tiistai 7. elokuuta 2012

ROOLIPELAAJAN UNELMAA

Hotellin respassa on huomattu, että itsensä kansalaisaktivistiksi tituleerannut Dan Koivulaakso on saanut kovasti tilaa mediassa. Ja siihen mediatilaan on tietysti esitetty kovastikin vastakommentteja. On muummuassa kyselty hepun mielipiteistä persujen eristämisestä. Että tämmöstäkös demokratiaa se Koivulaakso haluaa? On myös muistutettu siitä, että heppu juoksee tarrojenliimaajien perässä, samaan aikaan kun hänen omat hengenheimolaisensa riehuvat eri puolilla Eurooppaa ihan oikeissa väkivallan teoissa.

Aiheellisia kysymyksiä, ei siinä mitään. Minä en varsinaisesti puutu niihin, vaan mietin sitä, miten täällä Suomessa on kokopäiväisestä roolipelaamisesta tullut niin helppoa ja vielä jostain syystä arvostettavaakin. Kadulla reclaim the streets ja some other excuse to get drunk in public-tilaisuuksissa leikkivät wanna be-partisaanit ovat tietysti jo niin tuttua settiä, ettei siitä jaksa oikein enää hermostuakaan. Ihmettelee vaan, että missä vaiheessa kadulla ördääminen on muuttunut yhteiskunnalliseksi vaikuttamiseksi ja missä vaiheessa tavallisen kansalaisen piti alkaa ottaa nuo pellet vakavasti.

Vaan Koivulaakson roolipelaaminen on sinänsä jo hatunnoston arvoista. Heppu selvästi elää unelmaansa ja vie touhua astetta pitemmälle. Kaverihan on kehittänyt ikioman tiedustelupalvelun, joka syynää, kartoittaa, tilastoi ja kirjoihin saattaa vihollista vainolaista. Tietysti turvallisella suomalaisella tavalla, sillä eihän Koivusalo sentään mikään höhlä ole. Sen vuoksi hän on valinnut vaklattavaksi viholliseksi (vaikkapa järjestäytyneen rikollisuuden sijasta) suomalaisen järjestäytyneen ja poliittista terroria suunnittelevan äärioikeiston. Tämä on siinä mielessä mainio vihollinen, että se on mielikuvitusvihollinen, joten sitä voi demonisoida ihan niin paljon kuin huvittaa, eikä se kuitenkaan tule esim. ampumaan pistoolilla ylimääräisiä venttejä päähän.

Tämän tyyppinen aktivismi, ts. omien kuvitelmien ylöskirjaaminen varmaankin sopii tietynlaiselle ihmisluonteelle. Voi olla hienoa tehdä koneelle tietokantoja mahdollisista äärioikeistolaisista aktivisteista ja vedellä fläppitaululla viivoja eri nimien välille mahdollisia yhteyksiä kuvaamaan. Ja kaipa noita yhteyksiä ja aineistoa on sitten kertynyt, kun on kerran kirjakin luvassa. Ja nimiäkin on luvattu paljastella. Tämänlaisen yksityisen tiedustelupalvelun ylläpitäminen roolipelaamisen nimissä on maassamme tietysti mahdollista, kun sen tekee oikeaoppisen aatteen nimissä. Ei viranomaisetkaan kysele häiritseviä kysymyksiä, niin kuin vaikkapa että minkäslaista henkilörekisteriä se herra koneellaan pitää, ja mitäs se laki siitä sattuikaan sanomaan.

Epäilemättä siinä tulee ajan myötä ihanan sissimäinen olo. Vähän niin kuin olis leirissä Sierra Maestralla ja pieksäisi suutaan Radio Rebeldeen pikkusen ennen Havannan valtausta. Ehkä mielessä jo pyörii tulevien sukupolvien päällä olevat punaiset t-paidat, joihin on painettu oma pärstä mustavalkoisella katsomassa pikkasen oikealle yläviistoon kohtalokas ilme päällä. Pitäis vaan vielä päättää, että oliskos se kuva baretilla vaiko ehkä ilman. Tiedostojaan ylös kirjaavan roolipelaajan mielessä häntä seuraavien joukkojen määrä kasvaa päivittäin kuin turbohiivalla doupattu pullataikina. Kun roolipeli perustuu kuvitelmiin ja sitä ruokitaan kuvitelmilla, niin kuvitelman rajanahan on vain taivas.

