torstai 16. helmikuuta 2012

UUSINTA

Törmäsin uutiseen, jossa eräs koulukiusattu sai tarpeekseen ja tuikkasi kiusaajaansa puukolla. Samoin törmäsin tähän ikävään Iltalehden uutiseen. Minulla ei ole asiaan mitään uutta sanottavaa, sillä vuonna 2007 julkaisemani teksti kattaa koko asian. Laitetaan se siis uudestaan:

*

KOULUN JA KIUSAAMISEN KAKSI ERI MAAILMAA

Kirjoitukseni liittyy MTV3:n pari viikkoa sitten julkaisemaan uutiseen ja sen herättämiin ajatuksiin. Omalta osaltaanhan tämä on vanhan toistoa, mutta kertaushan on opintojen äiti. Uutisen aiheena oli se, että lähes joka toiselta koululta puuttuu suunnitelma koulukiusaamiseen puuttumiseen. Sanamuotohan tuossa on harhaanjohtava, koska uutinen olisi pitänyt otsikoida esim: ”60%:lla kouluista on kirjoitettu, mapitettu ja jonnekin arkistoitu läjä paperia ja 40%:lla taasen ei”.

Ongelmanahan koulukiusaamisessa ei ole se, onko koululla asiasta kirjoitettua tekstiä vaiko ei, vaan se, että pystyvätkö opettajat asiaan puuttumaan. Nykymeininki kun on kouluissa sellainen, että jos joku herranterttu haluaa jostain syystä rääkätä heikompaansa, niin hänhän voi sitä tehdä vaikka tuomiopäivän tappiin asti. Naisvaltainen opettaja-alamme ei pysty puuttumaan asiaan, eikä miesopettajillakaan ole valtuuksia (vaikka kykyä ehkä olisikin) puuttua kansakunnan toivojen itseilmaisuun. Se, jos koulussa rääkätään jotakin, ei ylitä uutiskynnystä, mutta opettajan esim niska-perseotteen käyttäminen rääkkäämisen lopettamiseksi on silkkaa fasismia, ja siitä rääytään mediassa kurkku suorana.

MTV3:n uutisessa kerrottiin myös, että ”myöskään opettajat eivät osaa aina puuttua kiusaamistilanteisiin”. Tulisi sanoa, että eivät uskalla. Eikä heitä voi siitä syyttää. Tommonen, sanotaanko 28-vuotinen kasv.ped.yht.kunt.tiet.selitystiet.ja.piirileikki-ylivälipedagogian maisteri Milla Liimatainen huomaa työssään hyvin nopeasti että henkilökohtaiset ominaisuudet eivät riitä häntä pellenä pitävän mölli- ja pimulauman ruotuun saattamiseen. Jäljelle jää vain opettajan viran itsessään suoma auktoriteetti. Milla hoksaa kuitenkin nopeasti, että jo hänenkin kouluaikanaanhan opettajille vittuiltiin minkä ennätettiin. Ei ole sitä auktoriteettiä.

Jäljelle jääkin sitten akateemisten ammattilaistemme kehittämät menetelmät eli puhuminen, puhuminen ja puhuminen. Keskustellaan kiusaajan kanssa ”avoimessa vuorovaikutuksessa”. Kerrotaan kiusaajalle, että lain mukaan ei saa kiusata. Kyselläänpä kiusaajalta itseltäänkin, että kuinka asiaan tulisi puuttua. Pyritään (edelleen keskustelemalla) siihen, että kiusaaja ”tunnistaa omat tunteensa kiusaamistilanteessa ja sitä kautta oppii oman toimintansa herättämät negatiiviset tunteet kiusatussa”. Ehkäpä (edelleen avoimesti keskustelemalla) autetaan kiusaajaa kehittämään empatian tunteitaan. Lopuksi keskustellaan sekä kiusaajan että kiusattavan kanssa yhtä aikaa, naputellaan tietokoneella hieno sopimus että nyt ei enää kiusatakaan ja sitten vielä sutaistaan nimet alle.

Sillä ilmeisesti puhumalla avoimesti välillämme kaikki tää…selviääää…(Fredi, joskus 1970-luvulla).

