lauantai 28. heinäkuuta 2007

MC ROMANO JA VIRALLINEN SUOMI

Aikaisemmassa kirjoituksessani ”Romanifoorumi veti savuporot nokkaan” käsittelin mustalaisväestön haluttomuutta katsoa peiliin ja olla osana suomalaista yhteiskuntaa. Kirjoituksessa käsittelin myös Rainer Frimania, joka A-Studiossa käsitteli samoja aiheita hyvinkin fiksusti ja sai palkkioksi suuren määrän tappouhkauksia omalta heimoltaan. Mies kulkee nykyisin turvamiesten saattamana.

Rainer Friman on rohkea mies, ja hän on uhkauksista huolimatta perustanut parinkymmenen mustalaistaiteilijan tukemana eräänlaisen mustalaisten ”toisinajattelijoiden” yhdistyksen. Asiasta raportoi (melko yllättäin) Helsingin Sanomat. Juttu tuossa linkissä:

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Omiaan+arvostelleet+romanitaiteilijat+perustavat+yhdistyksen/1135229015571
Toivon, että asiasta kehkeytyisi enemmänkin keskustelua ja siitä saataisiin jopa jotain aikaiseksi. Mitä liittyy tuohon juttuun ja siinä esiintyviin ongelmiin, on siinä kuitenkin pallo tällä hetkellä mustalaisväestön käsissä. Aika näyttää, onko heillä halua olla oikeasti suomalaisen yhteiskunnan täysvaltaisia ja täysvelvollisia jäseniä. Itse olen kyllä asian suhteen pessimisti, mutta eipä manata kaikkea valmiiksi.

Kirjoitukseni ei näinollen käsittele juurikaan tuota mustalaisten jäsentenvälistä kisailua. Tuumailen lähinnä sitä, miten valtiovaltamme, Virallinen Suomi, on tähän mennessä suhtautunut asiaan. Tähän mennessä Virallinen Suomi on ollut kokolailla tuppisuuna asian tiimoilta.

Mehän olemme kaikki, ainakin paperilla, tasavertaisia lain edessä. Rikollisiinkin suhtaudutaan, siis virallisesti, yhtä ankarasti kaikkiin. Ihmisen tulee elää ihmisiksi, ja kaikkia rikollisia tulee rangaista, ja estää rikollista jatkamasta rikollista toimintaansa. Näin sanoo laki. Jos rikolliset perustavat rikolliseen toimintaan perustuvan organisaation, toimii poliisi ankarasti sen eteen, että rikollisen organisaation toiminta lopetetaan, koska järjestäytynyt rikollisuus on uhka yhteiskunnalle ja sen jäsenille.

Mietitäänpä, mitkä ovat rikollisen järjestön tuntomerkit? Niin joo, ennen sitä tarkastelua täytyy huomauttaa se tärkeä asia, että rotujahan ei ole olemassa. Me olemme kaikki Homo Sapiens-porukkaa. Erot ja mahdolliset ongelmat ihmisryhmien välillä johtuvat siitä, että ei tunneta toisten tapoja ja kulttuuria eikä osata suhtautua niihin tarpeen vaatimalla kunnioituksella. Tämä on Totta, koska sen on sanonut Monikulttuuria Kannattava Asioista Perillä Oleva Taho.

Sitten niitä tuntomerkkejä. Ainakin Yrjöperskeles-tyyppisen putkiaivoymmärryksen mukaan:

1. Rikollisella järjestöllä on taipumus tehdä rikoksia. Esimerkiksi omaisuus-, huume- ja väkivaltarikoksia.

2. Rikollisella järjestöllä on tiukat sisäiset säännöt ja ankara vaitiolovelvollisuus järjestön asioista. Vaitiolovelvollisuuden rikkoja voi olla hengen- tahi terveyden vaarassa.

3. Rikollisesta järjestöstä ei noin vaan erota, eikä varsinkaan arvostella järjestöä julkisuudessa. Jos joku tekee näin, hän voi olla hengen- tahi terveyden vaarassa.

4. Rikolliset järjestöt selvittelevät välejään toisten rikollisten järjestöjen kanssa väkivaltaisesti, puukkoja, puntareita ja tuliaseita käyttäen.

5. Rikollisilla järjestöillä on usein ulkoisia tunnusmerkkejä, esim. vaatetusta, joilla he ilmoittavat ympäristölle kuuluvansa tähän järjestöön. Ulkoiset tunnusmerkit herättävät järjestöön kuulumattomissa ihmisissä pelkoa, koska he tietävät ongelmatilanteissa saavansa kimppuunsa koko järjestön. Järjestöön kuulumattomissa ihmisissä pelkoa herättää myös se, ettei järjestölle poliisi ole mikään pelote.

