keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

YHDESSÄ ITKIEN

Kevät keikkuen tulevi. Sen saattaa huomata vaikkapa siitä, että päivät pitenevät, ja yöaikaan taas alkaa pöllöillä lempi leiskua ja metsästä kuuluu paljon lupaava huhuilu. Kevään etenemisen huomatakseen ei tarvitse välttämättä osata lukea luonnon suurta kirjaa, vaan urbaaneja erätaitoja hallitseva henkilö voi huomata ajan kulun mm. Helsingin Sanomista, joka alkaa kansalaisten keväisen asennevalmennuksen liittyen tänne taas pian ilmestyvään Romanian mustalaisinvaasioon.

Tuoreeltaan tällä valistuksen kiistatta jalolla saralla on kunnostautunut toimittaja Kimmo Oksanen, joka avautuu kirjoituksessaan, jossa on komea otsikko ”Romaneilla ei ole varaa elää eikä kuolla”. Genreensä nähden voi todeta, että toimittaja on komeassa vireessä jo otsikosta lähtien ja onnistuuhan hän ymppäämään juttuunsa sydäntäraastavan tarinan miehestä, joka tulee Suomeen etsimään onnea, mutta Suomeen tultua sitten fyrkat loppuvatkin.

Tarinassa käy ilmi, että mies onkin myös isä, ja miehen pikkuinen poika onkin yllättäen kuollut Romaniassa. Mutta kun lompsassa ei ole massia, niin mies ei pääse takaisin Romaniaan. No, tsuhnat sentään keräsivät rahaa, että mies pääsee takaisin, mutta eivät juuttaat keränneet tarpeeksi, joten heppu ei saa poikansa ruumista sairaalasta.

Lisäksi tarinaan upotetaan mainioita alaleuanväpätystermejä kuten köyhän ryöstävä köyhä, harhaiset tiedot, kadulle ajautuminen, märkivät haavat, pakkanen, tylyt vartijat, kylmät autot, asunnottomuus, tappelu pääsystä yökahvilaan, mielen sairaudet ja halpa romanialainen miehen ja naisen liha. Kirjoituksesta saa hyvän kuvan julmista ja välinpitämättömistä suomalaisista, tosin löytyyhän kirjoituksesta sentään sankarikin, eli Global Clinic, paperittomien lääkäripalvelu, joka ainoana pitää huolen siitä, että ihmisoikeudet toteutuvat Suomessakin. Tämä onkin varsin komea kohta kirjoituksessa, sillä siinähän ei selvitetä sitä, pitääkö klinikka yllä vain Suomessa laittomasti oleskelevien ihmisoikeuksia, vai toimiiko se yleisenä suomalaisten ihmisoikeuksien tukitolppana noin laajemmassakin mitassa.

Kyynisempi lukija saattaisi ehkä tuumia, että ettei toimittajaa ole vaan vähän hassutettu, tai oliskos hän laittanut juttuunsa jopa ns. Lapinlisää, mutta minähän en ole kyyninen ihminen vaan uskon ihan kybällä, että eihän nyt kukaan tommosia juttuja puhu esim. rahaa saadakseen. Yleensäkin annan toimittajalle jutusta arvosanan yhdeksän plus. Pikkusen enemmän olis saanut juttuun tunkea suomalaista henkilökohtaista ja rakenteellista rasismia sekä vihapuhetta, vihakirjoitusta ja vihahiljaisuutta.

Hotellin respassa tuumaillaan vielä sitä, että kenelle tämä kirjoitus oli tarkoitettu. Jos kirjoitus oli tarkoitettu vain toisille toimittajille, niin silloinhan kollegat toteavat vaan että aww, ihanan kauheeta ja se kannustaa heitä pistämään vieläkin paremmaksi. Ja pistäväthän he toki, siitä ei ole epäilystäkään.

Jos kirjoituksella oli taas tarkoitus toteuttaa tätä Saska Saarikoskenkin mainostamaa valistustehtävää, niin silloin oletettavasti jutun pitäisi herättää reaktioita myös tavallisessa lukijassa.

Vaan minkälaisia reaktioita?

No, oletettavasti lukijan pitäisi tuntea suurta häpeää siitä,että ulkomaalaiset ovat kyykyttäneet ulkomaalaisia, panna alaleuka väpättämään, katua, pyytää anteeksi ja luvata, ettei koskaan enää tee sitä, mitä ei alunperinkään ollut tehnyt.

Tämän jälkeen lukijan nähtävästi pitäisi panna pystyyn jonkinlainen kansalaisliike, jonka päävaatimuksena olisi saada Suomeen huomattava määrä Romanian mustalaisia suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon piiriin. Siihen on tietty selvä velvollisuus, sillä eiväthän suomalaiset voi jäädä toimettomaksi, kun maailmassa tapahtuu vääryyksiä. Näin ollen lukijan tulee panna töpinäksi.

Esimerkkiä tähän töpinäksi pistämisestä voisi varmaan hakea esim. ympäristöasioista. Kiinassa tungetaan ilmaan noin N miljoonaa tonnia paskaa vuodessa. Paha juttu, hyvin paha, ja suomalaiset ovatkin reagoineet asiaan kiitettävästi saattaen voimaan Suomessa niin suomalaista teollisuutta kuin tavallistakin ihmistä haittaavat tiukat ympäristösäädökset. No, Kiinassa tietysti siitä huolimatta edelleenkin tungetaan ilmaan noin N miljoonaa tonnia paskaa vuodessa, mutta kun hankitaan yhteistä hyvää pahaa mieltä, ei kannata liikaa takertua yksityiskohtiin.

Yksityiskohtiin, kuten vaikka kysymykseen piikistä ja sen pituudesta. Eli kyyninen ihminen voisi kysyä, että millä määrällä esim. elätettyjä Romanian mustalaisia se häpeä hälvenee? Kysymyshän on rahvaanomainen, eikä sitä tule ääneen esittää. Kysymyshän tuo esiin vaatimuksen jonkunlaisen lukumäärän määrittelystä ja suomessahan ei määritellä kuin käsitteitä. Lisäksi lukumäärän määrittely on epäinhimillistä, koska se käsittelee ihmistä vain tilastolukuna, eikä ota huomioon hänen inhimillistä arvoaan ja sitä kautta kieltämättä myös hänen tuomaa toivottua ja välttämätöntä piristystä nurkkakuntaiseen suomalaiseen mentaliteettiin.

Koska hotellin respassa kuitenkin ollaan hieman rahvaanomaisia, niin täällä uskalletaan hieman määritellä lukuja. Määrittelyn pohjana käytämme vahvaa oletusta siitä, että toimittaja myös valistustehtävässään haluaa lukijan tuntevan itkunsekaista häpeää siitä, että hän elää yhteiskunnassa, joka toimii paremmin kuin monet muut yhteiskunnat, sanotaanko vaikka romanialainen sellainen. Täydellinenhän yhteiskuntamme ei ole, mutta meillä ei kuitenkaan ole nälkä- ja täislummeja, joten joudumme tuottamaan oikeanlaista häpeää tuontitavarana ja sekös se vasta hävettääkin.

Respassa laskeskellaan, että piikin raja olisi tommoset kolme miljoonaa Itä-Euroopan mustalaista. Silloin meidän ei tarvitsisi enää tuntea häpeää siitä, että meillä on turhan hyvin toimiva yhteiskunta. Eikä siitäkään, että meillä ei ole nälkä- ja täislummeja. Positiivisena seikkana mainittakoon vielä, että silloin suomalaiset voisivat melko pian alkaa lällättää naapurimaille, että lällällää, tsuhnalta aukesi perse. Nyt onkin teidän vuoro hyysätä.

