torstai 30. joulukuuta 2021

RÄKÄNOKKIEN UUSI VUOSI

Siinä kun elettiin sitä kekkoslovakialaisen elämää niin eihän meitä nyrkillätapettavia sen kummemmin vahdittu. Mentiin minne nenä näytti. Kunhan tultiin sovittuun – siis määrättyyn – aikaan kotiin. Nykyäänhän tilanne alkaa olla sellainen että nulikat eivät voi liikkua ulkona kuin kypärä päässä ja kahden metrin liekanarussa.

Samanlainen vahtimaton vaeltelu oli meillä ohjelmana uutena vuonnakin. Me möllit liikuttiin porukalla koska jokainen oli ostanut oman osansa uuden vuoden paukkuja ja kun porukalla liikuttiin niin paukuteltavaakin oli enemmän. Nimenomaan liikuttiin. Se jotenkin kuului asiaan. Kuljettiin aina vähän matkaa, paukuteltiin paukkuja ja sitten siirryttiin vähän matkaa eteenpäin paukuttelemaan lisää. Eli meillä räkänokilla oli hallussa myöhemmin intissä opetettu Tuli ja Liike. Tosin vähän eri mielessä. Lähes kaikilla oli tietysti päällä muodikkaat tummansiniset 1970-luvun lämpöpuvut jotka hetkeksi veivät koko 1970-luvun Suomen Mao-muotiin.

Paukuttelussa oli tietysti tietty protokolla eli se eteni miedommasta voimakkaaseen. Aivan alkuun – ja välipalana muutenkin – heiteltiin tähtisadetikkuja joiden varsi oli taivuteltu koukuksi ja niitä yritettiin saada tartumaan puun oksiin. Jos meille oltaisiin kerrottu että joskus tulevaisuudessa ei edes tähtisadetikkuja saa myydä alle 18-vuotiaille niin kertoja olisi kuullut huomattavan räkäisen pikkupoikien naurun.

Seuraavaksi oli tietysti vuorossa papatit.

Kaikkia papattimattoja ei suinkaan ammuttu kerralla vaan niitä purettiin ja ammuttiin yksi kerrallaan. Jokaisen paukauksen jälkeen tuli tietysti päästää räkäinen nauru. Silloin, kun kokonainen matto ammuttiin kerralla, alkoi nauru luonnollisesti jo paukkeen aikana. Tämän jälkeen siirryttiin noitapilleihin ja kiinanpommeihin.

Sen ajan noitapilli oli väriltään enempi punertava. Ja sen ajan kinureista ei löydy netistä ensimmäistäkään valokuvaa. Se oli sellainen harmaa, pitkulainen ja vastasi teholtaan hyvinkin 1990-luvun tykinjyskyä. Ja ne tykinjyskythän kruunasivat pikkumöllien uuden vuoden.

Nehän olivat tuolloin 1970-luvulla ihan oikeita jytkyjä. Aivan kuin intin tulenkuvauspanokset. Yhteisen tuli- ja liikesession aikana jokainen mölli natusti totta kai merkkareita ja kotiin palattiin kaikki silmät ja sormet tallella. Myöhemmin illalla sitten tietysti seurattiin kun aikuiset ampuivat varsinaisia raketteja. Niihin meillä mölleillä ei ollut oikein varaa mutta mikäs niitä oli katsellessa.

Ja mikäs meidän Kekkoslovakian möllien muutenkin oli vuotta vaihtaa seuraavaksi. Ei meitä kiinnostaneet YYA, ei ETYK, ei YK, ei EEC,ei TUPO eivätkä muutkaan kirjainyhdistelmät. Pääasia että oli kunnon räimettä. Räimettä, jota nykyiset mukulat eivät ylisuojellussa maassamme pääse kokeilemaan.