Tämän ”avoimessa vuorovaikutuksessa käydyn keskusteluprosessin” aikana kasv.ped.yht.kunt.tiet.selitystiet.ja.piirileikki-ylivälipedagogian maisteri Milla Liimatainen hoksaa itsekin, että tää touhuhan on pelkkää pelleilyä. Kiusattua rääkätään niin kuin ennenkin, ja sattuupa sitten sellaisia tapauksia (mm. Yrjöperskeles on näihin urallaan törmännyt lukuisasti) että nimenomaan tämä rääkätty kaveri otetaan huostaan ja sijoitetaan johonkin laitokseen, jossa on oma koulu. Jotenkin takaperoista.

Mediammekin on mennyt jotenkin siihen halpaan, että uskotaan tätä akateemista sumua. Ongelma ei olekaan itse asia, vaan se, että siitä ei ole kirjoitettu akateemisesti koulutettujen ihmisten suunnitelmaa. Eli siis läjä paperia. Kun opettajan arvovalta on uljaassa peruskoulujärjestelmässämme romahdutettu täyteen nollaan, ei kirjoitettu suunnitelma auta silloin mitään.

Allekirjoittanut kävi koulunsa siinä murrosvaiheessa, jolloin kansakoulu muuttui peruskouluksi. Vanha, ”opettajan autoritääriseen valta-asemaan ja asioitten konemaiseen ulkoa opetteluun” perustunut systeemi muuttui ”yhdessä oppimisen aktiiviseen ja optimistiseen ilmapiiriin, jossa opettaja, yhtenä joukosta, toimi itsenäisen opiskelun koordinaattorina ja tukijana avoimessa vuorovaikutuksessa oppilaitten kanssa” (tuota ”avointa vuorovaikutusta” alettiin silloin 1970-luvulla hokea, eikä mulle ole vieläkään kukaan selvittänyt, että mitä hittoa se oikeastaan tarkoittaa).

Tarkoitushan oli varmasti hieno, mutta lopputulos meni mönkään. Opettajan arvovalta mureni, ja tilanne on huonontunut siitä alkaen. Kun kuria löysättiin, ongelmia tuli lisää, ja niihin vastattiin löysäämällä kuria entisestään ja ongelmia tuli taas lisää jolloin loogisesti löysättiin kuria jne jne.

Koulukiusaaminen on sanana itsessään varsin mieto termi. Sehän tarkoittaa tosiasiassa yhden tai useamman koululaisen toiseen koululaiseen kohdistamaa henkistä ja ruumiillista terroria. Sivistyneen yhteiskunnan luulisi pyrkivän siihen, että sen jäsenet eivät joudu henkisen tahi ruumiillisen terrrorin kohteeksi. Oma yhteiskuntamme on tullut sen verran sairaaksi, että alaikäiset saavat kyllä rääkätä toisiaan mielensä mukaan, mutta (heitä elättävät) aikuiset eivät voi puuttua asiaan kuin leukoja heiluttelemalla. Meillä kun ei enää pakoteta lasta mihinkään. Eikä sitä luunappiakaan saa antaa.

Kuka tällaisesta tilanteesta hyötyy? Kuka tällaista tilannetta haluaa? Eivät kai edes vapaan kasvatuksen ja ”avoimen vuorovaikutuksen” ideologiaa saarnaavat akateemikot. Vaan tietysti, jos jotain asiaa on 30 vuotta hokenut, niin kaipa on vaikeaa tunnustaa, että tämähän meni alunperinkin perseelleen.

Kun laitetaan yhteen sopiva määrä kasvatustieteen teoreetikoita, korkeat virka-asemat, päätösvaltaa ja paljon humanistista hyvää tahtoa, se keitos vastaa tuhovoimaltaan vähintään yhtä jääkäriprikaatia.

*

Onko joku muuttunut vuodesta 2007? No , lähinnä se, että ne viranomaiset, joihin itsekin kuulun ja joilta apua kysellään ovat menettämässä viimeisenkin syömähampaansa. Meillä lastensuojelussa on valtuuksia vieläkin enemmän kuin mitä opettajilla on, mutta meilläkin touhu alkaa mennä siihen, että käydään kuulusteluja siitä, että saiko wanna be-gangsteri henkisen pipin siitä, kun työntekijä sanoi pahasti.

Koulujärjestelmämme on valitettavasti psykopaatin ja sadistin paratiisi.

22 kommenttia:

Rtms kirjoitti...

