lauantai 24. heinäkuuta 2010

MÄTÄKUUN JALKAPALLOILUA

Aina silloin tällöin tulee mietittyä, kuinka vaikeaa tämmöisen monikulttuurisuuden puolestapuhujan, varsinkin ammattimaisen sellaisen elämä on. Kun aina täytyy pitää yllä positiivista asennetta ja tulkita asiat parhain päin. Tällainen henkilö joutuu esittämään tavallisen ihmisen mielestä melko tyhjiä hokemia ihan tosissaan. Esimerkiksi ”monikulttuurisuus on rikkaus”. Kun normivirtanen sanoo, että määrittelepä rikkaus tarkemmin, menee tietenkin sormi suuhun, mutta ongelma ei ole sinänsä suuren suuri, koska erään Illmanin voi pistää hoitamaan asian siitä eteenpäin.

Toinen hokema on, että ”on tietenkin todettava, että Länsi-Euroopassa monikulttuurisuuden myötä on tullut tiettyjä ongelmia, mutta meillä niitä ei tule esiintymään, koska me osaamme ottaa oppia muualla tehdyistä virheistä”. Normivirtanen kysyy tietenkin koiranleukana, että no mitäs te sitten ootte tehnyt toisin, muuta kuin tarjonneet Euroopan anteliaimman sosiaaliturvan.

Vaikeahan siihen tietysti äkkiseltään on sanoa mitään, mutta tiettyä yritystä on kyllä olemassa. Monelta suvaitsevaiselta taholta olen huomannut kannustusta kantaväestön ja maahanmuuttajien yhteiseen jalkapalloharrastukseen. Jalkapallo yhdistää kansoja ja auttaa löytämään yhteisen sävelen muussakin elämässä, näin kovasti väitetään.

Normivirtanen tietysti saattaisi kysyä, että minkä takia minun esittämäni vitsi ”Kuinka saadaan harlemilainen mellakka lopetettua” No heitetään koripallo sekaan” on rasismia, mutta ammattisuvaitsevaisen kehotus pistää oikean ilmansuunnan pojat pelaamaan jalkapalloa yhteiskuntarauhan turvaamiseksi on taas jotain tolkuttoman fiksua. Mutta eihän normivirtanen tajua niitä suuria linjoja. Ei siitä tartte välittää.

Ei silti, itsekin yltiöpositiivisena ihmisenä en tyrmää kaikkea monikulttuurisia urheiluharrastuksia. Joillain niistä on selvästi työllistävä vaikutus. Otetaan esimerkkinä vaikkapa tämä ainakin nimeltään suomalaista polttopalloa muistuttava, ainakin Ruotsissa ja Ranskassa pelattava polttopullo, jolle sopiva pelikenttä on mm. parkkipaikka. Laji työllistää kiistatta ainakin vakuutusyhtiöitten autonlunastusosastoja.

Vaan itse asiaan eli jalkapalloon. Se kun yhdistää ihmisiä ja edistää rauhaa. Saattaa olla. Ainakaan näissä Suomessa pelatuissa ns. ystävyysotteluissa ei ole kukaan tietääkseni vielä kuollut. Ystävyyden nimissä pelattavaa jalkapalloa on harrastettu myös Ruotsissa, josta tuore uutinen:

Yleisö kävi pelaajien kimppuun nuorisoturnauksessa

Tunteet kävivät kuumina nuorten jalkapalloturnauksessa Gothia cupissa Göteborgissa torstai-iltana. 16-vuotiaiden poikien neljännesvälierä IFK Göteborgin ja irakilaisen Al Madinan välillä päättyi mellakkaan. Satoja irakilaisjoukkueen kannattajia ryntäsi kentälle ja yritti päästä IFK-pelaajien kimppuun.

