lauantai 5. maaliskuuta 2011

JOTAIN IHAN MUUTA IV

Hotelli Yrjöperskeleen respassa ei noita tasa-arvoasioita hirveän usein ole tullut pohdittua, mutta aina silloin tällöin jotain juolahtaa mieleen. Meikäläinenkin panee joskus merkille, että naisille on noi miehiin kohdistuvat väkivaltafantasiat jotenkin sallitumpia kuin sama toistepäin. Ei silti, että niitä nyt tartteis olla kummallakaan sukupuolella.

Vaan näitähän on kaikennäköisiä moilasia, mitkä tarjois äijille tulta munille ja joillain akuliinoilla olis tasa-arvoratkaisuna miehet riviin ja tulta. Tää pyöri päässäni kun tänään ajelin autolla toimittamassa jotain perskeleen tarpeellista eli kaljan ja makkaran ostossahan minä taisin olla. Auton radiosta kuului tämän Mariska-laulajattaren kappale Suloinen myrkynkeittäjä, jonka sanat menevät näin:

SULOINEN MYRKYNKEITTÄJÄ

Mä eilen myrkyn sekoitin,
sen kellarissa kasaan keitin
ja valmiin nesteen pullotin
Työn jäljet tarkoin sitten peitin

Mun myrkky toimii, tehoaa
Se hengenmenon heti tuottaa
Saa äijäni sen todistaa,
kun myrkyn sille aion juottaa

Jeeeee-ee-ee

Palmupuiden katveeseen
kullan kanssa pian meen
Pääääiväin raukeuteen,
öiden villiin sykkeeseen

Saaa-aa-aa

jäädä tämä kylmä maa,
jossa ei voi rakastaa
Kaauuuas katoaa
myrkynkeittäjä suloinen

Jo pian pankkitililläin
on riittävästi aitoo rahaa
ja rakas nauttii rinnallain
Ei ole hyvää ilman pahaa

Me ekaks Rioon lennetään,
jatketaan sieltä Kaukoitään
On komee rakastajani,
ei multa puutu yhtään mitään

Niin, ryöstömurhastahan tossa mun nähdäkseni kysymys oli, mikä on mielestäni varsin bolshevistista toimintaa. Mutta eipä tosta ole mitään sen kummempaa meteliä noussut, ja tämä Mariska on ymmärtääkseni kovasti arvostettu säveltäjä ja sanoittaja. Ja eihän mullakaan sinänsä ole mitään tarvetta laittaa pimua halstariin.

Mutta sitä tuumailin, että entäpä jos tätä kappaletta ei oliskaan esittänyt Mariska, vaan vaikkapa tanssimusiikkiorkesteri Yölintu, ja esittänyt nimenomaan miehisestä näkökulmasta. Kappalehan menisi jotenkin näin:

PARTAINEN KIRVESMURHAAJA

Mä eilen kirveen teroitin
Sen kellarissa kuntoon jyystin
Ai miks sen sillai fiksasin?
No muijaan tympiinnyin mä tyystin

Tää Fiskars huipputeräinen
Se varman hengenmenon tuottaa
Ja hetken päästä aion sen
Mun ämmän otsalohkoon puottaa

Tänne jään

Järven jäälle pilkkimään
Sitten saunan lämpimään
Tämän kylmän maan
Kunniaksi avaan huurteisen

Tänne jään

Umpihankeen hiihtämään
Teertä latvaan tähtäämään
Tänne jää
Kirvesmurhaaja partainen

Tuo ämmä tyhjänaikainen
Ei enää multa kuppaa rahaa
Ja sen rattopojat nää
Puutetta jääkööt kärsimään

Nyt loppui reissut etelän
En lähde sinne enää koskaan
Ja mullan alla muhii hän
Kun kyllästyin mä siihen roskaan


Niin. Ideahan molemmissa versioissa on täysin sama. Suorittajan seurusteluvärkit vaan erilaiset. Minkähänlainen meteli olis noussut, jos tällainen kappale olis levytetty? Tuli vaan mieleen, tässä sottaillessani.

12 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Britanniassa oli aikoinaan sisäministeriössä sääntönä, ettei myrkytysmurhaan syyllistynyttä koskaan armahdettu, vaan heidät hirtettiin aina. Katsottiin, että myrkyttäminen oli niin katala teko, että siihen syyllistynyt oli pannut itsensä ns. ihmistappain ulkopuolel ja pysyköönt siel. Albert Pierrepointin mukaan myrkyttäjien hirttäminen oli hyvin vastenmielistä puuhaa - he vikisivät, nyyhkyttivät ja ruikuttivat, kun hirttonuora pantiin heidän kaulaansa.

Mutta tässäpä laulu aiheesta - ja tässä toisesta.

Ironmistress kirjoitti...

