tiistai 1. kesäkuuta 2021

UUDET JA VÄLTTÄMÄTTÖMÄT ARVONIMET

Suomessahan tykätään kovasti kaikenlaisista titteleistä, oppiarvoista ja ennen kaikkea arvonimistä joita maassamme löytyykin yllin kyllin. On vuorineuvosta, valtioneuvosta, kamarineuvosta, erikoislähettilästä, rahoitusneuvosta, arkkiatria ja mitä niitä onkaan. Onpa myös vuoristoneuvoksen arvonimi mutta se on myönnetty vain kertaalleen johtaja Tuuralle.

Elämme kuitenkin kehittynyttä, edistynyttä, suvaitsevaa ja tiedostavaa nykyaikaa joten käytössä olevat arvonimet ovat kiistatta hieman vanhentuneita. Ne eivät oikein pysy ajan hermolla, niin sanoakseni, eivätkä vastaa nykyisen yhteiskuntamme välttämättömiin uusiin arvostustarpeisiin. Tarvitaan uusia ja edistyksellisempiä arvonimiä joten hotellin respa kantaa kortensa suvaitsevais-tiedostavaan kekoon ja esittää tarjolle muutaman.

Luovutusneuvos

Tämä arvonimi myönnetään niille poliittisen eliitin ja virkakunnan edustajille jotka ovat ansiokkaasti luovuttaneet suomalaisten itsemääräämisoikeutta ja sekä suomalaisten omaa että lainaksi otettua tulevien sukupolvien maksettavaksi jäävää velkarahaa suurempien kokonaisuuksien käytettäväksi. Arvonimeen oikeuttavia toimenpiteitä on suoritettu jo 1990-luvun alusta alkaen ja arvonimen ansaitsevia on niin paljon että jos kaikki palkittaisiin kerralla, tulisi puolustusvoimien järjestää jonottajille sopparuokailu jonon pituuden vuoksi koska nälkähän siinä odotellessa tulisi.

Luovutusneuvoksen arvonimen lisäksi myönnetään luovutusneuvoksen ansiomitali

Värinäneuvos

Kyseinen arvonimi myönnetään niille valtaeliitin, virkakunnan ja valtamedian edustajille jotka ovat vaivojaan säästämättä toimineet sen hyväksi että Suomeen saataisiin mahdollisimman paljon eksoottista ja nimenomaan kehitysmaalaista värinää. Arvonimen ansaitsemiseen vaaditaan myös se, että kyseiset henkilöt ovat peräänantamattomasti kiistäneet kyseisen eksoottisen värinän aiheuttamat sekä taloudelliset että inhimilliset vaaratekijät. Arvonimen myöntämisellä osoitetaan se, että Suomeen on saatava eksoottista värinää sillä jos Suomessa ei olisi eksoottista värinää niin silloin Suomessa ei olisi eksoottista värinää ja sehän ei käy päinsä se sellainen.

Värinäneuvoksen ansiomitali

Ilmastoinkvisiitta

Ilmastoinkvisiitan arvonimi myönnetään henkilöille jotka ovat aktiivisesti olleet poistamassa Suomesta saastuttavaa, fossiilisia polttoaineita käyttävää ja ennenkaikkea globaalia ilmastomuutosta aiheuttavaa teollisuutta. Samalla kyseiset henkilöt ovat vapauttaneet suuren joukon ihmisiä kapitalistisen työn ikeestä ja siirtäneet heidän turvallisten ja oikeudenmukaisten julkisten tulonsiirtojen piiriin vakaasti väittäen että niihin julkisiin tulonsiirtoihin riittää rahaa jatkossakin.

Ilmastoinkvisiitan ansiomitali

Feminiitta

Arvonimi luovutetaan niille naispuolisille henkilöille jotka ovat olleet luomassa ajattelutapaa jonka mukaan nainen on kaikissa mahdollisissa tehtävissä aina ja absoluuttisesti pätevä ja osaava nimenomaan siksi että hän on nainen ja jos naisen mahdollisia epäonnistumisia arvostellaan, ei kyseessä ole koskaan naisen todellinen epäonnistuminen vaan pelkkä katkera ja perusteeton misogynia. Poikkeustapauksissa vastaava arvonimi voidaan myöntää myös miespuolisille henkilöille mutta silloin myönnettävä arvonimi on säälipilluneuvos.

