torstai 4. helmikuuta 2021

KÄPPÄUKOT JA VOIMAN OIKEUS

Huitsinnevadan Örnätjärvi, näitä päiviä…

Örnätjärven Erämiesten metsästysmaja sijaitsi kauniilla paikalla erään keskikokoisen lammen rannalla jota ympäröi kaksi harjua. Se oli siinä niin kuin mukavassa taskussa. Majan sauna sijaitsi kyseisen lammen rannalla ja saunan savupiipusta nousi ilmoille jäätyneen lammen yllä kiemurteleva savu. Ovi saunan kuistille aukesi ja pakkasilmaan tuli ruodot höyryten kaksi miesmallikurssilta totaalisesti reputettua ja muutenkin naamavärkiltään peilin särkevää miestä eli Perskeleen Ykä ja Lötjösen Eelis jotka pistivät vilvoittelaatiotuokiollaan palamaan voimasavuke Bostonit.

Ykä ja Lötjönen olivat olleet päivän riistanhoidollisissa tehtävissä eli olivat käyneet majan lähimaastossa katsastamassa riistanhoidon kannalta tärkeitä von tööpel-aukkoja. Kyseiset aukot piti perinteen mukaan katsastaa aina ratsastamalla. Käytössä ei ollut valitettavasti kuin keppihevosia joten ratsastus-katsastusurakka hangessa oli ollut sen verran hikinen homma että toverukset olivat jo etukäteen päättäneet yöpyä majalla, varsinkin kun seuraavana päivänä piti katsastaa vielä muutama von tööpel-aukko.

Kun saunataukoaan viettävät toverukset olivat polttaneet voimasavukkeet ja siirtyivät kuistilta pienen pukuhuoneen puolelle jota takka mukavasti lämmitti he kuulivat lammen toiselta puolelta epätoivoisen huudon. Aivan kuin pieni lapsi olisi huutanut hätäänsä. Lötjönen laittoi oven kiinni, aukaisi Tsuhnan Koston ja tuumasi:

- Hjuu… taisi kettu tehdä pupusta paistin. Luonto on julma. Mutta toisaalta reilu. Eläin ei tapa kuin nälkäänsä ja puolustaakseen itseään tai jälkikasvuaan. Ihmisen kanssa on toista.

Ykä leikkeli miehille hiukopalaksi Lälläveden Läski & Leivonnaisen maukkaasta aleikum-salamipötköstä palasia ja totesi siinä puolestaan:

- Joo… ihminen tappaa vihassa… ja se tappaa jopa huvikseen… kaiken pahinta on että utopistinen ihminen tappaa – tai no, tapattaa muilla – ihan järjettömän määrän ihmisiä oman utopiansa nimissä kuvitellen vielä tekevänsä jollekin suuremmalle totuudelle hyvää. Niin kuin nuo natsit vaikka aikanaan. Ihan oikein että saivat köyttä kaulaansa.

Ykä ojensi Lötjöselle hiukopalaa ja aukaisi itse Tsuhnan Koston. Samalla kun Ykä laittoi lisää puita takkaan Lötjönen narskutteli maittavaa aleikum-salamia ja totesi puolestaan:

- Joo. Tosin se hirttotuomio on sellaisille aika helppo. Eihän siinä oikeaoppisessa hirttämisessä mene muistaakseni kuin 0,02 sekuntia kun henki on pois eikä sen jälkeen mikään enää vituta. Ehkä sellaiset pitäisi panna nääntymään nälkään pakkotyöhön. Niin että hengen lähteminen kestäisi tommoset vuoden kaksi. Tyylillä että osataan sitä täälläkin.

