torstai 15. toukokuuta 2014

ERILAISIA ÄÄNESTYSTAPOJA

Eurovaaleihin liittyen: lahden takaa viestejä lähettelevän mainion vakikommentoijan Beckerin (Ykä tackar och pockar, Becker) inspireeraamana kirjoitan neljästä erilaisesta tavasta äänestää. Tai oikeastaan kyseessä on yksi erilainen tapa ja toisen tavan kolme eri versiota. Kaksi on nykypäivästä ja kaksi historiasta.

Ensimmäisenä suomalainen, varsin mukavasti toimiva tapa. Kertojana Perskeleen Ykä:

Ykä ja Ylva Perskeles ajelivat Rutinoffilla Örnätjärveltä kohti Huitsinnevadan keskustaa, jossa sijaitsevassa kirjastossa oli ennakkoäänestyspaikka. Perskeleet olivat päättäneet äänestää ennakkoon, niin kuin hyvin monta kertaa aikaisemminkin. Autoradiosta kuului luonnollisesti Huitsinnevadan Paikallisradio, joka soitteli parasta aikaa Ylermi Vilvatväisen & Hässityn Käsityksen singlehittiä Radiossa Sammakkona Naamariisi Uin.

Kirjaston pihalla oli paljon autoja, mutta vapaa paikka löytyi ja Ykä parkkeerasi siihen. Ylva kaiveli laukustaan Ykänkin vaalilipukkeen ja Perskeleen pariskunta käveli sisään kirjastoon. Ykä istahti vaalivirkailijan eteen sekä ojensi hänelle vaalilipukkeen ja passinsa. Virkailija ei kovin pitkään tuhrannut Ykän passin kanssa, sillä Ykän huomiota herättävän ruma pärstä oli kyllä tuttu. Hän ojensi Ykälle tyhjän äänestyslipukkeen.

Ykä marssi äänestyskoppiin, raapusti lipukkeeseen numeron 84 ja marssi takaisin vaalivirkailijan luo. Vaalivirkailija lämpsäisi lipukkeeseen leiman, jonka jälkeen Ykä laittoi lipukkeen kirjekuoreen, sulki sen ja ojensi sen vaalivirkailijalle, joka kiitti ja pokkasi hyvät päivän jatkot ja Ykä toivotteli sitä samaa. Operaatio oli nopeasti suoritettu. Toisella tiskillä Ylva oli suorittanut saman operaation samaa numeroa myöten.

Perskeleet siirtyivät kirjastosta ulos, missä Ykä vielä poltteli Voimasavuke Bostonin ja tuumaili lyckaa Halla-aholle. Sitten Perskeleet siirtyvät Rutinoffiin, Ykä käynnisti moottorin, joka mylvi ilmoille suoran nelosen hurjaa voimaa. Oli aika ajella takaisin Örnätjärvelle.

Sitten kolme muuta tapaa, joissa ainakin allekirjoittaneen mielestä olisi vielä hieman hiomista ja jotka muistuttavat toisiaan. Ensiksi Neuvosto-Viroksi muuttuvan Viron Tasavallan tapa vuodelta 1940. Kertojana Ants Oras kirjassaan Viron Kohtalonvuodet:

Heinäkuun 14. ja 15. päivänä ”vaalit” toteutettiinkin aiotulla tavalla. Kaikista uhkauksista huolimatta suuri joukko ystäviäni oli päättänyt olla äänestämättä. Toiset aikoivat jättää tyhjän vaalilipun. Vaimoni ja minä kuuluimme jälkimmäisiin. Kun tiesin, että olin kommunistien mielestä niin pahamaineisen englantilais-virolaisen akateemisen yhdistyksen varapuheenjohtajana tarkan valvonnan alainen, katsoimme tämän oikeaksi menettelytavaksi.

Vaalilippumme, jossa oli vaalipiirimme kommunistisen ehdokkaan nimi (olen sen unohtanut, koska en ollut kuullut sitä koskaan aikaisemmin), oli tullut jo päivää tai paria ennen vaaleja. Leikkasimme täsmälleen samankokoiset liuskat valkoista paperia ja lähdimme äänestyspaikalle, joka sijaitsi muutaman minuutin kävelymatkan päässä kotoamme eräässä kansakoulurakennuksessa.


Esitimme henkilöllisyystodistuksemme – passit eivät vielä tuolloin olleet pakollisia Virossa. Tämän merkitsi muistiin eräs pöydän ääressä istuvista henkilöistä, jonka jälkeen meille annettiin leimattu kuori ja uusi äänestyslippu kummallekin – ilmeisesti sen varalta, että olisimme jättäneet entisen kotiin. Sitten menimme, yrittäen näyttää mahdollisimman rauhalliselta, suojuksen taakse, otimme esiin tyhjät liuskamme, sijoitimme ne kuoriin ja suljimme ne.

Seuraavaksi äänestystapa vuoden 1980 Iranista. Kertojana Perskeleen Ykä ulkomuistista tv:n uutislähetyksen pohjalta:

Vaaleissa äänestettiin siitä, tuleeko Iranin uudeksi valtiomuodoksi islamilainen tasavalta. Äänestyspaikalla ei ollut äänestyskoppeja, vaan vaaliuurnan luona äänestäjälle annettiin julkisesti vihreä ja punainen lappu. Mikäli äänestäjä pudotti uurnaan vihreän lapun, hän kannatti islamilaista tasavaltaa. Jos taas punaisen, hän vastusti. Sattuneesta syystä islamilainen tasavalta voitti murskalukemin.

Ja lopuksi vielä äänestystapa Ruotsin eu-vaaleista toukokuussa 2014. Kertojana Becker:

Tänään tulivat postissa jakoon Ruotsindemokraattien äänestyslaput. Tulivat, kelle tulivat sillä jotkin postikantajat olivat jo ilmoittaneet, että he eivät jakele rasistien äänestyskuponkeja. Ja arvaapa syntyikö siitä mekkala. No mitäs nyt turhaan, kukas käskee äärioikeistoa äänestää.

Minullepa tuli kotiin heidän lipuke, jonka täytin valmiiksi ja laitoin lompakkoon. Äänestystarkkailijan lähettyvillä oli iso laatikko, missä oli kaikkien puolueiden laput. Valkkasin sieltä demareiden lapun ja painuin kirjekuoren kanssa koppiin. Kaivoin lompakosta esitäytetyn lapun ja lykkäsin sen kuoreen. Demarien lapun taasen rypistin ja lykkäsin sen taskuuni. Tulipa huijattua. Lapsellista tuumii joku. Maassa, jossa demokratia alkaa olla kortilla ei voi olla liian varovainen.

