perjantai 28. kesäkuuta 2024

KÄPPÄUKOT JA HISTORIAN OPIT

Näinä päivinä, Pinnanmaan mäkisillä tasankomailla…

Örnätjärven Erämiesten metsästysmajan rantasaunan savupiipusta kohosi ilmoille rienaava, kaikenlaisia epätiedostavia partikkeleita sisältävä savu. Rantasaunan kuistille mukavan lämpimään kesäkeliin oli tullut harrastamaan vilvoittelaatiota kaksi setärumaa käppäukkoa eli Perskeleen Ykä ja Lötjösen Eelis.

Käppäukot olivat viettäneet päivän Örnätjärvellä jossa he olivat pyydystäneet ilmaverkoilla Pinnanmaalla yleistä lentävää salaattisilliä. Tätä silliä tarjottaisiin viikonloppuna kun paikalla järjestettäisiin väärin sammuttamisen SM-kisat. Lötjönen aukaisi Tsuhnan Koston, otti hörpyn, katseli hetken ylitse lentävää lehtokurppaa ja totesi sitten:

- Minä sitä olen viime aikoina miettinyt tuota historiaa. Ja sitä, kuinka siitä ei koskaan tunnuta oppivan.

Ykä aukaisi oman Tsuhnan Kostonsa ja vastasi:

- Veikkaanpa että olet löytänyt tiettyjä yhtymäkohtia 1930-luvulta ja nykypäivästä.

- Niitäpä hyvinkin. Tosin en niitä, mitä tärähtäneistö metelöi. Suomessa natsismi ei ollut suosiossa silloinkaan kun se oli Euroopassa kovasti pop. Mutta sen sijaan agressiivisen ja valloitushaluisen ideologian edessä nöyrtyminen kyllä nykyisin on.

- Hjuu… jos muistellaan niin silloinen Saksa oli tehnyt varsin selväksi että mitä se haluaa. Eikä siinä ollut iltasatujen aineksia. Mutta länsimaat ajattelivat että noo… jos sille annetaan toi ja toi ja sitten vielä toi niin eiköhän se sille riitä ja sitten se rauhoittuu. No, eihän se rauhoittunut vaan sitten alettiin lyömään murkulaa putkeen. Nöyristely ei auttanut ensinkään.

Molemmat sytyttivät voimasavuke Bostonin ja Lötjönen vuorostaan totesi:

- Ei se nykypäivä paljoakaan eroa siitä 1930-luvusta. Aate, jonka edessä ryömitään ainoastaan on vaihtunut. Nythän islamilaiset ovat ihan selkeästi ilmoittaneet että ei niille riitä muu kuin islamilainen valta Euroopassa. Islamilainen valtaa, joka tuhoaa kaiken, mitä länsimaat ovat saaneet aikaiseksi. Ja mitä tekevät länsimaat? Tuumivat että ei ärsytetä niitä niin jospa ne rauhoittuvat. Ja paskat ne mitään rauhoitu. Vallalla on sama keino kuin ennenkin. Vaadi mahdottomia. Kun saat sen, vaadi lisää. Ja toiset hölmöt suostuvat.

- Joo, ja nykyinen tilanne on vielä hankalampi kuin silloin. Silloin 1930-luvulla saksalaiset joukot olivat saksan rajojen sisäpuolella. Sodankäynti oli, jos nyt ei helpompaa niin ainakin selkeämpää.  Nyt ne islamilaiset joukot ovat levinneet ympäri läntistä ja pohjoista Eurooppaa. Siellä täällä yhteiskunnissamme. Ja suurin vihollisemmehan ovat länsimaiset äärihumanistit. Me olemme jo valloitusyrityksen kohteena mutta kun utopistinen EU kieltää koko valloitusyrityksen olemassaolon niin vaikeahan sitä vastaan on puolustautua.

- Niinpä. Islam muodostaa vaaran. Ja EU:n utopistit taas väittävät että ei se ole mikään vaara vaan yhdistetty mahdollisuus ja velvollisuus.

Ykä aukaisi mukavan lämpimässä illassa uuden Tsuhnan Koston ja tuumaili:

- Sehän on niin, että ei tuosta selvitä kuin ampumalla. Mutta se on sitten kysymysmerkki että kuinka siinä käy. Joskus 30 vuotta sitten läntisen Euroopan sotavoimat olisivat olleet vielä niin voimakkaita että islamilaiset oltaisiin sotkettu suohon viikossa. Nyt siellä ei tuppaa olla kuin luurangoksi riisuttuja asevoimia.