- Tai sitten ne tyypit oltaisiin voitu jotenkin tehdä neliraajahalvaantuneiksi ja niitten surkean loppuelämän ajan niille luettaisiin koko se aika kun ne olisivat valveilla uutisia siitä kuinka niitten utopia murskattiin palasiksi ja lopulta atomeiksi. Joillekin natseille olisi ehkä ollut hyvä lukea jatkuvasti uutisia erään Israelin noususta. Mutta sehän tässä on epäoikeudenmukaista että sitä Nürnbergia tarjotaan aina vain niille, jotka häviävät sodan. Voittajien tekemisestä joukkolahtaamisista tulee suurta kunniaa eikä köyttä kaulaan ja meidän omat nilkit ulvovat joukkomurhaajan valtion suurta edistyksellisyyttä.

- No joo, niin kuin nyt vaikka tuon Stalinin Neuvostoliiton kanssa. Siellä nirhattiin kymmeniä miljoonia omia kansalaisia joko ampumalla tai pakkotyön ja nälän yhdistelmällä. Lisäksi kyseinen valtio aloitti sotarikokseksi laskettavat valloitusmielessä tehdyt hyökkäyssodat jo pari kertaa ennen kuin alkoi se Suuri Isänmaallinen Kovapanosammunta. Plus sitten valtasi Baltian maat pelkällä uhkailulla mutta eihän se ampumatta antautuminen niitäkään lahtaamiselta pelastanut. Mutta metelöikös meidän suvaitsevais-tiedostavaisto siitä että nämä historian hirvittävyydet pitää nostaa tapetille ja saada vaikka jonkinlaista hyvitystä?

Ykä narskutteli puolestaan aleikum-salamia ja tuumasi:

- Eipä metelöi vaan puuhaa sitä sosialistista yhteiskuntajärjestystä Suomeen mitä suurimmalla innolla. Kas kun se hirviö nimeltä Neuvostoliitto meni ja voitti sodan. Sillä oli voiman ja voittajan oikeus ja sehän säilyy. Vain sillä on merkitystä ja sen myötä kyseisen roistovaltion ideologia on meidän lännen tiedostavaa muotia seuraaville idiooteille vieläkin pop. Niitten idioottien on älyllisesti helpompaa potkia kerta toisensa jälkeen jo miljoonan kertaan ammuttua natsismin raatoa ja esittää samalla suurta rohkeaa humanistia.

- Mikä puolestaan pistää miettimään että kun tämä kovasti vasemmalle kallellaan oleva suvaitsevais-tiedostavaisto mainostaa jatkuvasti että jokaisella ihmisellä on samanlainen loukkaamaton ihmisarvo niin ainakin noiden oikean kontra väärän utopian nimissä lahdattujen ihmisten kohdalla se ei pidä paikkaansa. Toisten lahtaamista tuodaan esille jatkuvasti mutta toisista ei puhuta koskaan.

Tsuhnan Kostot oli juotu joten toverukset kävivät kuistilla vetämässä uudet voimasavuke Bostonit ja läksivät uudelleen löylyihin. Lötjönen toi tullessaan puita pesään, nousi lauteille, heitti löylyä, avasi uuden Tsuhnan Koston ja sanoi sitten:

- Jos voiman oikeudesta puhutaan vielä ja vähän ottiatuotaillaan niin mieleen tulee väkisinkin Italia. Mussolinin fasismihan on nykyisin Herrasta Perkeleestä. Ihan koko ideologia. Mutta mitäs tuumit siitä jos Mussolini olisikin älynnyt tehdä kakkosrähinässä ykkösrähinät eli julistautunut puolueettomaksi ja pysynyt erossa sodasta ehkä sinne loppuvaiheisiin saakka kunnes se olisi hyökännyt jo selkäänsä saaneen Saksan kimppuun Jugoslaviassa?

