torstai 28. maaliskuuta 2024

OLIPA KERRAN

Niin, sitähän sanotaan että kapitalistinen satu alkaa sanoilla ”olipa kerran” ja sosialistinen satu puolestaan sanoilla ”kerran tulee olemaan”. Nyt en sinänsä puutu satuihin enkä talousjärjestelmiinkään vaan muistelen taas kertaalleen sitä, mitä joskus oli, mutta ei pahemmin ole enää. Ajan kulkua tai jotain sinnepäin. Muistelun kohteet on valittu hyväksi havaitulla stetson – harrison-menetelmällä.

Mennään ensiksi tavalliseen kauppaan. Arvostan suuresti kaupan myyjien toimintaa, mutta voi sanoa että heidän työnsä on sinänsä helpottunut entisistä ajoista. Nythän he vain pyyhkäisevät viivakoodin lukijaan ja se laskee automaattisesti summan valmiiksi. Joskus Kekkoslovakian aikaan myyjät paukuttelivat vielä mekaanista kassakonetta:

Toinen mekaaninen – myöhemmin sähköinen – masiina joka on ajan myötä kadonnut on tietysti kirjoituskone. Itselläni on vielä jemmassa tällainen vanha matkakirjoituskone. Tai ainakin oletan että se on työhuoneessa kaiken rojun alla:

Olihan aikanaan sellainen ammattinimikekin kuin konekirjoittaja. Ja muistaakseni myös sellainen kuin piirakanrypyttäjä. Ovathan nämä tietokoneet käteviä mutta aika ajoin mietin että mitäs sitten jos netti ja tiedostot kaatuvat? Kirjoituskoneella tehtyyn asiakirjaan ei mikään virus voinut iskeä. Tietysti osa tietokonemaailmaakin on jo varhaisempaa kivikautta joten nuoremmille disketti on jotain outoa. Lähinnä se kai tunnetaan tietokoneella nykyisin tallentamisen symbolina:


Kuvassa varhaisia tietokonetallennuksen muotoja

Nuoremmille lukijoille joille älykännykkä on kasvanut käteen kiinni on lankapuhelin tietysti varsin vieras:

Itse pysyin lankapuhelimessa muuten hyvin pitkään enkä hankkinut kännykkää. Olihan siinä se etu että ihminen ei ollut aina tavoitettavissa. Ja kun puhelin tuli mainittua niin tulee tietysti muistaa puhelinkoppi:

Nämähän sitten hävisivät pikkuhiljaa kun kännykästä tuli vakio. Yksi jo kauan sitten kadonnut viestinnän väline oli sähkösanoma:


Korusähkeitähän voi tietysti vieläkin lähettää, mutta posti ei enää sitä palvelua tarjoa.

Siirrytään sitten tiedon liikkumisesta ihmisten liikumiseen ja muistellaan sympaattista lättähattua:



Jos nyt totta puhutahan niin eihän lättähatun matkustusmukavuus mitään kovin huippua ollut mutta pysähtyihän se sentään kaikille mahdollisille pysäkeille. Ja ymmärtääkseni sanonta ”toimii kuin junan vessa” on peräisin lättähatusta. Sen vessanpöntössä kun ei ollut juurikaan liikkuvia osia vaan lasti tippui reiästä suoraan raiteille. Sinänsä muistini mukaan rautateillä oli vielä 1970-luvun alussa myös höyryvetureita käytössä ja jonkinlainen muistikuva minulla on että olisin aivan nulikkana ollut sellaisen kyydissä.

Mennään sitten rautateiltä tiedon valtatielle tai jotain sinnepäin. Minä kuulun vielä siihen ikäluokkaan jolle koulussa opetettiin laskutikun käyttö:

Sitten 1970-luvun lopullahan alkoivat tulla ne taskulaskimet. Enkä usko, että osaisin itsekään enää käyttää kyseistä välinettä.

