tiistai 20. huhtikuuta 2021

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA CXXXIX

Kun seuraa kaikenlaista uutisvirtaa ja siinä esitettyjä jatkuvia vaatimuksia siitä, että Suomeen täytyy saada valtava määrä ulkomaalaista työvoimaa alkaa miettiä että onko Suomi samassa tilassa kuin Ruotsi 1970-luvulla. Eli ylikuumentunut talous painaa koneet punaisina kolmessa vuorossa hommia ja työntekijöitä täytyy saada ehdottomasti lisää. Rahaakin tulee niin että ranteet notkuu.

Näinhän tilanne ei suinkaan ole. Suomessa on satojatuhansia työttömiä jotka ovat jollain tavalla vaan unohdettu. Ja ne niin sanotut – oikeat – huippuosaajat eivät tule korkean verotuksen ja korkean sosiaaliturvan maahan. Tänne ei ole tarjolla kuin niitä sosiaaliturvan elätettäväksi tulijoita. Tämä on ollut tiedossa jo maailman sivu. Siksi tämä jatkuva halu haalia ulkomaalaisia työpaikkoihin joita ei ole eikä nykyhallituksen toimilla taatusti tulekaan pistää ihmetyttämään. Laitetaan pari tuoretta esimerkkiä. Ensinnäkin keskuskauppakamari vaati näin ensi hätään 30.000 ulkomaalaista vuodessa ja vuosikymmenen loppuun mennessä jopa 60.000. Siis per vuosi.

Se, mistä näitä ns. osaamisperusteisia (hienoa newspeakia) ollaan haalimassa selviää varsin hyvin seuraavassa lauseessa:

”Suomen on kerta kaikkiaan saatava lupaprosessit sujuviksi ja riittävästi resursseja lupien käsittelyyn. Kansainvälisten osaajien nöyryyttämisen lupajonoissa on loputtava”.

Ns. ajatuspaja Libera panee vielä paremmaksi:

Ehdotus mahdollistaisi työperäisen maahanmuuton ilman työpaikkaa. Toisin sanoen edellytys Suomeen muutolle ei jatkossa olisi työpaikka ja tarvehankinta, vaan osaaminen ja kannustavuus.

Boldaus oma. Asiaan voisi todeta että siinähän ehdottelette mutta EK on osoittanut mielenkiintoa suunnitelmaa kohtaan. Ja mitäs se EK itse ehdotti pari vuotta sitten? Jep, sitä, että turvapaikan saaneitten palkasta 70 pinnaa olisi verorahoitteista palkkatukea.

Olemme hyvää vauhtia siirtymässä halpatyömarkkinoihin. Joissa tavallisella suomalaisella jää Musta Pekka kouraan.

Seuraava uutishavainto tulee tuolta sosiaalisen median ihmeellisestä maailmasta. Havaintoa on käsitelty muualla jo aika paljon joten käyn läpi lyhyesti ja omasta näkövinkkelistä. Eli mikäs muu kuin Yle kertoo, että minkälaisia emojeita tai hymiöitä tai mitänenyovatkaan tulisi käyttää ja milloin ja mikä on suotavaa ja mikä taas ei. Itse asiaan voidaan hotellin respasta todeta että kiinnostus miljoona ja toivottavasti tällainen tyhjän paskan hiertäminen menee saavuttaa joskus absoluuttisen nollapisteensä ja menee sen jälkeen pois muodista. Käydään sen sijaan läpi niitä henkilöoletettuja (2 kpl), jotka jutussa ”auktoriteetteina” opettavat suomalaisia.

Ja nehän olivat monimuotoisuuskonsultti ja sukupuolentutkija.

Monimuotoisuuskonsultti ja sukupuolentutkija eivät ole auktoriteetteja. Ne eivät ole edes ammatteja.

Ja Yleisradio ei ole viranomainen vaikka se sellainen kuvittelee olevansakin. Niin että käyttäkää niitä mitänenytovatkaan ihan niin kuin lystäätte. Jos se pistää suvaitsevais-tiedostavalta yksilöltä alaleuan väpättämään niin sehän on vaan plussaa se.

Hotellin respa päättää omalta osaltaan emojitaijotakin keskustelun tähän ja lisää sen ainoan hymiöntaijotakin jota aktiivisesti käyttää.