Myös kiusattujen keinot ovat ilmeisesti vähenemässä. Kouluaikoina minuakin yritettiin muutamaan otteeseen kiusata, mutta loppui tyypillisesti lyhyeen, kun rystynen kohtasi päällekäyjän nenänpään tahi lenkkitossu haarovälin. Ei ne kauaa viitsineet, etsivät helpomman kiusattavan, jonka kanssa puuha ei sattunut niin kovasti. Siihen aikaan ei kovin ollut tapana käyttää terä- saati tuliaseita.

Oma poika tulee muutaman vuoden päästä kouluikään ja en aivan tiedä kuinka häntä mahdollisessa vastaavassa tilanteessa neuvoa, sillä takaisin lyömisestä taitaa nykyään päästä terapiaan. Onko sinulla vankkana käytännön pedagogina fiksua vinkkiä tähän?

Täytyykö sitä itse mennä paikalle ja ottaa vain tyynesti se pahoinpitelysyyte, mieluummin kuin altistaa jälkikasvu mielenterveyslihamyllyn mielivallalle?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rtms, ja kiitos kommentistasi. Minulla ei valitettavasti ole sen parempaa patenttikonstia esittää, kuin mitä jo itse esitit.

Tarhavahti kirjoitti...

Tervepä teillekin, olen aikoinani käynyt koulun hyvissä ajoin ennen peruskoulua, ja kyllähän sielläkin kiusattiin mutta sai myös antaa takaisin. Nykyään ei kiusatulle jää muita vaihtoehtoja kuin pakeneminen, loputon pakeneminen.

Tähänkö on nyt sitten tyytyminen?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tarhavahti. Ellei ota oikeutta omiin käsiinsä, tähän taitaa olla tyytyminen. Virkakoneistohan tietysti haluaa, että kaikki tehdään sen valvonnassa, mutta tyhmempikin huomaa, kuinka hampaaton se on.

Anonyymi kirjoitti...

"Jälki-istunto muistuttaa erehdyttävästi tekemättömyyteen pakottamista, jota pidetään muissa yhteyksissä epäinhimillisenä ja kiellettynä rangaistusmuotona."
Näin siis Anna Kontula, tutkija ja kansanedustaja.

Miten helvetissä tämä maa on saatu raiskattua tämmöiseksi? Ihmiset, jotka mielestäni kuuluisivat hullulaan esiintyvät kansakunnan johtavina älykköinä. Pitänee tästä ryhtyä hiomaan lukion jäljiltä ruostunutta Ranskan kielen taitoa, jos sitä vaikka muuttaisi Canadaan!

Närpes varg kirjoitti...

Olin luokan pienin oppikoulun ekalla ja kyllä kiusattiin! Muuan iso, paksu roikale nipisteli korvista, tökki ja tuuppi ja pilkkasi sekä kokoani että hörökorviani.
Urheilutunnilla pelattiin sitten pesäpalloa. Roikale alkoi käkättää, että Susi pannaankin maalivahdiksi, kun ei se jaksa lyödä mailalla. Vetäisin siitä paikasta häntä polvilumpioon mailalla ja kun paskiainen kumartui ja alkoi huutaa, suoraan päin naamaa sillä samalla mailalla. Huuto lakkasi, mutta kyllä tuli verta suusta!
Opettaja hölkkäsi siihen ja kysyi, mitä oli tapahtunut. Kaverit kertoivat, että roikale oli usuttanut minua lyömään itseään mailalla ja minä olin totellut.
Opettajaa nauratti pirusti. Hän talutti paskiaisen lääkäriin ja asiasta ei enää puhuttu. Eikä minua enää koskaan siinä koulussa kiusattu. "Se on opetellu lyömään mailalla hampaisiin", minusta kuiskittiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Luulisin, että Kontula nauttii asemastaan ja tilanteesta eläessään maassa, jossa ketään ei oikeasti viranomaisten puolelta pieksetä ja kiduteta. Hän voi olla semmonen kevytihmisoikeustaistelija ja etsiä semmosta kevytpahaa täysin hengen ja elannon turvattuna. Muuten, kun olin nulikka, niin meillä jälki-istunto oli jälkiseisonto opettajainhuoneen edessä. Tuli seisottua, mutta ei siitä traumoja jäänyt. Henkilökohtaisesti muuten Ylvan kanssa ollaan vähän ruvettu miettimään tuota Uutta Seelantia.