28 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jep, noitapilli oli tosiaan punertava ja muistaakseni piti käheän-viheltävää ääntä, tosin lyhyen ajan. Kinari oli sellainen hailakan harmaan sininen, keltaisessa, rintataskun kokoisessa pussissa myyty, tupakin paksuinen - ja äkäinen. Papatit juuri kuin kuvasta nähdään. Tykinlaukauksiin en päässyt tutustumaan, mutta tulenkuvauspanokset korvasivat puutteen... mistä vanhemmat "pojat" olivat niitä saaneetkaan? Luultavasti tässä intersektionaalisen ase-avuttomuuden maailmanajassa tullaan ilotulitteetkin kieltämään. Sitä odotellessa mennään pojan kanssa huomenna tärskäyttämään eräskin ranteenvahvuinen kuuraketti taivaalle! Hyvät uudet vuodet Ykälle ja koko köörille!

PS-lehdenjakaja

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, PS-lehdenjakaja. Minusta ne kinurit olivat tupakkia ohkaisempia mutta ei takerruta yksityiskohtiin koska koko asiasta on kymmeniä vuosia. Mutta oikein hyvää uutta vuotta sinullekin. Ja joo, ehkä ilotulitteetkin tullaan kieltämään. Eihän niissä sinänsä järkeä ole mutta mukavia ne ovat. Vaikka itse ei ole niitä vuosiin ampunutkaan. Mitä nyt jätkänkynttilää pihalla polttaa.

Qroquius Kad kirjoitti...

Toisin on Ruotsissa, jossa the Nuoriso™ on keksinyt alkaa ilotulittaa kantaväestöä.
Aseistuksena on metalliputki, jolla sen läpi ammuttava raketti voidaan karkeasuunnata haluttuun kohteeseen.

Luulisi uusruotsalaisenkin organisaatiokyvyn rajoissa olevan ultrakevytsinkojoukkue, joka muodostuu neljästä kolmimiehisestä ultrakevytsinkopartiosta;
ampuja, lataaja ja ammusmies

Ampuja pitelee putkea olkapäällään valiten maalit, lataaja työntää hänen takanaan raketin putkeen sytytyslankaa myöten, sytyttää sen ja työntää vielä vähän syvemmälle ottaen ammusmiehen ojentaman uuden raketin ladatakseen ja sytyttääkseen sen heti edellisen raketin lähdettyä.

Tällainen kokoonpano voi ampua hyvänlaisen rakettikeskityksen vääräuskoisten niskaan varsin nopeasti ja häipyä ennen kuin uhrit alkavat kunnolla tajuta mitä oikein tapahtuu ja mistä. – Vaan mitähän lienee mielessä ollut näillä Tuusulan veijareilla ja keitä ovat mahtaneet olla:

https://hymy.fi/uutiset/tuusulassa-vietiin-hurja-maara-raketteja/

Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä?

Anonyymi kirjoitti...

Jep, olit oikeassa. Se tupakin paksuinen oli muistaakseni myöhempi punainen versio (ja heikompi sellainen) ja se hyvin heikon sininen oli huomattavasti ohuempi. Sekoitin juhlatunnelmassa kaksi asiaa keskenään. Palataan aisaan ensi vuoden puolella. Ja ei: en itseekään haluaisi ampua niitä paukkuja taivaalle, mutta pitäähän se KUN POIKA HALUAA! Isän tehtävä on isän tehtävä.

t. PS-lehdenjakaja

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja PS-lehdenjakajalle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Joo, Ruotsissahan on sitä kevyen mittakaavan sotaa harrastettu noilla ilotulitteilla jo vuosikausia. Saas nähdä, pääseekö Suomi nauttimaan tästäkin kulttuurin kehityksestä?

PS-lehdenjakaja: Pitäähän isän tarjota pojalle paukkuja. Nykyisinhän niitä on vaikka minkälaisia. Silloin Kekkoslovakiassa niitä raketteja ei ollut kuin Hyrylän Ilotulitus Oy:n tähtiraketteja. Hyvin niilläkin kyllä pärjättiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiinalaisia oli useampaa sorttia. liekö eri valmistajien. Yksi mieleenjäänyt oli lyijyinen versio. Siis paperin sijasta se oli kääritty lyijyfolioon. En tullut koskaan kysyneeksi urheiluliikkeltä mistä oli pommi kotoisin. Ilahduttavan kova ääni oli näissä.