Ykä otti kostohörpyt myös ja vastasi:

- No, silloinhan fasistisella Italialla olisi ollut voiman ja voittajan oikeus. Fasismi olisi nykyisessä Euroopassa täysin salonkikelpoinen idelogia. Euroopassa olisi hyvin monessa maassa fasistinen puolue joka saattaisi olla hallitusvallassakin ja Mussolini olisi haudattu Roomassa mausoleumiin joka olisi melkein Pietarinkirkon kokoinen. Suurena sankarina ja johtajana joka taisteli natsihirviötä vastaan. Ja fasismin vertaamista natsismiin ei kukaan ymmärtäisi. Eihän niillä ole mitään tekemistä keskenään? Mitteekö höpäjätte? Ja ainoastaan siksi että Mussolini olisi älynnyt olla voittavalla puolella.

- Ja jos nyt oikein pohjia myöten ajatellaan niin Mussolini taisi kyllä loppulaskussa voittaa, vaikkei sitä itse ehtinyt tietääkään. Sillä tämä nykyinen EU menee kyllä varsin lähellä sitä fasismia.

- Hähhää, joo… ja se suhtautuu sananvapauteen yhtä luovalla tavalla kuin se fasistinen Italia…

Lötjönen heitti lisää löylyä. Ennen kuin miehet alkoivat suunnitella makkaran paistoa ja huomista von tööpel-aukkojen katsastusta he totesivat vielä että sen lisäksi että ihminen on läpitte vittumainen otus niin suuri osa ihmisistä on järkyttävän tekopyhiä ja ennen kaikkea äärimmäisen hyviä valehtelemaan itselleen.

Tähän kiuas vastasi tyytyväisellä huminalla. Tässä saunassa vallitsi löylyn oikeus. Ei voiman oikeus.

Lukijalle: siitä Italian takinkäännöstä tein vuonna 2013 fiktiivisen tarinan. Pannaan se nyt vielä linkkinä.

24 kommenttia:

Tupla-J kirjoitti...

Tsösss!

Janne kirjoitti...

Kyllä tuota Tsuhnan kostoa pitäisi saada marketteihin myyntiin tai jos saisi kerättyä sopivan porukan ja teettäisi jollain pienpanimolla erän tuota.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Mussolini on todella väärinymmärretty kansanjohtaja alaiset olivat kykenemättömiä. Harva euroopan silloisista johtajista pystyi ilmaisemaan itsensä 6 vai 7 vieraalla kielellä, soitti viulua. Naisille oli kunnia-asia kun Il Duce pykäisi työhuoneessaan parit varvit. Hänen aikanansa 4 vuodessa sisiliassa maffian tekemät murhat putosivat 1/10 osaan neljässä vuodessa 1923-27. Junat ja postit kulkivat aikataulussa. Hallituskausi facistien valtaannousun ja ennen sotaa oli diktatuuriksi suhteellisen lempeä, antisemitismi tuli kuvaan vasta 1938/37 Aatun vaikutuksesta. Romutti Italian valtiontalouden Abessinian ja Espanjan interventioilla perimmäinen syy miksi sitten toinen maailmansota meni häneksi eli ei varusteita, kalustoa, kelvoton johto ja surkea muona. Rakensi teitä ja asuntoja. Kun ystävykset Benito ja Aadolf kinastelivat Itävallasta Aatu pitääksen huolen että Benitolla riitti askartelemista Abessiniassa toimitti aseita Hailese Lassielle ja pidensi sotaa että sai työrauhan Itävaltaan. Meillä nyt taas kun kiljutaan vanhasta lapuanliikkeestä ja IKL:stä unohdetaan nämä olivat osin facistisia Mussoliiniin nojautuvia osin ihan kotikutoisia mutta ei natsismia. Miksi liikkeet nousivat niin meillä unohdetaan että eripuolilla nousi myöskin reaalisosialismin autuuteen tähtääviä vallankumouksellisia kapinaliikkeitä ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksassa, Unkarissa... jotka olivat verisiä ja väkivaltaisia eikä johtajilla ollut yrttiteetä ja sympatiaa vastustajia kohtaan toinen syy oli ensimmäisen maailmansodan aikuiset kelvottomat johtajat ja kolmas talouden keinottelu sekä korruptio.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Ja jos siitä itsenäisyyden ajan antisemitismistä puhutaan niin kaksi linnaketta on yli muiden vasemmistolainenliike ja evankelisluterilaisen kirkon piispat. Antikommunismin ymmärtää hyvin aikansa tapahtumien valossa SKP oli VKP:n marionettipuolue jonka ainoa tarkoitus oli toimia 5 kolonnana ja joka halusi lietsoa samanlaisen väkivallan ja terrorin mitä tehtiin ympäri eurooppaa.