Joka tapauksessa täytyy onnitella Helsingin Sanomia siitä, että se jaksaa urhoollisesti toteuttaa valistustehtäväänsä. Senkin uhalla, että lehden levikki laskee ja ilmoitustulot sitä myötä. Mutta koska elämme maassa, jossa luovan ajattelun rajana on taivas, niin luulen niin Helsingin Sanomien kuin muittenkin tiedostavien lehtien selviävän. Uutta Yle-veron tyyppistä tukiratkaisua tuskin ihan heti kehdataan tehdä, mutta luulen, että piakkoin perustetaan verorahoitteinen Lehdistön Ilmoitusvirasto, joka ostaa ilmoitustilaa niin Hesarista kuin muistakin tiedostavista lehdistä. Maksetuissa ilmoituksissa voitaisiin mm. vastustaa vihakirjoituksia. Eräs vanhassa kirjoituksessani ollut kuva voisi sopia hyvin tällaiseksi ilmoitukseksi:
Hotellin respasta toivotetaan hyvää etenevää, tosin tässä vaiheessa vielä varsin kylmää kevättä. Yhdessä itkien. Yhdessä häveten. Yhdessä katuen. Vastuuta kantaen. Siis vastuuta muista. Omista ole niin väliä juu.Revitty ihokas: Sacrum Oy
Säkki: Agrimarket
Tuhka: ForestVital Oy
Raipat: Punanaamio
Haavat: Mora
Suola: Karkea merisuola, Meira Oy
Katumusmusiikki (Maksamme Velkaa): Poko Rekords

41 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eniten minua ihmetyttää/surettaa se, että miksi ne tyypit vain istuskelevat kadunkulmassa päivä- ja viikkokausia sen sijaan että edes yrittäisivät tehdä jotain.

Opetella soittamaan, käsi/remonttityötaitoja, lukemista, vaikka sitten näppäräsormisia taskuvarkauksia :) . Ihan mitä tahansa muuta kuin tuhlata elämäänsä vain paikallaan nököttämällä, jos ei kerran muuta aikaa vievää elämää ole.

Itse luulisin tulevani hulluksi jos en saisi tehdä edes jotain tavalla kehittävää, oli se sitten vaikka sukan kutominen.

No oppiihan siinä varmaan tarkkailemaan ihmisiä ja ehkä tunnistamaankin erilaisia tyyppejä ja tunnistamaan ne joihin kannattaa pyrkiä vetoamaan.

- lihapuhe

Castor kirjoitti...

Ykä, hieno kirjoitus! Sinulla on aivan uskomattomat kirjoituslahjat. Sanoin jo aikaisemmin niistä little-jutuista...
Luin läpi noita ihmisoikeussopimuksia, jota en ollut koskaan aikaisemmin tehnyt. TSS-sopimuksen (Taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva sopimus) johdannossa sanotaan kauniisti näin, VALTIOIDEN ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUTTA KOROSTAEN:
”…ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaisesti vapaiden, pelosta ja puutteesta vapautta nauttivien ihmisten ihanne voidaan saavuttaa vain, jos luodaan olosuhteet, joissa jokainen saattaa nauttia taloudellisista, sosiaalisista ja sivistyksellisistä oikeuksistaan sekä kansalaisoikeuksistaan ja poliittisista oikeuksistaan…”
Myöhemminkin tekstissä käytetään sanaa ”jokainen”. Pitäisikö tämä tulkita niin kuin toimittajat ja butlerit sen tekevät, että jokaisen valtion tulisi taata minkä tahansa muun valtion kansalaiselle, siis muukalaiselle tuon valtion näkökulmasta katsoen, esimerkiksi oikeus työhön, koulutukseen ja terveydenhuoltoon, kuten sopimuksessa oikeuksia luetellaan?
Minä en sitä näe noin, vaan kysymys on, kuten niin usein YK:n julistuksissa ja sopimuksissa, koko maailmaa koskevista ihanteista, joiden toteuttaminen kansalaisten osalta jätetään kansallisvaltioiden huoleksi. Sitten on kvalifioivia sopimuksia, joissa määrätään erikseen vähemmistöistä, pakolaisista, muukalaisista, jne.ja näiden kohtelusta.
Toisin sanoen: Suomi ei ole mikään ”yleisfatta”, josta rahaa voi käydä tankkaamassa milloin mistäkin, Romaniasta, Bulgariasta, Albaniasta tai vaikkapa Tšetšeniasta (joka ei ihan vielä ole EU:n jäsen).
Irtolaislaki kumottiin muistaakseni 1986. Se pitäisi säätää voimaan uudestaan. Siihen pitäisi liittää maasta karkottamista koskeva pykälä joka koskisi myös EU-kansalaisia, joiden tulisi kyetä kysyttäessä näyttämään maassa oleskeluun tarvittavat varat siksi ajaksi kuin ovat maassa aikoneet olla. Poliisien ja rajavartijoiden tulisi suorittaa voimakasta profilointia, jotta irtolaislain tarkoitus toteutuisi. EU-maiden välisestä vapaasta liikkumisesta on tullut samanlainen taakka kuin itse EU:sta.

Castor kirjoitti...

Bulgarialaisia YK-rauhanturvaajia oli Pol Potin kukistumisen jälkeen Kambodzhassa melkoinen määrä ”turvaamassa” oloja. He saivat lempinimekseen vulgaarit (Vulgars, Vulgarians). Se on kunnia, jota ei ole millekään muulle eurooppalaiselle rauhanturvajoukolle suotu. Ansioina raiskaukset ja ryöstely maassa, joka oli loppuun asti raiskattu, ryöstetty ja tapettu.
Artikkelissa mainittu klinikka lähettää laskunsa HUS:lle, joka maksaa ne kyselemättä. Eli veronmaksajat maksavat ne kyselemättä. Laittomasti Suomessa olevien sairas- ja synnytyskulut maksatetaan suomalaisilla, mutta karkottaa näitä loisia ei voida.
Kiinasta: ihmisillä on aito huoli siitä, mitä luonnon tietoisen pilaamisen takia uskaltaa suuhunsa laittaa, kun ruokaskandaali toisensa jälkeen pulpahtaa pintaan. Ruuan tuottajat kasvattavat oman ruokansa erillään siitä, mikä menee myyntiin. Kemikaalien käyttö niin alkutuotannossa kuin jalostuksessa on älyttömissä mittasuhteissa. Missään suuressa kaupungissa vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Useimmissa suurkaupungeissa näkee mitä hengittää. Kommunistipuolue uudisti johtonsa ja Pysyvän komitean puheenjohtaja hoki puheessaan, noin joka toisessa lauseessa, kuinka kansalaiset ovat ”masters of their own country” (puheesta oli täysi englanninkielinen käännös saatavilla ja totta kai downloadasin sen). Kansalaiset eivät oikein naurultaan/itkultaan saaneet juotua teetään.

Anonyymi kirjoitti...

http://cheatingu.com/uutissirkus/?p=1393

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lihapuheelle, Castorille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Lihapuhe: Niin, taitolajihan se on se pummaaminenkin. Ja onhan niillä ollut huomattavasti aggressiivisempaakin pummiosastoa. Vaan samalla Suomessa asuvalla väestönosallakin olisi kyllä mahdollisuus kouluttautua ihan minne hyvänsä, mutta eihän tuo vaihtoehto oikein kelpaa.

Castor:

Viesti 1:

Kiitos kannustuksesta. Täytyy vaan muistuttaa, että vaikeakos näitä on väsätä, kun toimittajakunta antaa valmiit palikat.

Luulen, että niin toimittajat kuin butlerit todellakin määrittelevät sanan ”jokainen” hieman laajemmin kuin sinä ja minä. Ja samalla tietysti tavallaan vastaavat kysymykseeni, että mitenkäs pitkä se piikki oikein onkaan. Heidän kun ei tartte ajatella, että riittääkö laarissa perunat. Ja näitten kohdalla sitten kyse on tietysti myös inhimillisestä oman oikeamielisyyden korostamisesta ja sitä ruokkiakseen voidaan sitten pokkana vaatia, että Suomi on yleismaailmallinen sosiaalitoimisto.

