tiistai 26. joulukuuta 2023

JULKISKUPPAAJAT RY

- Hyvää päivää, hyvät kuulijat. Täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion lähetyksessä. Lähetyksemme koskee tällä kertaa sitä, että Suomen laajaan ammattiliittojen kirjoon on tullut jälleen uusi ammatti- ja edunvalvontajärjestö. Eli Julkiskuppaajat ry JULKKU. Olemme saaneet lähetykseemme haastaltettavaksi JULKKUn toiminnanjohtajan Einari Vilppiön. Tervetuloa lähetykseen, Einari.

- Kiitos, Antero.

- Mitä ammattialoja liittonne itse asiassa edustaa?

- Toisin kuin nimestämme voisi kuvitella niin kyseessä ei ole mikään perinteinen saunaparantaminen. Edustamme niitä yrityksiä jotka ovat hoksanneet että on aivan turhaa ottaa riskejä avoimilla markkinoilla. Sen sijaan on paljon kannattavampaa lypsää turvallisesti veronmaksajien rahoja julkiselta sektorilta. Se on helppoa ja turvallista.

- Ahaa, nyt alan hahmottaa. Kyseessähän on varsin kasvava alue suomalaisessa talouskusetuselämässä. On toki selvää, että sekin tarvitsee oman etujärjestön. Täsmennätkö vielä jäsenyrityksienne toimintaa?

- Johan nyt toki. Noin pähkinänkuoressa voi todeta että myymme julkiselle sektorille kaikkea turhaa ja tarpeetonta mutta mahdollisimman kalliilla. Hyvä – joskin rahallisesti pieni – esimerkki oli tämä keravalainen yrittäjä joka möi kahdellasadalla tuhannella eurolla Keravan kaupungille harjanvarsia. Hän kun älysi myydä ne jumppakeppeinä ja tarjota tarvittavan sekä erinomaisen reilusti hinnoitellun koulutuksen.

- Muistan tapauksen. Tyhmä ei ole se, joka pyytää jne. Onko jäsenyrityksillänne jotain päätuotetta?

- Kaikki mahdollinen, josta voi ylilaskuttaa kelpaa. Mutta erittäin menestyksekäs tuote on myydä julkiselle sektorille erilaisia tietojärjestelmiä. Ne myydään valmiiksi ylihinnoiteltuna ja pannaan käyttöön sekundaversiona jolloin meiltä tarvitaan tietysti myös huoltopalveluja joista totta kai laskutetaan ankarimman jälkeen. Lisäksi nämä myydään yleensä sellaisella optiolla että kun työntekijät alkavat lopulta jotenkuten hahmottaa ohjelman käyttöä niin me myymme tilalle uuden ohjelman ja kaikki alkaa alusta. Eräänlainen ikiliikkuja. Samalla lailla myymme organisaatiouudistuksia.

- Lisäksi jäsenyrityksemme ovat satsanneet julkisen sektorin työntekijöiden koulutukseen. Tai no, ainakin sillä nimellä se toimii. Ei sinänsä siten, että me opettaisimme jotain uutta tai tarvittavaa. Me teemme kurssitusta joko liveopetuksena tai etäopetuksena. Kurssitus sisältää sitä, minkä työntekijät jo aivan varmasti ennestään osaavat mutta yritystemme lobbarit ovat myyneet tämän kurssituksen virastojen johtohenkilöille ajatuksella että ilman tätä koulutusta eivät työntekijät ole osaamiseltaan ajanmukaisia. Ja se lobbaus menee joka ristuksen kerta läpitte.

- Mutta nyt kun asiaa oikein mietin niin ettehän te oikeastaan tarvitse mitään edunvalvontajärjestöä. Teillähän menee muutenkin hyvin ja tuottamattomuusalanne on jatkuvassa kasvussa.

- Totta kai me tarvitsemme. Järjestömme päätehtävä on vaikuttaa mahdollisimman paljon julkiseen sektoriin niin että se toimii jatkossakin juuri niin kuin se on jo hyvän aikaa toiminut. Eli että se palkkaa edelleenkin sekä keski- että ylijohtoon ajatuksettomia ja mielipiteettömiä sekä mieluusti poliittisin perustein valittuja johtajia joilla ei ole varsinaisesta työalastaan mitään käsitystä mutta jotka ovat itseään täynnä ja mielellään käyttävät valtaa jota heillä on.

- Eli siis nenästä vedettäviä idiootteja.

