maanantai 29. elokuuta 2022

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA CLVIII

1. Sähköä

Hyvin monella taholla on puhuttu siitä, kuinka sähkön hinta on noussut pilviin ja ennen kaikkea tulevasta talvesta jolloin suomalaisia uhataan sähkökatkoksilla sekä sitä myötä palelemisella ja hyvin moni suomalainen perhe joutuu tinkimään elintasostaan reippaastikin saadakseen välttämättömän sähkölaskun maksettua. Jo nyt. Hyvin moni torppa kun on sähköllä lämmitetty eikä siitä lämmityksestä voi näillä leveysasteilla oikein tinkiä. Omassa torpassani on öljylämmitys ja sehän on estrogeenihallituksen mielestä Herrasta Perkeleestä. Siitä pitäisi päästä pois vuoteen 2030 mennessä.

Monella taholla on myös todettu että ei Suomea kuitenkaan varsinainen sähköpula uhkaa sillä tuotantoa kyllä on. Olemassaolevaa ja sellaista jota pidetään pois käytöstä vaikka nyt voitaisiin valmistautua siihen peloteltuun talveen. Kauppalehti uutisoi tuoreeltaan että Suomessa on seisokissa seitsemän voimalaa. Näiden voimalaitosten yhteenlaskettu sähköteho on noin 2000 megawattia. Vertailun vuoksi Olkiluoto 3:n nettotuotantoteho on noin 1600 megawattia.

Valitettavasti pääjuttu on maksumuurin takana mutta itse idea selviää siitä. Yksi näistä voimaloista on joka tapauksessa Meri-Porin hiilivoimala. Tehoa sillä on 560 megawattia. Se on tehty reservivoimaksi mutta siellä ei edes valmistauduta toimintaan. Voimalan omistama yhtiö on kertonut että sen käyttöönlaittaminen vaatisi ”mittavan vuosihuollon”.

Tulee mieleen kysymys:

Eikös vuosihuolto ole sellainen, joka tehdään joka tapauksessa vuosittain?

Ja mikäs se voimalan omistava yhtiö olikaan? Joo, se oli Fortum. Minulla tuli mieleen siitäkin joitain asioita ja ehkä kysymyksiäkin. Mutta kun toi minun koulusaksani on niin pahasti ruostunut. Mitenkä muuten se Saksa tulikaan mieleen? Mistä ihmeen syystä?

Yleensä ja erikseen voi todeta että ehkä energiayhtiöt ovat päätyneet samaan johtopäätökseen kuin hallituksemmekin eli suomalaiset ovat niin kilttiä ja nöyrää porukkaa että ne nielevät ihan mitä tahansa. Pannaan ne siis nielemään. Tuleehan siitä osakkaille pirun hyvät osingot.

2. Lisää sähköä eli tyylitajuttomuuden uusi mestari jatkaa

Tämä Suomen Pankin tuore Rahapolitiikka- ja tutkimusosaston vanhempi ekonomisti (40 v) Sanna Kurronen on ollut blogissani esillä kerran ennenkin. Kyseinen nainen kehitti tuoreeltaan meille köyhemmille suomalaisille vippakonstin mahdolliseen sähköpulaan niin kuin hän vain osaa:

Ei voi välttyä ajatukselta että kyseinen Espoossa syntynyt Kurronen on siinä onnellisessa asemassa että hän on säästynyt kosketukselta reaalimaailmaan koko elämänsä. Joka tapauksessa täytyy alkaa vahtia kyseisen Kurrosen twitter-tiliä. Sehän taitaa olla voiman pimeän puolen bloggaajalle Mikael Jungnerin tasoinen aarrearkku.

Mutta muistakaa: Noita sannakurrosia sannakurrosten reaalimaailman hahmotuksella on koko valtakoneisto täynnä. Ja heillä kaikilla on taatusti lämmöt päällä yölläkin.

3. Meinasin. Mutten meinaakaan.

Jouduin vähän niin kuin mainoksen uhriksi. Ostin nimittäin tuoreen Ase & Erä-lehden kun sen kannessa luki että ”Ministeri Antti Kurvinen: Täydellistä lyijykieltoa ei ole tulossa”. Ajattelin että tässähän voi olla tarjolla jotain positiivista. Ainoa konkreettinen seikka mikä jutussa sitten oli, oli se, että Suomi tavoittelee neuvotteluissa tilannetta jossa jossa kokovaippaluoteja saa käyttää jatkossakin. Siis tavoittelee. Alkutekstissä Kurvisen kerrottiin myös sanoneen että totaalista lyijykieltoa  ei ole tulossa hauleihin. Juttu vaan jättää kertomatta sen, että mitä hallitus aikoo sen eteen tehdä.

Muistutetaan, että Euroopan komission päätös lyijyhaulien käytön kieltämisestä kosteikoilla astuu voimaan 15. 2. 2023. Suomen maa-alasta noin 75 prosenttia lasketaan kosteikoksi. Taitaa meikäläinenkin seuraavana syksynä päästä ensimmäistä kertaa elämässään salametsälle.

