sunnuntai 30. tammikuuta 2022

JOTAIN IHAN MUUTA CXIV

Eli Suuren ja Mahtavan suuret ja mahtavat innovaatiot

Käydäänpä menneisyysmatkoilla vaihteeksi Kekkoslovakian sijasta silloisessa itäisessä naapurissamme eli Rauhanvaltio Neuvostoliitossa. Sanotaan, että Amerikoissa kaikki on suurempaa mutta kun kyse on kaikenlaisista suurista ja suuruudenhulluistakin ideoista niin ei se Neuvostoliitto kyllä pahemmin jälkeen jäänyt. Käydään niitä muutama läpi, aloitetaan ajasta ennen kakkosrähinää ja esitellään Kalinin K-7:

Tämä prototyyppiasteelle jäänyt seitsenmoottorinen ja kooltaan jenkkien B-52-pommaria vastaava monsteri oltiin suunniteltu sekä siviili- että sotilaskäyttöön. Siviilikäytössä se olisi kuljettanut 120 matkustajaa (matkustamot olivat siivissä, ei rungossa) ja lisäksi 7.000 kiloa rahtia. Sotilaskuljetuskoneena se olisi kuljettanut 112 täysin varustettua laskuvarjomiestä ja pommikoneena puolestaan 9.600 kiloa pommeja. Kulkua olisi turvannut kahdeksan 20 mm tykkiä ja kahdeksan 7,62 mm konekivääriä. Ainoa prototyyppi tuhoutui lento-onnettomuudessa vuonna 1933.

Innovaatioita kehitettiin myös kakkosrähinän eli Suuren Isänmaallisen Sodan aikana. Ja yksi innovaatio oli lentävä panssarivaunu Antonov A-40 Krylya Tanka:

Teknisesti ottaen kyseessä ei ollut lentävä, vaan liitävä T-60 panssarivaunu jonka vetäjäksi suunniteltiin raskasta TB-3-pommikonetta. Yksi puolittain onnistunut koelento suoritettiin. Vetokoneen oli pakko irroittaa panssari ennen aikojaan koska sehän ei ole varsinaisen aerodynaaminen. Panssarin laskeutuminen kuitenkin onnistui. Joka tapauksessa projekti jäi prototyyppivaiheeseen.

Jonkinlaiselta ilmailusirkuksen numerolta taas vaikutti ennen kakkosrähinää kehitetty Zveno-projekti:

Tässähän raskaaseen pommikoneeseen lastattiin kahdesta jopa viiteen hävittäjää jotka sitten lensivät vapaamatkustajina varsinaiselle taistelualueelle. Itse asiassa näitä jopa käytettiin sotatoimissa Saksan ja Neuvostoliiton rähinän alkuvaiheessa ja eräässä tehtävässä kyytiin lastatut ja pommeilla varustetut hävittäjät tuhosivat romanialaisen Tonavan yli johtavan sillan. Projekti lopetettiin vuoden 1942 alussa mutta sillä ehdittiin osallistua kolmeenkymmeneen taistelutehtävään.

Sodan jälkeen neuvostoinnovaatioita nähtiin myös Antarktiksella ja sellainen oli  Kharkovchanka-vaunu:

T-54-panssarivaunuun pohjautuvassa vaunussa oli pieni keittiö, wc, uuni ja punkat kahdeksalle. Näitä kuljetettiin Antarktiksella sijaitsevalle Neuvostoliiton Vostok-tutkimusasemalle ja toisin kuin moni muu innovaatio nämä lienevät olleet ääriolosuhteissa hyvinkin käyttökelpoisia. Itse asiassa tuostahan saisi tuunailtua mainion liikkuvan kesämökin.

Vostok-asema

Itänaapurihan on aina uskonut tykistön voimaan mutta joskus sekin menee liioitteluksi josta yksi esimerkki oli 1950-luvun lopussa kehitetty 2B1 Oka-telakanuuna:

Tämän 20-metrisellä putkella varustetun 420-millisen kanuunan tarkoituksena oli ampua 750 kilon painoisia kranaatteja, nimenomaan taktisia ydinlatauksia. Kovin suureen tuotantomäärään se ei päässyt, johtuen varsin heikosta – ylipitkä putki – kenttäkelpoisuudesta sekä siitä, että itse vaunun runko ja moottorin vaihteisto eivät kestäneet voimakasta rekyyliä

Lisäksi 1960-luvulla tämän tyyppiset aseet muuttuivat muutenkin vanhentuneiksi ohjusten tullessa kuvaan mukaan. Ohjuksethan kasvoivat aina suuremmiksi ja niinpä tarvittiin jälleen neuvostoinnovaatiota että niitä saatiin kuljetettua jonnekin. Ja kyseinen innovaatiohan oli MAZ-luokan kuormurit joista viimeisin ja suurin oli MAZ-7907:

Kevyt ja helposti hallittava kauppakassi myös perheen äidille.

