perjantai 25. maaliskuuta 2011

ONNEN JA RIEMUN KAUPUNKI

Omaan kaivoon kusemista on aina pidetty kokolailla hölmöläisten touhuna. Sitä on aikojen saatossa pyritty kovasti välttämään, mutta kai se on niin, että aikojen muuttuessa myös tavatkin muuttuvat. Tämä tulee mieleen, kun seuraa Helsingin kaupungin puuhailua (kiitokset taas Roopelle valppaasta mediaseurannasta). Omaan kaivoon kuseminen on Helsingissä muuttunut arvostetuksi ja jopa välttämättömäksi toiminnaksi, ja sen arvostelu rangaistavaksi.

Yksi omaan kaivoon kusemisen muodoista on Helsingin jo hyvän aikaa harrastama positiivinen erityiskohtelu, jonka myötä on tietysti unohdettu se, että julkishallinto on olemassa siksi, että se tarjoaa kansalaisille tiettyjä palveluja. Ei siksi, että sen tulee palkata oikeannäköisiä ihmisiä.

Vaan nykyinen käytäntö, joka tietysti itsessään jo syrjii han-suomalaisia ei Helsingille riitä. Joku humoristi hoksasi, että Helsingissä on näitä ns. muunkielisiä kymmenen prosenttia, mutta kaupungilla niitä ei ole työssä kuin viisi prosenttia, ja tämmönenhän ei käy laatuun. Joten Helsingissä maahanmuuttajien rekrytoinnin helpottamista pohtii nyt vastaperustettu työryhmä.

Lisäksi on aloitettu muun muassa sellainen arviointi, että millaista kielitaitoa tarvitaan tietyissä työtehtävissä, että siinä selviytyy.

Eli maahanmuuttajia halutaan palkattavaksi entistä enemmän. Kysehän on nimenomaan oikeista ilmansuunnista tulevista maahanmuuttajista, sillä esim. insinööri Johnson Teksasista, fyysikko Colbért Ranskasta tai ohjelmoija Singh Intiasta eivät tarvitse Helsingin kaupungin apua työllistymiseen, sillä heidän mahdollinen palkkauksensa tapahtuu yksityisen sektorin taholta, joka on sitä tyytyväisempi mitä vähemmän Helsingin kaupunki tunkee kärsäänsä asiaan.

Lisäksi Helsingin kaupungilla on tuskin tarvetta heidän osaamiselleen, sillä ei ole olemassa projektityöntekijän / sovittelijan / kuraattorin tehtäviä, joilla korjataan niitä ongelmia, joita teksasilaiset / ranskalaiset / intialaiset ovat Suomessa aiheuttaneet. Yleensäkään Johnsonilla, Colbértilla ja Singhillä ei ole tässä tapauksessa tarvittavaa potentiaalia, sillä heidän kykynsä ovat selkeästi nähtävissä ja mitattavissa, eikä niissä ole minkäänlaista mystistä salaperäisyyttä, jota voisi käyttää moraalisäteilyn lisäämiseen. Tästähän puhuu apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen:

Minusta se on hyvin tärkeätä, että kiinnitetään huomiota siihen, että Helsinki julkisena työnantajana, Suomen suurimpana työnantajana, myös kantaa tämän yhteiskuntavastuunsa ja näkee myös sen potentiaalin, joka meillä maahanmuuttajissa on.

Viisauden sanojahan nämä, sillä tavallinen taavitsainen ei välttämättä hahmota, mikä potentiaali on kieli- ja ammattitaidottomassa ihmisessä. Lisäksi hän saattaa tuumia, että kuinka laajalle tämä yhteiskuntavastuu tulee ulottaa. Helsingin rajalle? Hankoon? Varsovaan? Mogadishuun? Ilman muuta tarvitaan suuri julkisrahoitteinen organisaatio näkemään tätä piilossa olevaa ja tähän asti selvittämätöntä, mutta kiistatta välttämätöntä potentiaalia.

