maanantai 12. kesäkuuta 2023

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA CLXVIII

1. Vihreät ja kärsäntyöntäminen

Vihreät tunkee taas – tapansa mukaan – tontille joka ei niille kuulu. Eli:

Eläinvihreät ry vaatii vihreiden puoluekokousaloitteessa metsästyskortin saamiselle ja eläinten ampumiselle alaikärajaa.

ja

Alle 10-vuotiaat lapset voivat 18 vuotta täyttäneen välittömässä valvonnassa käyttää kivääriä esimerkiksi ampuakseen hirven. Rinnakkaisen aseenkantoluvan voi saada 15 vuotta täytettyään, jolloin on mahdollisuus metsästää itsenäisesti pienriistaa, aloitteessa todetaan.

Itse asiassa alle 18-vuotiaalla ei ole enää ollut aikoihin tuota oikeutta vaan hänen tulee olla täysi-ikäisen valvonnassa. Itse olen sitä ikäpolvea jolla tuo mahdollisuus onneksi vielä oli. Harva alle kymmenvuotias muuten ampuu hirviä. Ne ovat metsällä lähinnä noviisioppilaina opettelemassa touhua. Ja hirvikivääri on kyllä alle kymmenvuotiaalle niin paha hallittava että ei sellaisten anneta sillä metsällä ampua.

Eläinvihreiden mukaan alaikäinen ei ole henkisesti kypsä ottamaan vastuuta ja käyttämään valtaa toisten elävien olentojen tappamisesta. Lisäksi todetaan, että mikä tahansa ase, erityisesti kivääri, on aikuisenkin käsissä tappavan vaarallinen ase, jonka käyttö edellyttää suurta vastuullisuutta ja harkintakykyä.

– Sellaisen antaminen lapsen käsiin ei edistä lapsessa tervettä, vastuullista ja nöyrää suhtautumista luontoon ja eläimiin, aloitteessa todetaan.

Minulla kun sattumoisin on vuosikymmenten kokemus tuosta metsästyksestä sekä siihen liittyvästä seuratoiminnasta johon kuuluu tietysti asiasta kiinnostuneiden nuorten opettaminen. Sen pohjalta väitän, että nimenomaan nämä metsästykseen opetetut nuoret suhtautuvat luontoon terveesti, vastuullisesti ja nöyrästi. Heille kun se luonto on käytäntöä, toisin kuin vihreille joille se on heidän itsensä määrittelemää teoriaa.

Lisättäköön vielä, että kun metsästäjät opettavat nuorille aseenkäyttöä niin siinä nimenomaan opetetaan se aseitten vastuullinen ja varovainen käyttö. Ja samalla viedään niistä pois se jonkinlainen elokuvagloria jota vihreät ehkä kuvittelevat.

Yleensä ja erikseen voi todeta että vihreät taas kertaalleen:

a) Tunkivat kärsänsä asiaan, joka ei heille kuulu

ja

b) Tunkivat kärsänsä asiaan, josta heillä ei ole mitään tajua

Vaan ehkä vihreiden mielestä nuorille on kehittävämpää notkua kaduilla ja räplätä sitä älykännykkäänsä päivät pitkät.

2. Ja ei kun lisää transhypetystä

Iltalehti hypettää tv-ohjelmaa jossa esitellään viisivuotista poikaa joka kokee olevansa transseksuaaali. Ja ohjelmassa vanhemmat ovat kovasti pojan tukena. Nimeäkin ollaan muuttamassa ennen koulun aloitusta.

Tiedostamme, että meillä on transsukupuolinen tytär. Hän on tyttö, jolla on pippeli. Tuemme lastamme sellaisena, kuin hän on.

Jaksossa vanhemmat vievät Astan Kööpenhaminan Pride-kulkueeseen tapaamaan muita sukupuolivähemmistöjen edustajia. Äiti toivoo tytön löytävän kasvaessaan yhteisöstä itselleen tukijoukkoja.

Kysymys: Kuinkahan moni viisivuotinen edes hoksaa tuollaisia asioita ilman että vanhemmat ovat niitä hänelle syöttäneet? Ja tähänhän voikin laittaa piristyksenä hieman opetushallituksemme materiaalia:

Kuinkahan monen alaikäisen pää vielä onnistutaan sotkemaan tällä hypetyksen ja hysterian sekoituksella?

