lauantai 9. joulukuuta 2023

JÄTKIEN HARTAAMPI HETKI

Niin, siinähän vietettiin sitä ensimmäistä Kekkoslovakian jälkeistä syksyä. Tapahtumaton tapahtumapaikka oli eräs rintamamiestalo jonkin verran pienestä keskustasta syrjemmällä ja paikalla oli neljä kaverusta. Yksi niistä Ykä. Yksi asui talossa äitinsä ja veljensä kanssa, muut olivat tulleet paikalle hartaushetkeen.

Sinänsä tuollaiset pikkusen alta kaksikymppiset sällit eivät olleet kovin hartaita luonteeltaan eikä taipumuksiltaan. Enempi kaikki erisorttinen synti viehätti. Mutta poikkeuksia oli ja tämä oli sellainen. Kaverilla oli stereot. No, olihan Ykäkin jo ehtinyt hankkia sellaiset kun oli niitä palkkatöitäkin tullut tehtyä. Mutta se kaveri oli ehtinyt ensimmäisenä ja saanut Epe´s Music Shopista tuoreen albumin jota muut vielä odottivat. Tuo Epe´s Music Shop oli siihen aikaan lähes ainoa paikka, josta saattoi tilata sellaisia levyjä joita ei ollut koko maakunnan kaupoissa tarjolla. Se levy joka sai aikaan hartaushetken oli tällä kertaa kanadalaisen Rush-yhtyeen albumi Signals.

Hartaushetki alkoi. Kaveri otti varovaisesti levyn pussista pitäen reunoista kiinni niin että sormet eivät sotkisi vinyylipintaa. Seuraavaksi hän asetti yhtä lailla varovasti levyn levylautaselle, laittoi lautasen pyörimään ja pyyhki miljoonaharjalla pois kaiken mahdollisen ylimääräisen pölyn. Sitten neula levylle ja ensimmäinen puoli soimaan.

SUBDIVISIONS

THE ANALOG KID

CHEMISTRY

DIGITAL MAN

Kun ensimmäinen puoli soi, kaikki olivat hiljaa ja keskittyivät kuuntelemaan. Ainoa liike oli levyn kannet ja sisäkannet jotka kiersivät hepulta toiselle. Siihen vinyyliaikaanhan ne kannet olivat taidetta. Kun ensimmäinen puolisko loppui, pidettiin ulkona tupakkitauko ja analysoitiin kuulemaamme juuri niin kuin kaiken kaikesta tietävä hieman alle kaksikymppinen saattoi analysoida. Sitten siirryttiin sisään ja vuorossa oli hartaushetken toinen puoli.

THE WEAPON

NEW WORLD MAN

LOSING IT

COUNTDOWN

Kuuntelu jatkui yhtä lailla hartaissa ja hiljaisissa tunnelmissa. Lopulta kuului se pieni raksahdus joka tarkoitti että äänivarsi nousi ja palasi paikalleen. Oli jälleen vuoro pihalla pitää uusi analysointisessio.

Mutta edessä oli vielä ylimääräinen hartaushetki.

Kaverin äiti, tunnettu jauhopeukalo, oli keittänyt vieraille kahvit – pannulla tietenkin – ja tehnyt keitinpiiraita. Niitä natustettiin tosi hartaissa tunnelmissa tuumien että ei ambrosia eikä nektari ole tämän rinnalla mitään ja katseltiin ujosti astiaa että ilkeisköhän vielä santsata. Kaverin äiti laukaisi jännityksen sanomalla että nämä on pojat tehty syötäväksi eikä säästettäväksi. Niinpä siinä jatkettiin päättäväistä matkaa kohti ähkyä.

Pieniä, mutta mieleenpainuneita hetkiä. Olihan niitä vielä sen jälkeenkin. Mutta aika kului niin kuin sillä tapana on ja hajotti porukan kuka minnekin niin kuin pienillä paikkakunnilla tuppaa tapahtua. Mutta paljon, paljon myöhemmin tuli Lötjösen kanssa tuumittua että kun vinyyli muuttui toisiin formaatteihin niin siinä musiikin kuuntelussa hävisi nimenomaan se tietty hartaus. Niitä sen jälkeen tulleita CD-levyjähän saattoi lojua ilman kansia lattialla tai auton takapenkillä tai ties missä. Vinyylin kanssa sellaista ei olisi koskaan tapahtunut. Ja sen jälkeenhän suurimmalla osalla ihmisiä musiikki – tai mitä se nyt nykyisin onkaan – on pelkkää älyhärpäkkeessä olevaa bittivirtaa.

