perjantai 26. toukokuuta 2023

JOTAIN IHAN MUUTA CXXXIX

Laitetaan taas jotain aivan muuta ja mennään hetkeksi NHL:ään. Nythän NHL:n pudotuspelit ovat edenneet konferenssifinaalivaiheeseen jotka nekin on melkein pelattu. Ennen varsinaista postausta esitän veikkaukseni eli Vegas Golden Knights voittaa finaaleissa Florida Panthersin voitoin 4-2. Tosin ennustukseni menevät aina perseelleen niin että lukijan ei kannata tuon perusteella satsata vedonlyöntiin kovin suuria summia.

Eli puhehan oli siis NHL:stä ja käydään läpi hieman sen entisiä seuroja. Niitähän olisi sarjan alkuvaiheista alkaen hurumykke mutta keskitytään siihen kun sarja ensimmäisen kerran laajeni vuonna 1967. Silloinhan tuli original six-seurojen lisäksi kuusi muuta joukkuetta ja sitten niitä alkoi tulla pikku hiljaa lisää. Käydään liigasta poistuneita ja muualle muuttaneita joukkueita läpi tuosta vuodesta alkaen. Ensimmäisenä California Golden Seals:

Joukkue pelasi Oaklandissa ja tuli NHL:ään vuosiksi 1967 – 1976. Joukkue pääsi kaksi kertaa pudotuspeleihin mutta putosi ensimmäisellä kierroksella. Joukkueessa ei ollut suomalaisia. Joukkue siirtyi vuonna 1976 Clevelandiin ja siitä tuli Cleveland Barons:

Joukkue pelasi NHL:ssä kaksi kautta eikä päässyt pudotuspeleihin. Joukkueessa ei ollut suomalaisia. Barons yhdistyi vuonna 1978 Minnesota North Starsiin josta myöhemmin postauksessa.

Vuonna 1974 NHL:ään liittyi Kansas City Scouts:

KC Scoutsien peliasun lisäksi esitellään 1970-luvun tukka- ja hammastyyliä. Itse ihmettelen että mihin jääkiekossa ovat hävinneet ne isot hammassuojat joita me junnuina 1970-luvulla käytettiin?

Joukkue menestyi todella huonosti, jäi divisioonansa viimeiseksi molempina vuosina mitä se pelasi ja se voitti viimeisistä 44:stä ottelustaan vain yhden. Niinpä seura – jossa ei pelannut suomalaisia – siirtyi 1976 Denveriin ja siitä tuli Colorado Rockies:

Tapio Levo

Joukkue pelasi NHL:ssä kaikkiaan kuusi kautta joista se pääsi vain kerran pudotuspeleihin häviten silloin ensimmäisellä kierroksella. Joukkueessa palasi kaikkiaan neljä suomalaista eli Veli-Pekka Ketola, Tapio Levo, Jukka Porvari ja Jari Kaarela. Joukkue muutti vuonna 1982 ja siitä tuli New Jersey Devils joka on voittanut Stanley Cupin 1995, 2000 ja 2003.

Vuonna 1972 tuli NHL:ään Atlanta Flames:

Joukkue pelasi NHL:ssä kaikkiaan kahdeksan kautta, onnistui pääsemään kuutena kautena playoffseihin mutta ei voittanut siellä ensimmäistäkään sarjaa. Joukkuessa ei pelannut suomalaisia. Kyseinen joukkue siirtyi vuonna 1980 Kanadaan jossa siitä tuli Calgary Flames joka on voittanut Stanley Cupin vuonna 1989.