Joo, ja – niin kuin nykyinenkin suomalainen – kaipasi kekkoslovakialainen viikonloppuisin viihdettä. Tosin siihen tarvitsi valmistautua eri tavalla kuin nykyisin kun käytössä oli pelkkä käteinen raha. No joo, shekkejä oli mutta pääosin kekkoslovakialainen meni pankkikirjan kanssa pankkiin, nosti tarvittavan rahan ja sillä oli sitten pärjättävä vaikka suu olisi kuinka napsunut:

Ja kun rahasta puhutaan niin yritettiinhän sitä silloinkin tuurilla. Lotto ja veikkaus ovat olemassa nytkin mutta tuolloin oli myös tasapeliveikkaus jonka kuponkia ei netistä näytä enää löytyvän mutta löytyi sentään mainos:

Tasapeliä tuli itsellä joskus veikattuakin – nollatuloksella – mutta raha-arpaa ei tullut koskaan kokeiltua.

Kyseistä raha-arpaa pelattiin Suomessa jo ennen sotia ja aina 1980-luvulle saakka. Siirrytään maaseudulle. Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän jne. Yksi asia joita Suomi oli aikanaan täynnä oli lato:

Erityisesti tasaisesta Pohjanmaasta saattoi sanoa että ei siellä ole kuin peltoja ja latoja. Nythän ladot – samoin kuin heinäsuovat – ovat korvanneet ne muoviin käärityt hirvenmunat. Toinen koko lailla kadonnut rakennelma oli ennen vanhaan omanlaisena nuorisotalona toiminut maitolaituri:

Laitetaan vielä loppuun pieni muotikatsaus 1970-luvulta eli Retu-kengät:

Tosin en ole aivan varma että olivatko Retut tosiasiassa varsinainen katsemagneetti. No, eri ajat, eri muodit. No niin, tässä näitä tällä kertaa. Mikä oli postauksen tämän kertainen yhteiskunnallinen sanoma? No ei yhtään mikään. Huvittaa vaan välillä muistella menneitä.

32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

8",5 1/4" lerput ja 3 1/2" korppu. Tuo 8" oli harvinainen jo 80-luvulla, taisi olla mini-ja suurkone ympäristössä enemmin käytössä. Ja olihan niitä nauha-asemiakin, isoista pieniin varmuuskopiohommissa vielä 2000-luvullakin.
Korpusta jäi sitten tuo tallennus-symboli elämään.

-Reissumies-

Anonyymi kirjoitti...

Nuo Retut muistan itsekin hyvin. Edesmennyt kaverini kertoi, että ollessaan Helasingin
telakalla hitsaajana, eräs hänen kollega oli asentamassa laivaan metallisia ovia. Työtapaan
kuului potkaista turvakengän kärki oven alle asennettaessa ko. ovia paikoilleen. Mies oli unohtanut käyttää turvakenkiään ja oli Retun oven alle jättänyt. Vammoista tarina ei kerro.

mutta toivotaan nyt tapaturmatonta Pääsiäistä kaikille.

Sepi

Anonyymi kirjoitti...

Tuttuja, perin tutuuja nuo kaikki. Ja ennen kuin kauppias tai puotipuksu pääsi tuota kassakonetta käyttämään, niin usein laskettiin se ostosten hinta siihen puotipaperin eli käärepapperin kulmaan. Sinnä räknättiin, että paljonko sen Villen pitää sitä rahaa kukkarosta kaivaa. Summa lyötiin kassaan siitä sai sitten kuitinkin.
Tuota "räknyyriukua" eli laskutikkia en oppinut käyttämään, ei sitäjuurikaan opetettu kuin vasta siellä nykyisellä toisella asteella eli esim. ammattikoulussa.
Lättähattu tuli tutuksi matkustajana ja myöhemmässä elämässä työpaikkanakin. Siinä sai pidellä konnari hatusta kiinni kun vaihtoi vaunusta toiseen. Ja olla tarkkana ettei putoa kyydistä vaunusta toiseen siirtyessä.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Latoa ja maitolaituria katsellessa tuli mieleen, että myös maalaisjärki on kadonnut jonnekin kauas viime aikoina.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Kuutostien varrella, Tikkalassa Joensuun eteläpuolella, on vielä puhelinkoppi. Sekin tosin aina varattu. Ennen joulua siellä soitteli joulupukki ja pari viikkoa sitten näkyi pääsiäisnoita sen varanneen.

