lauantai 27. joulukuuta 2014

EPISTOLAA OHUISTA YLÄPILVISTÄ

Lukijakin on tietysti hyvin perillä siitä, että mikäli Suomessa on joku ongelma, mitä ei pitäisi virallisen näkemyksen mukaan ollakaan, sen olemassaolo joko kategorisesti kiistetään tai sitten vaihtoehtoisesti aletaan puhua mälkyttää jostain muusta, millä ei varsinaisen ongelman kannalta ole varsinaista merkitystä, mutta jolla voidaan kiertotien kautta sitten päätyä johtopäätökseen, että ongelmaa ei ole. Näihin tyhjänpulinaorgioihin sitten etsitään mahdollisimman monta niin sanottua asiantuntijaa vahvistamaan olemassaolevan ongelman olemattomuus ja nämä niin sanotut asiantuntijathan jakavat viisauttaan oikein mielellään.

Yksi näistä olemattomista tai ainakin olemattomaksi selitetyistä ongelmista on luonnollisesti Helsingissä maahanmuuttajien suomalaisnuorisoon kohdistama järjestelmällinen väkivalta. Ongelmaa olemattomaksi selittämään on löydetty taas uusi niin sanottu asiantuntija eli Helsingin yliopiston sosiaalityön professori Timo Harrikari. Hepun titteli on jo sellainen, että oman alani suorittavalla tasolla se aiheuttaa automaattisesti kylmiä väreitä ja ajatuksen, että näille tyypeille pitäisi valmistujalahjaksi antaa sekä lähestymiskielto laitoksiin ja kaikenlainen alaan liittyvä pysyvä kommentointikielto. Kuunnellaan kumminkin mitä häiskällä on sanottavaa, ja heppuhan latoo tiskiin sekä ongelmaan että alaani liittyvät ykkösluokan kliseet:

 ’Nuorisojengeistä’ melskaa vain media. Nämä porukat ovat usein löyhähköjä ja satunnaisia lössejä, joissa niin sanotusti tyhmyys tiivistyy.

Tämähän on kuultu jo noin n kertaa, mutta tähän pitää jatkuvasti palata, sillä tämä on niin poliisin selitysportaan kuin ns. asiantuntijoiden mielestä villakoiran ydin. Tavallinen kansalainen tietysti ajattelee asiasta eri tavalla ja ymmärtää, että vähintään seitsemänkymmentä, toden näköisesti huomattavasti enemmänkin suomalaisnuorta on joutunut maahanmuuttajien hakkaamaksi. Teoreettisissa yläpilvissä taas mietitään sitä, millä jengistatuksella hakkaaminen on tapahtunut, ja kun on saatu varmuus, että kyseessä ei ole esmes Bloods- tai Crips-jengit, niin jollain tavalla asialla ei olekaan enää merkitystä. Annetaanpa miehen jatkaa:

Epäiltyjen tietojen julkaiseminen netissä ja katupartioiden muodostaminen muistuttaa Harrikarin mielestä amerikkalaistyyppistä punaniskameininkiä, joka sopii huonosti Suomen kaltaisen oikeusvaltion kulttuuriin ja oikeusperiaatteisiin.

Punaniskavertaus yleensäkin sopii suomalaisiin oloihin melko huonosti ja kuvaa lähinnä sitä, että selittäjä turvautuu kyseiseen termiin kun ei muutakaan keksi, mutta jos Suomen kaltaisen oikeusvaltion kulttuuriin ja oikeusperiaatteisiin kuuluu se, että väkivaltarikoksentekijän teot yritetään selittää olemattomiin ja rikoksentekijä pyritään epätoivoisesti saattamaan uhrin asemaan samalla kun varsinainen rikoksen uhri unohdetaan tyystin, saa se kieltämättä tavallisenkin kansalaisen kasvattamaan annoksen laardia niskaansa ja miettimään, että näinköhän siellä Amerikan Raamattuvyöhykkeellä on yhtään huonompi asua kuin oikeusvaltio Suomessa.