Siinä ensimmäisessä laajennuksessa vuonna 1967 tuli NHL:ään Minnesota North Stars:

Markus Mattson

Joukkue pelasi NHL:ssä vuosina 1967- 1993 ja pääsi historiansa aikana kaksi kertaa Stanley Cup-finaaleihin häviten kuitenkin molemmilla kerroilla. Joukkueessa pelasi kaikkiaan kuusi suomalaista:

Markus Mattsson (1982)

Kari Takko (1986–1991)

Jari Grönstrand (1986–1987)

Raimo Helminen (1987)

Ville Sirén (1988–1990)

Jarmo Myllys (1989–1991)

Ilkka Sinisalo (1990–1991)

Joukkue siirtyi Teksasiin vuonna 1993 jolloin siitä tuli Dallas Stars joka on puolestaan voittanut Stanley Cupin vuonna 1999. Muistelen, että kun seura oli siirtymässä Teksasiin niin käytiin kovaa kannunvalantaa siitä, tuleeko joukkueen nimeksi Dallas Lone Stars.

Kun NHL:lle kilpailijaksi perustettu WHA-liiga lopahti vuonna 1979 niin siitä siirtyi neljä joukkuetta NHL:ään. Yksi niistä oli Quebec Nordiques:

Risto Siltanen

Joukkue pelasi NHL:ssä vuosina 1979-1995. Se pääsi muutaman kerran play-offseihin ja kaksi kertaa konferensifinaaleihin jotka se kuitenkin hävisi. Joukkueessa pelasi suomalaisista Risto Siltanen. Joukkue muutti 1995 Denveriin ja siitä tuli Colorado Avalanche. Joukkueen pelaajamateriaali oli jo Quebecin ajoilta hyvä joten Avalanche voitti Stanley Cupin heti vuonna 1996 sekä sen jälkeen 2001 ja 2022.

WHA:sta NHL:ään 1979 siirtyi myös Hartford Whalers:

Sami Kapanen

Whalers pelasi NHL:ssä 1979-1997 ja pääsi pudotuspeleihin kahdeksan kertaa. Niissä joukkue selvisi ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon vain kerran. Suomalaisia joukkueessa pelasi Risto Siltanen ja Sami Kapanen. Joukkue muutti siis vuonna 1997 ja siitä tuli Carolina Hurricanes joka on voittanut Stanley Cupin vuonna 2006.

Samoin vuonna 1979 siirtyi toimintansa lopettaneesta WHA:sta NHL:ään Winnipeg Jets joka pelasi liigassa vuosina 1979-1996. Joku nuorempi voisi tuumia että mitä se ukko horisee, onhan Jets liigassa vieläkin. On niin, mutta se on aivan eri joukkue ja eri organisaatio.

Teemu Selänne

Jets pääsi pudotuspeleihin kaikkiaan kymmenen kertaa mutta ei päässyt koskaan toista kierrosta pidemmälle. Suomalaisia joukkueessa pelasi eri aikoina kaikkiaan kymmenen joista kuuluisimmat olivat tietysti Teemu Selänne ja Teppo Numminen. Joukkue siirtyi vuonna 1996 Arizonaan jossa siitä tuli Phoenix Coyotes ja myöhemmin Arizona Coyotes. Kyseinen Coyotes ei ole saavuttanut NHL:ssä suurempaa menestystä.

Viimeinen lopettanut ts. muuttanut seura oli se toinen yritys saada NHL Atlantaan eli Atlanta Thrashers:

Pasi Nurminen

Joukkue pelasi NHL:ssä 1999-2011 ja se pääsi pudotuspeleihin vain yhden kerran tippuen silloin heti ensimmäisellä kierroksella. Joukkueessa pelasi kaikkiaan kuusi suomalaista joista nimekkäimpinä maalivahdit Pasi Nurminen ja Kari Lehtonen. Mainittakoon että Nurminen oli ensimmäinen suomalainen kassari joka saavutti paikan NHL-joukkueen ykkösvahtina. Myöhemmin Nurminen on toiminut valmentajana ja osallistunut mm. ehkä maailman parhaisiin lätkämainoksiin:

Thrashers siirtyi vuonna 2011 Winnipegiin ja siitä tuli sitten Winnipeg Jets. Kaikki siirrot ovat tapahtuneet taloudellisista syistä. NHL on bisnestä ja raakaa sellaista. Oma veikkaukseni seuraavasta siirtyvästä seurasta on Arizona Coyotes ja se siirtyy Kanadaan joko Quebeciin tai Hamiltoniin.

