maanantai 25. lokakuuta 2010

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA XVI

1. Liisa ojentaa

Aina valppaan mediaseurannan kautta törmäsin pieneen uutiseen, joka kuvaa hyvin nykyistä maailman menoa. Euroedustaja Liisa Jaakonsaari siinä päivittelee pahuutta ja pelkää demokratian toimivuuden puolesta.

Liisa heittää ilmoille lauseen, jota kukaan muu ei ole vielä keksinytkään eli ”perussuomalaiset ratsastavat "rasismin nousulla ja viharetoriikalla". Tää on niin hämmästyttävän uusi heitto, että pitää pari päivää sulatella asiaa, ennen kuin siihen pystyy enempää kommentoimaan.

Liisa on myös huolissaan poliittisen järjestelmän toimivuudesta. Hän sanoo, että "on vaarallista, jos useissa eurooppalaisissa maissa poliittisen järjestelmän toimivuus heikkenee radikaalisti ääriliikkeiden seurauksena".

Samantyyppistä settiähän heitti tossa keväällä hänen puoluetoverinsa Nännistis-lellistisessä liitossa eli Astrid Thors: ”pitäisi vastustaa spontaanisti yhdessä rintamassa tällaisia meidän poliittista järjestelmäämme vastaan suuntautuvia ilmiöitä.”

Tämmösenä tavallisena tallustajana tuumii, että eikös poliittinen järjestelmämme toimi niin meillä kuin pääosin muuallakin Euroopassa niin, että on puolueita, jotka valitaan vaaleilla eduskuntaan. Sitten voi tulla uusia puolueita, jotka saavat tukea äänestäjiltä, ja ne nousevat eduskuntaan, ja mahdollisesti vallan kahvaan. Saattaa olla, että joku vanha puolue pienenee, ja ehkä häviää historian hämärään. Esmes Ruotsissa ei ole enää hattuja ja myssyjä, eikä maapallon navat ole silti vaihtaneet paikkaansa. No nythän Ruotsissa pääsi valtiopäiville maltillista demari-ideologiaa edustava SD ja kiistatta pientä kitkaa valtiopäivien toimintaan tuli, mutta se kyllä johtui muitten puolueitten poliittisista rytmihäiriöistä.

Niin Jaakonsaaresta kuin Thorsista huomaa idean, että toimiva poliittinen järjestelmä on kolmen suuren puolueen ja apupuolueitten kiveenhakattu systeemi, ja sen olemassaolo on jonkunlainen itseisarvo. Jos joku tämän kysenalaistaa, onkin sitten tämmöstä ääriainesta.

Mennäänpä lahden eteläpuolelle Viroon. Siellähän on nykyisin monia puolueita, mm. Isamaa ja Res Publica Liit, Eesti Iseseisvuspartei, Eestimaa Rahvaliit, Eesti Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond jne. Vielä 1980-luvulla maassa (miehitetyssä sellaisessa) piti valtaa ihan toinen porukka, kiveen hakatussa poliittisessa järjestelmässä ja kaikki nuo edellämainitut olisivat olleet niitä ääriliikkeitä. Enkä muista ainakaan Jaakonsaaren silloin valittaneen asian tilasta. Mutta virolaiset lienevät kovasti tyytyväisiä nykytilaan.

Eläköön ääriajattelu.

2. Kallista bensaa


Perinteiseen kaupunkivihreään ajatteluun törmäsin lahtelaisen vihreän Petri Honkasen blogissa. Kaveri tuumii, että bensiinin kohtuullinen litrahinta olisi kolmessa eurossa. Sillä saatavilla verotuloilla sitten pantaisiin julkinen liikenne kerralla kuntoon. Ainahan tämmösissä jutuissa on mahdollisuus kieli poskessa trollailuun, mutta oletan, että kaveri on ihan tosisaan.

