tiistai 19. joulukuuta 2023

HAVAINTOJA RAHAN POLTTAMISESTA

Törmäsin Matti Virenin jo viime vuonna julkaisemaan twiittaukseen jossa näytettiin tilastoa julkisyhteisöjen menoista ja varsinkin niiden kasvusta. Se on aika hurjaa settiä katsottavaksi:

Veronmaksajien keskusliiton sivulta löytyy toinen samantyyppinen grafiikka:

Mietin vaan, tällaisena käppäukkona – kai käppäukkokin saa ajatella – että kun noita graafeja katsoo, niin eikös sen myötä niin palvelut kuin suomalaisten hyvinvointi olisi pitänyt kasvaa samassa mittakaavassa? Vaan onko näin? Ei taida olla. Tietysti eläkemenot ovat osaltaan kasvattaneet tuota mutta entäs maahanmuuttoteollinen koneisto sekä jatkuvasti kasvava akateemisten nollatyöntekijöiden määrä? Muistetaan vielä, että ne kehitysmaalaiset ”huoltosuhteen korjaajat” siirtyvät tänne tultuaan pysyvän – veronmaksajien kustantaman – elatusautomaatin piiriin.

Tämä jälleen vinkkinä hallituksellemme kun se etsii säästökohteita.

Otetaan vielä toinen rahan polttamisen havainto. Itse kun olen vanhanaikainen niin olen tottunut että jos yksityisellä sektorilla myytävä tuote ei käy kaupaksi niin silloin täytyy joko parantaa tuotetta tai tehdä pankrotti. Mutta valtamedian kohdalla ei ole aivan niin. Sain eräältä ystävältäni linkin joka kertoo yksityiselle medialle maksetuista valtiontuista.

Ja suurimmat tuen (200.000€) saajat ovat tietysti ne suuret eli esim. MTV, Suomen Tietotoimisto. ja Hufvudstadabladet. Muut kahdensadan tonnin saajat ja muutkin voi katsoa tästä listasta.

Joku voi tuumia että eihän nuo summat valtion menoissa paljoakaan ole mutta suuret joet syntyvät pienistä puroista. Erityisesti jurppii se, että tuen jakaa Traficom ja se pistää tällaisen köyhän miettimään että onpa meikäläisen maksama autovero hyvässä käytössä.

Tämä myös vinkkinä hallitukselle. Mediatuen poistaminen tuskin aiheuttaisi suuttumusta muualla kuin valtamediassa mutta eikös se ole saanut muutenkin riekkua ihan tarpeeksi?


39 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Poltetaanhan sitä rahaa koska EU. Näitä esimerkkeja on paljon - vaikkapa viiden viimeisen vuoden ajalta ase- ja panosdirektiiveistä lähtien ja liikenemerkkien vaihtorumbaan saakka. Yksi kerrallaan ne sieltä tulee ja aiheutaa kustannuksia

Tässä pari viimeistä. Suomen hyvin toimiva juomapullojen ja pantti(tölkki)järjestelmä kielletään EU:ssa. Pullojen pesulinjat tulevat tilalle, kuten meillä Suomessa oli 1970-luvulla.

Tätä aiemmin oli päätetty että 2032 alken vaihdetaan juomavesiputket. Sinkinkadon kestävien materiaalien kieltäminen johtaai siihen, että Suomen vesilaitteistot jouduttaan uusimaan jopa 3–5 vuoden välein. Tämä putkidirektiivi tarkoittaa 3,2–3,5 miljardin euron lisäkustannuksia. Suomi sai tässä direktiivin voimaantulossa "torjuntavoiton" eli läpi juomavesidirektiivin siirtymäajan pidennyksen vuodesta 2030 vuoteen 2032.

Missä EU, siellä ongelma.

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Aiemmin oli niin, että tämä ns. lehdistötuki meni pääasiassa (vasemmisto)puolueiden lehdille eli oli piilopuoluetukea.