Becker ei ole ainoa, jolta olen ruotsalaisesta tavasta kuullut. Minullahan ei ole soveltavan spedestetiikan yliopistollista koulutusta eikä sitä myöten sen tuomaa laajempaa näkemystä, joten en ole oikeutettu tekemään johtopäätöksiä. Mutta pienessä päässäni pähkäilen, että ruotsalaisten kannattaisi olla hyvin, hyvin huolissaan maansa tilasta.

45 kommenttia:

Närpes varg kirjoitti...

Siis täh! Ei kai Becker-Bey nyt pannut vähän omiaan. Ei kai Ruotsi voi olla vajonnut noin alas?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg. Valitettavasti taitaa olla niin, että ei Becker-Bey laittanut juttuunsa Norrbotteninlisää. Samanlaisia viestejä on Ruotsin puolelta kuulunut aikaisemminkin (eikä siellä kansallismielisten puolueitten aktiivien pieksäminen ole valtapuolueille mikään ongelma) ja vaalijärjestelmä on juuri tuollainen. Ei siellä tyhjää lippua ole:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Valsedlar_Europaparlamentet_2009.jpg/640px-Valsedlar_Europaparlamentet_2009.jpg

Ironmistress kirjoitti...

Amerikkalainen presidentinvaalisekoilu on sitten ihan oma lukunsa. Ja omansa on myös itänaapurimme tapa, joka on ansiokkaasti esitelty sarjakuva-albumissa "Tintti Neuvostojen maassa".

Kyseinen kirja muuten ylitti parodiahorisontin suunnilleen yhtä pahasti kuin elokuva This is Spinal Tap.

Becker kirjoitti...

Just, tommonen se lokerikko on. Ja se kuori johon tuo läpyskä suljetaan, on siitä jännä, että siinä on repäisyreuna alalaidassa, ja pieni kolo, josta voidaan tarkastaa, että siellä joku papru on. Siis aivan tyhjää kuorta ei voi jättää.
Viime valtiollisissa vaaleissa oli äänestyspaikkoja jossa tuosta lokerikosta puuttuivat Ruotsindemokraattien läpyskät koknaan.
Sitten Ykälle jotta ihan jees että lainailet juttujani. Ei niissä copyraitteja ole ja hyvän asian edestä kaikki on luvallista.

Ystävä Närpes varg:ille toteaisin, että niinkuin monet muut ovat todenneet, niin Ruotsissa ollaan jo menty parodiahorisontin yli.
En pysty keksimään mitään niin mieletöntä, jottei svennet panisi siitä paremmaksi. Jos osaat svenskaa, niin lueskele vaikka Fria Tider ja Avpixlat, mutta ei heti aamusta, sillä naapurimaan arkisten tapahtumien seuraaminen vaatii stoalaista tyyneyttä ja lehmän vatsahermoja.
Nyttemmin on sitten selvinnyt, että EU:n pykälät kieltävät kansalaisia äänestämästa tuplasti.
Tätä ei voida mitenkään kontrolloida, vaan se perustuu kansalaisten oikeustajuun ja omatuntoon, totesi eräs Suomen suurlähetystön virkailija.

Siis VOI JUMALAUTA!, vai vielä jotain moraalia EU:ta kohtaan. Anna mun kaikki kestää. Halla-aho tulee saamaan ääneni ja äänestyksen jälkeen juon pari lasia viiniä, ehkä paukun ja nukun levolliseti yöni suoritettuani tuon niin tärkeän kansalaisvelvollisuuteni

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Erästä aikakautensa "nuivaa" lainaten: Se on täytetty.

Myös täällä maalikylissä.

PS. Tolvasen John:in kotikontuja sivuttiin pikkasen Usarin blogissa http://sokariskorhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168050-maanpuolustus-mihin-menet

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ruukinmatruunalle ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Ruukinmatruuna: Kyllähän Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa on ollut sekoilua, mutta minusta kyse on hieman eri asiasta. Amerikoissa kumminkin sählätään siinä, että kuinkas nämä vaalit oikein menivätkään, mutta Ruotsissa on niin, että vaalien pitää mennä tietyllä tavalla. Siitä Tintti-kirjasta on pakko tunnustaa, että vaikka melkein kaikki olen lukenutkin, niin tuota nimenomaista en. Spinal Tapin olen kyllä nähnyt ja sehän oli hassunhauska kieli poskessa tehty viritelmä.

Becker: Kiitokset sinulle vielä kertaalleen. Kun luin kommenttisi, niin muistilumpiossa napsahti ja muistin tuon Ants Orasin kirjan. Ruotsin kohdalla näkisin, että parodiahorisontista on siirrytty pelkohorisonttiin ja silloin herää kysymys, että onko kyseessä länsimainen demokratia. Mitä tulee moraaliin EU:ta kohtaan, niin palataan siihen siinä vaiheessa kun EU osoittaa moraalia tai edes kiinnostusta Suomea kohtaan.

Lyckaa leijonille Valko-Venäjää vastaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle. Meni näemmä kommenttimme ristiin. Se on täytetty täälläkin. Kiitos linkistä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa se Tintti Neuvostojen maassa -äänestys.

http://img690.imageshack.us/img690/5681/tintin031.jpg

Kuvateksti meni suomeksi muistaakseni jotenkin näin ruuduittain.

1. "Toverit, listoja on kolme. Yksi kommunistipuolueen."

2. "Jos vastustatte tätä listaa niin nostakaa kätenne."

3. "Ei kukaan? Julistan siis kommunistipuolueen listan tulleen valituksi yksimielisesti."


Ja pitää kyllä puistella päätään Ruotsin äänestystoimintaa miettiessä. Aivan uskomatonta.

Castor kirjoitti...

Kyllä, ensimmäisten joukossa tungin konsulaattiin, 14.5. tasan kello 13.00 paikallista aikaa. Viiva on vedetty, aika sinimusta kylläkin, varmasti jonkun mielestä...Ilmoitus äänioikeudesta tulikin sitten Itellan avustuksella vasta 15.5., mutta saahan sitäkin ilman käydä äänensä antamassa. Vielä toistaiseksi.