Tuumittiin siinä vielä että ehkä meidän Kekkoslovakiassa kasvaneiden on vieläkin jotenkin helpompi pysähtyä ja keskittyä. Tai sitten olla vaan, tekemättä yhtään mitään.

*

Ja kun tuli tuo albumi mainittua niin laitetaanpa siitä soimaan se kuuluisin kappale eli Subdivisions:


21 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Kuulin nuorempana että Rush oli yksi niitä harvoja yhtyeitä jotka pääsivät esiintymään rautaesiriipun taakse, Unkariin. Se oli joskus 1970-luvun loppupuolella.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Yksi Turkkulaanen. Tästä en ole varma. Sen tiedän, että ainakin Slade esiintyi aikanaan Itä-Berliinissä.

QroquiusKad kirjoitti...

VINYYLINKUUNTELIJAN KYMMENEN KÄSKYÄ:

1.
Sinun pitää aina kohteleman vinyylilevyäsi taiten, sillä vinyyli ei rankaisematta jätä sitä, joka häntä pahoin kohtelee!
Mitä se on?
Se, joka vinyyliänsä pahoin-kohtelee sitä naarmuttain, on joutuva kuuntelemaan rangaistuksenansa vaurioittamaansa uraan kiinni-juuttuneen neulan soittaman säkeen-puolikkaan aina ja ian-kaikkisesti, Aamen!

2.
Muista pyhittää kuunteluhetki!
Mitä se on?
Sillä niin on äänentoisto maailmaa rakastanut, että on antanut sille vinyylilevyn, jonka kautta musiikin lahja on kantautuva kuulijan korvaan kuin enkelten-soitto.
Siksi se, joka ei ymmärrä vinyyliään hartaudella kuunnella olkoon kärsivä vinyylinsä naarmuuntumisen, sillä vinyyli ei rankaisematta jätä niitä jotka häntä pahoin-kohtelevat!

Ne loput kahdeksan eivät ole niin tärkeitä kuin nämä kaksi ensimmäistä.

Anonyymi kirjoitti...

Procol Harum teki keikan Puolaan 6-70-luvun vaihteis.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Sanoisin, että osuit asian ytimeen ja sisäisti postauksen sisällön täysin.

Ano: Samaan aikaan muuten Puolassa oli kovasti suosittu yhtye nimeltä Skaldowie:

https://www.youtube.com/watch?v=EX25EbyY7fM

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kiitos lisäyksestä. Itäblokissahan se rock oli kohtuullisen harvinaista. Luulen, että kuuntelivat Radio Luxemburgia varsin taajaan. Ja muistutan että tuon Sladen Noddy Holderilla oli styrkkarit vain näön vuoksi. Ei se niitä tarvinnut.

Anonyymi kirjoitti...

No joo. Nuo "rokettirollit" ei ole koskaan olleet minun juttuni vaan en minä ketään paheksu sen takia että he niistä pitivät. Ehkä kasvoin ns. väärään aikaan, kun en osunut siihen saumaan, tai musiikkimakuni oli erilainen. Läheisellä paikallisen urheiluseuran lavalla kyllä tykkäsin mennä poski poskea vasten ja korva suussa:)
Joskus myöhemmässä elämässä kävin kyllä erään Lahtelaisen rokkibändin keikoilla kuskinakin ja ei ne olleet sinänsä vastenmielisiä. En tiedä kunka tunnettu se porukka oli noin valtakunnan tasolla tai muuten. Porukan nimi oli/on Raggars jos joku tietää kertoa enemmän. Rentoa porukkaa kuitenkin. Jossain savonmualla olivat Einin lämppärinä kun olin kyytimiehenä.
Huru-ukko
PS. Eini on muuteks hiton hieno Nainen ja esiintyjä:))

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Joo, tässähän ei ollut varsinaisesti musiikkimausta kysymys vaan siitä kun siihen kuunteluun aikanaan keskityttiin. Raggarsin muistan.

QroquiusKad kirjoitti...

Musiikkihan on pohjimmiltaan tarkoitettu kuunneltavaksi livenä.
Siinä saa myös yhteisöllisyyden kokemuksen, joka jää puuttumaan yksin kuunnellessa.
Tämä yhteisöllisyyden kokemus oli vähän off-topicina syy amerikkalaisten taustanaurettuihin TV-tilannekomedioihin:

aiemmin oltiin menty elokuvateatteriin katsomaan komediaa, josta saatiin hyvää mieltä sekä omasta huvittuneisuudesta että sen kertautumisesta kautta katsomon.
Kun oltiin kotona yksin tai parhaimillaankin perheen kanssa, tämä mahtava naurunremakka loisti poissaolollaan ja aiheutti kokemuksen latistumista.

