lauantai 1. lokakuuta 2022

VANHA VIRSI, UUDET SÄKEISTÖT

Helsingin Pravda jaksaa pysyä linjassaan jonka mukaan Suomeen pitää saada lisää maahanmuuttoa koska Suomeen pitää saada lisää maahanmuuttoa. Nyt se on etsinyt agendaansa tukemaan ”Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n” joka on yksityinen pulaaki joka varsin luonnollisesti kertoo sitä, mitä halutaankin kuulla. Ja mainostaa itseään varsin huvittavalla lauseella. Boldaus oma:

MDI on Suomen kehittämisessä tunteella mukana oleva konsultointiyritys. Rakastamme aitoutta – meiltä saa vain omaperäisiä ja alkuperäisiä ajatuksia.

Konsulttihan on hyvin, hyvin pelottava sana. Katsotaas niitä omaperäisiä ja alkuperäisiä ajatuksia. Käydään läpi muutamia yksityiskohtia uutisesta:

Suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus roikkuu työperäisen maahanmuuton varassa. Tämä käy ilmi tuoreesta Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n väestöennusteesta. Se maalaa Suomelle neljä vaihtoehtoista skenaariota eli kehityspolkua.

Ikääntyvän ja työvoimapulan riivaaman Suomen tarpeisiin vastaa parhaiten kansainvälistyvän Suomen skenaario. MDI:n asiantuntija Rasmus Aro korostaa, että kasvavan vanhusväestön palveluita tuskin pystytään tuottamaan ilman maahanmuuttoa.

Aro on laskenut, että muuttovoitot ulkomailta olisi Suomessa saatava nopeasti Ruotsin tasolle.

Vanhushoivaan tarvitaan yhä enemmän henkilöstöä, mutta omasta takaa sitä ei ole ottaa.

Ilman maahanmuuttoa työikäisen väestön määrä koko maan tasolla romahtaisi kokonaan. Suomi saa jo muuttovoittoa ulkomailta ja nykyisellä maahanmuutolla työikäinen väestö ei vähene ihan niin rajua tahtia. Se ei kuitenkaan riitä.

Kansainvälistyvä skenaario vahvistaisi Aron mukaan parhaiten väestönkehitystä kaikissa kunnissa.

Olipa omaperäisiä ja alkuperäisiä ajatuksia. Tai no, alkuperäisiä juu. Jo kymmenien vuosien takaa. Sillä tässähän unohdetaan tietoisesti taas kerran se tosiasia, että korkean verotuksen ja korkean sosiaaliturvan Suomi ei houkuttele kuin tietynlaisia maahanmuuttajia. Kokemusta tästä on jo yli kolmekymmentä vuotta. Työikäisen väestön kasvu haittamaahanmuuttajista ei tarkoita työtä tekevien määrän kasvua vaan elätettävien määrän kasvua.

Ja jutussa mainostetussa vanhushoivassa on aika olennainen osa että hoitaja ja hoidettava ymmärtävät toisiaan. Herää vain kysymys että mihin on unohtunut ajatus suomalaisten lapsiperheitten tukemisesta? Siihen saataisiin äkkiä miljardikaupalla rahaa sekä maahanmuuttoteollisen koneiston että kehitysavun lopettamisesta.

Ai niin, mutta sehän tarkoittaisi tehdyn virheen tunnustamista. Niinpä veisataan samaa virttä edelleenkin ja toivotaan (konsulttitoivotaan) että joku, mikä on mennyt kymmeniä vuosia perseelleen alkaisi jollain ihmeellä toimia kun sitä tarpeeksi kauan hokee.

Jaa mitä ne olivat ne uudet säkeistöt? No nämä:

Ovat kuulemma alkuun muualla kuin suorasssa asiakaspalvelussa mutta kun alkuun päästään, niin… ja tämähän on sitä tulevaisuutta.