Edelliseen kommenttiini Ykä oli laittanut kysymyksen tuosta Pohjois-Koreasta. Sanotaan näin, että se systeemi kestää niin kauan kunnes joko Kiina lopettaa tukensa sille tai syttyy isompi kahina, jossa kaikki häviävät. Kiina ei muutosta halua, koska ei halua sellaista tilannetta, että pohjoiskorealaisia (n. 25 miljoonaa) alkaa vapaasti lappamaan rajan yli Kiinaan. Nytkin eräät Pohjois-Korean kiinalaiset lähialueet ovat täynnä pohjoiskorealaisia pakolaisia, joista osaa katsotaan läpi sormien, osa palautetaan takaisin autuaammille metsästysmaille. Lienee kai jotenkin myös niin, että Kiina näkee Pohjois-Koreassa kuitenkin jonkinlaisen kumppanin mahdollisessa yhteenotossa näillä leveyksillä. Erityisesti varmaankin Japani hiertää jatkuvasti Kiinan kengässä, siellä kun ei oikein olla vieläkään tajuttu kuinka paljon katkeruutta Japanin valloitussota edelleen aiheuttaa. Japanilaiset kun pitivät ja todennäköisesti moni heistä vieläkin pitää käytyä valloitussotaansa oikeamielisenä läntisen imperialismin vataisena taisteluna, jossa Japani olisi "vapauttanut" herrakansana kylläkin, nämä alemmat imperialismin uhrit, käsittämättä ollenkaan olevansa itse kolonialisoimassa koko Aasiaa ja sen itseään alempirotuisia kansoja. Vaan eipä tuo onnistunut. Mutta kun en ole geopoliitikko, niin antaa olla, sovellettu spedestiikka varmasti antaa vastauksen näihinkin ongelmiin.

Ruotsi ei ole koskaan ollut samanlainen demokratia kuin esimerkiksi Suomi oli aikoinaan, ainahan siellä on ollut listajärjestys, oli puolue mikä tahansa, siis eduskuntavaaleissa.

Castor kirjoitti...

Kyllä, ensimmäisten joukossa tungin konsulaattiin, 14.5. tasan kello 13.00 paikallista aikaa. Viiva on vedetty, aika sinimusta kylläkin, varmasti jonkun mielestä...Ilmoitus äänioikeudesta tulikin sitten Itellan avustuksella vasta 15.5., mutta saahan sitäkin ilman käydä äänensä antamassa. Vielä toistaiseksi.

Edelliseen kommenttiini Ykä oli laittanut kysymyksen tuosta Pohjois-Koreasta. Sanotaan näin, että se systeemi kestää niin kauan kunnes joko Kiina lopettaa tukensa sille tai syttyy isompi kahina, jossa kaikki häviävät. Kiina ei muutosta halua, koska ei halua sellaista tilannetta, että pohjoiskorealaisia (n. 25 miljoonaa) alkaa vapaasti lappamaan rajan yli Kiinaan. Nytkin eräät Pohjois-Korean kiinalaiset lähialueet ovat täynnä pohjoiskorealaisia pakolaisia, joista osaa katsotaan läpi sormien, osa palautetaan takaisin autuaammille metsästysmaille. Lienee kai jotenkin myös niin, että Kiina näkee Pohjois-Koreassa kuitenkin jonkinlaisen kumppanin mahdollisessa yhteenotossa näillä leveyksillä. Erityisesti varmaankin Japani hiertää jatkuvasti Kiinan kengässä, siellä kun ei oikein olla vieläkään tajuttu kuinka paljon katkeruutta Japanin valloitussota edelleen aiheuttaa. Japanilaiset kun pitivät ja todennäköisesti moni heistä vieläkin pitää käytyä valloitussotaansa oikeamielisenä läntisen imperialismin vataisena taisteluna, jossa Japani olisi "vapauttanut" herrakansana kylläkin, nämä alemmat imperialismin uhrit, käsittämättä ollenkaan olevansa itse kolonialisoimassa koko Aasiaa ja sen itseään alempirotuisia kansoja. Vaan eipä tuo onnistunut. Mutta kun en ole geopoliitikko, niin antaa olla, sovellettu spedestiikka varmasti antaa vastauksen näihinkin ongelmiin.

Ruotsi ei ole koskaan ollut samanlainen demokratia kuin esimerkiksi Suomi oli aikoinaan, ainahan siellä on ollut listajärjestys, oli puolue mikä tahansa, siis eduskuntavaaleissa.

Kumitonttu kirjoitti...

Vasarahammer kirjoitti joku vuosi sitten tuosta Ruotsin äänestyssysteemistä, ja silloin itselleni aukesi eka kertaa se demokratian tila, missä ruotsalaiset elävät. Tuotakin suurempi ongelma on valitettavasti se, että Ruotsissa on yksikamarinen parlamentti, joka pitää melkein rajoittamatonta valtaa. Ei ole kuningasta, ei ylähuonetta eikä edes virkakuntaa, joka voisi hillitä pahimpia ylilyöntejä.

Ruotsin tilanteesta kertoo kaiken se, että vuosikymmeniä maa on ajanut alas asevoimiaan, ja nyt niitä aletaan taas nostaa. Kukapa siitä alasajosta on vastuussa? Miksi ihmeessä kansa äänestää valtaan ne samat tyypit/puolueet/ideologiat, jotka ajoivat armeijan alas? Miten tämä meikäläinen systeemi loppujen lopuksi eroaa Neukkulasta? Samat naamat pysyvät vallassa kun lampaat pääsevät äänestämään.

Anonyymi kirjoitti...

Närpiön Susi ihmetteli että ei kai se Ruotsin meininki voi noin huonolla tolalla olla. Ei se olekaan. Se on paljon, paljon huonommalla. (Ja Suomessa jotkut sosiaalidemokraatit ovat esittäneet että Suomen järjestelmää pitäisi viedä Ruotsin suuntaan.)

Ensinnäkin Ruotsissa muutamakin vaaleja valvova virkailija (!) on jäänyt kiinni erilaisista vaalipetoksista. Yleisin on tainnut olla se, että otetaan ne Ruotsidemokraattien vaalilipukkeet ja hävitetään ne. Ja jos joku kehtaa kysellä niiden perään, niin teeskennellään ettei tiedetä koko asiasta mitään. Tämän lisäksi on sattunut näitä "vaalivirkailija pistää monta vaalilippua uurnaan" tapauksia, vaalilippujen löytymisiä vääristä paikoista…

Toiseksi Ruotsissa on käytössä listavaali. Tämä pitää huolen siitä että puolueet eivät pääse uudistumaan sisäisesti äänestäjien toiveiden mukaan, sillä äänesti äänestäjä ketä tahansa niin äänet jakautuvat listan eikä äänipotin mukaan.

Kolmanneksi Ruotsissa on käytössä äänikynnys. Valtiopäivävaaleissa 4%.

Neljänneksi kaikki kolme Ruotsin sisäistä vaalia käydään samana päivänä. Näin eniten mediavaltaa, taloudellista valtaa ja hallinnollista valtaa omaavat tahot voivat toimia vaalien välillä käytännöllisesti melkein miten tahansa kun mitään demokraattista muutosta ei ole mahdollista saada ja sitten vaalien alla hirvee julkisuus- ja mustamaalauskampanja käyntiin, vaaleissa sopivaa neuvostohenkistä toteutustapaa ja niinpä vaalitulos tulee olemaan se, minkä valtaa käsissään pitävät haluavat sen olevan eikä se, mikä se äänestäjien arvojen, tuntojen ja tietojen perusteella tulisi demokraattisesti toteutettuna tulisi olemaan.

