lauantai 22. toukokuuta 2010

KAKSI ERILAISTA TOIMINTATAPAA

1. Toimintatapa: Törkeä käytös, häpeä ja opikseen ottaminen
Raivo yllätti Yrjön.

Se tuli niin ennalta-arvaamatta, kesken kaiken, tavallisena arkipäivänä.

Hän istui autossaan, ensimmäisenä jonossa, odottamassa valon vaihtumista vihreäksi, kun joukko afrikkalaisen vähemmistöryhmän X edustajia astui edessä kulkevalle suojatielle. Ryhmä ei tehnyt mitään erityistä, vain maleksi ja piti kovaa melua, mutta silti heistä – päällänsä olevista kalliista hiphopparivehkeistä - uhkui vihaa.

Yrjän mielessä pyörivät ne hänenkin tuntemat ihmiset, jotka olivat joutuneet elämässään kärsimään pahemman kerran afrikkalaisen vähemmistöryhmä X:n edustajien vuoksi. Oli ollut väkivaltaa ja raiskauksia.

Tunnekuohu sai yleensä rauhallisen miehen toimimaan. Yrjö siirsi kätensä töötille ja painoi. Pitkään. Uudelleen ja uudelleen, hämmästelevistä katseista piittaamatta.

Yhtä-äkkiä Yrjö tajusi olevansa idiootti. Mitä varmimmin nuo suojatien ylittäneet afrikkalaisen vähemmistöryhmä X:n edustajista ei ollut vastuussa eräitten toisten teoista. Suojatiellä maleksiminenkin oli vain Yrjön vihakuvittelua. He ylittivät suojatien rauhallisesti, koska heille paloi vihreä valo.

Yrjöä hävetti. Hän aukaisi autonsa ikkunan ja huikkasi anteeksipyynnön. Afrikkalaisen vähemmistöryhmä X:n edustajat katsoivat kummisaan. Todennäköisesti he eivät edes olleet alun perin tajunneet, miksi Yrjö tööttäili. Valon vaihduttua Yrjö jatkoi matkaansa ja päätti, ettei ikänä päivänä häiritse ventovieraita, jos hekään eivät häirinneet häntä. Yrjöä vitutti oma typeryytensä, niin että varpaankynnet tuntuivat irtoavan. Tästä en kyllä puhu edes vaimolle, hän päätti.

Paikalla oli kuitenkin eräs aloitteleva toimittajatyttönen. Hän sai uralleen nostetta kirjoittamalla asiasta lööppisensaation. Juttu poiki paljon pääkirjoituksia ja kolumneja. Yleisradion ajankohtaisohjelmissa päivystävät dosentit käyttivät tapausta esimerkkinä suomalaisen rasismin raaistumisesta.


Tuo tarina oli puppua. Yrjö tietää kyllä, että auton ratissa pitää olla tunteet muutenkin kurissa ja ventovieraille ilman aihetta tööttäileminen on moukkamaista käytöstä. Siksi hän ei toimi noin. Seuraukset julkisuudessa tosin varmaankin olisivat olleet kuvatunlaisia.

Seuraava tarina ei ole puppua.

2. Toimintatapa: Törkeä käytös, oppimatta jättäminen ja ylpeily julkisuudessa
Raivo yllätti Eva Biaudet'n.

Se tuli niin ennalta-arvaamatta, kesken kaiken, tavallisena arkipäivänä.

Hän istui autossaan, ensimmäisenä jonossa, odottamassa valon vaihtumista vihreäksi, kun joukko skinejä astui edessä kulkevalle suojatielle. Ryhmä ei tehnyt mitään erityistä, vain maleksi ja piti kovaa melua, mutta silti heistä - ajelluista päistä, raskaista maihinnousukengistä ja hihamerkkien koristamista pilottitakeista - uhkui vihaa.

Evan mielessä vilahtivat hänen adoptiopoikansa Davidin kasvot. Pojan, jolle hän oli joutunut opettamaan, että skinejä nähdessä kannattaa siirtyä toiselle puolelle katua. Pojan, joka Evan yllätykseksi joutui kuuntelemaan kaduilla peräänsä huudeltuja haukkumasanoja ihonvärinsä vuoksi.

