torstai 4. marraskuuta 2021

TAHATONTA HUUMORIA

Yllättäen Iltalehdessä oli varsin asiallinen juttu siitä, mitä monikultturismi on saanut aikaan suomalaisille kouluille. Meille voiman pimeällä puolella kulkijoillehan tässä ei ole mitään yllättävää. Tästä on varoiteltu jo iät & ajat. Laitetaan muutamia otteita:

Espoossa vieraskielisen väestön osuus oli vuonna 1998 kaikilla oppilasalueilla alle viisi prosenttia, kun se vuonna 2018 kohosi korkeimmillaan yli 50 prosenttiin ja usealla alueella yli 30 prosenttiin.

Vantaalla päiväkoti-ikäisten vieraskielisten lasten osuudet nousevat asuinalueilla korkeimmillaan lähes 65 prosenttiin.

Varissuon alakoulussa lähes 90 prosenttia oppilaista puhuu äidinkielenään muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.

Valtaosa vieraskielisistä oppilaistamme on syntynyt Suomessa. Heistä melkein kaikki ovat olleet jo päiväkodissa suomenkielisen varhaiskasvatuksen piirissä. Arviomme mukaan suurella osalla näistä oppilaista suomen kielen taso vastaa korkeintaan 2,5-vuotiaan äidinkielisen lapsen kielitaitoa. Samat oppilaat kuitenkin saattavat kokea osaavansa kieltä hyvin, koska he pärjäävät suullisissa arkipäivän kielenkäyttötilanteissa puolikielisessä ympäristössään. Vertaisoppimista ei tapahdu siis päiväkodeissakaan.

Ympäristö on mahdollistanut sen, että oppilaidemme vanhempien joukossa on niitä, jotka ovat olleet maassa toistakymmentä vuotta, mutta eivät edelleenkään pärjää yksinkertaisessa vanhempainvartissa ilman tulkkia.

Tahatonta huumoria – tai ehkä piilovittuilua – jutussa sisältää nämä lauseet. Siis se viimeinen:

Valtioneuvosto julkaisi alkuvuodesta kahden tutkijan, Venla Berneliuksen ja Heidi Huillan, raportin koulutuksen alueellisesta ja sosiaalisesta eriytymisestä.

Jostain syystä raportti on jäänyt vaille suurta julkisuutta.

Niin. Mikähän se jokin syy mahtaisi olla? Olisiko niin että todellisuus ei mennytkään utopian mukaisesti? Eikös me saatukaan niitä huippuosaajia ja kultamunia?


24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eräs J.G historian hämäristä osaisi varmaan sanoa, miksi hallituksen julkaisema raportti ei ole saanut paljoa julkisuutta.

95 prossaa lapsosista Varissuolla ei-härmäläistä alkuperää. Nyt pitää jo vähän haukata happea.

Tapsa vaan

Olaf Stephanos kirjoitti...

Yllättävää on myös se, että kolumnisti on aiemmin kirjoittanut kirjan siitä, minkälaisia rasistijuntteja persut ja varsinkin Halla-Aho ovat. Joko mediassa on ryhdytty taktikoimaan oikein olan takaa (ts. ongelmia ei voi kieltää mutta niiden ei haluta satavan persujen laariin) -- tai sitten viime aikojen otsikot, kuten saksalaisen Bild-lehden arvio Ruotsista Euroopan väkivaltaisimpana maana, ovat ravistelleet vastentahtoista realismia esiin myös niistä, joilla on Unelma. Toki ollaan vielä kaukana tilanteesta, jossa toimittajat pohtisivat omaa rooliaan ja varsinainen kissa nostettaisiin pöydälle: miten pitäisi suhtautua tuottamukselliseen valtiopetokseen tai vähintään törkeään valta-aseman väärinkäyttöön, joka on tärvellyt vakaan yhteiskunnan ja talouspohjan tulevaisuuden edellytykset.

Anonyymi kirjoitti...

Jonkun pitäisi jo kertoa minkälaista osaamista Suomeen halutaan kun sitä ei näytä täältä löytyvän. Ei niin Euroopan unionin kymmenien miljoonien väestäkään. Ja sieltähän voisi tulla tänne vapaasti työtä tekemään ilman suurempaa byrokratiaa, mutta jostain syystä ei ole tullut ryntäystä siltä suunnalta. Osaajia Suomeen halutaan vain ETA-alueen ulkopuolelta ja "kehittyvistä maista". Mitä osaamista heillä on kun muut eivät kelpaa? Kuka kertoisi? Miksi meiltä salataan noin olennaista tietoa?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tapsalle vaan, Olaf Stephanokselle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Tapsa vaan: Joo, lisähappea tarvitaan. Ja JG:llä saattaisi olla asiasta jonkinlainen käsitys.