Uskon vahvasti, että asian tiimoilta tullaan Helsingin kaupungille perustamaan projekti, nimeltään vaikkapa maahanmuuttopotentiaalin etsimis-, analysointi- ja hyödyntämisprojekti, johon voidaan palkata mukavan kokoinen leegio akateemisia suojatyöläisiä & edustajia oikeista etnisistä ryhmistä. Projektin toiminta-aika tulee olemaan kaksi vuotta ja se toimii yhdessä jo olemassaolevan maahanmuuttajien rekrytoinnin helpottamista pohtivan työryhmän sekä millaista kielitaitoa tarvitaan tietyissä työtehtävissä-työryhmän kanssa. Koska tässä on olemassa kolme erillistä työryhmää, siihen tulee luonnollisesti kehittää katto-organisaatio, joka hallinnoi, kontrolloi, tiedottaa ja muutenkin tekee itsensä perin tarpeelliseksi.

Toiminta-aikansa loppupuolella tämä potpurri sitten ilmoittaa tehtävänsä olevan vielä kesken, johtuen kantaväestön asenteellisuudesta, jolloin toiminta-aikaa luonnollisesti jatketaan, tarpeellisin lisäresurssein ja näin ollen kehitetään taas yksi julkishallinnollinen ikiliikkuja.

Sehän on tietysti selvää, että näitten ns. muunkielisten määrä Helsingin kaupungin työntekijöissä tulee ilman muuta nostaa sinne kymmeneen prosenttiin, sillä jos sitä ei tehtäisi, niin sehän jäisi tekemättä, ja eihän se semmonen peli vetele. Eli uskonnollinen pohja asialle on selvä, ja turhaanpa tässä ihminen potkii tutkainta vastaan.

Mutta käytäntöön keskittyvänä ihmisenä tuumin taas, että kun on sanottu mitä, herää kysymykseksi miten? Kaupungillahan on tommonen 39.000 työntekijää, josta se 5 % on pikkusta vajaa kaksi tuhatta. Eli tommoset kaksi tuhatta pitäis palkata lisää. Niitä positiivisesti erityiskohdeltuja. Toimitaanko pitkän kaavan mukaan, eli kun han-suomalaisia siirtyy eläkkeelle, niin siihen palkataan automaattisesti näitä potentiaalia omaavia ihmisiä?

Vai käytetäänkö ns. raaka peli Ranualla-metodia, eli annetaan tennaria määräaikaisissa tehtävissä oleville han-suomalaisille ja täytetään paikat sitten sitä kautta? Vai perustetaanko pari tuhatta uutta työpaikkaa ihan tosta vaan?

Sitten tietysti voisi miettiä vielä sitä, että mitenkä tämän erinomaisuuden saa myytyä tavallisille suomalaisille, mutta se tuskin kiinnostaa. Ainakaan kaupungin työntekijöistä ei tartte olla huolissaan, sillä heihin on alettu soveltaa turpa kiinni tai saat kenkää-metodia. Tuoreeltaan erotettiin helsinkiläinen lastentarhanopettaja, koska hänen esittämät mielipiteensä olivatkin toista, mitä kaupunki haluaa. Nähtävästi kaverille on annettu suoraan kenkää, ilman tavanomaista suullinen huomautus – kirjallinen varoitus-menettelyä, eli kaupunki haluaa näyttää, mistä kana pissii.

Höblän uutisen mukaan irtisanominen on ennakkotapaus. Kaupungin työntekijät sitoutuvat noudattamaan tiettyjä arvoja ja rasismi on niiden kanssa ristiriidassa. Tää on kyllä varsin pelottavaa, sillä ensinnäkin kuvittelis, että työnantajalle riittää se, että työntekijä keskittyy työaikana työhönsä ja on virka-aikanaan niin poliittisesti kuin uskonnollisesti sitoutumaton. Se, kuinka työntekijä harrastaa poliittista toimintaa vapaa-ajallaan, luulis sitten olevan hänen oma asiansa. Lisäksi termiä rasismi ei ole mitenkään laillisesti määritelty, eli työnantaja määrittelee itse, mikä on rasistista puhetta ja irtisanoo oman määrittelynsä mukaan. Mielivaltaako, eh?

