sunnuntai 1. lokakuuta 2023

VIRANOMAINEN VALVOO MUURAHAISKANSALAISTA

Niin. Minähän olen sellainen tyyppi joka ei kerta kaikkiaan voi sietää sitä, jos joku tunkee kärsänsä minun asioihini. Ja tähän kuuluvat myös viranomaiset. Nimenomaan ne. Minulla on siihen muitten syitten lisäksi se hyvä peruste, että olen itse viranomainen ja tiedän että virka ei tuo ihmiselle viisautta. Samanlaisia pölkkypäitä me ollaan kuin kaikki muutkin. Mutta virka tuo viranomaiselle mahdollisuuden tönkiä aivan rauhallisen ja lainkuuliaisen ihmisen elämää. Jotkut varmaan nauttivatkin siitä vallasta.

Yksi uusi tällainen asia on se, jonka sain tietooni vakikommentoija Taisteluvälineupseerin kautta. Se oli mennyt minulta itseltäni ohi. Eli Suomeen ollaan perustettu deaktivoitujen aseiden rekisteri. Ja niistä on tehtävä poliisille ilmoitus viimeistään 15.7. 2024.

Mainittakoon asiasta tietämättömälle lukijalle että deaktivoitu ase tarkoittaa sitä, että sillä ei voi ampua. Se on vain koriste. Maksimissaan lyömärauta.

Itse mietin sitä, että mihin poliisi tällä pyrkii? Kuvitteleeko se, että tällä tavoin vähennetään Suomessa olevien laittomien aseiden määrää?

Poliisin ilmoituksen mukaan jos aseista (tai siis lyömäraudoista) ei tehdä ilmoitusta 15.7. 2024 mennessä niin siitä seuraa rangaistus. Ja herää kysymys, että mikä rangaistus? Tarkoittaako se sitä, että mieheltä viedään myös ampumakuntoiset aseet pois?

Ja kytätäänkö ilmoittautunutta siitä, ettet vaan piru vie ole reaktivoinut asettasi?

Mietin vaan sitä, että oliskohan poliisilla muutakin tekemistä? Tällekään säännökselle eivät rikolliset nakkaa paskaakaan. Se koskee vain lainkuuliaisia kansalaisia.

Kuminauhasta voi tehdä näppiritsan. Kuka valvoo? Missä viipyy kuminauharekisteri?


34 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikä tämä älyttömyys jää tähän, eipä tietenkään!

Jatkossa nämä lyömäraudat on säilytettävä kuten toimintakuntoiset ampuma-aseetkin eli esim. Deko Suomi-kp, joita valtio möi tuhansia, on säilytettävä tyyppihyväksytyssä asekaapissa.

Jaa entäs sitten tykit, kuulen ettet kysy, joten vastaan: näitäkin on samainen sotavaltio myynyt ja lahjoittanut yksityishenkilöille sekä julkisyhteisöille jo sen sata vuotta. Nyt ne eivät enää täytäkään sisämininisteriön poliisihallituksen uusia deaktivoimismääräyksiä, joten ne ovat yhtä kuin toimivia tykkejä ja siten säilytettävä pankkiholveissa tahi vastaavissa tiloissa! Että näin. Meinaan kun ei ole olemassa määräystä kuinka tykki deaktivoidaan "oikein"...

Näin se yleinen lainkuuliaisuus paranee?
Ohjesääntö menee aina järjenkäytön ohitse ja taannehtivuus, se on ollut se lyömäase kansalaisia kohtaan jo hävitystä sodasta lähtien!

Näin saamme maahamme kerralla tuhansia aserikoksia ja rikollisia, näyttäviä asetakavarikkoja, sakkotuloja (rikosseuraamusmaksuineen) sekä lisää MIELIVALTAA päättäjille ja sen polpolle..!


-Tvälups-

Vanha kyynikko kirjoitti...

Taparikolliset on harvemmin aloittaneet vallankumouksia..

Tapio Suhonen kirjoitti...

Jep. Kovasti nauratti/itketti tuo uutinen. Ei noilla deaktivoiduilla vehkeillä ihmistä vahingoiteta, paitsi kuten sanoit, lyömäaseena.
Tosin muistan, iloisella ?? 80-luvulla muuan tyyppi porasi pylväsporakoneessa Lugerin/Parabellumin piipun auki. Otti luvatta isänsä sodasta mukaansatuomia ysimillisiä ja koetti kuinka pelaa: luoti lensi minne lensi ja lukko oli viittävaille päin ampujan näköä.
Kaikkea kannattaa koittaa...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Vanhalle kyynikolle ja Tapio Suhoselle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Juuri näin.

