tiistai 7. marraskuuta 2023

WOKELLUSTA ISÄNPÄIVÄKSI

Sehän on pian se isänpäiväkin ja sen myötä tietysti jaetaan niitä Vuoden Isä-palkintoja. Kaikkiaan kolme kappaletta. Mutta näköjään tämä Ajan Henki on iskenyt siihenkin palkintoon. Eli mitkä olivat ne perusteet joilla palkinto jaettiin yhdelle miehelle? Boldaus oma:

Yksi palkittavista on seinäjokelainen insinööri ja sähköasentaja Janne Saarela, 45,. Palkitsemisperusteina on hänen aktiivinen osallistuminen lastensa harrastuksiin ja vanhentuneiden sukupuolinormien haastaminen. Saarela on muun muassa miesten muodostelmaluistelujoukkueen RiverBullsin perustajajäsen.

Yhtenä tarkoituksena on ollut muokata suuren yleisön kapeahkoa käsitystä siitä, millainen ihminen sopii esteettisen lajin harrastajaksi. Joukkueen jäsenenä ja entisenä kapteenina Saarela on tarjonnut roolimallin ja tukea taitoluisteleville pojille.

Tulee mieleen jokunen kysymys:

Kuka on ottanut oikeudekseen määritellä, mitkä sukupuolinormit ovat vanhentuneita? Ketkä näitä määrittelyjä yleensäkin haluavat tehdä? No feministit.

Joten oliskohan palkinto ollut hieman tarkoitushakuinen? Varsin moni muukin isä osallistuu aktiivisesti lastensa harrastuksiin. Mutta he eivät ehkä haastakaan ”vanhentuneita sukupuolinormeja”. Voisiko olla niin, ettei feministejä tulisi laskea härkkimään aivan kaikkea?

Hotellin respassa jäädään odottamaan että lähivuosina Vuoden Isä-palkinto jaetaan sille transjotakin-perheelle jossa on kaksi mukulaa, kaksi isää ja yksi äiti joka kuvittelee olevansa mies ja leikkelee itseään sen mukaiseksi.


33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on jo jossain määrin täysin mielipuolista juttua. Muistan joskus tavanneeni sellaisen isän, jonka poika oli hyvinkin ujo lähtemään harrastamaan jäätanssia, koska isot pojat koulussa sanoi jotta "Se on hinttien laji.". No, iskä lähti sitten harrastamaan samaa lajia, tanssiparinaan hänen vaimonsa, ja poika sai sitten harrastuksestaan tanssiparin, josta tuli tyttöystävä, sittemmin rakastettu ja lopuksi vaimo.

Voisin kyllä kirjoittaa samanmoisen tarinan myös baletista, mutta koska kuvio on suunnilleen sama, niin enpähän viitsi viedä palstametrejä tänään.

--Madri

Anonyymi kirjoitti...

Se mikä aina unohdetaan, että isä on hemmetin tärkeä lasten elämässä. Tämän todisti tyttäreni reilu 20 v. Sekä poikani 16 v. Olen leski. Lapseni sanoivat, että onneksi iskä olet mitä olet. Isä. Kiitos. Olet aina ollut läsnä. Iskän rooli on yhtä tärkeä kuin äidin. Myös isällä on se ns 6 vaisto.

Kaarlo Markkanen kirjoitti...

Sukupuoliroolit tulevat ainakin osittain biologiasta, silti on kiva että joku niitä joskus vähän ravistelee. Sen vähän mitä somea olen seurannut niin nykyään tuntuu roolit olevan ainakin yhtä konservatiivisia kuin 80-luvulla, jolloin olin itse nuori.

Sinänsä on hyvä että nuoria kannustetaan harrastamaan sitä mitä kiinnostaa, vaikka se olisikin perinteisten roolien vastaista. Transtouhu on ainakin joillekin melkein päinvastaista eli jos ei ole oikein stereotyyppinen poika tai tyttö niin sitten on trans.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Madrille, Anolle ja Kaarlo Markkaselle & kiitos kommenteistanne. En tiedä, että määrittelikö Madri minut mielipuoleksi. No, näitä etädiagnooseja ei vähään aikaan ole tullutkaan. Itse näen tuon palkinnon täysin tarkoitushakuiseksi.

QroquiusKad kirjoitti...

Taitaa tuo palkintokin olla kohta vanhentunut konsepti, kun isätkin alkavat olla nopeasti katoava luonnonvara.
Nythän perheihanne on äippyli ja äpärät, joista jälkimmäiset eivät tiedä kuka isänsä on, kun äippylikään ei tiedä.

