lauantai 1. huhtikuuta 2023

OY LÄJÄ-TEK AB

- Hyvää päivää, hyvät katselijat ja kuuntelijat. Täällä jälleen Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion ja HUI-TV:n yhteislähetyksessä. Jatkamme ohjelmasarjaamme jossa esittelemme Pinnanmaan yritys- ja elinkeinotoimintaa. Tällä kertaa esittelyvuorossa on monialayritys Läjä-Tek jonka toimitusjohtaja Veikko Vykitäkä on haastateltavana. Veikko, tervetuloa lähetykseen. Tässähän voisi sanoa niin kuin Fredi aikanaan että mistä alkaisin, koska teillä on niin laaja valikoima. Ehkäpä Veikko kerrot itse?

- Kiitos, Antero. Johan nyt toki. Olemme siis monialayritys ja meidän perinteiset tuotteemme joista aikanaan aloitimme toimintamme ovat edelleenkin hyvin suositut härvelit, hilavitkuttimet, harspediräättörit ja härpätinräpättimet. Sekä tietysti suositut maakylmyysimurit, männänpalautusjouset ja molempien käsien trasseli. Ynnä erilaiset rumaluistelutuotteet sekä tietysti pienriistaohjukset. Niitten kaikkien kauppa käy vakiintuneesti edelleenkin mutta viime vuosien aikana hittituotteeksemme on noussut lällättävä kameravalvonta.

- Niin kyseessähän on siis kameravalvonnan ja taserin yhdistelmä joka antaa sähkömäjäyksen manttaalille tulevalle haittaeläinkannalle. Minullahan on kotonani itselläkin sellainen.

- Kyllä. Lällättävän kameravalvonnan voi kalibroida kaikille eläville olioille mutta sanotaanko että noin 90 prosenttia kaikista myymistämme lällättävistä kameravalvontajärjestelmistä on asiakkaiden vaaatimuksen mukaisesti kalibroitu torjumaan nimenomaan liimatilhiä, punavihervästäräkkejä, sukkahousukoppeloita, koloradonqueeriäisiä, punapäähysteereitä, huivihuppuhippiäisiä, tiedostavariksia ja jakkupukuhirviöitä. Siihen kun vielä yhdistää HÖÖ-Marketista ostetun ja tontille kylvetyn maskutoksiinin niin saa varmasti olla aivan rauhassa.

- Erityisesti tällä valvontajärjestelmällä on käyttöä Pinnanmaan ulkopuolella sillä täällähän nuo haittaeläimet ovat äärimmäisen harvinaisia. Mutta täällähän tuumitaan että parempi vara kuin vahinko. Mutta noin teknisesti ottaen teidän kehittynein tuote on tietysti ökkötölöhölökötin. Eikös se ökkötölöhölökötin ole noin niin kuin valheenpaljastin?

Ökkötölöhölökötin

- Itse asiassa enemmän. Se on totuuteenpakottaja. Eli kun ihminen on ökkötölöhölököttimen vaikutusalueella, niin hän ei pysty valehtelemaan. Toinen merkittävä ominaisuus sillä on että se poistaa ihmisestä äänestyskoppihorroksen ja pakottaa hänet äänestämään järkevän ajattelun mukaisesti.

- Tuota laitetta kyllä tarvittaisiin nimenomaan Pinnanmaan ulkopuolella.

- Niin tarvittaisiin. Mutta siinä on se ongelma, että se säteilee läränormaalia säteilyä. Se ei ole ihmiselle vaarallista mutta sen voi mittareilla tunnistaa. Ja Järjestelmäpuolue on ympäröinyt Pinnanmaan kyseistä säteilyä havaitsevilla mittareilla. Jos kyseinen laite ylittää Pinnanmaan rajan, niin poliisi kaikilla mahdollisilla partioilla on heti perässä. Kas kun Pinnanmaan ulkopuolella ökkötölöhölökötin luokitellaan räjähdysaineeksi ja terrorismin välineeksi. Poliittisista syistä. Kas sanoihan meille yksi suojelupoliisin tutkijakin että Järjestelmäpuolueen valtapolitiikon oikeus valehdella asemansa säilyttämiseksi menee yli kaiken muun. Siksi ökkötölöhölököttimiä ei saa viedä Pinnanmaan ulkopuolelle. Vaikka nimenomaan siellä niitä tarvittaisiin.