Noitapillejä ammuttiin kardemummaputkiloista ja yhtenä vuotena husqvarnan 16 kaliberisella, ruosteisella, iskuripiikkinsä hukanneella.

Ja noita ilotulitteista varallisempia, tähtisadetikkuja sidoimme koko paketin nipuksi, käänsimme langat ulospäin naaraksi ja nakkasimme puunlatvaan. Oli komia.

Viimeisen tulite ikinä oli 6" pommi, illan viimeinen, viimeisenä vuonna kun olin myynyt pommeja. Siihen loppui pommittelu, en suostu maksamaan täyttä hintaa, kun tiedän niiden katteet. Ja se ISON pommin myynti loppui, maksimikokoa pienennettiin. Mutta oli se pommi, toista metriä korkea, kun se toimi ensin kuului maasta KOVA, kumea pamaus. Sitten ei mitään, naapureiden kälkätyskin hiljeni, Sitten korkealla taivaalla, zeniitissä välähti ja koko taivas oli hopeista ja kultaista tähteä täynnä, horisontista horisonttiin, Ja sitten taivaalta kuului se ääni, kumea, KOVA, jyräys!

Siihen loppui ilotulittelu, pommien kokoa pienennettiin ja muutenkin kiinnostus oli hiipunut. Aika aikaa kutakin.

80-luku oli hurjaa aikaa, naapurissa oli veneilijöitä, ampuivat isoja laskuvarjoraketteja taivaalle, toinen naapuri paukutti valopistoolilla ja minä kaverin kanssa kahdella pumppuhaulikolla apolloja ja signaaleja taivaalle. Raketteja sekaan ja bengaalitulet roihusi. Sitten meni kieltoon punainen bengaali, valoraketit kiellettin myös. En tajua miksi, järvet on jäässä, eikä muilla kuin veneilijöillä ole radiottomassa kulkupelissä raketteja. Uutena vuotena ei ole kai ikinä ollut haveria täällä sisämaassa. Ahvenanmaala laivat seilaa ja raketteja saa ampua uutene vuonna, siellä saa käyttää kai järkeä.

Parempaa Uutta Vuotta kaikille - ja muistakaa äänestää!

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Kieltoja odottaessa ostin jo muovikassillisen kunnon jymiä, että pääsee tunnelmaan ! Kossupullo tietty korkataan ensin pojan kanssa ja sitten tuvetaan mällihommiin. Ja jos paukut mielestämme loppuu kesken, niin annetaan 7,62:lla vielä lisää vauhtia iltaan. Tämä siis huomenna, jonka jälkeen alkaakin tipaton tammikuu!

Anonyymi kirjoitti...

Olikos ne koiranpommeja nimeltään, ohueen paperiin kääritty, pieni paukkuaine+pieni lyijypaino, heitettiin jotain kovaa alustaa vasten niin pamahti. Sellainen noin peukalonpään kokoinen.
Muutamaa isompaa julkisen vallan järjestämää olen ollut katselemassa, esim. kun Forssasta tuli kaupunki, siellä paukkui. Sittemminhän siitä tuli taas vorssa:)
Muistelee Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Kiinanpommi tuli laitettua laivamalliin. Parin minuutin kuluttua otin kädelle kun ei se räjähtänyt ja silloin pamahti.Onneksi tuli vain haava otsaan
Tykin laukaus tynnyriin, tulos lihava tynnyri. Olihan voimaa.
Spray purkki lakkaa nuotioon, pamaus ja purkki avoimeen kaivoon, ei kerrottu

Anonyymi kirjoitti...

Ah. TUlipa niin lapsuus mieleen tästä. Paukuteltiinhan sitä, mutta ainakaan meidän "jengi" ei koskan syyllistynyt minkään hajoittamiseen paukuilla. Oli siis käytössä vapaus ja vastuu. Se tuntui myöhemmiltä sukuolvilta puuttuvan. Kiitos hyvistä kirjoituksista.
t.v. Rappio Dali

Anonyymi kirjoitti...

Räkänokkana 1970-luvulla ostettiin ja myytiin ilotulitteita jo ennen joulua. Muistanette?