HP21 tuli minulla laskutikun tilalle 1976, kun tekussa aloitin. Nykyään HP35.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Mukava lukea muistelujuttuja tälläkin formaatilla -- että yhteen aihepiiriin keskittyvän fakusoinnin sijasta mennään ikään kuin assosioiden asiasta toiseen.

Kassakoneesta kirjoituskoneen kautta tietokoneeseen, jne. Kuin katse siirtyisi aivojen muistihyllyllä. Itse kukin lukija saa vastaavat herätteet.

Lättähatut muistan ihan lättähatuista, ajatella olen sen verran vanhaa polvea. 50-luvun ilmiö. Itse olin murrosiässä rasvalettinen rokkari, mistä silloin oppikoulussa sain opettajiltakin pilkkaa osakseni. Ehkä sekin opetti ajattelemaan omilla aivoilla.

Ostin taskulaskimen 70-luvun alussa, silloin ensimmäiset tulivat kauppaan. Myöhemmin tein niistä paikalliseen maakuntalehteen neliöartikkelinkin, pohdin paikallisen yliopiston asiantuntijoiden kanssa kysymystä siitä, voisiko niiden silloin hurja hinta laskea lopulta niin että niitä saataisiin muropaketin kylkiäisinä. Todellisuus myöhemmin näytti siltä että kyllä.

Jutussa muistaakseni oikaistiin myös se silloin yleinen väärinkäsitys, että taskulaskin olisi japanilainen keksintö. Ei ole, amerikkalainen. Itse asiassa japanilainen taskulaskin osoittautui kuitenkin ajattelutapojen kannalta mielenkiintoisemmaksi, niihin kun oli kylkeen liitetty sellainen, hmm, ei helmitaulu vaan helmiorsi, jota ilman ne eivät laskuissaan pärjänneet.

Meillähän nykyään on hirvittävä harha siitä, että ajattelu kaikissa kulttuureissa olisi samanlaista, koska kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia. Ei ole, eivät ole. Jopa "matemaattinen" ajattelu on erilaista.

Anonyymi kirjoitti...

Muistan vielä: en suinkaan hankkinut kännykkää ensimmäisten joukossa vaan vasta kun ne olivat jo aika yleisiä. Mutta vielä vuosia sen jälkeen sattui kerran:
Olin kaupungilla, ja olisi pitänyt soittaa jollekulle. Mutta huomasin, että kännykästäni oli mennyt akku tyhjäksi.
Mutta olihan kaupungissa varsin tiheässä puhelinkoppeja - tai niin kuvittelin. Vielä vähän aikaisemmin niin oli ollutkin, ja muistin vielä tarkoin, missä paikoissa sellainen oli ollut. Mutta pettymyksekseni sain todeta, että suurin osa niistä olikin poistettu. Ja ilmeisesti kaikessa hiljaisuudessa: en ainakaan muista, että niiden poistamisesta olisi vielä siihen mennessä kovinkaan näyttävästi uutisoitu. Ja kumma kyllä, en ollut tullut ajatelleeksikaan, että kännyköiden yleistyminen saattaisi johtaa siihen, että ne tullaan piankin poistamaan.
Mutta oli niitä silloin vielä muutama jäljellä, ja jonkin aikaa harhailtuani löysinkin yhden niistä.
Mutta melko pian tämän tapauksen jälkeen Helsingistä poistettiin loputkin puhelinkopit. Vasta silloin asia tuli vähänkään näyttävämmin puheeksi lehdistössäkin. Niiden poistaminen sai osakseen jonkin verran vastustustakin, mutta ne omistanut Elisa katsoi, että ne oli syytäkin kannattamattomiksi käyneinä poistaa.

Vanha helsinkiläinen

-TR- kirjoitti...

Ne sähköiset kirjoituskoneet olivat epäonnisin keksintö ikinä sen puoleen milloin ne yleistyivät.

Ne olivat nimittäin paljon kätevämpiä ja vähempiäänisiä kuin perinteiset mutta saman tien PCtalkoivat yleistyä eikä toimistohommia enää kirjoituskoneilla tehty.