- Mikä on tietysti Suomen kannalta pirunmoinen sääli. Totuuden puhuminen tekisi vaihteeksi oikein hyvää. Mutta jos jatketaan yrityksestänne niin teillähän on tuotantoa myös musiikki-instrumenttien alalla?

- Kyllä. Valmistamme vientiinkin meneviä kaasubassoja ja kaasuviuluja. Yksi tunnetuimmista kaasubassojemme käyttäjistä on Ylermi Vilvatväinen & Hässitty Käsitys-rynnäkköhumppaorkesterin basisti Launo Lynkytä joka mainoksessammekin toteaa että ”vain Läjä-Tekin kaasubassolla saa rynnäkköhumppaan sopivan mahtavasti pierevän soundin”.

- Joo, se Lynkytän soundi on kyllä aivan mahtava ja mainio kaasubasisti mies on muutenkin. Mutta teillähän on konserniinne kuuluvia alafirmojakin kaksi kappaletta.

- Pitää paikkansa. Ensimmäisenä voi esitellä Huitsinnevadan Sumuntiivistämön joka tiivistää putkiusvaa raskaan kuljetuskaluston käyttöön. Voin sanoa että putkiusvamme on parasta mahdollista ja tuotteellamme pannaan usvaa putkeen jopa Amerikoissa asti. Puolet tuotannostamme suuntautuu vientiin:

- Ja se toinen firmamme… no, voin tunnustaa että emme ole varsinaisesti kovin ylpeitä siitä mutta kun raha ei haise niin… eli se on OPM eli Ordinatio Perpetuum Mobile Oy.

- Ja mitä kyseinen firma tuottaa?

- Se tuottaa organisaatiouudistuspalveluita julkiselle sektorille Pinnanmaan ulkopuolella. Toiminnan voi tiivistää niin että firmamme lobbarit myyvät idean virastospedeille ja niillehän se menee aina heittämällä läpi. Sitten muutamme organisaation olemassa olevasta mallista A malliin B. Sitten ehkä parin vuoden päästä päivitämme sen malliin C ja taas parin vuoden päästä malliin D joka on itse asiassa sama kuin alun perin ollut malli A. Eli eräänlainen hallinnollinen ikiliikkuja. Lobbaamisessa käytetään hyväksi havaittua reseptiä eli ”tämähän on kuulkaa tätä päivää ja siksi välttämätön”. Lisäksi aina muistutetaan että asialla on kiire, sillä tuotetta saa tällä hinnalla vain määrätyn ajan. Ja läpi menee. Aina. Joka ristuksen kerta. Ja tietysti mainostamme tätä sanomalla että tämä säästää kuluja ja julkinen sektorihan on tunnettu siitä että kun se päättää säästää niin sehän säästää, maksoi mitä maksoi. Lisäksi meillä on asiaan liittyvää koulutusta.

- Minkälaista koulutusta ja kenelle sitä annetaan?

- No sehän on kurssitusta jossa opetetaan Tsvötzetä, Raöoul Synkhnata sekä ´Nkpata Yin-hallintometodeja.

- Öö… öö… brrgele… ai… ai… totanoin mitä nuo tarkoittaa?