Olaf Stephanos: Toimittajillahan on se ongelma että jos kissa nostetaan todella pöydälle niin he porukalla menettävät kasvonsa.

Ano: Näistä maista tulevilla on se etu että he, ja vain he ovat käveleviä solidaarisuuspokaaleja.

Jaettu ihmisarvo kirjoitti...

Olen joskus muistaakseni tännekin kirjoittanut amerikansuomalaisesta nyt jo edesmenneestä Douglas Kuhnasta, (oik. Mäki-Kuhna) hävittäjälentäjästä, joka monien muiden USA:ssa syntyneiden suomalaistaustaisten tapaan oppi englantia vasta koulussa, mutta joka silti menestyi elämässä kohtuullisen hyvin. Pari seikkaa ehkä selittää asiaa. Vanhemmat antoivat amerikkalaisen etunimen ja koulunkäyntiin suhtauduttiin positiivisesti. Kunpikin auttaa integroitumisessa ympäröivään yhteiskuntaan. Ja kun selvä, että siirtolaisuus on pysyvää, niin otetaan se sellaisena. Se että päätyy hävittäjälentäjäksi eli upseeriksi amerikkalaisen järjestelmän myötä on tietysti osoitus siitä, että iq on riittävän korkea ja myös fysiikka on kunnossa. Heppu elikin lähes satavuotiaaksi (1922-2020). Eli integroitua voi jos on halua ja kykyä.


Pikku hassuus on, että toinnen s-kirjaimella alkava nykysiirtolaisryhmä menestyy yhtä heikosti kuin muualla, ainoa merkittävä teko oli erään mainelaisen kaupungin talouden romahduttaminen kun mainelaiset hyvinä ihmisinä eivät ymmärtäneet, että paikallinen tukijärjestelmä a) on liian runsas b) evääminen on laitonta c) eivät voineet kuvitetella tuon s-ryhmän röykeyttä. Sellaistakin kerrotaan, että kyseinen s-ryhmän jäsen voi saada helposti ns. pataan kun niillä on tapana suhtautua muihin ruskettuneisiin kuin kotimaassaan bantuihin, puhumme siis jakamattomasta ihmisarvosta :)

Anonyymi kirjoitti...

Terve! Totean, että onneksi jälkikasvuni ehti juuri alta pois orastavasta kouluhelvetistä. Muistaakseni pt mediassa oli hyvä kuva etelä ruotsista, missä koulu näytti kuin sotatantereelta olisi. Ja lisätään vielä. Ärsyttää välillä suunnattomasti, näiden " viisaiden " kikkailu sivistys sanoilla tai lauseilla. Ei niitä tajua jotkut ikänsä metallipajalla olleet tms. Sanottaisiin suoraan. Että nyt on asiat päin vittua. Perkeleen perkele. Kun ne puhuu mukamas " viisaita " , vanhemmat ihmiset ns hämääntyvät. Että onpa siinä viisas ihminen. Jos tajuatte pointin.

Anonyymi kirjoitti...

”Vanhempien joukossa on niitä, jotka ovat olleet maassa toistakymmentä vuotta, mutta eivät edelleenkään pärjää yksinkertaisessa vanhempainvartissa ilman tulkkia.” Miksi ihmeessä tulkki on tarjolla? Nämä epäintegroituvat vanhemmat pitää joko karkottaa tai laittaa pakolliselle kielikurssille.

Kielenopetusta voisi kokeille ”ui tai huku” -metodilla. Tulkkia ei kustannettaisi enää puolen vuoden kuluttua oleskeluluvan saamisen jälkeen. Ja parin vuoden kuluttua voisi olla koe kielitaidosta, panoksena karkotus jos ei ole opittu. Ja kansalaisuuden saamisen ehtona pitää olla hyvä suomen, ruotsin, saamen tai viittomakielen taito.

Kouluissa voisi kokeille vanhaa, toimivaa konstia. Oman kielen käytöstä rankaistaan. Tällä tavalla finnjävelit oppi ruotsia ja saamelaiset suomea. Häviäisi se wallah-sönkötys.