Honkanen ei muista, tai ei halua muistaa sitä, että haja-asutusalueilla asuu edelleenkin varsin paljon ihmisiä. Niin kuin mm. täällä Huitsinnevadassa. Työpaikat eivät ole kovinkaan lähellä, eikä naapurikunnissa töissä käyminen ole mitänkään tavatonta. Kauppakaan ei ihan vieressä ole. Julkinen liikennehän täällä toimii varsin hyvin, eli koulubussi kulkee tossa seittemän jälkeen aamulla ja sitten taas neljän kieppeillä iltapäivällä. Kesäkuukausina on sitten vähän hiljaisempaa.

Jos tää bensan hinta sitten nostettaisiin sinne kolmeen euroon, olen ihan sataprosenttisen varma, että julkinen liikenne Huitsinnevadassa kulkee edelleenkin tyyliin: ”Koulubussi kulkee tossa seittemän jälkeen aamulla ja sitten taas neljän kieppeillä iltapäivällä. Kesäkuukausina on sitten vähän hiljaisempaa.”

Verotulot meinaan menisivät sinne kasvukeskusten julkiseen liikenteeseen ja muuhun tolkuttoman tarpeelliseen. Eihän kaupunkivihreitten mukaan ihmisten muutenkaan tulisi asua maalla, vaan kaupungissa umpiokopeissa.

Toisaalta voi tietysti todeta, että lisää verotuloja tarvitaan. Honkanen itsekin on valtiotieteellisestä valmistunut kehittämispäällikkö ja tartteehan semmoiset jollain tavoin elättää.

Niin kuin tarttee elättää hallintojohtajat, hallinto- ja kehittämisjohtajat, arviointipäälliköt, hallintopalvelupäälliköt, henkilöstöpäälliköt, projektipäälliköt, aluekehittäjät, erityissuunnittelijat, erityisasiantuntijat, strategiapäälliköt, tulosaluejohtajat, projektikoordinaattorit, projektisihteerit, tulosaluesihteerit, ryhmäpäälliköt ja henkilöstövisiosuunnitelijat.

Eli rahaa tarvitaan. Ruvetaan porukalla talkoisiin ja keksitään lisää autoiluun liittyviä veroja. Omat ehdotukseni:

- Kääntyvien etupyörien vero
- Progressiivinen hevosvoimavero
- Sama kilowateista
- Autoradion vuosittainen mediamaksu
- Auton cd-soitinta koskeva piratismivaravero
- Toistuva auton tankkausmaksu. Maksetaan tuplana, jos tankataan yli 40 litraa kerralla
- Bensiiniautoissa maksamattoman dieselveron korvaava dieselbensiinivaravero
- Toistuva tyhjiä penkkejä koskeva kertamaksu. Autojen penkkeihin asennettava anturit tätä varten.
- Turhan koulutuksen varavero linja-auto- ja kuorma-autokortin omaavilta henkilöiltä, mikäli ajavat henkilöautoa
- Ylipäänsäautovaravaravero
- Etteinythelvetinportillatuotakaanvaillejäätyvero

Eiköhän se noilla ala pikkuhiljaa luistamaan.

*

Lisäys samana iltana: Roope laittoi linkin, jossa Sirpa Pietikäinen jakaa viisauttaan. Legendojen ainesta. No, lukekaa itte.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luulin, että kaikki nuo verot oli jo yhteenniputettuna sisällytetty auton hankintahintaan ??

Olin ilmeisesti väärässä.
Olen vasta maksanut tilapäisen käsiraha-autoveron.

Ironmistress kirjoitti...

Mihin unohtui se klassikko, veronmaksuvero? ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen kerran taattua Yrjö-laatua! Noihin elätettäviin kun lisätään vielä "muutosjohtajat" sekä uuden (turhan) kaupungintalon rakentaminen ja taidehankinnat kyseiseen taloon huomaa tyhmempikin, että Suur-Salon Valtak.. anteeksi, kaupungissa tarvitaan aiemmin mainittujen lisäksi vielä auton pesu- ja vahausvero sekä kenkävero.

Arvon kaupunginisät sekä kansanedustajat saavat vapaasti käyttää yllämainittuja ideoita.

Kyllästynyt kirjoitti...