- Ei niin yhtään mitään. Nuo termit ja koko koulutus on Hömpstadin Vähänköehkäopiston kehittämällä Puppulausegeneraattorin turbomallilla aikaansaatua julkishallinnolle suunnattua täyttä huuhaata. Mutta kun koulutusta annetaan vain keski- ja ylijohdolle ja koulutukseen osallistumisen vaatimus on vähintään yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto niin kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut koulutusta. Nyökkäilevät, tekevät muistiinpanoja, pyrkivät olemaan mahdollisimman älykkään näköisiä ja käyttävät sitten keskenään kehittämiämme hölynpölytermejä niin kuin menneskyhäinen, fragendiivinen, botlebaattinen ja väliaieslähtöinen. Ja koska sisältö on täyttä puppua niin sitä ei siirretä suorittavan tahon harmiksi koska ne eivät tiedä, kuinka sen tekisi. Mutta siitä maksetaan sen, minkä ilkeää pyytää. Ja mehän ilkeämme.

- Kyllähän tuo toisaalta on rehellisesti sanottuna aika moraalitonta rahankiskontaa.

- Ei vain aika moraalitonta vaan täysin moraalitonta. Mutta tulee muistaa että joku sen tekisi kuitenkin. Kas kun hömpälle on kysyntää niin aina löytyy tarjontaa. Ja meidän kiskomamme raha päätyy Pinnanmaalle eikä siitä taatusti käytetä latin lutia etnisesti edistyksellisten elättämiseen.

- Joo tuo on kyllä totta. Mutta mitenkäs, monialayrityksillähän on aina tulevaisuuteen liittyviä suunnitelmia. Mitenkäs teillä?

- No johan nyt toki. Me alamme tuomaan hehkulamppuja ja myymään niitä eteenpäin.

- Vaan eikös ne ole kielletty?

- Onhan ne. Mutta kun me myymmekin niitä sisätilanlämmittiminä. Idea opittiin Saksasta.

- No tuohan on hemmetin hyvä idea. Se energiansäästölamppujen pakkokäyttöhän oli täyshuti muutenkin kun ne led-lamput jo tiedettiin tulevaksi. Ja antaahan se hehkulamppu semmoisen pehmeämmän valon.

- Ja muistuttaisin siitä, että kyseessä on ympäristöteko. Meinaan, Läjä-Tek lahjoittaa jokaisesta myydystä hehk… totanoin sisätilanlämmittimen hinnasta viisi prosenttia Äkkölämäkölän ja Uuden Hyisianan kuntien alueella sijaitsevalle ´Nlörönlörön kansallispuistolle.

´Nlörönlörön kansallispuistossa saatat nähdä jopa harvinaisen rastarastaan.

- Siinäpä ekoteko. Ja muistutetaan, että Oy Läjä-Tek Ab työllistää satoja pinnanmaalaisia. Veikko Vykitäkä, kiitän haastattelusta. Täällä Antero Lärvänen. Siirto rutioon.

Hyvää huhtikuun ensimmäistä kaikille lukijoille.


26 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Jo vain oli...! Pitäis tässä vakavoitua päivän tilaisuuteen (hautajaiset), mutta pidetään nyt ensin kunnon nauru- ja pierutuokio:-)))

KKi kirjoitti...

Hyvääpä (ap)rillauspäivää hotellillekin.

Juurikin muistinkin, jotta pitää taas vuoden putkiusvat tilata...

Mites toi nyt meni, eikös tapana ole näin huhtikuun ekana julkaista jokin huuhaa-juttu? Vaan nyt pä julkaisit totuuksia julkisen hallinnon koulusmetodeista. Tiedä vaikka olisivat salaista tietoa...

Anonyymi kirjoitti...

Mainio postaus, kiitokset. Mutta niin kuin olen aikaisemmin maininnut, sellaista fiktiota ei voi enää keksiä jota ei löytyisi julkishallinnosta ja jopa yksityiseltäkin jossa valtio omistusohjaa.

Anonyymi kirjoitti...