S-marketien henkilöstöpäällikkö onnistuu vielä perusteissaan pläjäyttämään sen kliseen, mitä ei ole vähään aikaan kuultukaan:

En pitäisi poissuljettuna, että kassalla oli työntekijä, joka kommunikoisi muulla kielellä. Se on rikkaus asiakkaiden suuntaan.

Niin. Rikkaus. Se paljon mainostettu rikkaus. Kuinkahan innostunut kaupan asiakas on siitä rikkaudesta? Kuinka se häntä palvelee? Mutta hei, tämähän on tulevaisuutta. Kun me päästään muuttovoitossa Ruotsin tasolle niin mehän päästään myös rikollisuudessa Ruotsin tasolle.

No, joka tapauksessa hyvää alkanutta lokakuuta kaikille.

35 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se on juurikin näin.

Tämän viikon uutisissa oli, että hoitajapulaan halutaan ja haalitaan apua nyt myös Keniasta!

"Filippiineiltä sairaanhoitajia on rekrytoitu Suomeen jo yli kymmenen vuoden ajan. Muita lähtömaita ovat olleet esimerkiksi Espanja, Intia ja Viro. Yksi uusi kohdemaa on Itä-Afrikassa sijaitseva Kenia."

Mikä ihme siinä on, että kaikkin apu löytyisi pimeimmästä Afikasta?

https://yle.fi/uutiset/3-12641450

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Johan muuan Jan Vapaavuori sanoi jo viisi vuotta sitten ettei palveluammateissa tarvitse osata suomea. Ellei ravintolassa saa palvelua suomeksi, voi mennä muualle. Aika tylyä samalla kun suomenruotsalaisia paapotaan ja onpa jopa ehdotettu, että suomalaiset opiskelisivat venäjää sen takia, että nämä saisivat täällä palvelua venäjäksi. Kun japaninkielen opetus lopetettiin Helsingin yliopistossa ja tilalle otettiin somalia, niin kohta kai somalitkin vaativat palveluja omalla kielellään. Ainoat, joille tuntuu vähän joka asiassa lankeavan tässä maassa se huonoin osa, on suomalaiset suomenkieliset.

Toivotan minäkin myös hyvää alkanutta lokakuuta blogi-isännälle ja kaikille lukijoille!

Rouva Ano

Rere kirjoitti...

Suomessa on suhteessa nuppilukuun jo nyt eniten hoitajia koko EU:ssa ja kolmanneksi eniten OECD-maista. Vain Sveitsi ja Islanti ovat edellä. Lisäksi vanhukset ovat hyväkuntoisia ja laitoshoidossa heitä on vähän. Sairastuvuudessa ei ole suuria eroja muihin vastaaviin maihin verrattuna. Aivan ilmeisesti olisikin syytä selvittää hoitajien työn sisältöä. Veikkaan että suuri osa ajasta menee hallintoon liittyviin tehtäviin kuten esimerkiksi huonosti toimivien sovellusten kanssa tappelemiseen. Jos hoitajista tulee todellinen pula, niin Filippiinit ja nykyisin myös jonkin verran Kenia kouluttavat heitä vientiin asti. Toki nämäkin hoitsut tarvitsisivat monenlaista perehdyttämistä Suomen oloihin, jatkokoulutusta ja kielen opetusta. . Joka tapauksessa mahdollinen pula tulisi ratkaista täsmärekrytoinnilla, ei niin että maahan haalitaan etenkin MENA-maista ja Afrikan sarvesta lähes luku- ja kirjoitustaidotonta porukkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tekevät paskasta karamellin, sanoi säveltäjä Sostakovits muistelmissaan. Hulluudelle antaa lisäaikaa se, että saivat Olkiluoto 3:n toimimaan. Eli mätä saa levitä rauhassa vielä jonkin aikaa ennen kuin kapina alkaa. Vanha Suomi, tai oikeastaan Oikea Suomi pyyhkiytyy kiihtyvällä tahdilla pois. Ei ole kysymys vuosista, pikemminkin kuukausista, joiden aikana moni iät ja ajat ollut asia pyyhkiytyy pois. Viimeksi torstaina hävisi jo Kekkoslovakiasta lähtöisin oleva Veijon Esso. Eilen koko seutukunnan paras kirpputori. Seuraava kriittinen hetki on uudenvuoden jälkeen, kun Kepun maakunta pistetään jalalle, ilman rahaa, ilman organisaatiota, ilman suunnitelmaa. Katsotaan, kuinka moni potilas kuolee jonoon.