QroquiusKad kirjoitti...

Miten lie oltaisiin Mussolinin Italiaan suhtauduttu Ison Kakkosen jälkeen, jos Benito olisi menetellyt kuten vuoden 2013 tarinassa? Vertailukohdan antaa Espanja:

Francon falangismi oli espanjalainen versio fascistisesta valtiosta, eikä sitä todellakaan otettu sodanjälkeisessä Euroopassa lämpimään veljensyleilyyn.
Mikäli Franco olisi valinnut itselleen poliittisen seuraajan ylläpitämään falangismia, olisi se suurella todennäköisyydellä kumottu vähemmän rauhanomaisissa merkeissä tähän mennessä.

Tilanne olisi toki voinut olla toinen, jos Välimeren alueella olisi ollut kaksi fascistista valtiota, ja varsinkin jos Franco olisi vielä sodan lopulla tehnyt fiktio-Mussolinit ja hyökännyt Etelä-Ranskaan.

Näin ei tapahtunut, joten asian kontrafaktuaalinen pohdiskelu eli suomeksi jossittelu on yhtä mielenkiintoista kuin turhaa.
Henkilökohtaisesti uskoisin italialaisen fascismin joutuneen sodan jälkeen paarialuokkaan ja tulleen pikkuhiljaa tukahdutetuksi falangismin kanssa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tupla-J:lle, Jannelle, Patelle Pankavaarasta ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Tupla-J: Tsössillä viha viileneepi, tsössillä sappi sammuu.

Janne: Toivotaan, että joskus näin tapahtuu.

Pate:

Viesti1: Aika pitkälle näin. Itse näen että nykyinen Eurooppa muistuttaa aika paljon Mussolinin fasismia. Siinä on sekä suuri raha että vasemmisto saman peiton alla. Mussolini mokasi kun alkoi pykätä sitä uutta Roomaa. Suomessahan IKL sai maksimissaan 14 kansanedustajaa.

Viesti2: Meillä kansallismielisten riveissä tuota juutalaisvihaa ei ole. Se löytyy tosiaan aivan muualta.

Qroquius Kad: Tässä olen eri mieltä. Eihän Espanjaa mitenkään eristetty Euroopassa kuin ei muuallakaan. Suomalaisetkin kävivät Keihäsmatkoilla Las Palmasissa jo 1960-luvulla.

Anonyymi kirjoitti...

Janne.
Mulla oli tässä joku aika sitten virityksiä tuohon suuntaan vaan silloinen yheistyökumppani ei saanut asiaa alkuun viranomaismenettelyjen hitauden takia. Kun ne luvat ja prosessit. Ja monopoliliike siinä vielä kantona kaskessa. Sori siitä. Kummankin puolesta:(
Huru-ukko

QroquiusKad kirjoitti...

Ei eristetty, mutta ei siihen ystävällisestikään suhtauduttu;
suhteet USAan ja sitä kautta muuhun Länteen olivat valtapolitiikan sanelemia.

Mainitulla 1960-luvun lopulla Francon falangistivalta veteli jo viimeistä vuosikymmentään, ja päättyi rauhanomaiseen alasajoon. Emme voi tietää, mitä olisi kuluneiden puolen vuosisadan aikana tapahtunut, jos Franco olisi päättänyt perinnettään jatkettavan.

Mutta voisin olettaa, ettei mitään hyvää.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tunnelmaan pääsee kun kuuntelee Giovinezza, facetta Nera tai Cora al Sol lisäksi poseeratessa pitää ottaa Mussolinin hypnoottinen katse.

