tiistai 20. heinäkuuta 2010

ERITYISKOHTELUA

Törmäsin uutiseen, jonka mukaan Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov ehdottaa Suomelle neuvoa-antavan komission perustamista perhekiistojen ratkaisemiseksi. Noin äkkiseltään ehdotuksessa ei ole sinänsä mitään kummallista, sillä hyvähän se on, että asioista neuvotellaan.

Astahovin seuraavat lauseet pistävät sitten hieman ihmettelemään miehen tarkoitusperiä:

Astahov sanoo, että Suomessa on noudatettava Suomen lainsäädäntöä. Hän kuitenkin vaatii Suomessa asuville venäläisille erityiskohtelua. Suomessa asuvat venäläiset ovat toisen maan kansalaisia ja tämän takia Astahovin mielestä heihin ei voida soveltaa ainoastaan Suomen lainsäädäntöä.

Tästä voisi kirjoittaakin sitten pitkän tarinan siitä, miten iso naapuri kyykyttää pienempiään, mutta itse asiassa en siihen puutu, siitä on jo kirjoittanut ihan hyvin Tuomas Leikkonen.

Mietin ennemminkin sitä, mitä sitten tapahtuu, jos Astahovin vaatimukset menisivät Suomessa läpi. Sinänsä se tuntuu epätodennäköiseltä ja asian voisi kuitata sanomalla että ainahan sitä toivoa saa, mutta tulee muistaa, että elämme valtakunnassa, jossa hyvin monelta tyypiltä, alkaen aina Ensimmäisestä Toveristamme on joku hemmetin kelju kaveri pöllinyt allakan vuonna 1971 ja tämä porukka kuvittelee vieläkin olevansa tekemisissä Rauhanvaltion kanssa. Eli ei toi ihan mahdotontakaan ole.

Itsehän työskentelen lastensuojelualalla. Homma on periaatteessa varsin yksinkertaista. Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että mikäli seuraavat kohdat saadaan toimimaan, on touhu jo melko hyvin lapasessa:

1. Pidä yllä säännöllinen vuorokausirytmi. Mene ajoissa maate, että jaksat herätä ajoissa. Syö säännöllisesti ja terveellisesti. Hoida hygieniasi ja pidä muutenkin huoli itsestäsi.

2. Käy säännöllisesti koulua.

3. Älä käytä päihteitä.

4. Opettele käytöstavat ja suhtaudu kunnioittavasti muihin ihmisiin. Älä haistattele, älä huorittele.

5. Älä käytä väkivaltaa ongelmien ratkaisemiseksi.


Näin se pääpiirteittäin menee. Tietysti jos asiaa kysyy alalta akateemisen koulutuksen saaneelta ihmiseltä saa vastaukseksi kaksois-LP:n verran munkkilatinaa, josta kuulija miettii viiden minuutin jälkeen, että mitähän sitä tulikaan kysyttyä. Mutta ei niistä kannata välittää. Ne on pääosin vaarattomia.

Nykyinen lastensuojelulaki, tai oikeammin sen ylitiukka tulkitseminen sekä laitoksissa että sosiaalityöntekijöitten keskuudessa jo itsessään vaikeuttaa noitten viiden kohdan toteuttamista. On helpompaa olla tekemättä mitään, niin ei aiheuta kenellekään henkistä pipiä, ja saa itsekin olla rauhassa.

Mikäli Astahovin ehdotus (tai vaatimus, ehdottavatko venäläiset yleensä mitään?) menisi läpi, jouduttaisiin lastensuojelulaitoksissa vielä sekavampaan tilanteeseen kaksoislakien, kaksoistapojen, kaksoisarvojen jne. kanssa. Lastensuojelulakihan ei koske ainoastaan perhekiistoja, vaan lastensuojelulaitoksissa on huostaanotettuina varsin paljon venäläisiä ja puoliksi venäläisiä lapsia.

Ja asiahan ei tietenkään tähän jäisi, sillä maassammehan on suuri määrä puolestaloukkaantumisorganisaatioita, kirkkaimpana kruununa sertifioitu vähemmistövaltuutettu. Venäläisille annetut erityisoikeudet saisivat näissä piireissä aikaan välittömän negaatio-orgasmin. Meteli nousisi taivaan korkealle. Meteliä ei pidettäisi siitä, että venäläisillä on näitä erikoisoikeuksia, vaan siitä, että nehän pitää saada aikaan muillekin. Sosiaalihuollon asiakkaana on n kansakuntaa. Lastensuojelulaitoksissa on huostaanotettuina n kansakunnan edustajaa.

