lauantai 30. maaliskuuta 2024

EI SE TYHMÄ OLE JOKA…

Lukija on aivan varmasti tietoinen Suomessa jo kauan aikaa jatkuneesta hakemus-hylsy-valitus-hylsy-valitus jne-ikiliikkujasta jonka avulla kehitysmaalaiset pystyvät notkumaan Suomessa ajasta ikuisuuteen. Nyt yllättäen jopa Yle on uutisoinut asiasta ja esittelee kolmen veijarin seikkailuja suomalaisessa virastoviidakossa. Otetaan otteita. Ensiksi muuan irakilainen:

Yhdeksän vuotta sitten Suomeen saapui kurdimies Irakista ja haki turvapaikkaa. Hän oli yksi monista, sillä vuoden 2015 aikana turvapaikanhakijoita saapui ennätysmäärä, yhteensä yli 32 000.

Mies on yhä Suomessa. Hänen turvapaikkahakemuksensa on hylätty 12 kertaa, mutta hän ei ole noudattanut yhtäkään lainvoimaista päätöstä.

Mies itse on kertonut viranomaisille, että hänellä olisi töitä paikallisessa ravintolassa ja sisko, jonka luona asua. Oleskelulupaa ei kuitenkaan ole hellinnyt.

Joulukuussa 2023 poliisi oli palauttamassa miestä, joten hän teki jälleen uuden turvapaikkahakemuksen. Se on miehen kolmastoista.

Siis kolmastoista. Entäpä muuan somali?

Somalimies oli tullut Suomeen ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla. Mies oli välillä Somaliassa mutta palasi Suomeen vuonna 2018. Hylätyn turvapaikkahakemuksen jälkeen hän katosi.

Seuraavien vuosien aikana hänet etsintäkuulutettiin yhteensä 28 kertaa ja häntä epäiltiin 35 rikoksesta, joista vakavimmat olivat törkeä pahoinpitely ja ryöstön yritys.

Kun poliisi yritti palauttaa hänet vuonna 2021, mies haki neljännen kerran turvapaikkaa.

Lopulta poliisi hankki somalin kielen tulkin tilanteeseen, jossa mies soitti Somalian viranomaisille. Puhelun jälkeen tulkki kertoi, että mies oli vastoin poliisille kertomaansa ilmoittanut puhelussa, ettei halua palata Somaliaan.

Tämän jälkeen mies vapautui säilöönotosta ja joutui epäillyksi muun muassa törkeästä ryöstöstä. Joulukuun lopussa 2023 mies oli jälleen säilössä ja haki viidennen kerran turvapaikkaa.

Entäs toinen irakilainen?

Samaan aikaan 13 kertaa turvapaikkaa hakeneen kurdimiehen kanssa Suomi ponnisteli saadakseen palautettua Irakiin miehen, joka on Suomessa suorittanut vankeusrangaistuksen taposta ja hautarauhan rikkomisesta, viidestä pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta.

Ennen vapautumistaan poliisi piti miehelle maastapoistumispuhuttelun, jossa mies ilmoitti, että ei halua vielä tehdä uutta turvapaikkahakemusta.

Poliisin näkemyksen mukaan mies halusi näin pelata aikaa, sillä odottamalla hän pystyisi uudella turvapaikkahakemuksella estämään lainvoimaiseksi tulevan maastapoistamispäätöksen toimeenpanon.

Ja arvatkaapas piruuttanne ketkä ovat mahtaneet antaa tällä jätkälle neuvot tähän ajanpeluukikkailuun? Epäilemättä suomalaiset lakirosvot eli juristit joille tämä loputon hakemushylsyautomaatti on helppo ja vaivaton rahasampo.

Ei niiltä edes kannata kysyä että hävettääkö. Mutta olisiko lopultakin aika muuttaa näitäkin lakeja? Suomessa ollaan kuulemma kovasti huolissaan maankuvastamme. No, ainakin kehitysmaalaisten näkövinkkelistä tämä on hyväuskoisten typeryksien maa.

Ai niin, se on taas se perkeleen kellojen siirto. En ole eläissäni tavannut vielä ensimmäistäkään ihmistä jonka mielestä siinä olisi mitään järkeä.