3. Jo aivan liian tuttu uutinen

Vantaalla etnisesti edistykselliset sitten hakkasivat ja puukottivat bussikuskia. Ja siinä sivussa hakkasivat ja ryöstivät pari auttamaan tullutta sivullista.

Oletan, että pääkaupunkiseudun liikennelaitos siirtyy pian Ruotsin linjoille eli etnisesti edistyksellisiltä ei kysellä lippuja eikä muutenkaan puututa niiden tekemisiin.

Jälleen kerran kysymys: Miksi ne paskat tekevät näin?

Jälleen kerran vastaus: Siksi, kun niitä ei estetä.

Nämä tapahtumathan eivät ole enää oikeastaan uutisia, vaan uutta normaalia joka meidän kaikkien suomalaisten tulisi hyväksyä.

No, muistakaa kansalaiset mennä töihin. Teillä on paljon etnisesti edistyksellisiä elätettävänä.

4. Meni ohi

En huomannutkaan kun tämän blogin 2000:n postauksen raja meni rikki. Eli tämä on siis postaus numero 2005.

Kiitos kaikille vanhoille lukijoille ja kommentoijille kun olette jaksaneet roikkua mukana. Liekö mukana enää alusta asti olleita paljoakaan? Ja yhtä lailla kiitos uusille lukijoille ja kommentoijille.

Ehkä vielä jatkamme. Veijo Esson baareja tarvitaan.


35 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"alaikäinen ei ole henkisesti kypsä ottamaan vastuuta ja käyttämään valtaa [...] ei edistä lapsessa tervettä, vastuullista..." Onneksi lapsi on tosiaan henkisesti tarpeeksi kypsä vaihtamaan sukupuolensa, kuten toinen uutinenkin osoittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Oli mielenkiintoista taas huomata, että Yle ja Hesari julkaisivat Vantaalla tapahtuneen bussikuskin ja auttamaan tulleiden pahoinpitelyn sanatarkasti siitä ensimmäisenä kertoneen Iltalehden artikkelin mukaan jättäen pois vain lauseen, jossa kerrottiin tekijöiden olleen tummaihoisia. Valehtelusta ei valtamediaa voida syyttää, mutta aika oleellinen asia jätettiin kertomatta, vaikka poliisikin muiden tuntomerkkien perusteella pyytää vihjeitä porukan kiinni saamiseksi.

Kuvitelkaapa muuten sitä älämölöä, joka olisi näissä ko. viestimissä tapahtunut, jos bussikuski olisikin ollut maahanmuuttaja ja tekijät suomalaisia jullikoita! Sitä rasismin rääkymisen määrää ja määrättyjen poliitikkojen järkyttymistä sydänjuuria myöten! Sen rinnalla alaikäisen tyttölapsen joukkoraiskaus ei ole yhtään mitään.

Tukholmassa viikonloppuna ammuskeltiin taas oikein urakalla kaduilla ihan päiväsaikaan, mutta arvoitukseksi jää, olivatko siellä isät opettamassa poikiaan, olivatko aseet luvallisia ja kotona asekaapissa lukkojen takana säilytettäviä... Väärinkäsitysten välttämiseksi totean, että tämäkin oli vitsi, joka ei tosin naurata ketään. Ruotsi on pilannut yhteiskuntansa löperöllä maahanmuuttopolitiikalla ja pieni Suomi seuraa entistä emämaataan silmät kiinni ja viestimet oikealle taajudelle viritettyinä.

Ykä kiittää meitä lukijoita mittavasta saavutuksestaan, mutta ansaitsee kiitokset itse! Tätä parempaa henkireikää on vaikea edes kuvitella. Niin kauan kuin hänellä jaksamista riittää, roikun mukana ja päästelen höyryjä, ehkä enemmänkin kuin on tarpeellista. Kaikki olennainen kun on monesti jo blogissa sanottu. Tuhannet kiitokset, onnea ja pitkää ikää!

Loppukaneettina asian vierestä: Vihreät tavoittelevat uuden puheenjohtajansa mukaan pääministeripuolueen paikkaa. Utopia puolueessa siis jatkuu, eikä ehkä vähiten presidenttiehdokkaan myötä.

Rouva Ano

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Kyllä, Ykä ! Veijo Esson baareja tarvitaan:-)))

KKi kirjoitti...

Niih.
"
Ruotsin linjoille eli etnisesti edistyksellisiltä ei kysellä lippuja eikä muutenkaan puututa niiden tekemisiin.
"
Niih, eihæn muidenkaan lajien lajityypillistä käytöstä pidä rajoittaa...