Silloin taisi olla meillä "sallittu" tuliteannos määrä niin, että sain yhden tai kaksi papattimattoa (jotka tietenkin purettiin yksittäisiksi papateiksi), kymmenisen noitapilliä, kourallisen kiinalaisia ja jonkun yksittäisen tykinjytkyn.

Näillä sitten sai edellisvuoden katossa roikkuneet ja pölyttyneet koottavat lentokoneet kyytiä. Silloiset noitapillit (ainakin minulla) olivat usein kierovartisen sinertävän tikun päässä ja lentelivät minne sattui. Muutama kiinalainen teipattiin yhteen ja tulilangat kiedottiin samoin.

Vanhempanit eivät olleet mitenkään halukkaita ampumaan rahaa taivaalle. Meillä olikin yleensä aina asuinalueen surkein ilotulitus muutamalla pienellä raketilla. Ja se aina harmitti. Näin myöhemmällä iällä on itselläni paukuttelu jäänyt vuosi vuodelta vähemmälle. Tänäkään(?) vuonna niitä tuskin ostan, vaikka Ääs-kaupasta saisi ko.hankinnoista boonusta.

Viimeksi olen tainnut ostaa omaksi ilokseni parikymmentä vuotta sitten tuolla Aasian suunnalla toimiessani ja kiinalaisen uuden vuoden tienoilla kunnon ja "ei taatusti niitä TUKES:in hyväksymiä" jysäyksiä. Suuremmat siellä suuntaa vapaasti myytävät mahtuvat tuommoiseen 100 mm viemäriputkeen.

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Intistä joskus, vaikkei uusivuosi ollutkaan, tarttui mukaan sähköinen tulenkuvauspanos. Siis semmoinen leikki-sähkönalli. Tulin lomille, ja viritin nallin johdot poikamiesboksini kattolampun sokeripalaan,ja teippasin nallin kattoon. Sitten vain kylille, kaverien ja k-kaupasta saatavan ruskean juhlajuoman hakuun. Olihan lomillepääsy sinänsä jo juhlan arvoinen.

Kämpille tultiin kaverien kanssa, ja hämärää kun oli, tuumasin muina miehinä kaverille että, "laitas valot"
Hyvinhän tuo pamahti, ja jätkät tietty loikkasi metrin ilmaan. Niin hauskaa ei ole ollutkaan, ennenkuin anopilla tissit mankelin väliin jäi.

Hyvää uuttavuotta vaan kaikille
T. Ymmi

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys, ja mukavaa uutta vuotta Ykälle ja blogin seuraajille!

Saas nähdä joko on viimeinen vuosi kun pommeja saa enää paukutella, kansalaisaloitehan on ollut vetämässä jo pari vuotta ja jos iltapuluun on uskominen niin kaikki pykälätkin jo periaatteessa valmiina: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2ab51f1c-dc9c-4827-9cd5-193482f50446

Eipä tuo olisi ensimmäinen kerta kun pieni vähemmistö kusee enemmistön muroihin, oikeastaan enemmän maan tavasta kyse. Ainakin meidän nuoriso odottelee jo innolla iltaa ilotulitepusseja kierrellen.

PT-Media raportoikin jo uusruåtsalaisten tavasta tervehtiä paikallista poliisia, eli miksei tuo Suomeenkin rantautuisi: https://pt-media.org/2021/12/30/114713/

On ne vekkuleita.

Parempaa uutta vuotta toivottaen!

t.Puupääukko

Juha kirjoitti...

Hyvää Uutta Vuotta Yrjölle myös!

Juu nääs aikoinaan oli vuodenvaihde vaarallista aikaa huonommin onnistuneille pienoismalleille, jotka pääsivät viimeisille lennoilleen noitapillien avustuksella! Niitä tuli teippailtua siipiin ja suihkumoottoreihin kiinni ja voi sitä riemua, jos se yhtään riitti liikuttamaan muovimallia hangen päällä :) Papaatit oli varattu pienten vaurioiden, „osumien“, simulointiin ja kiinari rungon sisällä viimeisteli polttoainetankkiosumalla kohteen täystuhon…

Tykinjysyjä ei meillä annettu alaikäisille, paitsi valvovan silmän alaisuudessa sellaisen sai käydä sytyttämässä. Jännää toimintaa, kyllä vain!