Vanha kyynikko: Ei niitä vallankumouksia tosin dekopyssyilläkään tehdä.

Tapio: Varovaisuus ennen kaikkea.

Kaarlo Markkanen kirjoitti...

Joo joskushan noita reaktivoitiin. Huonostikin reaktivoitu ase on uhka sivullisille. Tosin järkevä muutos olisi tiukentaa deaktivoinnin ehtoja, mikä lienee jo tehtykin. Eli lisää byrokratiaa eikä turvallisuus lisäänny

-TR- kirjoitti...

Suomalaiset ovat erittäin viranomaisuskovaista kansaa. Viranomaisten rehellisyyteen ja kyvykkyyteen luotetaan lujasti. Taannoinen korona episodi osoitti kuinka viranomaisiin luotetaan täysin ehdottomasti.

Toinen äärimmäidyys on sitten Etelä-Euroopan maat joissa viranomaiset lähtökohtaisesti koetaan vihollisina. Ei tietenkään tuokaan hyvä asia ole. Jonkinlainen kultainen keskitie olisi optimi.

Anonyymi kirjoitti...

Näppiritsojen tarkastukset vois yhdistää kompostien tarkastukseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kaarlo Markkaselle, TR:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Kaarlo: Niitä ehtoja on tiukennettu. Itselläni on yksi dekottu konetuliase ja sitä ei saa toimivaksi enää millään.

TR: Suomalaiset ovat tosiaan pelottavan kuuliaisia hallintolampaita.

Ano: Joo, tosin kyllä molempiin hommiin täytyy palkata erilliset akateemiset suojatyöntekijät.

Heikki kirjoitti...

Muistaakseni ikäraja tuliaseille on1890. Vaikka patruunoja ei ole saanut aseeseen sitten 30-luvun.

Joppos123 kirjoitti...

Aika mielenkiintoinen juttu tuo dekojen syynääminen. Mikäli ei nyt ihan eilen ole voimassa oleva aselaki muuttunut niin metsästysaseita jos omistaa alta viiden niin niitä saa säilyttää vaikka sohvalla.
Asekaappi vaaditaan kun asemäärä on yli sen 5 tai jos jokin ase luokitellaan Ervaksi( pistoolit ja sarjatuliaseet).
Jälkimmäissäkin ei ase itsessään ole vaarallinen vaan sen käyttäjä.

Vähän OT:
Kävin vanhoissa maisemissa Pahkajärvellä yhdistetyllä kalastus-ja metsäsysreissulla.
Reppuun jäi kokemusta, yksi teeri ja 1,2 kiloinen kirre Kuuponlammelta.
Nyt on teeri raakakypsytyksessä ja kirre graavautumassa.
Kävin siellä kaverin kanssa vierasluvilla mutta heti kotia tultuani laitoin jäsenhakemuksen vetämään.
Siinä seurassa ei tarvitse omistaa maata. Riittää kun on jokin side Karjalan Prikaatiin ja sehän löytyy.
Siellä tuli oltua uran aluksi 8 vuotta.

QroquiusKad kirjoitti...

Mitähän tällä nyt haetaan?
Ainakin sillä saadaan ruuhkautettua poliisilaitosten lupahallinto niin, ettei uusia aselupia saa kirveelläkään.
Toiseksi aseluvat lähtevät varmasti ja lopullisesti, jos kotoa löytyy ampuma-aseen näköinen metalliesine, jota voi käyttää lyömärautana.

Mitähän muuta?
Poliisin resursseja voidaan yleisesti taas ohjata täysin toissijaiseen tarkoitukseen sieltä missä niitä on edelleenkin aivan liian vähän.
Mutta hei, tämä on vain muurahaiskansalaisen omaksi parhaaksi!
Me parannamme palveluita ja rakennamme turvallista tulevaisuutta!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Heikille, Joppos123:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Heikki: Jotain tuollaista minäkin muistelen.

Joppos123: Näin minäkin miellän tuon aselain mutta virkakoneiston kanssahan mikään ei ole mahdotonta. Ja kiitos reissuraportista.

Qroquius Kad: Tätä lupauhkaa minäkin pelkään. Ja poliisilla olisi varmasti jotain tähdellisempääkin tekemistä.

Ekku kirjoitti...

