perjantai 6. syyskuuta 2024

PAKKOMIELLE KUVITELLUISTA OSAAJISTA

Suomen Ekonomit-järjestö esittää sitä, mitä on esitetty viimeiset kolmisenkymmentä vuotta jatkuvasti. Jaa mitäs? No (rummun pärinää… ba dum tss) tietysti työperäistä maahanmuuttoa. Talouselämä-lehden juttu ehti mennä maksumuurin taakse mutta olennainen siitä selviää. Otsikko kertoo:

Ekonomit: Maahanmuuton kasvattaminen toisi Suomeen miljardien hyödyt

Ja alaotsikko jatkaa:

Järjestön jäsenten mukaan työelämässä on rasismia ja Suomi tarvitsee enemmän työperäistä maahanmuuttoa.

Sekä rasismi että miljardihyödyt huudettu samalla kertaa. Ja kuvituskuvaksi on laitettu sellainen ihan oikeasti osaava afrikkalainen Joseph Laku (miten voikaan nimi sattua näin):

Toivotan kyseiselle hepulle kaikkea hyvää. Varmaankin ihan kelpo mies. Mutta se kehitysmaalainen maahanmuutto tuottaa itsessään miljardien persneton per vuosi. Jos me saamme yhtä osaajaa kohden viisikymmentä elätettävää niin asian ”hyödyn” pitäisi ekonominkin ymmärtää. Samoin kuin sen että jos joku on mennyt viimeiset kolmekymmentä vuotta perseelleen, niin se kannattaisi jo lopultakin uskoa. Rikollisuudesta puhumattakaan, joskaan ekonomit eivät taida koko asiaa hahmottaa.

Maksumuurin takana olevassa osiossa luki, että ekonomit haluaisivat Suomeen Kanada-tyyppisen pisteytysjärjestelmän. Mikäs siinä, mutta tällaiseen korkean verotuksen ja korkean sosiaaliturvan maahan ei tule kuin elättejä. Ja jos sitä pisteytysjärjestelmää edes tosissaan suunniteltaisiin niin vihervasemmisto aloittaisi taivaankorkeen joukkorääkymisen, niin, arvatkaas mistä.

Tässä maahanmuuttokiimassa herää vielä kysymys, jonka olen kysynyt useasti ennenkin, saamatta vastausta:

Mihin suomalaiset on unohdettu?

Eikö meitä enää ole? Ainakaan ekonomien maailmassa?

41 kommenttia:

Tapio Suhonen kirjoitti...

"Joseph Laku". Paavoarhinmäkiläisittäisin voisin todeta: vittu mitä rasistista nimittelyä!!
Mutta asiaan. Maailma on täynnä mielikuvia, symboliikkaa ja erityisesti näihin liittyvää itsekorostusta.
Homo Sapiens=viisas ihminen.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaiset on todella unohdettu tässäkin asiassa. Työttömille suomalaisille, joita lienee jotakin 200.000-300.000:n väliltä, riittää ilmoittautuminen työttömäksi kuukausi toisensa jälkeen kun samalla virkamiehet ja varsinkin -naiset miettivät pää pinkeänä, mistä saataisiin ulkomaalaisille töitä. Eikö siis meikäläisiä ennemminkin kannattaisi kouluttaa uuteen ammattiin? Tämä ei taida kiinnostaa pätkän vertaa äärivasemmistolaisen pääjohtajan opetushallituksessa, vaan sielläkin jatketaan tyhjän toimittamista tai korkeintaan keksitään uusia keinoja pilata peruskoulu lopullisesti. Jonkun laskelman mukaan meillä on jo 5000 työtöntä tohtoria, 40.000 ulkomaalaista työtöntä ja vihreiden mukaan saman verran pitäisi saada maahanmuuttoa joka vuosi tästä eteenpäin. Vihreiden laskeutumisen utopiasta maan pinnalle voisi aloittaa laittamalla maahanmuuttajien lapset ruotsinkieliseen päiväkotiin ja peruskouluun.

Rouva Ano

Nils- Aslak kirjoitti...

Tässä uusi ruotsalainen tutkimus.