Strix Senex kirjoitti...

Tuli tässä mieleeni, että nyt kun uutisissa harva se päivä kerrotaan tuon Vantaan tapauksen tapaisista rikoksista sekä katuryöstöistä ja tilastot kertovat katurikollisuuden jyrkästä kasvusta, niin minne on julkisuudesta kadonnut se ennaltaehkäisevästä työstä vastaava ylikomisario Taponen, jonka toiminta on kantanut näin komeaa satoa.

Janne kirjoitti...

Vaikka itse en metsästystä harrasta ja olen todennut että aseet ja minä emme ole hyvä yhdistelmä, niin jutun luettuani tuli välittömästi sellainen "mitä v*ttua minä taas luinkaan". En tosiaan ole nähnyt 10-vuotiasta natiaista aseen kanssa metsällä. Kyllähän monet kaverit metsästivät ja metsästävät edelleen. Muistaakseni metsästyskorttiin ei ollut ikärajaa, mutta esim. haulikkoon sai rinnakkaisluvan vasta 15 ikäisenä.

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut 2K:n ylityksestä. Tämä hulluakin hullumpi meno vaan kiihtyy entisestään. Nythän se voimavara sekä innovatiivisyys onkin EU:ssa muuttunutkin taakan jaoksi. Mutta eipä hätiä; samaan
malliin jatketaan ja kustannuksia lisää vaan..

"omppukäkättimeenkin" tuli viime viikolla päivitys ohjelmistoon. Eikö per..le siihenkin ollut
lisätty jotain LBg tai mitä helevetin aakkospaskaa se nyt onkaan. Jotain näytönkuvia kai ne oli.

Svedut myös hoksanneet kehittää uuden "urheilulajin" : Seksin EM-kisat käynnistyvät torstaina Ruotsissa, salaisessa paikassa Jönköpingin alueella. Taustalla on vuonna 2016 perustettu Ruotsin seksiliitto, joka on yrittänyt toistaiseksi laihalla menestyksellä saada seksiä viralliseksi lajiksi Ruotsin urheilun valtakunnanliittoon, uutisoi esimerkiksi Sveriges Radio.

eli kyllä Ykältä ei aiheet tule aivan heti loppumaan. Jaksamista tämä kyllä vaatii. Kiitos Yrjö.

Sepi

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Aseenkäsittelyssä olisi monilla tahoilla, jopa niillä olevinaan ammattilaisilla, paljon opittavaa turvallisuuden kanssa. Ensimmäisenä tulee mieleen aseen hallinta eli piipun suunta. Siihen on olemassa aika selkeät turvallisuuskäytännöt miten aseen kanssa voi heilua ja mitä ei pidä tehdä. Olen nähnyt ampumaradalla ihan vuoden sisään sellaista käyttäytymistä olevinaan asiat osaavien, tai ainakin sellaisten. osalta joiden pitäisi osata, että alta pois.

Viimeksi ihan jokin päivä sitten Spol:n henkilökunnan edustaja heilui aseensa kanssa siten että minulla nousi tukka pystyyn. Herra nappasi aseensa ampumapaikalta, en nähnyt että olisi tarkistanut sen pesän, ja pyrähti sen kanssa siten että piippu heilahti kaaressa meidän kaikkien vatsan kohdalta ja jä osoittamaan hänen kaverinsa vatsaan kun hän hamusi toisella kädellään asepussiaan penkiltä. Huoh....

Ja toinen peelo nosteli asettaan lipas kiinni ja patruuna pesässä toiseen looshiin. No hänen puolustuksekseen voi sanoa että piippu sentään pysyi kohti tauluja, mutta kun vain tarkastetun aseen saa siirtää....

Ja kolmas oli isä joka esitteli ampumista teinipojalleen ja nosti aseen ampumapaikalta tarkastamatta perä penkille pystyyn seinään nojaamaan. Siihen ehdin jo sitten puuttuakin, vaikka sainkin vihat silmilleni. Siihen nähden mitä tuolla radoilla tapahtuu, onnettomuuksia sattuu yllättävän vähän.

Jani Alander kirjoitti...