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pari päivää sitten oli Hesarissa iso juttu Somaliaan palaneesta miekkosesta, joka jutun mukaan oli tehnyt Suomessa nuorisotyötä parikymmentä vuotta. Täällä tietysti huonosti kohdeltu. Jäin pohtimaan, että maksetaanko hänelle Suomesta työkyvyttömyyseläkettä.

Strix Senex kirjoitti...

Ei se ole mikään sattuma, että se yleisesti käytetty ilmaus ”laki ja oikeus” muodostuu kahdesta sanasta, koska kysymys todella on kahdesta eri asiasta. Hyvässä tapauksessa ne ovat hyvinkin lähellä toisiaan, mutta ei läheskään aina. Minulla on muutamia juristituttavia ja serkkujakin ja heillä on tapana sanoa, että oikeustieteellisestä tulee ulos kahdenlaisia ihmisiä, oikeusoppineita ja lainoppineita. Siinäkin on kysymys eri asioista, jotka kyllä saattavat olla lähellä toisiaan, mutta näin ei ole läheskään aina.

Olaus Petrillä on tähänkin asiaan hyvä ja oikea ohjeensa: ”Samoin hänen myös tulee muistaa tuomarinviran olevan asetetun yhteisen kansan hyödyksi eikä tuomarin omaksi hyödyksi, ja sentähden hänen pitää sitä hoitaa yhteiselle kansalle eikä itsellensä hyväksi, vaikka siitä hänelle itselleenkin on hyvää, kun hän sitä oikein toimittaa. Kuitenkin tulee hänen virassansa tavoittaa yhteistä hyvää eikä omaansa. Sillä tuomari on yhteisen kansan tähden eikä yhteinen kansa tuomarin tähden”.

Kun Olaus Petri niissä tuomarinohjeissaan jokseenkin useassa kohdin aloittaa asiakohdan sanoilla ”meillä täällä Ruotsinmaalla on usein tapana … ” niin ehkä tässä voi myös todeta, että meillä täällä Suomenmaalla on usein tapana kumartaa juristin auktoriteetin edessä silloinkin, kun sellainen on selvästi väärässä tai antaa oman etunsa käydä yleisen edun yli tai yrittää ottaa itselleen sellaista valtaa, joka ei hänelle kuulu. Tässäkin tapauksessa on selvästi rakennettu yleisestä oikeuskäytännöstä poikkeava valitusautomaatti, joka mahdollistaa jatkuvasti toistuvan valituskierteen ja juristeille sillä rahastamisen, vieläpä niin, että maksajalla, joka on veronmaksaja, ei ole mitään mahdollisuutta tähän puuttua. Yleinen oikeuskäytäntöhän on, että kun valitustie korkeimpaan oikeuteen tai korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti on käyty läpi, asia on loppuun käsitelty ja päätös pantava toimeen.

Näitä terveen järjen sekä oikeuden ja kohtuuden vastaisia pykäliä ja käytäntöjä löytyy enemmältikin, löytyisi varmaan vino pino, mutta otan esille vain yhden päivänselvän tapauksen, nimittäin sen, että rikollinen saattaa olla ensikertalainen toistuvasti muutaman vuoden välein ja kerätä itselleen sekä ensikertalaisalennukset että useiden rikosten tuottamat paljousalennukset. Ja sitten vielä väitetään, että rikos ei muka kannata.

Muuten olen sitä mieltä, että oikeus on aivan liian tärkeä asia, että se voitaisiin jättää juristien hallittavaksi. Siinä asiassa juristi on kyllä hyvä renki, mutta valloilleen päästettynä huono isäntä.

QroquiusKad kirjoitti...

Ruotsissa mennään todellisuudessa olemassaolevien kansainvälisten sopimusten mukaan, eli jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa ja hylsystä saa valittaa, mutta vain yhden kerran.
Suomikin voisi ottaa tämän käyttöön ilman sen kummempia lakimuutoksia.

Mutta mitäpä tämä Ruotsia on hyövännyt?
Ei niin mitään.
Niin kauan kuin hylsyn saanutta ei voi palauttaa, ja ketäänhän ei TIETENKÄÄN voi palauttaa paitsi erityisen erikoisissa spesiaalitapauksissa, ne vain jäävät Ruotsiin läpsyttelemään ja raiskailemaan loppuiäkseen.