Apropoo kohta 1: mulla alkaa leukanivelet jumiutumaan, kun suu on jatkuvasti auki nähdessäni noita uskomattomia väittämiä.

Elämme fantastisessa maailmassa.

Roope kirjoitti...

Samalta Länsi-Savo-lehden aukeamalta kuin Liisa Jaakonsaaren purkaus:
Pietikäinen ei kelpuuttaisi perussuomalaisia hallitukseen
http://mediaseuranta.blogspot.com/2010/10/lansi-savo-pietikainen-ei-kelpuuttaisi.html

Sirpa Pietikäisen huolenaiheina muun muassa Hitler, juutalaiset, keskitysleirit, ääriryhmät, perussuomalaiset ja demokratian puolustaminen itseltään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Ruukinmatruunalle, Toiselle Anolle, Kyllästyneelle ja Roopelle sekä kiitos kommenteista.

Ano: Odotellaan, mitä tuleman pitää. Minunkin pitää vanhaan koslaani ruveta tankkaamaan ysikasia.

Ruukinmatruuna: Joo, perskeles, toi unohtui. Ehkä siihen pitäis lisätä veronmaksuveron käsittelymaksu.

Toinen Ano: Jaa, asut siis Salossa. Suuri useitten kuntien liitos. Ja pomomiehille taatut hommat, säästöjä tehdään siellä turhassa päässä eli suorittavalla tasolla. Otan osaa.

Kyllästynyt: Luulen, että huumoriohjelmat häviävät pian pois tarpeettomina. TV:n ajankohtaisohjelmat yms. riittävät vallan hyvin.

Roope: Kiitos linkistä. Sirpa alkaa olla jo legenda. Meikäläisenkin pitänee totutella vanhana vasemmistolaisena tämmöseen ruskeapaidan statukseen. Mikä piru siinä on, että se ei vaan tunnu omimmalle vaihtoehdolle. Vaan kun Sirpa kerran näin sanoi, niin näin se kai on. Heil jotakin ja silleen. Ja kiitos mediaseurannastasi. Yksi tärkeimmistä blogeista blogistanissa.

Habahoo kirjoitti...

Oli kuulemma tämä Sirpa ympäristöministerinä ollessaan tutustumassa johonkin jokiprojektiin.
Oli kuulemma projektipäällikkö sanonut että veden ph arvo oli 7. Tähän oli Sirpa tokaissut että kyllä me se nollaan saadaan.
En tiedä onko tarina tosi, mutta juttuna hauska.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Habahoolle. Voihan toi olla tietysti urbaanilegendakin, mutta eikös ne sano, että ei savua ilman tulta. Sirpa vaan heittää natsin manttelin melko monen ihmisen päälle, ja mammalle vois todeta porukalla, että mee ostaan ittelles jotakin rauhoittavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä aloittaisin uusien verojen perimisen seuraavasti:
1. Kompostinhoitovero (Eikös sieltä vapaudu kasvihuonekaasuja kun mätänevät?)
2. Halonhakkuuvero (Kuulemani mukaan puun poltossa syntyy pienhiukkasia, jotka ovat vaarallisia terveydelle.)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ehdottoman asiallisia veroja. Lisätäänpä tuohon vielä saunavero, löylyvero, saunaolutvero sekä saunalenkkivero. Nehän ovat molemmat jotain niin hirveän VHM:ää, että pakkohan siitä on rangaista. Saunalenkkiverosta voi vapautua, jos tekee kiukaalla vain tofunakkeja.

Halonhakkuuveroon lisäys: jos halkaistavat puut on pienitty moottorisahalla, tuplataan halonhakkuuvero. Klapikone on tietysti Herrasta Perkeleestä, joten siitä ei puhuta.

Anonyymi kirjoitti...

Turussa ryöstettiin viime perjantaina koulupojalta puhelin puukolla uhaten.
Poika istui bussin takapenkillä.
"Nuoriso" ympäröi pojan ja suoritti ryöstön.

Oma poikani käyttää kyseistä bussilinjaa koulumatkoilla. Ei kivaa.