PS-lehdenjakaja

Juha Kivela kirjoitti...

Olisihan tuon tunteella sanan voinut myös boldata tuosta MDI:n mainoslauseesta. Tunne lienee Suomessa käytetty ilmaisu kun aikomuksena on ohittaa faktat ja todellisuus. Onko tunneperäinen konsultointi osa Suomessa vaadittavaa vastuullista valehtelua?

Helsingin Pravda julkaisi eilen erään rakennusalan yrityksen johtohenkilöiden saaneen tuomion.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009104886.html

Rakennusalan yrityksen tuomion saaneista johtohenkilöistä kaksi kolmesta on ei-niin-suomalaisen syntyperältä vaikuttavia henkilöitä. Ja miltäs ajalta tuo tuomio sitten annettiinkaan? Vuosien 2013-2015 aikaisista rötöksistä, olivat vielä Helsingin Pravdan mukaan Suomen huippua.

Eli sellaista rikastavaa huippukulttuuria olemme siis saaneet poliittisen ideologian johdosta. Vuoden 2015 jälkeisiä rikoksia ja rötöksiähän ei Suomessa enää kaiketi edes tutkita - saati tuomita. Jottei perseelleen mennyt rikkaus, tunne ja unelma saa entisestään syveneviä säröjä.

Kaikesta huolimatta, hyvää alkanutta lokakuuta kaikille.

Trilisser kirjoitti...

Matti Viren kirjoitti jo kauan sitten Kanava-lehdessä julkisen sektorin paisumisesta. Esimerkkinä oli Riihimäen kaupunki vuosina 1950 ja 1988. Tuona aikana Riihimäen väkiluku kasvoi 50 %. Mutta esimerkiksi "rakennusvalvonta, kaavoitus ja yleiset työt" -osastolla oli v. 1950 13 kokoaikaista virkaa. V. 1988 73 virkaa. Voisikohan tuolta virkakyöstien ja -pirkkojen osastoilta löytyä sitä sotealan tekevää väkeä vai onko niin, että Akavan sementoimat akateemiset jakkupukuvirat ovat ja pysyvät, jotta tiedostavalle vasemmistolle saadaan suojatyöpaikkoja, joissa ei tarvitse tehdä mitään mutta joista käsin voidaan kansaa kurittaa tehokkaasti erinäisten utopististen visioiden pakkosyötöllä ja itse sitten käydä Balilla huljuttelemassa varpaitaan hiekassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kaksinaismoralismi elää ja voi hyvin sillä siinä kun Suomi lennättää mm eritrealaisia asepalveluksen-väistelijöitä täysylläpidolle maahamme ja laski vastaavaa porukkaa maahan sen kolmisenkymmentä tuhatta 2015 niin nyt vastaava syy ei olekaan hyväksyttävä pakoilijoiden tullessa Venäjältä?

Nyt on huomattu turvallisuusuhka !

Rasismikin on täysin hyväksyttävää kunhan se kohdistuu venäläisiin?

On tämä spede-maa..


-Tvälups-

Ha-nostri kirjoitti...

Voisivathan maahanmuuttajat olla hyväksi. Tosin kukaan ei vakavissaan ehdota, että hankitaan paljon natseja tänne kun niitä vainotaan monessa paikassa. Kuitenkin kuvitellaan, että vielä pahemman totalitaristisen sortojärjestelmän eli islamin kannattajat ovat hyviä maahanmuuttajia. Jos näistä kahdesta pitäisi valita niin mieluummin natsit. Mutta voi tietysti olla ilman kumpaakaan porukkaa. Jos ei saada ketään muuta valitaan Japanin tie. Se edellyttää korkeaa koulutustasoa, jota islamilaiset sabotoivat jo peruskoulusta lähtien.