"Luvut osoittavat, että syntyperäisten ja länsimaisten maahanmuuttajien työttömyys on suhteellisen alhainen ja omavaraisuusaste suhteellisen korkea: vastaavasti viisi ja 77 prosenttia.

Ei-länsimaista tulevien maahanmuuttajien kohdalla tilanne näyttää vielä pahemmalta – täällä omavaraisuusaste on 44 prosenttia ja Afrikasta ja Aasiasta tulevien maahanmuuttajien työttömyysaste on hieman yli 20 prosenttia.

Tilanne on niin vakava, että Ruotsin yhteiskuntamalli on vaaravyöhykkeellä, on Anderssonin synkkä johtopäätös".

https://samnytt.se/hog-arbetsloshet-ett-invandrarproblem

vihervassarihörhö kirjoitti...

Miksi nämät huutaa valtiovaltaa ottamaan "tekijöitä"? EK:n johtajakin laulaa samassa kuorossa. Jos he kerta ovat niin ...tanan isoja johtajia ja talousosaajia, luulisi heille olevan lasten leikkiä hankkijat tekijät itse vaikka etelänavalta. Kerjäläisiä ovat nämäkin raukat.

kt

Olavi Koskela kirjoitti...

Meidätkö unohdettu? Kyllä me kaikkien kulujen maksajat - joilta ei juuri maksuhaluja kysellä - muistumme varmasti ekonomistienkin mieleen, kun on laskujen maksun aika. Tuosta semantiikasta: täällä on tietyillä tahoilla tapana puhua samaan hengenvetoon työperäisestä ja humanitaarisesta maahanmuutosta. Ehkä he eivät ymmärrä kuinka todella eri asioista on oikeasti kyse - vaikka onhan molemmissa toki käytössä sana 'maahanmuutto'. Heille ei tule antaa minkäänlaista suunvuoroa asiassa ennen kuin he itse määrittelevät kummasta toiminnasta suvaitsevat loihe lausua.

Strix Senex kirjoitti...

Tuosta ”työperäisestä maahanmuutosta” tuli mieleeni, että tarvitsemme perinteisen lukutaidon ohella uuslukutaitoa. Perinteinen lukutaitohan on, että luetaan mitä on kirjoitettu ja ymmärretään mitä on kirjoitettu. Uuslukutaito, joka oikeastaan ei ole mikään uusi juttu vaan sen vanhan kremnologian päivitys, tarkoittaa sitä, että huomioidaan kirjottajan konteksti ja hänen käyttämiensä sanojen perinteisestä poikkeava merkitys. Siinä uuskielessä kansandemokratia on järjestelmä, jossa kansalla ei ole nokan koputtamista siihen, miten heitä hallitaan. Liberaali on autoritäärinen ja suvaitsematon henkilö. Ja työperäinen maahanmuutto tietysti tarkoittaa ammattitaidottomien ja työhaluttomien ihmisten maahantuontia.

Mitä tulee siihen aitoon ja oikeaan työperäiseen maahanmuuttoon, sitähän ei hallituksen toimin voida edistää. Hallitus voi ainoastaan poistaa sen esteitä mikä käytännössä tarkoittaa nopeaa työlupien käsittelyä. Välillisesti se voi tarkoittaa myös imun synnyttämistä eli maan tekemistä houkuttelevammaksi korkean ammattiaidon omaaville henkilöille. Se puolestaan tarkoittaa matalampia veroja, matalampia asuinkustannuksia, enemmän korkean teknologian ja asiantuntijayritysten työpaikkoja, ehkä myös parempia palkkoja, joka taas vaatii parempaa palkanmaksukykyä. Näistä korkean ammattitaidon omaavien henkilöiden maahanmuuttoa edistävistä asioista olisi todella aiheellistakin keskustella, mutta sen enempää poliitikot kuin mediakaan eivät koskaan pääse sanaa ”työperäinen maahanmuutto” pidemmälle eivätkä syvemmälle. Yksinkertaista, rakas Watson sanoisi herra Holmes, mutta kun se käytäntö on vain alkeellista.