Helsingin kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Hannele Lakkavaara toteaa tapauksesta että yleisellä tasolla kaupungilla vaaditaan yhdenvertaista kohtelua ja tasa-arvoa alkuperästä riippumatta. Kun ottaa huomioon tämän etnisiin erikoisryhmiin kohdistuvan positiivisen erityiskohtelun, jonka määrää täytyy vaan vieläkin lisätä, voi todeta, että kaikki ovat todellakin tasa-arvoisia. Jotkut ovat vain tasa-arvoisempia kuin toiset. Hotelli Yrjöperskeleen respan henkilökunta toivottaa irtisanotulle työntekijälle jaksamista ja voimia eloon.

Ei tarvitse olla varsinainen ruudinkeksijä hoksatakseen, että jatkossa yhä useampi helsinkiläinen äänestää vaalien lisäksi myös jaloillaan. Ja jaloillaan äänestäjät ovat niitä nettoveronmaksajia. Sitä rataa Helsinki päätyy pikkuhiljaa niin persaukiseksi paikaksi, että sen nimen voi vaihtaa Helsingistä Syytingiksi. Ja siinä ei auta se, jos suvaitsevainen helsinkiläispäättäjä toteaa, että mutkun minusta tää tuntuu niin hyvältä. Han-suomalainen kun toteaa, että minusta vaan ei tunnu.

Joka tapauksessa Helsingin tie lienee se oikea, ainakin jos pääministeriimme on uskominen. Mari Kiviniemi näkee sen vahvan potentiaalin, jota positiivisesti erityiskohdellut väestöryhmät edustavat. Hän näkee potentiaalia jopa niin paljon, että haluaa sitä sijoitettavan tasaisemmin eri puolille Helsinkiä, ettei potentiaalia olisi tietyissä kaupunginosissa vallan liikaa.

Kiviniemi sanoi oman eduskuntavaalikampanjansa avajaisissa Helsingissä, että olisi peruuttamaton virhe sulkea silmät ihmisten erilaisilta lähtökohdilta ja taustoilta. Ulkosuomalaistaustaisten ihmisten tasaisempi jakautuminen eri puolille pääkaupunkiseutua on hänen mielestään kaikkien etu.
Se, millä tavalla tämä olisi kaikkien etu jäi Kiviniemeltä tietysti selvittämättä. Samoin häneltä saattoi unohtua se, että asumisviihtyisyyden määrittelee ihminen itse. Ei pääministeri, eikä Helsingin kaupungin korkea virkamies. Nähtävästi tää on vain Kiviniemen mielestä vaan kertakaikkiaan sillai ihquu, ja tätä pitää saada lisää. Kun kysymystä miksi ei tartte miettiä, niin joku vois tietysti selvittää, että miten tää tehdään alueella, jossa on Suomen kalleimmat asumisneliöt. Kysymys on esitetty sieltä sun täältä kerta toisensa jälkeen, mutta ehkä sitä ei vaan haluta yläkerroksissa ajatella. Kai se sitten tehdään pakkolunastuksilla.

Tosta silmien sulkemisesta saattais joku koiranleuka todeta, että eikös meille ole sen viimeiset kakskymmentä vuotta jauhettu, että sulkekaa nyt hyvät ihmiset silmänne toisten erilaisista lähtökohdista ja taustoista ja ottakaa ne ihmisinä vaan. Niin että saiskos sitä vähän täsmennystä, että minkäslaista kylttiä sitä tulee kantaa ja mitä iskulausetta huutaa. Vaan onneksi minä en ole koiranleuka, vaan tämmönen tavallinen mielikuvitukseton impivaaralainen.

Kiviniemeä koskeva uutinen päivitettiin varsin nopeasti ja hänen käyttämä termi ulkosuomalaistaustainen oli korvattu muotoon uussuomalainen. Vaan nettihän ei unohda mitään, ja vahinko oli tapahtunut.