Tässähän näitä tällä erää. Ensi kerralla varmaan jotain ihan muuta. Hyvää alkavaa viikonloppua kaikille.


26 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Olipa ensi kerta Ykän blogeja lukiessani, että jouduin toteamaan itsekseni vain, että "ei vois vähempää kiinnostaa"! Mutta vika on täällä päässä.

Gottihan Se kirjoitti...

Itsekkin veikkaan Vegasin vievän Stanley Cupin. Syykin on helppo löytää, ei ole Suomalaisia pilaamaassa mahdollisuuksia. Vitsit sikseen, olisihan se mukavaa nähdä tuo Floridan tuhkimotarina menisi ihan loppuun asti. Vegas vain näyttää niin vahvalta kenttien laajuudessaan vaikka nyt hävisikin jatkoilla Dallasille. Eiköhän ne taas kotonaan hakkaa Dallasin jotain 4-0.

Arizona Coyotes ei tule muuttamaan itään tai Kanadaan. Se on sata varma. Mikään joukkue eli Detroit tai Columbus ei halua länteen, koska isot aikaerot tekee pelaamisesta tuskaa koko kauden. Ja ne onnistu tappelemaan itsensä itään, ne ei koskaan hyväksy siirtoa takaisin. Omistajilla on paljon valtaa Änärissä.

Myöskin Änäri haluaa uusia faneja, Kanadan "pienet" metropolit, jossa jääkiekko on jo ykköslaji ei niitä kiinnosta. Ne ei halua pois Arizonasta, mutta jos ei uutta varmaa halli plääniä löydy vuoden sisään, niin joko Houston, Kansas City tai Salt Lake City on varmaankin uusi koti niille. NHL haluasi sen olla Houston sata varmasti ja se toisi mahdollisesti miljoonia uusia faneja.

Jos muuten tuo englanninkielen ymmärrys sujuu jouhevasti ja jääkiekko kiinnostaa, niin kovasti voin suositella kanavaa "The Hockey Guy" Youtuubista. Selkeästi parasta analyysiä änäristä ja vähän muistakin kiekkoilu asioista, ilman räyhäämistä, huutamista ja "anna rahasi minulle" meininkiä.

Anonyymi kirjoitti...

Ääni The Hockey Guy -kanavalle täältäkin!

-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Pikkulapsena pelasin itsekin lätkää. Otin pitkään tosissani, kun yksi kaverini sanoi, että Tretjakilla on kiekko jäänyt päähän kiinni, koska joku oli lämännyt niin kovaa, ettei kypärä kestänyt ja sitten kiekko oli uponnut nuppiin.

Lopetin pelaamisen, koska oli liian epämiellyttävä laji. Mailalla huitoivat rintasuojusteni väliin ja taklasivat rumasti laitaa vasten ja nilkka vääntyi. Ajattelin, että pitäkää tunkkinne.

Tapsa vaan

Joppos123 kirjoitti...

Jos sitkeyttä arvostetaan niin taitaa vihdoinkin olla Floridan vuosi. Eihän ne meinannut päästä edes playoffeihin ja nyt jälki ollut aika vakuuttavaa.
Ei Vegas huono ole mutta ei taida haalariporukan lento riittää Floridaa vastaan.
Aion laittaa 100 euroa Floridan mestaruudelle. Kertoimet vielä ihan ok ja onpahan pientä lisäjännitystä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Terho Hämeenkorvelle, Gottihan Se:lle, Taisteluvälineupseerille, Tapsalle vaan ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Terho: Ei ole vikaa siellä sinun päässä. Kaikki ei vaan kiinnosta kaikkia.

Gottihan Se: Hyviä huomioita kyllä. Olen vaan tietoinen että ne kaksi Kanadan kaupunkia ovat halunneet seuraa jo pitkään. Olen siinä käsityksessä että nimenomaan Detroit on pannut kovasti hanttiin Hamiltonia vastaan. Kansas Cityyn en oikein usko kun siellä taitaa se rodeo olla vieläkin se ykköslaji. Ja kiitos vinkistä.