Pitääkö tällaiseen vain tottua?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista. Vastaukseni varmaan arvaatkin, eli ei helvetissä pidä. Ilmiö oli tuttu myös Helsingissä, josa aikanaan asustelin. Virallisen Suomen mukaan ilmiötähän ei edes ole, joten ei ole mitään, mihin pitäisi tottua. Sen verran sairas maamme tällä hetkellä on.

Jos suomalaisporukka kävisi ottamassa tavaramerkkinuorisolta puhelimet takaisin ja antaisi samalla hieman selkään, karjuisivat lööpit järjestäytyneestä rasistisesta rikollisuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Autobaanojaan ja mersujaan rakastavat urbaanit germaanit rakensivat kuukaudessa 50 insinöörin voimin Audi A2 malliin perustuvan sähköauton jolla ajoivat 90km/h keskinopeudella 600 km yhteen soittoon tavallisella moottoritiellä. Tämä viime viikolla. Autoon mahtui hyvin 5 ihmistä istumaan ja vielä laukut takakonttin. Akut auton alla. Kun tuollaiset taantumukselliset koslat aikoinaan tänne suosta nousseeseen turvenuijalandiaan saapuvat, rakas Maurimme lätkäisee niille 589% verot, koska ne EIVÄT käytä mitään fossiilista polttoainetta. Armoa saa ainoastaan 1% verran jos sähkö on tuotettu sianpaskakaasugeneraattorilla.
terveisin elekroonikko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Elekroonikolle ja kiitos kommentista. Kuulin minäkin joku vuosi sitten, että Pohjanmaalla oli joku kaveri kehittänyt uudenlaisen häkäpöntön autoon ja se pelitti ihan kympillä. Mutta leimaan se ei sitä saanut, kun ei ollut varaa maksaa siitä aiheutuvia tolkuttomia veroja.

Anonyymi kirjoitti...

Iltaa!

Palasin tänään kämpille. Olin Oulussa sunnuntaista sunnuntaihin sopeutumisvalmennuskurssilla. Onko Oulu muuten Ykälle tuttu paikka?

Kommenttini tulee tässä. Mitä jos yhtäkkiä koko kansa lopettaisi joksikin aikaa bensan oston, dieselin oston, autojen oston ja ajot? Mitä? Joo, arvastit oikein. Valtiolta jäisi saamatta bensaverot, dieselverot ja autoverot. Vakuutusyhtiöiltä jäisi vakuutusmaksut saamatta ja näin ollen valtio ei saa niiden voitoista niin suuria veroja kuin ennen. Eli onko kuitenkin siis ajopakko jotta olisi veropakko ja valtio saisi näin hilloa?

On joskus ollut maalla nykyistä parempi joukkoliikenne. Muistaako Ykä sitä että joskus maaseutualueilla saattoi olla olosuhteisiin nähden kohtuuhyvä julkinen liikenne, sanotaan vaikka 1950-70-luvuilla? 1960-luvulla oli maaltapako pahimmillaan mutta eräs edesmennyt tuttavani kertoi että 1960-70-luvuilla Leppävirran kirkonkylän ja Sorsakosken kylän välillä kulki joka päivä toista kymmentä vuoroa, ainakin 11 vuoroa päivässä. En tiedä onko Sorsakoski hyvä esimerkki mutten löytänyt muuta.

Ei joku sivukylä sentään ollut mikään Helsinki tai München jossa voi päästä metrolla, ratikalla tai (lähiseutu)junalla tai dösällä melkein ovelle, mutta suht hyvä kummiskin sivukylän kategoriaan.

Kirkonkylän lisäksi myös sivukylissä oli palveluja, kyläkauppa, posti, pankki, parturi, baari, ehkä jopa rautatieasema/-seisake jos rata kulki oikein sopivasti kylän kautta, mahdollisesti muitakin jutskia, nyrkkpaja, seppä, huoltamo, tms.

Ja joihinkin paikkoihin meni kauppa-auto.