Feminiitan ansiomitali

Transhypetysneuvos

Kyseinen arvonimi ansaitaan vankkumattomalla toiminnalla jonka tarkoituksena on muuttaa biologia ilmoitus-, muoti- ja fiilisasiaksi sekä antaa jopa alle 15-vuotisille mahdollisuus silvotuttaa itsensä pysyvästi ja korjaamattomasti.

Transhypetysneuvoksen ansiomitali

Vaginiitta

Vaginiitan arvonimi myönnetään ainoastaan naispuolisille henkilöille jotka ovat nostaneet nykyisen feminismin aivan uudelle uskottavuuden tasolle keskittymällä nimenomaan omaan sukupuolielimeensä, sen toiminnan mahdollisimman julkiseen esittämiseen ja siitä suoranaisen kultin tekemiseen mm. käsitöiden muodossa.

Vaginiitan ansiomitali

Freisleriitta

Arvonimi luovutetaan niille oikeuslaitoksessa palveleville henkilöille jotka ovat väsymättä tehneet työtä ideologisesti sopimattomien mielipiteiden hiljentämiseksi loogisuudesta ja kohtuullisuudesta armottomasti ja johdonmukaisesti välittämättä. Erityiseksi lisäansioksi lasketaan takautuvien tuomioiden käyttö ja todistusaineiston luova soveltaminen.

Freisleriitan ansiomitali

Rapauttamisneuvos

Tämä arvonimi myönnetään niille opetushallituksessa työskenteleville poliitikoille ja viranomaisille jotka ovat ansiokkaasti muuttaneet koulujemme opetussuunnitelman palvelemaan niin luovutusneuvosten, värinäneuvosten, feminiittojen, transhypetysneuvosten, vaginiittojen kuin freisleriittojen tärkeää työtä ja mahdollisimman tarkkaan siirtämään kyseisten henkilöitten arvo- ja ajatusmaailman tuleville sukupolville. Lisäksi he ovat suojelleet tulevia sukupolvia vanhentuneilta patriarkaalisilta, viharealistisilta ja, totanoin, yhteiskuntaa ylläpitäviltä ajatuksilta.

Rapauttamisneuvoksen ansiomitali

Puolestaloukkaantumisneuvos

Puolestaloukkaantumisneuvoksen arvonimi myönnetään niille henkilöille jotka ovat väsymättä pahoittaneet mielensä eksoottisten kulttuurien edustajien puolesta oma-aloitteisesti ja omatoimisesti vaikka kyseisten kulttuurien edustajat eivät ole kyseistä mielenpahoittamista peräänkuuluttaneet. Erityiseksi lisäansioksi katsotaan se, mitä vanhemmista asioista henkilö on puolestaloukkaantunut. Tämän hetkinen ennätys on Pekka ja Pätkä-leffoista mutta epäilemättä sekin vielä ylitetään.

Puolestaloukkaantumisneuvoksen ansiomitali

Stasistiikkaneuvos

Stasistiikkaneuvoksen arvonimi myönnetään poliisissa esimiesasemissa toimiville henkilöille jotka virantoimituksessaan julistavat vihervasemmistolaista propagandaa ja jotka kategorisesti kiistävät julistavansa vihervasemmistolaista propagandaa.

Stasistiikkaneuvoksen ansiomitali

Propageetta

Kyseinen arvonimi on varattu niille valtamedian edustajille jotka toiminnallaan ovat tukemassa maamme muuttamista yhden ainoan sallitun ideologian maaksi joka on vapautettu kaikesta väärästä ajattelusta. Erityiseksi lisäansioksi lasketaan julkinen uhriutuminen ja rikosilmoitusten tekeminen sertifikoimatonta sananvapautta ja vihafaktoja käyttäviä henkilöitä vastaan. Myös tätä arvonimeä myönnetään sen verran paljon että sopparuokailu palkitsemisjonossa on välttämätön.