Karkottaako Lällättävä valvontakamera myös veden eläviä? Moni voiman pimeällä puolella lymyävä asiakas asuu nääs lammen, järven tahi meren rannalla. Itse asun ja se tarkoittaa, että laamapaitamateita, intersektsilakoita ja suvaklimatuubeja on ajoin häiriöksi asti saunarannassa. Miten on? Onko lisävaruste? Löylytauot saunalaiturilla em. loiskuoron säestyksellä latistavat tunnelmaa juuttaanmoisesti.

Yst. Terv. Saunakäppä

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Kauppa käy ja haisu lähtee. Jos tartut Sokoksen uusimpaan kampanjalehteen, huomaat että todellisuus ajaa jo fiktion ohi ja panee mehevästi kuvaillun propagandistisen lällätyksen tässäkin paremmaksi. Miesten muotia esittelevissä kuvissa poseeraa alusta loppuun yksi ja sama mies, arvaat varmaan että väriltään valkoisen vastakohta. Sensijaan kaikki naisten vaatteita esittelevät kuvat ovat vaaleiden mannekiinien yllä.

Jäin oikeasti pohtimaan, miten tämä olisi sosiologisesti selitettävissä. Ilmeisesti on lähtökohtaisesti oletettu, etteivät miespuoliset kyseisen esitteen kaltaisia mainosvihkoja selaa, joten miesten muotikuvat onkin suunnattu suoraan tummahipiäisiä tyyppejä ihailevien naisten silmille. Samaan suuntautumiseen kuuluu, että tummaihoiset naiset alitajuntaisesti koetaan kilpailijoina, joten naisten vaatteet on puettu vaaleiden tyttöjen ylle.

Noista alitajunnassa muhivista voimista ei missään yhteydessä vakavasti puhuta, vaikka kaikki ainakin jollain lailla tietävät, miten sukupuolettuneita tällaiset ihonväriin liittyvät arvokysymykset tosiasiassa ovat. Vaalikeskustelujakin on käyty kenenkään kertaakaan ääneen lausumatta, että onpas aika kummallinen tilanne kun miltei kaikkien puolueiden puheenjohtajat ovat naisia. Puolueista on tullut pulueita, ja politiikasta pinnallista kälätystä.

No, kaikin mokomin. Ykän prognoosit asettuvat jo aika lähelle realismia. Pahoin pelkään, että jokin kaikkitietävä ja kaikkivaltainen sensuuriviranomainen kohta poistaa tämänkin palstan tekstit. Muutenhan näistäkin tulee klassikoita, ja mehän tiedämme mikä viimeistään on klassikoidenkin kohtalo. Joku lällättävä virkapirkko tohkeissaan korjaa ne feminismin viimeisimmän virtauksen vaatimusten mukaan.

Nehän ovat nyt hävittämässä maailmankirjallisuuden klassikoita.Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nämä julkishallinnon koulutukset läpäisevät koko virkakunnan, valitettavasti. Mieleeni on jäänyt eräs sellainen, jossa ministeriön fiksut pojat olivat kehittäneet tietokoneohjelman (kysymys maankäytöstä ja kaavoituksesta), jota kuulemaan saavuttiin vieraaseen kaupunkiin monelta taholta. Päivän päätteeksi he kysyivät, olisiko meillä tarvista tällaiselle ohjelmalle. Melkein sääliksi kävi, kun yksikään käsi ei noussut. Tekijöille taisi vasta siinä vaiheessa selvitä, että olivat tehneet ohjelman ihan väärälle taholle, mutta eipähän tuokaan ohilyönti ollut ensimmäinen eikä viimeinen valtionhallinnossa. Rahaa uusiin ohjelmiin ja niiden tarvitsemiin aina vaan tehokkaampiin myllyihin tuntui olevan määrättömästi.

Mukavaa aprillipäivää! Joko huominen jännittää?

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Terho Hämeenkorvelle, KKi:lle, Anolle, Saunakäpälle, Seppo Oikkoselle ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne. Nämähän eivät ole varsinaisesti aprillijuttuja. Onpahan vaan sopiva päivä esitellä Pinnanmaata.