”Eikös me saatukaan niitä huippuosaajia ja kultamunia?” - Ei, saatiin serkusrutsan tyhmentämiä kamelipaimenia ja vielä tyhmempiä neekereitä. Ullatus, ullatus.

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

En oikeastaan ymmärrä, miksi tätä asiaa jotenkin hämmästellään ja pohditaan mahdollisia parannusehdotuksia?

Tämä paskanvärinen ja -hajuinen kuona-aines on tuotettu tarkoituksella maahamme, johon savuttuaan otettu vastaan ylitsevuotavin kunnianosoituksin. Niitä on suolettu ja suolletaan edelleen;
esim. potkupallomaajoukkueemme kunnioittaa heitä jatkuvalla konttaamisellaan.
Onpa heille opetettu jopa heidän rakentaneen Hell-Sinkin, joten heillä on oikeus halutessaan repiä se maan tasalle.

Miten ihmeessä tämän kaiken jälkeen he eivät kokisi olevansa tämän maan valtiaita, joilla on oikeus mihin huvittaa, eritoten omana kieleensä jota dhimmiorjien on tulkattava?

Joppos123 kirjoitti...

Pitää muistaa mitä eräs korkea-arvoinen poliisisetä meille julisti. Eikös se mennyt kutakuinkin niin notta " väestönvaihto on hörhöjen salaliittoteoria". Mitähän vaikkapa Varissuon ensimmäisenä muinoin asuttaneet pottunokat mahtaa olla asiasta mieltä? Tai Espoolaiset?
Ruotsissa tilanne on jo niin pitkällä ettei asialle voi enää mitään, muslimit ovat valtavöestöä viimeistään palttiarallaa 2050 luvullu tultaessa. Sillä varauksella tosin etteivät ne ehdi tappaa toisiaan ennen sitä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jaetulle ihmisarvolle, Anolle, Pyssymiehelle, Qroquius Kadille ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Jaettu ihmisarvo: Sen ajan siirtolaiset menivät töihin eikä heitä varten ollut automaattista elatusta ja puolestaloukkaantumiskoneistoa. Eikä varsinkaan sanahirviötä ”kotouttaminen”. Kyseisen kansanryhmän jäsenet eivät käsittääkseni ole Afrikassakaan millään muotoa suosittuja.

Ano: Ne ”viisaat” lauseet eivät sinänsä pidä sisällään mitään. Siksihän niitä lausutaankin. Eli tajusin pointin. Oikein hyvin.

Pyssymies: Osuit varsin oikeaan. Nykyisin ei ole kyse siirtolaisuudesta jota tarvittaisiin – niin kuin aikanaan Ruotsissa – vaan elatussiirtolaisuudesta joka tietysti elättää myös valtavan määrän tarpeettomia suomalaisia hölynpölytyöllisiä. Mutta eihän heitä voi kortistoon laittaa. Se olisi tragedia.

Qroquius Kad: Ja ajattelepa kuinka typeryksinä he meitä pitävät? No, hehän ovat oikeassa.

Joppos123: Todennäköisesti ovat enemmistöä. Eivät he toisiaan tapa niin paljon kuin lisääntyvät. Ruotsin talouskone kestää tuota elatusta vieläkin mutta ei sekään sitä loputtomiin jaksa. Meidän talouskoneemme on paljon pienempi.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Tuo tilanne yhteiskunnan organisoimien kasvuraamien alatasanteilla on todella huolestuttava. Se on seurausta siitä, että monikulttuurisuuteen on yleisesti ja varsinkin itseään valistuneina pitävien päättäjien ja virkaliisojen piireissä suhtauduttu liian kauan liian ihastelevasti, ja vaikka toiskulttuuristen kehityskyvyttömyys ja sosiaaliset häiriöt vielä näyttävät ongelmina vain paikallisilta, ne eivät sitä tosiasiassa ole -- vaan kyseessä on koko yhteiskuntaan leviävä romahdus, koska sille on pedattu valmis asenteellinen maaperä.

Eikä tuo mitä alemmalla tasolla tapahtuu ole suinkaan ainoa ongelma. Ongelma on myös se, että ylimällä tasolla tapahtuu ihan yhtä paha sivistyksellinen romahdus, jossa klassiset ihmistieteet ovat jo muuttuneet irvikuvikseen. Yliopistot palvelevat enää vain ihmemaan liisoja, joiden oppiaineina on, esimerkiksi, intersektionaalinen feminismi.