Tunnekuohu sai yleensä rauhallisen naisen toimimaan. Eva siirsi kätensä töötille ja painoi. Pitkään. Uudelleen ja uudelleen, hämmästelevistä katseista piittaamatta.

Eva Biaudet ei pidä käytöstään typeränä. Paljon myöhemmin häntä haastatellaan Anna-lehdessä, ja tuo tapahtuma piti asiakseen tuoda esille. Juttu alkaa tuolla avautumisella.

Hotelli Yrjöperskeleen respassa ollaan hieman ihmetelty hänen valintaansa vähemmistövaltuutetuksi ohi pätevien. Respassa on ymmärretty, että hänellä oli joitain erityisominaisuuksia. Sitä emme tienneet, mitä ominaisuuksia sisäministeriö niin poikkeuksellisen ansiokkaina piti, mutta tässähän tuli hieman valaistusta.

Arvostettuja erityispiirteitä: pelkän ulkonäön perusteella herätetty ennakkoluulo ja vihan lietsominen. Ripaus fanaattisuutta ja käytöksen moukkamaisuutta. Plus tarve siirtää oma käytös seuraavillekin sukupolville. Olen aina ymmärtänyt, että näitä on kuvattu niitten paljon pelättyjen ja kivien altakin etsittyjen rasistien ominaisuuksiksi. Vaan ehkäpä sisäministeriö ja sen korkealle arvostettu kansliapäällikkö tietävät paremmin. Niin kuin Anna-lehtikin, joka näyttää olevan mammasta vallan haltioitunut.

Jutussa Biaudet mainosti olevansa leijonaemo. Jos Eva Biaudetilla olisi tarvittavat valtuudet, mahtaisiko hän kirjoittaa teloitusmääräyksen kaljupäiselle, pilottitakkiselle ja maihinnousukenkäiselle miehelle siksi että hänellä on kalju pää, pilottitakki ja maihinnousukengät?

*

*

*

PS. Täysiin juttuun liittymätöntä: vastaus T.V:lle sähköpostikysymykseesi. En vastaile enää sähköpostitse vieraille. Jos sulla on jatkossa kysymistä, niin pistä kommentteihin. Itse kysymyksestä:

Koirahan ei ole kone. Esmes huumekoira nuuhkii tommosen 4 – 5 huonetta ja sitten on levon paikka. Kun suhteutat Suomessa olevien poliisikoirien määrän Suomessa oleviin yksityisaseisiin, huomaat mittakaavan. Sehän on mahdollista, että tommonen ”arvioiva sakkorangaistus” saattaisi tulla, mutta väliäkös sillä. Aseeni olisivat edelleenkin minulla. Kyllä ihminen on melko kekseliäs piilottamaan aseensa, jos tarve vaatii.

Noin muuten, kiitos lämpimistä sanoista ja voimia eloon.

Ykä


12 kommenttia:

Lakeudenmies kirjoitti...

Mielestäni täästäkin taas kuvastuu läpi se kuika kaukana meidän eliittikansanosamme on tavallisista ihmisistä.

Tulee mieleen että opetetaanko korkeimmissa koulutusasteissa omantoiminnan ohjaamisen sijaan omantoiminnan huomiotta jättämistä?

Oma toimintahan on aina selitettävissä hyväksyttäväksi, ja anteeksi pyydetään vasta kun riittävän korkeatahoinen virkamies sitä vaatii.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lakeudenmiehelle ja kiitos hyvästä kommentista.

Biaudethan esiintyy jutussa "leijonaemona". Itse satun tuntemaan ihmisiä, joita afrikkalainen vähemmistöryhmä X on pahoinpidellyt ja raiskannut. Mahtaakohan Biaudet hyväksyä näitten ihmisten äitien puolustavan lapsiaan "leijonaemoina"?

