tiistai 16. maaliskuuta 2010

DEMONIT JA ELINKEINO

Ennen vanhaan, silloin kun kirkko oli vielä voimissaan, oli ihmisillä paljon pelättävää. Yksi suurimpia pelon aiheita olivat demonit, nuo viekkaat Vanhan Vihtahousun apulaiset. Demoneja oli vähän joka nurkissa, ja niitä tuli varoa. Ne olivat vaarallisempia kuin lentopommit ja jalkaväkimiinat vai mitä lunttupyssyjä niitä siihen aikaan olikaan.

Demonille ei riittänyt se, että se vei ihmiseltä hengen. Se, juuttaan kutale, saastasi vielä ihmisen sielunkin, ja vei sen pitkälle lomareissulle Helvettiin. Asian teki tavalliselle ihmiselle tuplaten vaikeammaksi se, että ei demoneita pystynyt ihmissilmin näkemään. Siihen kykenivät vain kirkon aina valppaat pappismiehet. Ne neuvoivat tyhmempää väkeä siitä, kuinka välttää demonien ansat. Hepä olivatkin sitten kovasti arvostettua väkeä siihen maailmanaikaan. Tai ainakin pelättyä väkeä, eikä heistä tavallisille ihmisille mitään hyötyä ollut. Vaan olipa heillä oikeus määritellä se, onko ihminen hyvän vaiko pahan puolella.

Tilanne ei nykymaailmassa ole oikeastaan muuttunut mihinkään. Demonin tilalla on vain rasisti ja rasistipirua häätää pois papin sijasta tutkija. Ja rasistiset demonit ovatkin nyt hyökänneet tutkijoitten kimppuun oikein urakalla. On tullut kunniaa loukkaavia viestejä ja netissä suorastaan uhkaillaan. Tosin allekirjoittanut ei ole sitä uhkailua huomannut. Paljon purevaa tekstiä kylläkin, jossa väitetään, että keisarinna kulkee ahteri paljaana.

Kuka uhkasi ja mitä ja missä jätetään tietenkin sanomatta. Mutta, niin kuin ennen vanhaankin, pappien aseman ottaneilla tutkijoilla on oikeus varoittaa kansalaisia näkymättömästä vaarasta.

Tämähän on vaan yksi vaihe asioitten kulusta. Nyt vedotaan sääliin, ja se toimii vain hetken. Seuraavaksi tutkijoitten, ja yleensä monikulttuurisuudesta leipänsä saavien tyyppien on otettava lusikka kauniiseen käteen ja alettava valittaa siitä, mistä oikeasti on kyse.

Eli oikeudesta elinkeinon harjoittamiseen.

Tilanne näitten tutkijoitten näkövinkkelistähän menee suurinpiirtein niin, että maahamme on saatava lisää maahanmuuttajia, jotta voidaan saada lisää resursseja maahanmuuttotutkimukseen, jolla taas osoitetaan tavalliselle kansalaiselle, että ymmärtääkseen maahanmuuttoa on hänen varoillaan saatava lisää maahanmuuttoa koskevaa tutkimusta, joka osoittaa, että maahamme on saatava lisää maahanmuuttajia, jotta voidaan… jatkuu… ja jatkuu…

Kansallismieliset blogikirjoittajat kyseenalaistavat tämän ja kysyvät, onko tuossa touhussa mitään järkeä. Mitä enemmän asiaa kyseenalaistetaan, voikin käydä niin, että maahanmuuttoon liittyvälle nollatutkimukselle ei jatkossa löydykään rahoitusta ja tutkijat joutuvat hakemaan töitä vaikkapa yksityiseltä sektorilta.

Ja jurppiihan se. Mutta toisaalta, samoissa piireissä jotka ihannoivat maahanmuuttoa usein kyseenalaistetaan turkistarhaajien oikeus elinkeinonsa harjoittamiseen.

Kyseenalaistetaan nyt sitten. Puolin ja toisin. Pitäiskös panna pystyyn kansanliike ”Jotain Järkevää Työtä Tutkijoille”?

***

Jälkikirjoitus samana iltana:

Näyttää siltä, että toi väkivallalla meuhkaaminen ei sitten sinänsä olekaan ongelma. Ongelma on se, kuka sitä meuhkaa. Ns. oikean puolella olevat henkilöt saavat kyllä siitä meuhkata, eikä asia aiheuta ongelmia. Aina oikeassa oleva Yleisradiommehan julkaisi hiljattain rap-”muusikko” Steen1:ltä seuraavan lausunnon:

Murha ei tarkoita murhaa

Rapissa tekstit ovat usein avoimen väkivaltaisia ja provokatiivisia. Steen1:n mielestä niitä ei kuitenkaan pidä ottaa kirjaimellisesti.