4. Amitsioonia

Loppuun pieni positiivinen uutinen:

Puolustusvoimat hankkii Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen ampumatarvikkeita

Puolustusvoimat hankkii Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen pääaseiden ampumatarvikkeita saksalaiselta Rheinmetall Waffe Munition GmbH:lta.

- Hankinta täydentää meillä käytössä olevaa taistelupanssarivaunujen tulivoimaa ja erityisesti kohtaamistaistelukykyä taistelupanssarivaunuja vastaan, toteaa jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 14,1 miljoonaa euroa, ja se rahoitetaan valtion toisesta lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin.  

Näitä lisää ja paljon. Tuli vaan mieleen se, että siitä ei ole pitkäkään aika kun meille suomalaisille naureskeltiin pitkin Eurooppaa että miksi ihmeessä te typerykset pidätte sen asevelvollisuuden, niin suuren reservin ja niin suuren kalustomäärän. Kun maailmaanhan syttyi rauha jo aikaa sitten.

Eivät taida nauraa enää.


43 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

PT-mediassa oli tässä äskettäin juttua tusta sähköstä. Viroon myytiin sähköä lähes saman verran kuin sitä tuotiin ruåtsista. Siinä oli päivän tuotanto/käyttö lähes samaa luokkaa, eli oltiin/oltaisiin oltu lähes omavaraisia. Helsinki/Helen aikoo lopettaa n.1000MW sähkön/lämmön tuotantoa sulkemalla pari yhteisköyttölaitosta, koska hiili ja nielu?
Kunnat suunnittelevat, että kuinka saadaan sähkö riittämään, kun se putinin sota nostaa hintoja. Paskat se mitään nosta, ne nousut on ihan poliittisia päätöksiä. Tarttis olla, että ensin kotimaahan myydään niin paljon kuin täällä tarvitaan ihan kohtuuhinnalla ja sitten ylimenevän saa myydä maailmalle niin kalliilla kuin sielu sietää. Kaikki ajaisivat korsteenit punaisina täydellä teholla sitä sähköä, että pääsisivät tienaamaan.
Fortum haluaa valtiolta rahaa johdannais ja futuurikauppojen takeeksi, kun ei riitä omat rahat. Hyi helvata sanon minä.
Huru-ukko

Dena kirjoitti...

Olin melkein varma, että olisit kironnut tämän tänään: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/22a17f8d-508b-41cf-9881-0958b3f58f89

Anonyymi kirjoitti...

Aloitetaan kohdasta neljä eli amitsioonista. Siis 14,1 miljoonaa, ei miljardia eikä triljoonaa vaan ihan pikkuista miljoonaa niinkin vähäpätöiseen kuin puolustusmenoihin. Ihan hukkaanheitettyä rahaa varsinkin nykyisessä rauhanomaisessa Euroopassa. Eikö näin olekin veljeni Pyssymies?

Kohta yksi eli sähkö. Sähkö sinänsä ei maksaa paljon paskaakaan, sähkön siirto, sähkövero lisäksi alvit sen laskun tekevät.Lorvin poissa Suomesta n. 5 kk mutta se vaikuttaa sähkölaskuun vain kympin verran. Suomella on runsain määrin soppareita kaksinkertaisen verotuksen estämisestä, mutta tätä herkkua ei kansalaisille toki suoda. Ihan laillista verottaa veroa. Paitsi ettei.

3.Jaa että kuvittelit että edes toi kokovaippaluoti keskustan puhtoisen punkeroministerin läpäisisi? Ja nyt ihan entisenä haulikkometsästäjänä haluaisin ihan oikeesti tietää että milläs niitä lintuja ammutaan jos lyijyhaulit kielletään. Marshmallowsilla ettei vaan tipusta satu. Voi ei, nytpäs olin nolo. Ei lintuja saa ampua, meidän tulee kunnoittaa luonnon monimuotoisuutta. Ja mikä onkaan sen monimuotoisempi kuin Kauppatorin päällä rääkyvä täinen lokki.

Hallitus uhkailee karmealla kylmyydellä ensi talvena kun jostain täysin hämmentävästä syystä ei voida käyttää näitä varavoimalähteitä. Mihin ne niitä pihtaa? Ns. asiantuntijat kertovat upeita vinkkejään kuten sulje aina kylppärin ovi ettei lämpö karkaa. Eipä kosteuskaan. Älä ikinä käytä astioiden pesuun tai huuhteluun juoksevaa vettä, tymäkkää kamaa on nuo pesuaineet mutta parempi ihmiskehossa myrkyt kuin vesistössä.