Ihminenhän saa nähdä näkyjään, luulla luulojaan ja pelata vaikka minkälaista roolipeliä hyvänsä. Ei se kiellettyä ole. Mutta näin huitsinnevadalaisesta näkökulmasta ihmetyttää se, että miksi luulosairaus saa niin paljon tilaa mediassa. Vaan annas olla, kun hetki funtsataan. Tätä samaa väkivaltaista ääri-, laita-, syrjä-, reuna- ja vinkkelioikeistoahan meidän mediamme on vuosikaudet etsinyt itsekin ja sen vaaraa ääneen huutanut. Mutta kun sitä ei vaan ole löytynyt. Ja suojelupoliisikin, kehno, on todennut, että mahdolliset äärioikeistolaiset liikkeet keskittyvät vain suun pieksäntään.

Niin kai median on silloin pakko kaivella laarin pohjia ja hakea vahvistusta omille kuvitelmilleen edes jostain. Kun suojelupoliisi ei auta, niin apuun kutsutaan DTP eli Danin Tiedustelupalvelu. Ja Danihan tietää. Ainakin Dan on sanonut niin. Ja jos ei välttämättä löydä, niin keksii. Kun Helsingin Sanomat teki jutun Koivulaaksosta, niin jutun punainen lanka tiivistyi mielestäni yhteen lauseeseen. Sitä en tiedä, oliko se Koivulaakson suusta vaiko toimittajan kynästä:

Kun puhuu äärioikeistosta, järjenjuoksun pitää olla valpas. Äärioikeisto, natsit, uusnatsit ja katuliikkeet vaativat jatkuvaa käsitteenmäärittelyä.

Ja tähän lauseeseenhan oikeastaan viimeiset vuodet kiteytyvät. Jos äärioikeistolaisuuden määritelmää täyttävää porukkaa ei löydy, niin ei hätää. Määritelläänpä termi uudestaan. Ja jos ei sekään riitä, niin lasketaan rimaa vielä. Jossain vaiheessa äärioikeistolaisia alkaa löytymään. Joita DTP voi sitten arkistoida ja julkaista. Ja HeSa uutisoida. Siinä vaiheessa vaan näissä DTP:n tiedostoissa on kyllä huomattava määrä ihmisiä, joilla ei ole alkeellisintakaan tekemistä minkään ääriliikkeen kanssa. Mutta tärkeintähän ei ole se, kuka äärioikeistolainen on, vaan se, kuka äärioikeistolaisuuden saa määritellä. Ja jostain syystä joku totaalisen nobody roolipelaaja on nyt sertifikoitu se määrittelemään. Kuka sen sertifikaatin hänelle antoi? Ja millä oikeudella?

Vielä muuten kuuma vinkki medialle, perustuen siihen, miten erään tietyn puolueen hajoamista on ennustettu mm. kahvinpuruista. Koivulaakso (vas.) pitää päävihollisenaan kokoomusta. Arhinmäki (vas.) istuu kokoomusvetoisessa hallituksessa ja pönkittää eurooppalaisten ökysikapersporvaripankkien tukemista. Eiks tästä nyt sais lööpin ”Vasemmistoliitto hajoamassa”? Ai ei saa vai? Ai ihan eri juttu niinqu? Jaa minä tyhmä? No, kai mä sitte oon…


20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vasemmistoliitonhan voisi sanoa jo hajonneen. Kaksi erkani riveistä heti vaalikauden aluksi. Hajoamiseksi sitä ainakin varmasti kutsuttaisiin jos persuissa tapahtuisi vastaavaa.

Dänin seikkailuihin ei jaksa tämän enempää tuhlata sanoja. Siinähän puhkuu ja puhisee.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentistasi. Mitä puhut vasemmistoliitosta on kovasti totta. Sääliksi sinänsä käy vanhoja duunareita, jotka tottumuksen voimalla äänestävät uskollisesti SKDL:n perillistä vasemmistoliittoa. Heillä kun on valittavanaan joko hörhöt tai tosihörhöt. Dänistäkin olet oikeassa. Häiskä elää egotrippiä ja humaltuu siitä. Vähän niin kuin tämä Pupuliina Saarikoski vaimikäsenniminyolikaan. Media antaa niille oman ikkunansa. Kunnes löytyy sitten seuraava hörhöilijä ja aikaisemmat unohtuu. Kysymys tulis esittää medialle. Että tätäkö te oikeasti haluatte?