Anonyymi kirjoitti...

Odotettavissa oli esim Madrid kommentti. Ei siinä mitään. Luultavasti huono isä kokemus tms. Tai ei isää ollenkaan. Tyypillinen suvakki lgtggjjc jne yritys.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Ei nyt ehkä täysin mutta sinnepäin. Niin kuin olen todennut niin huostaanotetuissa huomattavan suuri osa on nimenomaan yh-äitien lapsia. Se tuskin on tavoiteltava tilanne.

Anonyymi kirjoitti...

Niin. Kun tehdään huostaanottoja, niin äidit voivat/saavat olla mitä vain. Vaikka isä olisi se parempi vaihtoehto, se ei käy. Ihan tutkittu juttu ja todettu. Äiti on äiti. Isä on se maksaja. Ja kun isä maksaa kaiken , niin sopimuksessa lukee niin, että lapsilla on oikeus tavata isäänsä. Mutta siellä ei lue, että isällä on oikeus tavata lapsiaan. Piste.

Anonyymi kirjoitti...

Taisin taas tässä verenpaineen noustessa kirjoittaa väärin . Eli kun lapsilla on oikeus tavata isäänsä lain mukaan. Isällä ei ole oikeutta tavata lapsiaan. Näin.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...



Kirjoitin joskus takavuosina pojastani havaintojani.Mm.näin:

`Kotitöissä hän auttoi mielellään, vaikka jäikin usein “haaveksimaan”.
Mehiläisiä hoidettiin, puutarhassa möyrittiin, rakennettiin aittoja ja remontoitiin rakennuksia. Hitsattiin, sahattiin ja sirkkelöitiin jne. lähes kaikkea mahdollista. Luonnossa liikuttiin paljon ja yövyttiin laavuilla.
Saunomaan hän oli innokas ja viipyi usein saunassa pitkään - viimeisenä.
Saunoimme näet yhdessä. Joskus sain hänestä irti hänen kuvitelmiaan: Hän haaveksi suuresta perheestä, jossa isä kävisi töissä ja äiti keskittyisi kodin ja lasten hoitoon. Perinteellinen, patriarkaalinen malli`.
¨
Niinpä: Odotan tulevaa(kin) isänpäivää luottavaisin mielin...

Anonyymi kirjoitti...

Laitanpa esimerkin woke hulluudesta. Kun pyydän youtubesta esim toton parhaat live. Niin sieltä tulee neekerin soittama toton biisit . Siis rumpujen osalta. En minä niitä kysynyt .

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Ano3:lle, Terho Hämeenkorvelle ja Ano4:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Madrilla on sinänsä paljon hyviä kommentteja. Itse näen että jätkät voivat toki harrastaa mitä lystäävät. Mutta feministejä ei pidä laskea määrittelemään aina vain uusia asioita.

Ano2 & Ano3: Koettu myös työn puolesta. Olet oikeassa.

Terho: Tuo kuulosti kyllä hyvältä.

Ano4: Vai on youtubekin ruvannut wokeltamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Allekirjoittanut paska isä pelasti lapset. Lasten äiti oli itsetuhoinen. Minulta kysyttiin, miksi en lähtenyt. Sanotaan suoraan, pelastin lapseni. Hän melkein tappoi lapset. Itsetuhoinen ja ajatteli, että jos lapset viedään, kuolema . Moneen kertaan estin sen . Kunnes onnistui. Mitään hätää ei ollut. Todellisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä teistä, mutta ainakin minulla YouTube esti kaiken. Lapsellista.

Anonyymi kirjoitti...

Niin typerä kun olin. Youtubessa kysyttiin jotain. Pienessä sievässä vastasin. Sen jälkeen YouTube suljettu. Mitä hemmettiä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Tälläiseen olen törmännyt itsekin. Ja myös tapauksiin, joissa lastensuojelu esti isää pelastamasta lapsiaan.

Ano2: Minulla ei kyllä mitään blokkia ole mutta ehkä etsimme sieltä eri juttuja.

QroquiusKad kirjoitti...

En ehkä aivan ymmärtänyt, mutta kun itse hain YouTubesta Toton videoita, kyllä niissä näytti rumpaloivan valkonaama eikä neekeri.

Anonyymi kirjoitti...

Ano4: Vai on youtubekin ruvannut wokeltamaan.
Mitäpä/mikäpä ei tänä päivänä wokeltaisi. Siltikin hyvää tulevaa isänpäivää Yrjölle ja lukijoille.
Huru-ukko
PS. Isänpäivän aattona 11.11 nuorimmalla lapsenlapsella syntärit. Luke 1v:))

Joppos123 kirjoitti...