Närpes Varg: Vaikka en väkivaltaa millään kannata, niin hienoa, että pystyit hoitamaan asian Tahko Pihkalan nimeen. Joskus ei vaan muu auta.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä: Olen sen verran nuorempi, että meikäläiset vain joutuivat istumaan sen tunnin tekemättä mitään. Eihän se tietenkään missään tuntunut. Eri asia oli sitten viedä kotoväelle se jälkkälappu. Kouluilla ei ole mitään keinoja muksuille, joilla ei kotikasvatus pelaa.

Kautta aikain vanhempi sukupolvi on hokenut nuorison olevan pilalla (Muistaakseni jo Cicero valitti sitä, että nuoriso on velttoa ja he antavat hiustensa kasvaa pitkiksi). Uskon kuitenkin, että tällä kertaa saatetaan olla oikeassa.

Närpes Varg kirjoitti...

Kiusaaminen on aina väkivaltaa, eikä väkivaltaa voi torjua kuin suuremmalla väkivallalla. Näin se menee, sanokoon Mahatma Gandhi & Co. mitä tahansa.
Neuvostoaikaan Virolla, Liettuaa ja Latviaa kiusattiin olan takaa, mutta kun niillä nyt on Nato takanaan venäjän roikale pitää nyrkkinsä taskussaan. Pelkää saavansa kuonoonsa.
Sama tilanne vallitsee kouluissa, perheissä ja työpaikoilla. Jos kääntää aina toisen posken saa takuulla turpiinsa, mutta kun kerrankin vetäisee kunnolla takaisin kiusaaja joutuu hakemaan toisen uhrin.
En usko minkäänlaiseen psykologiaan tai terapiaan tässä asiassa. Osa meistä ihmisistä vain on kiusaavia kusipäitä ja on oma valinta suostuuko potkittavaksi vai lopettaako sen kerralla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Kouluilla ei todellakaan ole mitään keinoja, jos kotikasvatus ei pelaa. Silloin minun nulikka-aikana kiusaamista kyllä oli silloinkin. Ei se uusi ilmiö ole. Liekö yhtä vanha kuin ihminen itse. Mutta silloin ainakin opettajalla oli auktoriteettia.

Närpes Varg: Se, mitä sanot on ikävä kyllä täyttä totta. Valitettavasti on vain ihmisiä, jotka eivät pysty puolustamaan itseään, ja näillä kiusaajanperkeleillä on ikävä taipumus löytää sellaiset.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää lauantaita!

Auttaisko jos koulujen oppilaiden valvonnan ulkoistaisi sellaisille jotka eivät välitä jos tilanteisiin puuttuminen merkitsee nykyisten valtuuksien ylittämistä?

Mielessä kävi järjestysmiehet tai vartiointiliikkeet.

Työttömien yhdistykseltä voisi kysyä olisiko siellä jämeriä ukkoja jotka voisivat hoitaa kouluvalvontaa?

Entä sivarit, jotkut niistä suorittaa palveluksen koulussa. Jos ne on liian nynnyjä niin sitten asevelvolisille voisi laittaa kouluvalvontatehtäviä. Sotilaspoliisit pamppujen kanssa pihalle ja käytäville?

Suojeluskunnat tai miten Ykä niitä nimitti, Suojeluskaartit?

Joutaanko sitten tietoisesti rikkomaan nykyisiä lakeja jos ne ovat haitallisia? Jos sitten tuohon ryhdytään niin on semmoisia kuin Hells Angels, Bandidos, Venäjän mafia. Arvelen että heillä on hyvät suostuttelukeinot vakuuttaa siitä että kiusaaminen olisi parasta lopettaa...

Meinaatko hommata Uudesta Seelannista lammasfarmin? Sinne farmille voisi perustaa Suomen pakolaishallituksen jos sellainen tilanne tulee eteen.

Perjantaina otin rokotuksen kun ei ollut tehoja enää vanhassa. Sen jäykkäkouristus-kurkkumätä-yhdistelmän otin tk:ssa. Tuo kai ois hyvä olla vaikka olisi vaan Suomessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras, ja hyvää lauantaita sinnekin. Jos kouluissa meinataan joku roti saada aikaiseksi, niin nähtävästi nuo vartiointiliikkeet ovat jossain vaiheessa ainoa mahdollisuus. Opettajan auktoriteettiä kun ei saada aikaiseksi jollain hallinnollisella päätöksellä. Tuhoaminen on nopeaa, rakentaminen hidasta. Jos suojelukaarteja perustetaan, niin niitähän käytetään jo sitten ihan muualla. Liivijengeillä varmaan olis oikein toimivat suostuttelukeinot, mutta siinä vaiheessahan sitten jo ajetaan pirua pois belsebuubiin turvautuen.