-Juha

Mito Islam kirjoitti...

Naskalina ison kylän lähiössä asustellessa ympärivuotista hupiahan se paukuttelu oli, rahavarojen salliessa pikänsillan kupeessa olevasta pilailupuodista papatit, kiinalaiset (kahta mallia ohuet hopeiset ja paksummat pahviset) ,muutama tykäri ja kieppi tulilankaa matkaan, takaisin lähiöön jonkun joutomaan hiekalle monen natiaisen voimin rakennettiin tuntikausia sotatannerta, koottavat lentokoneet,tankit jeepit ja pikkusotilaat asemissaan ja panostettuina puretuilla papateilla ja kiinalaisilla yleensä yksi tykäri loppuhuipennuksena, langalla kaikki lataukset sarjaan, nöösipojat rinkiin ja tulta munille, muutaman kymmenen sekunnin paukkeen jälkeen tarkasteltiin tuhojen laajuutta hihkuen ja nypittiin muovinpaloja ihosta.
Uuteen vuoteen panostettiin sitten ankarammin, punttikaupalla tulitikun päitä jauhoksi tiiviisti tukevan pahvihylsyn sisään, tykärin tulilankaa viritykseen, puolenyön aikaan hieman syrjemmälle kännisistä setämiehistä raketteineen, tulta lankaan, kädet korville ja vertseisauttavan pamauksen jälkeen armoton käkätys perseilleen lentäneille sedille. Taisipa eräänä uutenavuotena sinivuokot käydä kyselemässä oliko kyseessä dynamiitti?
Näin jälkikäteen ajateltuna aika vähillä vaurioilla sitä lapsuudestaan selvisi.

Ekku kirjoitti...

Samat oli kujeet vielä 80-luvun lopullakin.
Sädetikuista sai tehtyä hyvän ilotulitteen murentamalla niitä tyhjään filmipurkkiin, vähän hienonnusta ja sitten reikä kanteen, josta yksi sädetikku pystyyn sytyttimeksi.

Tulee komea tulisuihku.

Toinen hyvä konsti oli laittaa iso kiinalainen teipillä kiinni sädetikkuun ja heittää se sitten väärästä päästä sytyttämisen jälkeen puu oksaan roikkumaan. Siellä se sitten hetken päästä posahti komeasti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Terho Hämeenkorvelle, Huru-ukolle, Ano2:lle, Rappio Dalille, hepalle, Ymmille, Puupääukolle, Juhalle, Mito Islamille ja Ekulle & kiitos jaetuista muistoista sekä oikein hyvää ja rauhallista uutta vuotta.

Qroquius Kad kirjoitti...

Parempaa uutta vuotta kaikille asianosaisille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Toivotaan näin.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008511588.html Kymmenen yhtä vastaan, että kyse on kunniaväkivallasta, ja sekä uhri että tekijät ovat uussuomalaisia.

kertsu59 kirjoitti...

Hyvää uuttavuotta Yrjö ja kaikki lukijat! Tarinat jatkunevat myös uuden vuoden puolella iloksemme?

Joppos123 kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta täältäkin. Menee kotipäivystyksen merkeissä. Apropoo, Ruotsin villitys jossa ammutaan raketteja kohti ihmisiä, autoja ja asumuksia on näemmä levinnyt tännekkin. Ilmiö havaittu jo ainakin Kirkkonummella, Espoossa ja laajemmin Itä-Uudellamaalla.
Oisko ihan Pekka ja Matti asialla vai sittenkin Abdullah ja Muhammed?
Tuolla perseilyllä se rakettikielto on taas askelta lähempänä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta kaikille!


t: Vittuuntunut Stadilainen

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, kertsu59:lle, Joppos123:lle ja Vittuuntuneelle Stadilaiselle & kiitos kommenteista ja uuden vuoden toivotuksista.

Ano: Mahdollista. Jos olisivat suomalaisia niin se todennäköisesti olisi kerrottu uutisessa.

kertsu59: Ja sitä samaa sinullekin. Eiköhän näitä tule myös tänä vuonna.