Energiapuutteen suhteen olen kokemusasiantuntija jos kuka. Romanian diktaattori Ceaucescu (suomalaisittain Saukkonen koska Ceen nimeä ei saanut mainita) päätti maksaa valtion velat kertaheitolla pois. Sinne meni valtion viimeisetkin pennoset, tuli vuosisadan kylmin talvi.Kolmen talvikuukauden aikana ei ollut lämpöä, sähköä eikä edes vettä. Ja kyllä, tuolla opin että ihminen pärjää +2 asteen sisätiloissa eikä ole häpeä haista. Koska pakko. Toki Suomen valtio olisi evakuoinut meidät jääklimpit, mutta kunkulla ei lähdetä ennenkuin kanadalaiset tai tshekit. Vasta myöhemmin sitten hiffasin että varmaan jotain tekemistä lätkän kanssa? Ruotsalaiset tietenkin häipyivät ekana kun ei enää ollut jättekivaa utan värme och vatten.
Joten ihan turhaa hysterian lietsontaa median taholta, taas kerran. Kouluihin on palkattava lisähenkilökuntaa kertomaan että kun on holotna niin ihan vaan enemmän vaatetta päälle. Mut kun sitten mun tatskat ei näy. Epistä. En suostu. Tulevaisuudessa katumme täynnä talvikylmässä väriseviä episläisiä.

Asuminen ilman energiaa on paskamaista, mutta kyllä senkin aikansa kestää. Asuminen energian hurlumheissä muttei ole varaa siihen on tasan yhtä ahdistavaa.
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Denalle ja tira+::lle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Nuo olivat erittäin hyviä huomioita.

Dena: Jäi huomaamatta. Mutta joo, Saarikko yrittää parhaansa niin kuin huorapuolueen johtajan kuuluukin.

tira+: Kiitos hyvistä huomioista.

Anonyymi kirjoitti...

Fortum on repinyt valtiolta varastetusta omaisuudesta miljardituotot yksityisiin taskuihin. Se että puolet osingoista ovat tulleet valtiolle ei meitä lämmitä kun olemme itse ne maksaneetkin sähkön hinnassa. Nyt sitten "operatiivinen johto" on tuhonnut koko firman kaukaa viisailla "sijoituksillaan" ja valtiota huudetaan apuun.

Valtion ei pidä missään nimessä osallistua enää valtiolta varastetun firman "pelastamiseen" vaan, niin kuin Pauli Vahtera kertoi, johto on erotettava hallitusta myöten. Fortum on päästettävä konkurssiin jossa se itse asiassa on ja syvällä. Fortum pois pörssistä ja valtio lunastakoon sen yhdellä eurolla jonka jälkeen voidaan siirtyä takaisin sen alkuperäiseen tehtävään, sähkön tuottamiseen edullisella hinnalla joka on Suomen kansalaisten ja teollisuuden huoltovarmuuden kannalta elintärkeää. Vai eikö ole jo ryssitty tarpeeksi?

Suuri kallispalkattu Fortumin johtaja Rauramo oli aamuteeveessä Vaaherkummun "haastateltavana". Kertoi että likviditeettivaikeuksia on mutta tilapäisiä ja siksi tarvitaan valtiolta muutama miljardi että päästään pahimman yli. Selkokielellä, kunhan rahastetaan taas suomalaiset sähkönkäyttäjät kuivaksi saadaan Venäjän ja Uniperin tappiot katettua. Ja näin rahat "palautuvat". Ei tainnut sanoa minne. Osinkoihin ja poonuksiin?. Ei kestänyt katella loppuun saakka. Saihan Fortum jo miljardeja kun myi verkkonsa Carunalle ja siitäkin kaupasta olemme maksaneet itsemme kipeiksi Australiaan saakka. Paljonko meitä vielä voi kupata.

Kurrosesta ei ole paljoa sanottavaa kuin, pitääkö sinne Suomen pankkiin kaikki kyrpyri-idiootit kerätä. Onhan siellä jo (ollut) Erkki Liikanen, Olli Rehn ynnä muita. Toivoa sopii että joskus vaikka vahingossa sinne joutuisi joku kansantaloutta ymmärtävä mutta, taitaa toivo olla turhaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös huoltoja tehdä yleensä silloin, kun siitä on tuotannolle vähiten haittaa tai kuten tässä Meri-Porin tapauksessa, jossa laitos ei ole ollut edes toiminnassa? Aikaa olisi ollut yllin kyllin. Toinen ontuva selitys on ollut työvoiman puute maassa, jossa on laskentatavasta riippuen satojatuhansia omia työttömiä ja lisäksi ulkomailta tuotuja koneinsinöörejä. Ehkä homma hoituu, kun saadaan se humanitäärinen viisumi aikaiseksi.

Huvittaa nämä joka puolella mediassa tarjotut sähkönsäästöneuvot. Kuka esimerkiksi pitää omakotitalossa huonelämpötilan 24:ssä asteessa tai lotraa surutta vettä suihkussa? Missään ei kuitenkaan kehoteta luopumaan sähköautosta ja valtio taitaa edelleen jakaa tukia sellaisen hankkivalle, kuten myös ulkomaalaisille tuulivoimayhtiöille, jotka tuottavat säätövoimaa tarvitsevaa satunnaissähköä.

Erikoista on tämä rahankäyttö eri kohteisiin muutenkin tällaisena aikana. Helsingin kaupunki (todennäköisesti käytetään valtionapua eli maksajana on valtio = me) on laittanut 100.000 euroa kokeiluun sateenkaariluokan perustamisesta johonkin kaupungin lukioon. Pelimerkit on taas kohdallaan.

Rouva Ano

Dena kirjoitti...

