälöillä nimittäin yleensä on kaksi aivan oikeaa ratkaisua. Mutta niihin matematiikan opetuksessa tuskin päästään vielä ala-asteella.

MikkoK kirjoitti...

Tässä yhteydessä Kiinasta tulee mieleen taannoinen miesten maskuliinisuuden tärkeyden korostaminen. Länsimaissa siitä saa potkut ainakin valtiollisissa ja NGO-rahoitteisissa instituutioissa.
Tuskinpa woke-matematiikkakaan tulee Kiinassa opetusohjelmaan, mutta ehkä teloitusohjelmassa sen edustajia jo lienee?

Ekku kirjoitti...

Äänestysprosentti oli aivan surkea. Alle puolet vaivaitui uurnille. Kalliiksi käy.
Li Andersson koko maan ääniharavana kertoo jo asiasta paljon.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Eero Paloheimo kirjoitti viiltävän analyyttisesti:

Olen 55 vuoden ajan äänestänyt jokaisessa presidentinvaalissa, jokaisessa EU-vaalissa, jokaisessa eduskuntavaalissa ja jokaisessa kuntavaalissa. Mutta nyt en äänestä. En halua kuulua joukkoon, joka tavalla tai toisella lisää yhteiskuntamme turhimman menoerän – julkisen hallinnoinnin – määrää. Nämä vaalit eivät syntyneet todellisen tarpeen ratkaisijaksi, vaan poliittisen pelin ja lehmänkauppojen eräänä oheiskustannuksena.

En ole nähnyt ainuttakaan analyysia, joka selkeästi osoittaisi, mitä hyötyä tästä julkisen sektorin uudesta himmelistä on kansalaiselle. Yhtäkään avointa ja vääristelemätöntä kustannusanalyysia ei ole esitetty, vaikka sellainen on varmasti tehty. Ei ole kerrottu, miten kansalaisen veromenot helpottuvat. Ei myöskään ole selvinnyt, mitä eroja eri puolueiden tavoitteissa on. On itsestään selvää, että erot tavoitteissa – mikäli niitä nyt ylipäätään on – ovat ainakin vaihtelevia alueesta riippuen. Yleispätevää lässytystä on kyllä tullut tuutin täydeltä.

Tämä ei tarkoita, etten koskaan äänestäisi aluevaaleissa. Lupaan antaa ääneni neljän vuoden kuluttua, kunhan seuraavat kaksi ehtoa täyttyvät.

1) Uudistuksesta ilmenee kansalaiselle selvää arkipäivän hyötyä. Hyppyyttäminen palvelusta toiseen ja paikasta toiseen, jonotuttaminen puhelimissa ja virkatiloissa, pykälien nikkarointi ja selittely sekä rooteleihin vetoaminen, siis kaikki asiakkaan ajantuhlaus, loppuu. Uusi terveydenhoito palvelee potilasta eikä hallintoa.

2) Taloudellisesti uudistus pienentää yhteiskuntamme turhinta menoerää, julkisen sektorin hallinnollista tyhjäkäyntiä – joka nyt on noin 5 miljardia vuodessa. Uudessa verotuskuviossa osoitetaan selkeästi lisäykset ja niitä suuremmat leikkaukset, jotka ovat uudistuksen seurauksia.

Yrittäkää uudestaan, niin saatte ääneni.

Olavi Koskela kirjoitti...

Ykä, et sitten enempää - ainakaan tässä blogauksessa - kommentoinut alhaista äänestysprosenttia. Eipä sitä ole pähkäilleet juuri sen kummemmin puoluejohtajatkaan, paitsi että ovat olleet 'hyvin huolissaan'. Huolissaan he lienevät olleet lähinnä oman valtansa jatkumisesta. Kyllä alle 50%:n aktiivisuuden voi hyvin tulkita reaktioksi hallituksen aikaansaannoksiin kuten elvytyspakettisuhmurointiin, korkeisiin polttonesteiden veroihin, ja vaikkapa matujen ja varsinkin laittomien maassanotkujien hyysäämiseen. Eihän vaaleissa niistä äänestetty, mutta kyllä tavan tallaajan haistakaapap -asenne hallituksen suuntaan näkyy tässä tuloksessa.

Strix Senex kirjoitti...