Anonyymi kirjoitti...

Slaalom Aleikum!

Fasismi oli, jos uskomme Ruukin Matroonan analyysiä - ja miksipä emme uskoisi, nationalistista sosiaalidemokratiaa. Folkhemmet, kansankoti, konsensus, Tupopolitiikka ja muita oikein hyviä ajatuksia. Korporatismia ja asiallisesti pakollisia ammattiliittoja ja työnantajaliittoja. Sitovia työehtosipimuksia. Hm - missäs muualla tämmöisiä on?

Toki fasistit käyttivät väkivaltaa, olihan vastassa kaikenmoista porukkaa - anarkisteja, demareita, kommunisteja - jotka eivät pahemmin kursailleet itsekään väkivallan käyttöä omaa hyvää ja pyhää asiaa ajaessaan.

Mutta tekikö Mussolini palveluksen liittoutuneille kohelluksellaan? Sotkiessaan aatun aikataulut Barbarossan suhteen ja sotkeutumalla albanian / kreikan miehitykseen. Antamalla briteille syyn sotkeutua balkanin asioihin.

Kuinkahan sen puolenvaihdon kanssa olisi käynyt? Noinkohan italian ei-ihan-niin-voittoisa armeija olisi saanut mitään aikaiseksi? Saksalaiset eivät olisi joutuneet selvittämään italian sotkuja Pohjois-Afrikassa, eikä Balkanilla. Barbarossa olisi alkanut ilman Jugoslavian ja Kreikan viivytyksiä. Saksa Moskovan porteilla ennen kovia pakkasia. Siperialaiset kyttäämässä Japanin mahdollista hyökkäystä - R. Sorgen tiedot vapauttivat joukot Moskovaa puolustamaan vasta kun Sorge oli viestinsä lähettänyt. Rommel hoitamassa Stalingradia. Afrikakorps ei olisi koskaan ollut - olisi ollut vaikkapa Kaukasuskorps Tsetseniaa vapauttamassa. Takomassa arjalaista Berliinin-Teheranin akselia.

Pahuutta on monenlaista, vaikka suunnitelmia käyttää maihin nousevia joukkoja vastaan sinappikaasua tai käyttää partisaaneja vastaan sinappikaasua - ihan niin kuin britit kreikassa. Tai sinappikaasulla ja betonilla sulkea luolat, saatiin ne kirotut japsit lopettamaan vastarinta.

Juu, asiaan. Kovasti tutuntuntuista riistanhoitotyötä, muutamaan vuoteen en ole itse joutanut. Mutta keppihevostelu lie yhtä järkevää kuin pulkalla viljan rahtaus teerille.

Pyssymies

klova kirjoitti...

Fasismi ja natsismi ovat saman sodan lapsia,epäoikeudenmukaiseksi koetun rauhan ja täytyyhän sille epäoikeudenmukaisuudelle löytyä syyllinen jälkeläisiä.Italia voitti ja osa kansasta koki voiton tuoneen kovin vähän,Italialta ryöstettiin voitto.
Saksa taas hävisi ja täytyihän tuolle olla syy,tikarinpisto ja Versaillesin rauha vituttivat suurta osaa kansasta.

Fasismia kai voi pitää jonkinlaisena poliittisena oppina,natsismi taas ei ole muuta kuin harhaista rotuteoriaa jonka ydin on,että saksalaisuus on hienointa mitä maa päällään kantaa.

Kai noissa luvastuu kansanluonteetkin,jos fasistien konstit vastustajia vastaan olivat pamppu ja risiiniöljy niin natsien keinot olivat kaasukammio ja giljotiini.