Pyrrhos kirjoitti...

Dan Quijote taistelee tuulimyllyjä vastaan fanaattisella apinanraivolla. Tämänkin larppaajan touhuja katsellessa tulee mieleen että vetääkö kaveri ihan showta vai ihan tosissaanko tuota taisteluaan käy. Tuntuis nimittäin näin äkkiseltään ajateltuna että tuo jälkimmäinen vaihtoehto vaatis melkoista ajatusakrobatiaa. Vaikka onhan sitä kyllä nähty sitäkin viime vuosina. Kaik saatani sitä on.

Vrka kirjoitti...

Ensinnä tehvehdys Yrjölle ja kiitokset hyvästä blogista, jonka löysin vasta viikko sitten.

En jaksa alkaa kommentoimaan Däniä erikseen, tuollaisesta absurdista hahmosta ei oikein saa mitenkään kiinni, vaan hänen kaltaisiaan ihmisiä yleisesti. Heitähän tuntuu riittävän, mutta minusta se ei ole pelkästään huono asia.

Koska median edustajat tuntuvat olevan hyvin suurelta osin vihervasemmistolaisia, nostavat he näiden dänien huultenheilutuksia näkyvämpään asemaan kuin niiden millään käsitettävällä perusteella tulisi päästä. Tämä on jo sen verran silmiinpistävää ja läpinäkyvää, että moni laput silmillä kulkeva median kuluttajakin alkaa kyseenalaistamaan median "puolueettomuuden" ja "objektiivisuuden". Näin kävi itselläkin ja sen johdosta olen tännekin päätynyt.

Hyvin paljon YLEn ja HS:n julkaisujen perusteella kuvaani politiikasta ja sen nykymenosta muodostin, ennenkuin jossain vaiheessa alkoi paatos paistamaan läpi. Siinä vaiheessa aloin etsimään muitakin näkemyksiä, ehkä jopa sitä "totuutta".

Ehkä saman menon jatkuminen herättää muitakin horroksesta. Yltiöoptimistista, ken tietää...

Kumitonttu kirjoitti...

Poliisisetähän tutkii Enkeli-Elisan tapausta petoksena, koska kirjailija on mahdollisesti hyötynyt hankkeesta taloudellisesti. Dän Koivulaakso on hyötynyt toiminnastaan huomattavasti laajemmin, joten jos kyseisestä punapaitaisesta pippurikaasuttelijasta ei saada mitään muuta "todistetta" kuin Danin oma lausunto, niin syytteet Danille esitutkinnan haittaamisesta. Samanlainen tapaus kuin se ratikassa mölissyt juopunut suomalainen lätkän MM-kisoissa tai se Espoon keskuksen juna-asemalla kikkaratukkaista tyttöä apinaksi kutsunut näkymätön mies.

Danistä tulee hakematta mieleen Jussi K Niemelä ja Panu Höglund.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyrrhokselle, Vrkalle ja Kumitontulle & kiitos kommenteistanne.

Pyrrhos: Tämä espanjalainen Don Quijote tappeli sentään oikeita tuulimyllyjä vastaan. Dan Quijote etsii niitä. Ja media on mukana. Ja kaikki on pahalla päällä, kun niitä ei löydy, ja pitää vaan keksiä uusia lisää. Laarin pohjia kaivellaan.

Vrka: Hienoa, että sinutkin on saatu mukaan tänne Voiman Pimeälle Puolelle. Ja niin kuin olet itse huomannut, ei se niin pimeää olekaan. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan tätä blogia. Vilkaisepa se linkkilistanikin. Löytyy hyvin mielenkiintoisia kirjoittajia. Eikä se ihan yltiöoptimistista ole. Ei mitään saavuta, jos ei mitään yritä.

Kumis: Tosta Enkeli-Elisan tapauksesta en osaa sanoa tässä vaiheessa yhtään mitään. Mutta minunkin mielestäni tuo Dänin ”kaasucausti” pikkasen haiskahtaa. Sen verran, mitä työni puolestakin kaasuista tiedän, niin ei se olis mennyt niin, että toinen silmä sokea ja toinen silti vähän näkee. Kaasut on tehty ammattikäyttöön, ja jos niitä käytetään, ei kumpikaan silmä takuulla näe. Nimimerkillä ittekin joskus sitä herkkua maistaneena. Niin että joko heppu puhu omiaan, tai sai silmilleen deodoranttia. Ja lähteekö terroristi tekemään iskuaan doedoranttipullolla?