Tämä 24x24-masiina liikkui kahdella 1250 hevosvoiman Klimov GTD-1250TFM-kaasuturbiinikoneella jollaiset oli alun perin suunniteltu T-80-panssareille ja se kuskasi 104,5 tonnin kuorman.

1960-luvun alussa Rauhanvaltio kehitti kaikkien aikojen suurimman sotilaallisen hirviön eli Tsar-bomban jossa oli räjähdystehoa 50 – 60 megatonnia. Jos kyseinen pommi räjähtäisi Helsingin yläpuolella niin Nukemap-sivuston mukaan tuho olisi seuraavanlainen:

Eli Helsinki, Espoo ja Vantaa muuttuisivat lähinnä höyryksi ja lännessä Inkoo, pohjoisessa Hyvinkää ja idässä Porvoo syttyisivät vielä palamaan. Noissa paikoissa suojattomille ihmisille tulisi kolmannen luokan palovammoja. Lounaistuulella radioaktiivinen laskeuma yltäisi Etelä-Savon Puumalaan saakka.

Itänaapurimme otti myös miinanraivauksen vakavasti ja kehitti sitä varten Progrev-T:n:

Kyseessä on T-54-panssari jonka torni on korvattu MiG-15-hävittäjän suihkumoottorilla jonka oli tarkoitus paineellaan räjäyttää kaikki edessä olevat miinat. Jonkin tiedon mukaan näitä on käytetty jonkun verran Afganistanissa mutta laajempaan tuotantoon se ei päässyt.

Siirrytään sitten maalta ilmaan. Tai veteen. Tai jotakin. Eli esitellään Lun-luokan ekranoplan:

Tämä ns. maaefektiä hyväkseen käyttänyt möhkäle lensi muutaman metrin vedenpinnan yläpuolella maksimissaan 550 kilometrin tuntinopeudella. Siinä oli kahdeksan Kuznetsov NK-87-suihkumoottoria, sen pituus oli 73,8 metriä, se kuljetti 100.000 kilon kuorman ja siinä oli aseistuksena kuusi meritorjuntaohjusta sekä neljä 23-millistä kaksiputkista ilmatorjuntatykkiä.

Alus rakennettiin 1987 ja sitä valmistui vain yksi kappale. Näin äkkiseltään ajatellen se olisi ollut aika pirunmoinen torjuttava maihinnousuoperaatioissa.

Vaan suunnittelihan Neuvostoliitto myös lentävän lautasen eli EKIPin:

Siitä ei sinänsä tullut sen valmiimpaa mutta vielä Venäjän aikaan sen tiimoilta tehtiin jonkinlaista tutkimustyötä. Hieman pidemmälle päästiin helikopterin ja lentokoneen yhdistelmässä Kamov Ka-22:

Näitä masiinoita valmistettiin 1960-luvun alussa neljä kappaletta ja niiden suoritusarvot olivat huomattavan hyvät. Huippunopeus oli 375 km/h, lakikorkeus 5.500 metriä ja se kuljetti sata matkustajaa tai 16 tonnin kuorman. Koska koneita tuhoutui kaksi, niin niiden valmistus kuitenkin lopetettiin.

Siirrytään sitten vakaasti maan pinnalle. Tämä UAZin ja korkkiruuvin sekoitus eli ZVM-2901 kulki aivan missä tahansa maastossa, hangessa tai vedessä ilman suuria ongelmia:

Laite ei kuitenkaan päässyt suureen tuotantoon ja tämä johtui sen alhaisesta nopeudesta.

Se kaikkein hurjin innovaatiohan ei ollut tekniikkaa vaan luonnon muokkaamista eli suunnitelma Siperian jokien uomien muuttamisesta niin, etteivät ne olisi laskeneetkaan Jäämereen vaan uomat käännettäisiin kuiviin Keski-Aasian neuvostotasavaltoihin.