Myrkky on ollut perinteinen naisen ase, mutta Britanniassa myrkyttämistä on pidetty kaikista murhista kaikkein katalimpana ja julmimpana. Syy on siinä, että myrkyttäminen on aina ennakolta suunniteltu ja harkittu teko, ja on erittäin epätodennäköistä, että myrkyttäjä katuisi tekoaan tai parantaisi tapansa. Siksi myrkyttäjät hirtettiin aina.

Kun toistakymmentä naista oli Britanniassa hirtetty myrkytysmurhasta aikavälillä 1843-1852 - 77% kaikista naisten tekemistä kuolemantuomion aiheuttaneista rikoksista - Britanniassa säädettiin laki, että arsenikkia sai ostaa vain aikuinen mies. Laki tepsi; seuraavan parinkymmenen vuoden aikana ei yhtään naista hirtetty myrkyttämisestä.

Ohessa vielä hiukan aiheesta. Listassa on Britanniassa teloitetut naiset 1868-1955, jolloin Ruth Ellis hirtettiin intohimorikoksesta - hän oli mustasukkaisuuden puuskassa ampunut poikaystävänsä.

1900-luvulla Englannissa hirtettiin 18 naista ja Skotlannissa yksi. 14 eli liki 75% heistä oli tehnyt rikoksensa myrkyttämällä.

Myrkyttäminen on siitä ikävä rikos, että siitä jää lähes aina kiinni. Oikeuslääketiede ja oikeuskemia on sen verran tarkkaa tiedettä. Ei tuo Cliftersin laulun Angelicakaan tiennyt, että siitä voisi jäädä kiinni, mutta niin vainkävi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ruukinmatruunalle ja kiitos kommentista & yleistietopläjäyksestä. Niin, minunkin mielestäni toi ihmisten myrkyttäminen on varsin vistoa puuhaa eikä sitä tulisi kenenkään tekemän.

Vaan luulen kyllä että toi Mariska on sinänsä tehnyt kappaleensa ihan kieli poskessa ilman myrkytystarkoituksia.

Jutun ideahan oli siinä, että jos "Suloisen Myrkynkeittäjän" sijasta olis julkaistu kappale "Partainen Kirvesmurhaaja", siitä olis noussut taivaan korkee älämölö.

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän Narina lie oli joka naputettuna klo 11.00 joka arikipäivä alkoi paikalliselta radiokanavalta ruokatunnillani huutamaan kurkku suorana jottain naisten aatetta.

Hiki siinä tippui asiaa kuunnellessa. Eikä ainoastaan valkosipulista vaan sanansekaisesta, käsittämättömästä metelistä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle & kiitos kommentista. Ihan mielenkiinnosta, mikähän kanava oli kyseessä? Jos vaikka täällä Huitsinnevadassa sattuis kuulumaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Niin, ja tulitko itsekään tajunneeksi että sekä Mariskan että sinun versiossasi se etelän kikolon matkaan lähtenyt on nainen?

Sivumennen sanoen eräs vankilanjohtaja on kertonut, että henkilökunnan kannalta ihanteellisin vankiryhmä ovat vaimonsa tappaneet. Eivät aiheuta järjestyshäiriöitä, työskentelevät ahkerasti ja rikoksenuusiminen on epätodennäköistä. Paitsi ehkä muslimeilla.

Lakeudenmies kirjoitti...

Mutta Yrjö, menikö sulta nyt noin pahoin ohi koko kipaleen idea?

Myrkynkeittäjähän on tietenkin sallittu ajatuksena siksi että hän lähtee pois Suomesta ihan omaehtoisesti kuten kaikki muutkin tapaa ja lakia vastaan rikkoneet.
Sinähän maalaat sanoituksessasi kuvan väkivaltamurhaajasta joka jää vielä Suomeen kyttäämään seuraavaa uhriaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jaskalle ja Lakeudemiehelle & kiitos kommenteista. Kommentit sattuivat toisistaan tietämättä sen verran hyvin kohdalleen, että Jaska jo oikeastaan vastasi Lakeudenmiehelle. Voimia eloon meille kaikille.

Anonyymi kirjoitti...

Ensiksi kiitos Yrjöperskeles sinulle vallan mainiosta käänteislyriikasta. Voi olla, että tuota vielä hoilataan siellä sun täällä ja ainakin täällä :-)

Pointtisi ymmärrän. Mariskan rallin tekstittäjällä taisi olla kuiteskin yhtä lailla kieli poskella kuin sinullakin.

Fanitan blogiasi! Käyn aina kerran kuussa katsomassa, mitä perskelettä ja erinomaasta taas on framilla :-)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentista.

Anonyymi kirjoitti...

Saako noilla sanoilla muuten tuon biisin vetää julkisella keikalla? Nuo on aivan järkyttävän hyvät sanat :)
EI tuon parempia SUomi-humpan sanoja ole nähty sitten Pekka Hartosen parhaiden humppavuosien jälkeen.

Hienoa! :)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Joo, anna mennä vaan. Pistä kommenttia, mitä yleisö tykkäsi.