Anonyymi ja sen synonyymi kirjoitti...

Pari minun kaveria ovat aktiivisia Vasemmistonuoria, mukavaa porukkaa ja oikeissa töissäkin käyviä joiden kanssa tulee silloin tällöin puhuttuakin sitä politiikkaa.

Heidän mukaan Vasemmistonuorissa on jonkun verran kahtiajakoa etelän ja pohjoisen välillä. Etelän väki on enemmän sitä talonvaltaaja-anarkisti-no babylon- akselia, kun taas pohjois-Suomen vasurit ovat enemmän kiinnostuneita siitä työväen asemasta.

Mikä on muuten sinun kanta huumausaineiden suhteen? Olisi mielenkiintoista kuulla sosiaalialan työntekijän näkemys niiden käytöstä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja sen synolle & kiitos kommentistasi. Tuntemasi vasemmistonuoret ovat oikeassa, ja on heidän puolestaan kovasti harmi, että heillä on nykyisin puolueessaan valittavanaan hörhöt tai tosihörhöt. Kun se vanha Saarislainen siipi alkaa kuolla pois.

Huumausaineista: niin kuin varmaan arvaatkin, on kantani niihin kovasti kielteinen. Olen jo jonkun aikaa ajatellut kirjoittaa niistä postauksen. Katotaan saisko aikaiseksi.

Jussi kirjoitti...

Kun aiheesta kerran tuli puhe niin eikos se ole jo vahan niinku tapa etta vasemmistoliiton puheenjohtajana istuu oikeistopoliitikko? Viitaten esimerkiksi Suvi-Anne Siimeksen.

Nuorempana tunsin itseni tyhmaksi kun en ymmartanyt yhtaan mitaan eri puolueiden linjanvedoista. Nyt myohemmin olen vasta tajunnut etta eihan niissa oikeasti mitaan tolkkua olekaan.

Anonyymi kirjoitti...

Minä muuten äänestin sitä toista erotettua vasuria. Aattelin jotta tolkun mies pohjoisesta puhuisi järkeä anarkomarkoille - vasureilla kun on ihan kunniakkaitakin perinteitä päähänpotkittujen puolustajina.

Olishan se pitänyt arvata...

Becker kirjoitti...

Osuin eilen katsomaan "Ajankohtaista kakkosta", ja jotenkin jäi sellainen maku, että kyseinen ohjelma alkaa olla henkitoreissaan, mitä jounalistiikan tasoon tulee. Ruotsissa käytiin tekemässä juttua Islamin vastaisten mielenosoituksesta, ja juttu oli hyvää poliittisesti korrektia soopaa. Eipä juuri eronnut ruotsalaisten omasta uudisoinnista. Samassa prokkiksessa haastateltiin, yllätys, yllätys, Dan Koivulaaksoa, joka oli myöskin toteamassa natsisitisen äärioikeiston etenemistä naapurimaassamme.
Oli kyllä sen tason soopaa TV 2:lta, että totesin itsekseni, jotta hyvä, että tulevaisuudessa voi tuonkin ohjelman ajan käyttää muuhun hyödylliseen tekemiseen.

Ekku kirjoitti...

Täällä oli taas Jyväskylässä yhden sortin kadunvaltaus rallien aikaan.

Poliisi vaan tiedotti, että "kestosta ei tietoa". Ilmeisesti virkavalta ei halua eikä voi puuttua noihin tai sitten lupia noille mielenosoituksille myönnetään löysin perustein.

Toki poliisi on voinut arvioidä, että ei niillä ole juomaa niin paljon, että jaksavat Puistokadulla kauaa istua...

Eniten minua ottaa päähän näissä "kaupunkipartisaaneissa" se, että vaikuttaa siltä että me työssäkäyvät veronmaksajat maksetaan näiden tyyppien elämysmatkailu.

Ei se sakki vaikuta siltä, että ne ymmärtäisivät mistä se raha tämän systeemin pyörittämiseen tulee.