Suomessa alaikäiset lainrikkojat ohjataan tuomioistuinten sijaan tai ohella lastensuojelupalveluihin, joissa arvioidaan lapsen yksilöllisiä tarpeita.

Ja tässähän aletaankin päästä ns. jännän äärelle, ja tätä epistolaa on jaksettu suoltaa koko episodin ajan. Tästähän saa sen kuvan, että kun alaikäinen lainrikkoja ohjataan lastensuojelun kohteeksi, silloin asialle tarvittavat toimenpiteet on tehty. Piste. Se, joka on käytännön lastensuojelun työntekijänä tietää, että tästähän sen toiminnan pitäisi vasta alkaa. Mutta ainoa käytännön vaikutus on, niin kuin ennenkin on tullut todettua, että tämä lainrikkoja siirtyy lastensuojelun oikeussateenvarjon alle, ja hän voi käytännössä tehdä 18-vuotiaaksi saakka suurinpiirtein mitä huvittaa ilman vankilan pelkoa.

Kyseinen Harrikari joko tietää ja kiistää, tai sitten vielä pahempaa eli ei tiedä sitä, että lastensuojelulaitokset ovat juuri tällaisten sosiaaliprofessorien ja ihmisoikeuslakimiesten toimesta riisuttu niin hampaattomiksi, ettei mitään toimenpiteitä voi tehdä, eli tällainen sankari saa lähinnä syödä hyvin ja nukkua toisten pesemissä lakanoissa, joten hän voi lepäillä ja kerätä voimia jatkaakseen harrastuksiaan kaduilla. Täällä maakunnissa ollaan luonnollisesti kytköksissä myös Helsinkiin, ja siellä ongelma korostuu, sillä laitokset ovat likipitäin anarkiassa,  nuoret voivat käyttäytyä kuin pullopersesiat ja alimitoitettu henkilökunta pyrkii lähinnä selviämään päivästä toiseen. Mutta Hallikari voi todeta, että alaikäinen lainrikkoja on ohjattu lastensuojelupalveluihin, joten kaikki on hyvin, eikä muita toimenpiteitä tarvita. Eihän hänen tarvitse miettiä asiaa sen pidemmälle. Se on aivan eri tyyppien ongelma. Mutta annetaanpa hänen jatkaa:

 Tutkimusten mukaan sopeutumattomuutta osoittavat nuoret tarvitsevat toki rajojakin, mutta ensisijaisesti monimuotoista huolenpitoa, luottamuksellisia ihmissuhteita ja korjaavia kokemuksia.

Näin ensiksi pitää todeta, että henkilökohtaisesti inhoan sitä, että kuria ei saa sanoa enää kuriksi. Tosin varmaan pian termi ”rajat” mielletään liian jyrkäksi ja rajojen asettamisesta käytetään jossain vaiheessa termiä ”myötäisohjaaminen”. Yhtä kaikki, joka ainoa joka on näissä hommissa tietää, että mikäli ”sopeutumattomuutta osoittavalle nuorelle”, ei niitä rajoja pystytä asettamaan, niin kaikki muu on silloin merkityksetöntä ja työntekijä on kusitolpan, laskiämpärin ja viihdepalvelun ylläpitäjän yhdistelmä.

Harrikarin mukaan on pyrittävä nuoren positiivisen minäkuvan tukemiseen ja vältettävä leimaamista, joka saattaa helposti ajaa nuoren epätarkoituksenmukaisten alakulttuurien pariin.