Luulen, että hän sallii sen vain itselleen ja muille oikeauskoisille. Vaikkei ymmärtääkseni hänen adoptiolapsilleen ole itse asiassa kukaan tehnyt yhtään mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Eva Biaudet pakinastasi, mikä oli erittäin kuvaavaa ajankuvaa

Paljasta .. ja suojaamatonta totuutta toisesta ulottuvuudesta

http://pilakuvataiteilija.wordpress.com/ .. päivitys

Seppo Lehto Muhammed caricaturit from Finland

Kumitonttu kirjoitti...

Aika uskomaton tarina. Minua ärsyttää jonnii verran tuo nykyinen tapa, jossa kerrotaan yksilön arkipäiväisiä kokemuksia ja laajennetaan ne koskemaan suurempia kokonaisuuksia. Jokaisella ihmisellä on hyviä ja huonoja kokemuksia erilaisista asioista. Jos minulla on vastakkainen kokemus kuin Evalla, onko se yhtä arvokas ja kelpaisi lehteen. Kysymys oli retorinen, sillä vain "oikeat" kokemukset kulttuurien törmäyksistä kelpaavat propagandaan. Yksittäisiä kokemuksia ei saa tai ei saisi käyttää esimerkkeinä mistään asiasta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Sepolle ja Kumitontulle. Kumitonttu on vallan oikeassa tossa yksittäinen/yleinen asiassa. Periaatteessa minäkin voisin vaatia vasaroitten kieltämistä, koska olen lyönyt semmosella sormeeni ja se teki kipeetä.

Luulen, että tulevaisuudessa "niimmutku musta niinku tuntuu siltä" riittää todisteeksi oikeudessakin, kun sen esittää sopivan puoluekannan omaava henkilö.

Tomas Valverde kirjoitti...

Muistan jatkossa esittää kysymykset kommenttiosiossa.

Mitä tulee Eva Biaudetiin, niin hän taitaa luulla, että joka nurkan takana väijyy skinejä pesismailojen kanssa hänen ottolastaan. Näettekö skinejä paljonkin pk-seudulla? Minä en ainakaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tomasille ja kiitos kommentista. Hyvä, että viestini löysi sinut ja toivottavasti vastaus oli riittävä.

Niin kuin Kumitontullekin kommentoin, oikeasta poliittisesta suunnasta tuleva "musta tuntuu" näyttää nykyisin muuttuvan jo automaattisesti faktaksi. Itse kerkesin asua Helsingissä tommoset 15 vuotta ennen Huitsinnevadaan muuttamistani, ja skini oli todella harvinainen näky.

Kaljupäisiä miehiä siellä kyllä on, olen itsekin sellainen. Saattaa olla että Biaudet kuvittelee jokaisen kaljupään skinheadiksi.

Tomas Valverde kirjoitti...

Kyllä se oli riittävä vastaus. :)

On muuten tehokas keino Evalla opettaa ottolapselleen uhriajattelua ja ennakkoluuloisuutta.

"mutta silti heistä - ajelluista päistä, raskaista maihinnousukengistä ja hihamerkkien koristamista pilottitakeista - uhkui vihaa." O RLY?

Unknown kirjoitti...

Sinä löysit tässä kirjoituksessasi olennaisimman Evasta.

Evan ja hänen hengenheimolaistensa ajatusmaailman mukaan ulkonäköön perustuva diskriminointi on sallittua (jopa suotavaa), jos se on vastoin omaa maailmankuvaa.

Kysymykseksi jää ainoastaan se, miettikö Eva missään vaiheessa sitä, että ajaisi moisten iljetysten yli autollaan.

Minä luulen, että mietti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tomasille ja Kullervolle. Veikkaanpa minäkin, että mietti.

Tomas Valverde kirjoitti...

Uskon, että musta lapsi voi saada osakseensa nimittelyä, mutta millaisilta ihmisiltä? Työmiehiltä, kotiäideiltä ja opiskelijoilta? Vai ehkä sittenkin juopoilta, narkkareilta ja henkisesti sairailta ihmisiltä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Joo, juopot, narkkarit ja henkisesti sairaat kyllä kokemukseni mukaan häiritsevät kaikkia ihmisiä, ihonväriin katsomatta.