maanantai 21. kesäkuuta 2021

KEKKOSLOVAKIALAISEN VUOSI OSA II

Siirrytäänpä hetkeksi egokapinoivasta nykyhetkestä takaisin Kekkoslovakiaan ja kekkoslovakialaisen vuoteen. Ensimmäisessä osassahan Kekkoslovakiaan ehti tulla kesä ja mukulat pääsivät kesälaitumille. Olihan kesäloma toki aikuisillakin mutta silloin ei vielä automaattisia lomarahoja tunnettu. Vuodesta 1971 eteenpäin tunnettiin lomaltapaluuraha jonka keksi ensimmäisenä Metalliliitto. Rahalla pyrittiin varmistamaan että heput tulivat silloin pitkään jatkuneen lakon ja myöhemmin lomiensa jälkeen takaisin firmaan töihin eivätkä lähteneet muualle, ts. silloin Ruotsiin.

Tuohon aikaanhan Kekkoslovakiassa oli kaksi suurta muuttoliikettä. Muutettiin maalta kaupunkeihin ja maasta Ruotsiin. Pahimmillaan Ruotsiin muuttajia oli nelisenkymmentätuhatta vuodessa. Mainittakoon että muuttajat eivät sanoneet asylum ja siirtyneet elatusautomaatin piiriin perseilemään ja uhriutumaan, vaan työvoimapulaa kärsivässä Ruotsissa tsuhnat menivät suoraan liukuhihnalle hommiin ja heistä tuli saman tien ruotsalaisen yhteiskunnan nettoveronmaksajia.

Ruotsista tultiin sitten lomailemaan kotimaahan svedurekkarivolvoilla mutta lomailtiinhan sitä kotimaassakin ihan suomalaisilla rekkareilla. Tuohon aikaan ei harrastettu niin paljon ulkomaan matkailua kuin nykyisin vaan liikuttiin kotimaassa autolla ja yövyttiin teltassa leirintäalueilla. On tullut nulikkana oltua itsekin moisilla reissuilla ja ne ovat olleet kovasti mukavia. Oltiin teltoissa ja tehtiin priimuskeittimellä hernesoppaa tai makarylliä & lihapullakastiketta tölkistä. Ja näkkivoileipää palan painikkeeksi. Voi että maistui hyvälle. Ja yövyttiin sitten teltassa. Niissä sen ajan huoltoasemateltoissa. Hyvin siellä sai nukuttua.

Tuohon aikaan kansalaiset eivät kytänneet säätiedotuksesta metsäpalovaroitusta vaan käytössä oli ensin kulovaroitus ja sitten rankempi kulohälytys. Vaikka interwebin ihmeellinen maailma on täynnä kaikenlaista niin noista varoituksista sieltä ei löydä mitään. Kadonutta historiaa.

Siihen aikaan noilla samoilla leirintäalueilla – samoin kuin maanteillä – olivat (länsi)saksalaiset rekkarit yhtä yleisiä kuin mitä ne nykyisin ovat harvinaisia.

Saksalaisten rotelliviritelmä

Olisiko näin, että joskus aikanaan Lapissa kypärä päässä palvelleet saksmannit ajattelivat vanhemmittaan porukalla tulla vierailulle ilman kypärää ja pyssyä. Saksalaisten turistien varastamisinnosta – varsinkin seisovista pöydistä ja maitolaitureilta – oli tuolloin paljon puhetta mutta suurin osa lienee kumminkin urbaanilegendaa.

Nykyisin saksalaisten rekkareitten tilalla on venäläisiä. Mitä Kekkoslovakian aikana ei oltaisi ikinä uskottu. Itänaapurista eli silloisesta Neuvostoliitosta (Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik) kun ei silloin tultu Suomeen käymään kuin tiukasti valvotuilla ystävyyskäynneillä, joilla tarjottiin suomalaisille koululaisille neuvostokulttuuria joka ei nulikoita kiinnostanut mutta jolle oli pakko taputtaa kämmenet kipeänä.

Tokihan kekkoslovakialaisille muistutettiin myös että DDR on taivaasta seuraava. Siis suunnassa ylöspäin.

Monet hyvin korkeisiin asemiin nousseet kekkoslovakialaiset uskovat tähän vieläkin koska joku kelju kaveri pölli heiltä allakan vuonna 1972.

Mutta lomailtiinhan Kekkoslovakiassa myös kesämökeillä. Silloin kun alkoi toteutua se duunarin unelma eli talo, auto ja kesämökki. Silloiset mökit tosin olivat pitkälti sähköttömiä lautamökkejä.

Jos meikäläiseltä kysytään niin kyseiset karut mökit ovat paljon viihtyisämpiä kuin nykyiset liki parinsadan neliön kakkosasunnot. Siellä kesämökillä maistui sitten muun evään lomassa tietysti maukas näkkileipä. Se kun säilyi mukavasti.

Ja sekä kesämökillä että leirintäalueella kekkoslovakialaisen kesäjanon sammutti tietysti Rymd:

Kyseinen juomajauhe oli enemmän kuin kätevää koska yhdestä pienestä pussillisesta sai litran ällön esanssista maittavaa juomaa. Eipä tarvinnut kanniskella raskaita lasipulloja. Myöhemmin sitten levisi – perätön – huhu että Rymd aiheuttaa syöpää ja tuotteen valmistus loppui.

Noilla mökeillähän tehtiin sapuska pääosin kaasukeittimillä ja pikku-Ykän ihmetys oli suuri kun Helsingissä käydessään hän törmäsi samoihin keittimiin. Eiks sivistys ollut löytänyt tietään Stadiin? Ykän täti mätti semmoiseen kaasulieden yläpuolella olevaan boksiin jotain kolikon näköisiä ja Ykä ihmetteli että mitäs noi on? No kaasupoletteja, vastasi täti.

Niitä poletteja saattoi ostaa kaupasta. Helsingissä varsin laajat alueet olivat silloin kaasulla. Taitaa osa Helsingistä olla vieläkin. Itsekin tuli aikanaan siellä asuessa totuttua kaasuun ja sehän on itse asiassa ruuanlaittoon aivan mainio peli.