Onhan noita kaikenlaisia isiä. Itse en aikanaan ollut kovinkaan paljon läsnä kun junnut olivat pieniä. Syynä oli ammatinvalinta. Ei se ainakaan junnuja ole mitenkään katkeroittanut vaan kaikkea puuhastellaan yhdessä aina kun se vaan on mahdollista.
Noihin wokellushommiin ja lähinnä femakoissa värinää aikaan saaviin ilmiöihin lisäisin aikoinaan töllöstä tulleen dokkarin.
Piti ihan katsoa josko se olisi sittenkin ollut joku brittihuumoria ylistävä parodia mutta ei ollut.
Dokkarissa perheen isukki halusi sukupuolenvaihdokseen ryhtyäkseen lesboksi. Ei ollut ihan lääkitys kohdallaan. Dokkarissa seurattiin prosessia ja haastateltiin mm sen tenavia.

Joppos123 kirjoitti...

Wokeltajat ja femakothan ovat sitä mieltä, että isukin pitäisi olla se pullantuoksuinen kotihaltiatar joka siivoaa, tuo elannon ja hoitaa skidit kun vaimo lähtee kesäradalle irroittelemaan kavereidensa ja karvakäsien kanssa.
Pojat pitäsi pakottaa leikkimään barbieilla ja nypläämään pitsiä vaikka niitä kiinnostaisi enemmän puljata jotain jännää ja leikkiä vaikkapa länkkäriä ja inkkaria.
Ei femakot tässä ole onnistunut ja eivät tule onnistumaan jatkossakaan.
Mitä tulee harrastuksiin niin jokainen valitkoon itse. Ei ole mitään sukupuoleen sidottuja urheilulajeja. Muijat hakkaavat nykyään toisilta nenää poskelle kehässä ja pojat voivat ihan hyvin vaikka kuvioluistella. Kunhan tekevät jotain muutakin kuin nysväävät peliohjain kourassa.

Joppos123 kirjoitti...

Käsittääkseni YouTubeen ei voi saada banneja. Jotkin videot voivat olla maarajoitettuja tai K18 eli niihin pitäisi kirjautua.
K18 materiaali on yleensä sotiin liittyvää. Esmes Afganistanin sodasta on YouTubessa paljon K18 matskua.
Jos heittää vaikkapa haun " Apache vs Taleban" niin osan voi katsoa ilman kirjautumista.

Anonyymi kirjoitti...

Saatanan paskianen. Sanoi suoraan että tappaa koko perheen.epäauorasti.. Mutta iskä pelasti lapset. 2 tiellä yritti ajaa päin rekkaa. Mukavan viikonlopun jälkeen. Aavistin sen. Pelastin lapseni. Prkle. Yritti vetää koko meidän tuhoon. Eli hänellä oli tiedossa taloudellinen häpeä sekä oli todennut, hän menee jojoon kaikkine virheineen. Lue turku. Estin sen . Hän oli todella itsetuhoinen äiti. Suunnitteli koko perheen tuhoamista, koska häpeä. Voin kertoa, että pelastin lapset. Sellaiset 4 -5 kertaa maanittelin häntä , ettei tee sitä . Mutta sitten se onnistui. Asiaa ei auttanut tyrmäystipat. Ja joukkoraiskaus

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Qroquius Kadille, Huru-ukolle, Ano2:lle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano, Qroquius Kad & Huru-ukko: Jos Ano on tosiaan painanut pienessä sievässä väärää hanikkaa. Ja lämpimimmät onnittelut Huru-ukon lapsenlapselle.

Joppos123: Kiitos lisäyksistä. Aivan totta. Ja kiitos yv:stä.

Ano2: Voimia ja jaksamista.

Ekku kirjoitti...

Minä olen ehkä vanhanaikainen, mutta minusta on aika outoa, että on paljon yh-äitejä, joilla on lapsia 3-5 miehen kanssa.
Jää jotenkin kuva, että virheistä ei opita mitään eikä tarvitse, kun yhteiskunta elättää.

Anonyymi kirjoitti...

Eka kommenttini taidettiin ymmärtää vähän vinoon... En missään tapauksessa kutsunut Ykää mielipuoliseksi, vaan tuota palkintoa ja sen perusteita. Omat isäkokemukseni taas ovat tyyliä "oli hyviä ja huonoja aikoja". Ja nuo harrastusjutut otin vain esimerkkeinä.

--Madri

Anonyymi kirjoitti...