Eikös ulkosuomalaistaustainen tarkoita vaikkapa kolmannen polven amerikansuomalaista, joka saapuu esi-isiensä maille? Mutta kun en ole kuullut siitä, että amerikansuomalaiset hankkiutuisivat tänne joukolla turvapaikanhakijaksi, niin sen täytyy tarkoittaa jotain muuta. Meinaan, pääministerihän ei tee virheitä eikä lipsauttele. Ei kai tilanne ole se, että jossain huuthemmetissä asuva Abdelkader tulkitaan ulkosuomalaiseksi, ja hänen peruuttamaton suomalaisuutensa astuu voimaan välittömästi sillä hetkellä kun hän astuu Suomen kamaralle.

Yleensäkin, eikö noitten uustermien keksimistä voisi jo vähän vähentää? Minäkin olen vain Ykä Suomesta ja sellaisena pysyn, vaikka joku humanismin höpelöittämä hörhö Jakartassa sanoisikin minun olevan potentiaali-indonesialainen.

17 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Ykältä on nyt jäänyt tajuamatta, että jokainen lapsi syntyy suomalaisena. Ne on ne vanhemmat jotka hänet kasvattaa somaliksi taikka bangladesilaiseksi.

Onneksi ihminen voi sitten jälkeenpäin palata suomalaiseksi helposti vain ilmoittautumalla rajalla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentistasi. Taidat olla oikeassa. Ehkä kyseessä on vähän samanlainen ilmiö kuin tämä "palaaminen islamiin".

Nimetön kirjoitti...

Tämä politiikkahan rajoittaa halua opetella suomen kieli.
Siinä voi ohituskaista sulkeutua nenän edestä samalla kun aapisen salat avautuvat,,,T niinku työtön?

Nimetön kirjoitti...

Mejän kissi asuu tallissa, niin kaipa sekin on sitten hevoinen..?

Nimetön kirjoitti...

Ronald Reagan jo tokaisi aikoinaan:
"No government ever voluntarily reduces itself in size. Government programs, once launched, never disappear. Actually, a government bureau is the nearest thing to eternal life we'll ever see on this earth!"
Ja pieni esimerkki Suomesta on entinen Valtion elokuvatarkastamo. Eihän sekään siihen loppunut kun lopulta koko byroo todettiin tarpeettomaksi. Nimi vaan vaihdettiin Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukseksi ja sama sirkus jatkuu. Näin tulee epäilemättä käymään myös tuollaisille turhille maahanmuuttoprojekteille.
Mika

kuhlmey kirjoitti...

Kiviniemi: " Ulkosuomalaistaustaisten ihmisten tasaisempi jakautuminen eri puolille pääkaupunkiseutua on hänen mielestään kaikkien etu."

Jos tavoitteena on muidenkin helsinkiläisten kuin mamuvaltaisen lähiöiden kantasuomalaisten nuivistaminen, on mamujen (juuri niiden varsinaisten) hajasijoittelu mitä parhain keino. Alkaa siinä reikäpäisinkin cityvihreä pohdiskelemaan suvaitsevaisuuden olemusta tarkemmin, kun naapurissa on 15 kpl..krhm..vuorotyöläisiä.

Nimetön kirjoitti...

Ykältä taas kerran naulan kantaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Koska tässä on olemassa kolme erillistä työryhmää, siihen tulee luonnollisesti kehittää katto-organisaatio, joka hallinnoi, kontrolloi, tiedottaa ja muutenkin tekee itsensä perin tarpeelliseksi.

Tuohon asti pääsin ja sitten piti avata perjantaipullo, joten kiitos vaan Ykälle tästäkin. Vielä kun teidän hotelli laskee minibarin hintoja, niin avaan toisenkin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Mikalle, Kuhlmeylle, Ano3:lle ja Kumitontulle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Hyvin selkeästihän se on noin. Joittenkin sitä on vaan vaikeaa tajuta.

