perjantai 6. heinäkuuta 2012

ANTERO LÄRVÄNEN JA ERÄS YK-PÄÄTÖS

- Hyvää päivää, hyvät kuulijat, täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion ja Huitsinnevadan Paikallisdemokraatin yhteislähetyksessä. Olemme Helsingissä, tarkemmin sanoen Rakkauden Ministeriössä, ja lähetyksemme aiheena on Yhdistyneiden Kansakuntien hiljattain tekemä päätös, jossa puolustetaan voimakkaasti sananvapautta internetissä. Rakkauden Ministeriön näkemystä edustaa selitteläätiön ja sovelletun yhteiskunta- ja luokkanillittämisen tohtori ynnä PhD of some political science and shit, yo!, rva Lennipirkitta Löröttät-Sixteen, Rakkauden Ministeriön uudelleenmäärittelemisen- ja kärsäntunkemisosaston johtaja. Rva Löröttät-Sixteen, aikooko Rakkauden Ministeriö nyt löysätä otteitaan sosiaaliseen mediaan nähden?

- Ei missään nimessä. Päinvastoin näemme, että YK:n päätös on selvä luottamuslause Rakkauden Ministeriön nettiturpia tukkivalle linjalle, ja aiomme kiristää ruuvia entisestään.

- Tuota noin, niin minä kuin moni muukin on kyllä ymmärtänyt tämän asian juuri päinvastoin. Että avoin nettikeskustelu tulisi sallia ilman oikeudellisten toimien tai esimerkiksi ilman työpaikan menetyksen pelkoa.

- Kun ihmisellä ei ole sopivaa koulutusta esimerkiksi selitteläätiöstä, niin hän voi toki ymmärtää asiat ihan päälaelleen. Muistattekos, mitä siinä päätöslauselmassa sanottiin?

- No siinähän sanottiin selvästi, että ”YK:n ihmisoikeusneuvoston hyväksymän päätöslauselman mukaan internetissä tulee olla yhtäläiset ihmisoikeudet todellisen maailman kanssa.”

- Juuri niin. Ja mitähän tämä ns. todellinen maailma tässä tapauksessa tarkoittanee?

- No eiköpä tuo tarkoittane paperilehdistöä, televisiota, radiota ja yleensäkin ottaen tuota virallista mediaa.

- Näinpä. Ja paljonkos paperilehdistössä, televisiossa, radiossa ja yleensäkin ottaen virallisessa mediassa arvostellaan suomalaista poliittista järjestelmää, maahanmuuttopolitiikan ratkaisuja ja virkamiehistön erehtymättömyyttä?

- No nyt kun äkkiseltään muistelen, niin eihän siellä arvostella ollenkaan. Kun ei siellä oikein ole mahdollista arvostella.

- No nyt toimittaja on pääsemässä asian ytimeen. Todellisen maailman taholla tilanne on näin, ja se on hyvä tilanne. Me aiomme laajentaa todellisen maailman oikeudet myös internettiin. Eli lopullinen tavoitteemme on, ettei myöskään internetissä ollenkaan arvostella suomalaista poliittista järjestelmää, maahanmuuttopolitiikan ratkaisuja ja virkamiehistön erehtymättömyyttä. Ja tässähän me toteutamme YK:n ihmisoikeusneuvoston hyväksymää päätöslauselmaa kirjaimellisesti.


- Toisaalta Tunisian edustaja puolestaan puolsi voimakkaasti päätöslauselmaa. Hänen mukaansa se on tärkeä Tunisialle, sillä juuri sosiaalinen media oli merkittävässä roolissa presidentti Zine el Abidine Ben Alin syrjäyttämisessä viime vuonna.

- Eihän tässä mistään Tunisiasta ollut kyse, vaan Suomesta. Tokihan arabimaat voivat nostaa ja kaataa hallituksia mielensä mukaan, eihän se meille kuulu. Maassa maan tavalla, Luoja nähköön. Paitsi tietysti meillä. Meillä ollaan maassa muun tavalla. Eikä meillä Suomessa ole mitään kaatamistakaan. Systeemi toimii täydellisesti, ja kaikki muutokset olisivat vain huonompaan suuntaan. Täällä ei, piru vieköön, mitään tsuhnakevättä kaivata. Siksi toiseksi erityisesti maahanmuuttopolitiikan arvostelu varsinkin etnisesti oikeista suunnista tulevaa maahanmuuttoa kohtaan on anteeksiantamatonta, sillä julkinen sektorimme tarvitsee sitä välttämättä. Olemme saaneet jatkuvasti siltä suunnalta uutta innovaatiota.