Lisätään vielä uutinen mistäs muusta kuin edelleenkin sosiaalisesta mediasta ja uutisenhan kertoo jälleen Yle. Uutinen koskee eurooppalaisille avatusta keskustelualustasta jossa ”EU-kansalaiset voivat keskustella unionin tulevaisuudesta”. Yle otsikoi komeasti Sana on vapaa ja kansalaiset keskiössä – eurooppalaiset kutsutaan keskustelemaan unionin tulevaisuudesta "uudessa somessa"

Mutta kun uutista seuraa vähän pidemmälle niin asianlaita selkiytyy:

Sana on melkein vapaa. Keskustelu edellyttää käyttäjätilin luomista ja keskustelua moderoidaan. Näin halutaan estää EU:n ulkopuolisten vaikuttajatahojen ja ääriryhmien osallistumista.

Sana on melkein vapaa? Hotellin respassa ei tiedetä, että oliko jutun kirjoittajalla sittenkin sarkasmin tajua vai pitääkö hän asiaa hyvänä. No, jatketaan taas. Onhan meillä Suomessakin sana melkein vapaa.


22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Sana on melkein vapaa. Keskustelu edellyttää käyttäjätilin luomista ja keskustelua moderoidaan. Näin halutaan estää EU:n ulkopuolisten vaikuttajatahojen ja ääriryhmien osallistumista."
Nii-i, estetäänkö myös EU:n myötämielisesti suhtautuvien "ulkopuolisten vaikuttajatahojen" osallistuminen?
Onkohan tämä taas kerran sellainen samanmielisten selkääntaputtelukerho jossa tunnustetaan ja vahvistetaan yhteistä uskoa johonkin pyhään asiaan jota ei saa millään ikävillä faktoilla pilata.
Näin Neuvosto-ajan eläneellä tulee joitakin menneisyyden kaikuja mieleen tuosta, ehkä se "Euvostoliitto" ei olekaan ihan tuulesta temmattu pilkkanimi, niin paljon alkaa olemaan samanlaista meininkiä.
T. Kuukkeli-Jussi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kuukkeli-Jussi. Eiköhän kyseessä ole nimenomaan ”kannatusyhdistys” ja meininki on niin kuin aikanaan Näin Naapurissa-ohjelmassa.

Pinlaareni kirjoitti...

”Suomen on kerta kaikkiaan saatava lupaprosessit sujuviksi ja riittävästi resursseja lupien käsittelyyn. Kansainvälisten osaajien nöyryyttämisen lupajonoissa on loputtava”.

Niin no, jotkut käppäukot saattavat muistaa synergian-silta nimisen hankkeen, jonka tarkoituksena oli hankkia huippuosaajia Suomeen...

Trilisser kirjoitti...

Onko joku kysynyt Keskuskauppakamarilta ihan esimerkkitapauksia "kansainvälisten osaajien nöyryyttämisestä"? Tapaukset esiin! Vai miten se olikaan...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pinlaarenille ja Trilisserille & kiitos kommenteistanne.

Pinlaareni: Kuinkahan monta näitä projekteja on ollutkaan? Ja ennen kaikkea kuinka monta akateemista suojatyöllistettyä jotka on palkattu näihin projekteihin?

Trilisser: Hyvä pointti. Tapaukset esiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään tuli uutinen, että Musta Pekka jää kouraan yli 600:lta ihmiseltä, kun Veitsiluodon tehdas lopetetaan Kemissä. Mutta eipä hätää! Maahan suunnitellaan tuotavaksi enenevässä määrin ulkomailta lisää tyött... ei kun siis työvoimapulan paikkaajia. Missä ne työpaikat ovat, siitä ei ole mitään tietoa, mutta ei takerruta nyt pikkuseikkohin! Vuonna 2015 saatiin sitä kaivattua uutta verta yli 30 000 riuskan miehen muodossa, mutta pula ei vaan hellittänyt. Vanhainkodit kärsivät ihan oikeasti työvoimapulasta, vaikka maahanmuuttajista nimenomaan kerrottiin saatavan apua. Ja hei, ihan oikeasti; musliminaisista (mikäli raskauksiltaan ja äitiyslomiltaan ehtivät) ei ole työskentelemään ilman jonkun sukulaismiehen valvovaa silmää ja miehet ei taas yksinkertaisesti viitsi, koska saman rahan saa sohvalla makaamalla tai ostarilla notkumalla. Maatiloillekin hankitaan kausityövoimaa Ukrainasta! Jotakin on pahasti pielessä.