- Joo, ja aggressiivisen tunkeilijan edessä munattomaksi riisutut yhteiskunnat. Hallitukset, jotka ovat sormi suussa ja pää pensaassa. Ja sama typeryys tapahtuu kerta toisensa jälkeen. Kakkosrähinän jälkeen länsi-Eurooppa kuhisi ihmisiä jotka typeryyttään ihan oikeasti kuvittelivat että Neuvostoliitto on todellinen rauhanvaltio. Ja nyt niitten henkiset perilliset nöyristelevät islamia. Ei kai tässä voi sanoa muuta kuin että piru kaiken periköön.

- Ja senhän se tekee. Eiköhän lähdetä löylyyn ja laiteta kolesteroolilenkki kiukaalle?

Kuuluisia pinnanmaalaisia lentäviä salaattisillejä.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Historian valossa joukkotyperyys ei ole uusi asia, kuten Ykä ja Eelis tuossa kuutioivat.

Kun lueskelee kaikenmaailman Tytti Tuppuraisten edesottamuksista ja hänenlaistensa edustamien puolueiden kannatuksesta, tulee toisinaan miltei epätoivoinen olo. Sen vielä ymmärtää, että maailmaan mahtuu monenlaista tallaajaa, Tuppurainenkin, ja on hyvä, että on monella tavoin ajattelevia ihmisiä. Mutta että näin suuri populaatio kannattaa ajattelua, jota ei voi mitenkään järjellä selittää, sitä minun on vaikea käsittää. Mitä olemme tehneet väärin, jotta tähän on tultu?

Lohdullista on, että ainakin täältä internetin Pinnanmaalta löytyy myös ajattelevia ihmisiä. Ainakin Ykä ja Eelis. Ei ahdista Tuppuraiset niin paljoa, kun istahtaa välillä penkille nauttimaan Ykän ja Eeliksen kanssa Tsuhnan kostoa.

Bone

KKi kirjoitti...

Tässähän on kyse eräänlaisesta evoluutiosta. Siinähän ei välttämättä selviydy se edistynein ja sivistynein. Elinvoimaisin eli käytännössä röyhkein ja väkivaltaisin selviää.

Taitaapi siinä ruletissa ählämeiden/neekereiden olevan voitolla pitemmällä ajanjaksolla. Kuinkahan monesta länsimaisesta nykymiehestä olisi todellisuudessa ampumaan ählämiä, ryssää taikka neekeriä. Helvetti, kun tuntuu nykypäivän tutinapartaisten nutturapoikien tarvitsevan kriisiapua ihokarvan tulehdukseenkin. Näistäkö puolustamaan sivilisatiota? Jaa'a.

Meistä nyt on ihan muutamassa vuosikymmenessä kehittynyt yhteiskunnat jolla ei ole oikein selviytymiskykyä. Lieneekö hyvinvointi vienyt munat.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Eichmannin oikeudenkäyntiä Jerusalemissa seurannut ja siitä monumentaalisen raportin laatinut sosiologi Hannah Arendt puhui "pahuuden arkipäiväistymisestä", millä termillä hän mitä ilmeisimmin yritti viitata siihen sosiopsyykkiseen taantumailmiöön, joka totalitarisoituneissa yhteisöissä tyypillisiä ajatusharhoja aiheuttaa.

Totalitarisoituessaan yhteiskunta alkaa toimia taantuneen tajunnan tasoilla, eli tapahtuu kaikenlaista joka saattaa näyttää ihan päämäärärationaaliselta järjeltä mutta joka tosiasiassa on vain tietoisen järkensä kadottaneen yhteisön "itsestää tapahtuvaa" autokratiaa. On syytä muistuttaa siitä että Arendt nosti esiin sen useimpien jälkiviisastelijoiden unontaman tosiaseikan, että yhteikunnan taantuminen koskettaa kaikkia eikä mikään saareke yhteiskunnassa säily terveenä. Myös juutalaisyhteisöt natsi-Saksassa menettivät moraalinsa.

Ja totalitarisoituviin ja militarisoituviin valtioihin suhtaudutaan myös ulkopuolisten toimesta kuin niiden toiminnassa vaikuttaisi jokin todellinen järki ja päämäärärationaalisuus.