Tämä on myös tätä hyvin tyypillistä. Jos tyyppi on rakentanut ns. positiivista minäkuvaansa käyttäytymällä kuin sivistymätön sika, se positiivinen minäkuva pitäisi ensin murskata, mutta keinoja siihen ei ole. Sinänsä niin Harrikari kuin muutkin ohuissa yläpilvissä käyttää mielellään tuollaisia termejä, mutta ei koskaan sano, että kuinka toimia pelkällä puheella. Eihän hän tietenkään sano, koska hän ei tiedä. Mutta sekään ei ole hänen ongelmansa. On muuten jotenkin paradoksaalinen tuo Harrikarin loihelausuma noista alakulttuureista. Nämä tyypit kun on otettu huostaan ja sijoitettu laitokseen nimenomaan sen takia, että ne ovat mukana näissä ”epätarkoituksenmukaisissa alakulttuureissa”. Kuinka toiminta laitoksessa voi ajaa nämä tyypit mukaan sellaiseen, missä ne jo ovat? Ja mikäli tyypillä on laitokseen tullessaan jo valmiina käsivarren mittainen rikosrekisteri, hän on kyllä jo leimaantunut aivan korkeimman omakätisesti ilman viranomaisten avustusta.

Jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa, vika on aina käytännössä. Tätä on varmasti muillakin aloilla, mutta omalla alallani vallitseva asiantila korostuu. Alalla ovat johdossa teorian ohuissa yläpilvissä leijuvat utopistit, jotka ovat omissa päänupeissaan rakentaneet alasta puhtaasti omiin kuvitelmiinsa perustuvan kuvan. Mitään tekemistä sillä ei käytännön kanssa ole, mutta sen kuvan mukaan joutuu suorittava porraskin toimimaan. Eli mikä oli tämän toiston opetus? Jos luette lehdistä, että nuorisorikolliset on otettu lastensuojelun toimenpiteitten kohteeksi, ei kannata huokaista helpotuksesta. Sillä näitten harrikarien ansiosta näitä toimenpiteitä ei enää ole. On vain narri-, korjaan harrikarien utopia.

13 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Voisinpa vaikka esittää houreellisen hypoteesin toiminnan varsinaisesta tarkoituksesta: Uskollisten äänestäjien luominen, eli puolueen vallassa pysyminen tästä ikuisuuteen.

Ajatellaanpa. Jos puolue A järkkää sinulle katon pään päälle, kuukausittaisen taskurahan ja ruokaa kaappiin, kaiken ilman omaa työtäsi, niin tottahan toki sitä voi äänensä demokraattisesti hyväntekijälleen antaa.

Jos puolue Ö taas puhuu ikäviä asioita työnteosta ja vastuunotosta, ehkä muistakin nuivista asioista, niin ääni tuskin napsahtaa tähän nälkämaan laariin.

Näin minä tämän näen.

Nuorisotyö blogissa kuvatussa muodossaan lähinnä opettaa nuorille, että tee mitä vaan, systeemi pitää sinusta huolen, eikä tarvitse itse tehdä töitä. Kunhan vain muistaa, mille taholle äänensä antaa, sitten täysi-ikäisenä tulevaisuudessa.

Castor kirjoitti...

Hjuu, silloinen yhteiskuntatieteiden maisteri väitteli vuonna 2004 ja väitöskirjan otsikko oli ”Alaikäisyys ja rikollisuuden muuttuvat tulkinnat suomalaisessa lainsäätämiskäytännössä”, eli jälleen yksi poliittinen väitöskirja lisää. Kaikkihan ymmärtävät, että on maailmaa mullistavaa tietää, ja että joku saa tohtorin arvon sellaisesta tutkitusta tiedosta, että "reaktiot alaikäisten rikoksiin myötäilevät poliittisia suhdanteita". Hienoa! Nyt saa sitten heitellä noita kommentteja 7+ tonnin kuukausipalkalla oikein PROFESSORINA.

Jotenkin näiden professoreiden(kin) osalta tiettyä inflaatiota on tapahtunut, kun vertaa nykyisiä INTELLEKTUELLEJA esimerkiksi K.J. Ståhlbergiin (Suomen valtiosäännön luoja ja ensimmäinen presidentti) tai Edward Westermarckiin (yksi kuuluisimmasta suomalaisista yhteiskuntatieteilijöistä, "Moraalin synty ja kehitys", Nobelin kirjallisuuspalkintoehdokas).