Olisi mielenkiintoista kuulla päättäjiltä, keitä he oikein tarkoittavat, jotka paremmin koulutettuina ja osaavanpina kuin omat työttömämme tänne työmarkkinoille olisivat tulossa? Minulle se ei ole ikinä valjennut. Kysymys lienee nykytulkinnan mukaan rasistinen ja siksi sitä ei ole korrektia esittää? Niinhän ne tuppaavat kaikki hankalat kysymykset olevan.

Rouva Ano

QroquiusKad kirjoitti...

I uudin:
Jos kerran halutaan työperäistä maahanmuuttoa vailla työpaikkaa ja työhalujakaan, mitä sitten on tarpeen muuttaa?
Tuo systeemihän meillä on jo käytössä ja pelittää hyvin, paitsi rakennusalalla, mutta sehän onkin miesvaltanen ala josta ei tarvitse välittää.

II uudin:
Kyllä se Ylenanto on viranomainen. Näin meille todisti omin sanoin Journalistiliiton puheenjohtajar:
mediaeliitti päättää, mistä Suomen politiikassa keskustellaan. Mikäpä muu se sitten on kuin viranomainen? Ja tehokkaasti sekin pelittää.

III uudin:
Eurostoliitto järjestää keskustelua, jossa sana on melkein vapaa:
kaikkea saa ajatella, kunhan sitä ei sanota ääneen.
Sama instanssi tosin vaahtoaa Unkarin epädemokraattisuudesta, koska siellä kansalaiset saavat äänestää hallitukseen mieleisiään valtiomiehiä vapaissa vaaleissa, joiden tulosta ei ole etukäteen päätetty kuten eräässä koilliseurooppalaisessa valtiossa.

Tunnetusti Hyvät Ihmiset saavat tehdä pahojakin asioita, kun taas Pahat Ihmiset eivät hyviäkään. Hyvyyden ja Pahuuden määritelmät eivät kuitenkaan ole välttämättä niin kiveen hakattuja, kuten muistamme vuosilta 1988-91;
paljon tapahtui lyhyessä ajassa hämmästyttävän vähällä verenvuodatuksella.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä näitä kansainväisen tason osaajien nöyryyttämisiä on. Muuan muassa kaliforniasta tuli vierailevaksi harjoittelijaksi hemmo, joka ihastui suomeen. Kakarat voi hiippailla ihan ite kouluun / koulusta, työpäivä on alle 12 tuntinen ja työmatkakin on alle sata mailia. Talon sai hankittua alueelta jossa ei ole metsäpaloa ollut sataan vuoteen. Ihan osaava kaveri, tyytyväinen jopa palkan käteen jäävään osuuteen - kas, työterveyshuolto lääkitsee ja yliopisto maksuton. Ei tarvi säästää 200 donaa per pentu koulutukseen.

Mutta se viisumin jatko, kas - ei lorvipaikan hakija, ei sosiaaliturvapakan hakija, eikä edes etsintäkuulutettu rikollinen. Oikea, aito passi. Puhuu ymmärrettävää kieltä - englantia. Oppi vuodessa suomea niin, että tulee toimeen arkiaskareissa. Nettoveronmaksaja - tämä taisi olla synneistä pahin. Oli niin tuhannen mutkan takana se jatko. Vaikka työnantajan lakimies apuna hakujutuissa. Ja aika laaja Hyvä Veli -verkosto.

Osaa Oraclen tietokannoista melkein kaiken ja MS SQL-serveristäkin. Linux osaaminenkin hyvää tasoa, itse asiassa pitkäaikainen harastaja, joka saa kikcsejä asumisesta linuxin kotimaassa.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Tuttu juttu tuo synergian silta, nimenä. Jotain edistyksellisä (taantumuksen tuhovoimaa)siinä oli mukana, eikö lie tarzakin heilunut porukoissa. Enempää en nyt muista näin äkikseltään kuin sen, että paljon porua, vähän villoja.
Huru-ukko
PS. Mistä tuon saisi itselleen ladattua esim. kännykkään tuon Örnätjären?

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Ykä!