Kaarlo Markkanen kirjoitti...

Minä en ole höyryjunan kyytiin päässyt. Kerran olin menossa, mutta siihen tuli joku vika ja piti vaihtaa dieseliin. Tämä tapahtui 2000 luvulla jolloin höyryvetureilla kuljetettiin vain elämysmatkailevia turisteja .

Joppos123 kirjoitti...

Tuolla "lättähatulla" tehdään museojunamatkoja kesällä hesasta Porvooseen.
Käytiin vaimon kanssa jokunen vuosi hääpäivän kunniaksi tekemässä kyseinen keikka. Ei ollut edes kovin hintava.

QroquiusKad kirjoitti...

Katsotaanpa.

Mekaanisen kassakoneen olen nähnyt käytössä, mekaanisella kirjoituskoneella olen kirjoittanut.
Varhaisia tietokonetallennuksen muotoja minua on opetettu käyttämään hyvin huonoin tuloksin, en muista koko touhusta enää muuta kuin touhun turhuuden tunnun. Siitä tunteesta onkin sittemmin tullut vallitseva.

Lankapuhelimella olen soittanut ja vastaanottanut lukemattomia puheluita, puhelinkopistakin joitakin kertoja soittanut. Sähkösanomia ei ole taipaleelleni sattunut, eikä lättähatulla tullut matkustettua silloin kun ne kulkivat. Oli aina muunlaista kuljetinta sinne minne menin. Laskutikun olen nähnyt vain kuvissa.

Jouduin luopumaan pankkikirjasta jouduttuani 1990-luvun lamassa sosiaalitoimen asiakkaaksi. Olivat vastenmielisiä aikoja.
Vaadittiin todistamaan tuloni ja varani. Näytin pankkikirjaa. Räyhättiin että on oltava tiliote! Vastasin että tuossahan se on;
minun ainoa tilini ja kaikki sillä olevat rahat liikkeineen!
PITÄÄ OLLA TILIOTEEE!!
Niin sai pankkikirja lähteä ja tilalle tuli pankkikortti. Se tuotti äkkipojalle pari keljua yllätystä kunnes oppi tarkkailemaan sitä saldoa. Onneksi ei ollut luottokorttia!
Rahapelaamisenkin olen yrittänyt minimoida.

Latoja olen nähnyt paljon ja maitolaitureitakin, joskaan ei yhtä monta. Retu-kengät olen saattanut nähdä mutta en tunnistaa.
Ennen oli kaikki asiat paremmin, paitsi tietysti ne jotka eivät olleet.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Reissumiehelle, Sepille, Huru-ukolle, Tapsalle vaan, Ano1:lle, Seppo Oikkoselle, Vanhalle helsinkiläiselle, TR:lle, Kaarlo Markkaselle, Joppos123:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne sekä jaetuista muistoista ja kokemuksista. Nehän ovat oikeastaan tällaisten postausten paras osa.

Anonyymi kirjoitti...

Noista ladoista ja Pohjanmaasta muistui, että miksi sitä kutsuttiinkaan joskus muinaisina aikoina: Latomeri. Oliko jopa jonkun kirjan nimenä tai nimen osana.
Retu kengät on olleet itsellnäkin käytössä, en tosin ole turvakenkinä enkä niiden korvikkeena käyttänyt kuten tuo Sepin mainitsema hajamielinen työkaverinsa.
Muistelen, että jossain päin tätä ihanaa maatamme lätthattuja, siis niitä junia, kutsuttiin myös nimellä sinikka.
Tuolla Valtimon seudulla Verkkojoella oli sellainen tupla-ässämutka, sai olla tarkkana tosiaan ettei tippunut kyydistä jos siinä huolimattomasti siirtyi vaunusta toiseen.
Nyttemmin edesmennyt kuski, sellainen "viäräleuka" veisteli, että jos se mutka lyöpi poskelle niin et ohi toista poskees kiätee ku se jo lyöp takasi.
Huru-ukko
PS. Nämä on sitä parasta A-ryhmää näinä ankeina aikoina nämä Yrjön historiamuistelut. Harmaa arki vaipuu unhon inhaan yöhön kun muistuu mieleen ajat paremmat. Ainakin minä koen etä henkisesti rikkaammmat. Kiitos näistä.