Missä tämä professori Harrikari on tehnyt käytännön työharjoittelunsa, joka kelpaa pohjaksi näille ohuille yläpilvisiivuille? Käsitykset ovat kovasti käytännölle vieraita, mutta kun niitä kerran esittää professori, niin eihän tuo voi väärässä olla?

Omasta kokemuksesta uskallan sanoa, että ainakin oikeusriidoissa tuomioistuimissa oikeustieteen professorit saivat pahasti selkäänsä, kun ei ollut tuota "kenttäkokemusta". Nyttemmin tämäkin tilanne lienee muuttunut professoreille myönteisempään suuntaan, kun juttuja istuvat samaa aatesuuntaa edustavat tuomarit...

En tiedä, miten Ykä jaksaa, ensinnäkin ammatissaan ja sitten näitten pilven veikkojen juttujen kanssa, hattua pitää nostaa!

Castor kirjoitti...

Vähän off-topic, mutta onko Suomessa reagoitu siihen, että Yhdistyneet Arabiemiirikunnat katsoo mm. Suomen islamilaisen yhdistyksen olevan terroristijärjestö?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juhalle ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Juha: Mitä tulee tuohon väitteeseesi, niin totean, että en tiedä. En ole varma. Mutta en myöskään kiistäkään. Niin demarit kuin vasurithan ovat haistattaneet pitkän duunariväestölle jo aikaa sitten ja pitääkseen yllä Oy Puolue Ab:ta niitten tietenkin kannattaa etsiä tukijoita mistä vaan löytävät.

Mitä tulee tähän heppuun, niin hänen avautumisensa tuskin liittyy varsinaiseen puoluepolitiikkaan, vaan pääasia lienee hänen lausumassaan:

”Asiantuntijoiden toimia pidetään alimitoitettuina ja oikeutta otetaan omiin käsiin.”

Ensinnäkin voi tietysti todeta, että nämä katupartiot eivät ole ottaneet oikeutta omiin käsiin, sillä eiväthän ne ole vielä ketään hakanneet. Toiseksi voi todeta sen, että mies on huolissaan siitä, että hänen asiantuntija-asemansa kyseenalaistetaan. Nämä ns. asiantuntijat ovat voineet riekkua Suomessa jo iät ajat ja tottuneet asemaansa. Minä itse suomentaisin tuon miehen loihelausuman näin:

”Todellisuuden ei pidä laskea koskaan häiritsemään hyvää akateemista läppää. Siitähän minä palkkani saan. Ei sitä saa kyseenalaistaa”.

Castor:

Viesti 1: Katselin itsekin googlesta ja yritin etsiä, onko hepulla minkäänlaista käytännön kokemusta varsinaisesta osastotyöstä ja ei sitä löytynyt. Tutkijan kammiosta käsin on niin kovin helppo esittää viisasta ja opettaa isäänsä naimaan.

Olisi muuten hyvin mielenkiintoista, jos pistäisit pystyyn oman blogin ja kertoisit noista omista käytännön oikeuskokemuksistasi perusasetuksella teoria/käytäntö. Jos sen teet, niin se tulee omalle linkkilistalleni välittömästi.

Ja ammatissani minä sinänsä jaksan varsin hyvin. Minulla on oma habitukseni, jonka vuoksi minulle ei pahemmin vittuilla. Yleensäkin tulen nuorten kanssa hyvin juttuun, ainoa mikä kusee on systeemi itsessään. Ja minullahan on ollut jo iät ja ajat se on/off-nappula, jonka painan päälle, kun lyön työpaikan parkissa vuoron jälkeen ykköstä läpeen. Kaikilla alani työntekijöillä sitä ei ole, työ seuraa heitä kotiinsa, ja lopputuloksena on usein burn out.