Vuoden 1975 kesä sitten ei ollut aivan normikesä. Meillä oli se suuri ja mahtava ETYK:

Ja sehän meni siis sillai että maailman mahtavat tulivat kaikki Helsinkiin ja siellä meidän Urkki löi sälleille nyrkkiä pöytään ja totesi että nyt loppuu se riekkuminen ja niin tuli sitten Eurooppaan pysyvä rauha. Tai ainakin meille kekkoslovakialaisille annettiin näin ymmärtää. Eihän se tosiasiassa ihan niin tainnut mennä. Ja sen rauhankin kanssa oli vähän niin ja näin.

Väliin hieman muotia. Kekkoslovakiassa kuuminta hottia ainakin nuorison keskuudessa olivat väriäpäästävät farkut:

Noin henkilökohtaisesti uskon että kyseessä on ollut jossain amerikkalaisessa vaatetehtaassa pilalle mennyt tuote-erä jota tehtaan työntekijät ovat noituneet että hukkapätkää tuli mutta johon firman mainosmies oli todennut että älkääs jätkät hätäilkö, mulla on idea…

Tulee tietysti muistaa, että ainakin muistin mukaan jokainen Kekkoslovakian kesä oli mopokesä auringonpaisteinen niin kuin Sliipparit aikanaan hoilasivat.

Ja se yleisin mopo oli tietenkin Pappa-Tunturi:

Loppuihan se kekkoslovakialaisen kesäkin sitten aikanaan ja nulikat menivät kouluun innokkaina (tulkintakysymys) oppimaan uutta. Silloin elettiin vielä sellaista epätasa-arvon ja alistamisen aikaa että kouluissa oli tarkkailuluokat.

Kuvan tarkkailuluokka ei ole aito, vaan vuoden 1980 elokuvasta Täältä Tullaan Elämä joka oli siihen maailman aikaan varsin shokeeraava. Nykyisin, huumeitten täyttämänä aikana voi todeta että voi noita kullanlutusia.

Sittemmin huomattiin että yleisiin ihmisoikeuksiin kuuluu se, että kusipäät täytyy panna samalle luokalle muiden kanssa jossa he voivat määritellä että mitä luokassa voi tehdä ja erityisesti mitä ei voi tehdä.

Syksyä kohti siirryttäessä kekkoslovakialainen – niin kuin tietysti nykyinen suomalainenkin – kävi metsällä:

Erona nykyaikaan oli se, ettei valtiovalta kytännyt sitä, oliko haulikossa minkälaiset panokset ja 15-vuotiaat saattoivat käydä metsällä luvallisesti ja ominpäin. Nythän tilanne on toinen ja siitä voi suuresti kiittää ns. Saurin komiteaa jonka jäsenistä yksi (1) jopa ymmärsi jotain aseista ja metsästyksestä. Ja jota ei tietenkään kuunneltu. Samoin – kiitos EU:n – mahdollisesti tulossa oleva yleinen lyijykielto rajoittaa mahdolliset metsästysalueet minimiin.

Jos Kekkoslovakiassa katsottiin keväällä silmät tapillaan Euroviisuja niin syksyllä sitten töllötettiin samalla lailla Syksyn Sävel-kilpailua. Viihdetarjonta kun oli vähäinen ja tv-kanavia paikasta riippuen 1 – 2. Parhaimmillaan kyseisiä kinkereitä seurasi 2,5 miljoonaa katsojaa ja kilpailuun liittyvään postikorttiäänestykseen osallistui jotain parisataa tuhatta ihmistä. Yhtenä esimerkkinä voittajista vuodelta 1973 Jukka Kuoppamäki joka voitti Kultaa tai kunniaa-kappaleellaan kultaa ja kunniaa. Erityisesti kappaleessa kiinnitti huomiota Kuoppamäen veljen soittama tshekkoslovakialainen perkussioheinäseiväs tai jotain sinnepäin:

Todennäköisesti kyseisen kisan olisi voittanut Irwin Goodman mutta hänellä oli kisassa kaksi kappaletta joilla hän sijoittui toiseksi ja kolmanneksi.

Mutta olihan kekkoslovakialaisille tarjolla myös viikottain toistuvaa viihdettä niin kuin esimerkiksi Lauantaitanssit:

Hyvää iltaa, hyvät ihmiset

Kupletin juonihan oli yksinkertainen. Heikki Hietamies juonsi, äärimmäisen kyllästyneen näköinen studio-orkesteri soitti, piirisarjan halvat solistit lauloivat, vapaaehtoiset tavalliset kansalaiset tanssivat ja kotiyleisö töllötti. Ja urakalla töllöttikin sillä parhaimmillaan ohjelmaa katsoi kaksi miljoonaa ihmistä.

Näin jälkeenpäin voi sanoa, että Lauantaitanssien suosio johtui siitä että kyseessä oli ensimmäinen tosi-tv vuosikymmeniä ennen muita tosi tv-ohjelmia. Ja se tosi-tv oli suunnattu erityisesti naisille, jotka saattoivat joka lauantai arvostella kyisesti sekä pukuja, kampauksia että tanssitaitoja. Miehiä touhu ei loppujen lopuksi pahemmin kiinnostanut mutta siinä vaimon vieressä sohvalla sitä katseltiin ja olihan suurin osa miehistä ehtinyt jo aikaisemmin samana päivänä katsoa TV2:n puolelta Englannin liigan jalkapalloa.

Sinänsä se suurin katsojasuosio tuli tietysti sekä ykkös- että kakkoskanavalla klo 21.00 esitetylle pääuutislähetykselle jossa Heikki Kahila kertoi kansalaisille kuinka maa ja maailma makaa:

Vietettiinhän Kekkoslovakiassa myös isänpäivää ja koska silloin ei eletty suvaitsevais-tiedostavassa valistuksen tilassa jonka mukaan miesten tulisi lukea naisten kirjoittamia kirjoja ollakseen sivistyneitä niin iskän lahjana oli säännöllisesti Veikko Huovista, Esa Anttalaa ja Niilo Lauttamusta. Niin kuin on tietysti nytkin mutta silloin mariapetterssonit eivät mutisseet asiasta valtamediassa.

Niin. Silloin aikanaan vietettiin myös itsenäisyyspäivää. Muistatteko?