IFK Göteborg voitti 1-0. Neljä Al Madinan pelaajaa ajettiin kentältä punaisella kortilla. Göteborgilaisjoukkueen pelaajan väitetään nostaneen etusormen huulilleen sekä pussanneen seuralogoa pelipaidassaan ja samalla ärsyttäneen irakilaisjoukkueen kannattajia ottelun lopussa.
Tv-kuvista näkyy, kun vastapuolen kannattajat jahtaavat IFK-pelaajia, joista ainakin yksi kammetaan maahan. Aftobladet-lehti kertoo, että erotuomari sai ainakin yhden iskun selkäänsä.
Göteborgilaisjoukkueen pelaajia pakeni läheiseen rakennukseen tai piiloutui muualle.

-Ketään ei ole otettu kiinni, mutta väkivaltaisesta yhteenotosta on tehty ilmoitus, poliisin tiedottaja Thomas Fuxborg kertoi.

Poliisi onnistui hajottamaan väkijoukon ja saattoi joukkueet majapaikkoihinsa. IFK Göteborgin seuraavaan otteluun poliisi varautuu lisämiehityksellä.

STT


Niin. Että oli Ruotsin poika ihan nostanut etusormen huulilleen ja sitten vielä pussannut seuralogoaan. Tain niin ainakin väitetään. Jösses. Johan siitä nyt pitää satojen aikamiesten rynnätä kentälle ja pyrkiä pieksemään alaikäisiä. Avohärdelliä muuten voi katsoa videolta tuosta.

Ammattisuvaitsevaiselle tämä on kiistatta haastava tilanne. Normivirtanenhan tietysti tuumii tästä kentälle rynnänneestä joukkiosta että kyseessä on joukko sertifikoituja kusipäitä joilla on impulssikontrolli tasoa perseeseen ammuttu villisika (jonka tason tommonen normaali pohjoismainen ihminen ylittää suurinpiirtein samaan aikaan kun oppii kunnolla puhumaan) ja joille asiaankuuluvaksi itsehallintaterapian muodoksi sopisi mainiosti esim. tunti turpaan.

Ja ammattisuvaitsevainen tietää, että oikeassahan se normivirtanen on. Vaan eihän sitä ääneen parane sanoa. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Näin ollen ammattisuvaitsevainen joutuu etsimään jotain asiat päälaelleen kääntävää selitystä.

Asiahan olis ollu niin pirun helppoa jos se svedupetteri olis nostanut huulilleen etusormen sijasta keskisormen. Sehän olis illman muuta ollut rasistinen provokaatio ja ammattisuvaitsija voisi panna näppiksen paukkumaan ja kaataa julistukseensa hyvän satsin rikkiä, salpietaria, rikkimaksaa, elohopeaa ja yleensä kaikenlaista ikävää ja löröttää koko keitoksen aloittelevan 16-vuotiaan skinin päälle. Sitä sai mitä tilasi.

Mutta kun ei. Väärä sormi. Pitäis keksiä jotain muuta. Entäs ruottalaisten törkeä pelityyli? Tai mahdollinen rasistinen huutelu pelin aikana? Ei natsaa. Kun itse asiassa niitä Irakin poikia ajettiin neljä ulos. Ja jos ruotsalaispojat olisivat kuittailleet pelin aikana, niin se varmasti olisi näkynyt uutisessa. Ovat tainneet ruotsalaiset keskittyä vaan siihen pelaamiseen. Niin, nehän voittivatkin sen ottelun. Voisi tietysti yrittää jotain piilorasismia. Että vaikka ne ei sanonu niin, niin kyllä ne sillai ajatteli.

Ei. Toikin on niin vanha idea. Mutta jotain tulis kyllä keksiä.

Vaan hei, entäs se seuralogo? Katsotaanpas:No nyt natsas. Jellonahan se siinä. Ja kruunuja. Ja miekka kaiken lisäksi. Ja suora sellainen. Ei oo käyräsapeli, ei niin. Eiköhän tuosta jo jotakin keksi. Ammattisuvaitsija alkaa kirjoittaa julkilausumaansa…

*

Rasismin erikoistutkija Ann-Maj Nillittät-Lönnblom:

NATIONALISTISET SEURATUNNUKSET LISÄÄVÄT RASISMIA

Paskalehti 24.07.2010 klo 16.28

Avoimen-, piilo- ja välirasismin erikoistutkija Ann-Maj Nillittät-Lönnblomin mielestä nationalistiset seuratunnukset lisäävät rasismia ja ovat uhka yhteiskuntarauhalle. Tämäntyyppisten seuratunnusten kieltämistä viranomaistoimin tulisi vakavasti harkita.