Propageetan ansiomitali

On tietysti selvää että maastamme löytyy ihmisiä joille voisi myöntää useampikin näistä uusista arvonimistä. Että vältettäisiin valtavan pitkät arvonimirykelmät voisivat kyseiset henkilöt ehkä valita itselleen sen arvonimen mikä heillä on lähinnä sydäntä. Tai sydänoletettua.

Vaan tässähän näitä arvonimiä olikin. Uusia ehdotuksia otetaan toki vastaan. Hotellin respasta toivotetaan kaikille lukijoille oikein mukavaa, joskin epäilemättä aina vain enemmän interperspirationaalista alkanutta kesää.

36 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Freisleriitan arvonimen itseoikeutettu saaja on eräs Raija.

Kiitokset Ykälle Roland Freislerin elämäntyön palauttamisesta ainakin tämän blogin lukijoiden tietoisuuteen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Freisler

Kohti totalitarismia ollaan nytkin menossa. Asiasta on kirjoittanut useasti Oikkosen Seppo.

Acc

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tuosta punaisesta Rolandista, kun hän kuoli taisi olla 1945 pommin osuma kandantuomioistuimen taloon. Hänen ruumiinsa tuotiin sairaalaan missä oli töissä Luisa Jodl. Jodl kertoi että yksikään kyynel ei tirahtanut Rolandin vuoksi henkilökunnalta. Mutta asiaan maamme valhemedia ja ihmisoikeuksista vahtivat eivät ole hypettäneet mitään vaikka yleensä USA:n hallituksen matkustusrajoitus ja taloudelliset pakoitteet ihmisoikeuskysymyksissä ovatkin saaneet orgastisenriemun tunteen. Mikko Paunio US blogissaan kirjoitti kuinka Real Clear Politicsissa 10 kpl arvovaltaista konservatiivi ajattelijaa vaatii USCRIF eli USA:n kansainvälistä uskonnonvapauskomissiota puolustamaan uskonnollisen vainon kohteeksi joutuneita Päivi Räsästä ja piispa Juhana Pohjolaa. Kirjeessä vaaditaaj ulkoministeri Anthony Blinkeniä aloittamaan toimenpiteet section 7031 (c) pohjalta asettamaan Valtakunnan syyttäjä Raija Toiviainen ja hänen perheenjäsenet sekä rikkomuksiin syyllistyneet alaiset maahantulokieltoon USA:ssa. Lisäksi valtiovarainministeri Janet Yellen lakiin ja presidentin asetukseen 13818 perusteella asettaa Toiviaiselle ja hänen alaisille jotka ovat avustaneet ihmisoikeusrikkomuksissa USA:n hallituksen taloudellisia pakotteita, näitä ovat esimerkiksi pankkitilien jäädyttäminen.

Veijo Hoikka kirjoitti...

"Vaginiitan arvonimi myönnetään ainoastaan naispuolisille henkilöille..."
Mitäs tasa-arvoa tämä nyt sitten edustaa. Jos kerran mieskin voi synnyttää, niin voihan hänellä olla myös vaginiitteja. Näinollen mieskin on voitava palkita vaginiitan arvonimellä. Ehdokkaista tuskin on pulaa.

QroquiusKad kirjoitti...

Riittäisiköhän tälle Nuorelle älykkäälle Naiselle ansioistaan kahden tai useamman arvonimen samanaikainen myöntäminen:

https://archive.is/yIA6k

vai olisiko syytä perustaa erityisarvonimi, vaikkapa jotenkin Jaana Haapasaloon viittaava;
asteleehan tämä neitonen niin vakaasti Psykologi Jaanan aloittamalla polulla.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Kirje johon Mikko Paunio viittaa löytyy realclearpolitics sivuston uutisista 28.05.2021 A Letter to the U.S.Comission on International Religios Freedom. Allekirjoittajina mm. Harvardin, Stanfordin, Princtonin ja Yalen professoreita. Huomatkaa että vertailuna käytetään kiinalaisviranomaisia falung congin ja uiguurimuslimien kohdistamista vainoista jotka ovat johtaneet sanktioihin että sanoisin kirjeen olevan aika paha näpäytys sellainen mistä yleensä omat diplomaattimme joutuvat selittelemään tilaisuuksissa kuin piikatytöt joilta on lirahtanut.