Anonyymi kirjoitti...

"En vastaa" vastasi vastaava päätoimittaja poliisikuulustelussa.

Qroquius Kad kirjoitti...

Veli Nils-Aslakin mukaan eräässä Kaakkois-Aasian saarivaltiossa olisi jo peräti 33 000 filipinaa valmiina lähtökuopissa paikkaamaan Suomen hoituripulaa;
he ovat hyvin koulutettuja, hyvin ahkeria, hyvin palvelualttiita ja hyvin kohteliaita.

Mutta eiväthän he kelpaa:
filipinat olisivat oikeaa työperäistä maahanmuuttoa!
Sitäpaitsi he ovat aivan liian naisia, liian kristittyjä, liian työteliäitä, liian tehokkaita ja mikä pahinta liian mahdollisia pariutumaan suomalaisen insinörtin kanssa.

Eihän sellainen käy:
Väestönvaihto olla pitää, mutta ei tuollainen, ei missään nimessä!

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Pravdassa ei ole totuutta eikä Izvestijassa uutisia! Sanottiin sovettiliitossa aikanaan. Ja nyt suomessa...

Anonyymi kirjoitti...

"En pitäisi poissuljettuna, että kassalla oli työntekijä, joka kommunikoisi muulla kielellä. Se on rikkaus asiakkaiden suuntaan." - Vad!? Kyllä pitää kassan osata ruotsia. missä baja-maja luuraa, hipi hipi, paheksumaan niin kuin olis jo.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Luulen, että palatalaiset jakavat kanssani ajatuksen, ettei edes rikkaasta suomen kielestä löydy niin rumia sanoja, joilla voisi riittävän osuvasti kuvata hesarin (tuota paskaa en voi kirjoittaa sen virallisessa muodossa) järkevissä ihmisissä aiheuttamaa aivotuskaa ja vitutusta.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän joissakin suurissa tavarataloissa, esimerkiksi Helsingin Stockmannilla, on jo pitkät ajat ollut joukko myyjiä, jotka osaavat useitakin vieraita kieliä ja pyydettäessä myös palvelevat asiakkaita osaamillaan kielillä, ainakin sen verran, että osaavat vastata, kun asiakas kysyy, onko sitä ja sitä tavaraa saatavilla, millä osastolla ja mihin hintaan. Kielitaito on osoitettu heidän puseroihinsa kiinnitetyillä lippujen kuvilla, ja taitaapa useamman kielen taidosta tulla tuntuva palkanlisäkin. Mutta kaikkien heidän edellytetään osaavan ainakin suomea ja ilmeisesti ruotsiakin.

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs jos kohdistettaisiin kaupan rekrytointi ennakoivasti, olisiko kenties kassatoimihenkilöpula vältettävissä?
Nyt jo hidasjärkisempikin näkee, ettei enää kauaa tarvita kassakoneeseen yksi tavara kerrallaan naputtajia. Pian tarvitaan ihmisiä itsepalvelukassojen valvontaan ja ongelmatilanteiden ratkomiseen. Työvoiman tarve vähenee mutta työvoiman laadun vaatimus nousee. Pitää tajuta, että hyllynreunahinta ja koneelta löytyvä hinta voi olla eri – miten toimitaan. Hinta lehti-ilmoituksessa ja kassalla voi olla eri – miten toimitaan. Pullonpalautus, oranssit -30% - laput, yms.

Yksi kohderyhmä johon rekrytointia olisi kohdistettava on joutavien aineiden opiskelijat. Naistutkimus, valtiotieteet, hallintotieteet, sosiologia, politiikan tutkijat … Kun opiskelija työllistyy NYT ja saa 1½ – 2 donaa palkkaa sen sijaan, että opiskelee 10 vuotta ja työllistyy sitten 2 – 3 donaa palkalle tai ei välttämättä ikinä on se heti työllistyminen paljon parempi vaihtoehto. Kymmenessä vuodessa tienaa parisataa donaa sen sijaan, että velkaantuisi kymmeniä tonneja. Ehkä perustaa perheen ja ehtii lisääntyäkin.