Irtolaislaista olen aivan samaa mieltä kuin sinäkin.

Viesti 2:

Noista bulgarialaisista olen lukenut, että joskus Balkanin sotien aikaan bulgaarit olivat erinomaisia sotilaita ja heillä oli kovastikin toimiva armeija. Kakkosrähinässä taas ei ollut niin, mutta eihän itä-eurooppalaisia hirveästi välttämättä kiinnostanut sotia saksalaisten sotaa. Tuo brutaalius on kai sinänsä itäeurooppalaisilla hallussa ihan yleensäkin. Venäläisetkään eivät ole varsinaisen tunnettuja pehmeistä otteistaan.

Klinikasta: olis sinänsä mielenkiintoista nähdä se laskutus. Ei sosiaaliturvatunnusta, ei jälkeä muissa kuin klinikan tiedostoissa. Minä ainakin olen sen verran kiero ihminen, että näkisin tuossa mahdollisuuden ns. luovaan laskutukseen. Varsinkin, jos joku epäilee toiminnan rehellisyyttää, voi aina nostaa älämölön rasismista ja ihmisoikeuksista.

Kiinalaisista ympäristö- yms. systeemeistä on tämmösen tavallisen suomalaisen tietysti vaikea todeta suuresti mitään, kun siellä ne volyymit ovat niin valtavia, että ei käsitys riitä. Ympäristönsuojelu ei taatusti ole suomalaisessa mallissa, mutta eihän se siitä mihinkään muutu, vaikka Suomen vyötä kuinka kiristettäisiin.

Tuli vaan mieleen tuosta kiinalaisten reaktiosta: veikkaanko oikein, että Kiinassa tämmönen sarkastinen ”Radio Jerevan”-tyyppinen huumori elää ja voi hyvin?

Ano: Kiitos linkistä. Kieltämättä aika paha…

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Jossain lehdessä (olisko ollu pikku-Pravda), oli juttua klinikasta.

Lääkäri Tuomola sanoi heidän hoitaneen jotain 130-150 henkilöa 2012.
Ja kävijöitä olis ollu 5-15 jokaisena aukiolopäivänä (1 viikossa).

Minkähänlaisen laskun ne on HUS:lle lähettäneet?

Kun noilla luvuilla saa pääteltyä/laskettua vaihtoehdoiksi suunnilleen 130-150/250/500/750.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja kiitos kommentistasi. Uuden Suomen melko tuoreessa jutussa lääkäri toteaa, että ”Kaksi vuotta Helsingissä toiminut Paperittomien klinikka on hoitanut 350 eri potilasta kahden vuoden aikana. Joukossa on kymmeniä synnytyksiä.”

Klinikkaa on mainostettu, että se toimii vapaaehtoisvoimin ja vain perusvarustein, mutta jutussakin mainitaan, että nuo synnytykset tehdään kyllä Naistenklinikalla minimikustannuksenaan 2000 euroa per synnytys. Että se siitä vapaaehtoisuudesta sinänsä. Kaupungin piikkiin menee. Tossa toi juttu:

http://www.uusisuomi.fi/comment/544624

Ja tässäkin jutussa jää vastaamatta kysymykseen, että kuinka suuri se piikki on. Mikä on sen rajana? Onko rajaa ollenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Terveeks Ykä. nyt ihan offtopiccia mutta mihinkähän Octavius on hukkunut? onko mies muilutettu mullan alle kun oli melko kärkevää kommenttia kataisen menosta vai liekö muuttanut kaukomaille? Ihmetellyt vaan kun ei mittään kuulu..
tv vakilukijasi vaan ei kommentoija..

ps keep up good wörk :-)

Kulttuurihistorioitsija matkakuvaaja Seppo Lehto kirjoitti...

Yrjö persekele - Vinkki:

+1-painike
Vierailijat voivat suositella nopeasti brändiäsi ja sisältöäsi.

Jos ja kun laitat tuon asetukset valikosta mistä nuo muutkin sivupalkkihommat on kirjoituksistasi pitävien helpompi jakaa viestejäsi. Liian moni pitää sähköposteja spammina, mutta kun tulee google+ kautta niin saa jykevyyttä blogisi seuranta

Kulttuurihistorioitsija ja islamkriitikko Seppo Lehto

Käsi tervehtien oikeassa kulmassa

Suomi suomalaisille terveisin

Närpes varg (nyyh) kirjoitti...

Kuka vielä muistaa vanhan laulun: "Isä viinaan kuoli, äiti paskalle ammuttiin?"
Siinä oli monta muutakin säkeistöä, mutta vain nuo ensimmäiset rivit jäivät mieleeni.
Kuten tunnettua, laulun sepitti jalaton, sokea, yksikätinen orpo punikki Viljami S:koski, joka kärsi hilsetystaudista, astmasta, pehmeästä sankkerista ja paiserutosta. Hänen siskonsa olivat saksalaiset vieneet, veli hukkui virtsakaivoon yhdessä orporaukan parhaan kaverin, pystykorva Vilin kanssa. Orporaukan mökin olivat polttaneet kirkkoherran pojat voidakseen paistaa sen loimussa orporaukan ainoan lehmän kyljestä leikattua lihaa. Itse orporaukan tökkivät kuoliaaksi valkokaartilaiset käyttäen aseinaan murhaamiltaan venäläisiltä kaapattuja rotanhäntäpistimiä, joissa toinen reuna oli karhennettu eikä veriuraa ollut.
Tämä kaikki nyt vaan ihan muistutuksena Hesarin toimittajille, että on sitä meilläkin kurjuutta ja hätää ollut ja on yhä vieläkin, mutta kuka siitä piittaa? En ole nähnyt kirjoitettavan siitäkään, kuinka Viljami S:kosken runneltu, paiseinen ruumis kipattiin kuin mikäkin haaska jätekuopan pohjalle ja peiteltiin kirppuisilla oljilla sekä vankileirin saastuttamalla maalla.
Kyllä meillä on varaa lähettää isoja asiantuntijaporukoita kaukomaille tonkimaan niiden joukkohautoja. Suomalaisilla ei hautojen kanssa ole mitään tekemistä, mutta rahaa pitää lärvätä miljoonakaupalla tutkimuksiin. Tai sitten pannaan kolme ja puoli miljoonaa jonkun afrikkalaisen kansanmurhaajan oikeudenkäyntiin.
Mutta ei löydy latin latia tutkimukseen, joka selvittäisi suomalaisen punikki-orporaukan kohtaloa hänen jäänteittensä hitaasti kadotessa Hennalan pellon multaan. Voiko tällaista tilannetta yhdenkään silmän kostumatta lainkaan katsoa? Mielestäni ei voi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Seppo Lehdolle ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Tuorein Octaviukseen liittyvä havainto on minulla Hommaforumilta 11.11.2012, jolloin siellä tiedusteltiin, että onko maa nielaissut miehen, ja tähän Vilmariina Mesivirta Lappeenrannasta vastasi että ” Ei ole nielaissut kokonaan. Kyllä Mies tallessa on. Kunhan taas kynälle ehtii...”

Koska arvostan Octaviusta itsekin suuresti, elän toivossa, että mies vielä aktivoituu.

“ps keep up good wörk :-)”

Kiitos. Yritetään.

Seppo: Kiitos vinkistä. Se varmaan pelittäisi, mutta minulla itselläni ei ole niin google+ kuin facebook-tiliä. Jotenkin minä vaan vierastan niitä. Mutta edelleenkin voimia eloon.