Perussuomalaisten huono vaalitulos ei sinänsä ollut yllätys, vaikka odotettua huonompi olikin. En silti pukeutuisi säkkiin ja ripottelisi tuhkaa tukkaan. Nämä olivat aluevaalit, ei kunnallisvaalit, ei eduskuntavaalit eikä EU vaalit. Osallistumisprosenttikin oli kovin matala. Heijastusvaikutuksia muihin vaaleihin saattaa tietysti olla, mutta yleensä sellainen vaikutus haihtuu mielistä parissa-kolmessa kuukaudessa. Perussuomalaiset on ollut näissä julkisiin palveluihin painottuvissa aluetason asioissa aika näkymätön, lähinnä pyrkinyt välttämään pöljyyksien puhumista. Keskittyminen pöljyyksien välttämiseen voi olla hyvää käytännön politiikkaa, mutta sillä teemalla on vaikea voittaa vaaleja, jos sitä ei pysty muotoilemaan selkeästi ja ytimekkäästi esitetyksi politiikaksi. Siinä missä kokoomuksen linjana on yksityisen terveydenhuollon esiin nostaminen ja demareiden teemana julkisen terveydenhuoltomonopolin ajaminen, perussuomalaisten linja on kysymysmerkki. Perussuomalaisilla on tässä kehittämisen paikka. Äänestäjäroolissa (sitten kun tulee helsinkiläistenkin aika äänestää) arvostan hyvin toimivia julkisia palveluja, jotka tuotetaan kohtuullisilla kustannuksilla ja kohdistetaan niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat. Avainsanat siis ovat palvelutaso, tehokkuus ja nuukuus. Se, joka onnistuu parhaiten ja uskottavimmin esittämään, miten tämän ideaalin toteuttaa, saa minun ääneni.

Qroquius Kad kirjoitti...

Uudin 1:
Taas kerran muistutus niille , jotka ygnygnyttävät kotonaan etteivät äänestä, kun se ääni persuille menee vain hukkaan eikä yhdellä äänellä edes ole merkitystä.
Vihollisemme ei ajattele noin, ja siksi he ottivat taas kerran komean rökälevoiton meikäläisten jäätyä kotiin ygnygnyttämään.

Toisaalta PS:n vaalikampanjakaan ei mennyt kyllä täysin puikariin, kun kehotettin äänestämään pensanhinnan korottajat pihalle perkele. Vihollinen pääsi kevyesti kätkättämään etteivät persut edes tiedä mistä äänestetään, hähähähäää.
Näköjään eivät, kun eivät tulleet äänestämään minkään puolesta eivätkä edes ketään vastaan.

Minkäs tälle voi. Suomen kansa HALUAA tätä.

Uudin 2:
Niinhän tuo Herbert Marcuse kulttuurimarxistisessa manifestissan 1960-luvulla julisti hiljaisen vallankumouksen työkalut ja -järjestyksen.
Keskeinen kohta oli soluttaa yliopistot kommunisteila.
Tiedekunnista oli solutettava erityisesti oikeustieteelliset, kasvatustieteelliset ja yhteiskuntatieteelliset.

Näin on saatu demlakraattinen oikeuslaitos,
koulu- ja yliopistolaitos joka opettaa ihmisellä olevan 72 sukupuolta (nekin kaikki vain sosiaalisia kontrukstioita) ja valkoisen miehen olevan koko maailma sortava Suuri Saatana sekä
valtamedia, joka komppaa täysillä edellaminittuja ja valehtelee kaikesta ja kaikista minkä ehtii;
tärkeimmät valehtelun aiheet ovat maltillisten kansallismielisten natsittelu ja holtittoman maahantunkeutumisen kehitysmaista olevan suuri rikkaus ja voimavara.

Käsittämättöman hyvin onnistui tuo operaatio länsimaiden tuhoamiseksi sisältäpäin!

Anonyymi kirjoitti...

Kolmen suuren paluu, sanoi PM. Nyt saatiin tulet ryysyihimme. "Kansa" antoi semmoisen valtakirjan, et nyt mennään ilman mitään rajoitteita ja estoja. "Me" suuret teemme mitä huvittaa ja keksimme kokoajan lisää vainoa kyykkyhyppyä kun meillä niin hyvät neuvonantajatin. Maksajat, huolehtikaa peruskunnostanne, niin jaksatte raataa aatelistemme hyvinvoinnin eteen.