Ei vaikuta. Ja vaikka historiallisesta perspektiivistä jälkikäteen olisi nähtävillä, etteivät tajunnan tasossaan taantuneet yhteiskunnat käyttäydy minkään järkiperusteen mukaan, silti emme ole historiasta mitään tällaisia läksyjä oppineet. Ehkä totalitarismien järjettömät julmuudet ovat niitä irralleen silmille hyökkääviä yksityiskohtia, joihin kiinnitämme kaiken huomiomme niin ettemme enää näe metsää puilta.

Natsi-Saksan hirmutekoja toistetaan edelleen -- siis 80-90 vuotta tapahtumien jälkeen -- ilta illan perästä televisiossamme, ja olisi syytä kysyä miksi? Kysymykseen olisi vastaus: siksi että nämä dokumentit auttavat meitä sijoittamaan "pahuuden" itsemme ulkopuolelle -- tuonne historiaan, noihin ihmisiin, kauas itsemme ulkopuolelle.

Ja juuri niin kävi natsi-Saksassa kun siellä elettiin tässä ja nyt. Kukaan ei sisäistänyt pahuutta itseensä, vaan yhteiskunta kauttaaltaan oli taantunut tilaan jossa se ei tunnistanut saati tunnustanut mitään poikkeavaa itsessään. Wannseen konferenssikin oli kuin todellisuudesta vieraannutettu näytelmä -- kun kaikki osallistuivat, se riitti, eikä kenenkään erikseen tarvinnut sisäistää mitään vastuuta itsessään.

Totalitarismeissa asiat vain tapahtuvat -- ikään kuin passiivisessa verbimuodossa -- ja vallanpitäjistä tulee kiertoilmausten ja poliittisten iskulauseiden virtuooseja. Yksilön kriittinen järki häviä kokonaan kuvasta ja tajunnan taso madaltuu alle kollektiivikokemusten kynnyksen. Kaikki kuitataan ryhmävavistautumista tarjoavilla leimasanoilla. "Ein Volk, ein Reich, ein Führer!"

Emmekä siis edelleenkään näe itseämme peilistä. Ensin tulee televisiosta se natsidokumentti. Sen jälkeen ajankohtaisessa studiossa huudetaan: "Rasismi! Rasismi! Rasismi!" Mekanismi on ihan ideologisista näennäisistä sisällöistä riippumatta sama ja historiassa toimivaksi osoitettu.

Antifilatelisti kirjoitti...

Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muuta. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7d26f6a4-3c23-4116-a606-995df9728d78

Pitäisikö laittaa kansalaisaloite Kastraatiolain palauttamisesta jälleen voimaan?

Strix Senex kirjoitti...

Historiasta voisi oppia, jos haluaisi oppia. Ja onhan niitä, jotka myös oppivat. Valitettavasti ne tuntuvat olevan niitä, joilla on pahat mielessään ja jotka käyttävät omana oppikirjanaan niitä historian lukuja, joita muiden pitäisi käyttää oppainaan ja varoitusmerkkeinään.

Jo muinaiset roomalaiset, kun valtakunta oli kasvanut sellaisiin mittoihin, että ei sitä mikään ulkopuolinen kyennyt uhkaamaan ja olivatpa vielä sen ajan mittapuun mukaan vaurastuneetkin, ryhtyivät rähisemään ja tappelemaan keskenään. Tätä yritettiin ratkaista sillä, että keisari kokosi itselleen lisää valtaa ja rakensi sen tueksi jatkuvasti kalliimmaksi tulevaa byrokratiaa, joka puolestaan vaati jatkuvasti korkeampia veroja. Tavan kansalaiset, sen ajan keskiluokka, sitten köyhtyi ja lakkasi lisääntymästä. Kun legiooniin kuitenkin piti saada sotilaita, ongelmaa ratkottiin sillä, että värvättiin gootteja ja sallittiin goottien maahanmuutto. Aikanaan sitten kävi niin, että gootit ja vandaalit nousivat armeijan johtoportaille asti ja he eivät olleet mitenkään innokkaita taistelemaan muita germaaneja vastaan. Eikä siinä sitten mitenkään kamalaa sotilaallista rynnistystä tarvittu, kun se kansainvaellukseksi nimitetty muuttoliike teki lopun Rooman valtakunnan läntisen puoliskon roomalaisesta hallinnosta.

Ei liene vaikea hoksata, ketkä ovat tuonkin opin omaksi hyödykseen oppineet, ja ketkä ovat omaksi vahingokseen jättäneet oppimatta, ja jopa kieltäytyvät näkemästä sen käytännössä tapahtuvaa toteutusta silloinkin, kun se on heidän silmiensä edessä.