”Opiskelijaelämää” voi elää, siis harrastaa, juopotella ja bilettää, työssäkäynnin ohessa. Pitää vain olla sopivat työajat – ja sopivasti tunteja, niin että rahaa tulee tarpeeksi mutta ehtii elääkin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen ohjeistaa vielä eläkkeelle lähtiessään miten meidän pitää olla. Lakia kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan pitää tarkentaa. Täysin perseestä koko laki. Oletuksena siinä on että, suomalaiset eivät ole kansanryhmä ja kiihotusta harjoittavat vain suomalaiset. Suomalaiset ovat täällä suurin kansanryhmä ja mitä tulee kiihotukseen, asia taitaa olla päinvastoin. Kannattaisi opetella vieraita kieliä niin kuulisi kiihotusta.

-TR- kirjoitti...

Itse kielen haastavuuden lisäksi lähes yhtä suuri este suomen oppimiselle on se että useat suomalaiset eivät halua puhua suomea ulkomaalaisten kanssa vaan haluavat treenata omaa englantiansa. Varsinkin nuorempi sukupolvi.

Qroquius Kad kirjoitti...

Mikäli monipuolisen suomen kielemme ilmaisuvoima loppuu rumien sanojen osalta, voimme kääntyä veljeskansamme unkarilaisten puoleen korottaen äänemme raikumaan:

"Az öreganyád! Ördögöt! Ördögöket!"

Ellei tämäkään riitä on käännyttävä kuolleiden kielten pariin ja annettava raikua oikein toden teolla:

"Voihan ***** ja *******! Ei sen ** ***** voi ******* ollakaan kuin ****** ***!! Ja vielä kerran **** niin maan ********!!!!"

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys hepalle, Rouva Anolle, Rerelle, PS-lehdenjakajalle, Juha Kivelälle, Trilisserille, Tvälupsille, Ha-nostrille, Ano1:lle, Qroquius Kadille, Terho Hämeenkorvelle, Pyssymiehelle, Ano2:lle, Ano3:lle, Ano4:lle ja TR:lle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistä. Monista kommenteista nostaisin esille erityisesti Rouva Anon huomion ruotsin kielen asemasta ja Trilisserin huomion julkisen sektorin käsittämättömästä virkapöhöstä.

Veikko kirjoitti...

Pieni ihminen ihan ihmettelee. Meillä on ollut kaikenlaisia ohjelmia, joiden tavoitteena on edistää heikommin työllistyvien asemaa.

Jos työnantaja voi valita fiksun maahanmuuttajan tai vähän heikommin työkykyisen suomalaisen, totta kai valitsee fiksun maahanmuuttajan. Mitä töitä niille vähemmän kiinnostaville jää?

Jos 1970-luvulla työnantaja olisi tuonut halpaa työvoimaa ulkomailta rakennuksille, niin Rakennustyöväenliitto olisi laittanut kaikki työmaat kiinni.

Mitä ihmettä vasemmistolle on tapahtunut? Miksei puolusta suomalaista duunaria?

Anonyymi kirjoitti...

Kattelin yhtenä päivänä täällä stadin rautatieaseman taksikuskeja. Jos tarvitsisin kyytiä, olisiko ollut valkonaamoja tarjolla. No, hyvin heikolta näytti. Yksi oli kauempana matujen takana. Että näillä mennään eikä tulevaisuus näytä yhtään paremmalta.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Veikolle ja Tapsalle vaan & kiitos kommenteistanne.

Veikko: Vasemmistopuolueet ovat nykyisin akateemisten ja utopististen naisten puolueita. Siinä selitys.

Tapsa vaan: Jep. Kiitos Bernerille. Meillä syrjässä taksikuskit ovat vielä suomalaisia.

Qroquius Kad kirjoitti...

Miksei vasemmisto puolusta suomalaista duunaria?