Eli mikä neuvoksi?
No, Virossa, Liettuassa ja Puolassa on sellainen juttu kuin push-back.
Mutta Suomessa sitä ei voi ottaa käyttöön, koska meillä on tämä pruttokansantuote...eeei kun kun se...se tuo, se tuo mikäsenyt oli...perustuslaki!
Se se oli!
Perustuslaki!!

Ja ellei se riitä, otetaan käyttöön the Kansainväliset Sopimukset™!!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Strix Senexille ja Qroquius Kadille. Ja yhden viestin jätin julkaisematta koska mielsin sen henkilökohtaiseksi. Vastaan siihen että en vietä pääsiäistä.

Ano: Hyvin paljon mahdollista.

Strix Senex: Erittäin hyviä huomioita. Ne juristit tai juristerit ovan muuten myös tuhonneet lastensuojelun alana.

Qroquius Kad: Viron, Liettuan ja Puolan esimerkkiä tulisi noudattaa. Koska nykyinen järjestelmä on täysin järjetön.

QroquiusKad kirjoitti...

Juristien jurinasta tuli vastaan tällä kertaa tällainen tapaus:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/oikeudesta-ja-kohtuudesta-10-vuotiaalle-lapselle-35-000-eur-maksuvelvoite-koska-vanhemmat-karajoivat-hanen-nimissaan/

Voiko tuo oikeasti mennä noin?
Kymmenvuotias tuomitaan velkavankeuteen, saamaan niskaansa vanhempiensa käräjäkuluja 35 kiloeuron verran, kasvamaan korkoa korolle kunnes lankeaa maksettavaksi 18-vuotisyntymäpäivälahjaksi?

Tuo ei ole oikeus eikä kohtuus, mutta laki se saattaa olla ja näköjään sitten onkin.
Mutta voiko tuo lasku todellakin kaatua alaikäisen ja oikeustoimikelvottoman niskaan hänestä riippumattomasta asiasta pilaamaan koko loppuelämän?
Mikäli todellakin voi, mitähän mukula mahtaa tuumia kun on tarpeeksi vanha ymmärtämään asian;
niin vanhemmista kuin yhteiskunnasta?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Tuo pisti kyllä hiljaiseksi. Käsittämätöntä. Oikeusvaltio?

QroquiusKad kirjoitti...

Kerkesin taannoin haksahtaa täällä Mandela-efektiin muistellessani rautaisen Rouva Syyttäjän, Ritva Santavuoren kuolleen.
No nyt sekin on tapahtunut:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010328748.html

Jos kaikki Suomen juristit olisivat hänen kaltaisiaan, meillä ei olisi ongelmia.
Vaan meillä on ongelmia juuri siksi, ettei hänen kaltaisiaan haluta mihinkään.
Ei oikeustoimeen eikä televisioon.

Anonyymi kirjoitti...

Se on menneisyyden jäänne tämä kellojen siirtely.
Joka on vaan jäänyt käyttöön.
Australiassa Queenslandissa ei siirrellä.
Vaihtelua osavaltiossa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomi-ja-muu-eu-siirtyvat-kesaaikaan-ensi-yona-kesa-ja-normaaliajasta-kirjavia-kaytantoja-maailmalla/8908728

Lopettaminen on jäänyt jonnekin EU rattaisiin.
Taisi olla direktiivi, Suomi tehnyt tästä että
loppusi. Ei ole vaikutusvaltaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärtääkseni lakeihin yritetään saada juuri näitä muutoksia: rikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajien välitön maasta poistaminen (sitä odottavat säilöön, valitusrumban lopettaminen ja että ensikertalainen voisi olla vain kerran. RKP ja vasemmisto panee tietysti hanttiin, koska ihmisoikeudet ja plaa plaa ja vielä kerran plaa. Ongelmia on myös siinä, että liian monet ovat jo syntyneet Suomessa tai saaneet hakemuksesta kansalaisuuden ja sitten on niitä, joiden lähtömaata ei edes tiedetä, taustoista puhumattakaan, vaikka Päivi Nerg kymmenisen vuotta sitten suulla suuremmalla niin vakuutti. Kauas on tultu Eila Kännön ajoista, mutta toivon Mari Rantaselle menestystä ja rautaisia hermoja. Jo riittää Suomelle koko maailman kynnysmattona oleminen!