Aseenkäsittely on sellainen juttu, että sen kuten muidenkin taitojen kanssa auttaa aika lailla jos siihen saa nuoresta käsin oppia ja opastusta. Serkkupoikaakin joka oli siihen aikaan 9v vietiin ruutiaseella ampumaan radalle isänsä ja mun kanssa. Poika toki sai ampua .22:sella eikä meikäläisen Ukko-Pekalla, joka olisi saattanut olla vähän turhan tyly kokemus varsinkin raskasluotisilla paukuilla. Tyhjänä sai sitäkin kokeilla :)

Heikki kirjoitti...

Meille lapsille isä antoi 60 luvulla 10, 12 vuotiaille tehokkaan ilmakiväärin käyttöön. Niitä pidettiin leluilina, ei olleet, mahtoiko silloin edes olla niitä huonoja tarjollakaan.
kunnes kuultiin sukulaisen saaneen luodin aivan selkärangan viereen. Omituista, ettei saatu mitään oppia tältä metsästyksen harrastajalta. Kiireinen yrittäjä .Ei ollut aikaa perheelle?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Rouva Anolle, Terho Hämeenkorvelle, KKi:lle, Strix Senexille, Jannelle, Sepille, Thorvald Eskilinpojalle, Jani Alanderille ja Heikille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Totta. Tuossa kiteytyy osaltaan aikamme sairaus.

Rouva Ano: Propagandahan ei ole aina sitä, mitä kerrotaan vaan mitä jätetään kertomatta ja siinä valtamediamme on erittäin hyvä. Lämmin kiitos kannustuksesta ja vielä lämpimämpi hyvistä kommenteistasi. Ja toivotaan, että vihreät häipyisi jonnekin historian hämärään. Varoittavana esimerkkinä.

Terho: Mites se Uuno aikanaan sanoi, joo ”Veijo Esso, here I come”.

KKi: Joo, katsos tulijoitten kulttuuria pitää arvostaa.

Strix Senex: Näkyy twitterissä jatkavan vanhaan malliin. Vaan kukapa sitä tunnustaisi että olen ollut koko ajan idiootti.

Janne: Metsästyksessä on se hyvä puoli että sitä ei tuputeta kenellekään mutta jos on kiinnostusta niin neuvoa yleensä löytyy. Kaupungeissa se saattaa tietysti olla hankalampaa. Minä sain rinnakkaisluvat useisiin isäni aseisiin 15-vuotiaana. Pienoiskivääristä hirvikivääriin.

Sepi: Kiitokset. Aiheita kyllä löytyy. Ikävä kyllä. Noista seksikisoista ihmettelen että minkähänlaiset arvosteluperusteet niissä oikein on?

Thorvald: Tuollaisia tapauksia ei pitäisi olla ensimmäistäkään.

Jani: Minut opetettiin myös aseisiin hyvin nuorena. Haulikolla ammuin 9-vuotiaana. Hirvikiväärillä myöhemmin. Ensikertalainenhan saa sillä kiikaritähtäimestä helposti sen puolikuumustelman silmäkulmaan.

Heikki: Ilmakkoja oli minullakin. Ja sitten kiinalainen Shanghai-ilmapistooli jolla ei kyllä osunut yhtään minnekään.

Anonyymi kirjoitti...

Näitä Yrjön juttuja on mukavaa lukea, varsinkin jos ja kun unijukkaa saa odotella. Siinä vaiheessa tullut luettua monet entisetkin. Eli kuten laulun sanoissa todetaan: aamuun on aikaa mä valvon vaan..
Ja aina tulee tarvetta jokunen kommenttikin laittaa. Joskus asiaan liieetyen, joskus asian vierestä:) Ja mukava lukea toistenkin kommentteja ja niistä saada joskus heräte itsekin sanoa jotain mieleen ailahtanutta.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko ja kiitos hyvistä kommenteistasi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä täällä mukana roikutaan. Vuonna 2012 taisin ensimmäisen ykän kirjoituksen lukea ja edelleen tässä sitä ollaan. Välillä naurattaa ja välillä hampaita kiristellen nyrkkiä tiukemmin taskussa puristellen. Hyvä että olet jaksanut kirjoitella ja toivottavasti tulevaisuudessakin. T. Oloneuvos

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Oloneuvokselle & kiitos kommenteista, lisäyksistä ja kannustuksesta.