- Juuri niitä. Ja yliopistothan pukkaavat niitä jatkuvasti ja sen tilanteen me haluamme säilyttää. Sillä niiden kanssa bisnes toimii mainiosti ja niille voi myydä ylihinnalla ihan mitä paskaa hyvänsä. Kas kun eihän kyse ole niiden omista rahoista. Ei lobbarin tarvitse kuin todeta että:

a) Tämä on välttämätön

b) Tämä on tätä päivää

c) Tällä on kiire. Kas jos tätä ei hanki nyt niin kuukauden kuluttua tämä on tuplasti kalliimpi.

d) Pitkässä juoksussa tämä säästää. Ja kun tiedetään että julkisen sektorin linja on se, että nyt säästetään, maksoi mitä maksoi niin tämäkin menee läpi.

- Kyllähän tuo on varsin totta. Mitenkäs, onkos teillä minkälainen organisaatio? Oletteko päätoimisesti etujärjestönne johtaja?

- Vain sivutoimisesti. Kas kun – toisin kuin asiakkaamme julkinen sektori – me pidämme organisaatiomme mahdollisimman kevyenä. Asiakkaallemmehan mahdollisimman raskas organisaatio on siinänsä itseisarvo itsessään. Minä olen tämän homman lisäksi toimitusjohtaja SUTESUK Oy:ssä.

- Mitä Sutesuk Oy tekee?

- Innovaatioita julkiselle sektorille. Tällä hetkellä on työn alla lomakkeiden valvonta- ja käyttöjärjestelmä. Eli siinä työntekijän ennen kuin hän voi täyttää jonkun lomakkeen täytyy kirjautua järjestelmään ennen kuin hän saa lomakkeen täytettäväksi. Lisäksi järjestelmä kirjaa, että mitä lomakkeita kukin työntekijä ja toimisto on käyttänyt.

- Eli täysin turha ja työntekijältä aikaavievä järjestelmä.

- Täysin turha. Mutta halpa. Hinta ei ole kuin 2,5 miljoonaa per viisisataa työntekijää. Ei oo paha.

- No ei oo paha. Tähän voisi sanoa että laaduttomuudella on tekijänsä ja tyhmä ei ole se joka pyytää. Ja julkinen sektori on oikealle pyytäjälle suoranainen taivas. Röyhkeät vaan pärjää paremmin. Einari Vilppiö, kiitän teitä haastattelusta. Täällä Antero Lärvänen, Huitsinnevadan paikallisradio. Siirto rutioon.


17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ahneuskin on nykyään vihreyttä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Olen tuosta tietojärjestelmillä julkiskuppaamisesta hieman toista mieltä, meinaan kun siitä jotain oikeasti tiedänkin. Ongelma ei ole ne yksityiset firmat jotka myyvät niitä järjestelmiä, vaan se miten julkishallinto niitä ostaa ja erityisesti miten he ostajana ja maksajana niitä toimituksia hallinnoivat. Voisin kertoa siitä pitkät tarinat, mutta se on se syy, miksi ne menevät aina persielleen ja vievät aikaa ja tulevat tolkuttoman kalliiksi. Näistä ei puhuta, koska firmat eivät vain voi. Jos alkaa pullikoimaan siitä virkamiesten perseilystä, tai edes tuomaan sitä mitenkään ilmi, tulee taatusti hylätyksi seuraavan tarjouskilpailun alkukarsinnassa. Kokemusta on. Firmat noudattavat normaaleja markkinatalouden lakeja ja sääntöjä, ja yrittävät repiä kustakin toimituksesta edes auttavan voiton, ei mitään sellaista määrää mitä voisi hommaa tuntematon kuvitella ja luulla, vaan edes sen verran että ei tarvitsisi tappiolla tehdä. Mutta monesti se menee virkamiesten toimituksen aikaisen perseilyn vuoksi tappiolle tai ainakaan voittoa ei synny juuri mitään. Tämän siis tiedän, en mutuile.

Nuo puhtaat huijarit ovat asia erikseen, mutta tuo touhu erityisesti tarvitsee sen kaverin siellä virkamieskunnassa avustamaan huijauksessa, ei mikään firma tuota pysty tekemään ilman sitä avustajaa joka tietty saa osansa tavalla tai toisella.

KKi kirjoitti...

Pahus. Rahastuksesta tulikin mieleeni ensi vuoden olevan jälleen the Direktiivi vuosi. Jokos siitä viime kierroksesta onkin niin kauan aikaa.

Meidän direktiivikoulutukset ovat vastaavaa rahastusta kuin vaikka hygieniapassit. Eli maksetaan jollekin instanssille/tädille/sedälle/tättähäärälle paljon euroja. Vastineeksi saadaan neuvo tyyliin pese kätesi paskantamisen jälkeen.