Valistuksen ajat ovat auttamatta jääneet historiaan, joka sekin pian häviää ja kirjoitetaan päälle tai aivopestään riemunkirjavilla "ismeillä" pois silmistä. Niitä robinhoodeja, jotka haluaisivat kertoa missä ongelma sijaitsee ja vielä ampuisivat wittgensteinilaisia kognitiivisia nuolia eri suunnista jossain näkymättömissä sijaitsevaan uppoavaan perusihmisyyden maalitauluun, ei enää ole kuin muutama. Heitä haukutaan vaikka millaisilla nimillä, mutta mitä tai ketä se haittaa tai auttaa -- kun koko "keskustelu" muuttuu pelkäksi leimasanojen nakkeluksi, siinäpähän sitten polttopullot saavat rauhassa lennellä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Seppo. Ja jos sitä romahdusta ei olisi tapahtunut ylemmällä tasolla niin alempi taso olisi voinut saada olla aivan rauhassa. Sieltä yliopistomaailmasta nämä mädätysideologiat ovat peräisin ja niiden mukaan mennään. Onhan siellä varmasti vieläkin ihmisiä joiden mielestä nykyinen tilanne on tavoiteltava ja suorastaan ihastuttava.

Qroquius Kad kirjoitti...

Olisivatkin vain yliopistoissa opiskelemassa, opettamassa ja tutkimassa huuhaa-humanismia nuo, jotka pitävät asioiden nykytilaa tavoiteltavana ja suorastaan ihastuttavana.
Mutta kun niitä perkeleitä on viidesosa koko Suomen kansasta ja kolme viidesosaa peesaa heitä, vaikka suuri osa ei itsekään oikein tiedä miksi.

Meitä, jotka ymmärrämme asioiden olevan katastrofaalisessa tilassa, jota tahallaan koko ajan pahennetaan, on vain se viimeinen viidesosa.
Ja se ei riitä Unkarilaisjytkyyn.

Eikä vähempi auta mihinkään.

Qroquius Kad kirjoitti...

Appelsinin Aviisi otti kantaa Kilpailevan Iltapäivälehden tämän bloggauksen aiheena olleen artikkelin aiheeseen näin:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008385500.html

Nimettömänä haastatelun antanut opettaja loihe lausui täten:

"Ainakin täällä ruohonjuuritasolla tulee tunne, että päättäjät eivät todellakaan tiedä, millaista tämä oikeasti on. Kaikenlaista päätetään siellä norsunluutornissa. Heillä ei ole hajuakaan, mitä se tarkoittaa, kun on tuhat oppilasta, joista monella on isoja haasteita."

Se on väärä tunne se.
Kyllä Manna Sariini, soma Li Lystikäs ja hilpeä Huti-Maisa tietävät norsunluutorneissaan oikein hyvin, mikä tilanne on ruohonjuuritasolla.
Ja se tuottaa heille niin suurta tyydytystä, etteivät he olisi sitä voineet aiemmin edes uskoa mahdolliseksikaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad.

Viesti1: Valitettavasti taidat olla oikeassa.

Viesti2: Tässä veikkaan, että olet väärässä. He eivät halua tietää ja hyvinä itselleen valehtelijoina he osaavat suojata itsensä reaalimaailmalta.

Anonyymi kirjoitti...

Ennustan, että puukkohippa tulee olemaan tulevaisuudessa suosittu seuraleikki Suomessakin. Tai ammunnat, mene ja tiedä. Leikkiin voi joutua tahattomasti jos sattuu olemaan väärässä paikassa oikeaan aikaan. Pitäisikö meidän elvyttää häjyjen perinteitä että pärjätään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Tässä tilanteessahan meillä jo osittain ollaan. Ja se tulee vain pahenemaan. Koska valtakoneisto kieltää ongelman olemassaolon.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys, Helsingissähän suunniteltiin 2019 uudistusta oppilasvalintojen kriteereihin. Tuon suuren ja mahtavan uudistuksen piti alkaa tänä syksynä, mutta se yllättäen päätettiin kuopata. Yksikään valtuustoryhmä (edes vihervassarit!) ei halunnut profiloitua tämän uudistuksen keulakuvaksi siitä nousseen paskamyrskyn takia.

