lauantai 16. helmikuuta 2008

OIKEUTETTUA HÄRÖILYÄ

Hotelli Yrjöperskeleen respassa on aina silloin tällöin aikaa lueskella erilaisten sanomalehtien verkkoversioita, noin harrastuksena. Joskus törmää mukaviin uutisiin ja joskus taas ei. Tuolta Kotkan puolesta, Kymen sanomien verkkolehdestä pisti silmään tämmöinen uutinen. Laitetaan se tähän ihan kirjoitettuna:

Opettajaansa motannut jäi rangaistuksetta
Miesopettajaa kesken oppitunnin nyrkillä motannut 15-vuotias kotkalaispoika jätettiin tuomitsematta rangaistukseen Kotkan käräjäoikeudessa torstaina.
Tapaus sattui kotkalaiskoulun tarkkailuluokalla viime marraskuussa oppilaan yritettyä lähteä ruokatunnille ennen aikojaan. Opettajan estettyä luokasta poistumisen uhkasi oppilas tätä ensin isohkolla tauluharpilla ja tuolilla.

Kun 52-vuotias miesopettaja kiinnitti huomionsa toiseen oppilaaseen, yritti poika livahtaa ulos ovesta. Opettajan tartuttua häneen ja vietyä hänet takaisin paikalleen iski poika opettajaa nyrkillä silmään.

Opettajan silmään tuli haavauma ja verenpurkauma, jotka aiheuttivat kymmenen päivän sairasloman.

Käräjäoikeus totesi koulupojan syyllistyneen pahoinpitelyyn, mutta jätti hänet tuomitsematta, koska oikeus katsoi, että lyönti johtui ymmärrettävästä itsehillinnän pettämisestä opettajan pidettyä pojasta kiinni. Teon katsottiin johtuneen ymmärtämättömyydestä ja harkitsemattomuudesta.
Poika määrättiin kuitenkin maksamaan opettajalle sairaskuluista sekä kivusta ja särystä 200 euroa korvauksia.

Koska Ykä tajuaa asioita suhteellisen hitaasti, niin täytyy hieman purkaa tuota uutista ja ihan tuumailla. Lähdetään sieltä loppupäästä, elikkä tarkkailuluokan vatipään todettiin syyllistyneen pahoinpitelyyn, mutta jätettiin tuomitsematta. Korvauksia sentään määrättiin maksettavaksi, mutta nehän betalar joko pappa taikka sitten valtionkonttori.

Mikä tässä tapauksessa on viestinä muille vatipäille? Ykä-tyyppisellä putkinäöllä ajattelisin, että seuraavia johtopäätöksiä ainakin voi vetää:

1. Oppitunti koulussa ei ole enää 45 min. Jos sua ei huvita opiskella, ja toisten opiskelun häiritseminenkään ei enää jaksa innostaa, lähde toki ulos puuhaamaan jotain muuta.

2. Jos opettaja on niin typerä, ettei ymmärrä äkillistä vapaudentarvettasi, on sopivaa, että kaivat esiin lähimmän käteen osuvan astalon ja uhkailet sillä opettajaa.

3. Mikäli opettaja ei vieläkään ymmärrä erityistarpeitasi, on suotavaa, että tirvaiset sitä turpaan. Kun kerran opettaja on aiheuttanut sinulle traumoja pitämällä sinusta kiinni, niin sen ymmärtää tuomioistuinkin, että tokihan siitä aiheutuu ymmärrettävä itsehillinnän pettäminen.

Täähän on sinänsä aivan selvää. Kun kerran käräjäoikeuskin niin on päättänyt. Muutama asia tosin jäi epäselväksi. Onko tämä käytäntö tulossa laajemminkin käyttöön? Jos joku tarttuu Ykää hihasta, niin saako hölvästä heti turpaan? Vai koskeeko "tuli vapaa"-komento vain opettajia? Entäs jos Ykä luuli kaverin olevan opettajan ja löi? Onko se jotenkin lieventävä asianhaara? Vai onko niin, että tavallinen kansalainen ei saa lyödä, mutta jos on aiempaa häiriökäyttäytymistä, niin sitten saa lyödä?
Vai olisko niin, että tään yliymmärtämisen kautta koko touhu on ihan perseellään?

Häröilyä on näköjään ollu tuolla Tanskanmaallakin:

Näitä mellakoita on käsitelty ansiokkaasti useissakin blogeissa. Itse kiinnitän huomioni siihen, että asiaan liittyvässä uutisoinnissa on kovasti sottailtu sitä, että mistähän nämä mellakat oikein mahtavat johtua. Niin kuin se olisi se kaikkein tähdellisin kysymys.

Tietysti Yrjöperskeles-tyyppisellä putkiajattelulla olis luullu, että paikallinen poliisimestari olis tuumannut uutisissa esim. seuraavalla tavalla:

”Nythän on näin, että Nuorisoon saanut päähänsä sytyttää koko kaupunginosan tuleen. Tätähän ei tanskalainen virkamies kattele ensinkään. Meiltä ja naapurikunnista on hälytetty paikalle kaikki mahdolliset konstut parhaimmalla mahdollisella aseistuksella varustettuna ja jos ei ala roti sillä väellä löytymään tolle tontille, niin läheisessä varuskunnassa odottaa kaksi pataljoonaa jalkaväkeä. Kyllä se vaan on kertakaikkiaan niin, että ei ihmisten autoja poltella ja palomiehiä kivitetä. Olkoot sitten hermostuneet mistä hyvänsä. Ensin loppuu elämöinti. Sitten voidaan kattoa, mistä se henkinen pipi tuli.”

Vaan kun ei. Sitä vaan sottaillaan, että mikähän se sai nää pojat niin pahasti öykkäröimään?
Varmaankin pohjoismainen suvaitsevaisuuskoneisto on kerännyt parhaimmat aivonsa miettimään tälle riehumiselle jotain oikeutettua syytä ja aivoriihessä vallitsee tällä hetkellä ankara akateeminen painetila. Kun, kehno soikoon, Nuoriso™ aloitti tään riehumisen jo ennen kuin tämä pilapiirrosjupakka tuli uudestaan tapetille.

Mutta joku oikeutettu syy tähän öykkäröintiin on nyt pakko löytää. Muutenhan Åke, Make, Pera och jag saattavat alkaa tuumia, että Nuoriso™ öykkäröi ihan vaan siksi, kun siitä on kiva öykkäröidä.
Ehkäpä tarvittava know how löytyy vaikkapa Kotkan käräjäoikeudesta. Tähän tyyliin:

” Oikeus katsoi, että mellakointi johtui ymmärrettävästä itsehillinnän pettämisestä Poliisin vaadittua Nuorisoa™ noudattamaan Tanskan lakeja”.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meitin älykääpiömatti voisi taas pyydellä asiaa anteeksi.. Oli miten oli; Suomessa ratkaisu välttää tämäntyyppisiä ongelmia on tuoda niitä "ongelmia" lisää, mitäpä muutakaan.

Anonyymi kirjoitti...

No, kyllähän se meidän pääministerimme taas jossain välissä pyytää "Nuorisolta" anteeksi niin eiköhän se siitä laannu taas seuraavaan murhahankkeeseen saakka...