Silloin oltiin vielä itsenäinen maa eikä maakunta. Vanhempi väki varmaankin muistaa. Ja vietettiinhän sitä jouluakin. Niinhän sitä vietetään nykyisinkin. Mutta ne Kekkoslovakian joulut joita pikkumuksuna tuli vietettyä ovat jääneet mieleen. Tämä mainos sopii tähän hyvin:

Kekkoslovakialaisten muksujen uusi vuosi oli varsin erilainen kuin nykyisten. Nykyisinhän alle 18-vuotias ei saa ostaa edes tähtisadetikkua. Mutta meilläpä mölleillä oli tykäreitä ja kinureita jotka olivat ihan eri luokkaa kuin jotkut myöhemmin myydyt lussut. Kunnon pommeja.

Niitähän ostettiin ja räjäytettiin porukalla kun ei yhdellä hepulla rahaa kovin moneen ollut. Mausteeksi ammuttiin tietysti papatteja. Sitä pikkujätkien kimpparäjäyttelun räkänauravaa tunnetta tämmönen vanheneva mies oikeastaan kaipaa. Sitä kun nykyisin täytyy olla niin sisäsiistiä aikuista. Ja kaikki tehtiin ilman minkäänlaista vanhempien ja ennen kaikkea viranomaisten valvontaa. Eikä kukaan menettänyt sormiaan, ei silmiään eikä muutenkaan loukkaantunut. Ei edes puolestaloukkaantunut. Sellainenhan on nykyisin kovasti muotia. Silloin siitä ei oltu oikein vielä perillä.

Tässähän tätä kekkoslovakialaisen loppuvuotta nyt oli. Nykyisin vietetään EU-suomalaisen vuotta. Josta sitä suomalaisuutta nakerretaan pala palalta pois. Niin että lopulta jäljellä on vain liittovaltiokansalaisen vuosi.

38 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On se kyllä hyvä että aikoinaan rajoittivat ne paukkujen myynnin, meni aivan älyttömäksi kun marraskuussa alko ja helmikuussa hellitti, ainakin tällä kylällä. Kai muuallakin kerta laki saatiin suht äkkiä voimaan.
Tulihan sitä nuorempana itekkin, sattu nääs salpalinja suvun maille ja oli jääny vähän amissioonia, trotyyliä sun muuta kantopommia kun tankkiesteitä tekivät. Totta se on ettei räjähdysaineet vanhene.
Oli muuten kylän kovimmat jytkyt että poliisitkin kävi ihmettelemässä.

Ihmettelijä.

Anonyymi kirjoitti...

Batlestar Galactica oli 70-luvun tunnetuinta scifiä, saa nähä millon tekevät uuden versinon avaruusasema alfasta ..

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Ykä!

Kiva muistelo ja täytyy itsekin osallistua omalla kokemuksella noista kaasuliesistä. Mökeillähän ne olivat pakollisia ja parhaita koska varmoja ja helppokäyttöisiä, mutta yhden asian isäukko opetti meikäläiselle suurin piirtein samaan aikaan kun polkupyörällä ajamisen: Trangian käyttö. Kaasulaitos meni lakkoon aikoinaan Helsingissä ja vanhemmat elivät sitten sissielämää kivikylässä. Niillä olikin miettimistä joilla ei ollut muita lämmön lähteitä kuin aurinko taivaalla ja kynttilöitä. Tämän takia pikakoulutus vastaavan maailmanlopun varalle!

Yst. terv. Ano Nyymi

Anonyymi kirjoitti...

Lomaltapaluurahasta on kepulit ja kokkareet itkeneet kautta aikain. Kun se on niin epistä. Ja AY-jyrien sanelua tai jotain. Mutta se on työnantajapuolen keksintö. Kas, 60-luvun lopulla kävi aikas usein niin, että mentiin lomalla sukuloimaan ruotsiin, hesaan, etelään ja löydettiinkin töitä paremmalla palkalla & kämppä. Ja jäätiin sinne, kun ei ollut erityistä syytä palata. Pari luokkatoveria jäi palaamatta kouluun, kun olivatkin muuttaneet ruotsiin kesän aikana. Ja Tuppukylä oli sentään pohjalaisten ameriikka vielä tällöin. Kunnallisvero kauniaisten tasoa ja hommia löytyi.

Varsinainen teltta-apaja oli muuten Anttila. Siellä yläkerrassa oli todella laaja valikoima tarjolla. Yksi hienoimmista oli ”marimekko”-kuosinen teltta, oli kuin maastokuvio se kukkakuosi, maastoutti tosi hyvin muttei näyttänyt maastokuviolta. Myös Centrumeissa oli telttoja tarjolla todella isot valikoimat.

Lautamökki on se oikea kesämökki. Kevytrakenteisen mökin askelääni on se oikea. Toimii myös murtohälyttimenä, mökissä ei voi liikkua salaa. Eikä kuistilla, nukkua siellä kyllä voi – ainakin nykyään, nykyisten hyttyskarkotteiden ansiosta. Ja hyttysverkkojen, ihan ite värkättyjen. Linnut karjuu ja järveltä kuuluu putputus kun naapuri lähtee verkoilleen. Siihen sopii nukahtaa ja herätä.

Rymd oli kamalaa, pajon parempaa oli itse tehty sitruunajuoma. Esanssia, sitruunamehua, sokeria ja sitruunahappoa ja vettä tietysti. Mainio ruokajuoma.

Papatteja, isoja kiinalaisia ja tykinlaukauksia oli saatavilla ympäri vuoden. Ja kyllä niitä kului. Minulla oli tykki, joka toimi papateilla, yhdestä papattimatosta riitti hupia päivätolkulla. Ehkä ei naapureille kumminkaan. Ja muistakin paukuista riitti hupia, ainoa merkittävä moite menee Airfixille: Ne koneet hajosi ihan tyhmästi. Halkesi tosi epäaidon näköisesti, pöh.

Pyssymies

QroquiusKad kirjoitti...

"Lauantaitanssit" epäilemättä toimivat innoitteena tähän pläjäykseen:

https://www.nelonen.fi/uutiset/viihde/1843029-muistatko-viela-taman-katso-nelosen-legendaarinen-mainos-vuodelta-2002

Sanathan menevät tietysti näin:

Liekehtivän viljapellon syliin silloin
Aatoksissain astelin
Liekehtivän viljapellon syleilyssä
Munani mä kastelin
(A-ha-ha-ha)
Mutta eipä siinä silloin
Ollut mitään väärää:
Vääpeli määrää
Että täytyy mennä
Kellarihumppaa!