- Mä tykkään nähdä sen niin, että ne on päähänpotkittuja, joilla ei oo yhtään mitään ja kerrankin niillä on valta edes johonkin: siihen mikrofoniin. Ja se tapa, et mä tapan sut - vaikka vastustaja battlessa, tai poliitikko tai joku muu hahmo - se tarkottaa vaan, että mulla on valta tähän mikkiin, nyt mä oon vallassa, nyt on mun vuoro puhua!


Rapista en sinänsä osaa sanoa muuta kuin sen, että se on Kaikkivaltiaan Jumalan taiteellista sosiaaliapua tyypeille, jotka eivät osaa soittaa, laulaa eivätkä säveltää. Mutta itse asiassa olen jopa melko lailla samaa mieltä Steen1:n kanssa. En nimittäin usko kaverin pyrkivän mihinkään väkivallantekoihin. Kunhan pieksee suutansa, näinhän hän sanoo itsekin.

Koko juttu tuosta linkistä.

Yleisradion mielestä tää on ihan ok. Samoin saa suuret määrät media-aikaa tämä Akuliina Saarikoski märkien leikkipartisaaniuniensa kanssa, joista ei koskaan sen enempää tule. Ylen mielestä tämmönen touhu on ok, ja sitä saa opettaa mm. huostaanotetuille mukuloille.

Vaan jos kansallismielinen bloggaaja kirjoittaa blogissaan edes jotain tonnepäin olevaa, seuraa asiasta herran myrsky, eikä siinä auta selitykset, että ”no mä vaan mietin, että mä oon päähänpotkittu, ja että mulla oli nyt valta tähän näppikseen ja nyt oli mun vuoro puhua.”

No, väkivaltafantasian onni yksillä, mutta onneksi sentään kevät kaikilla.

17 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Ei se haittaa, vaikka näiden tutkijoiden työstä on vähän tai ei lainkaan hyötyä. Minusta yliopistossa saa tutkia kaikenlaisia asioita, vaikka niistä ei varsinaista rahassa mitattavaa hyötyä olisikaan.

Ongelma on siinä, että näiden uhritutkijoiden ja poliittisten aktivistien tutkimustuloksia käytetään poliittisessa päätöksenteossa, jolloin niistä aiheutuu vahinkoa.

Imulippo kirjoitti...

Aika kyseenalaista perustella elinkeinon oikeutusta vain sillä, että joku on valmis maksamaan siitä - oli kyse sitten pakolaisten haalimisesta tai turkistarhauksesta.

hannes kirjoitti...

Pahempana kuin että poliitikot käyttävät noita nollatutkimuksia pidän sitä, että ihan noin suurin piirtein järkevät, tavalliset ihmiset uskovat noiden tuotosten sisällön. Uutisoihan ne Yle ja HS.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasarahammerille, Imulipolle ja Hannekselle & kiitos kommentista.

Vasarahammer on sinänsä oikeassa. Kyllähän yliopistolla tutkia saa, eikä kaikkia asioita voi määritellä rahassa, senteissä, grammoissa tai hevosvoimissa.

Oma oikeustajuni ei vaan oikein siedä sitä, että suomalaisten rahoilla pidetään yllä jotain täysin hyödytöntä ja sillä täysin hyödyttömällä sitten perustellaan asioita, jotka ovat kansalle ja kansalaisille vahingollisia ja päälle vielä oppineesti syyllistetään suomalaiset siitä, etteivät he riemusta hihkuen vaadi muroihinsa uutta annosta pissiä.

Juha Kettunen kirjoitti...

Niin. Itsekin vertasin rasismin pelkoa nimenomaan demonipelkoon, vaikka näin jälkikäteen ajatellen noituusvertaus olisi ollut - ainakin nykypäivän populaarihistoriaa ajatellen - vielä parempi. Tiedemies puolestaan puhuu vähemmän kansantajuisesti käsitteiden tautologisoitumisesta, missä ajetaan myöskin takaa tätä samaa ilmiötä.

Lakeudenmies kirjoitti...

Minusta olisi niin mielenkiintoista tietää että miksi vieläkin roikkuu mukana se että meile ylhäältäpäin kaadettu tieto on pyhää.

Osaltaan se tottakai selittyy nopealla teollistumisellamme ja patriarkaalisella koulutusjärjestelmällämme, mutta silti.

Jotenkin vain kaihertaa tuo suhtautumistapa jonka isokenkäiset ja media ovat omaksuneet: meitä vain tulee valistaa siitä kuinka huonoja me olemme, ja mitä teemme väärin, vaikkei se meitä itseämme haittaisikaan. Jokatapauksessa meidän tulee ymmärtää omat vajavaisuutemme ja hyväksyä lempeä ja isällinen ohjauksen käsi joka työntää meitä kohti suuremman tietoisuuden tasoja.