Närpes Varg: Valitettavasti näin. Muualta verorahoilla tuotettu jeesustelu ja taivastelu on paljon mediaseksikkäämpää. Siitä tulee sillai niinqu tiedostava olo. Tietysti kapinan aikaa kaivellaan silloin tällöin, kun joku hoksaa, että eihän tässä ole kukaan kuukauteen haukkunut Mannerheimia. Silläkin voi kuitata itselleen intellektuellin aseman. Ennemmin kapinaa saisi tönkiä ajatuksella että kuinka tämä estettäisiin tapahtumasta uudelleen.

Korjattavia epäkohtia löytyy Suomestakin. Aloittaisin vaikkapa vanhustenhuollosta. Jos se ei jollekin riitä, niin Helsinki-Vantaaltahan on kyllä lentoja Bukarestiin. Sinne vaan vapaaehtoisena ja omalla kustannuksellaan auttamaan.

Vaitiolija kirjoitti...

Meinasin itsekkin kirjoitella aiheesta, mutta ykä tyhjensi pöydän aika tehokkaasti. Lainasin muuten kirjoitustyyliä edelliseen raapustukseen kun tuntui tehokkaimmalle keinolle saada pointtia esille, houp juu not maind.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vaitiolija. Minähän en varmaankaan ole mitään tyyliä ensimmäisenä kehittänyt, eikä noita muutenkaan liene patentoitu, joten Frank, anna palaa. Kävinkin tossa tuoreeltaan kommentoimassa blogissasi. En olis sitä uutista muuten hoksannutkaan. Sattuneesta syystä kun Helsingin tapahtumia ei seuraa enää yhtä tarkkaan kuin ennen.

Närpes varg kirjoitti...

Pitäisiköhän yllyttää Valitut Palat tekemään reportaasin Romanian romaneista? Juttu "Ryysyistä rikkauteen" kertoisi Misic-nimisestä pojasta, joka omalla älyllään ja tarmollaan palkkasi viisisataa köyhää naista kerjäämään puolestaan ympäri Eurooppaa.
Nyt Misic ajelee Hummerillaan kaupungista toiseen ja kerää takakonttiinsa apupäälliköiden naisilta kiristämät lantit. Kerran viikossa hän vie säkillisen rahaa Nordea-pankkiin, jossa ne siirtyvät hänen tililleen johonkin veroparatiisiin.
"Kun itse yrittää, niin jumalakin auttaa", toteaa Misic jutun lopulla.
Toimittaja puolestaan voisi kertoa lukijoille, että esim. HS:n antama kuva Romanian romaneista on yksipuolinen ja heitä halventava. Todisteena kuva romaniruhtinaiden asuntoalueesta linnoineen ja suojamuureineen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg. Joo, jos pistää googlen kuvahakuun hakusanaksi "romanian gypsy castles", niin sieltä tulee katsottavaksi melko mielenkiintoista settiä.

Tosin voihan olla, että alkuperäiset 20 netsiä ovat lavastaneet ne kuvat, pirustako niistä tietää. Sen verran kieroja ovat.

Ihan noin arkkitehtuurisesti toteaisin, että itse tykkään kyllä pikkusen yksinkertaisemmasta tyylistä.

vieras kirjoitti...

Olisi kai Bulgaria ja Romania voinut kakkosrähinässä mennä heti Englannin, Ranskan ja Vanjan puolelle mutta ei niitä varmaan sekään huvittanut. Ois sitten pitäny tapella niksmanneja vastaan saman tien.

Ykkösrähinässä Bulgaria oli Saksan, Itävallan ja Turkin puolella. Silloin Romania oli Englannin, Ranskan ja Vanjan puolella.

Mustalaisliigojen pomot elelee melkoisessa yltäkylläisyydessä. Huvilat ja palatsit ovat semmoisia Disneyland-tyylisiä. Pidän koristeellisesta arkkitehtuurista ja erityisesti vanhasta arkkitehtuurista jossa on koristeita. Nuo on tosin aika rehentelevän näköisiä. Ei se ole kritiikin kohde vaan se että ne on aikaansaatu häikäilemättömällä ja keinoja kaihtamattomalla rikollisuudella.

Anonyymi kirjoitti...

Jokos muuten olet ehtinyt lukaista pari Ruukinmatruunan viimeisintä? Oletettavasti aihe kiinnostaa ihan ammatilliseltakin kannalta, sosiaalitapausten parissa kun työskentelet. Aika tylyä noottia (taas kerran), mutta eipä voi tasan sanoa että olisi ihan tuulesta tempaistuakaan...

http://takkirauta.blogspot.fi/2013/03/vankilabandarit-ja-naisten.html

http://takkirauta.blogspot.fi/2013/03/vankilabandarit-ja-naisten_22.html

Castor kirjoitti...

Ykä, katselin tässä sellaisen leffan kuin "The Imposter", en tiedä onko näytetty Suomessa tai edes tulossa sinne. Juttu alkaa siitä, kun Espanjasta löytyy puhelinkopista n. 12-vuotiaalta vaikuttava poika vuonna 1997. Tämä on yksi parhaita huijausfilmejä ja -kertomuksia, jonka olen koskaan nähnyt. Muistelen, ettet taida olla mikään filmihullu, mutta viepä arvo puolisosi tai vaikka koko respan väki katsomaan. Siitä olisi opetusfilmiksi tuolle romani- ja karva-ankkuriporukalle, siis siinä mielessä, että hyväuskoisten huijaus on itse asiassa aika helppoa.

Närpes varg (heh,heh) kirjoitti...

Kaikki alkoi yhdestä puhelinsoitosta.
-Onko Veera Vehkasalo puhelimessa?
-Kyllä, mitä asia koskee.
-Koskee, koskee, nimenomaan koskee, jumalauta!
-Anteeksi, mutta kuka siellä puhuu?
-No Oksasen Kimmo Sanomista. Sinun saatanan piti sitten mennä ja pilata meidän vuosikausien projekti!
-Anteeksi, nyt en oikein ymmärrä...
-No kirjoititko sinä vai etkö kirjoittanut tämän päivän Kuivalehteen niistä pakolaisista?
-Minun juttunihan se oli, juu, mutta mitä....
-Ai että mitä! Sinun pakolaisesiko muka sanoi, että "Kun tulimme tänne, en tiennyt, että täällä on hyvä elää. Että täällä ei ole sodan jälkeen tuhoutuneita taloja. Ja on pakko kiittää luojaa, koska olen täällä, olen elossa, minun ei tarvitse pelätä."
-No noin hän juuri sanoi, kehui kovasti ja sanoi vielä, että täällä saa palkkaa tehdystä työstä ja voi elättää itsensä.
- Nyt sinä kyllä teit elämäsi mokan! Ainakaan Sanomiin ei ole koskaan tulemista. Annoit sen perkeleen mutak... tuota mikä tsetseeniakka se nyt olikaan... niin annoit sen puhua ja laitoit kaiken sellaisenaan lehteen, hä?
-No sellainen tapa meillä tässä talossa on, kun...
-Tapa ja tapa, kyllä tavat täälläkin tunnetaan, mutta missä on ideologia?
-Siis että tuota...?
-No kai sinäkin olet sen verran Sanomia lukenut, että tiedät, kuinka kurjasti täällä pakolaisten asiat ovat. Vanhat mummot työntävät mustia lapsia metrojunan eteen, viranomaiset vittuilevat, haluavat tarkistaa mutiais... sori, afrikkalaistaustaisten paperit ja joka puolella kukkii mitä julmin rasismi. Kuten omassa jutussani kerroin, niillä ei ole varaa elää eikä edes kuolla. Jumalauta, akka, sinä annoit ymmärtää, että Suomessa olisivat asiat hyvin! Tätä et saa koskaan anteeksi, minä....