Olisi meillä 30-luvusta useampikin oppimisen paikka. Hiukan hätkähtäen huomasin, kuinka paljon yhteistä oli Lapuan liikkeellä ja Elokapinalla. Molemmissa tapauksissa ilmoitettu päämäärä oli hyvä, mutta käytännön toteutus sitten kaikkea muuta. Lapuan liikkeen tapauksessa tavoitteena oli Neuvostoliitosta johdetun ja sieltä rahoitetun kommunistisen toiminnan kitkeminen Suomesta. Elokapinan tapauksessa tavoitteena kerrottaan olevan ilmastonmuutoksen torjunta. Molemmissa tapauksissa keinoiksi valittiin poliittisten päättäjien painostaminen väkivallan uhalla ja suoranaisella poliittisella terrorilla, erilaisilla mielenosoituksilla ja muulla vastaavalla. Molemmissa tapauksissa myös lehdistöä käytettiin aktiivisesti oman asian ajamiseen värikkäällä ja asenteellisella kirjoittelulla. Molemmissa tapauksissa touhu ajautui yhä enemmän laittomille laduille ja itsetarkoitukselliseksi uhoamiseksi.

Toki erojakin oli. Lapuan liike todella saavutti tarkoituksensa, mutta kun se ei ymmärtänyt sen jälkeen panna jarruja päälle, se menetti kannatuksensa ja lakkautettiin. Ja niinpä 30-luku sitten olikin Suomessa taloudellisen nousun, vaurastumisen ja yhteiskunnallisen eheytymisen aikaa siihen asti, että Neuvostoliitto sai päähänsä ryhtyä sotimaan.

Elokapina puolestaan ei edes toimi siellä, missä voitaisiin ja täytyisi tehdä sellaisia toimia, joilla olisi todellista vaikutusta ilmaston muutokseen. Käytännön toiminta on lähinnä aggressiivista anekauppaa, jota harjoitetaan siellä, mistä löytyy rahastettaviksi sopivia petokselle ja pelottelulle alttiita ihmisiä. Valitettavasti ei ole myöskään mitään merkkiä sellaisen Ukko-Pekan ilmestymisestä, joka panisi stopin tuolle laittomuuksiin yltyneelle toiminnalle.

QroquiusKad kirjoitti...

Veli KKi sen sanoi.
Tämä on vain ja ainoastaan omaa syytämme.
Mitäs olemme näin munattomia vätyksiä, ettemme saa vituksia kuriin ja niiden lemmikkejä ulos maasta.

Olemme heikkoja, velttoja ja arvottomia vätyksiä.
Ansaitsemme tuhoutua, kun emme edes yritä puolustautua.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Bonelle, KKi:lle, Seppo Oikkoselle, Antifilatelistille, Strix Senexille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Bone: Tietty epätoivo kieltämättä. Ja voi kun tämä Pinnanmaa olisi oikeasti olemassa. Otetaan Tsuhnan Kostot.

KKi: En ole aivan varma. Länsimaihin kuuluu myös tottelevaisuus ja uskollisuus järjestelmälle. Eli ei lähdetä omin neuvoin pyssysille vaikka mieli tekisi. Jos sitten tuleekin lupa ja käsky niin tilanne voi olla toinen. Tietysti nykyinen EU:n johto ei sellaista käskyä koskaan anna.

Seppo: Kiitos hyvistä lisäyksistä.

Antifilatelisti: Kannattaisin sekä kastraatio- että karkoituslakia.

Strix Senex: Hyvä vertauskohta historiasta. Sinänsä Lapuan liikkeellä ja Egokapinalla on se ero että Lapuan liikkeellä oli oikea tavoite. Egokapinalla tavoitteena on vain egon ruokkiminen.

Qroquius Kad: Sinä ihan oikeasti taidat toivoa länkkäreitten kuolemista sukupuuttoon.

QroquiusKad kirjoitti...

Hieman outo tulkinta, sanoisinko.
En toivo länkkäreiden kuolemaa sukupuuttoon.
Niin siinä silti käy.
Emmehän me tee mitään, vaan annamme piikojen tanssia pöydillämme ja kutsua koko maailman kylään syömään aittamme tyhjiksi ja astumaan lapsemme tiineiksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kun katsoo kommenttejasi niin ei se niin outo tulkinta ole. Ja joo, sinulla tuntuu olevan se kristallipallo. Minulla sellaista ei ole.

QroquiusKad kirjoitti...

No ei ole kristallipalloa.
On historian opetukset.