Tapio Suhonen kirjoitti...

Kun aiemmin kirjoitit tuosta silmälasipäisestä lyylistä, Maria Petterssonista, niin pakostakin syntyy mielleyhtymä julkishallinnon päättäjistä, että he ovat kaikki tuollaisia silmälasipäisiä lyylejä.
Joku lauloi joskus: Let it burn. Palaahan se, ja hyvällä liekillä, kun ei ole omasta lompsasta.

Strix Senex kirjoitti...

Lienet ehtinyt jo huomata myös sen, että Suomi jäi jumbosijalle The Economistin talousvertailussa. Tämä on ehkä Marinin hallituksen merkittävin saavutus, joskin Pisa-tulosten laskun kääntyminen romahdukseksi kannattaa myös mainita. Ja tämä tietysti liittyy mediaan siten, että sinä aikana, kun tämä katastrofi kehittyi, valtamedia vain ihastelin Marinin ulkomailla saamaa julkisuutta ja pätevöitymistä tosi-tv tähdeksi. Jotakin sapekasta tekisi mieli sanoa median pinnallistumisesta, asenteellisuudesta ja alkeellistumisesta. Ehkä sitä parhaiten edustaa se Maria Pettersson, joka ei nähnyt Ruotsissa vähäisintäkään merkkiä jengiytymisen aiheuttamista ongelmista, uhosi, että he päättävät mistä täällä keskustellaan ja plagioi kirjansa sisällön lähteitä mainitsematta.

On suorastaan kammottavaa katsoa, kuinka nopeasti on pudottu huipulta pohjalle. Ei siihen ole mennyt kuin 15 vuotta. Vielä vuonna 2008 Suomen talous oli kaikilla mittareilla Euroopan huipulla. Nyt ollaan pohjalla. Tästä tulee mieleen se jätkän jenkka, jossa oli paiskittu töitä ja kiristelty vöitä ja sitten yhdessä päätettiin, että eiköhän hipsitä kaupunkiin, kun lompsakin pullottaa. Ja niin sitä pantiin rahat vauhdilla menemään ja jouduttiin toteamaan, että täytyy taas hipsiä savotoille paiskimaan töitä ja kiristelemään vöitä. Ei se Kari Suomalainen aikoinaan turhaan fundeerannut, että Suomi on kestänyt kylmää, nälkää, köyhyyttä ja puutetta. Ainoastaan hyviä aikoja ei ole kestetty. Jos sellaiset ovat päälle kaatuneet, silloin on pantu asiat ranttaliksi.

Olavi Koskela kirjoitti...

Joo prkl! Valtion kusenvärinen budjettikirja tulisi käydä läpi ällätikun kanssa, ja missä vain lukee, että 'tuki' niin se momentti tulisi syynätä erityisen ankarasti. Ja varsinkin, jos tuen saaja on jokin yritys. Kerrallinen ylimenokauden yritystuki nyt voitaneen suoda, mutta jos yrityksen kassavirta vuodesta toiseen koostuu oleellisesti veronmaksajien tuesta, niin nurin vain. Sehän on vanha vitsi, ettei tyhmä ole se, joka pyytää, vaan...

Anonyymi kirjoitti...

Niitä medialle annettuja tukiahan perusteltiin monilla rumilla sanoilla. Kuten vapaa tiedonvälitys, oikean tiedon saattaminen kansalaisten luettavaksi/kuultavaksi jne. En muista kaikkia niitä rumia sanoja joilla asiaa perusteltiin, mutta tuossa lie tärkeimmät/törkeimmät väittämät.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Vanhasta riiseliautosta pitää maksaa melkein tonni veroa vuodessa Trafocomille. Johtuu siitä että riiseli on halvempaa ja saa verotukea kun riiselillä ajaa, sanoi Sipilä. Sitä halpuutta ja tukea ei vaan kansalainen missään huomaa.