Kovin pitkää elämää ei voi luvata järjestelmille jotka perustuvat johtajakulttiin ja joissa evätään mahdollisuus olla erimieltä.Eiköhän fasismikin olisi kärsinyt haaksirikon jossain vaihessa,ehkä samoihin aikoihin kun Espanjassa,ehkä jo aikaisemmin Mussolinin kokiessa luonnollisen kuoleman,äijä oli syntynyt 1883 ja kärsi terveysongelmista mm vatsahaavasta,eli tod näk olisi kuollut 50-luvulla viimeistään 60-luvulla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Qroquius Kadille, Patelle Pankavaarasta, Pyssymiehelle ja klovalle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Joo, muistan tuon. Ikävää, että näin. Toivottavasti joskus vielä onnistuu.

Qroquius Kad: Francon valta kesti kuitenkin hänen kuolemaansa saakka. Mutta joo, valtapolitiikka sanelee. Espanja oli hyvin kommunisminvastainen ja siinä tilanteessa se lännelle riitti. Kuinka tilanne olisi sitten jatkunut Francon kuoleman jälkeen on toinen kysymys.

Pate: Kuuntelinpa tunnelman vuoksi tuon hymnin itsekin.

Pyssymies: Tuollaisia fasistisia valtioita löytyy yllättävän läheltä. Ettei jopa seisottais yhden kamaralla? Mitä tulee tuohon ottiatuotailuun niin siihenhän liittyy joo perhosvaikutus eli kaikki vaikuttaa kaikkeen. Toisaalta Saksan peli oli pelattu sinä päivänä kun amerikkalaiset tulivat rähinään mukaan.

klova: Fasismille Italiassa olisi voinut käydä niin kuin ennustit. Tai sitten se olisi ns. lieventynyt. Vähän niin kuin toinen totalitaristinen valtio eli Neuvostoliitto joka jo 1960 – 1970-luvuilla kohteli kansalaisiaan huomattavasti pehmeämmin kuin Stalinin aikaan.

Juha Kivela kirjoitti...

Pohjautuuko EU eräällä tavalla johtajakulttiin? Saksan liittokansleri Angela Merkel on toki ollut aika pitkään Saksan ja Euroopan keulahahmo, mutta voisivatko "korkea-arvoiset" komissaarit, vaikkakin vaihtuvina hahmoina, olla eräänlaisia johtajakultin edustajia? Toki on niin, että suurin osa komissaareista on tavalliselle kansalle melko tuntemattomia.

EU-komission puheenjohtajaa pyritään kyllä tuomaan esille paljon.

Sananvapaus ja vapaus olla eri mieltä on ainakin kaventunut kovin ohueksi jo politbyr... "korkea-arvoisten" komissaarien johtelemassa Eurostoliitossa.

Kyllä tässä eräiden järjestelmien iän toivoisi jo tulleen täyteen. Eräs järjestelmä on nimittäin jo varmaankin nähty, mikä se on luonteeltaan ja laadultaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. Minun mielestäni EU ei ole johtajakulttia vaan ennemminkin takapirujen temmellyskenttä. Harmaat markkinavoimat ja vihervasemmisto nukkuvat saman peiton alla. Molempien tavoitteena on tuhota kansallisvaltiot, tosin eri syistä. Komissioon ei valita sitä terävintä vaan tottelevaisinta kärkeä mistä lienee hyvä esimerkki nämä suomalaiset komissaarit.

Sinänsä Suomessa valtamedia tekee tällä hetkellä kaikkensa rakentaakseen Sanna Marinin ympärille henkilökulttia.

Ja se eräs järjestelmä on siinä(kin) mielessä samanlainen kuin nykyinen että se ei halunnut luopua ehdottomasta vallastaan kuin pakon edessä.

Anonyymi kirjoitti...

”Sinänsä Suomessa valtamedia tekee tällä hetkellä kaikkensa rakentaakseen Sanna Marinin ympärille henkilökulttia”. Tämä on niin taivahan tosi ja on käsittämätöntä, että naistenlehdissä poseeraava liian nuori pääministeri herättää olemattomalla osaamisellaan vastakaikua ihmismielissä. Tai sitten tässä vaan korostuu median supervalta ja kansalaisten sananvapauden rajoittaminen nykypäivänä; EU:n suunnitelmissa on jo digivero. Myös ”sen lauluja laulat, jonka leipää syöt”, on aina ajankohtainen.