Qroquius Kadille kohdasta 3: Elämme niin sairaassa tilanteessa että itsensä puolustaminen on suurempi rikos kuin etnisesti edistyksellisen tekemä katuterrori.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kyseinen nainen totesi:

”Sen sijaan, että valas tapettaisiin, niin sen voisi yrittää mahdollisuuksien mukaan, jos se on siis mahdollista, ohjata tai saattaa Itämerestä pois alueelle, jonne se kuuluu.”

Ahvenanmaalta on Tanskan salmiin tommonen tuhannen kilometriä joten olishan siinä ohjaamista ja saattamista. Kyseinen nainen sanoo MITÄ. Minä itse aina mietin että MITEN.

Anonyymi kirjoitti...

Jenni Haukio seuraa Sauli Ensimmäistä presidenttinä.

Kampanja on jo alkanut, ssmaan mslliin kuin Ahtivaari ko virkaan ammoin asetettiin...


-Tvälups-

-TR- kirjoitti...

Muutoin tuo transhypetys olisi ihan yhdentekevää jos kuitenkin jätettäisiin lapset rauhaan ja niitä itsensä silpomisia tehtäisiin omilla rahoilla.

Kumpikaan noista toivomuksista ei kuitenkaan toteudu.

Joskus tulevaisuudessa, voi olla hyvin piankin, kun tämä vouhotus on laantunut, kuten vouhotuksille aina käy, voi olla paljon vihaisia ihmisiä kun koko homma ei enää olekaan niin coolia mutta jotain peruuttamatonta on ehditty tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Kai se on kohta Olympialaji. Ainakin jos ruotsi saa järjestää olympialaiset joskus.

Gottihan Se kirjoitti...

Vihreät on kyllä niin absurdi puolue kuin olla ja voi. Niillä on mielipiteitä kaikista asioista ja miten ne pitäisi tehdä. Tosin mitään ymmärrystä tai tietotaitoa ei kyllä mistään asioista löydy. Kaikki puolueet ovat tietysti samanlaisia, mutta vihreät kyllä voittaa nämä juoksut pohjalle joka kerta. Huomasin myös että vihreiden logo on nyt sitten vihreä maapallo. Hyvä että ovat tulleet kaapista ulos ja kertovat saman tien niiden prioriteetin johon Suomi ei kuulu.

Mitä näihin aseisiin, metsästykseen ja luontoon tulee, niin kiitos edesmenneen isoisäni, opin turvallisen aseiden käytön kun ikäni oli vasta yksinumeroinen. Sama muuten tapahtui teräaseiden kanssa. Minut otettiin jo melkein vaahtosammuttimen kokoisena metsälle mukaan ja kerrottiin miten asiat ja luonto on ja toimii. Parempaa kasvatusta näiden asioiden ymmärtämiseen omasta mielestäni en olisi voinut saada. En ikävä kyllä ole voinut metsästellä tai edes ammuskella 15 vuoteen, joten kun tulen takaisin Suomeen, niin ensimmäinen vuosi menee ampumistaidon takaisin saantiin. Vasta sitten takaisin metsälle.

Tämä "eläin- ja ympäristöetiikan dosentti" todellakin näyttää tykkäävän luonnollisesta valaan nälkäkuolemasta. Siinähän on etiikkaa tonneja kerrakseen! Tai ehkä minä tyhmänä en ymmärrä, että valaalle voi vain mennä sanomaan: "Hei, oot vähän väärässä paikassa. Ui vain tuonnepäin päälle tuhat kilometriä ja oot takas kotinurkillasi!". Sitten kaikki on taas hyvin ja valas kiittää avusta!

Sitten "Sukupuolen moninaisuus", jaahas on taas siinä suomenkieltä väännetty ja käännetty wokeltajien toimesta... Ja tuo "grooming" on todella oksettavaa mitä näköjään Suomessakin jo harrastellaan.

Noi jengit on helppo saada kuriin, jos haluja on. Tosin selkeästi ei haluja ole ainakaan päättäjillä. Aika alhainen älykkyysosamäärä pitää olla jos ei tiedä mikä näihin tehoaa...

Viimeiseksi, onnea Ykälle 2000+ postauksista! Itse aloittelin blogin lukemisen muistaaksi jo vuonna 2008. Tosin voi olla että oli ihan jopa 2007. Eli ihan alkumetreillä. Vähän oli tuossa joitain vuosia välissä, jolloin vain silloin tällöin tuli luettua, kun Suomen hommat jäi vähän taka-alalle. Mutta eipähän muuta kuin kiitos ja kippis täältä päin ja eteenpäin kohti seuraavia 2000+ postauksia!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, TR:lle, Anolle ja Gottihan Se:lle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Kun ottaa huomioon että tässä maassa on saatu Halonen lobattua presidentiksi kaksi kertaa niin en ihmettelisi tätäkään.