- Jaa, kärsiskös kysyä hieman esimerkkejä siitä innovaatiosta?

- No esimerkkejähän on lukemattomia, mutta otetaan nyt vaikka tämä Said Adenin lausuma ”maahanmuuttajien rikollisuutta tarkasteltaessa olisikin peilattava rikollisuuteen ajautumista suhteessa erilaisiin sosiaalista ja taloudellista asemaa kuvaaviin muuttujiin”. Ai että se onkin hieno lause. Sitä tulee aivan makusteltua. Ihan kuin metsämansikoita maistelisi.

- Tosin tuota lausettahan on käsittääkseni viljelty myös selitteläätiön ja sovelletun spedestetiikan oppineitten taholta ennenkin.

- Voi hyvinkin olla, mutta kyllähän se on niin, että kun lause tulee etnisesti oikeasta suunnasta, niin sen painoarvo kasvaa olennaisesti. Se on eräänlainen kahden kulttuurin, mutta yhden ideologian henkinen kädenlyönti.

- Ja jotta kahdesta saadaan täydellinen kolmio, niin lisätään siihen vielä han-suomalainen, joka sekä saa turpaansa että maksaa viulut, mutta lohduttautuu sillä, että kipeitä leukaperiä tulee peilata suhteessa erilaisiin sosiaalista ja taloudellista asemaa kuvaaviin muuttujiin. Vaan mitenkäs te aiotte käytännössä kiristää tuota internetruuvia?

- No kyllä tällä hetkellä suosituksena on kovemmat tuomiot. Ministerin teknohemmothan laitettiin etsimään mahdollisuutta estää ulkomaisten palvelimien käyttö Suomessa. Projekti eteni turkasen hitaasti, ja kun töngimme asiaa, niin huomasimme, että niillä teknohemmoilla oli melkein kaikilla internetin sananvapautta puolustavia blogeja. Olivat roistot italialaistyyppisessä lakossa. Meillä julkishallinnossahan kun on semmoinen lievähkö ongelma, että sitä lakkoa ei alta vuodessa vaan tuppaa huomaamaan. No, kenkää tuli joka tyypille. Olkoot onnellisia, kun selvisivät ilman syytettä tällä kertaa.

- Aiotteko palkata tilalle uusia teknoheppuja?

- Se on työn alla. Heppuja palkattaessa vaan tällä kertaa ykköskriteerinä ei ole tekninen osaaminen vaan poliittinen ja ideologinen luotettavuus. Kun nuo nörtit tuppaavat olemaan turhan suurpiirteisiä tuon sananvapauden kanssa. Voi olla, että etsimme tarvittavat henkilöt etnisesti oikeaoppisista suunnista.

- Eli Bloggeria ja Wordpressiä tuskin lähiaikoina upotetaan suomalaisesta netistä. Mutta onhan tuo tietysti kaunis ajatus, ainakin selitteläätiön näkökulmasta. Olisiko niin, että julkishallinto yleensäkin on pyrkimässä tylystä ja suorituspohjaisesta välttämättömien palvelujen tarjoamisesta kohti avarampia ja humanistisempia toimintamuotoja?

- Voi Antero, tuo oli niin kauniisti sanottu. Saanko siteerata tuota tulevissa haastatteluissa?

- Juu siteeratkaa pois vaan. Kiitokset haastattelusta rva Löröttät-Sixteen. Täällä Antero Lärvänen, Helsinki. Hei, äänimiehet! Erilaisiin sosiaalista ja taloudellista asemaa kuvaaviin muuttujiin nojautuen päättelen, että nää jätkät lähtee nyt Lällävedelle.

- Joo, siellä onkin se oikea metsämansikka-aika. Niin ei tartte pelkkiä sanoja makustella.