Ruotsin vaalijärjestelmä on lähes yhtä korruptoitunut kuin Venäjän - ja vieläpä hyvin samantapaisilla tavoilla. Mutta syystä tai toisesta suomalainen media ei ikinä käsittele Ruotsin vaalijärjestelmän puutteita ja ongelmia - vaikka se taatusti toisi katsojia, kuuntelijoita ja lisäisi irtonumeromyyntiä.

Jumalan siunausta kaikille niille jotka käyvät äänestämässä.

Anonyymi kirjoitti...

Käyty piirtelemässä numeroita. Enpäs kerro ketä äänestin. Sen verran voin vihjata että olen tavannut kyseisen ehdokkaan muutamaan kertaan ja että hän mitä todennäköisimmin menee läpi.

Joku Hommalainen voisi ehkä avata Hommaan "Kävin äänestämässä" -ketjun, jossa kukin voi kertoa että milloin on ehtinyt käydä numeroharjoituksissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Castorille, Kumitontulle, Ano2:lle, ja Ano3:lle & kiitos kommenteista sekä terveiset täältä Lällävedeltä.

Ano1: Kiitos linkistä. Asia kävi hyvin selväksi.

Castor: Kiitos koreasta päivityksestä. Sitä kun länsimaissa ajattelee asioista niin kuin länsimainen ajattelee, ja siellä päin maailmaa kun ei ole kyse länsimaista ensinkään. Maat ja tavat ajatella ja toimia ovat toisenlaiset. Ja varsinkin tuo Kiinan ja Japanin silloinen sota on tietysti siellä se pääasia, kun taas länsimaissa se mielletään vaan kakkosrähinän sivunäyttämönä, mutta Kiinassa varmasti ajatellaan asiasta toisin.

Kaikille yleensä ja erikseen: Kirjoituksessani oli mukana siis Stalinin Neuvostoliitto ja islamilainen Iran, ja täytyy sanoa, että hyvään seuraan Ruotsi on itsensä asettanut.

Becker kirjoitti...

On se todella aika mystistä, miten vähän Ruotsin todellisesta tilanteesta uudisoidaan Suomessa. Minulle oli yllätys miten suht fiksuna pitämäni kansa on niin naivia, vasemmistolaisunutta ja totaalisen laumasieluja.
Valko-Venäjän Lukasehenkolla on terveempi demokratiakäsitys kuin monilla naapurimaan poliitikoilla.
Ihan pari päivää sitten Ruotsindemokraattien Åkesson joutui keskeyttämään vaalipuhensa
Göteborgissa vasemmistolaisten möykkäämisen johdosta. Järjestystä yritti pitää poliisi heikolla menstyksellä. Heidän mielestään toki vasemmistolla oli oikeus mielenosoitukseen. Poliisin naispuolinen tiedoittaja tosin twittasi myöhemmin tuntevansa syvää vastenmielisyyttä Ruotsindemokraatteja kohtaan, joten se osiltaan selvittää heikkoa järjestyksenpitoa.
Karlstadissa taas eilen 7 - vuotias Åkessonia ihaileva poika sai antaa kukkia ja halin ihailunsa kohteelle, josta oli seurauksena että nuorempi naismielenosoittaja kävi pojan äidin kimppuun. Vasemmistolaishuligaanin sukunimi oli Mustafa, siis aito ruotsalainen.
Väkivaltainen vasemmistohulioganismi saa riehua suht vapaasti sillä sen tekemisiä katsotaan sormien läpi kautta koko puoluelinjan.
Näitä tarinoita voisi kertoa vaikka kuinka, mutta se vaatisi jo useampiosaisen blogin tekemisen.
Ruotsi on kuin läjä lehmänsontaa, mikä on jemmattu kermakuorrutuksen alle.

korpisoturi kirjoitti...

Demarien utopiahöttöä tarjoillaan taas vaalien alla, mutta vaalien jälkeen sama kusetus jatkuu. Tämä puolue on viimeiset 20 vuotta tehny tavallisten suomalaisten äänestäjien intressien vastaista politiikkaa monessakin asiassa. Ja esim. vasemmistoeliitti seisoo järkähtämättä loismaahanmuuton takana.

Tuli tunne, että ihankuin näyttäisi keskisormea tietylle taholle, kävin piirtämässä äänestyslappuun numeron 84.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Ruotsi on ehkä maailman sairain valtio, joka pitää itseään maailman terveimpänä valtiona, joka pitää itseään esimerkkinä toisille valtioille. Onko sulla muuten linkkiä tuohon twiittiin? Eikös poliisin pitäisi olla poliittisesti puolueeton?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Korpisoturi. Meni taas kommentit ristiin. Saman keskisormen näytin minäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä pääse ennakko äänestämään Halla-ahoa. Mutta pidän nyt kun tulen alkuviikosta mantereelta tullessa huoltotauon.....

Toi Ruorsin asia hämmentää. Pidän svennejä kuitenkin suht fiksuna kansana. Ainakin rakentavat maailman parhaita kuorma-autoja. Tosin menivät nyt ja myivät Scanian Saksalaisille (VAG) toivottavasti Scania pysyy Scaniana.

Volvo ja Relluhan on ollut kimpassa jo pitkään.

-KKi-

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä suomalaisille tiedostusvälineille ei anneta tarpeeksi uutisvihjeitä lähdelinkkeineen siitä, että mitä Ruotsissa ja monessa muussa maassa tapahtuu.

Aatelkaa nyt. Suomalainen media tuntuu olevan kymmeniä kertoja paremmin perillä Intian kuin Ruotsin tai Britannian joukkoraiskaustilanteesta. Ehkä kukaan ei ole kertonut heille totuutta.

Ja Valko-Venäjän, Venäjän tms. vaalihuijaukset, epdemokratia ja median välillinen poliittinen ohjaus on kyllä Suomen medialle tuttu asia silloin kun on kyse vaikka Kiinasta, mutta Ruotsin suhteen asiasta ei ole mitään tietoa. Ehkä ne eivät vaan osaa lukea vierailla kielillä kerrottua tekstiä.

Ja täysin vieraaksi medialle tuntuu jääneen sekin, että hyvin monet Euroopan merkittävimmistä poliittisista pitkäaikaisvaikuttajista ovat kääntyneet kertomaan monikulttuurisuuden tuhoisuudesta. Ainoa uskottava selitys on journalistien luku- ja kielitaidottomuus.