Itse törmäsin tähän asiaan, kun hankin ihan äskettäin haulikon ja lintukiväärin.
Dekojen rekisteröinti on hullua hommaa. Tulee paljon rikollisia ihan vahingossa, kun tämä monelta jää varmaan tekemättä.
Tuli sertifioidun asekaapin hankinta eteen, kun kokonaismäärä meni yli viiden aseen.
Tuntui aika pahalta maksaa yli 800 kaapista, kun kivääri ja haulikko ei maksanut yhteensä sitäkään. Ei vaan viitsi vanhoja aseita hävittää, kun ne on kuitenkin ihan toimivia.
Eniten tuossa asekaapissa häiritsee, että se ei laadun puolesta todellakaan ole "hintansa väärti", vaan siinä maksetaan siitä sertifikaatista. Sekin lätkä, missä tämä tärkeä numero/kirjainsarja näkyy, on niitattuihan vinoon...
E

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Tuli tuosta Erva-aseesta mieleen hieman selittää sitä mikä se on jos porukka ei tiedä. Se on ase, jonka olet ostanut vaikkapa ei-ervana, eli se ei ole ollut välttämättä erityisen vaarallinen ostettaessa. Ensimmäinen ase jonka ostat on yeensä tällainen, se ei ole ostettaessa erva, koska et vielä saa harrastuksen alussa siihen erva-lupia, mutta toisen aseen ostoluvat voit hakea suoraan ervana jos sinulla on mahdollisuus siinä vaiheessa ervaan eli ehdot täyttyvät ensimmäistä kertaa tai kaapissa on jo erva-ase. Se ase on toimintatavaltaan itselataava, eli se lataa joka laukauksen jälkeen itse itsensä, ampuja vain vetää liipaisimesta uudelleen ja uudelleen kunnes lipas on tyhjä. Itselataavia on monenlaisia aseita, osassa on irroitettava lipas, toisissa ei. Tällainen ase ei ole sarjatuliase eli sillä ei voi ampua sarjaa. Sarjatuliaseeseen ei Suomessa oikeastaan voi käytännössä saada lupaa. Niitä on vain poliisilla ja puolustusvoimilla ja joillakin hyvin harvinaisilla keräilijöiksi laskettavilla henkilöilla. Ampumiseen sellaiselle ei voi saada lupaa. No, siihen Ervaan; sellaisen irroitettavalla lippaalla olevan itselataavan aseen voi muuttaa erva:ksi eli erittäin vaaraliseksi aseeksi. Mikään siinä aseessa ei kyllä oikeasti muutu, se on se sama puoliautomaatti edelleen, mutta tällä Erva-luvalla saat ostaa siihen yli kymmenen patruunan lippaita. Eli vaikket ostaisi niitä lippaita, niin nyt se ase pitää säilyttää sertifioidussa asekaapissa. Ja ne lippaat myös, jotka siihen sitten ostat. Syy siihen miksi tämä menee näin on kai, siis kai koska kukaan ei oikein tiedä, että lainsäätäjä on sitä mieltä että on erityisen vaarallista jos ampuja pystyy ampumaan vaikkapa 30 laukausta lipasta vaihtamatta verrattuna siihen että heidän mielestään ei ole erityisen vaarallista jos ne pystyy ampumaan kahdella lippaanvaihdolla. Siis ilmeisesti. Kaikki eivät usko että lainsäätäjä olisi noin hupsu, mutta muutakaan selitystä asialle ei kukaan ole osannut antaa. Mutta näillä mennään. Harrastaja saa kyllä tuon erva-luvan esim SRA ammuntoja varten, jotka ovat reserviläisten sellaisia vähän todemman tilanteen mukaisia ammuntoja. Reserviläiset eivät omilla aseilaan oikein voi harjoitella sitä mitä reserviläisten tulee harjoitella ilman näitä ns. pitkiä erva-lippaita.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ekulle ja Thorvald Eskilinpojalle & kiitos kommenteistanne.

Ekku: Jep. Itselläni ei ole aseita vielä yli viiden. Mutta se asekaappi kyllä on.

Thorvald: Kiitos hyvästä lisäyksestä.

Joppos123 kirjoitti...

En tiedä miten nykyisin menetellään mutta vielä -90 luvulla aika moni kollega osteli sarjatuliaseita ihan vaan " keräilijä" statuksella. Ei niitä lupia ole peruttu.
Kävin alkukeväästä ampumassa erään kaiffarin Uzi kokoelmalla. Löytyy kaikki microsta tavalliseen.
Eihän niille vehkeille löydy tavallaan mitään perusteltua syytä olla edes olemassa mutta joikkakin niitä on.