Kaiken lisäksi tuollaiselle ohjelmalle olisi saattanut jopa löytyä katsojia, mikäli se olisi ollut todellinen.

Off-topic:
miten meille nyt käy, kun Jussi lopettaa?

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni uutenavuotena ei 1970- tai 1980-luvulla tai vielä 1990-luvun alussakaan juuri kukaan ampunut ilotulitusraketteja vielä alkuillasta. Niitä näki vain muutaman minuutin ajan keskiyön aikaan. Taisivat olla sen verran kalliita, ettei juuri kenelläkään ollut varaa ostaa niitä enempää kuin yksi tai muutama, ja ne harvat haluttiin ampua juuri vuoden vaihtuessa, ei ennemmin eikä myöhemmin.
Tilanne taisi muuttua vasta 1990-luvulla, kun muuan kauppaketju alkoi myydä niitä suurin määrin ja paljon entistä halvemmalla. Sen jälkeen niitä muutamana vuotena näkyi pitkin päivää heti varsinaisten joulunpyhien jälkeen, joulukuun 27. päivästä lähtien, jolloin niiden myynti aloitettiin, tai ainakin joskus jopa ennen joulua. Mutta sitten säädettiin lailla, ettei niitä saanut ampua ennen kuin uudenvuodenaattona klo 18.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ihmettelijälle, jpt:lle, Ano Nyymille, Pyssymiehelle, Qroquius Kadille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Ihmettelijä: Joo, sehän oli sitä 1990-lukua kun Suomeen alettiin tuomaan niitä halpoja kiinalaisia tykäreitä joita sai ämpärillisen kympillä. Se paukuttelu otti kyllä hermoon.

jpt: Siitä Galacticasta tekivät aika hyvän uusintaversion. Tietysti se oli täynnä diversiteettiä. Starbuckistakin piti tehdä nainen. Alfa oli suosikkeja silloin aikanaan. En ole kuullut uusinnasta mutta siinähän se olis valmis formaatti.

Ano Nyymi: Trangian opin minäkin pienestä pitäen. Kätevä vehje silloin ja nyt.

Pyssymies: Kiitos jaetuista muistoista. Lomaltapaluuraha meni juuri noin. Yleisin telttahan oli silloin se kellertävä kupoliteltta. Lautamökki on minunkin mielestäni se ykkönen. Ja papatteja meillä oli läpi vuoden. Ne kun olivat suht halpoja. Ja mekin purettiin matto ja räjäyteltiin yksi kerrallaan.

Qroquius Kad: Tuo on mennyt minulta kyllä kokonaan ohi. Kieli poskessahan tuo on näköjään väsäilty. Jussin ilmoitus oli minulle yllätys mutta kaipa tässä on jatkettava. Jos koko asia on yhdestä miehestä kiinni niin heikoilla ollaan. Ja varmaankin Jussi jatkaa kuitenkin rivikansanedustajana.

Ano: Me pikkupojat ammuttiin ne paukkupommit kun tuli pimeää mutta niitä raketteja tosiaan ammuttiin vasta puoliltaöin eikä se tulitus hyvin monta minuuttia kestänyt.

KLS kirjoitti...

Taisi sen lomaltapaluurahan käyttöönottoon vaikuttaa sekin, että moni metalliteollisuuden työntekijä tosin palasi loman jälkeen töihin, mutta vasta päivän tai useammankin myöhemmin kuin olisi pitänyt. Tai ainakin he myöhästyivät ensimmäisenä loman jälkeisenä päivänä töistä useita tunteja. Saattoivat olla jollakin pitkällä matkalla aivan kesälomansa viimeisinä päivinä.
Ja metalliteollisuudessa on tehtäviä, joissa ei saada juuri mitään aikaan, ellei koko työryhmä ole paikalla, joten ajoissa palanneidenkin osalta nuo loman jälkeiset työpäivät menivät aika lailla hukkaan. Eikä metalliteollisuuden huippuammattilaisille juuri voinut luvattoman poissaolon vuoksi potkujakaan antaa, koska heidän tilalleen oli vaikea löytää muita yhtä eteviä. Niinpä ratkaisuksi keksittiin lomaltapaluuraha, joka tosiaan maksettiin vain, jos töihin todella on palattu heti ensimmäisenä päivänä sovitun loman jälkeen.
Tällaista merkitystä sillä ei tietenkään enää nykyisin ole, kun se, nimeltäänkin lomarahaksi muutettuna, maksetaan jo ennen lomalle lähtöä.

QroquiusKad kirjoitti...

Itsekin kun muistelen niitä lapsuuden uudenvuoden ilotulituksia, ne eivät tosiaan alkaneet iltakuudelta jatkuakseen aamukuuteen.
Ihmiset osasivat hillitä paukuttelunhimonsa kiitettävästi puoleenyöhön asti, jolloin kaikki ammuttiin taivaalle pikavauhtia kuin ItR 1 Helsingin pommituksissa.
Sitä edeltävän vartin aikana nähtiin vain perin harvoja hajaraketteja.

SuiGeneris kirjoitti...

Mitä luulette suomalaisten maanpuolustustahdolle käyvän kun Suomi lopullisesti muuttuu osaksi Eurostoliittoa. Eihän niitä valoja vannottu Eu:lle. En ainakaan minä vannonut. Mahtaako kieltäyjien määrä nousta lähelle sataa prosenttia ja mitä siitä seuraa.
Tarkoitan että neuvostoliitto (korjaan Venäjä) on siinä vieressä iäti.

Anonyymi kirjoitti...

Metsäteollisuuden puolella oli ongelmana saada linjat käyntiin kesäseisokin jälkeen, heinä- elokuun vaihteessa, kun vain osa tuotantopuolen porukasta tuli töihin loman loputtua. Lomaltapaluuraha, jonka edellytyksenä oli omaan vuoroon tuleminen ajallaan auttoi paljon. Ruotsiin tai muualle muuttaneet olivat marginaalierä.