Meillä huvittaa pakollinen ennakoivan ajon kurssi. Äkkinäinen luulisi koulutuksen tapahtuvan vaikka radalla jossa kokeiltaisiin oikeasti miten se yhdistelmä käyttäytyy ns. tilanteessa. Vaan ei. Ennakoivan ajon kurssi tarkoittaa kolmekymppisen ponnaripoika konsultin selittävän powepointilla 50v rahtarille kuinka yhdistelmää ajetaan. Maksaa semmosen parisataa.

Nii että kyllä sitä kusetetaan muutakin kuin julkista sektoria. Kusettajana yleensä pykälämaakari joka ei itse erota kottikärryä nakkikioskista.

Anonyymi kirjoitti...

Sepä on ja oli juurikin noin kuin KKi sen sanoi. Itsekin niitä ensimmäisiä "kursseja" käyneenä muistan kuinka "opet" huuli pyöreenä kuunteli ja katseli kun heille kerrottiin, että kuinka se homma siellä tiellä oikeasti pelittää. Suurin osa porukasta istunut siellä raskaan ratin takana palttiarallaa parikymmentä vuotta keskimäärin ja silleen.
Omalla kohdalla se kusetus loppui korkeemman käden kautta. Kas kun se rappasi tuonne ajukoppaan oikosulun viikkoa ennen "koulutuksen" alkua.
Yhtä kaikki ja siitä huolimatta voimia eloon kaikille voiman pimeälllä puolella vaeltajille. Ja yrjölle voimia jatkaa kirjoittamista. Aiheet eivät tule loppumaan.
Huru-ukko
PS. Pieni mainoslaulu lopuksi: Jussista saan pressan parhaan, tiedän että niin käy värmaan...)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Thorvald Eskilinpojalle, KKi:lle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Sillä vihreällä siirtymällä on tehty kyllä eräitäkin taalereinta.

Thorvald: Joo, kolikossahan on se toinen puoli ja yritin kirjoituksessa hahmottaa julkishallinnon toimintaa mutta en nyt tainnut onnistua.

KKi & Huru-ukko: Totta, tuon järjettömän ja turhan korttisavotan olisi voinut laittaa tähän mukaan. Ja joo, voimia kaikille voimen pimeällä puolella kulkijoille.

QroquiusKad kirjoitti...

JULKKUn touhusta saattaisi jopa käyttää termiä kapitalistissosialismi, ja käytänkin.
Vaihtoehtoisesti asiaa voisi kuvata sosialistiskapitalismiksi, ehkä oikeastaan paremminkin niin päin, kun kerran siinä julkinen sektori ostaa yksityiseltä tarpeetonta veronmaksajain rahoja säästämättä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Ja sehän on myyjälle täysin riskitöntä.

Isä Nicolae kirjoitti...

Hejsan på Ykä ja kaikki-ah-niin-synkät-inimeset!

Minusta tuo Ykän kuvaus on loistava molemmin puolin, siis sekä yksityis- että julkissektorilla. Siitäkin huolimatta, että parinkin yrittäjän arkea ihan läheltä nähneenä ymmärrän myös Thorvald E:n näkemystä.

Yksityispuolella (en sano mikä IT-putinki) tuntuu vaan tuo "vähäinen voitto" vedettävän työntekijäin selkäverestä, kun kerran tarjous pitää painaa alimmaksi. Tarjous todellakin ei-toimivasta, aikaa hukkaavasta sekä valtavasti sakkaavasta järjestelmästä on myyty pohjahintaan joko julkiselle tai puolijulkiselle (en sano mihin alaan viittaan). Sitä sitten rivi- ja vähän korkeammatkin specialist'it selvittelevät päiväkausia eikä riitäkään - jos pikkutiimit satojen yksittäistulipalojen sammuttamisilta per pv edes ehtivät. Kumma juttu, eksponentiaalisti kasvava työjono ei näy sen paremmin Pete Peruspuurtajan tilissä kuin IT-firman saamassa sopimuskorvauksessa tai sen muuttamisena. Etteivät ekstrat vaan menisi ns. konsulttien/myyntihenkilöjen suihin...

Ja kyllä, kaiken maaliman korttikoulutusten ääneenlausuttu (lue: julkivalehdeltu) tavoite on käsittääkseni työturvallisuuden/vast. parantaminen? No, myönnän, siinä tämä säätelyruljanssi on onnistunut yl'hypäten! Tätä nykyähän korttivaatimukset todella pitävät kymmeniä prosenttiyksikköjä työvoimasta poissa riskitilanteita aiheuttamasta - edes viisi korttia ei taida riittää useimmilla aloilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Isä Nicolae ja kiitos hyvästä lisäyksestä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

"Etteivät ekstrat vaan menisi ns. konsulttien/myyntihenkilöjen suihin..."