Sitä alkaa meikäläinenkin joko iän tai ammatinvalinnan myötä kyynistymään siihen malliin, että aina välillä pitää tehdä tilannearvio, että ei vaan mene liian nuivaksi, mutta rajansa kaikella.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jussille, Anolle, Beckerille ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Jussi: Joo, Siimeshän yritti muuttaa vasemmistoliiton imagoa änkyröinnistä johonkin, mutten ole varma, oliko hänellä itselläkään käsitystä, että mitä se pitäisi olla. Nythän vasemmistoliitto alkaa muuttua vihreitten tyyliin puolueen sijasta bileiksi.

Ano: Ja on ihan totta, että vasureista löytyy varmaan vieläkin ihan täyspäistä väkeä, mutta ne vaan eivät saa ääntään kuuluviin.

Becker: Olikos se sama ohjelma, missä ”vaskistien” sijasta riehuivat Koivulaakson hengenheimolaiset? Minulla tuo telkkarinkattelu on nykyisin kovasti vähissä muutenkin. Ei sieltä saa kuin mahahaavan alun. Ja sen pirun yle-maksun joutuu maksamaan, vaikka olis kuskannut vastaanottimensa Lälläveteen. Mikä on kyllä aika ajoin käynyt mielessä.

Ekku: A-men. Eipä tuohon lisättävää. Yleisördäys kadulla muuttuu aktivismiksi, kun sen tekee rastatukka päässä.

Vittuuntunut Veronmaksaja kirjoitti...

Minäpä tuossa aiemmin panin aiemmin illasta, siis palautetta Oulun pollissille notta kertoisivat tiarotusvälineille miten sen "kaasuiskun(tm)" tutkinta eristyy.

Saa nähärä saako nua mittään aikaseksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, V.V. Eiköhän tuo isku mene samaan mappiin sen junacaustin kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Siimes teki taktisen vaihdon kun jätti politiikan ja siirtyi Lääketeollisuus ry:n palvelukseen. Siimeksen puoliso on lääkäri joten ehkä kotoa voi kysellä vinkkejä...

Vaihteeksi poliitikko siirtyy töihin siviielämään. No ei tuo ole mitään halonhakku-työtä mutta ei kuitenkaan ole mikään julkishallinnon virka.

Mainittakoon se että Siimes äänesti presidentinvaalien toisella kierroksella Niinistöä. Myös Esko Seppänen äänesti. Seppänen taitaa olla nuiva ja tykätä possunlihasta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle & kiitos kommentistasi. Siimekseltä sinänsä hatunnoston arvoinen teko, sillä eihän häntä kai vielä oltais puoluepomon pallilta syrjäytettykään ja olishan hän voinut jatkaa turvallisesti rivikansanedustajana. Siimeksen lähdössä aisti jotenkin suorastaan ruumiillistuneena ”pitäkää tunkkinne”-asenne.

Oletko muuten saanut jo oman tietomasiinasi pelaamaan?

Anonyymi kirjoitti...

Koneen hankintavaihe on vielä kesken. Tässä on joutunut hieman juttelemaan siitä porukoiden ja parin muun tyypin kanssa. Mistä hankin, ja paljonko ne viitsis jelppiä mua rahallisesti...Paremmassa rahatilanteessa olisin varmaan sanonut saman tien sille yhdelle tyypille että tässä on rahat ja etsitään sopiva kone. Toinen tyyppi, yks ulkkari, vois myydä neljä vuotta vanhan keskusyksikkönsä kun on lähdössä Venäjälle eikä viitsi raahata sitä sinne.

Jaassu kirjoitti...

Jep. Ja koivulaakso on ammattiliiton palkkalistoilla. Jos olisin jäsen niin lopettaisin saman tien maksut tälle ammattiliitolle jonka edustajia kiinnostaa vain maahanmuuttajien määrän lissääminen ja työtätekevien haukkuminen fasisteiksi.

Valitettavasti artikkelissa jonka luin ei mainittu minkä ammattiliiton listoilla tuo on.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Jaassu. Minuakin jyrppii yleensäkin se, että ammattiliitolle pulittamistani pennosista tilitetään rahaa sellaisille poliittisille suuntauksille, joita en kannata. Eikä minun mielipidettäni kysellä. Loimaan kassa on kyllä pyörinyt mielessä.