Nuorena meni heinäkuiset päivät kotitilalla heinänteossa, ja sitten myöhemmin teollisuudessa seisokkiremonteissa. Pitkät työpäivät molemmissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KLS:lle, Qroquius Kadille, SuiGenerikselle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

KLS & Ano: Asia lienee niin kuin totesitte. Liekö juttu sukua aikanaan raksoilla olleelle ”selvän miehen lisälle”?

Qroquius Kad: Lukuunottamatta pikkupoikien paukuttelua näin oli. Ja muistini mukaan ilotulitteet olivat suht kalliita.

SuiGeneris: Eihän se sitä maanpuolustustahtoa ainakaan nosta. Varsinkin jos kokardi vaihtuu siihen sinikeltaiseen lutikkaan. En sinänsä usko sataan prosenttiin. Mutta vaikeaa tuota on ennustaa.

Strix Senex kirjoitti...

Noilta Kekkoslovakian vuosilta muistuu mieleen se Uusi Vuosi, kun paukuiksi saatiin oikeita intin tulenkuvauspanoksia, peräti puoli tusinaa. Jos joku kuvittelee, että manööveri oli helppo, hän on väärässä. Intin kontrolli nimittäin oli ja epäilemättä on edelleenkin juupelin tarkka ja tiukka, mutta .....

Mutta se todellista nostalgiaa herättävä juttu oli kaupunkikaasu. Kaasulieden ja kaasuhellan voittanutta ei ole enkä usko, että tuleekaan. Silloin nuorna miesnä, tuli into tehdä omatekoisia patonkeja. Sellaisessa kuuluu olla rapea kuori ja mehevä sisusta. Kaasu-uunissa se onnistuu, sähköuunissa ei. Useammassakin paikassa neuvotaan, että kyllä se sähköuunissakin onnistuu, kun uuniin panee alimmaiseksi pellin, jossa on vettä. Toki se parantaa tulosta, mutta sähköuuni on edelleen kaasu-uunin surkea korvike. Ja entäs sitten kun olet ostanut sen mullin takaneljänneksen ja ryhdyt tekemään luista lihalientä. Kun ohje sanoo, että lämpö pidetään kiehumisen rajalla, kupla joka toinen sekunti, kaasulla se onnistuu mutta yritäpäs sähköllä. Ja jos haluat kirkasta lihalientä etkä mitään sameaa sotkua, siitä kupla joka toinen sekunti on parastta pitää kiinni.

Jos joku nyt pitää minua jonkilaisena kaasuhella ja -uuni fanaatikkona, hän on oikeassa.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä viimemetreillään ehti DDR toimittaa omaa taloaan rakentaville länsitovereilleen erän tiilikuvioista, muovipintaista kattopeltiä. Varmaan halvalla.
Siitä ei haalistunut pelkästään väri, vaan pinta irtosi kokonaan suurina lämpäreinä. Lienevät nykyään jo kaikki vaihdettu.

CCCP valmisteinen bensakeitin taas toimii kenttäoloissa kuin unelma. Jahka sen saa ensin palamaan. Hänellä on näet sielu.

voijumala###

KKi kirjoitti...

Heh, Kekkosslovakia, maa jonka tasavallan presidentti oli Urho Kaleva Kekkonen, hänet valittiin joka kuudes vuosi. Kekkonen ja presidentti olivat synonuumeja meille kölveille.

Uutena vuotena oli myöskin noitapillejä. Pikku tapaturmana aikoinaan sain noitapillin häntälakkiini, paloihan se. Sain huolimattomuudesta selkääni, vaan ei viranomaisia tarvittu turvallisuudesta jorisemaan. Lakista tuli ruma. :D

DDR tarjonnasta tulee muistaa Nukku-Matti animaatio. Ihan hieno ja varmasti osa ikätovereideni sielunmaisemaa.
Olihan tuo jotenkin kivempi kuin nykyiset väkivalta animaatiot ja tönköt kompuutterigrafiikat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Strix Senexille, voijumalalle ja KKi:lle & kiitos kommenteistanne.

Strix Senex: Etpä ole fanaatikko. Olen kaasua käyttänyt minäkin ja se on ruuanlaitossa aivan mainio.

voijumala: Suunnitelmatalous tuotti kaikenlaista mielenkiintoista. Siihen neuvostobensakeittimeen en ole törmännyt.

KKi: Joo, Suomessa oli Kekkonen ja muissa maissa oli sitten niiden kekkoset. Noitapilli olisi pitänyt muistaa, niitä tuli ammuttua eräskin. Ja se Nukkumattivideo on minunkin muistoissa. Tuli siinä pikku-kakkosen lopussa. Joka kerta uudella masiinalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ilotulituksen näin muistini mukaa silloin kun Forssasta tuli kaupunki. Oli kaupungiksi tulon kunniaksi. Sittemmin itsekin joitakin raketteja ampunut, kalliita pirut olivat. Näitä muutamia kuntien/kaupunkien paukutuksia ollut seuraamassa.
Taisteluplanettaa Galacticasta: tei muuanna vuonna siitä pipariversion, tytär teki kaavat, minä sen mukaan leikkelin taikinat uuniin, yhdessä kasattiin ja muutamankin kerran sormi/sormet paloi, kun sulalla sokerilla niitä osia liimailtiin. Likka sen sitten viimiesteli ja mun mielestä siitä tuli hieno. Kuviakin siitä on, vaan ne on tallessa, ja jos löytäisinkin niin enhän mä tupelo osaisi niitä tänne laittaa.
Ja juu, suuri ihmetys valemediassa, että kun yleensä meillä puolueen johtaja vaihtuu rökäletappion jälkeen, jos sittenkään, että Jussi noin vaan voittavana lähtee. Ja ei tää Suomi siihen lopu jos PS vaihtaa pomoa.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

70-luvun musiikkitarjonnasta tuli mieleen Kaseva, aika hienoo stemmalaulantaa ..

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Muutama valopää laitteli noita tykinlaukauksia toisten naamoille, kerrostalojen postiluukkuihin jne. ja ne teki pahaa jälkeä, siihen loppui kunnon pommit. Tyhmien ehdoilla mentiin sitten jo silloin..

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, jpt:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Olispas mielenkiintoista nähdä ne kuvat. Ja mitä Jussiin tulee, niin ei asia voi todellakaan siihen kaatua.

jpt: Joo, loistava yhtye. Pannaas soimaan Vanha Mies:

https://www.youtube.com/watch?v=5YPARDlE-O8

Ano: Valitettavasti näin on ollut ja näin on nytkin.