Puhelu keskeytyi Oksasen itkukohtaukseen. Hän ulvioi, turskui kyyneliä ja räkää, heilui ja vapisi kuin kaatumatautinen.
Kohta itkun hyrinä levisi koko kerrokseen, meni hissillä ylös ja alas ja kohta vapisi koko korskea lasitalo asukkiensa itkusta ja raivokohtauksista.
Illalla talon johto antoi markkinoille tulosvaroituksen. Ilmoittajat eivät kuulemma enää ole kiinnostuneita Helsingin Sanomista ja lukijamäärä putoaa joka päivä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle, Anolle, Castorille ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Kaipa se oli niin, että ei Bulgarian (niin kuin ei monen muunkaan maan) mielipidettä silloin pahemmin kyselty. Matsiin oli mentävä mukaan vaikkei hotsittanutkaan. Ja kaipa se kesän 1941 näkövinkkelistä näytti vielä siltä, että Aatu & co hoitaa homman himaan. Uncle Sam kun tuli kehiin vasta tuonnempana.

Ano: Nyt kun on niin, että minulla on sen blogin seuraaminen ollut jo pitkään hyvin vähäistä. Ei mitään henkilökohtaista bloginpitäjää kohtaan, mutta kun se on jo aikaa sitten turvonnut tekstimäärältään niin tolkuttoman suureksi ”ensyblogediaksi” että mulla ei sen tarkempaan seuraamiseen aika riitä.

Luin nuo laittamasi linkit. Oman ammattini puolesta voin todeta, että asiakaskuntaamme kuuluvat naispuoliset henkilöt ovat kyllä pitkälti semmoisia, että jos jätkällä on öykkärimäinen käytös ja orvaskedessä paljon huonosti hakattuja kuvia, niin flaksi käy, eikä ns. kunnon pojat oikein jaksa kiinnostaa.

Mutta kun työhöni liittyvä otanta on tietysti varsin rajoittunut, niin en minä laajemmassa mittakaavassa lähde mitään yleistämään.

Castor: Varmistuskysymys: Tämäkö leffa:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Imposter_(2012_film)

Närpes Varg (heh, heh): Ikuistit onnistuneesti erään hetken, jota ei ole välttämättä dokumentoitu, mutta joka on hyvinkin voinut tapahtua, ja joka omalta osaltaan selittää erinomaisesti seuraavaa uutista:

http://www.talouselama.fi/uutiset/sanoma+varoittaa+liiketulos+tappiolle+erillisyhtioon+392+miljoonan+euron+alaskirjaus/a2176317

Nykyisen Hesarin kohdalta ei säälitä yhtään. Koko lämiskä joutaa mosseen ja mereen. Säälittää vaan niitten toimittajien puolesta, jotka aikanaan toimittivat ihan oikeaa sanomalehteä nimeltä Helsingin Sanomat. Minäkin muistan sen lehden.

Sandscorpion kirjoitti...

Bulgariasta toisessa maailmansodassa sen verran, että suurella innolla he siihen lähtivät. Tavoitteena heillä oli, kuten kaikissa muissakin 1900-luvun rähinöissä, kasvattaa omaa pinta-alaansa ja vaikutusvaltaansa Balkanilla, ja liittolainen valittiin sen mukaan, kenestä voisi olla eniten apua. Muun Euroopan tapahtumat eivät heitä niin kovasti kiinnostaneet.

Barbarossaan he eivät osallistuneet, koska he pitivät venäläisistä. He myös vaihtoivat puolta välttääkseen taistelut omalla maaperällään, kun alkoi näyttää selvältä, että Saksan puolella tulee väistämättä turpaan - neukuille tämä ei tosin riittänyt, vaan he julistivat sodan ja miehittivät maan siitä huolimatta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Sandscorpion, ja kiitos lisäyksestä. Mitä tossa vähän aihetta pläräsin, niin bulgaarien olisi kannattanut vissiin malttaa mielensä ensimmäisen Balkanin sodan jälkeen, kun ne saivat siinä pääsyn Aigeianmerelle. Sitten iski vissiin ahneus, toisessa Balkanin sodassa tuli kuokkaan ja maita meni. Kai se on sitten sen jälkeen hiertänyt. Kyllähän niitä on muitakin kansoja kuin suomalaiset, joita viedyt tontit hiertävät.

Bulgaarien hyvistä väleistä venäläisiin olen minäkin kuullut, ja olen siinä käsityksessä, että Varsovan Liitossa Bulgariaa pidettiin Neuvostoliiton luotettavimpana liittolaisena. No, sehän ei estänyt maata liittymästä myöhemmin NATOon.

Sandscorpion kirjoitti...

Objektiivisesti tarkasteltuna Bulgarian toimet toisessa Balkanin sodassa saattavat vaikuttaa ahneudelta, mutta syyt juontavat juurensa jo Bulgarian itsenäistymisen aikaan. Heiltä jäi silloin saamatta nykyisen Makedonian valtion alue, jota he pitivät luontaisena osana kansallisvaltiotaan, ja jonka väestö oli heidän mielestään tavallisia bulgarialaisia, eivät lainkaan erillinen kansa. Nykyäänkin he tunnustavat Makedonian ja makedonialaisten olemassaolon vain pitkin hampain, koska eivät oikein muutakaan voi.

1. Balkanin sodassa alue meni Serbialle, ja Aigeianmeren satama oli siihen nähden laiha lohtu. Tätä asiaa he ensisijaisesti lähtivät korjaamaan ensin 2. bs:ssa ja sitten molemmissa maailmansodissa, mutta kuten sanoin, se oli harmittanut heitä jo kauan.

Heidän ystävyytensä venäläisiä kohtaan on lähtöisin Turkin sodasta, jolloin Venäjä - ja suomalainen joukko-osasto siinä mukana - taisteli Bulgarialle itsenäisyyden. En sitten tiedä, liittyykö kommunistiajan ystävyys tähän, vai vain Kremlin taitavasti valitsemiin johtajiin Bulgariassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Sandscorpionille ja kiitos lisätiedosta. Kai se on niin, että siellä päin maailmaa ei rajoja saada koskaan vedettyä niin, että se tyydyttäisi kaikkia. Olis mielenkiintoista tietää, mitä makedonialaiset ajattelivat kansallisesta statuksestaan Balkanin sotien aikaan ja mitä he ajattelevat nyt. Ja käsittääkseni Makedonian valtion olemassaolo jurppii myös kreikkalaisia.

Ja onhan siellä Balkanilla paljon muutakin pähkäiltävää. Äkkiseltään tulee mieleen vaikka se Transsilvania. Kuuluisko se Unkarille? Onko Kosovo valtio, vai keinotekoinen viritelmä? Kuuluisko se Albanialle? Haluaisko se kuulua Albanialle? Ovatko bosniakit kansa, vai uskonnollinen ryhmä? Onko Moldova valtio vai keinotekoinen viritelmä? Balkanilla kaikenlaisille diplomaateille maksetaan varmaankin gettumaisen työn lisää.

vieras kirjoitti...

Jugoslavian perustaminen oli jo sinäsä alusta asti tuhoon tuomittu ratkaisu. Jugoslavia oli esimerkki siitä että monikulttuurinen valtio ei toimi jos siellä olevat kansat ja kulttuurit poikkeavat liikaa toisistaan eivätkä tule toimeen keskenään eikä niillä ole halua olla saman valtion alla. Jugoslavian kohdalla ei ollut edes kyse asetelmasta kanta-asukkaiden ja maahanmuuttajien välillä vaan siellä olevien kanta-asukkaiden välillä. Se nyt vielä puuttuisi jos tuossa olisi ollut mamujakin mukana. Olis noissa Jugoslavian rähinöissä loppunut sosiaalimamuilu jos siellä edes olisi ollut se mahdollista. Olisiko edes Titon Jugoslavia ryhtynyt sosiaalimamuilemaan.