Anonyymi kirjoitti...

Tästä puutuu kaksi tärkeää arvoa.

Salausneuvos ja Todellinen Salausneuvos.

"Todellinen salausneuvos oikeuttaa puhutteluun "teidän korkeaylhäisyytenne", kun taas salausneuvosta puhutellaan "teidän ylhäisyytenne." _ FINLEX, laki erinäisistä arvoista, 2025.

Aluksi voidaan myötää VNK:n tiedottajille ja muille sopiville henkilöoletetuille.

Pyssmies

Anonyymi kirjoitti...

Tässä oli jo valmiiksi hyvällä tuulella, kun Suomi voitti Kanadan jääkiekon MM-kisoissa, mutta hymy vaan leveni kuin luin tätä Ykän uusinta. Kiitos taas päivän hupihetkestä! Ehdotuksia mitalien saajiksi olisi vaikka kuinka paljon, mutta en puutu siihen, koska kaikki tietävät ne muutenkin. Itsenäisyyspäivän vastaanotolla saattaisi tulla puvun rintamukseen tilapula kun killuttimia olisi joka ansiosta kuten venäläisillä sota- ja muilla sankareilla.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Äkkiä ja etsimättä, ihan pyytämättä kuin eräälle poliitikolle salaiset faksit tuon vaginiitta"rvonimen saajiksi kaikki ns. vitunvirkkaajat. Virkkaa = tekee virkkauskoukulla jotain langasta, virkkaa = sanoo jotai jostain asiasta..virkkoi siinä puhellessaan, että....Tämä noin niinkuin erotuksrena virkkaajista ja "virkkaajista"
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Samalla rytinällä saadaan suomenkielikin rikastumaan usealla uudella sanalla, jottei tyystin sorruta amerikanenglannin sloganeiden alle.

Jos arvot ovat ostettavissa,toivottavasti ne ovat myös suolaisen hintaisia. Pysyvät persaukiset tittelinkipeät loitolla ja saadaan yhteiseen kassaan lisää aamupuurorahaa.
Jokaiselle tietenkin arvonsa mukaan.

Ennen arvonimiä palkittavaa porukkaa oli kuvattava määritelmällä: Kuvittelee olevansa puhuva pää, vaikka onkin pelkkä korvallinen perse.
voijumala###

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Acc:lle, Patelle Pankavaarasta, Veijo Hoikalle, Qroquius Kadille, Pyssymiehelle, Rouva Anolle, Huru-ukolle ja voijumalalle & kiitos kommenteistanne.

Acc & Pate: Tuo Raija toiviaisen jenkeissäkin huomiota saanut ristiretki saisi järjellisessä yhteiskunnassa hälytyskellot soimaan. Mutta meillä ei tapahdu mitään ja ristiretki jatkuu.

Veijo: Ehkä se menee tuonne transhypetyksen puolelle josta ansionimiä jaetaan taajaan ja enemmän.

Qroquius Kad: Hjuu, hän on ns. uskossaan vakaa. Epäinlemättä nouseva tähti. Jaanan tähtihän tuppasi lässähtämään ja jäljellä on pelkkä kiukkuaminen.

Pyssymies: Tuo olisi kyllä varteenotettava vaihtoehto.

Rouva Ano: Suuret kiitokset. Tuosta lätkästä tulee sanoa se, että Ruotsi meni ja putosi. Vahingonilo on tietysti alhaista mutta kyllä se joskus vaan tuntuu niin hyvältä.

Huru-ukko: Joo, kyllähän se Väinämöinenkin sanan virkkoi, noin nimesi mutta hänellä ei ole mitään tekemistä vitunvirkkaajien kanssa.

voijumala: Tuo oli hyvä määritelmä. Ja totta, anglismia tulisi välttää. Suomen kieli on ilmaisuvoimainen ja rikas.

Juha Kivela kirjoitti...