Anonyymi kirjoitti...

Proffa tuossa omassa blogissaan jo ohimennen sivusikin tätä julkean sektorin rahan käyttöä. Noissa graafeissa tulee hyvin esiin se epäsuhta julkisen puolen tulojen ja menojen välillä. Miksi graafit näyttää tältä ?... nostaisin esiin tuon maahanmuuton lisäksi mm. yritystoiminnan ylisääntelyn joka aiheuttaa tuottavuuteen omat ongelmansa. Euro on oikeastaan aikamoista myrkkyä viennille ja EUn direktiivit ja säädökset ovat aika haasteellisia innovaatioiden kannalta (vaatimuksenmukaisuusvaatimuksien osoittaminen pienyrityksillä on aika tuskaa).
Jokainen laki vaatii jonkun tahon valvomaan lain täyttymistä...
-Lukija

Anonyymi kirjoitti...

Myös valtion virkamiesten palkkoja on nostettu 2000 luvulla melkein 100 %. Ei ole ollut vientivetoisesta mallista tietoakaan. Sehän koskee vain sinua, ei minua. Ja Suomen kauppatasehan on ollut persiellään koko 2000 luvun. Heidän palkkojensa olisi pitänyt puheidensa mukaan laskea.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan näitä tukiaisia annettu ja saajat ovat kuin takiaisia. Busines Finlandkin jakoi rahaa kuin suokuokalla ja mites kävi? Työpaikkoja kyllä säästyi tuensaajilla, mutta toisella puolella niiden tuottavuus laski, kas kun mitään tekemättä saa saman?
Huru-ukko

Bogreol kirjoitti...

Maria Pettersson ei tosiaan nähnyt Ruotsin jengiytymistä, nyt alkavat ruotsalaiset itse ymmärtää, kuinka suuri vahvuus heille on ollut yhtenäiskulttuuri ja luottamus toisiinsa ja viranomaisiin, humanitaarisen suurvallan ajamat kehitysmaalaisten ihmisoikeudet ja lähimmäisenrakkaus on kääntynyt tuhoisaksi maan taloudelle. Ruotsin keskuspankin pääjohtaja Erik Thedéen on Financial Times -lehdelle antamassaan haastattelussa ennustanut, että monikulttuurinen väkivalta tuodessaan mukanaan vähenevän luottamuksen ruotsalaiseen elinkeinoelämään ja kansalaisten luottamukseen toisiinsa uhkaa pitkän ajanjakson talouskasvua. Jengirikollisuus särkee niin sosiaalista kuin taloudellista vakautta.

Anonyymi kirjoitti...

Ympäristövaliokunnan kahdeksan jäsentä kävi sitten Intiassa edistämässä Suomi-Intia suhteita ja vihreää siirtymää. Maksoi meille "vain" 60 000 euroa mutta hyödyimme matkasta tuhatkertaisesti. Eihän Suomi-Intia suhteet ja vihreä siirtymä etene minnekään ellei ympäsristövaliokunta käy Intiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä meidän Riikka kohta ärähtää ja sanoo että nyt lopetetaan ne tuhanteen kertaan mankeloidut yritystuet jotka ovat hyödyttömiksi ja haitallisiksi todettu.

QroquiusKad kirjoitti...

Suomen kaltaisissa sosialistisissa valtioissa julkinen sektori ei ole kansalaisia varten, kuten ei valtiokaan, vaan kansalaiset ovat valtiota varten ja julkinen sektori sen virkahenkilöoletettuja varten.

Siksi julkiseen sektoriin kaadetaan rahaa mielenosoituksellisesti samalla kun sen toimintoja heikennetään tahallaan.
Eihän kukaan voi asialle yhtään mitään.
Eiväthän ne edes äänestä, sanoi Oiva Lohtanderin näköinen mainoshahmo.

Anonyymi kirjoitti...