Toistan itseäni, mutta tuo sana on melkein vapaa -hanke tarkoittaa kirjaimellisesti sellaista kehitystä, että kohta jos sanot jotain olet epäilty, ja jos et sano missään mitään niin melko varmasti syyllinen ainakin johonkin. Vähintään ajatusrikoksen peittelyyn.

Yst. terv. Ano Nyymi

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys.

Wikipediasta: "Ensimmäiset kauppakamarit perustettiin manner-Euroopassa vuonna 1599 suojelemaan kauppiaita merirosvoilta. Alkuperäisestä toiminta-ajatuksesta on edelleen jäljellä useimpien kauppakamarien tehtäviin kuuluva kaupan vapauden edistäminen."

Viimeisestä virkkeestä voi olla parillakin perusteella eri mieltä. V. 1600 tienoilla kaupan vapautta ei mitenkään pidetty ideaalina, privilegioihin perustuva merkantilismikin oli vasta nousussa. Etabloitunut kauppiassääty oli ymmärrettävistä syistä varsin perso kruunun myöntämille privilegioille. 1700-luvun lopulla Ruotsinkin valtiopäivillä privilegioiden purkamista ja kaupan vapautta saarnasi, ei suinkaan porvarissäädyn edustajat vaan pappissäätyyn kuulunut Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius. Joka kaiketi oli skottien John Locke ja Adam Smith tekstejä tutkinut hän. Jep, sama Chydde oli tuhannen markan setelissä varsin hyvästä syystä. Valistuspappi parhaasta päästä.

Kauppakamariliikkeessä on jotakin kruunun nuoleskelua edelleen - onhan sillä ihan lainsäädännöllisiäkin tehtäviä. Tänne on kertynyt sellainen bisnesajattelu, joka panee uskonsa ja toivonsa kruunun suosioon ja privilegioihin.

No. Jos itse johtaisin tuollaista virallisen aseman saanutta, valtion kanssa naimisissa olevaa "järjestöä", pitäisin kunniallisempana tukkia oman ja alaisteni suut kaikesta yleispoliittisesta. Toki, eihän koiraa voi syyttää siitä, että haukkuu isäntänsä puolesta.
Terv. Achtung

Anonyymi kirjoitti...

1. Huippuosaaja-termi on kärsinyt pahemman inflaation kuin aikoinaan Weimarin tasavalta, itse asiassa siitä on tullut pelkkä vitsi. Päättäjät voivat ihan itse miettiä että miksiköhän? Kun noita luku-, kirjoitus- ja ammattitaidottomia päästettiin maahan, olisi kannattanut olla horisematta heidän kaikenpuolisesta neroudestaan ja reilusti myöntää mikä homman nimi on. Huoltosuhteen parantamisella perusteltiin, ja koska rahvas on niin tyhmää niin mitä niille turhia selittämään väestöllisen ja taloudellisen huoltosuhteen eroa. Media komppasi päättäjiä ja varsinkin hesari julkaisi jatkuvasti kokosivun juttuja tyyliin "Abdi osaa kiinnittää tarralenkkarinsa!". hesari seuraa Adbin menestystarinaa ja jo vuoden kuluttua kirjoittaa "Abdi oppi solmimaan kengännauhat!". Kuvassa Abdi katsoo ylpeänä kameraan ja kertoo ujosti aikovansa lentokapteeniksi.

2. Keskuskauppakamari eli KKK haaveilee kymmenistätuhansista uusista mamuista. Kannattaisikohan olla haaveilematta, Suomessa voi alkaa jossain vaiheessa herätä varsinkin työttömien keskuudessa hieman erilainen KKK-henki jos huonosti käy.

Ihania nämä uudet termit joiden tarkoitus ei tietenkään ole muuta kuin hämätä kun se kuulostaa paremmalta kuin valehteleminen. Mikä hitto on "osaamisperusteinen"? Osaako vai eikö osaa? Sama koskee sanaa "työikäinen"? Riemusta kiljuenhan mikä tahansa yksityinen firma palkkaisi henkilön jonka CVssä lukisi: osaamisperusteinen ja työikäinen. Ja jos ei, niin taas mennään syrjinnän puolelle. - No jopas nyt jotakin, ihan oikea ulkomaalainen on joutunut olemaan lupajonossa! Mitä meistä nyt maailmalla ajatellaankaan. Suomalainen sen kun vaan pistää anomuksen sisään esim. Kanadaan, Ausseihin tai Jenkkilään avatakseen siellä omaleimaisen kalakukkopizzerian, ja jo seuraavana päivänä lupa napsahtaa kätevästi. Ja jos ei, niin se on Suomen migrin vika.