Niin.
Se puolusti maailmansotien välisenä aikana niin, että Talvisodassa oikeistolainen upseeri, keskustalainen aliupseeri ja vasemmistolainen rivimies kokivat kaikkien yhteiseksi asiaksi kyyristellä yhdessä samassa sodan helvetissä peläten ja tappaen, etteivät olisi tulleet tapetuiksi.

Se hitsasi asevelisosialismin.
Se piti vuosina 1945 - 65 suomalaisen duunarin puolta oikeiston ja keskustan yhteistyössä kommunismia vastaan, joka yritti parhaansa luhistaaksen Suomen neuvostotasavallaksi.
Rafu Paasio lykkäsi asevelisosialistit lopullisesti syrjään siirtäessään SDPtä pari piirua vasempaan.
Eikä se jäänyt piiruihin.

Sen jälkeen huudettiin lisää liksaa.
Sitä saatiin Neuvostoliiton pelossa.
Neuvostoimperiumin romahdettua ja Kokoomuksen päästyä hallituspannasta apupuolueeksi mihin tahansa hallitukseen vasemmisto siirtyi vihreään suuntaan, joka oli häiveverho kansan- ja valtiontalouden luhistamiselle muka ympäristönsuojelun nimissä.

Ja sitähän haittaavat juurikin duunarit, ja siksi vasemmisto ei ole enää kolmeenkymmeneen vuoteen puolustanut suomalaista duunaria.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Suurinpiirtein noinhan se meni.

Anonyymi kirjoitti...

Omaperäisiä ja alkuperäisiä ajatuksia. Selkosuomeksi sitä saa mitä tilaa, eli tilaajan alkuperäisiä ja muuttamattomia ajatuksia.
Korona-aika opetti minut kaupassa käyttämään itsepalvelukassaa, kas kun ns. normikassalla ei ollut pahintakaan rääpyä hoitaa asioitaan ettei siinä joku rykinyt ja räkinyt niskaan. Ja on siinä sekin etu, että kun käyttää sitä viivakoodilukijaa ja sillä skannaa ne ostokset siinä korissa/kärryssä selviää paljon helpommalla, ja sitten ei muuta kuin vilauttaa korttia/kortteja ja siirtyy sivummalle pakkaamaan ne ostoksensa.
Terkkareista on myös kokemusta, että jos ei se "liäkär" puhu kunnon suomea vaan jotain rusfinsvensk molotusta niin ei siitä mitään tule. Varsinkin jos ja kun se "liäkär" puhuu sille vastaanottohuoneen seinälle. Onneksi pääsin mokomasta "omalääkäristä" eroon ison riitelyn kautta.
Nyt on viritteillä perikunnan kanssa muutto muualle eli paikkakunnan vaihto. Se kovin nyt alkanut houkuttaa, kun luvassa on ettei minua jätettäisi heitteille jos ja kun tässä elo menee huonommaksi, eli ei ite enää pärjäisi kuten vielä sinnittelen.
Olisi ainakin oma lääkäri, erikoisalana geriatria. Vaan silti ja siitä huolimatta, niin kauan kuin saan kompuutterin auki ja osaan lukea, niin nämä Yrjön blogit ovat seurannassa. Ja, jos ja kuh luoja suo, saatan joskus jonkun kommentinkin kirjoittaa. Oli asiaa tai ei:)
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Minullahan ei täällä syrjässä ole kaupassa kuin se yksi palvelukassa ja haluan, että kassaneidillä on töitä jatkossakin. Lääkäreistä käytän tiettyä yksityislääkäriä joka on suomalainen. Mutta toivotan sinulle kovasti onnea siihen muuttoon. Iso muutoshan se on. Ja kommenttisi ovat aina tervetulleita.

Anonyymi kirjoitti...