Jonkunlaista suunnittelua tähän oli ollut jo tsaarin aikaan mutta neuvostoaikaan sitä mietittiin hiukka vakavammin. Varsinaisilla kaivinkoneilla homma olisi varmaankin jäänyt vaiheeseen joten uomia oltiin suunniteltu tehtävän ydinpommeilla. Ehkä on hyvä, että kyseinen projekti jäi tekemättä. En ole alan spesialisti mutta olettaisin että jonkin sortin ympäristökatastrofihan siitä olisi saatu aikaiseksi. Neuvostoliittohan oli muutenkin hyvä kehittämään ympäristökatastrofeja.

Neuvostoliitossahan oli myös maailman suurin vankila. Sen pinta-ala oli 22 402 200 km² ja siinä oli vuonna 1991 noin 293 miljoonaa vankia joista suurin osa kärsi elinkautista ilman mahdollisuutta vankilasta poistumiseen.

Ja niin juu, Neuvostoliitossa tietysti kokeiltiin kymmeniä vuosia innovaatiota nimeltä sosialismi:

Ja tässähän näitä innovaatioita taas tällä erää. Ensi kerralla varmaan jotain ihan muuta.


22 kommenttia:

Ihmettelijä kirjoitti...

No, ei niin hullua ideaa ettei suomessa saada paremmaksi jos eu antaa luvan. Taisi olla viime vuosikymmenellä kun joku ideoi että Suomeen mahtuu kevyesti 100 000 00å ihmistä ja eikös joku siitäkin innostunut että nyt on katto korkeella eikä seiniä ensinkään. Se oli joku Pravdan juttu.
Se kyllä nopeesti uppos se.

Anonyymi kirjoitti...

Solzenitsynin romaani Ensimmäinen Piiri kertoo näidenkin ideoiden isistä. Nälkä tekee näppäräksi.
Saavutus sekin, että koko gulag-härdelli tuotti loppuaikoinaan tappiota vaikka ehtymätön työvoima oli ilmaista.

Osastossa: tietämättä taas asiasta tarkemmin, mutta näin minulle on kerrottu. Pioneerien ponttoonikalusto mallia cccp (joskus 70-luvulla) onnistui heiltä niinkin hyvin, että sitä kopioitiin Ameriikassa asti.
voijumala###

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ihmettelijälle ja voijumalalle & kiitos kommenteistanne.

Ihmettelijä: Muistan lukeneeni tuon jutun. Tosin luku taisi olla 60 miljoonaa. Sitä siinä ei mietitty että millä se porukka ruokittaisiin. Eikä varsinkaan että miksi.

voijumala: Suosittelen myös Unto Parvilahden kirjaa Berijan Tarhat. Siitä ponttoonikalustosta en tiedä mutta kyllähän venäläinen käyttökelpoista sotilaamateriaalia on tehnyt.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Kyllähän se venäläinen on kelpo sotakamaa kaikkina aikoina tehnyt. Putilovin tehtaat Pietarissa olivat tykkien valmistuksen huippua. Sieltähän se meidän Nenosemme oppinsa haki ja kehitti niitä köyhän miehen tarpeisiin edelleen (korjausmuunnin). Suuri ja mahtava oli mielestään niin mahtava, että sitten (onneksi) tukehtui omaan mahtavuuteensa, kun esim Leningradin alueen tuotannosta oli 70 volttia sotimista varten. No, rautaa ei voi syödä muuten kuin pillereinä.

Parvilahden kirjat ovat realistisia. Mainitsisin myös Jegor Gaidarin "Imperiumin tuho". On analyyttinen suorastaan tajunnan räjäyttävään tehoon saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, olihan siinä melkoisia vehkeitä. No polttomoottori on polttomoottori, ei näkynyt yhtään sähkövatkainta. Tuo 24x24 MAZ saattaa olla melko kankea, ei taitu jokaiseen parkkihalliin,tuskin löytyy nousevaa teliakselia. T. Oloneuvos

Anonyymi kirjoitti...

Solzenitsynin oivalsi oleellisen vankileirien saaristossa oleillessaan: "Olemme unohtaneet Jumalan." Läntisessä naapurissa on nyt sama ongelma ja tulokset ovat selvästi nähtävissä.