- Eikä oo takeita, vaikka otettais janojuomaakin.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitäiskö tässä tapahtua perustavanlaatuinen talousromahdus ettei noihin haastateltavan kaavailemiin hankkeisiin riitä enää rahaa millään ilveellä? En muutoin toivoisi, mutta tässä on ollut jonkin aikaa semmoinen tuntemus että muuten tuota saa loppumaan. Oisko nuo lennipirkitat niin idealistisia että tekisivät sitä ilmaistyönä tai ottaisivat palkan jossain tavaramuodossa, kuten ruokatarvikkeina?

Siis jos ollaan siinä pisteessä että rahaa ei ulkomailtakaan saisi lainaa, ja että täytyisi pyytää rahaa siitä uudesta vakausmekanismista tai joltain IMF:ltä tai Maailmanpankilta. Euron romahdus ja markkaan paluu on ehkä edessä. No on mulla kaksi 20 seteliä mapissa jo odottamassa...

Miten Ykällä on kesäloman kanssa? Onko Antero kutsunut kesän mittaan mökilleen saunomaan ja kupittamaan ja sen jälkeen nukkumaan pään selväksi?

Huomasitko sähköpostin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommentistasi. Minäkin valitettavasti veikkaan, että tarvitaan täydellinen talousromahdus, ennen kuin tuo hulluus loppuu. Ja siinä tietysti loppuu leipä lennipirkitta löröttät-sixteeniltäkin. Jonka jälkeen hän on täysin avuton ja kuutamolla, koska ei häntä kukaan tarvitse.

Kesäloma mulla on vähän tuonnempana. Kiitokset sähköpostista, läpi tuli, mutta minä en pysty sanomaan siitä oikein mitään, koska tietämykseni ei siihen oikein riitä, ja haluan muutenkin (niin kuin olen ennenkin sanonut) pitää tämän blogin aiheet pääosin Hangon ja Nuorgamin välissä.

Becker kirjoitti...

On meillä kyllä kuulkaa sellainen poppoo hoitelemassa asioita jotta tulevaisuus vaikuttaa enemmän kuin mielenkiintoiselta.
Joku Kreikkalainen filosofi on aikoinaan sanonut ettei pitäisi päästää pentuja päättämään tärkeistä asoista. No nythän meillä on sellainen pääministerinä, valtiovarainministerinä on joku peruskoulunopettaja, liikennemnisterinä Siwan kassa ja oikeusministerinä joku joka ei taida tietää seksistä yhtään mitään. Siltä ainakin hänen viimeisin ulostulonsa vaikuttaa.
Yrittää pistää kieltoon maailman vanhinta ammattia. Se toiseksi vanhin taitaa olla politikointi. Sama moraali kummasakin.

Jos vaan Goldman Sachs ja Rotschildit saavat tahtonsa läpi, ja mikseivät saisi, niin kyllä lirissä vielä ollaan. kukaan muu ei omista yhtään mitään paitsi nämä.

Ei taida olla Arkadian mäen jengillä kanttia järjestää kansanäänestystä EU:sta, sillä luulen että jengi alkaa olla sen verran kypsää että tulos voisi olla aika yllättävä.

Anonyymi kirjoitti...

Mahdetaanko Siilinjärvellä ja Suomussalmella miettiä että "mitä ne meistä ajattelee" kun kerta Jyrki on möhlinyt ja Merja esittänyt kommarimeininkiä olevaa liikennevalvotaa. Leimaako Katainen kaikki siilinjärveläiset ja Kyllönen kaikki Suomussalmelaiset?

Mitä Ykä veikkaa joutuuko Tapion kissat tarkkailun kohteiksi ja yritetäänkö heidät ottaa kiinni ja laittaa syytteeseen?

On niitä poliittisia kissoja näköjään ollut historiassa. Downing Street 10 on virallinen kissa. Mahtoiko semmoinen esiintyä Knallissa ja sateenvarjossa?

http://en.wikipedia.org/wiki/Chief_Mouser_to_the_Cabinet_Office

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Becker: Kansanäänestyksen tulos olisi vissiin tällä hetkellä aika selvä. Toisaalta ihmetyttää, että ihmiset äänestävät sitten kumminkin niitä puolueita, jotka vievät meitä EU:n virkamiesdiktatuuriin. Pitäis tajuta, että puolueet eivät ole samoja kuin omat suosikkilätkäjoukkueet, joita fanitetaan vaikka ne tippuisikin mestikseen. Ja juu, eihän se huoraaminen maailmasta ostokiellolla lopu.