Terho: Professorihan se vasta aprillijutun pläjäyttikin. Lukiessa meinasi mennä löysät lahkeeseen ennen kuin hoksasi että mikäs päivä tänään onkaan.

KKi & Ano: Totta joo, toi julkisen sektorin osuus tässä jutussa alkaa olla täysin totta. Valitettavasti.

Saunakäppä: Kyllä. Tarjolla on myös vedenalaiseen käyttöön sopivia malleja.

Seppo: Joku kommentoija joskus kirjoitti että kansainvälisillä mainostoimistoilla on joku yhteinen koodi jonka mukaan ryhmiä X täytyy olla mainoksissa yliedustettuina. Näin voi olla sillä tavallista ostajaa nuo tuskin houkuttavat. Ja niitä kirjarovioita ollaaan epäilemässä ainakin suunnittelemassa. Digitaalisena tai muuten vaan.

Rouva Ano: Julkisen sektorin tilanne on valitettavasti juuri tuo. Vaalipäivä ei oikeastaan jännitä. Sillä persut eivät tule saamaan niin suurta vaalivoittoa että maassamme muuttuisi mikään. Valitettavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Kaasubasso on wanha juttu, Pörsänmäelläkin oli jo aikoja sitten käytössä nestekaasukitara.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ökkötölöhölökötintä olis tarvittu vaalikeskusteluissa. Puuhapetteri Orpo niissä valehteli vastuullisimmin.

Qroquius Kad kirjoitti...

Ilta-Sanomat ei julkaise aprillipiloja kuten monet muut aviisit.
Sen sijaan se julkaisee eduskuntapuolueiden puheenjohtajien luonnekuvia sellaisina kuin heidän ystävänsä ja tuttavansa heidät tuntevat.

Mutta kun lukee tätä luonnekuvaa jossa esitellään hilpeä Huti-Maisa

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009478344.html

ja sitten tätä, jossa on vuorossa soma Li Lystikäs

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009482216.html

alkaa vähän epäillä, etteivätkö nuo olisikin aprillipiloja.
Sen verran vaikeaa on kumpaakaan noista tunnistaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Pörsänmäestä en osaa sanoa. Tähän juttuunhan tuli idea vanhasta Hullujussi-yhtyeen ohjelmanumerosta ”nyt Viktor Kalborrek kaivaa esille isoisänsä kaasuviulun ja soittaa tulisen soolon”.

Ano: Ökkötölöhölökötin olis ollut siellä ehdottoman tarpeellinen.

Qroquius Kad: Propagandalla kajauttelee. Ilta-Sanomatkin tekee näköjään kaikkensa etteivät ihmiset vaan äänestäisi väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Katoin pirruuttani YLE'n elävästä arkistosta vanhoja vaalikeskusteluja. Aikastalailla samoista asioista väännettiin kuin nykyisin, mutta toimittajat olivat selvittäneet taustatietoa numeroineen jota poliitikot eivät osanneet sanoa. Tenttasivat poliitikkoja tiukasti ja tasapuolisesti.

Nykyiset vaalikeskustelut eivät yllä samaan tasoon. Toimittajat, Jokisen luottotoimittaja Damström semminkin, tarttui vain poliitikkojen sanomisiin eikä hänellä ollut parempaa tietoa juuri mistään. Kunhan kyseeli mielipiteitä ja antoi poliitikkojen puhua ympäripyöreitä herkistellen niin että tuli oikein tippa kullin päähän kuunnellessa. Faktojen perään ei paljoa kyselty eikä tarvinnut kenenkään perustella sanomisiaan.

-TR- kirjoitti...

Mukava tarina. Näinä ikävinä aikoina pienikin ilonaihe tulee tarpeeseen.

Vaaleista sen verran että minun vaaliveikkaukseni on että tulee täysi pattitilanne jossa mitään enemmistöhallitusta ei saada pystyyn.