Aikoinaan itselläni oli kotona intin luvilla 9mm pistooli, MP-9 ja rynkky patruunoineen. Se oli valmiuteen liittyvä käsketty juttu ja siihen ei ollut aselupaviranomaisilla mitään sanomista.
Komerossa mä niitä säilytin ja patit olivat joko lippaissa tai aseiden vieressä.
Nämä luvat myöntää tapauskohtaisesti joukko-osaston komentaja.

Joppos123 kirjoitti...

Tässä tein jo päätöksen hakeutua entisen kotivaruskunnan metsästysseuraan vaikka matkaa on jonkin verran.
Kävin tässä erään Kantahämeen porukassa vierasluvilla viikko sitten ja ihan ok mutta,
Ne saattavat pitää talkookoneena ja ehdokasjäsenenä vuosia jos et omista maata.
Helpommin pääsee liivijengin jäseneksi.
Kynnysmaksu on jos ja kun hyväksytään jäseneksi tonnin.

Porukka johon hain ei harrasta kynnysmaksuja ja mitään koeaikaa ei ole. Entisiä tai nykyisiä ammattisolttuja kaikki.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Niitä keräilijä statuksia on sen mukaan mitä olen kuullut asioista tietäviltä, nykyään hyvin vaikeaa, ilmeisen mahdotonta?, saada.

Noinhan se on mennyt että näillä uusilla määräyksillä ei ole puututtu vanhoihin lupiin, vain uusien saaminen on muuttunut. Monilla on pitkiä lippaita vanhoilta ajoilta aivan eri määräyksillä kuin mitä tuossa edellä kerroin ja he saavat ne sellaisenaan pitää.

Minulla ei ollut aikoinaan kuin se 9mm FN siinä olalta roikkuvassa harmaassa kotelossa ja siihen lippaat ja patruunat. Ihan komerossa hälyrepun vieressä niitäkin silloin pidettiin, ylähyllyllä ettei ipanat pääse käsiksi. Ja niiden kanssahan ei poliisilla tai muilla lupaviranomaisilla ollut mitään tekemistä.

Anonyymi kirjoitti...

Joukko-osastojen komentajan oikeus myöntää aselupiq poistui vuoden 1998 aselain uudistuksen myötä. Enää ei ole olemassa kuin yksi aselupqjärjestelmä, joka on poliisin ylläpitämä. Sarjatuliaseisiin saa lupia keräilyn, ammatin, museon tai näytöksen perusteella. Nämä luvat myöntää poliisihalitus. Ai mistäkö tiedän..?


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle, Thorvald Eskilinpojalle ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

Joppos123 & Thorvald: Sotavaltiolla tilanne on tietysti vähän toinen. Ihan ymmärrettävistä syistä.

Joppos123: Hyvin moni metsästysseura on nykyisin onneksi tajunnut että jos porukan keski-ikä on 80 niin seuran toiminta tyrehtyy.

Tvälups: Kaikki tehdään aina vain vaikeammaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Aseluvat olivat ennen kortistoina nimismiehen/poliisimestarin kansliassa ja "hädän tullen" ne olisi voitu kätevästi hävittää esim polttamalla...

Nyt ne löytyvät atk-pohjaisina ties mistä (ei varmaan ole hakkeroitu tai myyty tietoja) eikä niitä voida hävittää mahdollisen miehityksen uhatessa.

Lisäksi sinne on taltioitu kaikki aseenosatkin kun nämäkin poliisi tahtoi tietokantoihinsa, kuten asesäilytyksen tiedot osoitteineen ja valokuvineen.
-foliohattu pitää olla jos kokee tämän turvallisuusuhkana! Niinpä...

Registeration leads to confiscation. Onneksi moni koiranomistaja on nakannut paskat tälle ruokaviraston (SIC) koirareksiterille!