Anonyymi kirjoitti...

Pommihuumasta pommibänniin

Noiden uudenvuodenpommien kohtalo on esimerkki lauseesta ”Ahneella on paskanen loppu”. Myin uudenvuodenpommeja joka vuosi suunnilleen koko 80-luvun. Aluksi niitä tarjosi Ilotulitus OY ja olikohan Raikka – no, sama firma joka teki kaksipiippuisen vastamasasingon, joka pääsi Janess Infantry Weaaponsiin muttei intin käytöön. Tarjolla oli kotimaisia rakettejä ja pari saksalaista. Ja kotimaisia pikkupommeja.

Sitten tuli näille tarjolle myös intialaisia raketteja ja pommeja – hinnat hieman laskivat. Ja sitten kiinalaisia kiinanpommeja.

Sitten yhtenä vuonna pommeja alettiin tarjota joka lävestä. ”Kontti pihaan ja liiat saa palauttaa” ja hinnat todella edullisia. Mutta samoja pommeja oli kaikenmaailman nakkikioskeillakin, mitä *ttua, mistäs ne on luvat ärjähteille saaneet ja luvitetut myyjät? Sitten tulivat urheiluseurat konttimyymälöineen asialle ja todella halvoin hinnoin. Muovikassillinen pommeja samalla hinnalla kuin aiemmin raketti ja pari papattimattoa. Samalla rahaa alkoi ostajilla olla enenmän. Ei ostettu paria pussia kiinalaisia ja yhtä tykinlaukausta. Ostettiin pari laatikkoa tykinlaukauksia ja muovikassillinen kiinalaisia ja pari paalia papatteja. Ja kassillnen raketteja.

Loppu läheni, joka kakaralla oli ainakin kolme muovikassilista pommeja. Alle 18-vuotiaalle ei saanut myydä edes papatteja. Vanhemmat ostivat – siis olivat ostavinaan, kakarat saneli ostokset, vanhemmat maksoivat. Antoivat suoraan kakaroille kassit.

Sitten tuli rajoitukset, ei saa paukutella, pommeja ja patoja kieltoon.

Alussa tämä oli hyvä bisnes, koko varasto meni hyvällä hinnalla. Kate oli hyvä, eikä jäänyt jämiä. Lopussa oli riski, että joku jää käsiin eikä kate ollut kummoinenkaan.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Tuolta se näytti myös ostajan näkökulmasta. Ostin kyllä myös joskus 1970-luvulla pari kiinalaista rakettia ja ne olivat totaalisia lussuja.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Kaikenlaista tuli mieleen, saksalaisturistit kun tuli asuttua pohjoissuomessa. Siinä taisi lopulta käydä niin ettå alppijääkärit kuolivat vanhuuttaan. Melkoinen osa taisi olla sotaveteraaneja jotka kävivät vaimon ja lasten kanssa katsomassa missä isä oli siellä jossakin. Meidänkin kotipitäjässä kertoivat kuinka Nordin taistelijat vannoivat että kun joskus pääsee Kiestingistä pois niin kotoa Berliinistä hakataan omenapuutkin pois puutarhasta. Rymdi jäi mieleen. 1970 luvun alun luksusmökissä oli puhelin siis lankasellainen ja sähköt, ukko päätyi sähköistykséen kun epäili naisväen osaamattomuuttaan räjäyttävän kaasulla koko mökin. ETYKin ylevät sopimukset on EU unohtanut kun hanakkaasti sotkeutuvat itsenäisten suvereenien valtioiden sisäisiin asioihin kuten Valkovenäjällä. Muuten 1970 luku oli lapsille hyvää aikaa, kaikenlaiset tättähäärät pysyivät poissa pikkupoikien omista jutuista. Elokapinan ja muiden huligaanijoukkioiden touhuihin jos silloin olisi eksynyt niin kotiväki ja viimeistään naapurin isännät olisivat huolehtineet kasvatuksesta ja antaneet selkään. Lauantai tansseissa piti pönöttää kameran edessä, miehet väänsivät tortun kaljun päälle ja Åke Blomqvist esitteli muotitansseja. Sota kaakkoisaasiassa päättyi telkkarissa mutta tappaminen ei. Pikkupoikana kuuntelin pohjanmaalla kun sotaveteraanit muistelivat 1941 hyökkäysvaihetta kun puhuivat siitä kun Ariel Sharonin hyökkäys yli Suezin kanaalin toi ukkojen mieleen Viipurinlahden ylityksen tai Tuulos- sekä Syvärinjokien ylitykset. Rote Armee Fraktionista ja Arabiterroristeista ukoilla oli selvät mielipiteet, esteettisistä syistä saunan taakse. Vaikka elettiin ystävyyden, rauhan ja naapurirakkauden aikaa niin noissa veteraanien puheissa vasemmistolaiseltakin pääsi muistelujuomaa ottaessa pikkuista ryssävihaa ulos. Ei ollut sitruunaruohoa, tofua, nyhtökauraa kaupoissa mutta kyljykset olivat oikein leikatut. Itse käyttäisin ajasta ennen 1980 luvun puoliväliä termiä la belle epoq.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Avaruusaseman Alfan nostaltigoille Space 1999 löytyy vanhoja jaksoja youtubelta kuten nukkeanimaatiolle Thunderbirds, lady Penelope oli söpö. Kesken kasvuisille iski murrosikä etuajassa kun Batmanissä kissinainen ja maaseudun poikamiehille erotiikkaa oli Anttilan kataloogin naistenalusvaate osiossa. Yksi isäntä selitti ettei hän osta maitoa poikamiesisänniltä jotka ovat hommanneet lypsykoneen. Hymylehti edusti maalla rajuinta radikalismia, semmoista jonka vasemmistokaaderitkin tuomitsivat sopimattomana. Telkkarista tuli yksi pitkäikäisemmistä polliisisarjoista jota tehtiin 18 vuotta eli Haiwaijin 5-0 missä urheiluradiosta tuttu the Ventures soitti intron. Youtubelta olen löytänyt der Komissaarin jaksoja missä inspehtoori ajeli kuplalla, nuorempisihteeri tallensi protokollan rikospaikalla ja vanhempi sihteeri tarjosi toimistolla tulet tupakoihin ja kaatoi parit näkäräiset tutkijoille.