KT

Anonyymi kirjoitti...

"matematiikan opetuksessa keskitytään oikean vastauksen löytämiseen ja opiskelijoita vaaditaan näyttämään työnsä tulokset." - Eikä tässä vielä kaikki, pitää esittää päättelyketju, siitä kuinka tuloksen on päädytty. Epistä, miksei riitä, että on kopsattu siltä luokan hintelältä matikka-osaajalta oikea vastaus. Miksi pitää vieä ihme selitys, siitä kuinka muka tämmöiseen tulokseen on päädytty.

Oikeasti, tuossa on jotain syvästi huolestuttavaa. Tieteiden kuningatarta vaaditaan antautumaan tyhmien neekereiden mutuilulle. Whiggerit yrittää muuttaa matematiikan mielipideasiaksi. Vaikka matikka on tarkka ja vain yksi vastaus on oikea, on se kiehtovaa. Se kuvaa maailma käsittämättömän tarkasti. Vaikkapa polkuintegraali, laskemalla kaikki mahdolliset polut, sa fotonin radalle arvon."fotoni kulkee kynttilästä suoraan silmään" vaikka se fotoni voi kulkea ensin seinään, sitten kattoon, lattiaan, ikkunasta ulos, kuuhun, kuusta toiseen ikkunaan, lattiaan ja siitä silmään. Eikä se fotoni vain voi, se todella kukeekin kaikkia mahdollisia polkuja mutta vain se suora tie kannattaa huomioida.

Kvanttielektrodynamiikka, QED, tuntuu kummalliselta mutta jos näet tämän se todistetusti toimii. Ja matematiikka ennustaa sen. MOT & QED

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Se on sortoa ja vahingollista objektiivisuutta, jos lasket oikein. Näemmeköhän opetushallitukslta viel uudet ohjeet peruskoulun matematiikan kokeiden pisteyttämisestä? Oikeasta vastauksesta nolla pistettä, väärästä täydet pongot? Joskus 70-luvulla spriimonistustekniikalla tehtyjä koepapereita tarkistaessaan yhdenkään opettajan mielikuvitus ei olisi riittänyt kuvittelemaan nykypäivän hulluutta.Sekin on oma kysymyksensä, että miksi kaikki kaistapäisyys lähtee nykyään USA:sta? Mikä niitä vaivaa? Tosin on sanottu, että se on nykyisiin niin kahtiajakautunut kansa, että yhdistävänä tekijänä ei toimi enää edes omenapiirakka.

PS-lehdenjakaja

Anonyymi kirjoitti...

Strix Senex tarkoittanee Maon 1949 alkuun panemaa ”Sadan vuoden maraton” suunnitelmaa, minkä seurauksena Kiina on maailman kiistaton johtajavaltio vuonna 2049. Michael Pillbury on kirjoittanut tästä loistavan kirjan (2015) nimeltään, yllätys yllätys, ”The Hundred Year Marathon”. Huikea opus, suosittelen, eikä tämä kirja ole salaliittoteoriaa, vaan kylmää faktaa Kiina-tuntija Pillsburyltä. Ja totta. Suunnitelman päämäärä näyttää toteutuvan kirkkaasti etuajassa ”edistyksellisten” länsimaiden hyväuskoisen ja jatkuvan hölmöilyn johdosta.

Anonyymi kirjoitti...

Kunhan valituksi tulleet nyt järjestävät rivinsä, saamme sellaisen soten, että oksat pois! Toisaalta on valitettavaa, että uudet eduskuntavaalit ovat niinkin lähellä, etteivät kaikki lupaukset yhdeksästä hyvästä ja kahdeksasta kauniista ehdi vielä tulla syödyiksi. Rahaa kyllä ehditään lapioida sitä ennen melkoinen määrä tähän hallintohimmeliin ja bensan, sähkön, asumisen sekä ruoan vero nousee ja ehkäpä keksitään vielä lisää uusia kohteita, kuten esim. maastapoistumisvero ja maakuntavero. Tässä suhteessa varsinkin vasemmistopoliitikot ja heidän avustajansa on varustettu kiitettävällä mielikuvituksella.

Kokoomuskin hehkuttaa historiallista vaalivoittoa, vaikka nämä olivat ensimmäiset aluevaalit, eikä ole mitään mihin verrata. Äänestysprosentti koko maassa oli surkea 47,5. Näin se demokratia toteutuu. Onko muuten olemassa mitään prosenttilukemaa, jonka alle jääminen aiheuttaisi uudet vaalit?