Anonyymi kirjoitti...

Muistaako kukaan enää, kun Wikipediassa oli joskus vuoden 2006 paikkeilla sellainen legendaarinen häirikkö nimeltä Levykevandaali, jonka koko elämänfilosofia perustui siihen, että kaikki tallennusvälineet kivitaulusta DVD:hen ovat levykkeitä ja hän sitten aiheutti ylläpidolle harmaita hiuksia yhdistelemällä näitä artikkeleita keskenään ja uudelleenohjailemalla niitä levyke-artikkeliin.

Sitten asiasta lentokoneeseen. Yli kaksi vuosikymmentä sitten, kun meikäläinen oli vielä ala-asteella meillä oli opettajana yksi suuriin ikäluokkiin kuuluva ja silloin jo yli viisikymppinen tantta, jonka boomerius ilmeni muiden muassa siten että hän ei ihan tajunnut sen aikaista tietotekniikkaa. Silloin kun meillä oli tehtävänä kirjoittaa tietokoneella jotain tekstejä ja tallentaa ne, hän vaati että ne piti tallentaa disketille, jotta ne eivät tallentuisi tietokoneen kovalevylle. Se ei tälle tantalle mennyt ollenkaan jakeluun vaikka miten yritti selittää, että se teksti tallentuu aina tietokoneen kovalevylle tallensi sen samalla disketille tai ei eikä diskettiä tarvita tiedoston tallentamiseen vaan tiedostojen siirtämiseen tietokoneelta toiselle sen aikaisilla alkeellisilla menetelmillä. Kyseessä oli todellinen ns. looginen nainen pahimmasta päästä à la Hannele Lauri siitä Speden sketsistä, eli sellainen henkilö jolla itsevarmuus omista tiedoista ja taidoista on suhteettoman ylikorostunut niiden todelliseen määrään nähden.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Ensiksi lämmin kiitos kannustuksesta. Ja toiseksi: Minä olen muuten itsekin joskus kulkenut junalla Joensuu – Valtimo-välin enkä muista, että olisin koskaan saanut junassa niin heittelehtivää kyytiä.

Ano: Tätä häirikköä en kyllä muista. Ja joo, minä olen ollut joskus aikanaan varsin avuton noiden tietokonehommien kanssa itsekin. Varsinkin silloin kun oli se MS-DOS-järjestelmä. Tuumailin, että eihän tästä tule lasta eikä paskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Se heittomutka on Valtimolta pohjoiseen jokusen kilometrin, eli kun jatkaa Kontiomäkeen päin matkaa se on kyllä siellä:) Ja toisaalta, ei se siellä matkustaamossa niinkään tunnu kun siellä istuu.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Nuo ajat eläneenä kaikki niin tuttua, mutta nostalgiassa on aina oma viehätyksensä. Varhaisen saapumiserän edustajana muistan erikoisesti kirjoituskoneen. Nuorena tyttönä tuli hakattua ensimmäisessä työpaikassa koneella asiakirjoja kuutena kappaleena kalkkeeripaperin läpi ja vielä niin kovaa, että teksti näkyi selvästi vielä viimeisessäkin. Ja voi taivas, jos teki virheen! Se kalkkeeripaperi joka arkin välissä tuotti monia ongelmia, mutta monistaminen oli vielä alkutekijöissään. Joitakin kamalia ammoniakille haisevia systeemejä oli, mutta niitä käytettiin toisiin tarkoituksiin. Ero nykypäivään on huikea!

Hyvät pääsiäiset kaikille!

Rouva Ano

Ekku kirjoitti...

Yhdessä pihassa olen nähnyt vanhan puhelinkopin kasvihuoneena. Siellä kasvoi auringonkukka.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä ykälle & kommentoijille. Terveisin se konttaaja.

Heikki kirjoitti...