Tvälups: Täytyy tutustua.

Tapsa vaan: Pelasinhan minäkin joskus Kekkoslovakian aikaan mutta ei siitä koskaan sen kummempaa tullut.

Joppos123: Itse veikkaan Vegasia mutta onhan Florida ollut kyllä tänä keväänä aikamoinen tuhkimotarina.

QroquiusKad kirjoitti...

Floridassa ei ole panttereita muualla kuin eläintarhoissa, vaan mitäpä tuo haittaa kun äNHooäLlän eläintarhassa on ehtinyt olla sellainenkin myyttinen lintunisäkäs-hybridimuodostelma kuin Feenikskojootit.

Se on muuttanut muotonsa, mutta kryptinen asekokoelma Puhvelisapelit on vahvasti mukana kokoonpanossa.
Mihin sellaisia käytetään?

Anonyymi kirjoitti...

Entisenä mokkena sanoisin, että mikäli bobrovski pitää tasonsa, on parempi kuin Hill vastapäädyssä. Eli Florida.

Joppos123 kirjoitti...

Jos pelkkää selviytymiskykyä ja rosteria katsoo niin menee Floridalle 4-1. Oishan tuo melkoinen paukku jos Vegas veisi kannun.
Vähän sama kuin jos Ruotsin lauluun paukuttanut Latvia veisi maailmanmestaruuden.
Aion kyllä sen verran ottaa takaisin YLE verosta, että NHL:n finaalisarjan katson tulipa mihin kellonaikaan tahansa.
Tämä ainakin suunnitelma. Viimeksi heräsin sohvalta juuri kun peli päättyi.
Aikomuksena oli ottaa ihan vaan pikkutirsat ja jätin väliin herätyksen.

Joppos123 kirjoitti...

Dallas-vegas sarja on vielä kesken ja eihän sitä tiedä vaikka Vegas sulaisi. Aika epätodennäköistä mutta se on urheilussa hyvä juttu, että ihmeitä tapahtuu.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Anolle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Niin no joo, kaipa se tulee vain kaupungin nimestä.

Ano: Mikäli Florida voittaisi niin kyseinen Bobrovski pokkaa MVP-palkinnon ilman muuta.

Joppos123: Vegas on kyllä ollut muutama vuosi sitten finaaleissa. Ensimmäisellä kaudellaan. Sen etu on tasaisuus. Sinänsä hienointa olisi jos Dallas kuitenkin voittaisi vielä. Olisi varmasti suomalaisia cup-voittajia ja mikäli Dallas voittaisi koko roskan niin Roope Hintz todnäk pokkaisi ensimmäisenä suomalaisena Conn Smythe-trophyn.

Anonyymi kirjoitti...

Teininä ja juniorina oli silloisella paikallisella suht'menestyvällä nimijääkiekkojoukkueella kaupunginosajoukkueet.

Eräs kaveri sai houkuteltua sinne ulkojääkiekkokaukalonlaidan pukukoppin, kun niitä E- tai D-luokan kaupunginosajoukkueita perustettiin. Meillä sen joukkueen nimi oli -muistan ikuisesti- New York Rangers.

Valmentaja valitsi joukkueiden kentällisiin omat suosikkinsa, joko sukunimen perusteella tai isän soiton perusteella, pelaamaan. Vieressä istui joku Ruotsalainen, se pääsi. Minä en päässyt, enkä tullut valittua. En edes toiseen enkä kolmanteen ketjuun.

Liekkö kyseinen ämerikan joukkue pelaa enää? Minä en. Enkä ainakaan ole omistanut luistimiakaan viimeksi kuin vuonna 1979...