Hrustsev ilmeisesti laittoi Gagarinin suuhun sanat, ettei avaruudessa näkynyt Jumalaa.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Terho Hämeenkorvelle, Oloneuvokselle ja Tapsalle vaan & kiitos kommenteistanne.

Terho: Venäläisten sotakalusto on ollut aina toimivaa. Kiitos tuosta kirjavinkistä. Asetehtaista puheenollen silloin tsaarin aikana Suomi luovutti Venäjälle Siestarjoen Kannakselta kun siellä oli suuri asetehdas ja tilalle piti saada Petsamo. Sehän toteutui vasta Tarton rauhassa.

Oloneuvos: Ja tuskin on kovin kätevä metsäteillä.

Tapsa vaan: En tiedä jumalasta mutta inhimillisyyden neuvostojärjestelmä ainakin unohti.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo jumala-kommentti on jälkeenpäin Gagarinin suuhun laitettu. Tosiasiallisesti Gagarin oli ortodoksi, ja hänen tyttärensä on kastettu.

https://www.rbth.com/history/333770-did-soviet-cosmonauts-believe-in-god

Venäläiset lentäjät ovat aina olleet ortodokseja - vaikka Puolue kuinka yritti kitkeä sen heistä. Tämän olen kuullut yhdeltä heistä itseltään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja kiitos lisäyksestä. Käsittääkseni venäläiset ovat aina olleet varsin uskonnollisia. Neuvostoaikaankin.

Anonyymi kirjoitti...

Rauhanvaltion kalustoa oli myös IVO:lla käytössä ollut käytetyn ydinpolttoaineen kuljetus- ja hinausvärkki. Vetovaunu oli samanlainen kuin paraateissa nähdyt ohjusten vetovaunut. Voimiltaan ja nopeudeltaan yllättävän kesy, muistaakseni tuttavan SISU:n RR moottori oli vahvempi ja ainakin se kulki lujempaa. Varsinaisessa kuljetuskärryssä ei kai ollut mitään kovin kummallista, paitsi se polttoainepönttö oli kai aika vahvaa tekoa.

Tykistöaseista aika erikoinen oli 305mm sinko, laivaan asennettu, 30-luvulla kehitelty. Oli sukua talvisodassakin nähdylle kolmituumaiselle. Sille, joka kulkeutui saksaan ja oli esikuvana 75mm rekyylittömälle tykille. Kumpikaan sosialistinen rauhanvaltio ei keksinyt käyttää värkkiä panssarin torjuntaan. Saksalaiset laskuvarjojääkärit ammuskelivat semmoisella kreetalla. Helevetinmoinen pölypilvi kavalsi tuliaseman ja houkutteli vastatykistötulta. Se 12” sinko asennettiin laivaan, voi ampua vain sivulle – ja ammuttaessa meni kaikki akkunat rikki. Se peräliekki kun oli aika voimakas. Kehittäjänsä pääsi leirille.

ZVM-2901 – tässä on hieman sama idea kuin japanilaisten takavuosina esittämässä jäänmurtajassa. Josta ei sittemmin ole kuulunut.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos lisäyksistä.

Anonyymi kirjoitti...

Euroopan Unionin hallintomalli on kopioitu Neuvostoliitosta. Siellä oli NKP, EU'ssa komissio. Kumpaankaan ei jäseniä äänestetä avoimilla vaaleilla vaan niihin "kutsutaan" (kutsuttiin). Selkokielellä, kaverit valitsevat kaverinsa. EU-parlamentti vastaa melko tarkkaan Neuvostoliiton Duumaa. Parlamentit saavat (saivat) jotain tyhjänpäiväisiä asioita mietittäväkseen etteivät häiritse oikeaa päätöksentekoa. EU'ssa se tulee direktiiveinä suoraan komissiolta ja ne on vahvistettava kansalliseen lakiin välittömästi. EU-parlamentti saa äänestää mitä tahtoo. Sillä ei ole edes lakialoiteoikeutta. Ei tainnut olla Duumallakaan?
Neuvostoliitossa NKP'n sana oli laki. Molemmissa on (oli) myös komissaarit jotka ovat tavallaan kansallisten lakien yläpuolella ja valvovat että direktiivejä noudatetaan. Muuten saavat tehdä mitä tahtovat, hinnasta viis.