Suomessa mikään tämän suuntainen tai jonkun vaihtoehdon esittäminen ei ole mahdollista: https://news.err.ee/1608695251/eesti-energia-gearing-up-for-support-measures-universal-service-rollout Se olisi ihmisoikeuksia, eu:ta, poliittisia päätökisä, markkinataloutta, arvoja, kokoomuslaisten kokaiini bileitä, vapautta, jne. vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.breitbart.com/europe/2022/08/21/great-reset-french-govt-to-recruit-3000-green-police-over-climate-change/

Bryssel suunnittelee perustavansa 'civil protection force':n suojelemaan jäsenmaitaan ilmaston muutokselta. Ranskan sisäministeri on ottanut aloitteesta jo kopin ja meinaa perustaa Ranskaan vihreät poliisijoukot, joiden on tarkoitus taistella ilmaston muutoksen vaikutuksia vastaan.

Romanialainen meppi kritisoi EU:ta aloitetta eikä uskonut lainkaan siihen, että tällaisten joukkojen perustaminen on tie onneen vaan arveli päinvastoin tästä seuraavan vain lisää ongelmia.

Länsieurooppalaiset romantisoivat yhä totalitarismia ja haikailevat sen perään. Esimerkiksi romanialaisilla ei sellaisia harhoja ole. Mutta näillä mennään ja eiköhän tässäkin asiassa Suomi halua olla esimerkki ja luokan priimus, odottakaapa vain. Loppuu se saunan lämmitys, säätänä.

maallikko

QroquiusKad kirjoitti...

Uudin 1:
Aivan kuin kuulisin jostain riemastuneen äänen:
"Hei, me tienataan tällä!"
Joskus synkillä hetkillä sitä miettii, mikäs oikeus minulla on heitä paheksua;
enkö itsekin kahmisi mammonaa niin paljon kuin voisin, jos voisin?
Ehken kuitenkaan.
En usko, että osaisin nauttia ryöstösaaliista.

Uudin 2:
Pakkoko sitä taloa on lainkaan lämmittää?
Hankitaan vaan Varustelekasta sellaiset vaatteet ja makuupussit, että voi nukkua vaikka hangessa.
Mitä siitä, mitä talolle seuraa läpijäätymisestä;
eihän se ole hyvän päägangsterimme kaimalta poissa.

Uudin 3:
Suomi lähtee tavoittelemaan jotain.
Minäkin lähden olympialaisiin tavoittelemaan kuulantyönnön maailmanennätystä:
"Teen parhaani ja katson mihin se riittää!"
Kuula lentää sitten vain vajaat yhdeksän metriä, mutta hei, tein parhaani ja se riitti tuon verran.

Uudin 4:
Niinhän sitä jo maailmansodan, jota tuolloin suureksikin sodaksi kutsuttiin, katsottiin päättäneen kaikki sodat ja jos joku sellaista vielä hankkisikin, kyllä Kansainliitto viheltäisi pelin poikki.
Kuinkahan monta kertaa tämä kuvio vielä ehtineekään toistua?

Samu Mäkinen kirjoitti...

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/
ei ymmärrä miksi ei tuota enenmpi ja osta vähenmpi.

Anonyymi kirjoitti...

Kurronenhan varmaan itse näyttää esimerkkiä olemalla -30 asteen pakkasilla yöt ilman sähköä.

Sähköhuijareilla on nyt prime time. Voi kusettaa asiakkaita mennessä, tullessa ja vielä palatessakin. Ellei hallitus puutu peliin, kuten Norjassa. No, mehän tiedämme mikä on hallituksen asenne täällä Hölmölässä. EVVK.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Kun järki ja voimalat seisoo yhtä aikaa.

Toimari rauramo on vinkunut miljardeja valtiolta fortumille, pitäis pääomittaa. Jaa-a, miksei kelpaa ihan normaali liikevaihto. Jos kanistereita kiinnostaisi tavallisen suomalaisen etu, niin komentaisi laittamaan voimalat käytiin. Ja lemppais toimettoman toimarin kortistoon. No, toki tiedän ettei.

Tyhmä, tyhmempi, Kurronen.

Itse sähkölämmitystalollisena ihmettelen, ettei ”asiantuntija” k. tiedä mitoituslämpötilasta. Siis siitä, että sähkölämmitystaloilla olevan lämpötilan, jossa pattereiden pitää olla koko ajan päällä ja sitä kylmemmässä alkaa lämpö laskea.* Raja oli joskus Tuppukylän seudulla 32 astetta, nyt kai 26. 80-luvulla sähkö oli halvempaa, kun sen etäohjauksen salli, lämmityksestä saattoi sähkölaitos pudottaa yhden vaiheen (linjan) kerrallaan pois. 36 asteen öinä oli muuten aika vilakkaa makkarissa.

*Raja siis rakennusmääräyksissä ja koskee itse asiassa kaikkia lämmitysmuotoja, kauko, öljy, koksi, puu, maa ja mitä lie lämmitystapoja. 80-Luvulla möin jokusen autokuorman sähkölämmittimiä kylmänä talvena – mutten sähkölämmitystaloihin, kas niiden sulakkeissa ei ollut varaa lisävirralle. Ekologien kaukolämpö toi kivasti lisäliikevaihtoa.

