lauantai 26. tammikuuta 2008

PRAVDA NEUVOO JA OPASTAA

Hieman Väinö Linnaa muunnellen: Kun Jumala aikanaan loi maailman, hänelle jäi urakan päätteeksi vielä käyttämättä jotain näljää ja hän päätti luoda siitä sammakon. Kun näljää jäi vieläkin, hän teki siitä lakkorikkurin. Tämänkin jälkeen jäi laarin pohjalle joitain näljänrippeitä. Jumala päätti näistä vihonviimeisistä tarveaineista tehdä suomalaisen. Jumala päätteli suuressa viisaudessaan, että tämmöinen virkaheitto kansantekele voisi olla esimerkkinä kaikille muille, sivistyneemmille kansoille siitä, miten asioita ei pidä tehdä.

Suomalainen ei itse tajunnut omaa huonouttaan, eipä tietenkään, kun jäännösaineista oli kokoon kursittu. Näin ollen suomalainen rakensi kovalla työllä kylmästä ja raaka-ainevaroiltaan köyhästä maasta menestyvän ja hyvinvoivan valtion. Kävipä hän siinä sivussa ison tukun sotiakin, pari ihan omiin nimiinsä ja loput sitten toisten sotia, joissa ei hirveästi kyselty, huvittiko suomalaista sotia. Ja niin vaan suomalainen eli ja porskutti ja pärjäsikin, eikä älynnyt yhtään hävetä olemassaoloaan.

Vaan siihen asiantilaanhan on nyt tulossa muutos. Suomalaisten tehtävänä tässä maailmassa on olla se nollapiste, jolla mittarit kalibroidaan. Absoluuttisen paha, absoluuttisen tyhmä ja sivistymätön. Piilorasistikin vielä kaiken lisäksi. Suomalaisen tulee painaa päänsä viisamman ja paremman Toiseuden edessä ja pyytää anteeksi olemassaoloaan.

Jumalan alkuperäisen viisauden ovat löytäneet ja nyt päättäneet toteen saattaa Valaistuneet Virkamiehemme sekä Vastuunsa Tunteva Mediamme ja eritoten sen kirkkain tähti Helsingin Sanomat. Uusimpana esimerkkinä ammattimaisesta journalismista oli tämä juttu Lapin ja Länsi- sekä Keski-Afrikan väkivallasta, jossa ilmoitettiin, että Lapissa tapetaan ihmisiä enemmän kuin tuolla Afrikan mailla.

Juttuahan on puitu muillakin blogeilla, mm. Kommandot ovat kirjoittaneet asiasta hyvin. Lisään kuitenkin rikkani rokkaan, koska asia tuppaa jyrpimään.

No mikä siinä sitten jyrpii? Jutussahan sinänsä kirjoitettiin selkeää asiaa, että Lapissa miestä kylmenee enemmän kuin Etelä-Suomessa. No jos juttu oliskin ollu siinä, niin eihän siinä mitään. Tokihan tiedämme, että Lapin jätkä lyö outoa turpaan, hän on liikkeissään arvaamaton, Lapin jätkä lyö outoa turpaan, ja sen jälki on korjaamaton. Eihän tossa niin ihmettelemistä ole. Ei missään maassa ruumiita tehdä joka hehtaarilla ihan yhtä tasaisesti.

Mutta mikä helvatun pakko tuohon juttuun oli sotkea tuota Afrikkaa? Onko kirjoittajan tarkoitus ollut opettaa lukijaa taas kertaalleen, että suomalainen paha, joku muu hyvä ja mitä enemmän etelästä sen parempi. Ehkäpä kirjoittaja ajatteli, että lukija alkaa uskoa, että meillä pahoilla ja väkivaltaisilla suomalaisilla olis todellakin paljon oppimista afrikkalaisilta sivistyneiltä yhteiskunnilta.

Juttu olis ollu höhlä jo muutenkin, mutta lähinnä rikolliseksi sen tekee se, että väite on vielä silkkaa paskaa. Tarkastellaanpas näitä toimitajankin mainostamia WHO:n tilastoja. Ne löytää tuosta osoitteesta:

Otamme ensiksi tarkasteluun Länsi-Afrikan. Luettelossa vasemmalla puolella muuten vaan tapetut ja oikealla puolella sodassa kuolleet. Lukemat siis kuolleita per 100.000 asukasta.