TR: Olen samaa mieltä.

Ano: Onhan näitä kieli poskessa jo tehtykin:

https://www.youtube.com/watch?v=dgbzOqlYugo

Gottihan Se: Kiitos hyvistä lisäyksistä ja myös kannustuksesta. Olet jaksanut pysyä messissä pitkään.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä lienee kolmas kommenttini reilun puolentoista vuosikymmenen aikana, mutta vuodesta 2007 alkaen jokainen blogijulkaisu on luettu. (Mielestäni) parhaat useaan kertaan, eli tulevaisuusdystopiat ja vaihtoehtohistoriat. Toivottavasti niitä pukkaa jatkossakin, eli blogistia lainatakseni toivotan Ykälle voimia eloon (ja kirjoittamiseen) niin merkeleesti. T. Keskiäkäinen taistelupanssarivaunu

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Keskiäkäiselle taistelupanssarivaunulle ja lämmin kiitos.

Trilisser kirjoitti...

Sen verran pitää tuohon metsästysjuttuun todeta, että jos miettii Suomessa sattuneita aseisiin liittyviä tapaturma, niin vähintään 99 % niistä liittyy metsästykseen. Ja se taas johtuu siitä, että meillä Suomessa perinteisesti metsästyksessä on oikeasti kammoksuttu sitä "asefetišišmiä", jota aseenkäytön huipputason oppiminen vaatii. Vanha kansa ei todellakaan käynyt radalla harjoittelemassa tai tehnyt kotona kylmäharjoittelua. Ja monella heistä oli metsällä ohjeena "ammu heti kun näet liikettä".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Trilisser. Onko sinulla omakohtaista tietoa ja kokemusta asiasta vai meneekö kommentti osastoon ”no kaikkihan sen tietää”?

QroquiusKad kirjoitti...

"Metsästäjä"-lehdessä oli aikoinaan, taisi olla viime vuosituhannen puolella artikkeli siitä, kuinka metsästysonnettomuudet tapaavat tapahtua juurikin kokeneille metsästäjille:

nuoret pitävät kielen keskellä suuta, mutta kun 40 vuoteen ei ole koskaan tullut minkäänlaista vahinkoa, on huolimattomuus lisääntynyt huomaamatta hiipien kunnes tulee se ensimmäinen kerta.
Eräs tapausesimerkki oli, kuinka nuotiolle tullessa oli lataamaton kivääri laitettu nojaamaan puun runkoa vasten, ja kaikki saivat elämänsä säikähdyksen kun se kaatui ja laukesi!

Toinen vahingoille altistaja on toiminnan automatisoituminen:

eräs metsämies oli ollut koiransa kanssa jänisjahdissa.
Näki puputin, ampui kaksi laukausta ja juostessaan kohti peppuroivaa saalista taittoi haulikon, poisti hylsyt ja sulki tyhjän aseen.
Lopetusta ei tarvittu, puputti oli kuollut perille ehdittäessä.
Autolle saapuessaan mies laukaisi tyhjän haulikon vireestä.
Mahdoton sanoa kumpi pelästyi pahemmin, mies vai koira, kun haulikko laukesi!

Mies oli huomaamattaan ladannut aseen juostessaan hylsyjenposton jälkeen:
oli tehnyt samat liikkeet vuosikymmenten saatossa yhä uudestaan niin monta kertaa, että olivat selkäytimen liikemuistissa.

Kummassakaan tapauskertomuksessa ei tullut muita kuin henkisiä vahinkoja.

Trilisser kirjoitti...

Ykä, kyllä on. Esimerkiksi isäni kertoi yhdestä häntä sukupolvea vanhemmasta ukkelista, joka oli juuri ohjeistanut "ammu heti kun näkyy liikettä". Ja mitä tunnen paikallisia metsästäjiä (ja hyvin iso osa tämän seudun miehistä on metsästäjiä), niin suurin osa heistä ei ammu käytännössä ollenkaan radalla ja ainoat säännölliset laukaukset ammutaan metsällä. Ja ihan samalla kokemuksella voin sanoa, että he suhtautuvat erittäin nuivasti etenkin toiminnalleen ammuntaan. Itse asiassa hyvin usein sama porukka suhtautuu uimiseen samalla tavalla, "ei aikainen mies leiki vedessä".