Ymmärrysgeneraattori sanoo, että Suomessa on noudatettava Suomen lainsäädäntöä. Ymmärrysgeneraattori kuitenkin vaatii Suomessa asuville A – Z kansakunnan edustajille erityiskohtelua. Suomessa asuvat A – Z kansakunnan edustajat ovat toisen maan kansalaisia tai ainakin sieltä peräisin (paitsi silloin kuin heitä pitää mainostaa uussuomalaisiksi, joita han-suomalaisten täytyy pitää suomalaisina suomalaisilla oikeuksilla) ja tämän takia Ymmärrysgeneraattorin mielestä heihin ei voida soveltaa ainoastaan Suomen lainsäädäntöä.

Ja tähän vaiheeseen ei sitten tarvita enää venäläisiä. Se hoituu kyllä koneistoltamme ihan omin neuvoinkin. Niin että esitän toivomuksen hallintoportaassa ylöspäin (joka tosin osaa omille kansalaisilleen hyvinkin helposti sanoa, että saahan sitä toivoa) että olkaapa kerrankin tiukkoja tässä asiassa.

No mites sitten, noin Ykän, ja monen muunkin alan ihmisen kohdalla, jos tuo pahin skenaario toteutuisi? Ei kai siinä sen kummempaa. Itte ainakin toteaisin osastolla että tehkääpä mitä lystäätte. Minä luen nyt Jerry Cottonia. Potkuja odotellessa.

10 kommenttia:

Janne kirjoitti...

"Potkuja odotellessa" ... ?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jannelle. Jopa julkishallinnon puolella saa potkut, mikäli vuoronsa aikana lukee pelkkää Jerry Cottonia eikä tee mitään muuta.

Imulippo kirjoitti...

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että Suomen venäläiset itse eivät halua erityiskohtelua. Arvojohtajamme se vain näytti arvokkaan johtamisen esimerkkiä kumartaessaan Venäjälle ja pyllistäessään omalle kansalle.

Itse en kannata ratkaisuna suomettumiseen Natoon liittoutumista vaan mielummin oman ydinaseen hankkimista, jolla saadaan tukittua Venäjän turpa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Imulipolle. Joo, tuon tapauksen lisäksihän täällä olevat venäläisethän olivat kovasti käärmeissään tuosta siirtolaisparlamentti-ideasta. Tuumivat, että hölmöläisten hommaa.

Arvojohtajallemme ei ole kukaan kertonut tai sitten hän kieltäytyy uskomasta että Rauhanvaltio ja varsinkin maanpäällinen taivas DDR on lakannut olemasta. Onneksi vuodesta 2012 alkaen hän voi mittauttaa kykynsä vaikka yksityisillä markkinoilla. Toivottavasti siirtyy eläkkeelle vaikkapa Mosambikiin, niin kuin tämä Henning Mankell.

En minä noista ydinaseista oikein. Naton kohdalla tuumin että jyrkkä ehkä. Mutta armeijalle tulisi kyllä hankkia amitsioonia niin paljon kuin vain rahalla saa. Mm. joutava kehitysapu voitaisiin käyttää kalustohankintoihin.

Detritus kirjoitti...

Onpas taas melkoinen näytelmä. Lapsiasiavaltuutettua leikkivä KGB-upseeri tietää kaikkien tietävän, että koko kalabaliikissa on kyse ihan muista asioista kuin lapsista.

Onneksi ulkopolitiikan puolelta löytyy jokunen tässäkin päivässä elävä.

Enpä muuten ole hyvään aikaan seurannut lehtipisteiden tarjontaa. Vieläkö Jerry Cottoneita tehdään? Ja jos tehdään, vieläkö Noutaja-Neville hönkii viskihuuruja vai onko G-pappa eläkkeellä muistelemassa kieltolain aikoja - kun G-miehet oli vielä miehiä ja Elliott Ness jaloissa pyörivä nulikka?

Imulippo kirjoitti...

"Onneksi vuodesta 2012 alkaen hän voi mittauttaa kykynsä vaikka yksityisillä markkinoilla."