Ykä toki päättää kunniamerkkien nimeämisistä ja sisällöistä, mutta kun menit kysyneeksi, niin tuli eilisestä Ylen ajankohtaisohjelmasta jälleen mieleen, että sellaisille kunniamerkeille saattaisi myös olla kovasti käyttöä kuin "alahuulenväpättäjä", "spedestetiikan asiantuntija" ja "käsitehässimisen suurnuija".

Pyssymies esitti myös loistavia ja korkeasti kunnioitettavia arvonimiä. Ja Rouva Ano muistutti aivan oikein, että kauniisti ne 6.12. kilkattelisivat sitten siellä, hmm, no, sanotaanko tällä hetkellä erään henkilöoletetun vastaanotolla, joka kykenee nimittämään, mutta ei kykene erottamaan virasta. Vaikka ihan ulkomaita myöten alkaa olla selvä, että aihetta olisi. No, minkäs teet kun ideologia ja totalitarismi edellä edistyneesti käydään Suomessa.

Ekku kirjoitti...

Tuosta suomenkielen ilmaisuvoimasta sain havaintoesimerkin eilen, kun jouduin pitkästä aikaa paikallisbussin käyttäjäksi, kun auto jätti välille. Kyytiin tuli ulkomaalaistaustainen, tumma nainen, joka puhui kovaan ääneen puhelimeen. Puhelin oli jostain syystä kaiuttimella, joten koko bussi kyllä kuuli keskustelun, mutta tuskin ymmärsi muuta, kuin ne muutamat suomalaiset höystesanat siinä puheen välissä. Kuten varmaan arvasitte, niin ei ne mitään sivistys-sanoja olleet, vaan vittua ja huoraa tms.

Tinahattu kirjoitti...

Sivun kirjoittajille myönnettäköön arvonimi koiranleuos.
Natokeikari olisi myös sopiva titteli joillekin, atlantisti myös. Niitä asustaa mm. Maanpyllistyskorkeakoulussa.
Ei mulla muuta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juha Kivelälle, Ekulle ja Tinahatulle & kiitos kommenteistanne.

Juha: Nuokin arvonimet olisivat paikallaan. Ja Suomessa mennään ideologia edellä. Hallitus on tuhoamassa sekä elinkeinoelämän että yhteiskuntarauhan enkä tiedä, että tajuaako se edes mitä se on tekemässä.

Ekku: Tulee myös muistaa, että kun Ruotsi saa kipakassa paikassa Suomelta selkäänsä jääkiekossa niin ruotsalainen media otsikoi että PERKELE.

Tinahattu: Olen otettu koiranleuoksen arvonimestä. Ja sivulla ei ole kuin yksi kirjoittaja.

Tinahattu kirjoitti...

Wannsee Conference
On 20 January 1942 Freisler, representing the Reich Minister Franz Schlegelberger, attended the Wannsee Conference of senior governmental officials in a villa on the southwestern outskirts of Berlin to provide expert legal advice for the planning of the destruction of European Jewry.[4]

https://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Freisler#Wannsee_Conference

Joka uskoo Wikipedian natsijutut, saakoon arvonimen vikipöpö.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Mikä oli kommentin pointti? Toki tiedetään, että wikipedia on varsin vihervasemmistolainen. Yritetään pysyä täällä Suomessa. Tämä blogi keskittyy siihen.

Tinahattu kirjoitti...

Ja sitten vielä lätkäjuttua. Tiedän että kanadalaisia kommunisteja vituttaa kuin pikkuoravaa koska Suomen joukkue voitti Liettuassa. Jääkieko-ottelulla on symbolinen merkitys — Kanadan joukkue esittää kunniakasta puna-armeijaa ja Suomi on vihollinen. Huomasin tämän ilmiön jo vuonna 1980 Lake Placid -olumppialaisten aikana.

Tinahattu kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Mikä oli kommentin pointti?

Viestissäni yritin ilmaista että ei pidä uskoa kaikkia natsijuttuja. Nykyihmisen päähän on hakattu natsitarinoita niin paljon että raukalla on pää sekaisin. Sitten hän kupsahtaa interperspiraaliseen feminismiin.

Anonyymi kirjoitti...