Kun aikoinaan suoritin metsästyskortin, kurssilla piti aseenkäsittelystä opetusta mies, jonka toiminta olisi SRA:ssa hylätty välittömästi.

Gottihan Se kirjoitti...

Eikö ihmiset ole kuulleet varmistimesta? Ei väliä on ase ladattu vai ei, varmistin poistetaan vain ja ainoastaan kun ollaan valmiina ampumaan... Ja pistetään heti takaisin päälle kun on ammuttu. Ladattu tai ei, toimi aina aseen kanssa niin että se on ladattu kun sitä käsittelet.

Toiminnan automatisoituminen ei ole ongelma, jos vain oikeat toiminnat iskostutetaan muistiin.

Tai ainakin nämä asiat hakattiin omaan kallooni heti kun aseen näin ensimmäisen kerran taaperona. Ja vieläkin ne ekana tulee mieleen kun kun aseen näen.

Vai olenko missannut jotain?

Anonyymi kirjoitti...

Aseessa se tärkein varmistus on myös sormivarmistus.
Ei hiplata sitä liipasinta liipasinkaaren sisällä.

heppa

Gottihan Se kirjoitti...

Heppa - Kyllä, samaan peruskategoriaan menee. Sormi on liipasimella vain ja ainostaan kun on tarkoitus ampua. Sitä liipasinsormea saa lepuuttaa siinä liipasinkaaren yläpuolella suorana jos valmiudessa halutaan olla... Samahan se on tuon piipun suunnan kanssa. Pitää kokoajan olla hallinnassa ja tiedossa mihin se piipunpää näyttää...

Mutta on se erikoista, jos nämä perusasiat ei joillain porukoilla ole kunnossa ja opeteltuna...

Tosin esim. Ranskassahan aina tapahtuu kun metsästyskausi alkaa. Vetävät eka kännit ja sitten metsiin joukolla ampumaan kaikkea mikä liikkuu. Vuosittain tuloksena kasa kuolleita metsästäjiä ja sivullisia, kun "joku pusikossa suhisi".

Itse en muista montaa metsästys kuolemaa Suomen kamaralta viimeiseen 30 vuoteen, että en tiedä sitten onko tuuria vai osaako Suomalaiset sitten yleisesti aseenkäsittelyn/käyttäytymisen paremmin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Trilisserille, Gottihan Se:lle ja hepalle & kiitos kommenteistanne. Se ”ammu heti kun näkyy liikettä” on kyllä kuulopuhetta ja sen perusteella ei kannata yleistää. Joka tapauksessa aseita tulee aina käyttää varovasti ja se ei ole mitään rakettitiedettä.

Castor kirjoitti...

Lantio (lat. pelvis) on ainoa ihmisen sukupuolen paljastava osa luustossa. Naisen lantio on erilainen kuin miehen, koska sen tehtävä on reproduktion mahdollistaminen.

Ei ole olemassa "naista, jolla on pippeli", vaikka kromosomit heitettäisiin syrjään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Pitää paikkansa. Se ei selittämällä miksikään muutu.

SuiGeneris kirjoitti...

Joo. Kiitoksia kaikista näistä postauksista ja muutenkin kaikista näistä vuosista. Luulisin että aika lailla alkuvaiheissa postauksiasi, minäkin liityn lukijoihisi.
Eikä ole tarkoituskaan lopettaa.
Toivottavasti vaan jaksat, vaikka ajoittain tällaista menoa on vaikea kestää. Mutta yritetään.
Naiset ja miehet eroavat niin monella eri tavalla geneettisesti ja fysiologisesti toisistaan, että jotain monisukupuolisuutta ja muuta järjetöntä ei voi tietenkään luonnontieteellisesti perustella.
Ainakin minua luonnontieteilijänä lähinnä kiinnostaa tällainen joukkopsykoosia (Yrjö varmaan sanoisi, joukkorääkyminen) lieneekö se sitten meille sosiaalisille kädellisille ominainen ilmiö.
Mutta ei sitä hauska ole katsella, varsinkin kun minäkin olen jo sitä ikäluokkaa, joka sivusta sain ihailla taistolaisten hulluutta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, SuiGeneris, ja lämmin kiitos kannustuksesta. Ja joukkopsykoosi kuvaa tuota tilannetta varsin hyvin.