Matka1970 puukorisella makuuvaunulla pohjoiseen oli elämys. Vaunusta toiseen pääsi kaiteilla varustetun ulko- siillan kautta (talvella oli-20). Oli tyylikäs. Junassa oli myös tyhjiä päivävaunuja, 1 luokassa punaisella sametilla päällystetyt puupenkit, 2l.ei verhoilua penkeissä. Pohjoisessa sitten sattui tukkijuna höyryveturilla lähtemään asemalta, aivan mahtavasti puhkui täydellä höyryllä lähtiessään.

-TR- kirjoitti...

Tulevaisuudessa kun näytetään kuvia ajasta joskus ennen niin näytetään kuvia kolikoista ja seteleistä ja ihmetellään että oikeastiko tuollaisilla maksettiin.

Toivottavasti ei ihan pian kuitenkaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Rouva Anolle, Ekulle, Konttaajalle, Heikille ja TR:lle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Varsin heittelehtivää se kyyti oli ennen Valtimoakin.

Rouva Ano: Minä muistan kouluajoiltani sellaiset monistuskoneet joista tuli paperiin sinistä tekstiä ja paperit haisivat vahvasti tentulle.

Ekku: Uusiokäyttöä. Kai noitakin muuten voi jostain vielä ostaa.

Konttaaja: Kiitos samoin.

Heikki: Kiitos hienosta jaetusta muistosta.

TR: Toivottavasti. Kovastihan sitä pyrkyä pelkkään digirahaan on.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka ei asiaan liity, kommentoidaan. Naurettava tasa arvoistaminen sekä todellisten tekijöiden känselöinti. Nyt keskustellaan michael jackson levystä. Minkä soitti suurimmilta osin toto yhtye. Sekä yksi oma biisi sinne vielä. Nyt tuodaan esille sheila e. Joka soitti pulloja. Kyllä. Neekeri soitti pulloa hitissä, minkä soitti valkoiset. Legendat. Mutta tärkeintä on nyt se, kuka soitti niitä pulloa efektejä. Neekeri. Voi jlauta.

Anonyymi kirjoitti...

Lättähattu (flat hat) on tullut uudelleen muotiin. Se jonka mies laittaa päähänsä. On tosin erinäköinen kun se entisajan lättähattu. Oli nuorison haukkumanimikin. Saatanan lättähattu kuuli usein. Toinen oli juippi joka tuli vissiin Amerikan siirtolaisten mukana (yup).

Anonyymi kirjoitti...

Muistui tuosta Heikin matkasta. Olin silloin ns. alokaskurssilla ratavaltiolla ja jnamiesharjjoittelussa yöjunassa, eli mitä silloin kuului tehtäviin. Matka- ja rahti- ja kiitotavarasta huolehtiminen ja yöjuna kun oli, niin niiden puisten makuuvaunujen lämmitys. Eli klapeja uuniin lisää pitkin yötä. Se vesikierto oli sellainen, että lämmin vesi nousi ylös ja jäähtynyt kylmä tuli alas, sellainen luonnollinen kierto ilman koneita. No, myö pojankellekset mätettiin puita uuniin ihan urakalla, mahto yläpetiläisillä olla hikiset paikat, ainakin parissa ekassa hytissä heti "pannuhuoneen" jälkeen. Se oli sellainen yön yli reissu, Helsingistä Seinäjoelle ja takaisin.
Varhemmasta nuoruudesta muistui yksi matka Iisalmesta kotiin Lahteen. Siinä oli yöjunan keulilla Huru vetämässä vaan sen matkahalut loppuivat Kuopiossa eikä toista nokivasaraa ollut tilalle. Onneksi oli varikolla vanha kunnon höyryhepo ja siihen osaavat miehet puikkoihin. Lähdettiin puolisen tuntia myöhässä matkalle vaan aamun tullen oltiin ajoissa perillä. Liekö olleet aikataulut sen verran väljiä silloin, että moinen onnistui ja liikennettä vielä sen verran vähän että tuo onnistui.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Joo, se on sitä vastenmielistä ajan henkeä josta ei pääse oikein pakoon millään.

Ano2: Itse olen sen verran nuori, tai ”nuori” että olen syntynyt vasta lättähattujen jälkeen.