Rouva Ano

29051453 kirjoitti...

Hei kaikki ja hyvää pääsiäistä. Muistanko oikein, 10-vuotiaan vanhemmat nostivat oikeudessa jutun ja hävisivät? Ei sekään ole reilua, että voittanut puoli joutuisi maksamaan omat kustannuksensa.
Ritva Santavuoresta. Hän puhui YLE:n jälkiviisaissa Barack Obaman isoäidistä. Näin yleisellä tasolla, muistaako joku 1980-luvun elokuvan:"Sumuisten vuorten gorillat"?

kauko kaipuu kirjoitti...

Kesäaikaan siirto ja siinä. Pysyvästi ja aikaan iänkaikkiseen. Piste.

Anonyymi kirjoitti...

Yle on varmaan julkaissut jutun muodon vuoksi, jotta sitä ei voisi syyttää yksipuolisesta uutisoinnista ja joitain ihmisiä hämätäkseen.

Johan noille valituskierteille nauraa naurismaan aidanseipäätkin. Nykyinen hallitus ei käsittääkseni ole tekemässä asialle mitään. Toivottavasti olen väärässä.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Vähän menee ohi varsinaisen aiheen, mutta kuten Ano tuolla aiemmin kirjoitti, Suomi vissiin yrittänyt tuota kellopelleilyä EeUussa järkevöittää, ei riitä natsat siihen. Mutta Suomi yksin pystyy tappamaan kaikki maailman metsät ja eläimet, kun meni Unkarin kanssa kaatamaan miljardien maksupaketin. (Näin luki lehdissä ja köyhyystutkija Hutisalokin näin kertoi)
-Tavallinen Virtanen-

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei nyt varsinaisesti liity tämänkertaiseen aiheeseen mitenkään, mutta mistäköhän johtuu, että kaikkien puolueiden edustajista juuri perussuomalaisilla on kaikkein matalin koulutustaso?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Ano1:lle, Änymuumi 007:lle, Rouva Anolle, 29051453:lle, kauko kaipuulle, Tapsalle vaan, Tavalliselle Virtaselle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne.

Kunniaa Ritva Santavuoren muistolle.

Niin kuin Rouva Ano totesi, hallitus yrittää saada tähän asiantilaan jotakin järkeä.

Tavallinen Virtanen esitti kyllä osuvan vertauksen. Minä muuten kannatan ihan normaaliaikaa koska se on, no, luonnollinen.

Ano2 yritti vissiin vittuilla. Ja joo, kyllähän esmes edellisen hallituksen yliopistokoulutetut saivat paljon ”aikaiseksi”. Noin yleensä kuittailu oli elitistinen eikä purrut.

Antifilatelisti kirjoitti...

Tänään aurinko laski kello 20:00. Huomasin, että iltaan oli tullut tunti lisää valoa. Se tunti oli poissa aamusta, jolloin olin Höyhensaarilla joka tapauksessa. Se järki siinä on - kesäajan ansiosta syyskuu on käytännössä neljäs kesäkuukausi kun valoa riittää.

Kesäaika pysyväksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Antifilatelisti. Tarkoititko vain että kellojen siirtoa jatketaan vaiko että ei jatketa ja kesäaika muuttuu pysyväksi?

QroquiusKad kirjoitti...

Perussuomalaisten koulutustaso kertoo siitä, että he ovat tekijöitä toisin kuin ulkoa opeteltuja yliopistoteorioita papukaijoina toistelevat viherkommunistitytöt, joita perussuomalaiset joka päivä elättävät ja suojelevat.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Suomi kuuluu Itä-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Katsokaa karttapalloa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Terho Hämeenkorvelle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Olet täysin oikeassa. Ja ne yhteiskuntatanhuajat ovat saaneet maan lähinnä selvitystilaan.

Terho: Sen karttapallon mukaan minäkin eläisin.

Anonyymi kirjoitti...

No se kellojen siirtelyhän kaatui Saksan vastukseen, kun muut halusivat olla kesäajassa, mutta Saksa halusi olla talviajassa...