Anonyymi kirjoitti...

Klarna ilmoitti tekoälyn korvaavan asiakaspalvelun ja markkinoinnin. Se vähentää puhelinpalvelustaan halpaa ihmistyövoimaa 5000 -> 2000 henkilöön eli -60%. Samanlainen vähennyshomma Verohallinnon henkilöstössä. Koneet ja tekoäly korvaavat 200 ihmistyövuotta, mikä johtuu muun muassa automatisaatiosta ja organisaation uudelleenjärjestelyistä.

VR:n Avecra vähentää ravintolaliiketoimintaa ja myös ruokapaikkoja. Tämä voi johtaa enintään 75 työtehtävän vähentämiseen. Valmet suunnittelee 200 työntekijän irtisanomista kartonki- ja paperikoneita toimittavassa yksikössä. Puhelinyhtiö Telian syksyiset yt-neuvottelut voivat johtaa enintään 500 päättyvään tehtävään. Ja lista vaan jatkuu ajan kuluessa...

Miten tänne voidaan tarvita tällä perusteella maahantulijoita ja -tunkeutujia paikkaamaan työvoimapulaa? Kotimaisia työttömiä on jonoksi asti. Mikä "työvoimapula" se semmoinen on, kun tekoäly kerran hoitaa samat hommat nopeammin ja paremmin ja määrällisesti paljon enempi?

Vuohipaimenen tai kamelikuskin paikkoja on harvemmin tarjolla Pohjanmaan laakeilla pelloilla tai Lapin perukoilla? Työvoimaksi ei vieläkään lasketa väkivaltaisia, ryösteleviä matu-nuorisojengejä. Tai työllistäähän ne vaikkapa ensihoitoa, palomiehiä, lääkäreitä, poliisia, oikeuslaitosta ja monta muuta sektoria.

heppa

Anonyymi kirjoitti...

"Ekonomit: Maahanmuuton kasvattaminen toisi Suomeen miljardien hyödyt"

Mutta kenelle?

Varsinkin jos "tekijän" mukana tulee muuta porukkaa joka on tukien varassa.

Kenelle?!


t: Vitt...Stadilainen

alianor d'aquitaine kirjoitti...

On mielenkiintoista, että YKSI kuva kunniallista työtä tekevästä ja veronsa maksavasta maahanmuuttajasta todistaa KAIKKI samaan ryhmään kuuluvat maahanmuuttajat kulttuuriltaan työteliäiksi, Suomelle tarpeellisiksi ihmisiksi.

Toisaalta kun maahanmuuttaja raiskaa suomalaisen ei sen perusteella saa missään tapauksessa tehdä MITÄÄN arviota hänen edustamastaan kulttuurista ja sen arvoista, vaan kyseessä on ainoastaan yksittäistapaus.

Myös ekonomien koulutusta tulisi tarkastella kriittisesti, jokin siinä ei ole onnistunut.

Kalle Pelttari kirjoitti...

Muistaako kukaan vielä 1980 loppua, kun tämä SAK:n senhetkisen puheenjohtajan eli Pertti "romu" Viinasen veli (oli muistaakseni työministeriön alivaltiosihteeri tai korkea virkamies) ennusti, että suomi tarvitsee heti siinä 1990-luvun alussa 60 000 työperäistä maahanmuuttajaa. Muuten ei kunnian kukko laula. Tulikin 500 000 työtöntä ihan omasta takaa, olisikohan nuo ahkerat maahanmuuttajat pelastaneet tilanteen? Nyt on vähän sama juttu. Työttömiä on virallisen taulukon mukaan vissiin se 200 000, toden näköisesti paljon enemmän. Elinkeinoelämä, viherkommarit, SDP, RKP ja kokoomuskin huutavat kuula punaisena, että työperäistä maahanmuuttoa ja heti 40 000 vuodessa aina hamaan tulevaisuuteen asti. YLE, HS, Iltalehti, Ilta-Sanomat, MTV, kaikki mukana samassa kuorossa. Tätä toistetaan kuin mantraa, joka pelastaisi Suomen talouden. Mitenkähän kävisi. 40 000 uutta elätettävää perheineen.