Kaiken sen ajan vanha hallitus jatkaa. Tuleeko vähemmistöhallitus vai peräti uudet vaalt, vaikea sanoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja TR:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Nykyisinhän valtamedia lähinnä pyrkii siihen että tietyt puolueet voittavat vaalit eikä se edes peittele sitä millään lailla.

TR: Kiitokset. Minä veikkaan että ei tule vähemmistöhallitusta vaan mikä tahansa hallitus jossa persut pidetään ulkopuolella. Tod näk KOK, SDP, Vihreät, RKP ja ehkä vasurit.

Qroquius Kad kirjoitti...

Pelkäänpä pahoin nykyisen hallituksen jatkavan osittain jopa samoilla naamoilla.
Kekkulit voidaan vaihtaa KaKoon.
Salkkuja vaihdellaan.
Kaikki muu jatkuu kuten nytkin.

Vielä pahemmin pelkään, että PS kutsutaan hallitukseen ja Meidän Riikka ottaa kutsun vastaan.
Hänelle tarjotaan valtiovarainministerin salkkua, Jussi Halla-aholle sisäministerin ja jollekulle vielä puolustusministerin.
Ellei oteta vastaan, rääytään kuinka persuperseet juoksivat taas karkuun.

Jos otetaan, uusi hallitus tekee ensi töikseen valtioneuvoston päätöksinä
1) valtiovelkaa otettavan lisää 100 miljardia
2) Suomen rajat avattava muslimeille ja kaikki aseet kiellettävä sekä
3) asevelvollisuus lakkautettava koska nyt ollaan NATOssa, jossa sallitaan vain pienet palkka-armeijat!

Jos Riikka, Jussi ja se kolmas toimivaltaisina ministereinä panevat nämä toimeen, se tietää PS:lle kannatuksen lopullista romahtamista.
Jos eivät, heidän on erottava ja taas rääytään kuinka persuperseet taas juoksivat karkuun.

Jos kivi putoaa ruukun päälle, voi ruukkua.
Jos ruukku putoaa kiven päälle, voi ruukkua.
Aina voi ruukkua.
- Talmud -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Todennäköisintä on että persut pidetään oppositiossa. Ja tuskin ne kaikkiin miinoihin polkaisevat. Oma ylemmpänä esittämä veikkaus on todennäköisin.

Qroquius Kad kirjoitti...

Enhän itsekään usko pahimpiin skenaarioihini, vaan luotan Meidän Riikkaan tässä asiassa.
Hän on katoava luonnonvara:
järkevä nainen.
Joskus pahimmatkin pelot silti näyttävät uskottavilta, sillä tämä EI ole aprillipäivän juttu:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11918455/Male-powerlifter-protests-Canadas-self-ID-rules-entering-female-contest-smashing-record.html

Eli siis:
partainen ammattilaisvoimanostajaäijä käväisi ilmoittamassa tuntevansa itsensä naiseksi ja sitten käveli naisten penkkipunnerruskilpailuun tekaisemaan helposti uuden ennätyksen.
Asiasta kiukutteli varsinkin ennätyksen edellinen haltija, joka itsekin on mies joka larppaa naista eli transistoriseksualisti.

Tähän on tultu.
Ensin mies ottaa estroa sen verran, ettei parta enää kasva mutta tissit kylläkin, sitten ryhtyy voimailijaksi voittaen oikeat naiset ylivoimaisesti miehen fysiikallaan – ja sitten loukkaantuu sydänjuuriaan myöten kun hänelle tarjoillaan hänen omaa lääkettään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Missähän se Ajan Henki heijastuisi enemmän kuin tuossa jutussa? Sinänsä kai käsittääkseni kansainvälinen yleisurheiluliitto on kieltänyt transhärpäkkeet naisten sarjoista.

Qroquius Kad kirjoitti...

Mutta ettei olisi liian synkkää laitetaan tähän nyt vielä klippi maailman eeppisimmästä naisprumpalittaresta:

https://www.facebook.com/bbxofficial/videos/1254606941264431/?t=183

Tuota jumalatkin katsovat ja kadehtivat!