Kroatia ja serbia ovat kielinä käytännössä hyvin lähellä toisiaan. Ero on siinä että toisessa on latinalaiset ja toisessa kyrilliset kirjaimet. Lisäksi kroaatit ovat katolisia ja serbit ortodokseja.

Bosnian muslimit eli bosniakit ovat kaiketi alkujaan olleet serbejä tai kroaatteja jotka kääntyivät tai käännytettiin muhamettilaisuuteen turkkilaisvallan aikana.

Makedonialaiset ovat käytännössä bulgaareja. Vanhoissa kielikartoissa Makedonian alue on merkitty bulgariankieliseksi. Yritin etsiä karttoja kielitilanteista Balkanilla ennen ensimmäistä maailmansotaa.
kartta
kartta
kartta
kartta
kartta

Hähhää, tsuhnat on jossain noista merkitty mongoleiksi. En ota pulttia. Ykä taisi joskus sympata mongoleita.

Kun mokuttajat sanovat että kansallisvaltio on uusi ja ohimenevä vaihe, ja vertaavat joihinkin aiemmin olleisiin valtioihin joissa oli monia kieliä ja kansallisuuksia, he eivät älyä muutamaa seikkaa.

Miksi mokuttajien ihaileman Afrikan mantereen valtiot ovat monikansallisia ja niissä heimot ovat toistensa kurkussa kiinni? Tietysti he syyttävät länsimaita siitä että vetivät rajat. Afrikan kohdalla he pitävät monikansallista valtiota huonona mutta haluavat omat länsimaiset kotimaansa samanlaisiksi. Mutta mikseivät ne Afrikan maat muodosta omin päin valtion rajoja heimorajojen mukaan vaikka ovat olleet itsenäisiä semmoiset 50 vuotta? Ei kukaan estä tekemästä sitä. En ainakaan minä estä. Ihan kuin ne haluaisivat noiden entisaikojen afrikkalaisten puolesta kostaa tekemälllä jokaisesta länsimaasta afrikkalaisen monietnisen konfliktivaltion. Se ei kuitenkaan auta sitä joskus ammoin kärsinyttä afrikkalaista joka kuoli ajat sitten. Ei se myöskään hyödytä ketään nykyään afrikassa elävää afrikkalaista joka yrittää pärjätä parhaansa mukaan. Mokuttajat vaan yrittävät aikaansaada itsellensä jonkin kummallisen olotilan.

Mitä tulee siihen aikaan jolloin kansallisvaltioita ei kummoisemmin tainnut olla niin todetaan erästä seikka. Okei, joskus oli Puola-Liettuan kaksoismonarkia ja joskus oli Itävalta-Unkari tms. mitä kaikkea oli. Nuo aikaisempina vuosisatoina olleet valtiot koostuivat monen eri kansan ja näin ollen kieliryhmän vakiintuneista asuinalueista, joissa ne olivat ehtineet olla satoja tai tuhansiakin vuosia. Hallitsijoita tuli ja meni, rajoja muuttui ajoittain, mutta kansat olivat omilla alueillaan ja elivät iloineen ja suruineen. Siihen aikaan ei harrastettu stalinistisia kansojen pakkosiirtoja. Jos joku muualta kotoisin oleva muuttikin johonkin tuona aikana olleeseen maahan, niin häntä alettu sosiaalimamuilemaan. Keskiajalla Transilvaniaan muutti saksankielisiä. Ei kai niitä alettu sosiaalimamuilemaan? Itse ne hankkivat elantonsa.

Sveitsissä toimii yhteiselo saksankielisten, ranskankielisten ja italiankielisten kesken. Heillä on yhteinen valtio mutta saavat hallita omakielisiä kantoneitaan. He eivät ole toistensa kurkuissa kiinni eivätkä lahtaa toisiaan. Pitäis tarkistaa onko siellä kouluissa pakkosaksa, pakkoranska tai pakkoitalia.

vieras kirjoitti...

Jugoslaviasta vielä että olisi pitänyt vaan saman tien pistää Serbia, Kroatia ja Slovenia ihan ominaan. Bosnian olisi voinut jakaa kielilinjojen mukaan Serbian ja Kroatian kesken. Makdedonian olisi voinut antaa Bulgarialle. Kosovo...no ehkä niin että serbienemmistöinen osa Serbialle ja albaanienemmistöinen osa Albanialle.

Olisi vielä noita karttoja mutta tuo Blogger rupes mököttää noista html-merkkien määrästä. Pistetään vielä näitä.
kartta
kartta
kartta
kartta
kartta
kartta
kartta
kartta

Turkin vallan alta pyristely oli kuitenkin asia joka yhdisti noita Balkanin kansoja jonkin verran. Turkkilaisten joukkojen hätiselyn jälkeen ne alkoivat pystyttää noita omia valtioitaan.

Jos aikakone keksittäisiin niin ehkä Ykän muisteloissa mainittu Tane olisi ollut sopiva henkilö neuvottelemaan noiden kansojen kanssa ja saamaan ratkaisut neuvotteluteiste savusaunassa ja sitten pöydän äärellä?
Tai vaikka Tanhuan vaari?

Noista Yrjö-kirjojen hahmoista kävi mielessä että onko Ykä tavannut heitä Huitsinnevadalla tai muualla Pinnanmaata?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras, ja kiitos laajasta kommentistasi.

Jugoslavia on tosiaan hyvä esimerkki siitä, että toisiinsa sopimattomista paloista väkisin koottu valtio päättyy jatkuvaan rähinöintiin ilman tuontitavaraakin. En oikein ymmärrä, miksi se valtio on alun perin edes pystyyn laitettu.

Eikö nuo serbia ja kroatia liene ihan samoja kieliä. Serbokroatiaksihan tuota sanotaan. Eri kirjaimisto varmaan muuttaa lausumista jonkin verran.

Tuo termi bosniakit on vissiin hieman keinotekoinen. Pistää tuumimaan, että miksikähän se merkittävä muslimiporukka löytyy nimenomaan Bosnia-Herzegovinasta eikä muualta, vaikka Turkin vallan alla oli huomattavasti suurempi alue. Liekö sen ajan väestönsiirtoja vai mitä lienee. Makedonialaisista on minun vaikea sinänsä sanoa. Onko kieli vielä puhtaasti bulgariaa, vai onko se jotenkin jo eriytynyt. Ei riitä tieto kommentoida. Mutta kiitos mielenkiintoisista kartoista. Ja, joo, jotain sympatiaa minulla on aina ollut Mongoliaa kohtaan.

Ohimenevästä kansallisvaltiovaiheesta: Eikös se ollut setä-Joe, joka aikanaan totesi, että pienten kansojen aika on ohi?

Noista Afrikan rajoista muistelen, että OAU päätti aikanaan, että rajoja ei muuteta. Saattoi olla viisas päätös sinänsä, koska siellähän on käsittääkseni kansallisuudet vähän sikin sokin, ja rajojen vetäminen saattais olla aika helvatun hankalaa. Tuskin varmaan onnistuis ilman Suomessakin mainostettua somalialaista sovittelutaitoa.

Niin, vaikka Euroopassa ennen vanhaan oli niin kuin sanoit, niin ei silloin tosiaankaan tunnettu mantereelta toiselle toisten elätettäväksi tapahtuvaa muuttoliikettä. Olisivat todennäköisesti nauraneet paskaisen naurun, jos moista olisi joku ehdottanut.

Minä luulen, että viisaita Taneja löytyy yllin kyllin myös Balkanilta. Saatiinhan siellä 1990-luvulla taas rautaisannos asiasta. Ne on vaan toiset tyypit, jotka päättää. Tanhuavvaari ja kumppanit elävät eri kaanonissa.

Castor kirjoitti...

Vieras, Sveitsissä on neljä virallista kieltä, neljäntenä retoromani, jota enää puhuu parisen sataa tuhata ihmistä.