Näistä kielikysymyksistä tulee mieleen pari keissiä sotilasuralta:

Siinä kun allekirjoittanut konttasi mökkömäen matematiikan kanssa niin kurssiveli, pitkän linjan pohjaalainen kessu taas kamppaili kielten opiskelun kanssa.
Opettajat koittivat häntä motivoida esimerkillään: "mitä sinä teet jos ulkomaalaiset turistit kysyvät opastusta jonnekin?" "Siinä sinä tarvitset kielitaitoa!" - oiskoon tuo liikaa pyydetty, että mokomat opettelisivat kohdemaan kielen alkeet? Oli kersumme vastaanpanematon vastaus.

Niinpä!

Vastaavasti kun meitä ummikkosuomalaisia komennettiin pärsviikkiin niin eipä siinä ketään meidän oikeitemme äidinkieleemme painanut. Ymmärrän kyllä, että ruotsinkielisille avaruusmiehille pitää tarjota vm-koulutusta omalla kielellään mutta niin vain tuo oikeus puskee virkamiehen ja ammattisotilaan kieli- sekä perusoikeuksien ylitse...


-Tvälups-

Jk puhuttaessa, korjaan, hehkuttaessa tuulivoimaa tuodaan esille kuinka paljon se voi tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon; nimellisteho on jo 4400Mw.
Vaan esim toissapäivänä sen todellinen tuotto oli peräti 40Mw..!

Anonyymi kirjoitti...

Kävin "huvikseni" katsomassa, mikä se tällainen MDI on ja löysin juuri sitä, mitä pelkäsinkin. Yrityksessä on 22 asiantuntijaa, kehitysjohtaja, 5 johtavaa asiantuntijaa, graafinen suunnittelija, toimitusjohtaja, 15 neuvonantajaa ja harjoittelija. Kun avaa etusivun, löytyy sitä samaa tietoa, jota kerää Tilastokeskus ja MDI:n vasta julkaistu väestöennuste kertoo, että Suomen väestö vähenee, vanhenee, keskittyy ja kansainvälistyy. Ihanko totta? Kuinkahan moni yritys ja säätiö, esim. Sitra tekee tätä samaa; pyörittelee lukuja ja erilaisia skenaarioita? Tyhmässä päässäni mietin, saadaanko tällaisesta ja jopa päällekkäisestä toiminnasta sellainen hyöty, että kannattaa kouluttaa vuosikausia ihmisiä ilmaiseksi yliopistoissa?

Rouva Ano

Joppos123 kirjoitti...

Poliisi-ammattiliiton puheenjohtaja on tullut jälleen kerran ulos otsikolla " olemme Ruotsin tiellä".
Tällä hän tarkoittaa olemattomattomaksi seliteltyä katujamme valtaavaa jengitoimintaa.
Odotellaan rauhassa sitä kun alkavat pommit ja aseet paukkua.
Ei taida ko puheenjohtajalle enää virkaa tarjolla jos meinaa palata takaisin kentälle.
Virallista uskontoa vastaan ei sovi julistaa.
Ryssien viisumisouvi ryssittiin taas oikein kunnolla. Raja vuotaa edelleen kaikenkarvaista speznasjonnea sun muuta kulkijaa. Ryssien kiinteistökaupat jatkuvat mutta hei, ei voi tytöiltä ihan kaikkea vaatia semminkin kun "kesärata" on vaihtunut lennosta "syysradaksi" ja kohta alkaa pikkujoulukausikin.
Itse yrittilen tässä jo rauhoitella työmenoja mutta ei onnistu. Vielä ne meinaa raahata messiin joka helvetin harjoitukseen aina marraskuun loppuun asti ja ensiviikosta se alkaa. Siihen päivystykset päälle.
Sain tuossa sen verran kuitenkin aikaiseksi, että metsästäjäntutkinto on suoritettu, aseen osto sovittu eli jos vaikka vielä tämän vuoden puolella ehtisi linnustamaan.

Qroquius Kad kirjoitti...

Se tuo pohojalaasen kessun ajatus ei ollut aivan loppuun asti mietitty:

jos hän matkustaa vaikkapa Kroatiaan ja opiskelee sitä varten kroaatin alkeet, hän osaa kysyä paikalliselta jotain.
Paikallinen ilahtuu ja sitten tulee sellainen pulputus kroaattia, ettei kessu ymmärrä kuin sanan sieltä, toisen täältä ja joutuu kysymään juuspiik inglis?