Arvonimillä voidaan vaikuttaa ihmsten ajatteluun. Pakinan arvonimet olivat ainakin nykyihmisen silmissä vitsejä. Mutta kenties suvakit keksivät arvonimiä, jotka ovat ainakin heidän silmissään uskottavia.

Miten olisi:

ihmisoikeusneuvos
tasa-arvoneuvos
pakolaisneuvos
kotouttamisneuvos

Kenties vuonna 2040 saamme seurata linnan juhlia ja selostaja kertoo presidentti Marinin kättelevän juuri ihmisoikeusneuvos Koivulaaksoa. Ja sitten heidän takanaan tuleekin kotouttamisneuvos...

acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tinahatulle ja acc:lle & kiitos kommenteistanne.

Tinahattu:

Viesti1: Kommunistinen Kanada? Ne kisat muuten on Latviassa. Ja siellä Lake Placidissa sen Miracle on Icen muuten teki Yhdysvaltain joukkue.

Viesti2: Ei täällä kaikkia natsijuttuja uskotakaan. Mutta ei se Freisleristä mukavaa heppua tee. Eikä täällä kannateta natsihallintoa vaikka sinä tiettyjen kommenttiesi perusteella niin teetkin. Sinä muuten pyrit kommenteillasi viemään keskustelua täällä haluamaasi suuntaan mutta huomaatko että ei niihin muut vastaa kuin minä. Ja minäkin lähinnä kohteliaisuuttani. Kannattaisiko sinun suunnitella oman blogin perustamista? Ja ensimmäisessä kirjoituksessa varmaan kertoisit, että mitä sinä lopulta ajat takaa. Lupaan lukea.

acc: Piru vie, tuo muuten saattaa olla hyvinkin mahdollista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vieraalle vielä: Kiitos sähköpostista ja videoista.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdotanpa minäkin arvonimeä. Se myönnetään henkilölle, joka tekee taloudellisesti älyttömiä päätöksiä. Taloudellisuus ei tässä välttämättä ole suoraan rahassa mitattavissa vaan usein tällaisen päätöksen tunnistaa siitä, että ratkaisun kaikkia puolia ei valoteta tarpeeksi. Esimerkkeinä olkoon esimerkiksi tuulivoima, joka on siis 'ilmaista'. Varmaan noin, mutta mitenkäs hyötysuhde, entä metsien raivaaminen voimaloiden tieltä, lyhyt käyttöikä jne.

Sama pätee myös aurinkosähköön ja sähköautoiluun. Aivan ihania ratkaisuja tuntuvat olevan, mutta kaivelepa aihetta vähän tarkemmin, niin huomaat ettei negatiivisia puolia oltukaan esitelty.

Kustannustehottomuus on tässä ehkä se termi, joka on tälle henkilölle kaikkein rakkain ja alati mielessä oleva päämäärä. Olkoon hänen tittelinsä/arvonimensä jatkossa; Psykonomi.