3. Eivät sen oikean turvapaikkastatuksen saaneiden palkat (if any) niin merkittäviä ole koska heitä on loppujen lopuksi melko vähän suhteessa muihin oleskeluluvan saaneisiin. Näiden masentavia työllisyystilastoja on saatavilla, mutta olisi toki epäkunnioittavaa tilastoida moniko on työllistynyt julkiselle puolelle, moniko yksityiselle ja moniko yrittäjiksi. Somaleita on pk-seudulla n. 16.000, yrityksiä peräti 3 joista yhden toimialana rahanvälitys Somaliaan.

jatkuu
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Qroquius Kadille, Pyssymiehelle, Huru-ukolle, Ano Nyymille, Achtungille ja tira+:lle & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Mielenkiintoista olisi kuulla päättäjien vastaus minustakin. Ja eihän sitä tule. Mietin vaan, että piakkoin kukaan ei enää viitsi/uskalla investoida Suomeen. Ja Suomi ei kumminkaan tule toimeen ilman niitä yrityksiä.

Qroquius Kad:

1. Ehkä se toimiva systeemi halutaan toimimaan turbovaihteella. Parempi kertarytinä kuin jatkuva kitinä.

2. Niin sehän oli se Maria ”olen hieman täynnä itseäni ja Malmössa on rauhallista” Pettersson.

3. Joo, oma koneistomme syyttää Unkaria siitä, mitä se itse asiassa itse tekee. Mutta muisto vuosilta 1988 – 1991 antaa kyllä oman toivonsa. Ja Neuvostoliitolla oli vielä valtava väkivaltakoneisto mutta se sortui silti.

Pyssymies: Mites, saiko hän sitten jatkoviisumin?

Huru-ukko: Sehän oli se Ali Qassimin viritelmä vuosituhannen alkupuolelta. Örnätjärven logon saa kai laitettua puhelimeen ihan kopioi/liitä-menetelmällä.

Ano Nyymi: Tähän ollaan tultu. Vain aktiivinen hyväksyminen on epäilyn ulkopuolella.

Achtung: Kiitos lisäyksestä. Tuosta bisnesajattelusta tuli mieleen nykyinen ajattelu eli ”miksi ottaa riskiä markkinoilla kun voi turvallisesti lypsää julkista sektoria?”.

tira+:

1. Joo, nykyisin kannattaa kääntää nuo termit täysin päälaelleen niin löytää niiden todellisen merkityksen. Ja kun huippuosaamisesta puhutaan niin eipä unohdeta sitä kuinka suuret uutiset valtamedia teki siitä että turvapaikanhakijat lapioivat itse lumet (noin viisi neliömetriä) VOK:n oven edestä.

2. Suomalaisen pinna on järisyttävän pitkä mutta ei loputon. Sen katkeamisen vaarasta kertoo historia. Osaamisperusteinen on sitä newspeakia jolla pyritään kääntämään risti riemuksi.

3. Kyseisen ryhmän työllistyneet ovat lähinnä julkiselle sektorille ammatteihin, joille ei olisi mitään tarvetta jos kyseinen ryhmä ei olisi tullut koskaan Suomeen.

Anonyymi kirjoitti...

4. Minusta emojit ovat lähinnä infantiileja, joten melkein skippasin tuon yle-linkin. Kunnioitan kuitenkin ihmisiä jotka viitsivät kaivaa tietoa ja osaavat linkittää (itse en enää jaksa opetella). Oli taas vähän sellainen ei-voi-olla-totta-fiilis. Miten ihmeessä tuohonkin on saatu väännettyä kaikki älyttömät agendat mukaan? Rasismit, sukupuolet sun muut. Rodullista omimista jos joku khakinvärinen lähettää syvälle beigelle emojin ja tämä jakaa sen ruskealle? Mustillahan on tietenkin täysi oikeus roiskia minkävärisiä vaan ja minne tahansa. Jos tässä nyt pitää tämänkin asian ympärillä hipsutella, niin miksi ne kirkkaankeltaiset emojit sitten eivät kelvanneet? Kukaan ei livenä ole tuon värinen. Problem solved. Niin sitä tällainen epäherkkä voisi luulla.