Ja mikähän tämä uudistus olisi ollut? No tietenkin se että koulujen oppilaaksiottoalueita oltiin laajentamassa todella massiivisiksi niin, ettei saman perheen lapsilla olisi ollut mitään takeita samaan kouluun pääsemisestä vaikka se koulu olisi kadun toisella puolella. Vihervassareiden äänitorvi, hesari otsikoi muutoksen seuraavasti: "Ideana on muuttaa nykyistä jakoa niin, että samaan kouluun tulee lapsia erilaisista perheistä." Tosiin sanoen tuota pääkaupunkiseudulle virrannutta ihmispaskaa haluttiin levittää vielä toistaiseksi toimiviin kouluihin jotta alueelliset erot kaventuisivat, eikä kouluista voisi enää postinumeron perusteella sanoa että tuo on huono koska siellä on niin paljon paskanruskeita. Aloite tosiaan kuopattiin...

Täällä pk-seudullahan nuo koulujen väliset erot ovat ihan älyttömiä. Etniseltäedistykseltä välttyneillä alueilla on vielä ihan oikeita ja toimivia kouluja, noilla 30%+ alueilla koulunkäynti on jo ihan turhaa. Ei siellä kukaan mitään opi. Tuskin menee pitkään niin ko. kouluihin ei enää saa opettajia, ja se vähäkin opetus mitä saadaan järjestettyä on esikoulutasoa.

Tuon enempää ei tarvitse pohtia sitä onko kantaväestön ja näiden etnojen oppimiskyvyssä eroja, sen kun käy jossain Vuosaaressa katsomassa miltä näyttää paikallisten koulujen tunneilla. Sinne tuskin jotain Pikku-Li:tä saa käymään, ja vaikka kävisi niin eiköhän tuo kaiken saisi eriarvoistumisen syyksi. Ratkaisu luonnollisesti lisää rahaa ja tasapäistämistä (mitään sanaa en inhoa niin paljon kuin tuota viimeistä).

t.Puupääukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Puupääukko. Muistan tuon esityksen. Onneksi se on ainakin toistaiseksi haudattu. Saavat ihmiset hieman hengähdysaikaa.

UnclePenis kirjoitti...

Jenkeissä tuota hajasioittamista on kokeiltu Brown v. BoE -päätöksestä asti. Sitä kutsutaan nimellä busing. Kumma kyllä vuosikymmenien bussittelu ei hurjasti ole tasoittanut oppilasaineksen eroja tai koulujen "paremmuutta". Ja paremmat ihmiset laittavat kuitenkin silkohapsensa eliittikouluihin. Merkittävää on myös, että aikaisemmin oli erityisiä mustaihoisille tarkoitettuja collegeja ja yliopistoja, joiden opiskelijat pärjäsivät oikein hyvin ja muodostivat keskiluokkaa. Ja mm. MLK, Jr. ansaitsemansa C-tason arvosanoja, koska mustat professorit eivät joutuneet rasismisyytösteh kohteeksi. Kun Martin sitten meni jatko-opintohin, niin kummasti tulokset olivat A-tasoa. En usko että kykyjen mukaisesti vaan ihan valkoisten proffien hyvyyden takia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, UnclePenis: Olen muuten siinä käsityksessä että jenkeissä konservatiivien menestys on kasvamaan päin. Olisi tietysti aikakin. Suomessahan täytyy mennä montun pohjalle ja omaksua uskollisesti kaikki, mikä menee pieleen.

Jani Alander kirjoitti...

Sellainen mielenkiintoinen ilmiö, jos sattuu liikkumaan Turussa julkisella liikenteellä vähän ennen koulujen alkamisaikoja, tai koulupäivän päätösajan paikkeilla, niin Varissuolta menevät ja sinne tulevat bussit on täynnä kouluikäisiä lapsukaisia. Pääosin valkoisia, ja sitten itä-aasialaisia. Jostain kumman syystä näiden vanhemmat eivät halua laittaa lapsiaan paikallisiin kouluihin :)

Jani Alander kirjoitti...

Ja miksi käytin termiä "valkoiset", enkä suomalaiset. No kun näiden pentujen kuulee puhuvan äidinkielinään suomea, englantia, venäjää. Ts. edes ulkkistaustaiset, mutta nk. väärän väriset eivät pistä lapsiaan Varissuon kouluihin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Jani. En ihmettele näitä ratkaisuja.