Entä mikä on loppulasku tästä Venäjä-operaatiosta? Lopetettiin kaupankäynti naapurin kanssa, hylättiin halpa öljy ja maakaasu ja siirryttiin jenkeistä laivattavaan toiviokaasuun. Lahjoitetaan miljardeja Ukrainaan ja sitä piikkiä ei suljeta vaikka vietäisiin viimeinen leipä vanhusten suusta. Annetaan Suomi miehittäjän sotatantereeksi ja ollaan sodassa muutaman vuoden päästä. Mitään ei opittu siitä Karjalan männystä, taas natsien kanssa kimppakiva on niin mukavaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys hepalle, Ano1:lle, Tapio Suhoselle, Strix Senexille, Olavi Koskelalle, Huru-ukolle, Ano2:lle, Lukijalle, Ano3:lle, Huru-ukolle, Bogreolille, Ano4:lle, Ano5:lle, Qroquius Kadille ja Ano6:lle & kiitos kommenteistanne ja hyvistä lisäyksistä. Ano6:lta erikseen kysyisin että vaikka kommentissasi oli asiaakin niin mistä sinä ne natsit Suomen kumppaneiksi löysit?

Anonyymi kirjoitti...

Ans ku mä arvaan ton anon puolesta: Sieltä karjalan männyn juurelta hää niit natsei löyti:)
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Minä en oikein pääse kyseisen Anon ajatuksenjuoksuun käsiksi.

Anonyymi kirjoitti...

No se "ajatus" juoksee silleen, että kaikki paha mitä maailamssa tapahtuu on natsien syytä. Ja etenkin mitä täällä Suomessa tapahtuu on persujen syytä koska kaikki persut ovat natseja.
Mielestäni nyt on jo käynyt selväksi, että SAK ja AKT pitäisi lakkauttaa terrositijärjestöinä. Sen verran vahingollisia porukoita nykyisessä tilanteessa kammatkin ovat. Kauas on tultu tammikuun kihlauksesta jossa työnantajat ja työntekijät yhdessä torppasivat kommareiden vehkeilyt ja sopivat asiat kummankin parhaaksi.
Huru-ukko
PS. Pieni mukaelma eräästä takavuosien laulusta: Jussista saan pressan parhaan, tiedän että niin käy varmaan:))

QroquiusKad kirjoitti...

Kyseessä on ihmistyyppi jolle kaikki ovat natseja paitsi Putler ja hänen korkeutensa alamaiset.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. Ihmistyyppi varmaankin. En nimittäin usko, että Moskova on millään muotoa kiinnostunut tällaisesta marginaaliblogista.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo käyräthän pitäisi oikeastaan piirtää inflaatiokorjattuna eikä nimellisinä euroina. Ei näyttäisi silloin enää ihan niin pahalta. Mutta perusasiahan ei mihinkään muutu, eli että menot nyt vaan ovat liian suuret ja kroonisesti niin.

AaJii kirjoitti...

Budjettikirja pitäisi heittää roskiin ja aloittaa uuden kirjoittaminen tyhjälle paperille.
Listataan valtion tehtävät tärkeysjärjestyksessä ja paljonko niiden suorittamiseen tarvitaan rahaa. Sitten kun menolistaus alkaa lähestyä tulojen määrää, listan kirjoittaminen lopetetaan.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Hyvä ajatus AaJii, mutta.... pitkän kokemuksen omaavana julkishallinnon kanssa työskentelemisestä sanoisin että on täysin kuolleena syntynyt idea yrittää saada virkamiehiä, poliittiisia tai vähäisempiä, laittamaan yhtään mitään tärkeysjärjestykseen. Heille on kaikki samanarvoista kusihädän ja maailmankaikkeuden välillä. Niin pienissä kuin isoissa asioissa. En ole missään muualla tavannut niin käsittämättömän kyvytöntä porukkaan minkään asian priorisoinnin suhteen. Kaikki menee täydelliseksi nysväämiseksi, kun kukaan ei uskalla sanoa että tuo on tärkeämpi kuin tämä, mutta jokainen heistä uskaltaa kyllä sanoa sen, että tämäkin on tärkeää, yhtä tärkeää kuin muutkin asiat. Ja kyse on yleensä silloon asiasta jolla ei minun ulkopuolisen silmissä ole hölkäsen pölähtävä väliä. Se on sellaista jatkuvaa arvovaltapeliä, valtataistelua, ja siinä on heille kaikille täysin mahdotonta antaa periksi niiden omaa juttua vähänkään liippaavien asioiden mahtavasta tärkeydestä.