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Moro Ykä,
Hullummaksi menee ja vaalikarja tosiaan ohjattiin äänestämään järjestelmäpuolueiden tavoitteiden mukaisesti, eli jokainen saa ansioidensa mukaan. Yhdyn kyllä täysin tuohon Vanhan Pöllön näkemykseen idän aurinkoisesta hymystä.

Verotukseen on kyllä hyvä kiinnittää huomiota ja miten se tulee kannustamaan ihmisiä työnteossa, osallistumisessa tämän sirkuksen kustantamiseen! Nythän kuntavero on tasavero ja ennen kuin maakuntavero saadaan käyttöönotetuksi, niin Hyvinvointialueiden kustannukset siirretään valtion progressiviseen veroon, eli siis valtion verot nousevat! Aikanaan tulee sitten progressiivinen maakuntavero joka markkinoidaan/perustellaan kuntaveron alentamisella! Jokainen saa itse päätellä laskeeko valtionvero tässä kohtaa vai jääkö meille kaksi progressiivista veroa ja yksi tasavero!
Keskiluokan verorasite tulee nousemaan rajusti ja julkisen puolen suojatyöpaikka nysvääminen lisääntyy samassa suhteessa!
Tämä maa on konkursissa ja syvemmälle mennään, kannattaa alkaa valmistautumaan, loppu selvityksestä tulee rumaa jälkeä!
Poliittinen elittirälssi ei luovu, eikä myöskään heidän takapirut ja muut hangorounderit, vapaaehtoisesti saavuttamistaan eduista!
Bileet jatkuu niin kauan kun orkesteri soittaa!

Voi Aikoja Voi Tapoja

Anonyymi kirjoitti...

Ei tämä pelkkää surua tuonyt, tämä vaalipäivä, IS otsikoi:

"Kommentti: Vihreillä meni sormi suuhun vaalitappion jälkeen – onko tappion syy puolueen muuttuminen pienen klikin Helsinki-keskeiseksi vasemmistopuolueeksi?"

Ja vastaus: joo.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Unohdin tuon etnomatematiikan ja täytyy sanoa, että vaikka näitä täysin pähkähulluja ajatuksia ja asioita putkahtaa esiin päivittäin, tämä oli kyllä jo kaiken huippu ja panee vakavasti miettimään, mihin kaikki järki maailmasta katoaa?

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Joo, pommin möivät ja valevaltamedian toimittajaoletetut ostivat koko paskan. Hintaa kysymättä, ei sitä tosin heille olisi kerrottukaan. Ja vaikka olisi, ei se toimittelijoiden juttuja olisi hutusta muuksi muuttanut.
Virheät, no voi voi kun ei hesalaiset saaneet äänestää, persut, lähtö kauas sivistyneestä maailmasta moisella tuloksella. Ja varsinkin kun persuja kiellettiin avien ohjeilla osallistumasta.
No eipä mitään, siinä toimittajat ja muut auguurit itkee krokotiilin kyyneleitä sitten eduskuntavaalien aikaan. Toivottavasti.
Huru-ukko

Qroquius Kad kirjoitti...

Vastaus sisar Rouva Anon kysymykseen, voiko liian alhainen äänestysprosentti mitätöidä vaalit:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aluevaalien-aanestysprosentin-pelataan-jaavan-matalaksi-tulos-kuitenkin-saadaan-vaikka-kukaan-ei-aanestaisi/8326914#gs.mw6gpi

Lyhyesti sanoen:
joissakin maissa on äänimääräkynnys, kuten Serbiassa jonka vuoden 2002 presidentinvaalit mitätöitiin lian alhaisen äänestysprosentin takia. Suomessa ei:
jos kukaan ei äänestäisi, vaalitulos ratkaistaisiin arpomalla.

Arpomalla.

Miettikääpä sitä kaikki ygnygnyttäjät, jotka kuvittelette prostesteeraavanne niin maan kauhiasti jäämällä kotiin.

Sanohan muuten veli Pyssymies:
jos matematiikka on tieteiden kuningatar, mikä on kuningas?

Anonyymi kirjoitti...

