maanantai 16. lokakuuta 2023

LAUMASSA

Hänellä oli hyvä olla.

Hän oli samassa seurassa, samalla tavalla ajattelevassa laumassa. Ja tietysti mahdollisimman julkisella paikalla että kaikki näkivät hänet. Yhtenä monista oikeamielisistä. Tällä kertaa lauma oli kokoontunut julistamaan Palestiinan asiaa. Hän ei oikein tarkkaan tuntenut asiaa mutta uskoi lauman viisauteen. Niin kuin lauman jokainen jäsen. Yhdessä heistä jokaisesta tuli enemmän kuin mitä he olivat pelkkinä tylsinä yksilöinä. Tärkeintä oli olla lauman jäsen.

Hänellä oli hyvä olla.

Hän oli samassa seurassa, samalla tavalla ajattelevassa laumassa. Ja tietysti mahdollisimman julkisella paikalla että kaikki näkivät hänet. Yhtenä monista oikeamielisistä. Tällä kertaa lauma oli kokoontunut julistamaan rasismin ja natsismin vastaista sanomaa. Hän ei oikein tarkkaan osannut määritellä mitä natsi oli mutta uskoi lauman viisauteen koska se osasi sen määritellä. Niin kuin lauman jokainen jäsen. Kas natseja olivat kaikki, jotka eivät hyväksyneet lauman yhteistä pesäajattelua. Yhdessä heistä jokaisesta tuli enemmän kuin mitä he olivat pelkkinä tylsinä yksilöinä. Tärkeintä oli olla lauman jäsen.

Hänellä oli hyvä olla.

Hän oli samassa seurassa, samalla tavalla ajattelevassa laumassa. Ja tietysti mahdollisimman julkisella paikalla että kaikki näkivät hänet. Yhtenä monista oikeamielisistä. Tällä kertaa lauma oli kokoontunut julistamaan ilmastonmuutoksen vastaisia toimia nimenomaan Suomessa. Hän ei ollut varma, että kuinka ne toimet juuri täällä Suomessa vaikuttivat asiaan mutta koska lauma uskoi niin, niin silloin uskoi hänkin. Niin kuin lauman jokainen jäsen. Yhdessä heistä jokaisesta tuli enemmän kuin mitä he olivat pelkkinä tylsinä yksilöinä. Ja siitähän oikeastaan tässä laumassa oli kyse. Joskaan sitä ei saanut koskaan tunnustaa ääneen. Eikä hän välttämättä itse sitä täysin tajunnutkaan. Mutta saihan hän olla enemmän kuin osiensa summa. Tärkeintä oli olla lauman jäsen.

Hänellä oli hyvä olla.

Hän oli samassa seurassa, samalla tavalla ajattelevassa laumassa. Ja tietysti mahdollisimman julkisella paikalla että kaikki näkivät hänet. Yhtenä monista oikeamielisistä. Tällä kertaa lauma oli kokoontunut polvistumaan, kumartamaan ja ryömimään amerikkalaisen BLM:n edessä ja pyytämässä anteeksi osuuttaan mustien ikiaikaiseen kärsimykseen. Hän ei oikein tarkkaan tiennyt, että oliko Suomessa koskaan ollut mustia orjia mutta uskoi lauman viisauteen. Niin kuin lauman jokainen jäsen. Sillä pesäajattelu ei ollut koskaan väärässä. Yhdessä heistä jokaisesta tuli enemmän kuin mitä he olivat pelkkinä tylsinä yksilöinä. Tärkeintä oli olla lauman jäsen.

Hänellä oli hyvä olla.