Kaikki pitäisi laittaa tärkeysjärjestykseen, mutta siinä prosessissa ei saisi olla mukana yhtään virkamiestä tai poliitikkoa muuten kuin kertomassa mistä missäkin jutussa on kyse. Ja mistä ne täysin ulkopuoliset täysjärkiset oikein löydetään.... olen hyvin pessimistinen sen suhteen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, AaJiille ja Thoprvald Eskilinpojalle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Totta joo, mutta niin kuin itsekin totesit niin menot vaan ovat liian suuret.

AaJii & Thorvald: Joo, AaJiin ajatus on hyvä mutta koska minäkin satun omaamaan pitkän kokemuksen julkishallinnosta niin siinä taitaisi käydä juuri niin kuin Thorvald sanoi.

Anonyymi kirjoitti...

Verojen perinnät ovat kasvaneet vuodesta 2000 tähän päivään noin 100 miljardia. Huima, vai pitääkö nykyään sanoa huikea summa. Silti rahat eivät riitä. Priorisointi olisi helppoa. Valtion lakisääteiset tehtävät rahoitetaan koska on laki. Loput jätetään sille paljon puhutulle "markkinataloudelle".

QroquiusKad kirjoitti...

Tällaista on tämä meno näissä sosialistisissa valtioissa, niin meidän kuin muidenkin.
Kanadan väestö on seitsenkertainen Suomeen nähden, mutta julkinen sektori samankokoinen.
Eikä sosialidemokratia ole Kanadassakaan mitenkään vieroksuttua.

Tahdosta se on kiinni.
Kanukeilla sitä on.
Täällä ei.

Anonyymi kirjoitti...

Jos valtio rahottaisi vain lakisääteiset tehtävänsä leipäjonot kasvaisivat kilometrejä. Siellä olisi pisnesfinlandin porukka, koko kauppakamari johtajansa Romakkaniemi ensimmäisenä, Shitra henkilökuntineen, lukuisa joukko instituutteja ja ajatuspajoja, samoin lukuisa joukko akateemisten suojatyöpaikkojen henkilökuntaa. Iloa leipäjonoihin voisi tuoda ilmaiset oopperat ja teatterit kun rahoitus loppuisi. Ilman valtion tukea Suomessa kun toimivat vain seksin ja viinan salakauppiaat ja vaikeuksissa ovat feministien kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Vetytalouden ja vihreän siirtymän hankkeet ovat jäissä tai peruuntuneet kun valtio ei ole antanut heti nyt miljardia investointeihin. Harmin paikka "sijoittajille".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Qroquius Kadille, Ano2:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Joo, ja muistelen että 1970-luvulla nämä peruspalvelut olivat kaikissa pienimmissä kunnissakin.

Qroquius Kad: Sveitsissä taitaa olla just samanlainen tilanne. Siellä tehdään jotain oikein.

Ano2: Ja nämä akateemiset suojatyöläiset tulisivat leipäjonossa huomattavasti halvemmaksi.

Ano3: Kuinkahan paljon sillä vihreällä siirtymällä onkaan kusetettu ja kupattu verorahoja?

Anonyymi kirjoitti...