Roomalaiset olivat aikoinaan niin mahtavia.
Sitten he veltostuivat ja joutuivat elinvoimaisempien itägermaanien hävittämiksi historiaan.
Itägermaanit veltostuivat ja joutuivat bysanttilaisten hävittämiksi historiaan.
Bysanttilaiset veltostuivat ja joutuivat arabien ja turkkilaisten hävittämiksi historiaan.

Ja niin edelleen.
Nyt on ennen niin mahtavan Lännen vuoro joutua veltostuttuaan elinvoimaisempien muslimien hävittämäksi.
Ei se ole hauskaa, mutta mMikä tätä kehityskulkua olisi estämässä?
En minä vaan näe mitään sellaista, mikä voisi estää Lännen islamisaation.
Odotammeko me kenties Ihmettä?

Anonyymi kirjoitti...

Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta sanon vaan..
Kyllähän nuo QK:n kommentit joskus ampuvat yli, melkoisestikin. Mutta toisaalta niissä on ajanknassa ajateltuna pohjavireenä huoli Suomen j suomalaisten selviämisestä ja säilymisestä.
Siitä Yrjölle täydet pisteet ettei hän bannaa kovinkaan raskaalla kädellä kommentoijia, ei, vaan hän antaa mielipiteille vapauden eli lähes jokainen saa sanoa sanansa vaikka arvon blogistimme olisi hyvinkin eri mieltä.
Huru-ukko
PS. Mites ne sanoo: antaa kaikkien kukkien kukkia, no rikkaruohot ja lupiinit on erikseen:)))

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne. Nuo QK:n mainitsemat tapahtumat kestivät satoja vuosia. Täällä se kehitys on ollut muutamia kymmeniä vuosia. Kaikki ei ole vielä menetetty.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta nimimerkki Qk on asian ytimessä. Vaikka onkin joskus yliampuvaa tms, niin loppujen lopuksi selvää tuomiopäivän juttua. Samaa mieltä.

-TR- kirjoitti...

Pyhä Greta kunnioitti maatamme läsnäolollaan. Mitenkähän hän tänne tuli? Soutuveneellä tietenkin luulisin. Eihän hän sentään tekopyhä ole, eihän?

Surkuhupaisaa seurata rapakon takana Bidenia. Tulee Kekkosen viimeiset ajat mieleen.

Biden on seniili ja korruptoitunut mutta hän ei ole aina olut seniili.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjöperskeles sanoi...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne. Nuo QK:n mainitsemat tapahtumat kestivät satoja vuosia. Täällä se kehitys on ollut muutamia kymmeniä vuosia. Kaikki ei ole vielä menetetty.
Joo, ei ole menetetty ei. Kunhan vaan saadaan ne perahan lupiinit kitkettyä sieltä eräiden aatesuuntien toimistoista:)))
Huru-ukko

Joppos123 kirjoitti...

Ei peli ole vielä menetetty. Palasin juuri lapista kalareissulta. Kilpisjärvi-Muonio akselillla riitti kalaa ja näin räkkä-aikana kaikkea mahdollista verta imevää ötökkää, siis ihan perkeleesti.
Mutta matkalla ei näkynyt yhtään kähtävää tai yön timoa,Suomen puolella siis.
Kävästiin Pajalassa hakemassa erinomaista tsuhnan koston vastiketta Norrlands Guldia ja kas kummaa paikallisen viinakaupan myyjä oli hunnutettu arabinainen.
Kyllä tuo Ruotsi on menetty maa paikallista lappia myöten.

Anonyymi kirjoitti...

KQ:lla on tapana maalailla isolla pensselillä, mutta mielestäni suomalaiset tarvitsisivat laajemmenkin kunnon herätyksen. Yleltä koko kansan äänitorvena ja "sivistäjänä" tarkkaan valittuine "asiantuntijoineen" ei siihen ole, melkeinpä päinvastoin. Kysymys kuuluukin nyt, että mitä tavalliset suomalaiset voivat tehdä, että nykyinen meno ei vie meitä lopullisesti Ruotsin tielle, josta paluuta ei enää ole? Äänestämällä voit vaikuttaa kun on pelkkä vitsi.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, TR:lle, Huru-ukolle, Joppos123:lle ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne. Nyhtän on niin että jos itse mieltäisin että mitään toivoa ei enää ole, niin lopettaisin blogini. Ja joo, noitten jenkkivaalien tiimoilta suomalainen valtamedia tulee tarvitsemaan paljon genitaalihiekkaa.