Qroquius Kad kirjoitti...

Voimanostohan ei olekaan yleisurheilua, vaan siinä on liittoja joissa osassa ei edes ole mitään dopingkontrollia.
Muuan kansanedustajaehdokas toveri Turtapää teki ammattilaisuransa juurikin näissä liitoissa.
Eipä kai niissä sitten pitäisi olla myöskään transkontrollia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Tämä japanilainen tyttörumpali pistää kyllä vielä paremmaksi:

https://www.youtube.com/watch?v=VisODUOCiUk

Anonyymi kirjoitti...

Hesari tuki sen verran voimallisesti, että veikkaaan PS saa 48 paikkaa. No, ei se piisaa mutta xituttaa valtapuoluelaisia ja valtamediaa.

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

Mutta kun tuo pikkuinen japanitarhan on vain erinomaisen taitava, ei eeppinen?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Huomenna nähtäväksi jää. Ja joo, eihän se piisaa.

Qroquius Kad: Jos oikein eeppistä rumpalia etsitään niin kas tässä:

https://www.youtube.com/watch?v=ItZyaOlrb7E

vieras kirjoitti...

Äänestin ennakkoon ehti kun ennakkoäänestys alkoi. Ääni meni persujen Sanna Antikaiselle.

Mielestäni kannattaa äänestää ennakkoon jos varmuudella tietää ketä aikoo äänestää. Jollekin voi olla tapa tai perinne äänestää vaalipäivänä. Pitäisi kuitenkin olla varmuus siitä että pääsee äänestämään vaalipäivänä jos haluaa äänestää nimenomaan silloin.

Marko Hamilo oli jollain striimillä sanonut että persujen äänestäjien pitäisi äänestää enemmän nimenomaan ennakkoon. Siinä on epäsuhta ennakon ja vaalipäivän välillä.

Persujen äänestäjien ongelma on pitkään ollut se että ne ovat huonoja ennakooäänestäjiä. Vaalitulokset olisivat olleet parempia mikäli ennakossa oltaisiin edes suunnilleen yhtä aktiivisia kuin vaalipäivänä. Ainoa vaali missä ennakot ja vaalipäivä olivat prosentteina kutakuinkin samat, oli jytkyvaalit 2011.

Jos persuja miettii puolueena, niin nyt se on vasta tulossa "valmiiksi" puolueeksi jollaista siitä on odotettu. Ensin nuivat muodostivat nuivan siiven jonka piti toimia Timo Soinin henkilökultin rajaamissa raameissa. Sitten Jussi Halla-aho siivosi jälkiä kahden kauden verran, mutta luopui, koska ei ole luonteenpiirteiltään mikään puoluejohtaja. Oikeastaan vasta Riikka Purran aikana puolue on pääsemässä tilanteeseen jossa se ei enää ole henkilösidonnainen. Tässä on edelleen tekemistä siinä että olisi leveämpi ja syvempi "pelaajamateriaali", joukkueurheilun termein ilmaistuna. Ihannetilanne olisi se että puolueen puheenjohtajan vaihto olisi hallintorutiini joka ei aiheuta dramatiikkaa.

Joskus tuntuu siltä että joillakin menevät termit "johtaja" ja "asiantuntija" sekaisin. Johtaja johtaa, tekee päätöksiä, antaa toimeksiantoja. Asiantuntijan tehtävä on "tuntea asia", siis omata asiantutemusta, tietää, kertoa arvioita ja näkemyksiä. Jussi on nimenomaan asiantuntija. Johtajan ja asiantuntijan suhde on verrattavissa siihen mikä on mafiapomon suhde consigliereen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Consigliere

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, vieras. Nythän on uutisoitu että ennakkoääniä on annettu paljon. Toivottavasti se hyödyttää persuja tällä kertaa. Varsin pianhan tuo nähdään.