Rouva Ano

Ekku kirjoitti...

Vaikka en mitenkään kommunistejä fanita, niin täytyy myöntää, että joitakin aika mukaansatempaavia "taistelulauluja" ovat onnistuneet luomaan. Nämä löytyvät sitten lähinnä Espanjan ja Italian suunnasta. Suomalaiset viritykset on silläkin saralla enimmäkseen onnettomia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Anolle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Täysin totta. Ja tämä kertoo myös kuinka helppoa on kusettaa valtamedian lukijaa.

Ekku: Onhan se Neuvostoliiton kansallishymni sinänsä sävellyksenä ihan tyylikäs.

Anonyymi kirjoitti...

Pohjoismainen sosialidemokratia, falangismi, fasismi ja natsismi ovat saman aatteen jatkumoa. Erona lähinnä se, ettei pohjoismaiseen sosiaalidemokratiaan kuulu kovin kummoista johtajan palvontaa. Johtajanpalvontaa joka noissa muissa meni hiukan yli.

Franco oli kusipää, joka ammutti jo ennen sisällissotaa omia mitättömin syin. Mussoliini oli itserakas kusipää. Hitler oli harhainen kusipää. Valtionpäinä tuommoiset eivät ole ihan parhaita.

Historia olisi voinut mennä hyvin monella tavalla toisin. Se, että kävi niin kuin kävi ei ole itsestäänselvyys. Esimerkiksi HMS Hood - räjähti upoten samantien kun Bismark ampui sitä. Nyttemmin on käynyt ilmi, että etäisyys - kranaatin tulolulma, nopeus -keula-aallon painunminen alas osumakohdassa* ja kurssi - osumakohdan paljastuminen, olivat kaikki tarpeen tuhoon. Bismarkin kannalta osuma oli lottovoitto, Hoodin sitten ei. Tämmöisiä sattumia on historia täynnä.

Ja toisenlaisia sattumia, asioita jotka eivät tapahtuneet. Yksikään tutkiva journalisti ei tiedottanut Lusitanian kuljettaneen sotakieltotavaroita - ammuksia. Ja ammuslastin tulipalon lopulta koituneen laivan tuhoksi. Miksi muuten Lusitanialla oli niin vähän hiiltä, ettei se voinut ajaa mutkittelevaa kurssia? Hiili NY:ssä oli halvempaa kuin UK:ssa - säästö ei tunnu järkevältä. USA:n sijoittuminen brittien puolelle ei ole ihan itsestään selvää, ei ekassa kähinässä eikä tokassa. Mitäs jos Roosevelt ei olisi ollut vallassa?

Mitäs jos Hitler olis sanut sydärin -39 tai Stalin tai Churchill?

Mitäs Jos Sorgen olis Kempetai saanut kiinni vuonna -40?

Jos polsut olisi lyöty vuoden -41 lopussa, olisiko USA liittynyt sotaan?

Nyt kävi niin kuin kävi muttei se minkään jumalallisen suuren suunnitelman ansiota oli. Sattuman vain.

*Osumakohta on normalisti syvällä veden alla, vesirajassa oleva panssarivyö ei ulotu niin alas. Ilmatorjuntatykkien ammusvarasto oli kranun kannalta osumakohdan takana. Ilman panssarisuojaa. Ja välisenät ammusvarastojen välillä eivät kestäneet ruutipaloa. Hood oli vinolla kurssilla, jos olisi ollut kyljittäin tai kohti - panssari olisi suojannut.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Nyt taitaa olla aika lopettaa kirjoittelu tänne tai sitten Ykä voisi laittaa minut ainakin vähäksi aikaa jäähylle. Luen uusia ja vanhoja blogeja sekaisin ja näköjään onnistuin taas kommentoimaan väärää. Oli tarkoitus kommentoida uusinta woodoo-juttua.