Jaa-a. Selväähän se on, että niitä ns käsien heiluttelijoita on ihan liikaa tässä "maailman onnellisimmissa " maassa. En nyt muista kuka julkaisi listan mitä ihmeellisimmistä ammatti nimikkeistä, mutta joka tapauksessa, jopa Hollywood olisi kateellinen niistä nimikkeistä. Kun on tarpeeksi mielikuvitusta/agendaa, niin sehän löytyy se paikka. Niitä valtion rahoista maksettavia ideologisia rahareikiä on vaan liikaa. Esim yle. Sekä erilaiset avustusjärjestöt, missä onkin simsalabim usein, entisiä poliitikkoja. Vasemmalle kallellaan olevia. Veikkaus ja stea. Rahaa jaellaan huoletta ties mihin. Varsinkin ulkomaille jne. Entäpä mitä ykä sanot siihen, että maahanmuutto bisnes sekä lastensuojelu bisnes? On väitetty, että joissain kaupungeissa tms, tehdään tarkoituksella kyseenalaisia huostaanottoja? Koska valtio maksaa ruhtinaallisesti niille yrityksille, jotka järjestävät niitä ns palveluja. On jopa väitetty, että koskien maahanmuuttajia/lasten huostaanottoja, taustalla on niiden yritysten lobbaajat painostamassa, siten että kierretään hieman lakeja? Tuottoa pitää tulla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Hyviä havaintoja mutta tuo, mitä kirjoitit niistä huostaanotoista on kyllä urbaanilegendaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ok. Kunhan kysyin. Ajattelin vain, että kun lastensuojeluun jne menee miljardeja, niin tässä yhteiskunnassa on jotain pahasti vialla. Itsemurhat ovat maailman kärkeä, sekä huumekuolemat. Pointtini oli tässä se, että kun lasten syntyvyys on romahtanut, niin kukaan ei enää uskalla tehdä lapsia. Koska pelätään huostaanottoa jne. Eli ei ole varaa/kykyä/turvaverkkoa enää , kuten ennenvanhaan. Sen sijaan kannustetaan maahanmuuttoa sekä heidän lisääntymistä. Minusta tämä on ideologinen valinta. Sehän tuli selväksi, kun julkaistiin suomen väestön määrä/ kehitys.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ihan totta sinänsä, mutta lastensuojelu ei ole pystynyt tekemään ongelmille vuosikausiin yhtään mitään. Ei varsinkaan laitokset jotka on riisuttu täysin hampaattomiksi lakimiesten toimesta. Ne ovat lähinnä huumeidenkäyttöä ja nuorisorikollisuutta ylläpitäviä ja edistäviä paikkoja.

QroquiusKad kirjoitti...

Onko Suomessa enää varsinaisia lastensuojelulaitoksia muita kuin viisi valtion koulukotia?
Vaikuttaisivat ne muut olevan yksityisiä yritysten tai yhdistysten ylläpitämiä, ei siis laitoksia.

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Ymmärrän. Eli valtaa on viety sieltä, mistä ei olisi pitänyt. Tai säästöjä. Sama kuten vankeinhoidon suhteen. Jos nyt voi verrata.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Kunnallisia laitoksia toki on. Mutta yksityisiä laitoksia on siirtynyt huomattava määrä esmes Mehiläisen alaisuuteen joka on ihan puhdas pörssiyhtiö. Ja niitä laitoksia on kyllä paljon. Koska kysyntää on.

Ano: Kyllä sitä voi verrata sen vähäisen tietoni mukaan mitä minulla siltä vankilapuolelta on.

vieras kirjoitti...

Ykä on varmaan huomannut että Argentiinan uusi presidentti aloitti virassaan 10.joulukuuta.

Jos hän inhoaa vasurisuvakkeja ja vasurisuvakit inhoavat häntä, sitten hän on varmaankin erittäin hyvä valinta presidentiksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, vieras. Tämä on mennyt minulta ohi. Mutta voi olla näin.