****

Jos pienennetään toiminta mikromaailmaan saisimme 57 henkilön vertailyryhmän jossa on 1. johtaja 1. asiantuntija ja 1. tutkija, näillä kullakin 2 apulaista siis 9 henkilöä, ja nämä 9 henkilöä määrittelisivät ja linjaisivat miten loppujen 48 henkilön tulisi toimia, ajatella, ja suhtautua asiaan.

Jossain on mätää, on minutkin kasvatettu kuvvioittamaan vanhempia mutta aina vanhemmat eivät ole oikeassa.

Kuhitsu kirjoitti...

Tiede ylipäätään on ottanut vallan uskonnoilta ja käyttäytyy samalla tapaa. Tiede kun päättää, että pluto ei ole planeetta niin se on parempi uskoa vaikkei siihen mitään selitystä annettaisikaan... ja jotta tiede voi pitää uskovaisensa tyytyväisenä tarvitsee tehdä tutkimuksia joiden lopputulos ratkeaa rahoittajan valinnan jälkeen.

Asioissahan on aina monta puolta, on se näkyvä puoli, sitten on se paskainen puoli ja tietenkin se puoli jota media varsinkaan ei halua näyttää, eli tämä harmaakaihinen alue.

Maahanmuuttaja tilannehan on aikasta hämmentävä monelta kannalta, ymmärrän täysin sen seikan, että jopa burman lämpimistä sateista halutaan muuttaa tänne Suomeen elättämään itseään valtiolla ja ehkä joskus tehdä töitä... ja tottahan se on, että sotalordit siellä pitää valtaa ja varmaan on niin maan perkeleen vaikeaa elämä.

Mutta armaan sodassa voitetun Suomen nykyisen valtiovallan näkemyksiä asiaan ei ymmärrä sitten millään, toitotetaan mediassa kuinka Suomi tarvitsee maahanmuuttajia töihin ja samalla elellään työttömyyden suurissa luvuissa ja luvut vain kasvavat, Olisikohan mahdollista pistää ensin omien asiat kuntoon ennenkuin aletaan katseleen naapureiden veroilmoituksia?

Väkivaltaanhan minulla on vain lyhyt vastaus.
RAP on paholaisen keksintöä.Väkivalta viihdeä on viihdyttävää, väkivalta kadulla sattuu.
... melkeinpä tuosta olisi voinut oman blogin kirjoittaa... mutta menköön näin!!!!! enemmän kuin yksi huutomerkki on hulluuden merkki.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kettusen Juhalle, Lakeuden Miehelle ja Kuhitsulle & kiitos kommenteista.

Pluto muuten on munkin mielestä edelleenkin planeetta eikä mikään hemmetin plutoidi.

Kuhitsulle väkivaltaviihteestä: samaa mieltä. Suosittelen Steven Seagalin ihmissuhde-elokuvia. Niissä asiat ratkaistaan puhumalla.

Lapinleuku kirjoitti...

Hieno kirjoitus Ykältä taas. Vaikka tämä nollan arvoinen kommentti onkin, niin pakko kirjoittaa kun satuit mainitsemaan rap-musiikin ja kaikkivaltiaan Jumalan samassa kirjoituksessa.

Meikäläinen on nimittäin sitä mieltä, että jos tuollainen kaikkivaltias Jumala olisi olemassa, niin Rap-musiikkia ei olisi. :)

Imulippo kirjoitti...

Plutosta:

Eikö ole aika omituista, että kun marsin jälkeen kaikki planeetat ovat kaasujättiläisiä, niin uloimman kaasuplaneetan kanssa lomittain radalla kiertää kivimöhkäle joka on halkaisijaltaan yli 20 kertaa pienempi kuin uloimmat Uranus ja Neptunus ja joka täsmää kokonsa ja muidenkin ominaisuuksiensa puolesta Kuiperin vyöhykkeen kappaleisiin. Varmaan tarkoitushakuinen politiikka ollut syynä siihen, että pluto yleensä joskus luokiteltiin planeetaksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lapinleulle ja Imulipolle & kiitos kommenteista. Olette molemmat varmaankin oikeassa, joten päätän blogin tähtitieteellis-teologisen keskusteluosion tällä erää tähän.

Voimia eloon.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt ei ole muuta kommentoitavaa kuin se, että:

-Hyvin sanottu siellä takana!

Antti kirjoitti...

Ennen demoneita pelänneet tosiasiassa pelkäävät nykyään bakteereita. Ihmisen arkkityypit ja taipumukset pysyvät samoina koomisuuteen saakka. Vanhoista tarinoista löytyy aina todellisia nykyhetken hahmoja, tiedostamattomina ne ottavat meidät haltuunsa; tarinoista täytyy oppia.