Ano2: Kissojen mahti on sitä luokkaa, ettei siihen hotellin henkilökuntakaan puutu.

Mika: Yep. Väittävät, ettei ikiliikkujaa pystytä keksimään, mutta julkishallinnossa se on kyllä keksitty jo aikaa sitten.

Kuhlmey: Näin uskon minäkin. Tosin luulen, että osa niistä pystyy vielä valehtelemaan ittelleen siinäkin vaiheessa, jos vuorotyöläinen pujottelis köyttä kaulaan.

Ano3: Kiitti muuten vaan.

Kumitonttu:

Mä miksi näitä itsekseni mietin?

Se merkki varhaisen on vanhuuden.

Siis seuraan käskyä mä veren vietin.

Avaan kaapin, korkkaan huurteisen.

Nimetön kirjoitti...

Terve!

Lähetin muuten sähköpostia kun sen aihe ei taida tähän ketjuun käydä.

Ei ehkä ihan liity tämäkään mutta...Helsinki on pääkaupungiksi tulostaan alkaen kasvanut liikaa ja liian nopeasti, ja se on varastanut muualta Suomesta sellaisia aikaansaavia ihmisiä joilla tulisi olla mahdollisuus kehittää omaa kotiseutuaan ainakin jossain vaiheessa työuraa.

Mitä Ykä arvelee minkälainen Helsinki olisi jos sitä ei olisi laitettu pääkaupungiksi? Veikkaan että se olisi jokin Loviisan tapainen.

Mutta en kuitenkaan toivo löperöä sosiaalitukipolitiikkaa enkä ääliömäistä maailman sosiaalitoimistona leikkimistä, jotta ihmisiä muuttaisi Helsingistä pois. Jos muuton jälkeen duuni on yhä Helsingin puolella, niin ei ne kuitenkaan kotiseudulleen tai johonkin maakuntaan muuta vaan lähistön kuntiin ja muualle päin Uudellemaalle.

Sinulla Ykä taisi olla hyvä tuuri jos pystyit saamaan nykyisen duunisi jostain maakunnasta?

Kyllästynyt Ruotsissa kirjoitti...

Minusta on hirveän rasittavaa, kun huomaa jatkuvasti miten tismalleen se joku muinoin väänsi aforisminsa: "Tyhmyyttä vastaan itse jumalatkin taistelevat turhaan." Se on lakoninen toteamus, mutta kyllä ottaa henkeen. Ilmeisesti olen masokisti, kun yhä vielä luen esim. sivuston Politiskt inkorrekt artikkeleita. Tänäänkin eräs sijaisopettaja selitti, miksei hän enää koskaan suostu menemään erääseen Tukholman asumalähiön kouluun. Rehtori vain pläjäytti päin naamaa, että oma vikasi, sinä et osaa pitää kuria. Joopa joo. Pistää todella vihaksi. Ja Malmön etninen taistelutanner (ent. Rosengård-niminen lähiö) saadaan työryhmän pitkällisten pohdintojen tuloksen mukaan kuntoon, kunhan järjestetään keskusteluja pahimpien ligistien kanssa. Kas kun muija ei sentään ehdottanut, että mennään laulamaan yhdessä "We shall overcome" kuten eräs taannoinen poliitikko.

Nimetön kirjoitti...

Täällä ei ole vielä sensuroitu: http://www.mtv3.fi/uutiset/vaalit/index.shtml/arkistot/kotimaa/2011/03/1299874/kiviniemi-maahanmuuttajia-tasaisemmin-paakaupunkiseudulle

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

"Kaupungin työntekijät sitoutuvat noudattamaan tiettyjä arvoja ja rasismi on niiden kanssa ristiriidassa"

Muistuupa mieleen eräs Vantaalainen lastentarhatyöläinen, eli Abdillahi Farah Muhamed. Hänhän aikoinaan avautui
Hyysärin
toimittajalle arvomaailmastaan mm seuravin sanoin:

Suurin ongelma Suomessa on, että somalialaiset naiset ajattelevat olevansa vapaita ja voivansa tehdä mitä haluavat. He ovat vieneet mieheltä kunnian olla vastuussa kaikesta siitä, mitä nainen syö, mihin hän pukeutuu tai mitä lapsille opetetaan."