QK mainitsi demlakraattisen oikeuslaitoksen. Tänään on ollut oikeudessa Päivi Räsänen syytettynä kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan. Voimme olla lähes varmoja, että tuomio tulee, mutta sitä ennen voimme vain kauhistella sen suomalaisen miehen kohtaloa, joka joutuu maksamaan elatusmaksuja lapsesta, jonka isä hän ei ole. Maksuja kertyy lapsen täysi-ikäisyyteen asti yhteensä 50.000 euroa ja miestään härskisti pettänyt nainen kehtasi vaatia jopa 700 euroa/kk, jonka käräjäoikeus pudotti 300 euroon. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus ovat hylänneet miehen tekemät valitukset. Varmaan useimmat tietävät tapauksen, joka ei uppoa mitenkään tavallisen kansalaisen oikeustajuun. Vanha Olaus Petrin tuomarinohje muistuttaa, että se, mikä tuntuu kohtuuttomalta, ei voi olla lakikaan. Tämän päivän Suomessa voi, näissä molemmissa tapauksissa.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Niistä aluevaaleista ja -valtuustoista:

Olihan ennestäänkin olemassa maakuntien liitot, joiden toimialueet, Uuttamaata lukuun ottamatta, ovat aivan samat kuin noiden uusien hyvinvointialueidenkin. Niilläkin on eräänlainen valtuustoa vastaava toimielin, jota kuitenkaan ei valita yleisillä vaaleilla, vaan alueen kuntien valtuustot valitsevat sinne edustajansa. Niillä on muun muassa seutukaavoitukseen liittyviä tehtäviä. Ja taitavatpa niille kuulua maakuntamuseotkin.

Ilmeisesti nämä maakuntien liitot tulevat edelleenkin olemaan hyvinvointialueista erillisinä organisaatioina vaikka niiden toimialueet ovat Uuttamaata lukuun ottamatta samat. Herääkin kysymys, miksi maakuntien liittoja ja hyvinvointialueita organisaationa voida yhdistää, niin että sama valtuusto niiden toimialueella päättäisi molemmille kuuluvista asioista. Siis ainakin Uudenmaan ulkopuolella. Jos maakuntiin kuitenkin halutaan yleisillä vaaleilla valitut valtuustot, eikö olisi riittänyt, että jo olemassa olleiden maakuntien liittojen valtuustot olisi muutettu niin valittaviksi?
Olisihan tämä kai mahdollista riippumatta siitä, mitkä ennestään valtiolle tai kunnille kuuluneet tehtävät (jos mitkään) niille mahdollisesti siirretään, samassa yhteydessä tai myöhemmin.

Toinen kysymys on, miksi Uusimaakin piti vielä jakaa neljään hyvinvointialueeseen ja jättää Helsinki niiden ulkopuolelle. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ulottuu Espoosta Hankoon saakka. Jos niiden toimialaan kuuluu, tai tulee myöhemmin kuulumaan, myös esimerkiksi seutukaavoitus tai vaikkapa joukkoliikenteen järjestäminen nykyisen HSL:n tapaan, tällaisessa aluejaossa tuskin on mitään järkeä. Vielä parikymmentä vuotta sitten voimassa ollut seutukaavaliittojakokin (jossa Helsinki lähikuntineen oman kokonaisuutensa ja lisäksi oli Itä- ja Länsi-Uudenmaan seutukaavaliitot) kelpaisi siihen paljon paremmin. Sen sijaan joidenkin terveydenhoitopalvelujen kannalta nykyinen aluejako on jo hieman mielekkäämpi; onhan Espoossa suuri Jorvin sairaala, joka kaikkialta Länsi-Uudeltamaalta katsottuna on sentään hieman lähempänä kuin mitkään Helsingin sairaalat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, KLS:lle, MikkoK:lle, Ekulle, Terho Hämeenkorvelle, Olavi Koskelalle, Strix Senexille, Qroquius Kadille, KT:lle, Pyssymiehelle, PS-lehdenjakajalle, Ano2:lle, Rouva Anolle, Voi Ajoille Voi Tavoille, Huru-ukolle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne. On tosi että kyseinen soteviritelmä on turha, kallis ja akateemisten suojatyöpaikkojen automaatti. Mutta joka tapauksessa se on nyt olemassa, se vaikuttaa meidän elämäämme ja vaalien seurauksena Järjestelmäpuolue jyrää siellä niin kuin haluaa. Tuo matematiikkahomma on sinänsä kuva ns. ajan hengestä. Jos jonkun voi kääntää päälaelleen niin sehän käännetään.