maallikko

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

No ensiksi 1980 jääkiekon olympialaisten loppuottelu, peli oli so called reilumeininki kun ottelun arvovaltainen päätuomari edusti maamme puolueettomuuspolitiikkaa Kekkosen-Pasikiven linjalla ETYKin hengessä eli Karl-Gustav Kaisla. Se miksi laiton myös tuon alkuperäisen kirjeen luettavaksi niin meillä vähätellään mutta katsotaan rapakon takaisesta näkökulmasta. Juttu on nohevalle amerikkalaispolitiikoille täydellinen syöttö lapaan. Omissa vaalipiireissä voi osoittaa kuinka minä hoidan ihmisoikeusasioita, uskonnon vapauden ja sen harjoittamisen puolustus sytyttää kummasti eri kirkot tukemaan. Mikä parasta Vysiskimme perseelle potkiminen ei tuo amerikkalaisille mitään ongelmia ulkopoliittisesti suomalaisten marmatuksen voi jättää huomioimatta eikä tule kauppasotaa, kukaan ei polta suurlähetystöä muslimimaissa missään ei mellakoida asiantakia että pitäisi tuoda vesitykit, susikoirat kummiluodit paikalle. Toteavat vain mikä Suomi eikö se ole joko San Marinon tai Monacon naapurivaltio huippuvuorilla juovat kumissia ja syövät hylkeenlihaa sekä juoksevat karkuun jääkarhuja ja pingviinejä.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Punainen Roland oli ihan oma tapauksensa muutenkin, mies oli ensimmäisen maailman sodan sotavanki venäjällä. Vallankumouksen jälkeen toveri Roland taisi olla vankileirin politrukki komissaari. Nuorempi veli oli myös lainoppinut ja natsi mutta hoiti liianhyvin näytösoikeuden käyntien puolustuksen joten erottivat puolueesta ja teki itsemurhan hämärissä olosuhteissa. Lisäksi Roland kävi opintomatkalla tutustumassa kansanvaltaiseen oikeudenkäyntiin Moskovassa Tuhatsevskin tapauksessa. Kolmannen valtakunnan aikana osa puolueen johdosta epäilikin mitä Rolandista löytyy kun pintaa raaputtaa ettei vaan ollut kaappi bolseviikki.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Vielä tuosta neinäkuun 20 päivän salaliiton oikeudenkäynnistä, istunnot filmattiin kuten hirttäjäiset pianonlankaan. Kuvausryhmän ääniteknikot valittivat että ukko kiljui niin ettei tahtonut saada selvää ääninauhoitetta. Youtubelta löytyy taltiointeja joissa huomaa ettei opintomatkaa Moskovaan tehty turhaan.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Diktatuureissa on sitten yhteiskunta mikä tahansa tuppaa ennen vallanvaihtoa arkistot katoamaan, vallan vaihdon jälkeen arkistot katoaa sekä ihan kaikesta ei alunperinkään jätetä kirjallisia todistuksia. Joten kuka teki ja mitä teki voi välillä jäädä erilaisten arvailujen varaan, varsinkin kun edellisten hallintojen vastaavien haastattelut tai kuulustelut vaativat meedion. Kukaan valtaa pitävä klikki ei yleensä jätä mitään raskauttavaa itsestään arkistoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedoksi Huru-ukolle ja Yrjölle (siltä varalta etteivät sattuneet tietämään).
Kyseessä on kaksi eri verbiä, infinitiivissä (perusmuodossa) virkkaa (=sanoa) ja virkata (=ommella). Joissakin taivutusmuodoissaan ne ovat kyllä hämäävästi yhtäläisiä. Ja tämä on ehkä sitäkin hämäävämpää, kun ensinmainittu on nykykielessä käynyt harvinaiseksi. Mutta merkitykseltään niillä on yhtä vähän tekemistä toistensa kanssa kuin esimerkiksi verbeillä palaa (tulessa) ja palata (tulla takaisin) taikka kaivaa (kuoppa) ja kaivata.
Niinpä virkkaaminen on ompelemista mutta virkkaminen jonkin asian sanomista.
Ja Väinämöinen virkkoi mutta ei virkannut. Jos hän olisi virkannut, oikea muoto kuuluisi: virkkasi (vrt. paloi ja palasi).

Kielimies

Anonyymi kirjoitti...

MPM-mitali, Maapallon Pelastus Mitali. Kultaiset kirjaimet vihreällä pohjalla. Luovutetaan vuosittain henkilölle joka on eniten käyttänyt suomalaisten rahaa ja resursseja maapallon pelastamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kielimies voisi mielestäni lipoa jotain, vaikka ruskeaa ja jättää viisastelut kaltaistensa keskuuteen. Minä en tarvitse tai kaipaa mitään kileiopillisia saivarteluja. Minkä kirjoitin sen kirjoitin. JOs ei kelpaa, voi jättää lukematta. Lispsistä lips:(
Tuskin täälläkään kaivataan kielipoliiseja!!
Huru-ukko

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Rauhoitu, Huru ! Ja luemme me vain kommentteja jatkossakin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys maallikolle, Patelle Pankavaarasta, Kielimiehelle, Anolle, Huru-ukolle ja Terho Hämeenkorvelle & kiitos kommenteistanne.

maallikko: Kyllähän tuokin olisi hyvinkin käypä arvonimi.