Nuo kaupunkivihreät ja heidän aatteellis-ideologiset esikuvansa kuuluvat kuitenkin siihen ryhmään joka on vastustanut sitä että maalla olisi noita palveluja. He ovat omilla toimillaan saaneet aikaan maalaisten autonkäyttöpakon pahemmaksi. Eli he "tappoivat talonpojan" ja veivät talonpojan ulottuvilta palvelut. Eiköhän sitte jääräpää mee stadiin kun on viimeinen dösävuoro otettu veks. Sitten he sanovat maalla vielä oleville että hyihyi talonpoika tai piika, kun vielä kehtaat olla maalla omassa talossa. Vähän kuin oikeusistunnossa syyllinen olisi syyttäjä ja tuomari, uhri taas olisi syyllinen.

Niin, meikä ite ei tajua hölkäsen pöläystä maaseudsta ja maataloudesta. Olen asumishistorialtani lähinnä kirkonkyläläinen tai kaupunkilainen, henkisesti "maakuntakaupunkilainen" vaikka asuisin New Yorkissa lopun ikäni. Jonkinlainen "henkinen rautatieläinen" olen kans, isoukki kun oli asemapäällikkö.

No sen verran olen ollut maaseudun kanssa tekemisissä että mummovainaan kesähuvila on maalla Sotkamossa lähellä Kajaanin rajaa. Se on alusta asti ollut kesähuvila, valmistunut 1915.

Anonyymi kirjoitti...

Öö...tuliks toi mun edellinen viesti? Toivottavasti. Meinaan, että äsken Blogger sktisoili ihan kummasti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommentista. Joo, kyllä toi viesti läpi tuli. Oulu ei ole mulle kovinkaan tuttu paikka, lähinnä sen ohi on tullut ajettua moottoritietä matkalla Lappiin, ja vuonna 1985 tuli nakotettua sotavaltion härkävaunussa jonkun aikaa Oulun asemalla, kun oltiin menossa Rovajärvelle kovapanosammuntoihin.

Heitit aika hyvän. Bensan poltto autossahan on Herrasta Perkeleestä noin vihreästi ajateltuna, mutta vihreätkin ymmärtävät, että autoiluun liittyvät verot tuovat valtion kassaan ihan helvetillisesti rahaa. Jota mm. vihreät voivat sitten polttaa unelmiensa epäjumalille.

Muistan toki, että aikanaan syrjemmällä oli suht toimiva julkinen liikenne ja paremmat palvelut muutenkin. Silloinhan kulki säännöllisesti myös postiauto (muistat varmaan, semmonen oranssi linja-auto, missä oli matkustajapaikat edessä ja takana sitten tavaroille tilaa). Täähän rupesi heikentymään sitten jo 1970-luvulla ja siihen sinänsä eivät vihreät ole millään tavoin syyllisiä, koska eihän niitä poliittisena liikkeenä silloin vielä ollutkaan. Väki oli vaan alkanut valua kaupunkeihin sen verran paljon, että homma ei kannattanut.

Ymmärrän hyvin, että syrjäseuduilla ei julkinen liikenne enää pelitä. Raha puhuu. Mutta ehkäpä vihreät soisivat meillekin, jotka haluavat asua syrjäseudulla olemassaolon oikeuden. Minä olen aikanaan päässyt niistä Helsingin kanahäkeistä eroon ja takaisin en mene kuin ampumalla.

Anonyymi kirjoitti...

Tossa Roopen linkissä mainitusta asiasta saisi suuret tulot valtiolle.
Monelta poliitikolta saataisiin rahat takas, kun säädettäisiin "Kaikkeen syrjintään pitää olla nollatoleranssi"-sakko. Eli henkilö, joka antaa tuollaisen lausunnon ja silti syrjii jotain tahoa (esim. VHM), joutuu maksamaan ko. sakon.
Olisi varmaan yhtä suuri vaikutus, kuin leikkaamalla "kansan"edustajien palkat puoleen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista. Tuotahan voisi ehdottaa ihan vakavissaan. Ei silti, ettäkö sillä mitään vaikutusta olisi, mutta olis kiva kuulla taas selityksiä siitä, miksi kantakirjasuomalaisten syrjintä ei ole syrjintää.