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Tästä valmentaja valitsi omat suosikkinsa...
Tuli mieleen omat
kouluajan liikuntatunnit.
Opettaja valitsi kuka saa valita joukkueet.Yleensä tämä oli tyyppi joka oli jo aktiivi urheilun harrastaja jossain lajissa.
Ja meikäläinen oli aina se jakojäännös, jota kumpikaan joukkue ei olisi halunnut.
Eipä se juuri innostanut liikuntaan.
No onneksi löysin liikunnan ilot myöhemmällä iällä ja luulenpa, että silloisista luokkakavereistani kukaan ei pysy vauhdissani lenkkipolulla nykyään.

QroquiusKad kirjoitti...

Ei siinä mitään, että korttelikiekkojoukkueen nimi on New York Rangers.
Vielä vähemmän siinä, että hyväntekeväisyysjoukkueen nimi on Pietarinkadun Oilers;
sehän on asiaan kuuluvaa huumoria.
Mutta kun Suomen pääsarjassa on ollut Espoon Blues ja on edelleen Lahden Pelicans, se ei oikein mahdu enää huumorin rajoihin vaan on lastikultin tapaista apinoimista, toisin kuin viimemainitun seuran mainiot mainosklipit.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys hepalle, Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

heppa: Tuota oli monessa kunnassa. Omassakin paikallinen lätkäseura pyöritti korttelisarjaa. NHL-joukkueet oli varattu isommille pojille ja meille nuoremmille oli WHA-joukkueet. Oma joukkueeni oli Houston Aeros. Rangers toki pelaa vielä NHL:ssä.

Ano: Meillä ne joukkueet menivät ihan vaan luokkien mukaan niin että se touhu oli siihen nähden reilumpi.

Qroquius Kad: Ja olihan – liekö vieläkin – semmoinen kuin Mansester Broilers. Mutta joo, kyllähän Kiekko-Espoo ja Lahden Reipas kävisivät Suomeen paljon paremmin.

QroquiusKad kirjoitti...

Lahden Pelikaanit olisi ollut muuten varsin käypä nimi:
siinä yhdistyisivät peli ja kaani, eli hallitsija.
Lahden Pelikaanit olisivat siis pelin hallitsijoita Lahdesta!

Jotain tämäntapaista nimeä hahmotellessa varmaan tavoiteltiinkin, mutta toteutus meni sitten aavistuksen verran pieleen.

-TR- kirjoitti...

Minusta tämän päivän Latvian jääkiekkojoukkueesta tulee mieleen Suomi 80-luvulla. Aina silloin tällöin kiusaa suurempiaan mutta kompuroi pienimpään vastaan.

Nyt kun Latvia pääsi välieriin niin se on vähän kuin Suomen olympiahopea v1988.

Toivottavasti pysyy suurena kiekkomaana sillä sielläkin kiekko on oikeasti iso juttu.

Joppos123 kirjoitti...

Meikällä on jostain syystä sydän sykkinyt aina Kuopion Kalpalle. Ukko voi lähteä savosta mutta savo ei koskaan lähde ukosta.
Itse en ole koskaan höntsylätkää enemmän jääkiekkoa pelannut.
Nuorempana nuo kamppailulajit olivat ne mitkä veivät.
Vastapainoksi salibandyä ihan divaritasolla.
Nopea suunnanmuutoslaji tuki hyvin kamppailulajeja ja päinvastoin.
Nykyisin saatan sillointällöin potkia ja hakata säkkiä mutta sen verran polvet paukkuu, että jos salibandykaukaloon loikkaisi niin paareilla pois.
Itsetuhomekanismi on käynnistyt jo aikoja sitten.

Joppos123 kirjoitti...

Tuo Latvian jatkoon meno on kyllä melkoinen pamaus kiekkomaailmassa.
Ei haittaisi vaikka menisi päätyyn asti, mitä en kyllä usko.
Jenkit taitaa viedä kullan tänä vuonna.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, TR:lle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Noin yleensäkin on typerää tunkea tuota englantia joka paikkaan. Ja minusta se Lahden Reipas olisi ollut ihan hyvä.