Pate: Kiitos lisäyksistä. Muistan muuten että Lake Placidissa Suomen ja USAn ottelussa Suomelle annettiin varsin tulkinnanvaraisia jäähyjä. Ja toivottavasti amerikkalaiset painostavat Toiviaista jatkossakin. Niin, että asia todella huomataan Suomessakin. Freislerin tausta on kyllä, no, monimuotoinen.

Kielimies, Huru-ukko & Terho: Asia oltaisiin kyllä muutenkin ymmärretty mutta sen olisi voinut sanoa vähän kohteliaamminkin.

Ano: Mainio mitali. Ehdokkaita löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

Pyydän nöyrimmästi anteeksi kaikilta niiltä kieli"miehiltä" joita kirjoitusteni "oikeakielisyys" loukkaa. Miestä ei kovinkaan moni ole ansioitunut kieliopissa, varsinkaan suomen kielen osalta, ja tuskin monen muunkaan kielen.
Se vain joskus heittää yli, kun tulee joku "kielipoliisi" esittämään a siantonta arvostelua, perehtymättä itse tekstiin ja siihen mitä sanotaan, tai jota sillä halutaan sanoa. Kiitos Yrjölle pitkämielisyydestä, ja että sallii tämmöisen Huru-ukonkon, usein kielipuoliset kommentit.
Huru-ukko
PS. yritän olla Manun sanoin provosoitumatta vaikka kuinka provosoidaan. Mahdollisuudet siihen ovat fifty7sixty:)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Kommenttisi ovat edelleenkin tervetulleita.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Huru-ukkoepisodiin kommentti, asia on sen verran tärkeä.

Vitunvirkkaaja saattaa symboloida toimintaansa virkkaamalla kuivia vitunnäköisneuleita. Uskoisin termin kertovan Huru-ukolle saman kuin minullekin: vitunvirkkaaja on kuten vitunpaskanjauhaja.

Kommenteissa elävä suomenkieli on kaiken a ja o. Kielioppi on kielioppia, ja sitähän joskus koulussa päntättiin. Kielen osaamisen mahdollistamaa värikästä ilmaisua ei koulussa opi. (lähde: Ruikonperän multakurkun tuotanto).

Kielimiehen ja kielioppimiehen ero on verrattavissa eroon kirjanpitäjän ja aktuaarin välillä. Aktuaari olisi halunnut opiskella kirjanpitäjäksi, mutta persoonallisuus ei riittänyt.

Huru-ukko: on ollut ilo lukea nasevia kansankielisiä kommenttejasi. Jatketaan samoilla linjoilla, periksi ei anneta, ainakaan munattomille nillittäjille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veijo. Kaiken kaikkiaan suomen kieli on hyvin ilmaisuvoimaista. Ja ikävä kyllä sitä jatkuvasti laimennetaan anglismeilla ja älykännykkäkielellä. Tietysti kaikkein tylsin suomen kielen muoto on ammattipolitiikan suomen kieli. Siinä kun sanotaan paljon eikä tarkoiteta mitään mutta sekin sanotaan niin, että seuraavana päivänä sanotun voi kategorisesti kiistää. Mutta tässä blogissa ei kommentoijien kielioppiin kiinnitetä huomiota. Sisällöllä on merkitystä, muodolla ei niinkään.

Anonyymi kirjoitti...

Huru-ukon & Co kiista on jäänyt vähän hämäräksi. Mutta kun perheessämme sattuu majailemaan The Kirjanpitäjä* ja ohjelmisto- ja kielioppinatsi & tieturvanipo, niin ihan vaan vinkki: Älkää mulle alkako.

Osaamista nipotukseen löytyy.

*En muista mikä tittelinsä on nykyään, enkä viitsi kysyä. Joku "tulosalueen pääkontrolleri" tms. - ei kerro mitään mistään muille kuin alan ammattilaiselle. Osaa niuhottaa vessan 1 euron maksun tiliöinnistä tarpeen tullen ikuisuuden. Ja sitten kysyy kuin frank columbo, että mikäs tämä 100 000 erä muuten on?

Pyssymies