6. Rikolliset järjestöt ovat eristäytyneet yhteiskunnasta. Järjestön jäsenet eivät miellä yhteiskunnan sääntöjen ja velvollisuuksien koskevan heitä. Järjestön omat säännöt ovat heille tärkeämpiä. Tietyissä tapauksissa rikollisen järjestön jäsen voi tosin ottaa yhteiskunnalta tiettyjä etuja, esim ampumahaavan aiheuttama sairaalahoidon tarve on tällainen.

”MC Romano” täyttää kaikki rikollisen järjestön tuntomerkit. Siitä huolimatta Virallinen Suomi
tukee ”MC Romanon” toimintaa. Järjestön johtohenkilöstöä on kutsuttu jopa linnan juhliin. Tämä mielletään Suomessamme suureksi arvostuksen osoitukseksi. ”MC Romano” saa Viralliselta Suomelta taloudellista tukea. Virallinen Suomi painottaa voimakkaasti, että Aken, Maken, Peran ja mun tulee kunnioittaa ”MC Romanon” erilaista kulttuuria ja pyrkiä eroon jäykistä ennakkoasenteista.
No mitä Aken, Maken, Peran ja mun pitäisi tästä sitten tuumia?

No tietysti sitä, että tasapuolisuuden nimissä pitää lopettaa semmonen höpinä, että MC Hells Angels, MC Bandidos tai MC Cannonball olisivat millään lailla rikollisia järjestöjä. Järjestöt täyttävät kyllä ihan samat tunnusmerkit kuin ”MC Romanokin”, mutta koska Virallinen Suomi sallii saman toiminnan yhdelle, niin miksei sitten muillekin? Kysehän on vaan kulttuurieroista. Niitä täytyy oppia ymmärtämään, ja kunnioittamaankin.

Täysi kunnianpalautus ja lailliseksi julistaminen 1%-moottoripyöräjengeille ja heti. Oletan kunnioitetun presidenttimme, joka viisaasti pyrkii suomalaisten parhaaseen ja ennenkaikkea tasa-arvoon kutsuvan MC Hells Angelsin, MC Bandidoksen ja MC Cannonballin johtohenkilöt linnan kutsuihin kuudes päivä joulukuuta armon vuonna 2007.

Summa summarum: pallo palasikin takaisin valtaväestölle. On ihan turha kuvitella, että mustalaiset muuttaisivat tapojaan. Miksi muuttaisivat? Kun valtio suorastaan kannustaa toimimaan niin kuin aina ennenkin. Sitä ei yksi A-Studion ohjelma ja yksi Hesarin juttu vielä mihinkään muuta.

16 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Olipas kyllä osuva vertaus noihin rikollisjärjestöihin.

Nimetön kirjoitti...

Ei se mikään yllätys ole että Hesari uutisoi asian. Tässähän noudatetaan Hesarin monimuotoisuus-scoretuksen loistavaa polkua:

- etno voittaa valkoisen
- gay/bi/trans voittaa heteron
- taiteilija voittaa taviksen
- nainen voittaa miehen
- polkupyörä voittaa auton
- Käpylän puutalo voittaa vantaalaisen rivitalon
- pehmeä "tiede" hakkaa kovan tieteen
- tiedostavuus peittoaa faktat
- sykkivä citykulttuuri ownaa junttikulttuurin
- erilaisuus voittaa tavallisen
- kaikki voittaa Suomen, suomalaiset ja suomalaisuuden

Näin siis mustalaistaiteilija voittaa rivimustalaiset taide-valtilla. Tämän lisäksi vainotun asema nostaa moninaisuuspisteitä vaikka (hivenen kajahtaneesti) tässä tarinassa vainosajat ovat samaa etnoporukkaa kuin vainotut.

Jos Rainer olisi homo tai Kiba vammainen, Hesarin väki lankeaisi totaalisesti loveen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Nimimerkki fariseukselle:

Sait Hesarin agendan tiivistettyä yhteen viestiin kerrassaan erinomaisesti. Painitermeillä voisi sanoa että vyörytys, junttaote ja selätys. Kymmenen pistettä ja Mannerheimintienristi.

Nimetön kirjoitti...

Ihan muistutukseksi, ilmeisesti Kiba _on_ lesbo joten siitäkin tulee plussapisteitä...

Nimetön kirjoitti...