Sveitsissä ei ole yhtenäistä koulusysteemiä, vaan kantonit ovat sen suhteen itsenäisiä. Kantonin pääkieli ratkaisee ensimmäisen vieraan kielen pakon. Nyttemmin Sveitsissä ollaan tultu siihen tulokseen, että englantia tulisi opettaa ensimmäisenä vieraana kielenä nykyisestä käytännöstä poikete. Siis kyllä sielläkin on tällainen pakko, saksankielisissä kantoneissa ranska, ja päinvastoin. En osaa sanoa etelän italiankielisistä tai retoromanikantoneista, koska asuin Appenzellissa, pohjoisessa.

Castor kirjoitti...

Vieras, Sveitsissä on neljä virallista kieltä, neljäntenä retoromani, jota enää puhuu parisen sataa tuhata ihmistä.

Sveitsissä ei ole yhtenäistä koulusysteemiä, vaan kantonit ovat sen suhteen itsenäisiä. Kantonin pääkieli ratkaisee ensimmäisen vieraan kielen pakon. Nyttemmin Sveitsissä ollaan tultu siihen tulokseen, että englantia tulisi opettaa ensimmäisenä vieraana kielenä nykyisestä käytännöstä poikete. Siis kyllä sielläkin on tällainen pakko, saksankielisissä kantoneissa ranska, ja päinvastoin. En osaa sanoa etelän italiankielisistä tai retoromanikantoneista, koska asuin Appenzellissa, pohjoisessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Keskustelu on jo kovasti off-topic, mutta mitäs se haittaa, joten pistän vielä enemmän off-topicksi. Ainakin minun kaveripiirissä (ettei laajemmaltikin) tuo retoromania on synonyymi jollekin, jota ei kerta kaikkiaan ymmärrä, ts. "jätkähän puhuu ihan retoromaniaa".

Kaikella kunnioituksella tuota kieltä kohtaan. Kielen nimi vaan jotenkin saundaa korvaan semmoselta. Toinen vastaava termi kaveripiirissäni on että "jätkähän puhuu ihan horinmummoa".

Castor kirjoitti...

Mulle tuli virhe: piti sanoa että parisenkymmentä tuhatta puhuu retoromania Graubündenin kantonissa. No, kyllä se kielen nimi jokseenkin omituinen on, mutta miehen nimenä sellainen kuin "Reto" esiintyy Sveitsissä, ei se ole yleinen, mutta ei myöskään lempinimi kuten aluksi oletin.

Ahkeraa ja kunnollista väkeä nuo sveitsiläiset, menestyviäkin, muillakin aloilla kuin käkikellojen nikkaroimisessa ja rahanpesussa (tätähän nyt on toitotettu noissa veroparatiisijutuissa). Täysi mobilisaatio luvattu 48 tunnin sisään. Ei sinne ole asiaa valloittajalla, suojana vielä saatanallis-perkeleelliset vuoret, kuten Veikko Huovinen kirjoitti. Tosi offia on!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Näkisin, että sveitsiläiset ottavat maanpuolustuksen tosissaan ja niitten miliisityppinen maanpuolustusjärjestelmä on varsin mielenkiintoinen. Liekö samanlaista missään muualla. Tietysti herää kateus siitä,että Sveitsiä todellakin suojaa saatanallis-perkeleelliset vuoristot. Aatukin aikanaan tuumi saksankielisiä yhdistäessään, että no olkaa ny siellä keskenänne.

Noista Reto-hepuista tulee heti ensimmäisenä mieleen sveitsiläinen jääkiekkoilija Reto Pavoni, joka muistaakseni on mäiskinyt muutaman maalin myös Suomen verkkoon.

Vasen Laita kirjoitti...

Reto Pavoni oli muistaakseni maalivahti.
Ja ainakin wikipedia mainitsee saman.
Joten kai muistini pelaa (vielä)? ;)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasemmalle Laidalle. Hitto joo, se oli minun muistini joka petti. Kassarihan se.

Sandscorpion kirjoitti...

Jahas, keskustelu on edennyt. Pahoittelen viivettä, mutta jatketaan silti.

Niin, Jugoslaviahan oli hyvä idea omana aikanaan. Saivat siitä joukkovoimaa ympäröiviä imperiumeja vastaan, eikä varmaan tullut mieleen, että jostain uskontoasioista voisi tulla niin paljon harmia. Muilta osinhan maiden kulttuurit eivät paljoa poikkea toisistaan (lukuunottamatta Sloveniaa, joka on saanut paljon saksalaisvaikutteita ja jonka kieli on melko erilainen). Lisäksi Jugoslavian hajoaminen johtui vähintään yhtä paljon talousasioista; lähes kaikki teollisuus oli keskitetty pohjoiseen, minkä seurauksena esim. Slovenian BKT henkeä kohti oli 8 kertaa suurempi kuin Kosovossa. Slovenia ja Kroatia erosivat, koska olivat kyllästyneitä elättämään etelää, ja ymmärrettävästi Serbia ei olisi halunnut päästää niitä.

Serbian ja Kroatian (ja Bosnian ja Montenegron) kielet ovat keskenään täysin ymmärrettäviä ja siis käytännössä samaa kieltä, mutta virallisesti ne on kaikki standardoitu erikseen, ja niitä on tietoisesti kehitetty poispäin toisistaan. Virallisesti serbokroaatti kuoli Jugoslavian mukana.

Serbia on maailman ainoa kieli, jossa on standardit sekä kyrilliselle että latinalaiselle kirjoitukselle; tosin valtio käyttää virallisissa yhteyksissä yleensä kyrillisiä aakkosia juuri erottautuakseen Bosniasta ja Kroatiasta. Kielissä on kyllä lisäksi pieniä sanasto- ja kielioppieroja - esim. kroatiassa on suosittu slaavilaisperäistä sanastoa, serbiassa englantilaisia lainasanoja ja bosniassa turkkilaisia lainoja - mutta mielestäni erot ovat kokonaisuudessaan pienemmät kuin vaikkapa suomen itä- ja länsimurteiden välillä. Kuitenkin kielten sisällä on paljon murre-eroja, ja esim. joissain serbian murteissa on piirteitä, jotka sopivat paremmin kroatian standardiin, ja päinvastoin. Niinpä kielellinen rajanveto kroaattien ja serbien välillä on mahdotonta.

Bosnialaisten etnisestä luokittelusta en osaa sanoa, mutta ainakin natsit laskivat heidät kroaateiksi. Ainakin jos heiltä itseltään kysytään, varmasti he tykkäävät kroaateista enemmän. Kuitenkaan tuolla alueella ei ole suuria kulttuurillisia tai geneettisiä eroja, joten uskonto on yhtä kuin kansallisuus. Nykyään kyllä Bosnia on aika tarkasti jakautunut toisistaan autonomisiin serbi- ja kroaatti/bosniakkienemmistöisiin puoliskoihin, mutta siitä on kiittäminen vain 90-luvun etnisiä puhdistuksia. Viritelmä on melko hatara, joten saa nähdä, miten se pysyy kasassa.

Sitä minäkin olen miettinyt, miksi muslimit ovat lähinnä keskittyneet Bosniaan. Ottomaanit eivät juurikaan harrastaneet väestönsiirtoja tai pakkokäännytystä, mutta monet kääntyivät ihan vapaaehtoisesti, koska muslimit saivat suuria etuoikeuksia kristittyihin nähden. Yksi esitetty teoria bosniakkien kääntymisinnolle on se, että samalla kun kroaatit olivat selkeän katolisia, ja idempänä oltiin yksiselitteisesti ortodokseja, bosniassa eri kirkot kilpailivat tasavahvuisina, eikä ollut yhtä dominoivaa kirkkoa, joka olisi voinut panna islamille hanttiin.