Ainoa mikä tässä EU'ssa ilahduttaa on, että kaikki EU maat eivät enää taivu komission saneluun. Ja siitähän säädetään hirmuiset sanktiot. Neuvostoliitosta oli, ja EU'sta on yhtä vaikea erota. Kansa voi joskus osoittaa mieltään mutta sillä ei ole vaikutusta. Molemmissa tulee (tuli) erilaisia panssariajoneuvoja kaduille ja "separatistit" saavat kyytiä.

Qroquius Kad kirjoitti...

Tuon Kharkovtšankan maasto-ominaisuudet olivat varmasti huippuluokkaa, mutta käyttömukavuudessa oli lontoonmurteisen Wikipedian mukaan hieman toivomisen varaa.
Ongelma oli sama kuin ensimmäisissä panssarivaunuissa:

moottori oli samassa tilassa miehistön kanssa meluamassa ja nokeamassa. Se oli Antarktiksen olosuhteissa oivallista huoltotoimenpiteiden kannalta, mutta eläminen ja oleminen jäivät vaunun sisällä lapsipuolen asemaan.

Eikä olisi ehkä sellaisenaan ollut kesämökkiainesta ilman lievää modifiointia?

Qroquius Kad kirjoitti...

Ei Neuvostoliitossa mitään duumaa ollut:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_korkein_neuvosto

Se oli teoriassa korkein mahdollinen valtiovallankäytön orgaani, mutta käytännössä pelkkä puhesirkus, koska kaikki edustajat kuuluivat yhteen ja samaan NKP:hen.

EU on tässä suhteessa hiukan rehellisempi myöntäessään Europarlamentin puuhesirkukseksi ja Eurokomission ainoaksi todelliseksi päätäntäelimeksi, samanlaiseksi kuin NKP:n politbyroo, jonka pääsihteeri oli tosiasiallinen neuvostodiktaattori.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano & Qroquius Kad: Kyllähän EU:ssa ja Neuvostoliitossa on paljon samanlaista. Erojakin tietysti on ja merkittävin lienee se, että EU:lla ei ole hallussaan sellaista väkivaltakoneistoa mikä Neuvostoliitolla oli.

Qroquius Kad: Joo, kyllä se olisi tarvinnut melkoista tuunaamista mökkikäyttöön.

Anonyymi kirjoitti...

"Ja niin juu, Neuvostoliitossa tietysti kokeiltiin kymmeniä vuosia innovaatiota nimeltä sosialismi" - Niin, niin, muttei se ollut oikeaa sosialismia. Kyllä se vielä joskus, jossain toimii. Ehkä ei kuubasa tai venezuelassa - mutta tulimaassa voi hyvinkin toimia. Tai Tannu Tuvassa, ei voi tietää ennen kuin kokeilee.

EU on ottanut oppia tieteellisestä marksismi-senilismistä. Ainoa oikea Marksismi olisi tietenkin Harpoismi.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Kharkovtšanka - liikkuva savusauna tosimiehille. Ei olisi tarvinnut kuin poistaa liika pakoputki. Pakosarja olisi korvannut turhat kiuaskivet. Olisi säästynyt painoakin.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies.

Viesti1: Totta joo, sillä tärkeintä on se syvä usko että tällä kerralla se onnistuu. Ja tuo marxismi-senilismi on mainio termi. Meillähän Suomessa näitä marxisti-senilistejä riittää viljalti.

Viesti2: Vaan tässähän olisi jollekin matkailuyrittäjälle markkinarako. ”Tule sinäkin nauttimaan tosimiesten saunasta”.

Qroquius Kad kirjoitti...

Tuolla videolla

https://www.youtube.com/watch?v=mFxi3lOAcFs

on esitelty nähdäkseni kaikki tässä bloggauksessa mainitut sekä vielä jokunen muu;
erityisen metka uusi tuttavuus oli 1K17 Žatie -ohjustentorjuntalaserase.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad . Tuosta videosta itse asiassa sain aika paljon vinkkejä.

Tinahattu kirjoitti...

ZVM-2901 ei liene yksistään Neuvostoliiton keksintöjä. Amerikoissa niitä tehtiin jo 1800-luvulla.

Hauska video vuodelta 1929. Snow Motor: https://www.youtube.com/watch?v=Fo31_3UzTTY

Parhain terveisin,
Tinahattu
Puten paras ropellihattu

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Joo, tuo on toki keksitty aikaisemmin. Kiitos mukavasta pätkästä.