Anonyymi kirjoitti...

Ei taida ekonomeilla olla kykyä hahmottaa kuin lukuja eikä niitäkään suurempiin kokonaisuuksiin yhdistettynä sanotaanko nyt vaikka kansakunnan kulttuuriin ja yhtenäisyyden tuomaan turvaan. Eivätkö he tiedä vai eivätkö vain usko, etteivät hyvän sosiaaliturvan ja matalien palkkojen eurooppalaiset maat vedä puoleensa kuin sosiaaliperäistä maahanmuuttoa alikehittyneistä maista. Mikä voisi mennä pieleen.

Omassa maassa on kehityskelpoisia osaajiksi koulutettavia, mutta mieluummin kuljetaan pitkään ulkomaalaisen mukana kädestä pitäen opettamassa hänelle yksinkertaista työtä kuten tv:ssä tällä viikolla esitettiin. Xenofilia taitaa näitä vähänkin koulutettuja ns. asiantuntijoita vaivata. Poliitikotkin puhuvat nykyisin vain osaajien tuottamisesta peittäen sen alle kaiken kalliin humanitaarisen maahanmuuton. Todellisia osaajia saadaan Suomeen vain maksamalla positiivisesti syrjimällä korkeampia palkkoja eikä heitäkään mainittavasti, eikä mitään hyötyä tuoden. Miljardihyödyt on mielikuvituksen tuotetta, ei niitä voi Suomi saada kun ei mikään toinenkaan länsimaa ole saanut.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Eurooppalaisella uudella ajalla kehittynyt rahatalousajattelu, joka lähtökuopissaan pyrki muotorakenteissaan apinoimaan muita uusia erityistieteitä, jäi sitten kuitenkin lapsenkenkiin ja opillisina totuuksinaan tyytyi toistelemaan taloustoiminnan ikuisia malleja -- eli kyhäsi kokonaisen opillisen teoriavaruuden laajentamalla prototyypin yksittäisen tavaranvaihtotilanteen koko liberalismin yleistotuudeksi. Omia aikalaisajattelun yleisten rationaalisuusehtojen mukana tulleita ominaisuuksiaan, jotka toki luonnontieteissä toimivat mutta talous"tieteessä" muodostivat vain tekopyhän ajatuskulissin toiminnalle, se ei koskaan huomannut. Virheet elävät tänäkin päivänä.

Talousajattelumme on edelleenkin pohjimmiltaan keskiaikaista talousteokratiaa, taloususkontoa, jossa "raha" on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman nykyinen muoto, ja usko aineellisen tarpeentyydytyksen loputtomaan lisääntymiseen on oma versiomme "iankaikkisuudesta".

Numerot itsessään ovat absolutismia, ne ovat iättömiä ja ajattomia, ja ne voidaan liimata ongelmitta minkä tahansa reaalisen sisällön päälle. Numeerinen näennäiseksaktius täydellistää yliyleistävän yleiskäsitteellisen ajattelun kaikkein illusorisimmat virheet, joten "talousasiantuntijat" voivat sanoa "taloudesta" ihan mitä tahansa, eikä yksikään heistä voi millään metodilla todistella omia käsityksiään oikeiksi tai toistensa sanomia vääräksi.

Tällaisia tässä blogissa kuvattuja kaikkein hervottomimpia huumoripläjäyksiä saadaan sitten "talousasiantuntijoiden" suista kuulla silloin, kun he oman ajattelunsa uskonnollislaatuisen valtuutuksen, kaikkiallisten totuuksien ja omien kaikkivaltaisten jumalasenteidensa pohjalta rupeavat jakelemaan yhteiskuntapoliittisia neuvoja. Siinä kirkastuu ja kruunautuu taloususkonnon kunnia, tie, totuus ja elämä.