Rouva Ano

QroquiusKad kirjoitti...

Noista veli Pyssymiehen entäs jos -skenaarioista voi kohtalaisen varmasti vastata vain Hitlerin yllättävään kuolemantapaukseen 1939:

Wehrmacht olisi yhteisymmärryksessä uuden Führerin kanssa laittanut laajemmat sotasuunnitelmat jäihin, ja Saksa keskittynyt rakentamaan taloutta ja kansalaisyhteiskuntaa, pitäen puolustuskykynsä joka suuntaan voimakkaana.

Stalin ei olisi marssittanut divisiooniaan Suomeen kokemaan Valkoista Kuolemaa, ja Puna-armeijan surkea suorituskyky olisi jäänyt huomaamatta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Rouva Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Se johtajan palvontakin on suomalaisen valtamedian taholta astumassa kehiin. Sanna Marinistahan ollaan tekemässä jumalatarta. Kiitos noista lisäyksistä, oli mulle uutta tietoa.

Rouva Ano: Näitähän sattuu ja tapahtuu. Enhän minä hyvää kommentoijaa suinkaan mihinkään jäähylle pistä.

Qroquius Kad: Näin varmaankin olisi käynyt. Luin joskus että niin armeija kuin teollisuus olivat sanoneet Hitlerille että Saksa ei ole valmis täysimittaiseen sotaan ennen kuin aikaisintaan 1944 – 1945.

Anonyymi kirjoitti...

Saksaa varustettiin tarkoituksena sotavalmius vuonna -45. Aatukin tämän tiesi ja oli hyväksynyt. Kun kaikki muutkin alkoivat varautua sotaan ja nopeasti, tuli kiire. Ilmeisesti aatu aatteli ehtivänsä voittaa sodan, ennen kuin muut vahvistuu liiaksi.


HMS Hoodin uppoamisen syy selitettynä. Kolmevarttinen video, hyvin OT mutta kumminkin.

https://www.youtube.com/watch?v=CLPeC7LRqIY

Pyssymies

klova kirjoitti...

Saksa ei olisi kyennyt pitämään sotataloutta yllä vuoteen -45,koska talous ja ennenkaikkea tuonti.Maa joutui tuomaan lähes kaikki polttonesteet,kaikki värimetallit ja suuren osan rautamalmistakin.Myöskään elintarvikkeita Saksan pientiloihin perustunut maatalous ei kyennyt tuottamaan tarpeeksi.

Valtakunnan markka ei kelvannut kenellekkään maksuna tuotteista ja maa taas ei saanut vientituloja tarpeeksi,koska teollisuus tuotti aseita ja ammuksia.Investoinnit taas olivat taloudellisesti kannattamattomia kuten nesteytyslaitokset tai rautakaivokset huonolaatuisen malmin kaivamiseksi.Samalla esim maan elintärkeä rautatieverkko ja kalusto rapistuivat,niihin ri investoitu juuri mitään 1934 lähtien.Toisaalta rakennettiin moottoriteitä maalle joka kärsi akuutista polttoaine ja henkilö ja kuorma-auto pulasta.

Neuvostoliitolta Saksa sai sodan alettua ostaa osan tarpeistaan,mutta tuo tuo tuonti vaati juuri sen sodan aloittamisen.

Vaihtoehdot -39 olivat sota tai konkurssi.Kuten Göring sanoi Saksan valtionpankin pääjohtajalle vähän ennen sotaa:Saksan valtion velat ovat kohta muiden ongelma.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja klova. Näin jälkeenpäin on tietysti aina helppo arvioida tapahtunutta. Mutta selvähän on että jos riskin ottaa niin sitä ei parane hävitä. Kiitos Pyssymiehelle linkistä.