"profeetta Muhammedista pilapiirroksia tehneiden kuuluu kuolla.Se on meidän pyhässä kirjassa. En voi tulla siinä vastaan. Jokainen meistä on teoistaan vastuussa."

Nämä mielipiteet eivät lie olleet Vantaan kaupungin arvojen vastaisia, vaan Abdillahi voi rauhassa jatkaa arvokasta työtään varhaiskasvatuksen parissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle, Kyllästyneelle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Vieras:

Joo, Helsinkihän olis varmasti joku pikkuinen rantapitäjä ja Helsingin ongelmat olisivat nyt Turussa (jossa kyllä osataan samaa leikkiä ilman pääkaupungin asemaakin).

Ikävää sinänsä, että Helsinki on päätynyt tuohon tilaan. Ihan tavalliset helsinkiläiset kun ovat aivan järkevää ja asiallista porukkaa, eikä heille halua mitään pahaa. Ja joo, mulla kävi tuuri, tai asiassa oli myös sitkeyttä mukana, joten Hotelli Yrjöperskeles sijaitsee nykyisin ihan muissa maakunnissa.

Kiitän sähköpostistasi, mutta en oikeastaan pysty paljoa vastaamaan, koska minulla ei ole kirjoittamastasi asiasta sen enempää tietoa kuin sinullakaan. Pitäis tönkiä joskus.

Kyllästynyt:

Siellä lahden takana näyttää olevan sama ratkaisumalli kuin täälläkin, eli kun kikkare osuu tuulettimeen, niin ei hätiä mitiä: perustetaan työryhmä ja sitten rupatellaan.

Kommenttisi sieltä Ruotsin puolelta ovat kyllä välillä suorastaan painajaismaisia, mutta toivon, että jatkat. Onpahan hyvä muistutus tänne Härmään, että huonomminkin voi mennä, mutta ehkä se pystytään estämään. Voimia eloon sinne Svean maille.

Ano: Kiitos linkistä. Napsasin kuvan talteen.

Nimetön kirjoitti...

Ykä, Matruunan uusimpia juttuja kantsii lukea, kun niissä voi selvitä jotain selitystekijöitä tälle ääliömäisyydelle.

Jossittelu ei tuo tulosta, mutta jotenkin mutu-tuntumalla luulen että koko tämä mielipuolinen härdelli olisi voitu välttää aika helpolla, jos oltaisiin toimittu niin kuin aikana ennen härdelliä. Kekkosen aikana eläneenä muistat kai Eila Kännön? Semmoinen Eila Kännön asennemaailman ja toimintatavan soveltaminen ja jatkaminen olisi tähänkin hetkeen asti tuonut riittävän hyviä tuloksia.

Ykä, kun sait duunin maakunnasta, niin ilmeisesti myös muijasi löysi duunia. Jos haluaa onnistuneesti muuttaa Helsingistä johonkin maakuntaan, niin onnistuneen muuton edellytyksenä on se että sekä ukko että eukko löytävät duunin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Keskiäkäiselle ja kiitos kommentistasi. Toi oli hyvä heitto. Vaan kai sen voi selittää siten, että kun kyseessä on edistyksellistä etnisyyttä edustava kaveri, niin kyseessä on vain hänen edustamansa kulttuuri. Suomalaisen suusta tommonen olis tietty sovinismia, laitonta uhkausta ja kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Terveiset Vieraalle ja kiitos kommentista. Joo, tokihan minä Eila Kännön muistan. Mammalla oli työssään isommat pallit kuin mitä löytyy nykyisen hallituksen miehiltä yhteensä.

Joo, molemmilla on kyllä hommia, ollut pitemmän aikaa. Muuttohärdellissä tietysti joutui ottamaan riskejä, mutta näin jälkeenpäin se oli kyllä sen arvoista.