Jonkin hämärän mutkan kautta tämä aihe tuo mieleen sen, että kun normaalisti kaikkien vaalien alla media on pulollaan juuri sitä vaalia koskevia galluptuloksia niin voiskos kukaan pistää edes yhden sellaisen linkin, jossa jokin media kertoo näin EU-vaalien alla EU-vaalien gallupennusteita. Tiedän kyllä että näin EU-vaalien alla on tullut näitä eduskuntavaalien gallupennusteita (voi kuinka ajankohtaista) mutta kun nyt eivät ole tulossa eduskunta- vaan EU-vaalit niin olisi kiva päästä lukemaan juuri Europarlamenttivaalien ennusteet.

Kiitos etukäteen kaikista linkeistä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuten kukaan muu sattunut katsomaan, kun torstaiehtoona tuli Ylen kanavalta dokumentti Euroopan populistiliikkeistä? Eikä esitettyjä liikkeitä varsinaisesti positiivisessa valossa esitetty.

Aivan varmasti on silkkaa sattumaa, että ko. ohjelma esitettiin tässä aivan eurovaalien alla. Ihan varmasti on.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"Aivan varmasti on silkkaa sattumaa, että ko. ohjelma esitettiin tässä aivan eurovaalien alla. Ihan varmasti on."

Ihan on suurta sattumusta vaan. ;)

Kuten sen kohuvaalirahoittaja Arto Merisalo:sta kertovan dokumentin siirto YLE:llä elo-/syyskuulle 2014.

Alunperinhän sen piti tulla just vapun tienoilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Ano1:lle, Ano2:lle ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajelle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Off-topicia sinänsä, mutta olen siinä käsityksessä, että vaikka amerikkalaiset pitkänokkaiset Kenworthit ovat sinänsä komean näköisiä vehkeitä, niin ne eivät pärjää eurooppalaisille lättänokkarekoille. Mikä on ammattiautoilijan näkemys? Volvoista olen kuullut, että osassa Volvoista on itse asiassa Mitsubishin kone.

Ano1: Minä luulen, että suomalaiset tiedotusvälineet ovat erittäinkin hyvin perillä niin Ruotsin kuin läntisen Euroopan tilanteesta. Mutta siitä ei puhuta, koska tunnustettaisiin, että todellisuus puhuu epistolaa vastaan. EU-vaaleista on tullut tuore gallup:

http://www.iltalehti.fi/eurovaalit-2014/2014051718310085_e6.shtml

Mutta minä mietin siitä, että onkohan noissa gallupeissa samanlaiset korjauskertoimet kuin oli eduskuntavaaleissa ja onko persujen korjauskertoimessa käytetty edellisia eu-vaaleja vaiko mitä ehkä.

Ano2 ja VNV: Mihinkäs Yle linjaansa muuttaisi? Varsinkin kun rahoitus on varma.

Anonyymi kirjoitti...

Kun nyt otitte YLE:n puheeksi niin onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota siihen, miten tolkuttoman pitkiä mainospuffeja kaiken maailman tuntemattomat vasemmistoteatterit saavat aina silloin tällöin iltauutisissa.

Luultavasti ne ovat olevinaan "kulttuuri"uutisia, mutta ihan puhdasta mainosta ne ovat. Käsittämättömän pitkiä, jaarittelevia ja hehkuttavat milloin mitäkin pikkuproduktiota aivan sikana. Ja poikkeuksetta kyse on jostain äärivassareiden apurahasiiven yhteiskunnallisesti kantaaottavasta hevonpaskasta.

Melkein aina kun noita tulee, on uutiset muutenkin koottu aivan kuin SDP:n tai Vassareiden puoluetoimistossa. Todella tärkeitä maailmantapahtumia jätetään pois ja tilalle pistetään veronmaksajien kustantamaa mainontaa.

Ei voi kuin toivoa että Persut saavat YLE:n johdon itselleen pariksikymmeneksi vuodeksi. Matias voisi olla hyvä valinta.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä:

Ei toi sun linkki luultavasti kerro gallup-tutkimuksen tulosta vaan semmoisen "keiden luulet pääsevän läpi, voit valita yli 13 ehdokasta" -kyselyn tulokset.

Jos olen oikeassa niin tuo on ihan tarkoituksella tehty tuottamaan väärää tietoa sillä kyselyn tekijät kyllä tietävät ihan hyvin että millä tavalla moinen kysymyksenasettelu ohjaa kyselyn tulosta eroon todellisista sentimenteistä.

Jos tossa olisi kyse oikeasta ja vakavasti otettavasta tutkimuksesta niin tekijä, otoksen koko ja virheprossa kerrottaisiin.

Eli odotan edelleen ihan oikean ja pätevästi tehdyn Gallup-tutkimuksen uutisointia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Näkisin että tuo linja on yleinen myös lehdistössä. Jos varsinaista tietoa on vailla, kannattaa keskittyä internetiin. Matias sopisi kyllä minullekin Ylen pomoksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitokset Beckerille sähköpostitse lähettämistäsi linkeistä, jotka liittyvät tapahtumiin, mistä ylempänä oli puhetta. Laitetaanpa tähänkin:

”tässä on tästä poliisista joka fantsuttaa kommareita:

http://www.friatider.se/sd-motst-ndare-chef-n-r-polisen-l-t-v-nstern-st-ra-m-te

ja sitten lapsifanittajasta, jonka äitiä punikki mamu pahoinpiteli:

http://avpixlat.info/2014/05/16/7-arige-alfons-fick-halsa-pa-akesson-da-slogs-hans-mamma-ned-av-gatuvanstern/#more-109810

Nää on tietty ruotsiksi, mutta toivottavasti saat selkoa.”

Kiitos myös Youtube-pätkästä, joka tiivistää tilanteen hyvin:

https://www.youtube.com/watch?v=wUkpeQNyZUg&list=PLtmfw8UUIVtgCojxhNXod5rVcLzS_OogS

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vielä Anolle (menee taas kommentit vähän ristronkeliin): Jaa, saatatpa olla oikeassa. Täytyy ruveta syynäilemään noita gallupeja tarkemmin

Kumitonttu kirjoitti...

Tää Ruotsin tilannehan on nyt sellainen, että meidän suomalaisten pitää miettä, onko meidän mitään järkeä tehdä puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Onko Ruotsissa mitään sellaista, mitä meidän kannattaisi miltään osin olla mukana turvaamassa? Ihmiset saavat rasistin leiman ja heidät nöyryytetään julkisesti. Aivan sairas yhteiskunta.

Tuo CBN Newsin video oli melko karu. Kyllähän se jos joku todistaa, ettei äänestämällä voi vaikuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

OffTopiccia ja pahasti.

Mutta juu, näkemyksesi on oikea. Jenkkien veturit ovat tyypilisesti 400-450hv. Mainitsemasi Kenworth kuuluu Paccar konserniin ja käyttää konserni moottoreita. Eli samaa 13L Paccar konetta kuin DAF.