-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä liittyykö mitenkään näihin lupiinja muuhun asevouhotukseen, mutta ajallisesti osuu yksiin.
Tyyppi A oli saanut poliisilta luvan ostaa jonkin asehärpäkkeen ja tyyppi B möi sen hänelle. Ja koska luvat ja kaikki ok, ei siinä mitään. Vaan sitten tuli mutta. Ja iso MUTTA. Tämä tyyppi A oli tuon jälkeen alkanut velejilemään jonkun rosvokoplan kanssa ja kaikki hänen asejuttuna pengottiin. Köytyi luvallisia mutta myös luvattomia juttuja.
Nyt tämä tyyppi B joutui liriin, kun oli asionut aivan luvallisissa asioisaa ja kaupoissa tuoin A:n kanssa.
Kaikki ratsattiin ja tutkittiin. Koitetsintöjäkin pari kertaa ym. mukavaa. Ja polliisi ei lyötänyt mitään ja homman piti olla selvä.
Ja v...t sano vatanen.
Nyt, kuusi vuotta myöhemmin syyttäjä onkin keksinyt, että tämä tyyppi B olikin se rosvokoplan varsinainen aseagentti ja asesepää ja mitä kaikea siinä listassa olikaan.
Syyttäjä vaatii taloa ja tavaroita rikoshyötynä valtiolle jne...
Ja vain siksi, että teki laillisen kaupan jostain asehärpäkkeestä sittemmin rosmojen kanssa asioimaan alkaneen tyypi A kanssa.
Ainoa yhtymä rosvokopalaan on tuo aiemmin lainkuuliainen henkilö joka myöhemmin sortui rosmojen houkutuksiin.
No, tässä maassa on ennekin syyttäjillä ollut taipumusta tarinankerrontaan ja sepiitelyyn.
Huru-ukko

Joppos123 kirjoitti...

Tvällärille:
Näin voi olla luvat nykyisin mutta meikän esimerkki oli vuodelta - 91-96 kun vähän ounasteltiin mamutulvaa ryssistä.
Sinänsä kyllä vähän olen erimieltä siinä mielessä, että ainakin vielä hetki sitten esmes MAAVE:n VATI porukoilla oli komentajan luvalla kaikki romppeet kotona, myös aseet patruunoineen. Eikä ne patruunat ihan tavallisia ollut vaan sellaisia jotka läpäisee ihan kaikki käytössä olevat liivit ja kypärät. Syö rynkynpiipun ruvelle aika nopeasti mutta ainahan sen aseen voi vaihtaa.
Liekkö liittynyt ystävällisen naapurimme kyläilyyn Ukrainassa.
Mene ja tiedä.
Voihan myös olla niin, että joskus järki menee voimassa olevan lain ohi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Huru-ukolle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Jumala siunakkoon virkakoneistoa.

Huru-ukko: Minulla on eräs aseita omistava tuttava joka joutui poliisin kuulusteluun kun sattui olemaan kaveri yhden Hell´s Angelsin jäsenen kanssa.

Joppos123: Kiitos lisäyksestä.

Joppos123 kirjoitti...

Huru-Ukon kertomukseen liittyen voi vaan sanoa, että jos olet ostamassa tuliluikkua niin osta joko uutena myymälästä tai todella hyvältä tutulta tai sen kontakteilta.
Ei tarvitse miettiä mitään hämärähommia.
Itse ostin nykyiset metsästysaseeni kavereilta jotka olen tuntenut yli 30 vuotta, molemmat.

Anonyymi kirjoitti...

Virkatehtävien hoitamiseen ei tarvita ampuma-aselupia.
Toimitaan virkavastuulla. Oli se sitten pv tai ptr.

Komentajat saattoivat myöntää osto- ja hallussapitolupia siviiliaseiden (myös sarjatuliaseet) hankkimiseen kuten nimismiehet/poliisimestarit siviileille.


-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

"oikeusvaltio" Suomesta muuten eräs esimerkki.

Kaveri menetti ampuma-aseluvat ja sai sakkoja ampuma-aserikkeestä (säilytti patruunoita verrkovarastossa ja aseet eivät olleet lukitussa kaapissa).

Tasavallan presidentti TH käytti tätä irtisanomisperusteena (päätöksestä ei voi valittaa) koska henkilö ei ole sovelias hallussapitämään ampuma-aseita siviilissä, ei hän voi toimia myöskään puolustusvoimien upseerin virassa.

Mikäli kaverilla ei ollut laillisia aseita niin poliisi ei olisi voinut suorittaa kotietsintää perheriitaa selvittäessään ja löytää näitä kauhean väärin säilytettyjä kamppeita! Kas kun poliisi(mies) voi tehdä ko tutkinnan mutu-perusteella (itseasiassa automaattisesti aina kun järjestelmä näyttää, että kohteessa on luvallisia aseita) kun taas epäiltäessä laittomia aseita on kynnys kotietsintään syyttäjän tai tutkinnanjohtajan harteilla ja edellyttää, että teosta voi tulla yli puoli vuotta ehdonalaista (laiton ase jää alle).