Vieras: Ei minulla siilinjärveläisiä tai suomussalmelaisia vastaan mitään ole. Vaan tuskinpa noilla paikkakunnilla kovin suuresti mainostetaan paikkakunnan suuria poika ja tyttöjä. Uskon, että Tapion kissat ovat liian ovelia vaklattaviksi. Knalli ja sateenvarjo oli kyllä mainio sarja, mutta ei siinä tainnut eläimiä olla. Kiitos muuten linkistä, tuosta Downing Street kympin virallisesta kissistä en tiennytkään.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Knallissa ja sateenvarjossa elukoita vilisi, mutta ei toki nimettyä vakihahmoa. Mutta etenkin viraston katonharhoja ja ikkunalautoja kansoittavia puluja käsiteltiin useampaankin otteeseen, jopa useammassakin jaksossa ne olivat merkittävissä sivuosissa.

Kesäisin terveisin lihapuhe!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kesäiset terveiset myös Lihapuheelle. Joo, noinhan se taisi olla. On vaan niin pitkä aika siitä, kun on noita kuunnelmia viimeksi kuullut.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä kun tietää tuosta julkishallinnosta jotain niin mitä arvelet oisko siitä apua jos nuivat soluttaisivat kaikkialle julkishallintoon nuivan mutta Knalli ja sateenvarjo-henkisen porukan? Tuollainen porukka sabotoisi aika hyvin mokupoliitikkojen tekemien päätösten toimeenpanoa, verrattuna siihen että mokuvirkamiehet olisivat toimeenpanijoita. Kunnon Knalli ja sateenvarjo-tyylinen byrokratia peliin ja täysillä, niin aika hyvin pystyisivät jarruttamaan ja torpedoimaan ja pelaamaan aikaa nuivien pussiin. Mokumieliset päätökset juuttuisivat komiteoihin, työryhmiin ja virkakoneistoihin ja päätyisivät käsittelyjärjestyksessä lopulta vihoviimeiseksi mappi Ö-hön.

Muistaako Ykä kun Margaret Thatcher oli Britannian pääministerinä 1979-90? En luultavasti olisi kannattanut Thatcherin talous-ja elinkeinopolitiikkaa sellaisenaan, mutta nuiva ja maahanmuuttokriittinen Maggie taisi olla. Maggien aikana Lontoo oli Lontoo eikä mikään Londonistan, ja hänen aikana ei olisi ollut niitä mellakoita joita oli vajaa vuosi sitten. Tai jos jotain sen tapaista olisi ollut niin Maggie olisi varmaan laittanut bobbyt pamputtamaan rettelöitsijöitä kovasti.

Talous-ja elinkeinoasioissa olisin kai enemmän tykännyt vanhan liiton konservatiivien linjauksista tyyliin Winston Churchill, Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home ja Edward Heath.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommentistasi. Tota noin, kaunis ajatus, mutta ei tuo onnistu. Virkakoneistossa tehdään niin kuin ylin johto määrää, ja ylin johto valitaan sitä ajatellen, että se ei kyseenalaista järjestelmää. Jos suorittava taso pitää yllä italialaistyyppistä lakkoa, ei se johtotasoa sinänsä häiritse, sillä kusi valuu lautaa pitkin alaspäin ja mikäli suorittava taso ei pysty tehtäviinsä, se on suorittavan tason ongelma. Se, kuinka julkishallinto virallisesti toimii määritellään virallisissa pöytäkirjoissa, joilla ei varsinaisen elämän kanssa ole mitään tekemistä.

Maggie Thatcherin ajan muistan kyllä, mutta Ison-Britannian sisäpolitiikkaan ei tuolloin kiinnostus vielä pahemmin riittänyt. Päällimmäiseksi jäi mieleen Falklandin sota. Käsittääkseni maahanmuutto sinnepäin oli jo kyllä lisääntynyt Thatcherinkin aikaan, mutta oliko systeemi samanlainen kuin nyt puolestaloukkaantumiskoneistoineen ynnämuineen en ole varma. Tuskin kuitenkaan se oli silloin niin räikeä kuin nyt.