Ei se ole sattumaa, että nimenomaan talouden tiedonalan pähkäilijät ovat yrittäneet ratkaista "maahanmuuton" eli sopeutumattomien vieraskulttuurien ongelmat kehittämällä yleiskäsitteillä näennäisesti pätevöittyviä "pisteytysjärjestelmiä" jotka toimisivat sääntöinä kun yritetään säännöstellä kansainvaelluksen virtoja. Kyllä kyse on ihan tavallistakin tavallisimmista aikalaisrationaalisuuden harhoista. Niillä pisteytyksillä on saman verran virkaa kuin vaikkapa äkäpäisten naispoliitikkojen suosikeilla, "intersektionaalisen feminismin" nimissä kyhätyillä uhriaseman pisteytyksillä.

Ehkäpä ne voisivatkin riidellä keskenään omien harhojensa paremmuudesta, nämä aikamme talousneropatit ja uhriajattelun motivoimat vulgaarisosiologian feministit. Jospa eurooppalaisen uuden ajan aikalaisajatteluun olemuksellisesti kuuluvat päämäärärationaaliset ominaisuudet selkiintyisivät, kun kaksi noin kirkasälyistä vertaistason helmeä keskinäisessä keskustelussaan hohtaisivat kilpaa?

Heikki kirjoitti...

Aikoinaan luin intialaisesta naisinsinööristä, joka muutti Saksaan perheineen töihin. Parin vuoden kuluttua hän huomasi, että lapsia tekemällä tienaa enemmän kuin töissä. Irtisanoutui kun sai kolmannen lapsen. Sittemmin niitä on siunaantunut lisää.
Ekonomit eivät ole yhteiskunnan asialla, vaan liike-elämän. Voitot firmalle, sos kulut valtiolle.

Anonyymi kirjoitti...

Vanhaan aikaan, 1960-luvulla oli lehti-ilmoitus: Palvelukseen halutaan ekonomi, merkonomi tai reipas nuori mies.

Anonyymi kirjoitti...

Juu. Muistamme myös Kataisen aivopierun, ollessaan pääministerinä. Eli että Suomi tarvitsee tulevina vuosina oliko kymmeniä/satoja tuhansia maahanmuuttajia. Oli sitä aikaa, kun kreikan velkoja taattiin/maksettiin pankeille. Muuten olisi tullut maailmanlaajuinen katastrofi ellei pieni suomi olisi maksellut.

Joppos123 kirjoitti...

Meillehän halutaan luoda mielikuvaa suorastaan rääkyvästä työvoimapulasta. Sen varjolla halutaan tuoda maahan jopa 40 000 neekeriä tai arabijätkää vuosittain.
Heti kun näillä maahantuoduilla loisilla on pysyvä loisimislupa taskussa niin loppuu duuninteko. Miksi ihmeessä abdullah tekisi yhtään mitään muuta kuin pitäisi neljä porsivaa vaimoaan jatkuvasti tiineenä ja nostaisi kaikki tuet?
Jo maahan läpsytelleistä reippaasti 80 prosenttia tekee samaa kuin uusi abdullah.
Notkutaan ostareilla ja nostetaan tukia.
Siinä sivussa näytetään elättäjille kaapin paikka tekemällä rikoksia.

Anonyymi kirjoitti...

Esimerkki maahanmuuton miljardihyödyistä. Esson baarin parlamentissa on yksi työtön metallimies. Oli töissä pk-yrityksessä jossa oli parhaimmillaan muutama kymmenen suomalaista. Nyt kaksi. Muut maahanmuuttajia. Niitä tuli pikkuhiljaa ja suomalaisia irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä kunhan ensin opettivat mamut talon tavoille. Pomokin on nykyisin mamu. Ovat alihankintayrityksestä. Rekisteröity ties minne ja tuskin maksavat veroja tai sotuja minnekään. Palkkaavat vain mamuja. Mamujen itsensä kertomaa. Kaupunki maksaa 30 % palkoista. Punainen risti maksaa asunnon vuodeksi jnejne. Mamujen "työllistymistä" tuetaan. Kolmannen käden tietoa mutta tuskin savua ilman tulta.

Anonyymi kirjoitti...