-TR- kirjoitti...

Jos asuu maakunnassa maakuntakeskuksen ulkopuolella niin kyyti tule olemaan kylmää. Siinä ei kepu paljon auta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, TR. Kyyti on ollut kylmää jo nyt ja vauhti varmasti kiihtyy.

Anonyymi kirjoitti...

Parasta vaaleissa ovat eri TV-kanavien "Ääntenlaskuiltamat" erilaisine asiantuntijoineen ja heidän mielipiteineen. Analysoidaan sitä ja tätä. Politiikantutkijat, nuo yhteiskunnan elättämät nobodyt pääsevät taas pätemään ja saamaan oman puoliminuuttisensa julkisuutta.

Tämä yhdenillan sirkus vaatisi päivittämistä nykyaikaan. Siksi ehdotankin ääntenlaskennan tai oikeastaan äänestystuloksen muuttamista "Oregonin-mallin" mukaiseksi:

Äänestysprosentin jäädessä alhaiseksi (esim alle 65 %) otetaan käyttöön käänteinen äänestystulos. Vähiten ääniä saaneet valitaan. Jotta demokratia toteutuisi, niin hommaa sekoitetaan vielä käyttämällä valinnassa on käänteistä suhteellista vaalitapaa.

Odotan jo innolla seuraavia vaaleja ja kommentaattoreiden selityksiä...

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys, ja kiitokset kommentin nostosta. Oli oikein pakko tarkistaa kuinka monta valtuutettua nyt kaikkiaan valittiin, voi olla että tätä on toitotettu mediassakin mutta kun helsinkiläisenä en äänestänyt niin vaalit menivät hieman ohi. Valittuja siis oli yhteensä 1379 + 89 Helsingin valtuutettua. Pelkästään noihin kokouspalkkioihin, kilometrikorvauksiin yms. uppoaa tuhatlappunen jos toinenkin. Kampaviinerikauppiaat kiittävät, tuskin kukaan muu. Osa noista valitusta siis taitaa istua eduskunnassa, kaupunginvaltuustossa ja nyt siis tässä uudessa hallintohimmelissä. Itsestään selvää ettei kukaan ehdi uuteen pestiin perehtymään, Vahtera on moneen kertaan todennut että pelkkä kaupunginvaltuutetun pesti veisi kunnolla tehtynä kaiken käytettävissä olevan ajan. Tämähän tarkoittaa lisää niitä kuuluisia suojatyöpaikkoja erilaisille asiantuntijoille ja assistenteille kun arkea pitää pyörittää ja päätöksiä valmistella. Artisti maksaa, kukas muukaan.

Tuo etnomatematiikka taitaa olla liia räikeä jopa Keijolle. Minä ymmärrän kyllä että oikea matematiikka voi olla vaikeaa, mutta siitä en pääse kärryille kuinka tuo saadaan rasismiin liitettyä. Myönnetäänkö tuossa nyt suoraan että keeneri on niin tyhmä ettei se kykene laskemaan 1+1 ellei sille anneta useampaa oikea vastausta (2, 3 tai ehkä jopa 11)? Sortoahan se jos toinen osaa ja toinen ei! Onneksi vielä tällä hetkellä Suomessa opetetaan laskemaan ihan oikeasti, voi olla että tulisi asiaa koululle jos tätä alettaisiin rantauttamaan.

t.Puupääukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Puupääukolle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Joo, nykyisin termi ”asiantuntija” on kyllä kärsinyt erittäin pahan inflaation. Tuo ehdotus olisi pirunkuristaan huolimatta mielenkiintoinen. Tässäkin blogissa ehdotettiin aikanaan uutta vaalimenetelmää eli D´Lötjösen vaalimenetelmää:

http://yrjoperskeles.blogspot.com/2015/11/lotjonen-ja-aanestajan-kuluttajansuoja.html

Puupääukko: Hyviä huomioita taas kertaalleen.

eki kirjoitti...

mutta kun joku bensan hinta ei liity aluevaaleihin mitenkään. Ei ihmisetkään ole ihansaatanan idiootteja

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos eki kommentistasi. Ja eihän se bensan hinta liity ihmisten elämään muutenkaan.