- Tuoreet ja järkyttävät tapahtumat göteborgilaisessa jalkapalloturnauksessa ovat valitettavan osuva esimerkki siitä, mitä nationalistinen kiihko voi saada aikaiseksi.

Nillittät-Lönnblomin mukaan ulkomailta rauhallisessa urheiluhengessä saapuneitten vieraitten jatkuva nöyryyttäminen ja suoranainen uhkaaminenkin nationalistisia tunnuksia jatkuvasti esillä pitämällä täyttää täysin viharikoksen määritelmät.

- Voi vain kuvitella sitä pelkoa, jota tämäntyyppinen toiminta on aiheuttanut vieraissa. Tulee muistaa vielä se kuva, mitä vierailla pohjoismaista on. He ovat eläneet siinä luulossa, että heidät otetaan lämpimin mielin vastaan, mutta he törmäävät tunnuksiin, joitten signaali on selvä, ”emme halua teitä tänne, me vihaamme teitä, me haluamme vahingoittaa teitä”. On ymmärrettävää, että heidän on ollut pakko puolustautua. Onneksi yksikään vieraistamme ei ole vakavasti vahingoittunut. Toivottavasti heille on tarjolla asianmukaista psykologista kriisiapua.

Nillittät-Lönnblomin mielestä nykyiset seuratunnukset voisi korvata esim. numero- tai viivakoodeilla tai hedelmä- ja vihanneskuvioinnilla. Hänen mielestään nationalististen tunnusten poistamista myös maajoukkueurheilun tasolla tulisi vakavasti harkita, tiettyin poikkeuksin.

- Kuunsirppi ja tähti ovat niin voimakas osa islamilaisten maitten kansallista ja uskonnollista identiteettiä, että tällaisten tunnusten poistamista ei tule harkita. Yleensäkin meidän länsimaitten edustajina tulisi tarkkaan varoa neuvomasta toisten kulttuurien ihmisiä heidän arvoissaan ja tavassaan elää. Mikäli me neuvomme heitä, ja esitämme heille vaatimuksia, jotka perustuvat vain omiin rajoitettuihin lähtökohtiimme, emme toimi oikean tasa-arvon ja molemminpuolisen kunnioittamisen hengessä.

KissmySTT - Paskalehti


8 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Niin siis harvoinhan ihmiset menevät sankoin joukoin sinne, minne heitä ei toivoteta tervetulleiksi. En muista kuulleeni juutalaisten maahanryntäyksestä 30-luvun Saksaan tai neekerien tulleen heitetyksi etelän puuvillapelloilta pois, vaikka punaniska neekeriä kovin halveksikin. Eli kun lähi-itämaalaisten, paskastanien ja afrikkalaisten hyöky Eurooppaan jatkuu, niin pakkohan siitä on se tulkinta tehdä, että poliitikkomme tänne heitä haluaa. Ei minun järjenlahjoillani muuta päätelmää osaa tehdä.

pjt kirjoitti...

Huh. Näin kävi, vaikka aggressiiviselta ja rasistiselta leijonalta oli otettu pippeli pois, kuten armeijan leinojaltakin:

http://www.brusselsjournal.com/node/2770

Imulippo kirjoitti...

Sen verran läheltä liippaa omia, parin viikon takaisia kokemuksia täältä Suomesta, että jos voin parilla sanalla ohimennen mainita.