Viesti 2: Oli siitä jotain uutisia, mutta ne hävisivät melko pian. Tässä yhteydessä näkisin, ja toivoisin, että Suomen Suomen Islam-seurakuntaa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Islam-seurakunta

ei koskaan laskettaisi minkäänlaiseksi terrorismiin kytkettäväksi järjestöksi, sillä se on puhtaasti Suomen tataarien seurakunta, siihen ei oteta jäseneksi kuin tataareja ja Suomen tataarit ovat ihan järkevää ja asiallista porukkaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Rajat on se sektori, jonka sisällä vapaus on." Noin sanoi joku… Oisko ollu Hellsten?

Tota kun miettii hetken niin hoksaa että jos poistaa rajat, niin poistaa myös vapauden. Ja siihenhän se kulttuuri- ja muukin marxilaisuus pyrkiikin - vapauden poistamiseen.

Ehkä se Harrikari haluaa ratsastaa aikuiseksi kasvettuaan auringonlaskussa parodiahorisonttiin.

Castor kirjoitti...

Kaikki professori-nimitykset ovat poliittisia, ja jostain syystä vasemmistolla näyttää olevan näistä enemmistö...Ja onhan meillä myös MAAILMANPOLITIIKAN PROFESSORI Heikki Patomäki, kommunisti.

Tuskinpa ryhdyn omaa blogia pitämään, parempia kertojia löytyy!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Tuo määritelmä on kieltämättä osuva. Nämä harrikarit vaaan tuskin koskaan kasvavat aikuisiksi. Eihän heidän tarvitse.

Castor: Joo ainakin näissä yhteiskuntatieteissä näin näyttää olevan. Kovempien tieteitten puolelta en osaa sanoa. Tuskin kuitenkaan niin paljon. Jos et omaa blogia pidä, niin tervetuloa joka tapauksessa jatkossakin kommentoimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ei liity tähän mutta tietääkö Ykä olutmiehenä hyviä olutsivuja? Itse tiedän Suomen Olutopas-sivun:

http://olutopas.info/

Tässä on yksi olutblogi, JaskanKaljat, jossa näytettiin linkkejä muihin olutblogeihin:

http://jaskankaljat.blogspot.fi/2014/12/suomen-olutopas-sivuston-vuoden.html

jlokka kirjoitti...

Epäiltyjen tietojen julkaiseminen netissä

Ne on syytettyjä, ei epäiltyjä: osuus jengeissä

Joskin alaikäisiä joku tantta soitti

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Junes Lokalle & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Valitettavasti en juurikaan tiedä. Tykkään kyllä oluesta, mutta makuni on melko yksioikoinen, eli ostan Örnätjärven HÖÖ-marketista Carlsbergia.

Junes: Totta mitä puhut. Olen nähnyt tuon videopätkän jo aikaisemminkin, ja vaikka en tiedä kuka tuo ihminen on, tiedän hyvin mikä tuo ihminen on. Näihin on tullut matkan varrella törmättyä.

Hemuli kirjoitti...

Ootko ykä huomannut:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014122918957021_uu.shtml

Tiedostava väen mukaan mamu papoille ja mummuille tarttis järjestää ihan omaa toimintaa... Oman väestön vanhus asiathan onkin niin hyvässä kunnossa: "Maahanmuuttajaeläkeläisille ei juuri ole omia palveluita, vaikka moni ei kielitaidottomuuden tai kulttuurierojen takia voi käydä esimerkiksi eläkeläisille tarkoitetussa toiminnassa."

perkele...

Hemuli kirjoitti...

Muistinkos tämän linkin laittaa edelliseen:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014122918957021_uu.shtml

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Hemuli. Huomasin juu. Suomi priorisoi ja jatkaa utopistisen hulluuden tiellä ylpeänä. Voi vittu, en paremmin sano.