Kun tälle linjalle on lähdetty, odotan mielenkiinnolla ensi kevään äitienpäivää. Enää ei taideta prenikkaa ripustaa 10-12 kunnon kansalaista kasvattaneen äidin rintamukseeen, vaan tulossa voi olla jotakin ihan muuta, ellei sitten mukaan oteta ja melkoisella varmuudella otetaankin joku somaliäiti. Kriteerit eivät silloin ratkaise, sillä niistähän voidaan kunniakansalaisten kohdalla aina luistaa.

Rouva Ano

Strix Senex kirjoitti...

Yhden muodostelmaluistelijan isänä ja toisen isoisänä saanen lausua halvelksivan kommenttini kyseisen toimittajan asenteellisuudesta ja asiantuntemattomuudesta. Totta tietysti on, että muodostelma on tyttöjen laji, joskin joissakin joukkueissa on poikiakin ollut ja taitaa olla vieläkin. Heidät on kyllä toivotettu tervetulleiksi niihin ilman mitään sukupuoliroolihöpinöitä. Kun isien rooli näissä seuroissa on perinteisesti ollut kaikenlainen seuratyö esimerkiksi kilpailujen järjestäjinä, jäänpaikkaajina, autokuskeina ja kaikenlaisin muina puuhamiehinä, niin aika luonnollisena seurauksena on ollut, että mieli itselläkin on tehnyt jäälle ja niin niitä muodostelmaa harrastavia äijäporukoita on ollut jokseenkin yhtä kauan kuin lajia on Suomessa harjoitettu. Kyseinen isä on siis tehnyt sitä, mitä isät, minä mukaan luettuna, ovat näissä seuroissa kautta aikojen tehneet. Siitä kaikki kunnia hänelle. Mukavaa se on ollut mutta vaativampaa, kuin olisin etukäteen arvannut. Eikä kukaan tuota toimittajaa ennen ole höpötellyt mitää "sukupuolirooleista".

Ps. Varoituksen sana niille isille, jotka jäälle halajavat. Tyttären apuvalmentajana ei kannata yrittää esiintyä, varsinkaan hokkareilla. Muuten voi käydä kuten eräälle toselle isälle, joka naureskellen esitteli sinisen ja keltaisen kirjavaa kylkeään, joka oli yhtä mustelmaa. Oli yrittänyt näyttää tyttärelleen hokkarit jalassa, miten akseli pitää hypätä.

Joppos123 kirjoitti...

"Hokkarit jalassa akseli". Lähti kahvit nokan kautta ulos. Pitäähän sitä mallia näyttää ruhjeista välittämättä. On varmaan ollut ilmava hyppy mutta laskeutuminen ilmailuhistorian surkeimpia ihan kuten itsellänikin aina on kun lähden ilmojen teille.
Aina menee luita rikki tai hampaita.

Joppos123 kirjoitti...

Asiaan liittyen niin nykyisinhän jääkiekkojunnuille opettaa teränkäyttöä kauno-ja pikaluistelijat. Eräs tuttuni ( edusti Suomea pikaluistelussa Lake Placidin olympialaisissa) oli pitkään liigaseura Espoon Bluesin luisteluvalmentaja.
Taitaa nykyisin jo himmailla mutta yksi pojistaan lienee myös ollut samanlaisissa kisoissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ekulle, Madrille, Seppo Oikkoselle, Rouva Anolle, Strix Senexille ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Ekku: Meitä vanhanaikaisia on paljon. Ja tuossahan on kyseessä se tietty naistyyppi. Kun se pääsee eroon hakkaavasta äijästään niin ei mene kuin pyhätön viikko kun sillä on täysin samanlainen lähiösonni haarukassa.

Madri: Pahoittelen syvästi väärinkäsitystäni. Pitkät piuhat ja kylmäjuotoksia välissä.

Seppo: Kiitos lisäyksistä ja vinkistä.

Rouva Ano: Jotain tuollaista on varsin todennäköisesti tulossa.

Strix Senex & Joppos123: Minulla on omista lätkänpeluuajoista niin monta vuosikymmentä että en uskaltaisi yrittää jäällä minkäänlaista liikettä.

Joppos123: Kiitos yksityisviesteistä ja kaikkea lyckaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ydinperhe on kohta sellainen jossa on isäiti ja setäti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ainakin vihervasemmistolla tuntuu tuo olevan tarkoituksena.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkä tämä isänpäivä, jos iskä joutuu kiertämään ne 3 muitakin sote-alueen kustantamaa äitylin asumaa, hyvin kalustettua huoneistoa? Terkut vaan meille, me kantasuomalaiset veronmaksajat.