Huru-ukko: Kiitos taas jaetuista muistoista. Itse olen ollut puulämmitteisessä vaunussa ainoastaan intissä, kun mentiin härkävaunuissa Rovajärvelle.

Strix Senex kirjoitti...

Laskutikun esille tuominen oli varsinainen hoksaus ja toi muistoja mieleen. Kouluaikoina monipuolinen laskutikun käyttötaito oli varsinainen diivailun aihe. Innostuin penkomaan vanhoja laatikoita ja sieltähän ne Faber-Castell ja Darmstadt vielä löytyivät. Taitojen kunnollinen mieleen palauttaminen kyllä vaatisi vähän harjoittelua ja kertausta.

Tietokoneen muistivälineinä nuo lerput ja korput edustavat jo uutta aikaa. Ensimmäisessä tietojenkäsittelyalan kesätyöpaikassani Tietotehtaalla operoin IBM/360 koneita, joissa oli 24 tuuman vaihtolevypakat, painoa mallista riippuen muistaakseni 5 tai 8 kiloa ja kapasiteetti vastaavasti 5 tai 10 megatavua. Niiden vaihtelu kävi jo melkein ruumiillisesta työstä.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi 29. maaliskuuta 2024 klo 0.09 kirjoitti:
"....hän vaati että ne piti tallentaa disketille, jotta ne eivät tallentuisi tietokoneen kovalevylle..."

Vielä 80-luvun keskivaiheilla niin järjestelmä, ohjelmat kuin tiedostot saattoivat olla samalla noin 760 kilon levykkeellä Apple Macintosh ympäristössä. Kovalevy oli kallis, olisikohan 20 megainen maksanut 20.000 markkaa. Tietoa siirrettiin levykkeillä.

Graafista käyttöliittymää ja hiirtä pidettiin lapsellisina. Niiden puolestapuhuja vaaransi urakehityksensä. Järkevänä pidettiin komentorivien käyttöä. Jossain vaiheessa ryhdyttiin mainostamaan komentorivikäyttöliittymällä toimivaa IBM PC:tä Charlie Chaplinin hahmolla. Mainosten mukaan koneen ohella sai metrin korkuisen pinon käsikirjoja.

Acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Strix Senexille ja Acc:lle & kiitos lisäyksistä. Vissiinkin se ensimmäinen tietojentallennusjärjestelmä oli se reikäkorttisysteemi mutta siitä en osaa mitään kertoa.

vieras kirjoitti...

Puhelinkoppien puhelimet olivat kolikkopuhelimia ja 1990-luvulla oli puhelimia, jotka toimivat puhelukorteilla.

Muistaako Ykä pystyikö puhelinkoppien puhelimiin soittamaan? Elokuvissa ja tv-sarjoissa on tilanteita joissa joku soittaa puhelinkopin puhelimeen ja joku vastaa. Onko Suomessa olleisiin puhelinkoppien puhelimiin voinut soittaa?

Muistaako Ykä semmoista että baarista sai soittaa baaritiskin puhelimella? Pitikö siitä maksaa? Muistaako Ykä semmoista, että joku soitti baariin, kysyi onko tämä tai tuo paikalla, jos oli, sitten baaritiskin hoitaja huusi hänelle että puhelimeen?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, vieras. Pistit aika pahan. Nyt kun muistelen niin puhelinkopeissa luki ”tämän puhelimen numero on sejase”. Noista baaripuheluista en muista kyllä mitään kun en siellä koskaan yrittänyt soittaa. Joissain kapakoissa taisi olla yleisöpuhelin.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Mekaaninen kirjoituskone +
Sähköinen kirjoituskone +
Telex eli Kaukokirjoitin +
Lankapuhelin +
- vieläkin muistan kotinumeron :)
Pankkikirja +
- vieläkin muistan tilinumeron :)
Lättähattu +
Porkkanajuna +
Isolerppu +
Pikkulerppu +
Korppu +
Ensimmäinen työtietokone vesijäähdytteinen +
Samoin toinen +
Loput ilmajäähdytteisiä

Ehkä se kehitys on kehittynyt, empä tiedä.