Ministeri Antti Kurvinen kepuloi.

Tämä on syytä muistaa vaaleissa. Jos kaikki metsästäjät tai edes ryyniruiskuilijat muistavat...

14,1 miljoonaa, saksasta. Voi xittu noita tunareita. 140 miljoonaa alkaisi olla asiaa ja amerikasta, avaintermi DU-nuoliammus. Mielellään ei ekoammus vihreän horstin pajasta. Ja tarpeeksi, DU, Canister, WP ja HE -ammuksia.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

NOista vaihtoehtoisista haulimateriaaleista halvin lienee teräs ja koska teräksen tiheys on suht vaatimaton niin joko haulin kokoa tulee kasvattaa ja haulimäärää kasvattaa tai ehkä ennemminkin sekä että lähtönopeutta kasvattaa. Kupari hauli olisi sitten hiukan jo painavampi mutta suht hintavaa. Volframi haulit ovat poskettoman kalliita mutta toimivia. Sinkki on suht edullista ja suht tiheää joten kovinkaan suuria lähtönopeuden nostoja ei tarvita.
Kivääri puolella sitten harjoittelu hoituu teräs-sydämisillä vaippaluodeilla ja metsästys kupari/messinki luodeilla pienempi tiheys tietenkin tarkoittaa suurempaa latausta jotta saadaan lähtönopeuden nostolla kompensoitua tai pitempää luotia eli luoti on istutettu syvemmälle hylsyyn. Pitempi luoti noh pesäpaineet kasvaa mut jonkunverran kai siinäkin on ns pelivaraa tai voihan aseen toisaalta uudelleen piiputtaa. Uudelleen piiputuksessa on sitten mahdollisuutena valita polygoni rihlaus jos sellaisen tahtoo. Sillä saa aavistuksen verran kasvatettua lähtönopeutta myös.

Panssarivaunu kanuunan putki kestää noita rajuimpia sotapaukkuja sen 300-400 laukausta joten onkohan niitä varaputkia vaivauduttu hommaamaan. Epäilen ettei ole.
Vanhemmat Leo2A4 ovat käsittääkseni osin hieman kuluneita että nekin pitäisi vähintään huoltaa soiviksi peleiksi tai mieluiten päivittää siinä samalla veikkaanpa ettei tule tapahtumaan. Taannoin kohkattiin niistä hyppypanoksista mutta hyvin vähän mitään silläkään saralla on tapahtunut enkä usko että tapahtuukaan.
Muistakaamme että virkakuntamme on tukotettu täyteen kommunisteja jotka edelleenkin vuotavat kaiken itään.

T kyynistynyt labrotta

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys,

1) Ei mene päivää ettei valtamediassa olisi laskelmaa tai artikkelia sähkön säästöstä. Suomalaisten systemaattinen aivopesu on siis jo aloitettu ja sitä jatkettaneen ainakin 10.10. asti jolloin starttaa "kansallisen Astetta alemmas -kampanja". https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b461122f-9082-4bc3-b8ac-97f179e6a631 Talvesta voi tulla hyvinkin kylmä, mutta suomalaisten kukkaroa tuleva talvi 100% varmuudella keventää oikein kunnolla. Toisaalta mieltä lämmittää kun ajattelee kuinka maailmaa pelastetaan viisimiljoonaisen kansan uhrauksilla.

2) Tämä horo taitaa olla monelle jo entuudestaan tuttu, ja jutut eivät ainakaan ole muuttuneet yhtään. Minun on vaikea sanoa kummasta on kyse; joko henkilöon täysin todellisuudesta irtaantunut tai sitten hän ymmärtää todellisuutta liiankin hyvin. tietää että on nykyasemassa täysin teflonia, ja käyttää sitä surutta narsististen piirteidensä tyydyttämiseksi. Niin paksua puppupaskaa nuo kommentit että jotenkin kallistun ehkä 50/60 jälkimmäiseen..

3) Jep, aseet pois asteittain tavallisilta kansalaisilta niin jäävät kunniakansalaisten, niiden kultamunien yksinoikeudeksi. Noinkohan mikään muu maa meinaa tuota komission päätöstä noudattaa?

4) Se on helppo naureskella kun on riittävästi etäisyyttä tuohon ryssälään ja hyvin aseistettu maa siinä puskurina.

t.Puupääukko

Anonyymi kirjoitti...

tervehdys, jäi mainitsematta kohtaan 1): jännä nähdä kuinka fempsahallitus suhtautuu siihen että jo ainakin pari paikallista sähkölaitosta (Kerava ja Seinäjoki) ovat tehneet sen päätöksen että tuottavat sähköä vaan omaan kuntaan ja pyrkivät täten pitämään kuntalaisten sähkölaskut maltillisina. Eli siis tuottavat kuntalaisille sellaista palvelua joka kuuluu kunnan tehtäviin... Pörssiyhtiöille myydyillä voimalaitoksilla ei tätä mahdollisuutta luonnollisesti ole, mutta mielenkiinnolla odotan koska tuohon yritetään puuttua jollain sähkömarkkinoiden vaarantamisella tai oma etu ensin on vahingollista ukaasilla.

t.Puupääukko

-TR- kirjoitti...