Länsi-Afrikka
Mauritania 12,8 / 0,1
Mali 12,7 / -
Niger 14,2 / -
Nigeria 23,1 / 2,6
Benin 10,0 / -
Togo 10,5 / -
Ghana 9,2 / -
Burkina Faso 13,1 / -
Norsunluurannikko 27,4 / 23,5
Liberia 32,8 / 59,6
Sierra Leone 50,3 / 7,1
Guinea 23,8 / 11,7
Guinea-Bissau 12,1 / 0,4
Senegal 11,0 / 6,8
Gambia 10,0 / -
Kap Verde 2,2 / -
Keskiarvo 17,20 / 6,98 * Yht. 24,18 / 100.000
Suomi 3,2 / - * Yht. 3,2 / 100.000
Lappi 5,0 / - * Yht. 5,0 / 100.000
Johtopäätös Länsi-Afrikasta: Toimittaja valehtelee, puhuu paskaa, syöttää pajunköyttä, keksii ihan omia tilastoja. Löytyyhän tuolta tosin Kap Verden kaukainen saarivaltio, jossa teilataan sakkia vähemmän kuin Suomessa. Alkoi heti tulla sympatiaa Kap Verdeä kohtaan. Jos panis pennit jonoon ja lähtis käymään? Onkohan olemassa Suomen ja Kap Verden rauhan ja ystävyyden seuraa?
Eli Länsi-Afrikassa tapetaan reilusti enemmän ihmisiä kuin Suomessa ja jopa pelottavassa Lapissakin. Mitenkäs Keski-Afrikan kohdalla?
Keski-Afrikka
Tsad 11,6 / 1,4
Keski-Afrikan Tasavalta 23,5 / 12,2
Kongon Tasavalta 16,2 / 35,6
Kongon Dem. Tasavalta 21,3 / 86,0
Gabon 9,3 / -
Kamerun 10,8 / -
Angola 39,6 / 12,5
Sao Tomé & Príncipe 4,6 / -
Päiv.tas. Guinea 13,0 / -
Keskiarvo 16,65 / 16,41 * Yht. 33,06 / 100.000
Suomi 3,2 / - * Yht. 3,2 / 100.000
Lappi 5,0 / - * Yht. 5,0 / 100.000
Ihan yhtä synkkää on sielläkin. Helsingin Pravda valehtelee, minkä ennättää.
Mitä tästä voisi sitten päätellä? Ainakin sen, että toimittajan jostain syystä on pakko halventaa omaa kansaansa, ja jos ei tosiasiat siihen riitä, niin sitten keksitään. Lisäksi hän pitää lehden lukijoita typeränä, koska näyttää selvästi kuvittelevan, että hänen ikiomat tilastotulkintansa niellään sellaisenaan. Hän tuumii, että lukijalle voi syöttää mitä paskaa hyvänsä, kyllä se sen nielee kumminkin.
Ja valitettavan moni nielee. Helsingin Pravdaa pidetään laajalti vieläkin, jostain ihmeen syystä, luotettavana laatulehtenä. Jos lehti edes yrittäisi olla laatulehti, silloin vastaava päätoimittaja teettäisi oikaisun. Vaan ei ole semmosia kuulunut.
En minä halua mitään pahaa Afrikan kansoille. Toivottavasti olot siellä rauhoittuvat ja afrikkalaiset saavat asiansa kuntoon. Mutta toimittaja vois jättää tuon valehtelun vähän vähemmälle. Eikä afrikkalaisia varmaan auta yhtään, jos niitä kehutaan semmosesta, mikä ei ole totta.
PS: Helsingin Sanomien tilauspalvelulle pieni vinkki. Jos henkilö, niin kuin Ykä esmes, on lopettanut Helsingin Sanomien tilauksen aikaa sitten, eikä ole aloittanut sitä uudestaan, vaikka mainos asiasta on lähetetty n. 80 kertaa, niin ei niitä mainoksia kannata ehkä enempää lähettää. Säästyy tuota ympäristöäkin, kun ei tartte tehdä paperia suoraan keräykseen vietäväksi.
Niin juu, ja kun kumminkin maassamme on tilanne se, että niin Ykä, MBC kuin muutkin humut ovat väärässä ja monikulttuuriuskovaiset oikeassa, sanoi WHO mitä hyvänsä, niin ei liene epäselvää siitä, kuka pokkaa seuraavan Nobelin rauhanpalkinnon. Hesarin toimitushan on onnistunut vähentämään Länsi- ja Keski-Afrikan väkivallan liki kymmenesosaan. Puhutaan varmaan kymmenistä tuhansista säästetyistä ihmishengistä. Kunnia sille, jolle kunnia kuuluu.