Olen monena vuotena ihmetellyt, että miksi Helsinki Cupissa muita pelaajia ja tuomareita solvaavien (luulisi aika monen kieliä osaamattomankin tietävän mitä "puta" tarkoittaa), vesiämpäreitä paskaksi potkivien, juomapulloilla vastustajia heittelevien, kroonisesti filmaavien, kentän puolella oleilevien koutsien ja puhumattakaan hävityn matsin jälkeen hyppypotkuilla tulosta muuttamaan pyrkivien huoltajien (2007) - siis kaikenkaikkiaan epäurheilijamaisten ääliöiden - pelleilyä katsotaan vuosi toisensa jälkeen läpi sormien. Säännöt ovat selvät mutta turnauksen järjestäjät ovat selvästikin saaneet jonkinlaisen monikulttuurisuusinfektion, kun päivänselviin epäkohtiin ei haluta puuttua.

Etelä-Amerikkalaisten "Iloinen Sambafutis" muuttuu koiruuksia täynnä olevaksi kieroiluksi yllättävän nopeasti, kun vastustaja menee johtoon ja tulee ennakkoluulottomasti päälle. Jo ihan yleisen turnausilmapiirin takia heidän soisikin voittavan sillä reiluiksi häviäjiksi heistä ei ole.

Käsittääkseni näiden pääasiassa Etelä-Amerikasta tulevien, kutsuttujen joukkueiden matkoja kustannetaan kaiken lisäksi suomalaisten verorahoista. Luulisi 15-17 vuotiaidenkin jo ymmärtävän, että ruokkivaa kättä ei purra.

Imulippo kirjoitti...

pjt, aika koominen juttu.

Ilmeisesti feministien aikomus oli tehdä symbolista androgyyni, sukupuoleton, mutta tuohan on edelleenkin urosleijona koska harjaa ei poistettu. Ruotsin väkivaltakoneiston symbolina on nykyään siis munaton leijona. Hehe.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kommentoijille & kiitokset. Tuota Imulipon kertomaa veromarkoillamme kustannetuista jalkapalloreissuista en tiennytkään. Jos näin on, niin menee vähän maku tosta Helsinki-cupista.

Siitä sveduleijonan kastroimisestahan puhuvat, että Ruotsin armeijalle ei enää antaudu kukaan. Miehille ei ilkeä ja naisille ei uskalla.

Noin yleensä koko kirjoitus oli näitä harjoituksia, joilla pyrin ymmärtämään, mitä monikuristajan päässä liikkuu. Tietysti se on vähän vaarallista, sitä voisi kai verrata ouija-laudalla leikkimiseen.

Jaska Brown kirjoitti...

Punajuurten tai mikälie sijaan logossa tulisi käyttää mieluummin unikkoa, joka onkin taloudellisesti tärkein viljelykasvi äläwäbäläseuduilla. Tuttu tuote rauhoittaisi mieliä eikä rasistisia mellakoita pääsisi syntymään valkoisen miehen sorron takia. Ensimmäisenä asiaan tulisi tarttua tämän rasistisesti nimetyn suomalaisseuran - muistakaa orjalaivojen terva!

Tomas kirjoitti...

Ykä, sinä se osaat höystää kirjoituksesi huumorilla! :D

Voi olla, että suvikset ainakin alitajuisesti tietävät puheidensa rikkaudesta olevan täyttä paskaa. Miksi muutoin he asuisivat poikkeuksetta kaukana rikastuneilta lähiöiltä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Jaska & Tomas ja kiitos kommentista.

Jaska: Että oikein Tervarit. Ja tunnuksessa selvä sotalinna ja kielekelippuja. Tapainturmelus huipussaan. Toisaalta, ton itänaapurin kanssahan oli aikanaan ongelmia urheiluseura Viipurin Urheilijoitten nimestä. Kun oli kuulemma revanssihenkinen. Ja valittihan se silloinen suurlähettiläs Karjala-oluestakin. Sitähän sitten kutsuttiin Suomessa jonkun aikaa Kovaleffin Kovaksi.

Tomas: Joo, suvikset kuuluu siihen ihmisryhmään, joitten mielestä asioista on kiva puhua, ja sitten teetättää ne toisilla.

Tiedätkös, minä en muuten koskaan tietoisesti hae mitään huumoria kirjoituksiini. Aika itsessään on vaan sen verta kipeää, että dokumentti muuttuu komediaksi.