Kyllähän tässä leikitään tulella sillä tässä viritellään todellista aikapommia sillä energia-, ruoka- ja polttoainekriisi on niin ilmiselvästi manipuloitu tarkoituksellisesti luotu tilanne että monien ihmisten lojaliteetti esivaltaa kohtaan voi olla kovalla koetuksella.

Anonyymi kirjoitti...

Kohdasta 3 eli niistä lyijyhauleista tuli mieleen:

Joskus 1980-luvulla, siihen aikaan kun siirtymistä lyijyttömään bensiiniin vasta suunniteltiin, Pahkasika-lehdessä esiteltiin toinenkin "ympäristöystävällinen" uutuus: lyijytön patruuna. Siitä oli kuvakin, ja siinä kuvassa se "patruuna" oli pelkkä hylsy.

Sellaiset eivät sentään liene tulossa käyttöön lyijyllisten tilalle.

QroquiusKad kirjoitti...

Verataessa haulimateriaalien ominaisuuksia keskenään voidaan havaita laadun kulkevan käsikkäin hinnan kanssa:
paras haulimateriaali on platina, seuraavana tulee kulta ja sitten hopea.

Tällaisilla hauleilla saattaa kiehtoa jotain öljyemiiriä tai oligarkkia, eikä muilla olekaan oikein siihen varaa.

klova kirjoitti...

Fortumin olisi tietysti pitänyt viheltää peli poikki jo heti tammikuussa kun Uniper pyysi ensimmäiset 4+4 mrd, puolet lainana ja puolet takauksina.

Vaatia Uniperin pilkkomista ja riskien pienentämistä. Vieläkään ei taida olla selvyyttä edes siitä tiesikö tai tajusiko hallitus ja vastuuministerit asiasta mitään ja vaivautuiko kukaan edes kertomaan asiasta heille.

Viimeistään Tuppiraisen olisi pitänyt kertoa Saksalaisille, että Fortumin ja Suomen hallituksen puolesta Uniper saa mennä konkurssiin ja Suomi ei ryhdy Saksan takaajaksi. Ja koska Saksa ei voisi Uniperia päästää nurin, koska sen mukana kaatuisi koko eurooppalainen energiamarkkina johdannaisineen pelkästään Uniper 180 mrd johdannaisia taseessa, niin Saksa olisi ollut pakotettu myönnytyksiin. Ikävää oman edun tavoittelua, mutta näinhän Italia tai Ranska olisi tenyt ja Islanti teki pankkikriisissään 2008.

Koko ongelmahan johtuu siitä, että valtionyhtiöitä ohjaavat ihmiset joiden työkokemus rajoittuu kunnallisiin suojatöihin. Joku Fortum pitäisi joko yksityistää täysin tai pitää täysin yhtaiskunnan hallinnassa. Täysin yksityisenä sillä ei olisi projekteissaan aina varmuutta siitä, että kun shit hit the fan valtio tulee apuun. Ja valtionyhtiönä omistajan tehtävä olisi valvoa ettei yhtiö tekisi muuta kuin pitäisi yllä sähköinfraa ja voimaloita Suomessa.

Uniper maksoi Fortumille 9 mrd ja 8 mrd annettiin hätäapua. Eiköhän tuonne vielä jokunen miljardi uppoa ja sopimuksen mukaan Saksa saa lunastettua Uniperista vähintään mukavan osuuden muutamalla sadalla miljoonalla.

Tyhmien eväät syödään aina ensin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Rouva Anolle, denalle, maallikolle, Qroquius Kadille, Samu mäkiselle, Tapsalle vaan, Pyssymiehelle. labrotalle, Puupääukolle, TR:lle, Ano2:lle ja klovalle & kiitos hyvistä kommenteista, lisäyksistä ja huomioista.

Anonyymi kirjoitti...

Tiennyt itse että menee Instagramiin.
En voi oikein ymmärtää, mutta kait sille
on tarve. Ottaa kuvia omasta juhlimisesta.
Tukea tanssimiseen.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/janita-autio-kommentoi-bilekohua-en-ole-koskaan-kayttanyt-huumausaineita/8491958
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hillary-clinton-julkaisi-paaministeri-marinia-tukevan-tviitin-keep-dancing-sanna/8497128

Anonyymi kirjoitti...

Ottiatuota sano. Ydinvoima olisi lähes puhdasta, riipuen vähän, että mihin ne käytetyt aineet haudataan. Meillähän on tulossa siihenkin sijoituspaikka. No nuo isot laitokset ovat, niin no, "tuulella käypiä" kuten Olkiluoto. Miksi ei tehdä sellaisia pieniä kuin esim. jäänmurtajien, sukellusveneiden yms. voimalat? Pieniä värkkejä sinne missä tarvitaan, vaikka joka toiseen kortteliin puskemaan lämpöä ja hukkalämpö lämmittämään vaikka kurrosen sanna pirttiä ettei tarvii kylmällä lattialla nuhhia.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Ei onnistu Fortumin tervehdyttäminen niin kauan kun Tuppurainen on Tappuraisen takuumiehenä. (Vanha suomalainen sanonta).

