torstai 23. huhtikuuta 2009

SISUSTAMISTA JA SÄÄSTÄMISTÄ

Uutiset kertoivat, että Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen vähän sisusteli työhuonettaan. Lasku oli tosin varsin rohkea, eli 72.000 euroa, millä rahalla ainakin täällä Huitsinnevadassa saa ostettua ihan mukavan asumuksen itselleen.

Tästä on tietysti vetäisty porot nokkaan vähän siellä sun täällä, ja aihetta kyllä onkin, sillä onhan tuo aika härskiä toimintaa. Mutta nuokin eurot ovat oikeastaan vaan pisara hukkameressä. Helsingin sosiaalipuolellahan pyyhitään joka vuosi hikeä otsalta ja laskeskellaan, että säästää täytyy, kun ei ole varoja kaikkeen. Säästöt suunnataan luonnollisesti suorittavalle taholle, eli sille taholle, minkä vuoksi sosiaalivirasto on yleensäkin olemassa.

Suorittavan tahon työstä vaan ei varsinaisesti tarvitsisi säästää. Tietynlaista ilmaa on hallinnossa. Otetaan esimerkiksi yksi osa Helsingin sosiaalivirastoa eli Hallinto- ja kehittämiskeskus ja tarkastellaan nopeasti, minkälaisia ammattinimikkeitä sieltä löytyy:

1 x hallinto- ja kehittämisjohtaja
1 x henkilöstöpäällikkö
2 x hallintopalvelupäällikkö
1 x palvelussuhdepäällikkö
1 x henkilöstöhallintapäällikkö
1 x viestintäpäällikkö
1 x johtaja
1 x johtava neuvoja
1 x apulaisjohtaja / erityissuunnittelija
1 x johtava tutkijasosiaalityöntekijä
3 x tutkijasosiaalityöntekijä
1 x erikoistutkija
1 x tiedottaja
4 x projektipäällikkö
1 x projektijohtaja
6 x projektityöntekijä
3 x projektitutkija
5 x projektisuunnittelija
4 x projektikoordinaattori
1 x projektisihteeri
2 x erityissuunnittelija
1 x suunnittelija
1 x tutkijatohtori
1 x käytäntötutkimuksen professori
4 x erityisasiantuntija
1 x kehittävä sosiaalityöntekijä
1 x tutkija
1 x johtava kehittämiskonsultti
2 x yliopisto-opettaja

Tämä näin äkkiä katsottuna. Lisäksi osa yhteystietojen sivuista ei auennut, joten tarkistamatta jäi Strategiatiimi, Strategia- ja viestintäpalvelu ja Urban-yhteistyöaloiteohjelma, joista olisi voinut löytyä mielenkiintoisia työntekijöitä.

Lukija saattaa huomata, että nuo ylläolevat ammattinimikkeet ovat juuri sellaisia, joilla ei ole suorittavan tason työhön minkäänlaista vaikutusta (parhaassa tapauksessa) tai sitten työtä häiritsevä vaikutus (huonoimmassa tapauksessa). Mutta palkka heille maksetaan, työhuoneet hankitaan, samoin kuin puhelimet ja tietokoneet. Eikä ole puhettakaan, että säästötoimenpiteitä kohdistettaisiin virastoportaaseen.

Eikä niitä sinne tulla kohdistamaankaan. Niin kuin olen aikaisemminkin kirjoittanut, meillä koulutetaan aivan liikaa maistereita. Yksityinen sektori ei niitä palkkaa, kun se ei niillä mitään tee. Näin ollen suojatyövastuu jää julkishallinnolle. Jonkunlaista sosiaalityötä kai tämäkin.

Tarkastelussani oli vain yksi osa Helsingin sosiaalivirastoa. Ja sosiaalivirasto on vain yksi osa Helsingin kaupunkia. Ja Helsinkikin on vain yksi osa Suomea. Joku voisi piruuttaan ynnäillä hukkatyön määrän suomalaisessa julkishallinnossa.

Minulla ei ole ylläolevien työntekijöitten ihmisarvoa vastaan yhtään mitään. Leipäähän heidänkin tulee elääkseen syödä. Mutta julkishallinnossa olisi ehkä aika muistaa se, että mitä varten se yleensä on olemassa.

6 kommenttia:

Ari Laakso kirjoitti...

Eikös blogin isäntä ymmärrä, että raha tulee seinästä - varsinkin veronmaksajan raha.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ai perskeles, niinhän se olikin. Unohdin, voihan nenä.

Joka tapauksessa voimia eloon Arille. Ja mullekin. Kun me ei vissiin kumpikaan sitä taikaseinää olla vielä löydetty.

voukmn kirjoitti...

Jaa siitä se taannoisen soitin-ja-renkutusyhtye Oasiksen Wonderwall-sikermä kertoi?

Max kirjoitti...

Suomeessa otettiin käyttöön toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa jonkinlaiseen muotiin tullut lobotomiana tunnettu "aivojen psykokirurgia" (useimmat ovat nähneet elokuvan "Yksi lensi yli käenpesän).

Isäni oli 1950-luvulla lääkärinä silloisella Diakonissalaitoksella. Hän oli mukana tutkimassa potilasta, jolle oli tehty lobotomia haamusäryn poistamiseksi. Potilas oli menettänyt koko käsivärtensa kranaatin räjähdyksessä sotatoimissa Karjalan Kannaksella. Lobotomian tarkoitus oli saada puuttuvasta raajasta johtuva haamusärky pois tai ainakin vähentää sitä. Neurokirurgi siinä kysyi potilaalta, että miltä tuntuu ja särkeekö sitä (olematonta) käsivärtta vielä? Potilas vastasi: "Särkee niin saatanasti, muttei vituta yhtään." Mielestäni leikkaus oli onnistunut.

Jollain tavoin minulle tulee tämä isäni kertoma tarina mieleen aina kun kuulen näitten monikultturistien paasaavan.

VX kirjoitti...

Suurinosa tätä "työvoimapulaa" on, että valtio- ja kuntahallinnosta lähtee helvetillinen määrä tyhjäntoimittajia eläkkeelle ja pitäisi löytää uudet tyhjäntoimittajat tilalle. Näin siksi ettei vahingossakaan tarvitsisi pyrokroatiakoneistoa järkeistää ja leikata turhaa paskapaperien pyörittämistä niin, että siitä saisi jotenkin tehokasta toimintaa :-P

Meitsin tatsi on, että noin 40% julkishallinnon paperiapinoista voidaan heittää mäkeen hetkellä millä hyvänsä, kunhan samalla pistetään organisaatiot kuosiinsa tyylillä "syväjohtaminen on perseestä".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille. Julkishallintoon uppoava täysin turha raha olisi varmaan ankaran poliittisen keskustelun paikka, mutta eipä puolueet ole pahemmin siitä kiinnostuneet. Ei edes kokoomus, jonka pirtaan julkishallinnon karsiminen varmaan sopisi.

Miksiköhän?

No, jotain positiivista. Norja kaatui 5-0, mutta lämmittelyjähän nämä vasta.