5. "Sana on melkein vapaa" kuulostaa samalta kuin olen melkein raskaana. Mutta hyvä juttu että pitää kirjautua ja kärttyisiä vastauksia eli vääriä mielipiteitä tullaan moderoimaan (ennen sitä tosin kutsuttiin sensuroinniksi). Erityisen hienoa on se, että EUn ulkopuolisten vaikuttajatahojen on syytä pitää näppinsä irti tästä superkyselystä. Mitä siitäkin nyt tulisi, jos esim. Boris Johnson saisi ilmaista mielipiteensä? Kylläpä sitä nyt brexit jurppii!
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, tira+.

4. Ei minuakaan koko emojiasia olisi muuten kiinnostanut. Nehän ovat oikeastaan askel hieroglyfien suuntaan. Kuvat korvaavat tekstin. Mutta kun tuota woke-pelleilyä hierotaan jatkuvasti vasten ihmisten pärstää niin on siitä hyvä huomauttaa.

5. Tuo Boris Johnson-heitto oli kyllä varsin osuva. Mitenkähän muuten – kun EU:sta tulee aina vain enemmän DDR mieleen – niissä itäsaksalaisissa lehdissä olla minkäänlaista yleisönosastoa?

Anonyymi kirjoitti...

Viisumi tuli. Nyt odotellaan perheen eiku kaveripiirin yhdistämisviisumeita. White fligh alkaa olla päivän sana kalifornian kansantasavallassa.

No, meillä alka olla kohta kuuluisaa väkeä töissä. Meinaan muijjansa kielitaito lähenee sitä tasoa, että otamme sen kesäksi puhelimeen asioita kirjaamaan. Osaa enkkua, espanjaa ja on oppinut suomea osapäivähommassaan kaupan kassalla. Oli kuulemma tylsää kykkiä kotona mitään tekemättä. Maria on opiskellut uudempaa englanninkielistä kirjallisutta yliopistolla mutta ei ole silti woke, feministi tai muuten seonnut. Ukkonsa Lucas on inssi, sai paperit viime kuussa, eikä pudottanut niitä kanaaliin tms. Kaverinsa Jesus, jonka kanssa olemme alustavasti viestineet on paitsi linux-intoilija myös verkkoguru. Ehkä syssymmällä käy esittäytymässä. Jesuksen siviilisäädystä ei tietoa, olisin mielelläni kysynyt mahdolliselta muijjaltaan mitä tykkää appiukosta.

Kaikki on värivammaisia syrjittyjä - siis valkoisia. Espanjalaisia esi-isinä muttei inkkareita suvussa. Siis, ei mehikon kautta vaan ihan suoraan yli atlantin.

Asiasta toisen - noiden kuvien käyttö kertoo käyttäjästää yhtä ja toista. Itse arvostan kirjoitustaitoisia ihmisiä. No, lapsethan kai niitä kuvia enimäkseen käyttää.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ykä: Maan valtalehti oli Neues Deutschland, ilmestyi päivittäin varsin ohkaisena paitsi silloin kun oli Parteitag tai jonkun ystävällisen veljesmaan päämiehen vierailu, sivuja saattoi olla jopa 30. Ystävällisestä veljesmaasta puheenollen, ketään tämän blogin lukijaa tuskin yllättää että Kekkosen syyskuinen valtiovierailu v- 77 sai suorastaan hurmioituneen vastaanoton NDssa. Jo tuolloin osattiin näköjään käyttää fotoshoppausta: lehden kaikissa kuvissa huomattavasti pitempi UKK oli onnistuttu kutistamaan Honeckeria lyhyemmäksi (sama muuten tapahtui kun Koivisto valtiovieraili Bukarestissa, Ceaucescu kun oli hieman - hm - kääpiöhkö varreltaan. Aika epäkunnioittavaa suomalaisilta valita pressaksi pitempiä kuin veljesmaiden johtajat).

Paikallinen lehti oli Berliner Zeitung, hieman kevyempi versio. Jopa TV-ohjelmatiedot ja pieni sanaristikkokin joka oli valtioideologiasta vapaa. Mainoksia ei tietenkään voinut olla koska ne katsottiin kapitalistiseksi hapatukseksi. Paikalliset tosin huomauttivat kitkerästi, että mitähän tuotteita sitten ylipäänsä olisi mainostettu. Rahaa ihmisillä olisi kyllä ollut.