Hän oli samassa seurassa, samalla tavalla ajattelevassa laumassa. Ja tietysti mahdollisimman julkisella paikalla että kaikki näkivät hänet. Yhtenä monista oikeamielisistä. Tällä kertaa lauma oli kokoontunut julistamaan feminismin sanomaa ja setämiesten naisiin kohdistamaa sortoa. Hän ei oikein tiennyt että ketkä rahoittivat hänen sukupuolentutkimuksen opiskelunsa mutta hän tiesi lauman tietävän että tunne sorrosta oli riittävä. Niin kuin tiesi lauman jokainen jäsen. Sillä pesäajattelu, varsinkaan feministinen pesäajattelu ei ollut koskaan väärässä. Yhdessä heistä jokaisesta tuli enemmän kuin mitä he olivat pelkkinä tylsinä yksilöinä. Tärkeintä oli olla lauman jäsen.

Hänellä oli hyvä olla.

Kunhan hän vain muisti ettei koskaan puhuisi, kirjoittaisi eikä ajattelisi laumaa vastaan. Sillä lauma vihasi lauman luopioita enemmän kuin mitään muuta. Mutta hän tiesi olevansa turvassa sillä hänellä ei ollut kykyä ajatella omia ajatuksia. Hän oli osa pesäajattelua eivätkä lauman ulkopuoliset faktat sitä koskaan horjuttaisi.

Niinpä hänellä oli hyvä olla.

Kiitokset Strix Senexille inspiraatiosta.

15 kommenttia:

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Kunpa ymmärtäisimmekin nuo kaikkein yksinkertaisimmat ja siksi vaikeimmin ymmärrettävissä olevat tosiasiat ihmisyydestä. Siis ettei ihmisyys ole yksi ja sama, vaan kehitysominaisuus.

Kaikki kehittymättömät kulttuurit ovat sosiaalisesti sitovia, niissä vallitsee vahva yhdenmukaisuuden paine, ja yhteisömoraali on laadultaan ankaraa mekaanista normimoraalia, jossa kielletyt ajatukset, sanat ja teot tuomitaan jumalien antamilla valtuuksilla ja tämä pyhitys on tabu, jota kukaan ei saa kyseenalaistaa.

Vasta yhteisöjen paikoilleen asttumisen ja maanviljelyn myötä yhteiskunta instituutioineen syntyi, ja se oli alku sille kehitykselle, jossa työnjako toi mukanaan roolien eriytymisen ja se taas nosti yksilölliset erot positiivisiksi arvoiksi -- ja tuo ihmisen kulttuurievolutiivinen kehitys sitten huipentui eurooppalaisen uuden ajan individualismiin, jonka tuottamat ajatustyökalut muuttivat maailmaa ja ihmisen elinehtoja miljoona kertaa enemmän kuin mitä ne olivat muuttuneet ihmissuvun koko siihenastisen miljoonan vuoden kehityshistorian aikana.

Ja toden totta -- nyt siis me eurooppalaiset olemme ihan vapaaehtoisesti luopumassa tästä aivan ainutlaatuisesta historiallisesta perinnöstämme, ja annamme yhteiskuntiemme hajota kun kehitysmaista vielä tällä vuosisadalla satojen miljoonien suuruusluokkaan kasvava kansainvaellus hautaa Euroopan alleen.

Olemme puolustuskyvyttömiä sitä vastaan. Olemme noituneet ymmärryksemme yliyleistävillä yleiskäsitteillä, ja kun annamme omien yhteiskuntiemme taas taantua takaisin keskiaikaisen teokratian mielenmekanismeihin, ja niihin kuuluva absoluuttisen oikeaoppisuuden tarve sokaisee kaikkein viisaimmatkin ajattelijamme, akatemioista alkaen.

Individualismi on muuttunut sokeaksi individualismiksi, ja tosiasiassa individualismista on tullut juuri tuollaista yhdessä tunnustettua tunnustuksellisuutta, jota lammaslaumat hyvin kuvaavat. Sekään ei tietysti ole ihan niin yksiselitteinen juttu kuin jo taantunut ajattelumme asiat näkee -- mehän jaksamme uskoa edelleen siihen että kun vain yleisesti tunnsutettaisiin oikeita ideologioita, tilanne paranisi. Mutta ongelmana on juuri tuo tunnustuksellisuus -- ja on todellisuudessa sama mitä oppeja tunnustamme, jos kysymys on vain tunnustuksellisesta ajattelusta.