Sandscorpion kirjoitti...

Vielä vähän jatkoa.

Makedonialaiset pitivät itseään bulgarialaisina ainakin vielä 1800-luvulla, mutta murre-eroja oli ollut jo keskiajalta lähtien, ja kun bulgarian kirjakieltä luotiin, makedonialaisia harmitti, koska heidän murrettaan vähäteltiin ja kirjakieli tuli perustumaan lähinnä itämurteille. Balkanin sotien jälkeen aluetta yritettiin serbialaistaa, ja 2. maailmansodassa uudestaan bulgarialaistaa, minkä seurauksena he eivät oikein tykänneet kummastakaan. Titon Jugoslaviassa he saivat vihdoin virallisen kansallisuuden statuksen. Siitä lähtien identiteettiä rakennettiin samalla tavoin kuin muut Euroopan kansat olivat tehneet 100 vuotta aiemmin. Nykyään he siis pitävät itseään selkeästi makedonialaisina, ei bulgarialaisina. Kreikkalaisia ei Makedonian valtio sinänsä haittaa, vaan vain se, että slaavilainen rääpälevaltio on ominut itselleen muinaisen suuren ja mahtavan helleeni-imperiumin nimen.

Sen verran on jo makedonian ja bulgarian välillä sanasto- ja kielioppieroja, että on siinä ja siinä, voiko niitä enää objektiivisesti pitää samana kielenä, mutta varmasti ymmärtävät toisiaan kohtuullisesti. Varsinkin makedonia on saanut paljon vaikutteita serbiasta, ja heidän aakkosensa perustuvat serbian kyrillisiin aakkosiin, kun taas bulgariassa venäläisiin.

Kosovo tosiaan on keinotekoinen viritelmä. Mieluumin he käsittääkseni liittyisivät Albaniaan, mutta se helposti provosoisi uuden sodan Serbian kanssa, joten he tyytyvät kompromissina itsenäisyyteen. Serbejä ei siellä taida asua kuin muutama prosentti, mutta ongelma on se, että Kosovo on muinaisen Serbian sydänaluetta, ja 1300-luvulla siellä käytiin turkkilaisia vastaan suuri taistelu, jonka varaan rakentuu suuri osa serbien kansallisesta identiteetistä. Kyseessä on siis serbialainen versio talvisodasta + 700 vuotta legendan paisutusta, joten on ymmärrettävää, etteivät he siitä kovin helpolla luovu.

Tuo rajojenvetely Balkanilla on kyllä paskamainen homma, koska lähestulkoon jokainen maa siellä on jossain historiansa vaiheessa hallinnut suurempaa aluetta kuin nykyään, ja aluevaatimuksia tehdessä vedotaan aina siihen suurimpaan hetkeen. Varmaan Transilvanian ja Moldovan kohdalla kuuluu samanlaisia argumentteja puolin ja toisin, mutta niistä en osaa sanoa mitään, kun oma osaamisalueeni keskittyy noihin eteläslaaveihin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Sandscorpionille ja kiitos kommentistasi. Näyttää siltä, että tiedät alueesta ja sen kansoista sekä historiasta huomattavasti enemmän kuin minä, joten en kommentoi sen enempää, vaan kiitän tiedon pläjäyksestä.

Mistä sulle on tullut tuo mielenkiinto eteläslaavilaisia kansoja kohtaan? Oletko matkustellut alueella vaiko mitä?

vieras kirjoitti...

Transilvania ja Moldova menee pohjoisemmaksi joten voiko niitä enää pitää Balkaniin kuuluvina?

Moldova kuului Romaniaan nimellä Bessarabia, mutta toisen maailmansodan jälkeen Vanja liitti sen itseensä ja teki siitä Modlavian neuvostotasavallan. Moldovan asukkaat puhuvat romaniaa, paitsi ne yhdet siellä Transdnestriassa.

Itävalta-Unkari piti Transilvaniaa ennen 1918. Siellä olleille unkarilaisille ja saksankielisille sa varmaan passasi. Romanialaiset taisivat olla nyreissään ainakin jossain vaiheessa. Ykkösrähinän jälkeen Transilvania sitten määrättiin Romanialle. Tämän myötä alueen unkarilaiset jäivät sitten Romanian alle. Ja saksankieliset siinä samalla.

Itävalta-Unkarin kielijakautumasta näkyy täällä ja täällä ja täällä on Transilvanian saksalaiset.

Itävalta-Unkari oli pitkäikäisempi kuin Jugoslavia. Tietoni ovat pintapuolisia. Siinä oli varmaan parempia ja huonompia jaksoja. Nimi Itävalta-Unkari viittaa siihen että Unkarin status nostettiin melkein yhtä korkeaksi kuin Itävallan. Murhattu arkkiherttua oli kuulemma suunnitellut että slaavienkin asemaa voitaisiin parannella mutta se yksi vitun tyhmä serbi ampui hänet.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos lisäyksestä. Itävalta-Unkarihan oli Itävalta-Unkari myös viralliselta nimeltään, toisin kuin Ruotsi-Suomi,joka on ollut sellainen lähinnä suomalaisten mielikuvituksessa.

Sandscorpion kirjoitti...

"Mistä sulle on tullut tuo mielenkiinto eteläslaavilaisia kansoja kohtaan? Oletko matkustellut alueella vaiko mitä?"

Viitisen vuotta sitten törmäsin ihan sattumalta netissä slovenialaisiin musiikkivideoihin. Tykkäsin kovasti ja aloin kuunnella niitä lisää, ja piti sitten hankkia kielen itseopiskelukirjoja, että ymmärtäisi sanoituksia. Lopulta totesin, että kirjoista yksikseni opettelu on hidasta ja tehotonta, ja menin yliopistoon opiskelemaan eteläslaavilaisia kieliä ja kulttuureita. Valitettavasti sloveeni on kuitenkin niin pieni kieli, ettei sitä täälläpäin opeteta, joten tyydyin opiskelemaan serbiaa, joka on sen verran läheinen sukulaiskieli, että siitä on apua. Lisäksi olen tutustunut Ukrainan kieleen ja kulttuuriin, koska siellä on maailman kauneimmat naiset.

Viime kesänä kävin Sloveniassa muutaman viikon kielikurssilla, sen enempää en ole alueella matkustellut. Se on kyllä käsittämättömän kaunis maa niin kaupungissa, maaseudulla kuin luonnossakin. Paikallinen ruokakin on hyvää ja oikein lihaisaa - varsinkin makkaroita täytyy erikseen kehua - mutta saksalaisvaikutteiseksi slaavimaaksi sen olutkulttuuri on yllättävän heikko; niillä on vain kaksi merkittävänkokoista olutmerkkiä, ja molemmat maistuvat tismalleen samalta.

Suomalaisia turisteja siellä oli joka paikka täynnä. Tänä vuonna olisi tarkoitus käydä uudestaan ja samalla reissulla jatkaa Kroatiaan tai Serbiaan.

En yhtään tiedä millainen musiikkimaku sinulla on, mutta laitetaan nyt pari lemppariani esimerkiksi:

http://www.youtube.com/watch?v=CUO8twlE6do
http://www.youtube.com/watch?v=vRvgqZk_540

Onhan se vähän iskelmävaikutteista. Paikallista nuorisoa musiikkimakuni huvittaa kovasti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Sandscorpion. Mulla on muutama kaveri käynyt Sloveniassa ja ovat myös kehuneet maata kauniiksi ja ihmisiä mukaviksi. Ja oluesta muuten kertoivat just saman.

Slovenialaista musiikkia en juuri tunne, mutta jokunen vuosi sitten törmäsin paikalliseen yhtyeeseen nimeltä Siddharta. Jonkunlaista folk-metallia:

http://www.youtube.com/watch?v=eiSez7NHRqc