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Huru-ukolle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Kiitos linkeistä.

Huru-ukko: Nämä minireaktorit voisivat olla kyllä varteenotettava vaihtoehto.

Ano2: Ei taida niin.

Anonyymi kirjoitti...

Hallitus ehdottelee "täsmätoimia" joilla helpotetaan pienituloisia sähkön ja polttoaineiden hinnankorotuksista johtuvaa ahistusta. Verojen alennus kun olisi liian kallista puuhastelua ja olisivat verrattavissa haulikolla ampumiseen. Osuisi minne sattuu.

Minusta asia on täysin päinvastoin. Verojen alennus auttaisi kaikkia, varakkaita vähemmän ja varattomia enemmän ja mm logistiikassa alennukset kertautuvat. On unohdettu että verotulot ovat hintojen moninkertaistuessa myös lisänneet verotuloja paljon. Mutta onhan se kivaa kierrättää ihmisten rahat valtion kautta. Ja vielä, nämä "täsmätoimet ovat enemmän kuin haulikkoammuntaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Olet täysin oikeassa. Ja voi kysyä että mitä ne täsmätoimet ovat, mihin ne kohdistuvat ja tuleeko niitä koskaan?

Anonyymi kirjoitti...

Hienosti menee. Illan uutislähetyksessä oli juttua pohjoismaisesta ministeritapaamisesta. Energiakriisiin haetaan ratkaisua lisäämällä voimakkaasti tuulivoiman määrää. Taisipa jossain olla äänessä myös surullisen kuuluisa ministeri Tuppurainen, jonka mukaan ilmastotavoitteista ei luovuta edes kriisiolosuhteissa.

Hulluja kaikki. Ensi talvena kenellä klapit loppuu, polttakoon kirjoja ja jos nekin loppuu hakekoon pankista lainaa ja polttakoon rahaa. Sitähän ei kai tarvitse maksaa takaisin, eikö se niin ollut?

maallikko

QroquiusKad kirjoitti...

Onkos tässä nyt liikkeellä kenties vähän sellaista meininkiä, että tehdään ensi talvena lukuisten suomalaisten asuminen tahallaan mahdottomaksi, että heidän on myytävä kotinsa pilkkahintaan?
Minkähän tahon ostettaviksi mihinkähän tarkoitukseen?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys maallikolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

maallikko: Valitettavasti tulevaisuus näyttää juuri tuolta. Hallitus ei reagoi kriisiolosuhteisiin vaan se on itse kriisiolosuhde.

Qroquius Kad: Jaa-a, sitä joutaa miettiä. Talojen myyntihinnat eivät ainakaan olisi kovin kaksisia. Vaan minnekäs ihmiset muuttaisivat kotoaan? Johonkin helvetin lähiöluukkuun?

Anonyymi kirjoitti...

Eu:ssa ja Suomessakin asiantuntijat lyövät nyt viisaita päitään yhteen yrittäen keksiä keinoja sähkön hinnan laskemiseksi. En ole vielä kuullut, että ollenkaan puhuttaisiin tuotannon lisäämisestä. Se kun vaatisi fossiilisia ja sehän ei käy koska uskonnon mukaan on parempi, että ihmiset paleltuvat kuoliaaksi ensi talvena kuin, että 100 vuoden päästä keskilämpötila olisi asteen murto-osia korkeampi. Mokomatkin saatanan kommunistit .

QroquiusKad kirjoitti...

Pelkäänpä pahoin, että tavoitteena olisi kerätä väkeä juurikin Hell-Sinkin kuutioasuntoihin, pois sieltä pirulliselta maaseudulta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Jep. Koko energiainfrastruktuuri pitäisi muuttaa kerralla joksikin, jota ei ole edes olemassa ja vielä näillä leveysasteilla. Mielettömyyttä.

Qroquius Kad: Ainakin se olisi vihervasemmistoa miellyttävä oheisvaikutus.

Veikko kirjoitti...

Eurooppaa vaivaava energiakriisi johtuu aika pitkälle Venäjälle määrätyistä pakotteista. Varmaankin kuviteltiin, että Venäjä on Neuvostoliitto, jossa ei toimi oikein mikään. Venäjä tarvitsee enemmän Eurooppaa kuin Eurooppa Venäjää.

Ville Haapasalo kertoo kirjassaan Ville maailman markkinoilla, kuinka joku hänen kaverinsa ihmetteli, miksei Venäjällä voisi perustaa kanalaan. Hänelle selvisi pian, ettei kanalasta saisi kauppoihin mitään, koska ei ollut sopivaa teurastamoa ja kylmäketjua. Siksi maaseutu ja maatalous olivat kehittymättömiä.