Joilleki n on vaikea nähdä ja ymmärtää, että esimerkiksi juuri nyt taannumme totalitarismiin "ihmisarvo- ja -oikeusideologioiden" nimissä.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Kiitos osuvasta aikamme menoa kuvaavasta kirjoituksesta. Siitä tuleekin mieleeni suuren neron, Kari Suomalaisen, lausahdus: "En ole sosiaalinen tyyppi. Olen mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä"!!!

Turhautunut Kansalainen kirjoitti...

Loistava! Ja niiiiiiin noita tollasia kuvaava! 😂

Anonyymi kirjoitti...

Tuli mieleen Mr Orwell: "neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa parempi".

Ympyrä oli sulkeutunut.

antti k.

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko noille laumasieluille perustaa niitä huumeidenkäyttöhuoneita tai oopiumluolia, jossa heillä olisi hyvä olla ilman veronmaksajille vahingollista maailmanparantamistoimintaa? Tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi, jos makaisivat pilvessä yhdessä omassa turvallisessa pesässään passiivisina hyvänolon tunteessa.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvan lampaista ei ole juurikaan haittaa, pikemminkin päinvastoin. Jutun muista laumasieluista ei voi sanoa ollenkaan samaa.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Ykälle hyvästä kirjoituksesta.
Siitä onkin piiiitkä aika, kun olen viimeksi täällä ollut kommentoimassa.

Erilaisia laumailmiöitä / kuplaantumisia löytyy joka paikasta, ei pelkästään ”hyvien ihmisten” maailmasta.

Brittiläinen Andrew Tate (joka on lievästi ilmaistuna ärsyttävä egomaanikko, mutta myös älykäs ja verbaalisesti erittäin lahjakas kommentaattori), on osuvasti verrannut valta-/valemedian antaman tiedon varassa eläviä peruskansalaisia Matrix-leffan (sen ekan) patteripopulaatioon. Näille ihmisille korporaatiomedian antama, valmiiksi pureskeltu maailmankuva on se ainoa oikea ja hyväksyttävä näkemys ympäröivästä todellisuudesta.
Tässä analogiassa ei sinällään ole mitään yllättävää, mutta Tate lisää tähän vielä sen, että jos joku menee kyseenalaistamaan hyväksytyn narratiivin, patteripopulaatioon kuuluva henkilö kykenee välittömästi muuttumaan agentiksi, joka pyrkii aggressiivisesti mitätöimällä, vähättelemällä, halveksimalla, räyhäämällä, ym. keinoilla deletoimaan moisen harhaoppisen näkemyksen sekä sen esittäjän. On ollut ihan ovelaa nähdä ihan livenä, miten tällainen muutos oikeasti tapahtuu.

Globaaliksi ilmiöksi muuttunut TDS, jota korporaatiomedia aktiivisesti ylläpitää, on yksi tämän kaltainen narratiivin rikkoja – mainitse Trump keskustelussa, ja nauti likimain spastisista reaktioista!
Eräs agentti-reaktion laukaiseva aihe on ollut taannoinen plandemia ja erityisesti sen myötä kansalaisille jaetut tehokkaat ja turvalliset injektiot (sekä tietenkin naamavaipat & lockdownit + muut hassutukset.) Injektiodogman kyseenalaistaminen aiheuttaa vielä tänäkin päivänä – vaikka muutakin tietoa kuin THL:n jakamaa totuutta on ollut jo pitkään saatavilla – helposti primitiivireaktioita patterikansalaisissa.
Joissain asioissa jopa suuresti arvostamallani Homma-forumilla kuljetaan tiiviisti laumassa määkien. Jos et täydellisesti jaa muiden kommentaattoreiden uskoa kirkasotsaisten ukrainalaissotureiden Lopulliseen Voittoon, leimaudut välittömästi putinistiksi, jonka näkemykset ja argumentit voidaan sivuuttaa pelkkänä Kremlin propagandana.