Eivät mene, vaan firman tappiotilillle. Sitä tarkoitin ettei nuo julkkaripuolen tarjoukset ja sopimukset ole mitään kultakaivoksia, virkamiehet kusettaa ja mihinkään ei voi valittaa, pitää vain niellä vitutus ja taloudellinen tappio jotta saisi sen seuraavan tarjouskilpailun myötä myötä edes sen liikevaihdon ja porukalle työtä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Valtion tarkestusvirasto uutisoitiin huomanneen että varsinkin IT kilpailutuksissa ei tarjoutpyyntöihin tule kuin muutama jos sitäkään tarjousta. Tämä johtuu juurikin tuosta mitä kerroin eli että ne keissit ovat jo tarjousvaiheessa niin vaikeita ja siten rakennettuja että tarjouspyynnön tekijä voi valita tarjoajista ihan kenet haluaa eli tarjouskilpailut ovat muodollisuuksia, usein se voittaja on jo etukäteen valittu sen mukaan kenet hommaa tekemään halutaan. Ja kaikki tarjoajat tietävät tämän joten useimmiten ei maksa vaivaa tarjoja, tyhjän saa pyytämättäkin ja kuluttamatta rahaa ja resursseja tarjouksen tekemiseen. Ja sitten tulee vielä se että monet julkispuolen organisaatiot tiedetään ongelmallisiksi sen toimituksen aikana, joten se tarjottu juttu tulee menemään niiden kanssa tappiolle ihan asiakkaasta johtuvasta syystä, sekin vaimentaa halua tarjota.

Lisäksi monet keskikokoiset it-talot haalivat viimeisten viiden vuoden aikana asiakkaita "hinnalla millä hyvänsä" eli halusivat kasvattaa liikevaihtoa. Nyt ne ovat viime ja tämän vuoden aikana kirjanneet tappioita, liikevoittoa ei tule vaikka liikevaihtoa onkin. Tarjosivat riskiprojekteja riskiasiakkaille "kilpailukykyiseen" hintaan julkispuolelle ja nyt sitten nuolevat haavojaan. En haluaisi olla siellä toimitusorganisaatiossa mukana.....

Ja mitä tulee tuohon että tarjoaminen julkispuolelle olisi riskitöntä, niin se on täyttä puppua. Julkispuolen sopimuksiin on tullut viimeisen reilun viiden vuoden aikana kirjauksia täysin rajoittamattomista korvausvastuista monessa asiassa. Ja jos sellainen pamahtaa kohdalle eli realisoituu, siinä on keskikokoinenkin firma konkurssissa ja suuren firman johto vaihtuu aika syvältä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Thorvald ja kiitos myös täsmentävistä lisäyksistä.

Anonyymi kirjoitti...

Ammattiliitot ajoivat "pakkokoulutuksen", xh/vuosi, työnantajan velvollisuudeksi, ammattitaidon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.

kt

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, kt. Ehkä se idea lähti sitten käsistä.

KKi kirjoitti...

"
Ammattiliitot ajoivat "pakkokoulutuksen", xh/vuosi, työnantajan velvollisuudeksi, ammattitaidon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.
"
Varmasti näinkin. Taisipa ideana olla saaada kotimainen ammattitaito takaisin arvoonsa. Persielleenhän se meni. Kas kaalimaalaiset saavat mustan mäen tai minkä hyvänsä litulallatilatulaa kaalikaupungin torilta niitä kuponkeja.

Ja eipä sillä ammattitaidollakaan änä päivänä niin merkitystä. Tiedän yhden suuremman kotielektroniikkahuolitsijan joka ei ota litulaturiskiä.

QroquiusKad kirjoitti...

Ammattiyhdistysliikkeen olisi pitänyt ymmärtää ajaa toimintansa alas saavutettuaan kaiken järkevän, keskittyen vain valvomaan niiden säilymistä.
Sama juttu feminismin kanssa.
Nyt ne molemmat sahaavat omaa oksaansa poikki kiihdyttäen tahtia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

KKi: Monella muullakin ammattialalla tilanne on se, että kokemus ja osaaminen ei merkitse mitään vaan pelkkä paperi.

Qroquius Kad: En nyt tiedä ihan täyttä alasajoa mutta sen pitäisi tajuta että jos sen kapitalistin kyykyttää tarpeeksi alas niin siinä menee työ ja leipä duunariltakin.