Putinin lähipiirissä joku sai oivan aatteen. Jos talousrikollinen tuo rahansa Venäjälle ja investoi maatalouden tai elintarviketeollisuuteen, niin vanhat rikokset saa anteeksi. Nykyään Venäjä on maailman suurimpia elintarvikkeiden vientimaita. Muutenkin Venäjä on kehittynyt Haapasalon mukaan valtavasti 1970-luvun ahdingosta.

Kannattaisi pysähtyä miettimään, kumpi näistä pakotteista kärsii enemmän Venäjä vai Eurooppa.
Yhdysvalloille sopii oikein hyvin, jos Eurooppa tuhoaa oman taloutensa. Vihreillekin tämä vihreä siirtymä sopii oikein mainiosti.

Kun ihmisiä alkaa kuolla Euroopassa nälkään ja kylmyyteen, niin aivan varmasti erilaisten ääriliikkeiden kannatus kasvaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veikko. Kyllä tuohon pitää lisätä yleinen EU:n ilmastohysteria ja myös liiallinen sitoutuminen venäläiseen energiaan. Nuo pakotteethan ovat sinänsä puraisseet Suomea ikävästi jo kauan aikaa mutta eihän niitä lähitulevaisuudessa pureta. Kun sota on kesken niin korkeintaan lisätään.

Veikko kirjoitti...

Kannattaa myös muistaa, ettei Venäjän ole mikään pakko myydä Eurooppaan mitään. Kiina ja muu maailma voi ostaa kaiken, mitä Venäjä myy. Hiljan Ukraina yritti saada YK:n tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen, eikä saanut mukaan kuin länsimaat.

Jos Venäjä kääntää Euroopalle selän, niin mistä Eurooppa oikein aikoo energiansa ostaa? Yhdysvaltain energiaministeri pyysi tai käski öljynjalostajia lopettamaan viennin Eurooppaan, jotta bensanhinta ei enää nousisi Yhdysvalloissa. Kanada ilmoitti, ettei voi myydä enempää kaasua.

Kumpi kaatuu ensin, Venäjä vai EU?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veikko. En lähde ennustamaan Venäjän tulevaisuutta. Ehkä tosin näet sen jotenkin aurinkoisten lasien läpi. Joka tapauksessa hyökkäys Ukrainaan oli siltä käsittämätön moka. Mitä EU:hun tulee niin sen kaatumistahan minä olen kannattanut jo iät ja ajat. Oliko se jotenkin epäselvää?

Ekku kirjoitti...

Riskaabeli suunnitelma siinä mielessä, että jos täältä syrjemmästä viedään puolipakolla väkeä johonkin "mamulähiöön", niin nämä muuttajathan äänestää kohta kaikki Perussuomalaisia tai sitten ryhtyvät johonkin ulkoparlamentaaliseen toimintaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ekku. Näin voisi järjellä ajatella mutta suomalainen hallintolammas saattaisi nukkua vielä silloinkin. Seuraavat vaalit kertovat paljon.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009039767.html

Ei näy vielä keinovalikoimassa tuotannon lisäämistä. Verokikkailua vain mikä on tietenkin lähes hyödytöntä. Itse kuulun niihin onnekkaisiin joiden sähkölasku nousee vain 200%. Hallituksen tukitoimien ansiosta sähkölaskuni nousee siis ainoastaan reilut 180% Jee, kiitti hallitus. Vaikka onhan tämä lyhytnäköinen linja ollut aikaisempienkin hallitusten linja, että ei siitä voi pelkästään Marinia ja tyttösiä syyttää. Mutta kyllä viimeistään nyt olisi aika laittaa energiapolitiikka täysin uusiksi. Tuli mieleen tästä sellainen monikulttuurinen kulma, että nyt kun elämä Euroopassa ankeutuu ihan jokaisella niin näemmekö kiittämättömän muslimipopulaation repivän ihokkaansa. Näemmekö mellakoita ennennäkemättömässä mittakaavassa. En pitäisi aivan tuulesta temmattuna. Hyvä puoli siinä on, että kyllä sitten otetaan jo fossiilisetkin käyttöön jos kunniakansalaiset suuttuvat.

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa vielä mieleen tämäkin kippi.
https://m.youtube.com/watch?v=FfJv9QYrlwg
Siinä Eu eliitti naureskelee pilkallisesti kun heille kerrotaan itsestäänselvyyksiä. Miten nuo pystyvät olemaan noin ylimielisiä. Eivät ymmärrä asiaa, joka on itsestään selvä jokaiselle peruskoulun käyneelle. No siinäpä tietenkin juurisyy nykytilanteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Veikko on lukenut huolella tehtaankadun uudet ohjeet... Sodan kiistämisen jälkeiseen vaiheeseen on siirrytty.

Anonyymi kirjoitti...

Kumpi kaatuu ensin, Venäjä vai EU?
Kiina. Siellä on jo kaikkien aikojen pankkikriisi tulossa.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Ano3:lle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: En usko että hallituksemme pääsee pakkomielteestään irti. Aiheutti se sitten mitä tahansa.

Ano2: Trump oli täysin oikeassa. Ketä naurattaa nyt?

Ano3: Kyllähän se vähän Moskovamieliseltä kuulosti.

Pyssymies: En lähde ennustamaan.