Ehkäpä pointtini on se, että me kaikki kuulumme joissain asioissa johonkin laumaan, ja varsinainen pähkinä onkin, olemmeko kykeneväisiä havaitsemaan ja ymmärtämään tämän laumaefektin ja sen vaikutukset omaan ajatteluumme.

Suuret kiitokset maailmanmainiosta blogistasi & sen aktiivisesta kommenttiosiosta.
Riku Raunioilla



QroquiusKad kirjoitti...

Ilmiöllä on tieteellinen nimityskin:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Konformisuus

Artikkelissa mainitaan konformismin vastakohta, valheellinen konsensusvaikutus, jossa ihminen ajattelee muiden ihmisten jakavan heidän vaikutelmansa.
Tätä kuvaa parhaiten Professorin ilmastonmuutosuskontoa käsitelleen bloggauksen kommenttiosion raivostunut tyttökirkaisu:
"Jokainen tietää, että ilmastonmuutos on totta!"

Tällainen argumentointi on ollut kautta aikojen tuttua pienten lasten kesken.
Tällä vuosituhannella siitä on tullut tieteellinen perustelu.
Valitettavasti, sanoi Sahtivaari.
Eipä sano enää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Seppo Oikkoselle, Terho Hämeenkorvelle, Turhautuneelle Kansalaiselle, antti k:lle, Anolle, Tapsalle vaan, Rikulle Raunioilla ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Seppo: Jep. Kehityksen, edistyksen ja humanismin nimissä takaisin keskiajalle.

Terho: Kiitos sinullekin ja Kari oli todellinen Näkijä.

Turhautunut Kansalainen: Kiitokset.

antti k: Nykymaailmassa on ikävän paljon yhtymäkohtia Orwellin tuotantoon.

Ano: Ei välttämättä ollenkaan huono idea.

Tapsa vaan: Totta.

Riku Raunioilla: Tervetuloa takaisin kommentoimaan ja nuo olivat erittäin hyviä huomioita.

Qroquius Kad: Tuohon olen törmännyt usein elävässä elämässäkin. Kun joku sanoo että ”no kaikkihan sen tietää” sen voi suomentaa ”minä itse ainakin uskon tähän ja kun sanon noin, niin putsaan sillä pöydän, ainakin omasta mielestäni, älkää hitossa väittäkö vastaan, minä voitin jo”.

Anonyymi kirjoitti...

Rappiolla on hyvä olla
Ei huolet paina ei rasitu polla
Antaudu sinäkin suosiolla
Taikka anna meidän olla!

Tuossa Hassisen kone tietämättään sanoittikin hyvin vihervasurien maailmankatsomuksen.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Mikä ihmeen lauma se Suomea neekeröittää nyt niin maan perkeleesti? Ei ole enää mediaa ilman neekeriä. Muuten kävis mutta maksajat vähenee.

QroquiusKad kirjoitti...

Epäargumenttia voi käyttää myös vahvennettuna:
"Kaikki paitsi sinä tietävät, että...".
Tosin kannattaa olla varovainen, missä sitä käyttää.
Naamatusten se voi väärässä yhteydessä käytettynä aiheuttaa naamakipua.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tapsalle vaan, Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Tapsa vaan: Pitkälti joo. Ja nimenomaan toisten kustannuksella. Noin henk koht minä en ole ikinä pitänyt Hassisen Koneesta.

Ano: Et ole ainoa joka tätä ihmettelee.

Qroquius Kad: Hyvin paljon mahdollista, tosin itse en ole kyllä tuohon koskaan törmännyt.

Ekku kirjoitti...

Noissa vihervasureissa on vaan se paha puoli, että ne ei anna meidän muiden olla, vaan sanelevat omiin traumoihinsa perustuen sen mitä muiden pitäisi tehdä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ekku. Juuri näin on. Ja sekös niitä vituttaa kun se absoluuttinen valta ei jatkunutkaan.