Eräs toinen esimerkki Kuhmosta: nainen ja hänen äitinsä ilmoittivat naisen eksällä olevan laiton ase ja uhanneen tappaa heidät. Ilmoitus ei ylittänyt kotietsintäkynnystä. Eksä ampui molemmat samalla viikolla.

Reilua, eikö? Eikä riko oikeustajua ja lisää yleistä lainkuuliaisuutta...


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Itse olen ostanut omat aseeni ihan aseliikkeestä.

Tvälups: Kiitos lisäyksestä. Reilua niin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vain, aseet ostin aikoinaan itsekin liikkeestä.
Tuossa minun jutussani sekä myyjä että ostaja olivat kauppoja tehdessään aivan laillisilla asioilla kumpikin. Kaikki luvat ja viranomaisvaatimukset täytettynä. Se, että tuo ostaja eli A siirtyi myöhemmin sinne lavealle polulle ei ollut kaupantekohetkellä kummankaan tiedossa. Ei ostajan eikä myyjän. Ja tiedän tuon myyjän eli B:n että kauppoja ei olisi tehty jos olisi ollut epäilystäkään ostajan siirtymisestä lain väärälle puolelle.
KOtietsinnät ja muu hulabaloo alkoi siitä kun samassa kaupunginosassa jossa hän asui, niin muuan kapianen jätti rynkkynsä Hälvälästä tullessaan poiketessaan vakipanonsa luo autoonsa ja sen kävi "enkeli" korjaamassa pois kuleksimasta. Polliisi tutki aikansa asiaa eikä löytänyt mitään huomautettavaa tuon myyjänä toiminenn tyypin hommissa.
Kuitenkin luvat meni harjoittaa aseen osien ja dekojen myyntiä ja ostoa.
Nyt kuusi vuotta myöhemmin syyttäjä on saanut kyhättyä ns. tuhannen ja yhden yön tarinan. Eli aika kauan kesti. Vaan jostainhan se syyllinen on tehtävä. Ja helpoin uhri on täysin sivullinen ja asiaan osaton.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Tuo on hyvä esimerkki siitä kuinka poliisi tuhlaa voimavarojaan tyhjän paskan hiertämiseen ja myös siitä kun virkakoneisto ottaa jostakin tyypistä tukasta kiinni niin sehän ei laske irti.

Anonyymi kirjoitti...

Yksinkertaistetusti noista ERVA-aseista vielä.

ERVA-pistooli: itselataavaa kertatulta ampuva pistooli mihin on kiinnitetty yli 20 ptr vetävä lipas. Vaatii 2 vuoden harrastuneisuuden, ampumaseuran jäsenyyden ja käytännössä SRA- tai Practical-statuksen (näihin sisältyy teoriakoe + ampumakoe). Vaatii myös poliisin hyväksymän AAK:n (ampuma-asekouluttaja) kirjoittaman todistuksen että harrastuneisuus on täyttyy. Eli käytännössä kiikutat ampumapäiväkirjan AAK:lle joka kirjoittaa todistuksen minkä viet sitten lupatädille.

ERVA-kivääri: itselataavaa kertatulta ampuva kivääri mihin on kiinnitetty yli 10 ptr vetävä lipas. Vaatii vuoden harrastuneisuuden + samat muut setit kuin pistoolissa.

Ei-ervoina eli ns. B-luvalle saa itselataavia pistooleja ja kiväärejä esim. RES-ammuntaa varten. Tällöin niissä joutuu käyttämään tynkälippaita. Pistooleissa tämä ei ole niin suuri asia kun perus ysimillisen kapasiteetti on 15-20 väliltä muutenkin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja kiitos lisäyksestä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän päivän uutinen tästä aihepiiristä:
Poliisi ja erävalvojat käyttäneet Tracker -sovellusta metsästäjien valvontaan.

Mitenkäs se meni? Kaikki ovat epäiltyjä jo lähtökohtaisesti ja viranomainen voi käyttää kaikkia haluamiaan keinoja kansalaistensa valvomiseksi?

Eihän tämä sitä tarkoita, ei ne reppuja tutki vaikka saisivatkin siihen oikeuden?

Kannattaa muistella (päivittäin) mitä pastori Niumöller sanoi aikanaan...


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri. Joo, eihän tuo hyvältä vaikuta. Laitetaanpa se linkki:

https://yle.fi/a/74-20052260

Mahtaiskohan poliisilla olla jotain tähdellisempääkin tekemistä?