Epäilen hieman, että esitit kysymyksesi pilke silmäkulmassa. Kukahan olisi uskaltanut kirjoittaa yleisönosastoon jos sellaisia olisi ollut? Neues Deutschlandhan OLI kokonaisuudessaan mielipidepalsta - se yhden ainoan sallitun mielipiteen. Kuulostaako kenties tutulta?

Tarvinneeko mainitakaan, että ulkomaalaisille nuo lehdet kannettiin postilaatikkoon ihan tilaamatta ja ilmaiseksi. Jos nykyään haluaa samantasoista propagandaa, siitä joutuu pakkomaksamaan. - Olen kai aikaisemminkin kirjoittanut, että mielestäni on epistä kun EUta/ nyky-Suomea verrataan DDRään. Siellä valtakoneisto oli sentään reilusti vallanhimoisia paskiaisia eivätkä edes yrittäneet syöttää muuta kansalle.
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja tira+:lle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kaikkea lyckaa heille. Ja joo, niin Kaliforniasta, New Yorkista kuin yleensä demokraattivetoisista osavaltioista on alkanut muuttoliike Teksasiin, Floridaan ja yleensä konservatiivisemmille alueille. Kuvien käytöstä olen samaa mieltä. Jos en keksi kirjoitettavaa, niin ei se emoji sitä korvaa. Jätän silloin kokonaan kirjoittamatta.

tira+: Kiitos historiantiedosta. Pikkusen pilke silmäkulmassa minä kysäisin mutta toisaalta osaava propagandistihan olisi palkannut ammattimaisia mielipidekirjoittajia jotka kirjoittaisivat sosialistista epistolaa ja ehkä arvostelisivat niitä tovereita jotka eivät ole aivan täydellä sydämellä sitoutuneet kansandemokratian sanomaan. Ehkäpä kirjoittajat olisivat varoitelleet länsimaisesta dekadenssistä ja aina vaanivasta natsismin vaarastakin.

Anonyymi kirjoitti...

"... ja aina vaanivasta natsismin vaarastakin". Itse asiassa, aika vähän siellä natsismista sai kuulla/lukea. Toki Bundesrepublik oli suoraan saatanasta, mutta onneksi rajat oli piirretty niin millintarkasti, että jokaikinen natsi oli jäänyt lännen puolelle. Mikä tietenkin oli pelkkää potaskaa, koska DDRn hallinto pursui ex-natseja. Sodan jälkeen oltiin pragmaattisia, maa piti saada jaloilleen joten palkattiin mieluummin tehokkaita ex-natseja kuin räyhääviä kommareita.

Taisi 99 % kansasta unelmoida siitä länsimaisesta dekadenssista...
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, tira+: Joo, ja kunnon natsistahan saatiin helposti kelpo kommunisteja. Ja vähemmän niitä loikkareita tosiaan meni lännestä itään. Kuuluisin taitaa olla Angela Merkel joka tosin muutti vanhempiensa mukana aivan pikkuvauvana.

QroquiusKad kirjoitti...

Niinhän tuo Adolf Himself aikoinaan totesi, että kommunistista saa aina hyvän kansallissosialistin mutta sosiaalidemokraatista ei ikinä. Avainsana oli nimenomaan demokratia.

Näin Saksassa, ainakin Wolf Halstin näkemyksen mukaan meillä oli tuolloin toisin:
hän pohti muistelmiensa I osassa, että jos suomalainen sosiaalidemokraatti pakotetaan valitsemaan fasismin (johon hän ilmeisesti niputti fascismin ja kansallissosialismin) ja kommunismin väliltä, hän valitsee epäröimättä jälkimmäisen.

Halsti muisteli siinä 1930-luvun ajatuksiaan, vaan onko se pohjoismainen sosiaalidemokraatti tuosta paljoakaan muuttunut? Eikä tuo ameriikanversiokaan näytä olevan parempi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Halsti varmasti tunsi sen ajan Suomen ja suomalaiset. Demareista voi sinänsä sanoa että nehän saavuttivat kaikki tavoitteensa viimeistään 1980-luvulla eivätkä älynneet ryhtyä konservatiiveiksi. Uusia sorron yöstä vapautettavia pitää sitten keksiä lisää ja demarithan ovat lahjakkaita keksimään.