Lammasfarmin perustaminen olis kyllä houkutteleva idea. Vaan saattohan se olla niin, että tuumailun tasolle jää koko lähtö. Minnekäs sitä ihminen kotoaan lähtis.

Anonyymi kirjoitti...

Katsoitko noita Mikko Mäkisen blogeja joihin näytin linkit? Miltä ne vaikutti?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Joo, olen tutustunut. Kovasti asiallista juttua heppu heittää.

Anonyymi kirjoitti...

Huomasiko Ykä uutisista että Erkki Tuomioja kävi Washingtonissa ja tapasi Clintonskan? Uutisten mukaan tämä oli eka kerta kun Tuomioja kävi Washingtonissa ulkoministerin ominaisuudessa. Edellinen ulkoministeriputki oli 2000-2007 eikä hän tehnyt tuona aikana käyntiä Washingtoniin.

Tuon vierailun ajoitus laittoi pääni raksuttamaan. Miksi vierailu tapahtui juuri nyt? Luulen että siihen vaikuttaa se että Punamuumi on virassaan vain tämän kuun loppuun, tänään maanantaina TJ-luku on 10. Arvokas tukija poistuu, mikä on varmasti Tuomiojan mielestä hankalaa.

Oisko Niinistö määrännyt että nyt menet sinne Washingtoniin tai erotan sinut? Olisiko Tuomioja ollut oma-aloitteinen ja pähkäillyt että kai tässä sitten pitää tuolla käydä ettei Sale nyt ala murista ja uhata erottamisella...Sama tilanne olisi ollut edessä vaikka uusi pressa olisi Soini tai Väyrynen.

Niinistö voisi määrätä Tuomiojalle että seuraavaksi käyt sitten Israelissa ja pahoittelet tähänastisia palehuivi- ja arabifanituksiasi, esität pahoittelun sekä Peresille että Netanjahulle. Matkaohjelmaan kuuluisi käynti syngogassa katsomassa julmalanpalvelusta. Muodollisuuksien jälkeen voidaan suoda sitten vaivanpalkkioksi hieman biletystä Tel Avivin klubeilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Joo, pistin merkille. Tiedä häntä noista taustakuvioista, mutta joku voisi miehelle pientä briefinkiä pitää. Heppuhan vissiin vieläkin kuvittelee, että hän voi lähteä opettamaan Yhdysvaltoja ja että hänet otetaan vielä vakavasti. Israelin kohdalla en sitten tiedä, että ovatko iipot yleensäkään innostuneet tyypin vierailusta.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Tämä näköjään temppuili. Ei mun pitänyt tuollaista kuvaa pistää. Mahtaisko tämä olla se mitä yritin laittaa.

http://naurunappula.com/868839/presidentti.jpg

Jos kuva on epäselvä, niin sen kohdalla pitää painaa päivitä/refresh-nappia

Sitä vaan että tuossa kuvassa on hyvä teksti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Joo, kuva on tuttu. Sen ensimmäisen viestin kuva oli tosiaan semmonen pikkunen thumbnail, josta ei selvää ottanut. Toi jälkimmäinen kuvaa hyvin ainakin omia tuntojani menneistä vaaleista.

Asian ulkopuolelta: tää bloggerin uusi sanavahvistus on tosi ärsyttävä. En minä puusilmä meinaa noista harakanvarpaista saada mitään selvää.

Närpes varg (grrrr...) kirjoitti...

Tamperelaisessa tanssikoulussa on kuulemma kanssa vähän kiusattu. Mutta siitä ei saa puhua kun ne kiusaajat on kotimaassaan vainottuja ja varmana ne naiset pyysi, että niitä kiusattais. Sitten ne vähä kiusas.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg. "Herra tuomari, elovenatyttö oli niin naitavan näköinen, etten voinut mieltäni malttaa".

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän näissä Tampereen "yksittäistapauksissa(tm)" käy niin, että "kädestäpito(tm)" aiheuttaa rankaistukseen tuomitsematta jättämisen.