Volvo Mitsu kytkennästä en tiedä, joten jyrkkä mahdollisesti.
Raskaammissa sekä Volvo, että Renault käyttävät samaa konsernikonetta sekin 13L tehoversioita aina 540hv saakka.

Volvolla on oma 'isolohkonsa' 16L kutonen max 750hv. Vastaavasti Scania 16L V8 äijäversio on nykyisellään 730hv.

Takaisin topicciin. Mikähän järki noissa gallupeissa muuten on? Eikös se vaalitulos aikanaan julkaista. Ainakin meillä. Ruotsista en enää osaa sanoa.

Alan ymmärtää miksi paikalliset eivät oikein halua puhua politiikkaa.

-KKi-

Närpes varg kirjoitti...

Lällähin rauhaa vaan Yrjölle näin lämpimän päivän päätteeksi. Olipa kerrassaan mainiota, että olit koonnut Lälläveden puolueosastojen mielipiteet yhteen ja kertonut, kuka on niiden suosikki ensi vaaleissa. Kun sitä konsensusta nyt niin kovasti peräänhuudetaan, päätin liittyä joukkoon tummaan ja annoin kuin annoinkin ääneni numerolle 84.
Ai jaa, perskeles: saako enää sanoa "joukkoon tummaan?" Siinähän...siinähän vilahtaa N-kortti. Jostain luin tänään, ettei enää saa laulaa negro spiritualeitakaan. (Menikös se sana nyt oikein?) Tai siis kyllä laulaa saa, mutta ei saa sanoa, mitä genreä laulut edustavat.
Pannaas pystyyn arvuutuskilpailu: montako ääntä Ola-Allah saa? Itse veikkaan 40 000 pintaan. Sillä pitäisi jo päästä läpi, ellei sitten vaalilakia viime hetkessä muuteta.
Kun tässä on noita eri maiden valikäytäntöjä vertailtu, palautan mieleen vanhan Suomen-ystävän, lasten, merimiesten, köyhien jne. ystävän, loistavan johtotäden ja natsiagressorien voittajan J.V-Stalinin kuolemattoman lauseen: "Ei sevväliä ketä äänestetään. Tärkeintä on, kuka pääsee laskemaan äänet."

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle, KKi:lle ja Närpes Vargille sekä kiitos kommenteistanne & terveiset Lällävedeltä saunan löylyistä.

Kumis: Ruotsalainen sotilasrautahan on varmaankin varsin toimivaa enkä epäile ruotsalaisten sotilaitten kuntoakaan, mutta olet kyllä oikeassa. Kannattako sellaisen maan kanssa joka pitää dystopiaa utopiana olla missään tekemisissä?

KKi: Takaisin topicciin joo. Katotaan vaaleissa kuinka käy. Minä en usko noihin galluppeihin ollenkaan. Ja minäkin ymmärrän hyvin, miksi niin moni ruotsalainen haluaa pitää turpansa kiinni. Herää vain kysymys, että miksi sivistysvaltiossa tarttee kenenkään pitää suunsa kiinni?

Närpes Varg: Lällähin rauhaa sinullekin. Veikkaan että Halla-aho on äänisaaliinsa puolesta Top viitosessa. Stubb ottanee ääniharavan paikan. Suomessa kun on valitettavasti hyvin paljon ihmisiä, joihin leveä hymy vetoaa enemmän kuin jätkän kertomat ja ennen kaikkea perustelemat asiat.

Becker kirjoitti...

Minäkin tässä raapustamassa 84:n tuohen paperilappuseen. Yhden tuttavan muija ei käynyt äänestämässä ollenkaan, joten eihän tässä nyt niin suurta rikosta tapahtunut. Äänestin niinkuin tavallaan hänen puolesta ja taatusti viksumpaa ihmistä kuin mitä hän olisi äänestänyt.

Moni on kovasti yllättynyt vanhan teollisuus ja sivistysvaltion nykytilasta. Pitää muistaa että kaikki Ruotsin teollisuuden kulmakivet luotiin 1800 - luvun lopun ja 1900 - luvun alussa. Nykyisin siellä ei luoda yhtikäs mittää. Ne vanhatkin ovat joko kokonaan ulkolaisessa omistuksessa, tai omistaja on muuttanut itsensä ja firmansa ulkomaille monista syistä.
Vuosikymmeniä jatkunut sosiaalidemokraattien valta-asema on mädättänyt poliitiikan aivan täysin.Demareissa opit saadaan jo heidän nuorisojärjestössään SSU:ssa, missä opitaan puolueen periaatteet. Valehtelu, valtion tukien huijaaminen, ylimielisyys, avustusten tolkuton jakelu ja kaikenlainen muun tyyppinen moraaliton toiminta. Ja tämä kyllä näkyy.
https://www.youtube.com/watch?v=T_mtFW_VZnc

Tuossa muuten pieni näyte siitä kun Åkesson yritti pitää puhetta hiljakkoin Göteborgissa. Se kuvaa hyvin naapurimaan älyllistä tilannetta.
Tarvitseeko Timo Soini satoja poliiseja suojaksi satoja möliseviä punikkeja vastaan.
Vieläkö suomalaisten tarvitsee tuntea alemmuutta näiden seurassa.

Becker kirjoitti...

Niin ja jotta tämä ei nyt menisi aivan naapurimaan mollaamiseksi, niin onhan maassa toki hyviäkin puolia, kuten omakotitalojen, autojen, alkoholin ja ruuan halpuus verrattune Suomeen. Nyt en siis puhu mistään pikku summista. Ei talvinopeusrajoituksia, hyvät tiet, hyvä liikennekulttuuri (vielä), toisten huomioon ottaminen (vanhempi kantaväestö) ja sitten tuo armeijan tekninen puoli, joka on korkeata tasoa.
Niin ja yllättävää kyllä Ruotsissa viranomainen suhtautuu kansalaiseen auttamishaluisesti ja palvellen, aivan niinkuin pitää. Eikä niinkuin Suomessa, jossa kansalainen ei ole muuta kuin sosiaalipartikkeli, jonka tarkoituksena on maksaa veroja ja pitää turpansa kiinni.
Ruotsalaisuuteen on aina liittynyt eräänlainen Pelle Peloton keksijähenkinen meininki, josta esimerkkinä monet hyvin tuntemamme tuotemerkit. Kansan tyhmetessä tämäkin keksijä ominaisuus on vaarassa hävitä. Sotatarvikkeista mainittakoon nyt vaikka vuosikymmeniä jatkunut lentokoneteollisuus, jossa on pystytty luomaan ominaisuuksiltaan ensiluokkaisia hävittäjäkoneita toinen toisensa jälkeen.
Leopard panssarit, jotka aikoinaan hankittiin, niin niitä paranneltiin paikallisesti, jolloin saatiin aikaiseksi erinomaisesta panssarivaunusta vieläkin parempi. Sukellusveneet Sterling - moottoreineen ovat maailman huippuluokkaa. Jopa niin hyviä, että Yhdysvaltain armeija käyttää ruotsalaisia veneitä miehistöineen laivastonsa sparraamiseen. Jopa siinä määrin, että erään kerran erään harjoituksen yhteydessä US Navy saatiin yllätettyä vähän niinkuin housut nilkoissa. Aiheellisesti tapahtumasta ei suuremmin olla tiedoitettu. Kyseisessä ruotsalaisessa sukellusveneessä oli muuten naiskippari.
Kyllä minä toivotan tervetulleeksi maiden välisen sotilaallisen yhteistyön. Ruotsalainen tekniikka yhdistettynä suomalaiseen taistelumoraaliin on taatusti raju yhdistelmä.