-TR- kirjoitti...

Minulla on työkaveri Serbiasta. 10v sitten hän ei osannut lainkaan suomea joten puhuin hänelle englantia.

Nyttemmin hän on oppinut puhumaan varsin hyvää suomea joten puhun hänelle suomea.

Kuitenkin, vaikuttaa että olen ainoa joka hänelle puhuu suomea. Kaikki muut puhuvat hänelle edelleen englantia.

Se vaan on niin että suomalaiset aina tilaisuuden tullen haluavat puhua englantia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Rouva Anolle, Joppos123:lle, Qroquius Kadille ja TR:lle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Kiitos jaetuista muistoista. Kuinkahan paljon muuten PV:n henkilökunnasta on äidinkieleltään ruotsinkielisiä? Ja joo, tuo tuulivoima on Pyhä Lehmä.

Rouva Ano: Joo, kyseinen firma on arkkityyppi firmasta joka on itse asiassa täysin verorahoituksesta riippuvainen. Mitään hyötyähän tuollaisesta ei ole.

Joppos123: Jep. Totuudenpuhujalle ei ole yösijaa. Joko muuten olet aamukamman hankkinut? Niitä nippanappoja ei intissä kuulemma jostain syystä enää ole.

Qroquius Kad: Olis mielenkiintoinen sinänsä kuulla YK-faitterien kokemuksia noista asioista.

TR: Kyllä näin taitaa olla.

Qroquius Kad kirjoitti...

"Suomen Sotilas" -lehdessä piti vuosia sitten kolumnia Kosovossa palvellut faitteri kertoillen kokemuksistaan.
Heille oli opetettu albaanin alkeet, ja kerran häntä lähestyi vanha mies noin nelivuotiaan pojan kanssa, ilmeisesti isoisä lapsenlapsineen.

Pikkuisella oli sotilashenkinen asustus ja ukki selitti hänelle jotain viittoillen kertojaan. Tämä ymmärsi sanat "uštar" ja "finlandez", eli ukki kertoili siis tuossa olevan suomalainen sotilas.
Kertoja kyykistyi pikkuisen tasalle ja tervehti albaaniksi.

Ukki alkoi riemuisssaan pulputtaa albaania niin, ettei kertoja ymmärtänyt enää yhtään sanaa.
Tehtyään positiivisen vaikutuksen hän päätti vielä antaa muiston ja repäisi hihastaan Suomen lipun ojentaen sen pikkuiselle.
Nyt ukki alkoi jo kumarrella.

Pienistä puroista syntyy suuri virta.
Ukilla oli selvästi jo valmiina hyvä käsitys suomalaisista, ja nyt viimeistään oli lapsenlapsellakin.

Anonyymi kirjoitti...

Marketeissa suunnilleen ainoa kontaktihenkilö asiakkaalle on kassa. Jos ei kassa osaa viestiä asiakkaalle, että asiakas ja tarpeensa ovat tärkeitä, on ihan turha mainostaa "asiakas on meille tärkeä". Kassan pitää osata leppoisa pikku jutustelu - jos ei osaa edes asiakkaan kieltä niin ei hyvin käy. Ei tarvi jauhaa paskaa eikä mielistellä, pitää olla normaali, mukava ihminen. Katsoa silmiin, tervehtiä, sanoa kiitos ja ole hyvä. Näissä taidoissa on osalla huivipäitä puuteita, jos kielikin vielä tökkii ollaan jo lähellä asiakkaan menetystä. menetetyn asiakkan takaisin saaminen vasta kallista onkin.


Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Sanoisin että oli varsin hyvää PR:ää. Yleensäkin käsitykseni mukaan suomalaiset YK-sotilaat ovat olleet tehtävissään varsin pidettyjä ja arvostettuja.

Pyssymies: Tuo on muuten täysin totta.