7 kommenttia:

Pikkupoika kirjoitti...

Muistetaanpa taas antaa kunnia tarkasti sinne minne se kuuluu! Artikkelin oli kirjoittanut Lasse Kerkelä ja vastaavana lienee ollut Anna Karismo. Laitoin nuo oikein boldilla (nostaa pisteitä Google-haussa), että Pravdan egoistiset toimittajat varmasti löytävät tännekin ;)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Jaa-a, taisivat löytää. Twingly näyttää banaanoineen Yrjöperskeles-blogin. Pitkäänhän se kyllä kestikin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän tiedonvälitys on muuttunut siinä mielessä, ettei tuollainen paskanpuhuminen mene enää lävitse.

Aika hyvinhän netti pelittää. Sen voi vaikka testata laittamalla kuukkeliin vaikka nimet Anna Karismo, Tommi Nieminen tai Lasse Kerkelä.

En tiedä kuukkelin luokitussysteemeitä, mutta aika ylhäällähän nuo kriittiset arvioinnin ovat. Ylhäällä tarkoittaa käsittääkseni myös paljon luettuja.

Oman ja lehtensä uskottavuuden he siinä tahraavat.

Vasarahammer kirjoitti...

"Oman ja lehtensä uskottavuuden he siinä tahraavat."

Ei vielä. Suuri osa ihmisistä saa edelleenkin päivittäisen informaatioannoksensa painetuista sanomalehdistä ja televisiosta. Painetussa lehdessä kriittiset arviot jutuista voidaan sensuroida.

Internet ei vielä ole samanlainen vaikuttaja, mutta ajat muuttuvat.

Tässä kirjoituksessa esitetty juttu edustaa kyllä jotain täysin käsittämätöntä urpojournalismia. Onko ne oikeasti noin tyhmiä vai esittääkö ne vaan?

Anonyymi kirjoitti...

Minusta ( kuten miljoonien muidenkin) mielestä taas hesari on erinomainen lehti. Te ette vaan tajua sitä!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Sananvapauden suurena kannattajana annoin myös vastapuolen tarjota meille järjen valoa. Kiitos siitä. Ehkäpä meilläkin on vielä toivoa.

Ja kiitos kommentoijille noin muutenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Kap Verde? Cesaria Evora? Tuo ihana saarivaltakunta, jossa portugalilainen rentous yhdistyy ..ööö-- neekeröintiin?

Menen kyllä käymään joskus.

Muistuu mieleen Hesarin Nyt- tai Kuukausiliitteen juttu, jossa Kap Verde tai muu vastaava otettiin oikein ihannevaltioksi: 99,9% väestöstä on erilaisia mulatteja, JOTEN RASISMIA EI OLE. Lisäksi kyseessä oli NAISTEN VALTAKUNTA. Koska saarilla ei ole mitään elinkeinoja (paitsi kotitarvekalastus ja pontikan kotitarvekeitto), negerimiehet olivat panneet negerimuijat paksuiksi ja lähteneet itse Eurooppaan siirtolaisiksi. Ilmeisesti sama kuvio toistuu sukupolvesta toiseen, mutta yhteiskuntahan koostuu tietysti ihmisistä. Turha tässä on mistään geneettisestä determinaatiosta puhua. Jaa, niin, lisäksi Hesarin punavihernaistoimittaja muisti iloita siitä, että saarelle jäävät neegermiehet ne vasta tosi luusereita ovatkin: nehän vetävät huonosti tislattua sokeriruokopontikkaa siihen malliin, että alta nelikymppisenä joka papparaiselta on jo näkö lähtenyt, joten Big Maman helmoihin ei enää löydä edes makrillinhajun perusteella.

Meitsi lähtee kuuntelemaan Cesaria Evoraa livenä baarissa ja parantamaan sisäsiittoista geeniperimää! Parit caipiroskat voin vetää siinä ohella.