TR: Totta joo. Jääkiekkohan oli Latviassa iso juttu jo neuvostoaikaan. Siellä oli se Neuvostoliiton mestaruussarjassa pelannut Riikan Dynamo.

Joppos123: Sattuneesta syystä itäsuomalaisia seuroja minäkin kannatan. Eniten jokipoikia mutta nehän eivät ole liigassa pelanneet aikoihin. Ja se itsetuhomekanismi on minullakin jo varsin pitkällä. Latvia saisi mennä minun puolesta vaikka kultaan saakka. Eihän se toki mene. Mutta no joo, pitihän Ruotsinkin se pudottaa ihan varmasti vaan kuinkas kävi…

Joppos123 kirjoitti...

Tuota itsetuhomekanismia voi pikkuisen jarruttaa tai huijata. Mä vedän nykyisin ns 200 päiviä joka toinen päivä.
Se pitää sisällään 200 punnerrusta, istumaannousua ja kyykkyä.
20 kerran sarjoissa.
Ei kellon kanssa vaan sopivasti fiiliksen mukaan. Vähän kuin kuntopiiri. Kuitenkin niin, että suoritukset ovat puhtaita. Ihan turha on itseensä huijata.
Kyllä sen iän huomaa lähinnä lihaskadossa, kimmoisuudessa ja notkeudessa. Minkäs teet, näin se käpyisyys vaan etenee.

Prozac kirjoitti...

Floridalta oli loistokauppa tuo Tkachukin osto galgarystä. On viimeisen päälle kova pelimies, etenkin pleijareissa. On pojasta polvi parantunut. Ilman tkachukia ei taitaisi florida olla näin pitkällä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja Prozacille & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Sinulta tuo onnistuu paremmin kuin minulta kun pohjakuntosi evp-kapiaisena on tietysti kovempi.

Prozac: Joo, erinomainen hankinta.

QroquiusKad kirjoitti...

Ihminen on monisoluisena eliönä tuomittu kuolemaan syntyessään.
Kuoleminen alkaa jo jossain 20 ja 30 ikävuoden välillä, jolloin uusien solujen syntymisen määrä alittaa kuolevien solujen määrän.
Solunvaihtoa tapahtuu silti koko elämän niin, että jokainen solumme on uusiutunut seitsemän vuoden syklin sisällä.

Mahtava ajatus.
Kun sanotaan, että olet muuttunut voi vastata että niin olen;
jos viime tapaamisesta on yli seitsemän vuotta voi sanoa etten ole enää se ihminen, jonka tunsit.
Se pitää paikkansa biologisesti.
Toisaalta Radion Sinfoniaorkesteri on edelleen se sama bändi joka perustettiin vuonna 1927, vaikka sen kapellimestarit ja soittajat ovat kuolleet moneen kertaan sukupolvesta toiseen.

Mutta meihin kaikkiin on ohjelmoitu itsetuho, jota voi omilla toimillaan hidastaa.
Toimien on parempi olla kuitenkin oikeanlaisia;
en ole enää vuosikausiin pystynyt punnertamaan penkiltä rikottuani oikean olkapääni.
Se kestää etunojapunnerruksia jonkin verran, mutta pian alkaa niissäkin ilmoittaa olevansa rikki.

Jos voisin palata ajassa taaksepäin neuvomaan sitä nuorempaa minää, ei se kuitenkaan kuuntelisi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Ja sitten saattaa kaikesta treenaamisesta huolimatta tulla se elämän julmin asia eli Sattuma. Joka lopettaa kaiken.

QroquiusKad kirjoitti...

Meille ihmisparoille sattuu ja tapahtuu niin kaikenlaista niin kauan kuin elämme.
Joihinkin asioihin voimme vaikuttaa.
Jotkut tulevat yllättäen ja pyytämättä kuin Annukka Jätevuorelle faxi.
Ja sittenkin joudumme kysymään, oliko tämäkin kuiten jollain tavalla tilattu?
Ei ollut itsellänikään tarkoitus rikkoa olkapäätäni.