Joo kyllä sää oot sitte fiksu mies ku keksit näi hienoja vertauskuvia...Mut mitä muutosta nää saa aikaa ei mitää eiks se nii oo et metsä vastaa niinku sinne huudetaa, jos 500 vuotta meitä o koheltu kaltoi ni mite sä luulet et se vois muutamassa vuodessa korjaantu ja eikä varmaa parissa kymmenessäkää vuodessa jos kaikki o tota mieltä mitä. On se totta et romaneja on rikollisa mut ei kaikki ja sit pitää miettiä just sitä et mikä ajaa siihe rikollisuutee jos kaikki suomalaiset syntyy tähä maaha nii et niillä o jokaisella mahollisuus olla jotai nii romanit joutuu taistelee että ne saa ees sen mahollisuude kaikki ei sitä saa. Me ollaa virallisia Suomen kansalaisia mut meitä kohdellaa kaikkia niinku rikollisia. Mua ei kiinnosta ainakaa kunnioittaa ketää joka ei kunnioita mua ja jos joku tulee haukkumaa mua nii mä hauku takasi ja jos joku tulee tökkii mua nii mä töki takasi. Semmosta o romani jokapäiväne elämä aina löytyy joku joka tökkii joku joka haukkuu joku joka haluaa alistaa. Se ois varmaa tän kolumnin kirjottaja mielee et kaikki romanit poistettas Suomesta mut sori ei me olla täältä lähössä mihinkään jotkut meistä käy töissä jotkut o rikollisia mut minkäs sille voi elämä on.

Nimetön kirjoitti...

hieno puhe

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset tuoreille kommentoijille. Vaan mitenkähän sattui kaksi kommenttia seitsemän minuutin välein näinkin vanhaan kirjoitukseen?

No, joka tapauksessa tämän blogin kirjoittaja ei ole haluamassa suuren luokan väestönsiirtoja, vaan asiallista käytöstä.

Toi kunnioituspykälä on kyllä hankala, minä kun olen mieltänyt, että kunnioitus tulee ansaita, ei sitä vaatimalla saa. En minäkään vaadi kommentoijaa kunnioittamaan itseäni. Ventovieraitahan me toisillemme ollaan.

Nimetön kirjoitti...

Miten ihmistä voi kunnioittaa jos se ei kunnioita sua. Mä ainakin henkilökohtaisesti kunnioitan kaikkia niitä jotka kohtelee mua kun ihmistä eikä niinku eläintä. Onkos kirjottaja koskaa menny kauppaan niin että vartijat lähtee seuraamaan sua syyttä tai menny ravintolaan selvinpäin ja ovella sanottu että meillä ei päästetä ihon värin perusteella sisään. Ja toki asiallinen käytös olisi suotavaa romaneilta huom!osalta, mutta suotavaa olisi myös valtaväestön asiallinen käytös romaneja kohtaan.

ps.nii ja tuo hieno puhe kommentti viittas toho sun MC Romano kirjotukseen

Yrjöperskeles kirjoitti...

Niin no, minä kohtelen mustalaista asiallisesti jos se kohtelee minua asiallisesti. Ei siinä ole mitään ongelmaa.

Mutta pikkunen moka sulle nyt tuli. Jos laitat viestejä, niin laita ne sitten samalla nimimerkillä, äläkä pistä "thank god...jne"-nimimerkin lisäksi heti perään näitä anonymous-kommentteja. Joku tyhmempi saattais luulla, että esität omissa nimissäsi tukikommentteja teksteillesi, joita ei vielä ole edes julkaistu. Näin vinkkinä vaan. Ja hyvät voinnit.

Nimetön kirjoitti...

Kohtelesitko sä mua asiallisesti jos mä kutsuisin sua maitonaamaks...meinaan vaan että meillä on ihan virallinen Suomen laissa määrätty nimitys romani joka tulee meidän kielen sanasta rom joka tarkoittaa ihmistä tällä tavoin ihmiset kunnioittaa toisiaan kun niitä kohdellaan kun ihmistä..joidenkin mielestä pienet asiat voivat olla joillekkin suuria

Nimetön kirjoitti...

Niin ja hyviä vointeja sullekki

Yrjöperskeles kirjoitti...

No tuskinpa kohtelisin, sillä enhän minäkään ole käyttänyt esim. termejä "manne" tai "savunahka". Termiä "mustalainen" taas ei ole millään tavoin kriminalisoitu, ja mitä mustalaisten kanssa olen noin kahdenkesken tekemisissä ollut, niin ei se "romani"-termikään ihan jatkuvassa käytössä ole.

Eli keskustella voi, mutta älä laita sanoja toisen suuhun. Ja pärjäilyjä, ihan oikeesti.

Nimetön kirjoitti...

Enhän mää mitä sanoja oo sun suuhu laittamassakaan. Sä itse kutsut meitä mustalaisiks se o mulle sama asia kun sanois että manne. Mulla o tällä hetkellä menossa justii tutkinta missä mä nostin syytteen portsaria vastaan kunnian loukkauksesta kun se sano mua mustalaiseks...sithä se näkee miten suomen oikeusjärjestelmä suhtautuu sanaan mustalainen. Ja oikeesti myös pärjäilyjä sinnekki päi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Varmaankin tyrkkäät sitten tännepäin viestiä, kun juttu on käsitelty. Etukäteen kiittäen.

Nimetön kirjoitti...

Kylläpä näin täytyy tehdä.

Nimetön kirjoitti...

Eihän tuossa ole mitään järkeä.

Menehän, mies, psykiatrille.