Anonyymi kirjoitti...

Juutuin alkuunsa vain yhteen kohtaan, muusta myöhemmin. Kaasupoletit, nuo pienet liukkaat perkeleet. Eivät ne muistaakseni edes olleet kovin kalliita, mutta jostain syystä juuri niitä ei muka ollut koskaan varaa ostaa edes muutamaa varastoon. Ja sittenpä huono äiti ruokki lapsensa viikonloppuna kylmillä smörgareilla eli ranskanleivällä ja lauantaimakkaralla ilman edes ravitsevaa salaatinlehteä päällä. - Mutta paras ruokahan tehdään kaasulla - vai onko kukaan nähnyt niitä 409 telkkarin kokkiohjelmaa joissa joku muikea jäbä tai Sikke Sumari sähläilisi sähkölevyjen kanssa?
tira+

Anonyymi kirjoitti...

Muistan hyvin tuon 90-luvun alun pommihuuman. 80 pakkauksen (jokaisessa 10 paukkua) tukkupaketti kiinalaisia maksoi muistaaksnei alle 30 markkaa, siihen jopa alakouluikäisen pikkupojan viikkorahat riittivät. Varsinkin kun jouluna sai yleensä jonkun kympin mummoilta. Nuo paukahtivat vielä ihan kunnolla ja niitä alettiin myymään heti joulun pyhien jälkeen. Ainakin meillä pikkukylällä pauke alkoi välittömästi ja jatkui loppiaiseen asti. Aikuiset ampuivat sitten raketit aattona puolilta öin.

Noita kaasuhelloja oli ainakin vielä reilu kymmenen vuotta sitten Kalliossa, Gasumin kanssa piti vaan tehdä kaasusopimus. Mainio kapine kun oli ensin harjoitellut polttamalle parit makaronilaatikot pohjaan. Pizzaan sai myös todella rapsakan pohjan mikä ei sähköuunilla onnistu. Vesikin lähti kiehumaan heti kun lieden sytytti, mutta taitaa tulen käsittely olla nykyään vähintään kurssittamista vaativaa erityisosaamista.

t.Puupääukko

Anonyymi kirjoitti...

Lomaltapaluurahasta vielä

Sitä halusivat käyttöön työnantajat, siis työnantajat. Jotta työntekijät palaisivat lomalta, ajoissa. Se tarjottin työntekijölle vaatimukseksi, johon sitten "myönnyttiin". TUPO-teatterin osa siis. Sittemmin siitä on alettu vinkua, maajussit ja tyhmemmät kokkareet ja "yrittäjät" etunenässä.

On ihan sama millä nimikkeellä palkka maksetaan, palkka on palkka. Siis kustannus on kustannus.

Kateus tai muu sokeus hämärtää joskus keskustelua. Mm. Vahtera valittaa julkisen puolen lomista. Juu, lomia on 11 viikkoa kun vuosia on tarpeeksi - toisaalta palkka on pienempi, paljon pienempi. Olen aika paljon tekemisissä julkispuolen asiantuntijoiden kanssa ja joskus ärsyttää, kun joku avainhemmo on lomilla jatkuvasti, vuosi- tai ylityölomilla. Palkka vaihtuu vapaa-aikaan, kun ei ole halua maksaa. Tai työntekijä ei halua maksaa lisää veroja ja arvostaa vapaa-aikaa.

Pyssymies

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Mitenkä nykyiset someilijat pärjäisivät a) jos palattaisiin käsivälitteiseen puhelinliikenteeseen ja otettaisiin vanhat tariffit käyttöön b) sähköpostin sijasta apinaposti missä kusti polkee ja posti kulkee c) ratiossa ohjelmaa kahdella kanavalla joista toinen soittaa korkea kulttuuria ja toiselta saa kuunnella iltatuulen viestiä klo 06.00-24.00 telkkarista käytännössä klo 17.00-23.00 ja jos huono säkä niin ei näy kuin yksi kanava joka ummikkosuomalaisessa sisämaassa maanantaisin lähettää uutisia ja säätä lukuunottamatta rantahurrien ruotsinkielistä ohjelmaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta, tira+:lle, Puupääukolle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Pate: Kiitos mainioista jaetuista muistoista. Hymyn lisäksi tulee muistaa silloinen Nyrkkiposti. Viimeiseen kommenttiisi totean että asiasta seuraisi ankarat vierotusoireet ja paniikkikohtauksia. Siks toiseks tuolle älykännysukupolvelle sähköpostikin on jo kivikautta. Nyt on ne kaikki kännysovellukset joihin en ole perehtynyt.

tira+: Missähän vaiheessa ne kaasupoletit hävisivät kokonaan ja tilalle tuli mittari? Ja joo, kyllähän huippukokit pelaavat kaasulla edelleenkin. Jos se toimii, älä räplää.

Puupääukko: Kaasussa on sekin etu että vesi (ts. pannukahvi) ei kiehu hellalle. Kun hanikkaa väänsi, niin kiehuminen loppui.

Pyssymies: Itse asiassa julkisen sektorin palkat ovat olleet nousussa. Tyhjän päällehän ne korotuksen on sinänsä tehty.

Unknown kirjoitti...

Perhana kun saisi vielä kerran eläissään Rymdiä. Vaikka pienellä kossutujauksella... Se 70-luvun nötkötti kelpaisi myös. Ostin äsken Äänekoskelta paikallista uustuotantoa. Täytyypä raportoida miten pelittää.

Eniten on kuitenkin ikävä poismenneitä, onneksi oli ne lapsuuden kesät. Kiitos silloisille aikuisille kun annoitte meidän poikien puuhastella.

Veijo Hoikka kirjoitti...

"Saksalaisten turistien varastamisinnosta – varsinkin seisovista pöydistä ja maitolaitureilta – oli tuolloin paljon puhetta mutta suurin osa lienee kumminkin urbaanilegendaa."

Minulle -53 syntyneenä jäi hieman eri kuva. Oliskohan se minun kuva skutsiperäisen legendan muokkaama.
Ainakin Jaako Teppo, joka ei ollut urbaanilegenda, näin meille sakuista kertoi:
https://www.youtube.com/watch?v=knDhGrIS1uE&list=PLxERawTP_6SSR84CjDGfDBOC_nQNnwmTa&index=16

Urbaanilegendoja Uivien Seisovien Pöytien äärillä näiden herrenvolkin edustajien tekemistä muovikassitäydennyksistä liikkui myös kivijalkakuppiloiden pöytäseurueissa.