Tuskin mittauttaa, tuskin edes tarvitsee mittauttaa koska kyllä suojatyöpaikka aina jostain järjestyy kun noita mm. nimityksistä kiitollisuudenvelassa olevia tulipunaisia tovereita on siellä sun täällä :)

"Mutta armeijalle tulisi kyllä hankkia amitsioonia niin paljon kuin vain rahalla saa. Mm. joutava kehitysapu voitaisiin käyttää kalustohankintoihin."

Täysin samaa mieltä rahankäytöstä mutta enpä tiedä riittääkö mikään raha riittävään puolustukseen Venäjää vastaan. Pahoin pelkään, että vaikka meillä olisi enemmän laatua puolustuksessa, yksin emme kuitenkaan pärjää Venäjän määrää vastaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Detritukselle ja Imulipolle & kiitokset kommenteista.

Detritus:

Oikeassa olet, eihän tossa operetissa lapsista ole kyse. Mutta jos ehdotus toteutuisi, se pistäisi oman alani kyllä sekaisin, just niin kuin kirjoitin.

Ymmärtääkseni Jerry Cotton voi tällä hetkellä oikein hyvin. Sehän muistaakseni joskus 1990-luvulla lopetettiin ja asia sai aikaan suoranaisen kansanliikkeen. Nyt sitä tehdään kai puhtaasti suomalaisin voimin. Hyvä niin, sillä ainakin oman sukupolveni (1960-luvulla syntyneet) lapsuuteen ja nuoruuten kuuluu ehdottomasti kolme kovaa eli Jerry Cotton, Tex Willer ja Korkeajännitys. Niitten suojeleminen on kulttuuriarvo sinänsä. Vaikkei kyllä totta puhuen ole itsekään niitä aikoihin tullut luettua.

Imulippo:

Toi yksityisen puolen mainitseminen kuvaa lähinnä suurta halveksuntaani em. henkilöä ja samantyyppisiä henkilöitä kohtaan. Tuskinpa tulokseen pyrkivä yksityinen sektori löytäisi näille tyypeille suurtakaan käyttöä. Toveripohjaisia suojatyöpaikkoja heille toki löytyy.

Armeijahommasta en osaa varmaksi sanoa mitään, kun pelkkä tyhmä reservin tykkimies olen. Tietysti eihän siitä edellisestä revohkastakaan oltais ilman Saksan apua selvitty. Joka tapauksessa jos miehistö ei ole koulutettu, eikä sille ole tarjota kalustoa, ei uutta talvisodan ihmettä tarvihe odotella.

Naton varaan en sinänsä kokonaisuudessaan hirveästi laske, jos siitä ottaa erään U.S.A:n pois. En usko, että jotkut ranskalaiset tai italialaiset lähettävät tänne miehiään tapettaviksi. Sen sijaan amerikkalaisilla (ajatteli heistä muuten mitä hyvänsä) on ollut aina sanonta "put your money where your mouth is" ja he ovat kyllä kiistatta eläneet sen mukaan.

Lakeudenmies kirjoitti...

No nythän ollaan asiassa ihan totuuden äärellä.

Vastaavasti voisimme vaatia erityiskohtelua ihan Suomen rajojen sisälläkin:

Savolaisille ei saisi langettaa tuomiota esim. poliisityön haittaamisesta vastaamattajättämisen, tai asian kiertelyn vuoksi. Sehän on heille kulttuurisidonnaista.

Pohjalaisia ei saisi tuomita kunnianloukkauksista, tai viharikoksista. Sehän on heille kulttuurisidonnaista.

Suomenruotsalaisia ei tulisi ottaa poliisitutkintaan, eikä yleisen paheksunnan kohteeksi ollenkaan. Sillä he vaan ovat hieman kaiken yläpuolella. Sehän on heille kulttuurisidonnaista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lakeudenmiehelle. Luulenpa, että maassamme on jo koteloitumisasteella upouusi Kaksoislakiasiamiehen toimisto. Akateemisista suojatyöpaikoista on pulaa.

"Missee se on se ravintolavaunu?"

"Ka, se on etupiässä takapiässä."

Ötöpesän jengi kirjoitti...

Ekstraterritoriaalioikeuksia, hrr!!

Toisaalta, jos Venäjän poliisi toimisi Suomessa, niin esim. ylinopeussakoista selviäminen olisi rikkaille helpompaa. Poliisi saisi runsaan "henkilökohtaisen bonuksen" ja miljonäärikin selviäisi tilanteesta halvemmalla...