Ruotsalaisilla on sellainen omakehulle haiseva tyyli, että kaikki mitä he tekevät on ilman muuta pohjoismaiden parasta, luultavasti Euroopan parasta, ja ehkä maailman parasta.

Noh, ehkä on ollut aikoinaan, mutta muslimien saadessa enemmän valtaa, tuo slogan jää kyllä historiaan.

Luulen että "Svenne Hannu Hanhi" joutuu vielä tulevaisuudessa nöyrtymään, jahka nykyinen linja jatkuu.

Anonyymi kirjoitti...

Sekin mieleeni tuli, Jussi Halla-aho pääsee muutenkin kelle muulle keskittää äänensä.

Ylen kanavalta dokumentti Euroopan populistiliikkeistä

Kovin puolueellista yleltä, mutta onko kukaan kuunnellut näitä.

Susanne Päivärinta osaa pilata. On tämä kyllä sellaista jänkkäystä, että ei ole toistunut.
Keskusta paikoittain erittäin rauhallisesti.

http://areena.yle.fi/tv/2163994

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Ilta-Pravdassa oli ollut vahingossa väärä kalenteri:
20 sivun voimin juhlistivat miltei tasan 70-vuotta sitten tapahtunutta Normandian maihinnousua ja taistelua natsi-fasismia vastaan.

Vain 3 viikkoa etuajassa.
Ja 1 viikko ennen euro-vaaleja.

Toisaalta:
Ensi viikonlopun(24.5.) lehdessä on vuorossa julkkisten lasten yo-jutut & viimeiset äänestysvinkit?

Seuraavana viikonloppuna(31.5.) sitten ehkä kysellään kuinka tässä nyt näin (taas) kävi?

Närpes varg kirjoitti...

Beckerin linkki Göteborgin torilta vaikutti heti kovin tutulta. Näin kerran dokumentin Saksan III valtakunnan synnystä. Siinä melko alkuvaiheessa muuan aloitteleva valtiomies A.Hitler julisti, että "se, joka hallitsee katuja, hallitsee kohta koko valtakuntaa."
No mitäs, tuumasta toimeen. Perustettiin ruskeapaitainen SA-kaarti, joka lähetettiin mölisemään muiden puolueiden vaalitilaisuuksiin. Jos pelkkä mölinä ei lopettanut puhujan jurputusta, pantiin hösseliksi ja rikottiin vähän paikkoja. Pikku hiljaa päästiin sitten tilanteeseen, jolloin maassa oli vain yksi mielipide. Myöhemmin A.Hitleriä on moitiskeltu siitä, että hän rajoitti ja lopulta esti muiden puolueiden sananvapauden. Niinpä niin...
Göteborgin lasten mölinä oli täsmälleen samaa juurta: haluttiin rajoittaa jonkun muun sananvapautta. Ja siinä vieläpä onnistuttiin. Ilmeisesti Ruotsin poliisin tehtäviin ei kuulu lain valvonta. Hehän serurasivat naureskellen vierestä, kun puhujaa estettiin esittämästä kantaansa. Vai onko sananvapaus poistettu Ruotsin perustuslaista? Jos on, sitten asia on ok.
"Fasistit pois kaduiltamme", huusivat Göteborgin lapsukaiset. Kadun valtaus on siis heilläkin mielessä, aivan kuten heidän oppi-isällään aikoinaan.
On jotenkin liikuttavaa, kuinka innokkaasti ruottalaiset julistavat maailmalla demokratian ja sananvapauden ilosanomaa, mutta omassa maassaan ovat valmiita rajoittamaan sitä kaikin keinoin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille, Anolle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja Närpes Vargille & kiitos kommenteistanne sekä Lällähin rauhaa teille kaikille.

Becker: Nyt näyttää siltä, että tästä tulee tapa, mutta tuo lähettämäsi youtube-pätkä inspireerasi minut kirjoittamaan uuden jutun. Suuret kiitokset taas sinulle. Ruotsissahan on sinänsä varmaan vieläkin valtavasti kelpo väkeä, osaamista ja lautamiesjärkeä, mutta heidän äänensä on tukahdutettu. Mutta missä vaiheessa se tapahtui? Mikä oli kulminaatiopiste, jonka jälkeen ei ollut enää kuin alamäkeä? Sitä minä olen tuumaillut taajaan. Samoin kuin sitä, että onko se kulminaatiopiste saavutettu täällä Suomessa.

Ano: Minä olen ottanut sen linjan, että äänestän Jussia, sillä kansallismielisyys on tietyllä lailla henkilöitynyt häneen ja mitä suuremman äänisaaliin hän saa, sen kovemmin sillä potkaistaan valtapuoluetta munille.

VNV: Kieltämättä aikataulu vähän ihmetyttää. Nouskaa ihmiset yhteiseen taisteluun natsismia vastaan… tai yrittäkää edes löytää se ensiksi… ja jos ette löydä, niin keksikää…

Närpes Varg: Totta tuo. Tosin kun tuota ruotsalaista versiota katsoo, niin siinä ei ole SA-kaarti, vaan siinä on menossa bailut. Ja tietyllä tavalla se on vielä pelottavampaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kommentoin tuota Ruotsin tilannetta Hampaankolo-blogissa täällä:

http://hampaankolosta.blogspot.fi/2012/06/koulut-kii-ja-tuleen.html?showComment=1338898604224#c1284526998537174212

Äksy vastasi:

http://hampaankolosta.blogspot.fi/2012/07/ruotsalainen-uimakoulu.html?showComment=1342780555373#c1992282031778391165

Matinpoika lainasi erään puheen:

http://ibnmatti.blogspot.fi/2012/07/haluan-oman-maani-takaisin.html

Ehkä nuivat tsuhnat voisivat kokeilla yhteistyötä nuivien ruotsalaisten kanssa. Mutta valtiollisella ja poliittisella tasolla suhteet tulisi pitää pidättyväisinä. Tiedusteluorganisaatioille annettaisiin lisämääräyksiä tarkkailla Ruotsista saapuvia ja sinne lähteviä. Mutta tuo tarvis sen että meillä olisi ulkoministerinä "mafiapomo", josta mainitsin aiemmassa viestissä.