Joppos123: Joo, olen huomannut että ”kehitys” kehittyy meilläkin. Ja hyvää uutta vuotta sinulle.

Vittuuntunut Stadilainen: Ja hyvää uutta vuotta sinullekin.

Qroquius Kad kirjoitti...

On tässä synkkyydessä sentään pilkahtanut pieni valopilkku:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008510598.html
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008510970.html

Pohjois-Pohjanmaan hallinto-oikeus on yrittäjän valituksen johdosta ylikävellyt covid-papiston mielivaltaisen rajoituksen, ja jatko seurasi heti.
Covid-papiston mielivalta ei enää olekaan murtumaton, ja toinen yrittäjä povaa tästä lumipalloefektiä.

Nyt on syytä toivoa, että tästä tulisikin sellainen, ja covid-papistoa alettaisiin panna kuriin ja ruotuun.
En ole tapani mukaan nytkään toiveikas, mutta kuten sanottu, onhan tässä edes pieni valopilkku sysisynkkässä narsistisen mielivallan yössä.

Joppos123 kirjoitti...

QK,
Valtahan ei ole mitään ellei sitä voi käyttää väärin tai randomilla.
Noissa rajoituksissa ei ole mitään logiikkaa. Punttisalilla ei saa nostella rautaa ja treenata mutta vaikkapa hääbileet siellä voi pitää. Miten helvetissä jotkut virkamiehet voivat olla noin tyhmiä vai kehittelevätkö ne ikäänkuin kilpailumielessä näitä tulkintoja? Pandemian loputtua idioottimaisin tulkinta palkitaan bordellimatkalla Viroon.

Qroquius Kad kirjoitti...

Kuten veli Joppos itsekin huomaat, ei rajoituksissa ole logiikkaa. Kyse on siitä, miltä taholta ne tulevat:

ovatko ne hallituksemme heppatyttöjen tajunnanvirtaa, joka muuttuu menstruaatiokierron mukaan vai virkamiesten tahi lääkintöaatelin egonkasvatusta. Sama lopputulos, mutta jälkimmäisten toimissa on mukana tarkoituksellista pahuutta.

Mitä itse valtaan tulee, se perustuu aina ja kaikkialla viime kädessä voimaan ja kykyyn käytellä sitä. Muuan Amitai Etzioni hahmotteli vallalle kolme resurssia:

Koersiivinen
(perustuu pelkkään voimaan, eli on ns. nyrkkivaltaa);
Utilitaarinen
(perustuu taloudellisten palkkioiden lisäämiseen ja vähentämiseen) sekä
Identitiivinen
(vallankäyttäjä saa alamaisensa kokemaan tottelevansa koska haluavat sitä itse).

Valtaresursseista vaikeimmin käytettävissä, mutta toimimaan saatua tehokkain on identitiivinen, kuten olemme saaneet covid-hysteriaa luotaessa havaita.
Ja silti utilitaarinen ja identitiivinen valtaresurssi tarvitsevat rinnalleen sen koersiivisen vaihtoehdon:

sitä on käytettävä, jos alamainen ei välitä palkkioista tai niiden vähentämisestä;
erityisen tärkeä se on niitä identitiivisen vallankäytäjän alamaisia kohtaan, jotka eivät niele vallankäyttäjän julistusta valtansa käytöstä alamaisen omaksi parhaaksi vaikkapa covid-papistoa uhmaamalla.

Valta on viime kädessä sillä, joka hallitsee koersiivista valtaresurssia, eli voiman käyttöä. Ja länsimaissakin jokaisen valtion niin ulkoinen (PV) kuin sisäinen (poliisi, RV) voimankäyttöorganisaatio on ainakin operatiivisella tasolla kansallismielisten miesten käsissä.

Muutokseen on taito ja väline.
Puuttuu vain tahto.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne. Tämä koronatouhu ja siihen liittyvät rajoitukset lähestyvät jo pakkomiellettä. Ja myös vallan osoittamista. Ja mitä tulee tuohon valtaan niin QK määritteli Suomen tilanteen ikävän osuvasti.