Rovaniemi, sanoi kansallismielinen, kun sakulle tupakkiin tulta tarjosi.

Merkelille ei riittänyt maitolaituri, perunamaa eikä sirppi ja vasara, piti saada koko kasino nurin, siis Eurooppa. Olemme ylpeinä mukana projektin loppumetreillä.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Hauskinta oli jos telkkarista tutut piperryskokit pistettäisiin laittamaan ruokaa puuhellalla eli tehtävän alku olisi mennä liiveriin ja pilkkoa hellaan klaput tai sahata vikurilla metrinen halko ensiksi kolmeksi. Vedet tietty kannettaisiin kaivolta, juokseva vesi löytyy jos hölkkäät ämpärin kanssa. Sitten roinat laskiämpäriin ja tunkiolle. Lopuksi kun syödään vaikka läskisoosia niin Sikke kuorisi isännälle potut pöydässä. Toisaalta jos Vanamo ja Kolmonen vielä eläisivät niin taitaisivat sormipystyssä ripittää ihan aiheesta näitä kummiukkokokkeja. Itseasiassa ne Kati Napan raasteetkin oli aika hyviä.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tuosta lapin saaneerauksesta. Ukkini joka oli valtionmaatalouneuvoja, herra armahtakoon kun perustitti erinäisen määrän asutustiloja joissa oli 100 hehtaaria maata joista 5 hehtaaria kuivaa ja 95 hehtaaria suota. Sanoi että jos jätetään maalikylien ja jokivarsien ökytalot pois niin loput olivat keuhkotaudin ja luteitten pesiä joiden polttamisessa ei paljoa vahinkoa tullut. Saksalaiset varoittivat että rakennukset poltetaan jotta ehti siirtää omaisuuden turvaan, se mikä sitten on totaalisesti unohdettu että itänaapuri miehitti osia Suomussalmesta, Kuusamosta ja Inarista kuten vanha sanonta tietää että kasakka vie. Sotamiehet saivat pesorkata oliko 15kg:a sotasaalista ja upseerit 50kg:a sotasaalista. Osa lapista rakennettiin OSS ja CIA varoilla eli kveekarit ja luterilaiset yhteisöt. Mutta 1970 luvulla lapissa käytiin vielä kylmää sotaa eli Riutulan lastenkoti, lapin mukulat tiesivät ettei joulupukki asu korvatunturilla ja kulje käristystä vailla olevalla porolla, ei joulupukki lentää Wiesbadenista Ramstein am Mainin lentotukikohdasta ja lastaa kuljetuskoneen täyteen joululahjoja lentäen suoraan Ivaloon. Tästä löytyy esimerkiksi areenalta tehtyjä tallenteita. Toinen mistä meille mediat valehtelivat oli etelä-rhodesia eli it's long way to mukumbara tuossa kun katselee tallenteita niin aika ruskettuneilta näyttävät hallituksen laskuvarjojääkärit. Harva edes on kuullut näännytyssodasta missä Israelilaiset ja NL kävivät täysimittaista sotaa Suezilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Unknownille, Veijo Hoikalle ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

Unknown: Taitaa vaan olla niin että Rymdiä ei olla tehty kymmeniin vuosiin. Nostalgian vuoksi voisin ottaa mukin minäkin. Suomessa myydään kyllä vielä hyviä varsinkin riistasäilykkeitä mutta sitä vanhaa nötköttiä kaipaan minäkin. Samoin kuin sitä poikien puuhastelua.

Veijo: En lähde väittämään, tosin jutuillahan on kertoessa taipumus turvota. Merkelin projekti on edennyt pelottavan hyvin. Silloin Kekkoslovakian aikaanhan hän tosin oli nuori DDR-junge. Opit taisivat tulla siitä suunnasta,

Pate: Tuossa olisi kyllä ainesta mainioksi ohjelmaksi. Voi olla, että Vanamo ja Kolmonen veisivät nykykokkeja 6 – 0. Ja kiitos noista lisäyksistä.

Tinahattu kirjoitti...

Yrjöperskeles:
…Mainittakoon että muuttajat eivät sanoneet asylum ja siirtyneet elatusautomaatin piiriin perseilemään ja uhriutumaan,…


En Finne igen …
Aihe on kuuma vuosikymmeniä myöhemmin mutta tilanne on kehittynyt. Tässä esitellään tutkielmaa Alankomaista jossa on sitten huomattu että 'rajat auki' saattaa olla vahingollista. Hollantilaiset ovat pöyhkeilleet vuosikausia suvatsevaisuudellaan, kertovat maan tuntevat.
Allaolevan artikkelin kartassa hyödyllinen siirtolaisuus näkyy sinisenä, vahingollinen punaisena, suhteessa Alankomaihin. Siinä on vain laskettu rahaa, ei muita käsitteitä.

Costly Immigration
James Thompson • June 12, 2021 • 3,700 Words • 204 Comments •
https://www.unz.com/jthompson/costly-immigration/#comment-4719255

Lukijoiden postissa mainitaan myös Suomi ja Norja.
https://www.suomenperusta.fi/content/uploads/2019/03/Summary_AsylumSeekers_lifecycle_effects.pdf

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Silloin kun suomalaiset menivät Ruotsiin ei humanitaarisesta maahanmuutosta ollut tietoakaan. Hollannin väestökehitys näyttää pelottavalta. Muistatkos muuten, mitä ruotsinsuomalaisten keskuudessa tarkoitti 1970-luvun lopulla ”ruotsalainen visiitti”?

Tinahattu kirjoitti...

En ole koskaan kuullut “ruotsalaisesta visiitistä”.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Joskus 1970-luvun loppupuolella (asiasta uutisoivat myös suomalaiset lehdet) ruotsalaiset huligaanit tunkeutuivat ruotsinsuomalaisten koteihin moottorisahoilla ja hakkasivat suomalaisia. Suomalaiset perustivat jonkinlaisia itsepuolustusporukoita. Asiasta ei löydy netistä juurikaan aineistoa.