Näillä työperäisestä maahanmuutosta kohkaavilla ei ole kyseessä, että tänne tulisi niitä osaajia, vaan he tahtovat vain kiillottaa omaa hyvän ihmisen sädekhäänsä ja lisätä kelaperäistä muuttos.
Ei täällä Suomessa ole pulaa työntekijöistä, täällä on valtava puute palkanmaksajista. Sellaisen palkan jolla työntekijä voi elättää itsensä ja perheensä.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Vahtera olikin tehnyt laskelman, miten tänne kannattaa tulla sikiämään. Esimerkki perhe tienasi tuilla enemmän, kuin kantasuomalainen perhe, jossa vanhemmat olivat koulutettuja. Ja kävivät töissä. Juu juu sanotaan, ettei pidä yleistää yms puppua. Tosiasia on, että yltäkylläiset tuet niitä tänne tuo. Muistaakseni 500 e esim somaliassa, on kuin olisit rikas. Rahaa laittavat täältä sinne minkä kerkiävät. Ja huumeita tuovat sekä myyvät.

Anonyymi kirjoitti...

Lehti-ilmoitus 1960-luvulta: palvelukseen halutaan ekonomi, merkonomi tai reipas nuori mies.

Anonyymi kirjoitti...

Juurikin noin. Jos mamut menisivät töihin, ja maksaisivat saamallaan palkalla itse asumisensa ja muut kulunsa, pk-seudulla ei asuisi yhtään mamua. Siivoamisesta tms. saatava liksa ei vaan riitä edes yksinäiselle, saati suurperhettä yhden ihmisen tuloilla pyörittävälle perheelle.
Vikahan ei kuitenkaan ole mamujen, vaan meidän ihan oman maahanmuuttopolitiikan.
Surupuku

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kaikille kommentoijille ja kiitos kommenteista sekä lisäyksistä. Tämä työperäisen maahanmuuto hokeminenhan on jo pitkän aikaa ollut kuin rikkinäinen vinyylilevy jossa neula hyppii koko ajan samalla paikalla.

Anonyymi kirjoitti...

Mikko Paunio kirjoitta Oikeassa Meidiassa somaleista. Kuinka somalit ovat olleet kautta aikojen orjakauppiaiat. Ja ovat vissiin vieläkin, ainakin mentaliteetti on kuin orjakauppiailla.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Kuten totesit. Puutetta on palkanmaksajista.

Anonyymi kirjoitti...

Ei nyt taaskaan liity asiaan, mutta vihdoin sai mies oikeutta. Eli kyseessä tapaus, missä nainen oli maksattanut elareita miehellä, joka ei ollut oikea isä. Onnittelut hänelle uskomattoman pitkästä taistelusta. Sekä kunnioitus. Hän ei antanut periksi. Ja tässä täytyy ottaa huomioon naisen tausta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Joo, mutta vain valkoisten ylläpitämä orjuus on sitä oikeaa orjuutta. Vaikka se onkin loppunut jo iät ja ajat sitten.

Ano: Totta. Ja halpatyövoimasta.

Ano: Totta tuokin. Kerrankin jotain oikeutta.

Joppos123 kirjoitti...

Satun tietämään tuon jäbän joka makseli vaimonsa huoraamisen tuloksena syntyneen skidin ruokkoja vuosikausia. Ei se tenavan vika ole mutta harvinaisen vittumainen akka sillä oli.
On firman miehiä. Onneksi kerrankin oikeus voitti ja horo joutuu maksamaan rahat takaisin, korkojen kera.

Joppos123 kirjoitti...

Mamut ovat erityisen ansiokkaasti kunnostautuneet henkeen ja terveyteen liittyvissä rikoksissa. Mulle tulee edelleen liiton lehti ja viimeisimmässä numerossa nuori Kaartin kapteeni Lauri Mattila on avannut tätä ongelmaa varsin ansiokkaasti.
Mamut ovat yliedustettuina vaarallisissa rikoksissa mutta aliedustettuina varusmiespalveluksessa.
Otetaan rusinat pullasta ja paskotaan leipojan niskaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123.

Viesti1: Mutta vuosia se kesti. Naiset osaavat olla uskomattoman julmia.

Viesti2: Ja tämän ovat mahdollistaneet äärimmäisen typerät suomalaiset poliitikot.