Niinpä TV-tuottajat alkoivat palvella yleisöään laittamalla komedioiden taustalle studioyleisön hohotusta.
Ei siinä mitään silloin TV:n alkuaikoina, mutta kun jotkut tekivät sitä vielä viime vuosituhannen lopulla.

Kun klassinen musiikki on iloisella 1960-luvulla muuttunut itsetarkoitukselliseksi riitasointujen kakofonian tuottamiseksi, jota normaali-ihmiset eivät halua kuunnella millään tavalla, ovat aikamme klassisen musiikin säveltäjien paikan perineet elokuvamusiikin säveltäjät.

Anonyymi kirjoitti...

Raggarsin muistan.
No mutta. Oli muuteks melko rentoo porukkaa ja muutaman keikan heidän kuskinaan ajoin:)
Se Einin lämmpärikeikka oli jonnekin savonmaalle pääsiäisen aikaan. Pitkäperjantain aamuna kotikylällä Lahdessa ja vajaa tunti siitä matkalla turkkuseen matkustajana. Oli tungosta bussissa, kuski ja minä. Forssassa ei ollut mita auki kuin inä ja kuski niin poikettiin Autokeitaalla kahvin ja bostonin mittainen ylimääräinen pysäys.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

On tämä Eini muuten hyvin säilynyt. Ja ihan vissiin luomuna. Ei ole leikelty uskoisin.
Sentään yli kuuskymppinen muija. Naiset yleensä alkaa jo "mummoutua" viimeistään vaihdevuosina.

Asemamies kirjoitti...

Tuo albumi tuli hankittua Tukholmasta, kun oltiin jätkäporukassa laivareissulla kauan sitten.
Ja tottakai käytiin katsomassa aikuisviihdettä sekä alan kaupassa, josta heitettiin ulos hysteerisen hihittelyn johdosta. Mahtaakohan kaverilla olla vielä ne pornopelikortit tallella...

Ja Rush tuli nähtyä sitten paljon myöhemmin livenäkin, hieno keikka oli.

Jatkuvasti oma vinyylikokoelma karttuu, viimeksi Frank Zappan uusimmalla.

Terv. Asemamies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Huru-ukolle, Anolle ja Asemamiehelle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Kiitos mielenkiintoisesta lisäyksestä.

Huru-ukko: On varmasti olleet ihan mukavia reissuja.

Ano: Onhan hän ihan nätti nainen.

Asemamies: Itse näin Rushin livenä Helsingissä 2007.

Anonyymi kirjoitti...

Keitinpiiras?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Reseptejä on varmasti useampia mutta tuossa on yksi:

https://cebicinkeittio.blogspot.com/2022/04/sulhaspiirakat-eli-keitinpiirakat.html

Anonyymi kirjoitti...

Tuttua evästä nuo keitinpiiraat/sulhaspiiraat. Joskus entisessä elämässä niitä teki avoanoppi, ja hänen äitinsä ja muutama tuttavakin. Ja leipoipa se minun avokkikin. Karjalaisten runsas ja monipuolinen piiras- ja leivonnaisperintö tuli tutuksi.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Ja vie kielen mennessään. En ole päässyt maistamaan niitä vuosikymmeniin. Valitettavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä teksti vahvistaa sen, että Ykä elää sataprosenttisesti menneisyydessä. Jo ensimmäisessä virkkeessä mainitaan sana "Kekkoslovakia". Hah hah. Pohjautuuko tämä blogi siihen South Parkin "Prehistoric Ice Man", jossa aikamatkailija tulee vuodesta 1996 tähän päivään? Tietenkin sillä erotuksella, että tämä aikamatkailija on Kekkosen Suomesta eikä vuodelta 1996.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jaa, sama tyyppi taisi tulla mussuttamaan taas. Kai sinä tästä sen oman kivasi saat. Nauti siitä. Toki minä sen sinulle suon. Pistä vaikka vielä enemmän hah hahia.

-TR- kirjoitti...

Radiosta tuli Rock radio pari tuntia päivässä eikä edes joka päivä kunnes v1990 perustettiin Radiomafia. Myöhemmin tajusin että ne toimittajat olivat aika rasittavia kommareita mitä kappaleiden välissä puhuivat.

Toki oli paikallisradioita vuodesta 1985 lähtien.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, TR. Joo, muistan. Mutta kuunneltua tuli kun ei muutakaan ollut.