Käytännössä hallituksen jokainen ministerin olisi paras olla "mafiapomo", jolloin hallitus olisi semmoinen "mafiapomojen" muodostava "neuvosto" tai mikä on se isojen pomojen muodostama paikka jossa kokoonnutaan ja tehdään päätöksiä. Tajuat varmaan vertailun. Tai sanotaan niin että jokaisen ministerin pitäisi olla ainakin perusnuiva. Mutta seuraavien ministerien pitäisi olla rutinuivia: sisäministeri, oikeusministeri, puolustusministeri ja ulkoministeri. Sisäministeri, oikeusministeri ja puolustusministeri voivat vapaasti olla mörököllejä mutta ulkoministeriltä vaaditaan näyttelijän taitoja ym. muita taitoja joista mainitsin aiemmin.

Becker kirjoitti...

On aina mukavaa, että pystyn antamaan aihetta blogeihin, tai enhän se minä ole, vaan idearikkaat rutsalaiset.

Tuohon tuumailuusi, että milloin Ruotsissa repesi, niin ainahan siellä on ollut kaikenlaisia kaheleita pääministerinä, kait kaheleimpana Olof Palme.
Minä luulen että se varsinainen kulminaatiopiste oli kun vaarattomana pidetyt Sverigedemokraatit pääsivär sisään valtiopäiville ja kyseenalaistivat tabuina pidettyjä asioita ennenkaikkea maahanmuuttoa.
Ruotsia hallinneet puolueet ovat olleet esim. mamu kysymyksisitä joten kuten hissun kissun, joten kaikki on mennyt ilman sen suurempia konflikteja aitoon Janten laki tyyliin.
Ruotsindemokraattien nousu aaiheutti sellaisen protestin mm. lehdistössä ja mediassa yleensä, että olin kuin puulla päähän lyöty.Kuvittelin vielä tuolloin että kyseessä on pragmaattinen kansa. Sana pragmattinen ei kuulu naapurimaan yleisimpiin sanoihin. "Nya"Moderaattisen pääministeri Reinfeldtin toiminta ei ole tähdännyt kansakunnann hyvinvointiin vaan uuden puolueen vastustamiseen sen kaikissa mudoissa. Ja on todennut sen itse, sekä että kun jotain Ruotsindemokraattien jäsentä tai kotia vastaan on hyökätty, niin "sen siitä saa kun on heidän jäsen." Siis todellinen demokraatti.

Tälläkin hetkellä panettelun tahti kiihtyy, sillä Ruiotsindemokraatit ovat joissain gallupeissa nousseet jopa kolmanneksi suurimmksi puolueeksi,
ja muissa puolueissa alkavat niinsanotusti mansetit tutista.

Rd:n hylkimistä tapahtuu kaikilla tasoilla. Heitähän ei esim. kutsuta Nobel - jakotilaisuuteen, jossa ovat kaikki muut puolueet edustettuina.

Anonyymi kirjoitti...

En ole nykyisin niin kovin innokas haukkumaan Valko-Venäjää. Joo, se Lukashenka on pellemäinen kun ratsastaa neuvosto-nostalgialla ja ulkopolitiikka korostaa kovasti Venäjä-suhteita. Välillä käy mielessä onko Valko-Venäjä itsenäinen vai pelkkä Venäjän osa, liittovaltiosubjekti (tasavalta, autonominen piirikunta, alue, aluepiiri, autonominen alue, liittokaupunki). Toisaalta Kreml on ehkä vaivautunut Lukashenkan toiminnasta.

Jossain presidentinvaalissa Lukashenka sai 80 prossaa äänistä, joten siiä on varmaan ilmaa mukana. Kuulemma hänellä on aitoakin kannatusta sen verran että olisi voittanut jopa rehellisetkin vaalit. Veikkaan että hän on aidommin ja enemmän tosissaan kiinnostunut oman kansan asioista kuin Punamuumi silloin kun hän oli pressa. Ei Lukashenka varmaan vihaa omaa kansaansa eikä varmaan ole missään vaiheessa haukkunut ja halveksinut sitä. Lukashenka ei ole roudannut sosiaalimamuja eikä ulkomaista orjatyövoimaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Minä en kerta kaikkiaan tiedä Valko-Venäjästä tarpeeksi, että osaisin kommentoida tuohon.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Beckerille & kiitos kommenteistanne. Ne ehtivät näemmä seikkailla kyberavaruudessa jonkun aikaa, joten vastasin Vieraan viimeisimpään kommenttiin ensin.

Erityisesti tuo Ingrid Carlqvistin puhe Vieraan kommentissa oli loistava. Ja samalla tietysti hyvin surullinen, sillä se kertoo hyvin kuvaavasti sen, kuinka hieno maa tuhosi itsensä ja oli siitä vielä ylpeä. Mutta tuota nuivaa hallitusta ei tule, ellei kansallismieliset voimat saa yli 50% äänistä. Nimittäin se Beckerin mainitsema kulminaatiopiste on tapahtunut täällä Suomessakin persujen nousun myötä, ja veikkaan että seuraavan hallituksen muodostamisessa pääkysymys on vain ja ainoastaan se, että kuinka persut voidaan pitää hallituksen ulkopuolella. Ja poliittista tahtoa siihen kyllä valitettavasti löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

Soinilta löytyi jokin vaihteeksi nuiva ja hyvä kommentti pakolaisasioissa. Timon blogista:

http://timosoini.fi/2014/04/tosiasia-soinin-esiintymisesta/

Anonyymi kirjoitti...

Mihin ketjuun tämä kommentti pitäisi pistää mutta ehkä tämä on paras paikka. Muistaako Ykä kun ehdotin sitä että puolueiden kannatusarvioiden julkaiseminen pitäisi kieltää vaalien aikana? Tämä koskisi kaikkia vaaleja. Missään mediassa ei saisi julkaista niitä. Kiellon tarkoitus olisi estää se etteivät puolueiden kannatusarviot vaikuttaisi äänestyspäätöksiin.

Julkaisukielto voisi alkaa esim. neljä viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua ja päättyisi neljä viikkoa varsinaisen vaalipäivän jälkeen. Tällöin menossa olevien vaalien aikana julkaisukiello olisi voimassa 16.4. - 22.6. Toinen vaihtoehto olisi täysi edeltävä kuukausi ennen ennakkoäänestystä ja täysi seuraava kuukausi vaalipäivän jälkeen. Tällöin kielto olisi voimassa 1.4. - 30.6.