Joppos123 kirjoitti...

Naiset osaavat olla julmia ja tyhmiä. Kun tujanssi alkoi niin se mimmi raateli riekaleiksi myön sen panomiehen perheen.
Se soitti suoraan sen ukon vaimolle ja ilmoitti, että lähdeppäs lätkimään koska täältä tullaan sinne asustelemaan pulla uunissa.
Lopputulos on nykyisin se, että kaksi avioeroa ja yksi hommaan täysin syytön muksu ja tietenkin se, että kokonaan episodin ulkopuolinen ei enää maksa ruokkoja toisen lapsesta.

Anonyymi kirjoitti...

Lisää tuosta pk-yrityksestä joka on vaihtanut työntekijät mamuihin. Varmaan arvasitte etteivät ole arabeja eikä neekereitä. Itäeurooppalaisia ovat. Kun työmiesten vaihto alkoi kymmenkunta vuotta sitten piti "hitsarille" pistää koneen säädötkin kohdalleen. Tämä tuttu metallimies kertoi sotkeneensa säädöt kun kukaan ei huomannut. Yritti torjua työmiesten vaihtoa. Aikansa se onnistuikin.

Yrittäjää ei voi syyttää. Hän ottaa sieltä mistä halvimmalla saa kun julkinen valtakin näin haluaa. Mutta, jos se oikea työperäinen maahanmuuttokin on tätä, eikö se aiheuta sitä paljon puhuttua kestävyysvajetta. Ennen hyväpalkkaiset rankasti verotetut duunarit pitivät maata pystyssä. Eivät pidä enää. Verolliset vaihdetaan verottomiin. Kun päälle pannaan vielä julkisen sektorin johtajien sfääreihin nousseet palkat ja käsiin räjähtäneet akateemiset suojatyöpaikat, saa sitä kestävyysvajetta yrittää paikata viina- tupakka- polttoaine- nikotiinipussi- ja arvonlisäveroilla. Ei riitä. Leikkauksia ja pakotteita tarvitaan niille irtisanotuille metallimiehillekin. Työttömyyskorvauksia pitää leikata ja neljää olematonta työpaikkaa pitää hakea kuukaudessa tämän tutunkin. Pari vuotta vielä. Kukaan ei kuusikymppistä enää palkkaa vaikka olisi kuinka hyvä.

Kaupunki on saanut vielä yhden ongelman lisää. Arvokasta tavaraa häipyy teille tietymättömille. Ajoitus sattuu sopivasti noiden mamuduunareiden kotilomien aikoihin. Näyttöä varastamisesta ei tietenkään ole. Vain oletuksia.

Meille nämä julkisen vallan toimet ovat täysin käsittämättömiä mutta me ei ollakaan akateemisesti sivistyneitä. Meno näyttää vaan niin erilaiselta täältä alhaalta katsottuna.

Anonyymi kirjoitti...

Mihin sitä uutta väkeä niin mahdottomasti tarvitaan? Kuvankin tilanteesta ei ole enää pitkä matka siihen, kun robotit tekevät tuonkin homman. Ne eivät myöskään lomaile, saikkuile eivätkä lakkoile.

Rouva Ano

Gottihan Se kirjoitti...

Juu, kovasti muistan tuon "työvoimapulan" nuoruudestani, kun piti lähteä maailmalle löytämään töitä, kun niitä ei täältä saanut. Silloinkin joka tuutista sitä propagandaa tuli, että "osaajia" tarvitaan kymmeniä ellei jopa satoja tuhansia.

Koomistahan se on, että vieläkään en töitä suomalaiselle firmalle tee, vaan satuin olemaan sen verran hyvä työssäni, että ulkomaalainen firma jolla ei toimintaa ole Suomessa antoi luvan minun muuttaa takaisin ja tehdä töitä etänä.

Sinällään itse liputtaisin tuon pisteytysjärjestelmän puolesta, mutta Kanadan mallissa on paljon reikiä mitkä pitäisi paikata ennen kuin se toimii oikeasti. Suomeen ei oikeita osaajia saada ennen kuin verot menee alas ja palkat nousee, eli ei koskaan. Olisi nyt varmaan kuitenkin parempi saada ensin omat kansalaiset töihin, kunnes näitä ulkomaalaisia osaajia tänne hankittaisiin oikeata työvoimapulaa korjaamaan.