Tahto todistella, ja uskotella että on menty eteenpäin, vie voiton kaikesta.

Ajat ja paikat muuttuvat, ihminen ei.

Antti kirjoitti...

Ja rap-musiikista: Parhaimmillaan se on terapeuttista viha- ja asennemusiikkia ( verrattavissa mihin tahansa örinäheviin) ja äärimmäisen taidokasta riimittelyä, huonoimmillaan teennäistä ja pinnallista poppia ja pelleilyä.

Omituista on se, että siinä missä Johnny Cash tekee biisin miehen tappamisesta ja vankilassa mätänemisestä, se on jotenkin parempaa kuin vaikkapa Ice T:n hyvin samankaltainen biisi, vain siksi että Johnny osaa soittaa kitaraa - laulajanahan hän ei mitenkään erityinen ole.

Fiktio sallitaan musiikissa helposti, mutta rap-musiikin ollessa kyseessä on yhtäkkiä niin kannattajissa kuin vihaajissakin hirveitä vaatimuksia että kaikki pitää olla absoluuttisen totta, eikä samanlaista fiktiivistä leuanlouskutusta kuin mikä tahansa muukin lyriikka. Se on ilmaisutapa ja omimmillaan aggression purkamisessa.

Rap ilmaisutyylinä karsii silti jyvät akanoista. Se on helppo hallita, mutta siinä loistaminen vaatii vuosien paneutumisen asiaan ja on kykenevän mielen käsissä melkoista riimi- sana- ja metaforatulitusta.

Se maskuliinisempi tapa olla runopoika.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Antille ja kiitos kommenteista. Ehkäpä bakteerin sijasta kyse on viruksesta. Se leviää ilmateitse, eikä sitä mokubioottikaan pysäytä

Rapista en rupea kinastelemaan. Minä olen itse sen verran vanhan polven kaveri, että minun on mahdotonta mieltää sitä musiikiksi. Varmaankin määritelmäsi on oikea.

Antti kirjoitti...

Tervehdys vaan, olen lueskellut sinun blogia jo varmaan vuoden päivät tässä ja linja on pysynyt selkeänä ja hyvänä,

Joo, minultakin tuo rap-musiikin kuuntelu on jäänyt hieman vähemmälle kun ikää on tullut lisää, se on sellaista teinivuosien perua. Arvelen Yrjön olevan nelissäkymmenissä?

Siinä mielessä amerikkalaisen rap-musiikin (tämänkin hetken) kovimmat tekijät ovat tällä hetkellä pikkuhiljaa yrjön ikäluokkaa. En osaa heti nimetä yhtäkään merkittävää alle 30- vuotiasta artistia sillä saralla.

Kys. musiikkityyli on kuitenkin melko nuori- kulta-aika oli 90-luvulla. Vanhat parrat uskaltavat jo poiketa totutusta linjasta ja ovat saaneet aika mielenkiintoisia virityksiä aikaiseksi. Snoop Dogg teki biisin Willie Nelsonin kanssa ja Everlast coveroi Johnny Cashia kitara kädessä.

Suomenkielinen rap-musiikki hakee muotoa tällä hetkellä, mutta on paranemaan päin. Steen1:lläkin on hyvät hetkensä, vaikken oikein osaa hänen kanssaan monestakaan asiasta samaa mieltä olla. Hän vaikuttaa lyriikoissaan turhautuneelta ja tarkoituksellisen provosoivalta. Ja sehän on aika yleinen keino kys. musiikkilajissa, herätetään meteliä kärjistämällä.

Asa on kiistatta tämän hetken Suomi-sakista lahjakkainta ja lukeneinta kastia, on ottanut paljon kantaa suomalaisuuteen, löytänyt omaperäisen tyylin, vaikka vasemmalle vetääkin, hänet tullaan varmasti muistamaan suomenkielisen rap-musiikin merkkipaaluna:

http://www.youtube.com/watch?v=6Dz2PAURfyQ

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Antille ja kiitos kommentista.

Niin, minähän olen jo puolessavälissä viittäkymmentä. Ihminenhän kuuntelee sitä musiikkia, mihin nuorena oppii. Mulla oli aikanaan nää Sladet, Led Zeppelinit, Uriah Heepit ja sen semmoset.

Sittemmin (vieläkin melko nuorena miehenä) tutustuin progeen ja siinäpä olen sen jälkeen pysynyt.

Jos miehen musiikkimaku noudattaa suurinpiirtein akselia Pekka Pohjola - Rush - Gentle Giant, niin melko selvää on, että rapin salaisuudet eivät kaverille aukea.

Mutta nämähän ovat vain makuasioita, eikä tämä ole musiikkiin keskittyvä blogi.

Äärettämän paljon voimia eloon Antille.