Ja totuuden nimissä syy, minkä takia kokkarit, kepu ja ruottalaiset haluaa lisää "osaajia" tänne, ei ole sama kuin vihervassareilla. Ne haluaa niitä tänne, jotta ne saa halpatyövoimaa ja siten voivat myös polkea palkkoja. Eli mitä esim. Britit ovat tehneet ja senhän nyt kaikki näkee miten loistavasti se on mennyt. Niille on ihan sama, jos vain esim. 5% "osaajista" tekee näitä töitä, siinä tapauksessa vain otetaan "osaajia" tarpeeksi sisään, jotta halpatyövoiman yksilömäärä täyttyy. Valtion vääristyneet tukimallit ovat myös iso osa tätä koneistoa, kuten yksi ano tuossa ylenpänä hyvin kirjoitti.

Jos "osaajia" ei otettaisi sisään, niin palkkoja pitäisi nostaa tasolle millä paikalliset hyväksyisivät tehdä niitä töitä. Lähes jokainen meistä pystyy olemaan esim. siivooja, mutta ei kiinnosta nykyisillä palkoilla. Siinä tapauksessa firmat joutuisivat nostamaan palkkoja niin korkealle että porukka alkaa sanomaan kyllä. Tämä on todella pelkistetty versio tietysti näistä jutuista, mutta ei varmaankaan kannata kokonaista romaania tässä kirjoitella asiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Minä valkonaama supisuomalainen olen ollut työtön työhakija jo 2 viikkoa, eikä ole työtarjouksia sadellut. Mitä teen? Muutanko nimeni Fatimaksi ja pukeudun kaapuun ja sitten johtajaksi vaikka Ylelle? Sarkasmiako?

QroquiusKad kirjoitti...

Kanadan mallin toimimaan saamiseksi Suomessa tarvittaisin kanadalaisia tulemaan tänne perustamaan se systeemi ja jäämään ylläpitämään sitä;
eihän se muuten toimi alkuunkaan.

Kanadan julkinen sektori on saman kokoinen kuin Suomen, vaikka väkiluku on seitsenkertainen ja pinta-ala monikymmenkertainen.
Se nyt vain olisi kyettävä tunnustamaan, että jotkut kansat ovat kyvykkäämpiä pitämään valtiota kuin toiset, joilta se ei vaan meinaa sujua.

Anonyymi kirjoitti...

Tällä hetkellä amerikkalaisten galluppien mukaan näyttää vähän siltä että Kamala voisi olla seuraava presidentti

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle, Ano1:lle, Rouva Anolle, Gottihan Se:lle, Ano2:lle, Qroquius Kadille ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne.

Terhomatti Hämeenkorpi kirjoitti...

No, jos USA päättää mennä perseelleen, niin valinta on kamala !

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Terhomatti. Katsotaan ne vaalit ensin. Meinaan, jos lukee suomalaisen valtamedian uutisoinnista asian tiimoilta niin sieltä ei löydy kuin patologista Trump-vihaa.

Paha Mentalisti kirjoitti...

Kun kyse on kumminkin modernista orjuudesta, niin miksi valtio ei suoraan kauppaisi työperustaisia oleskelulupia markkinoilla. Pohjahinnaksi voisi laittaa vaikka suomalaista työmarkkinatukea vastaavan summan. Näin edes osa kustannuksista kohdistuisi nyt ne yhteiskunnalle ulkoistaneisiin yrityksiin.

teroristi kirjoitti...

Yllä hyvä haastava kommentti. Kiitos kirjapainokeksinnön versio 2 (elektroninen/digitaalinen some) taas kerran kansan syvistä riveistä kuulee uusien ymmärryksen tuulten puhinaa ja uusia näkökulmia. Reformaatio tarvitaan, mutta ei niin että sössineet jatkaa palkkalistoilla varastaen uutuuksista kunnian