keskiviikko 21. toukokuuta 2014

KLISEISIIN JA TAKAISIN

Sehän on selvää, että mikäli joku tyyppi latelee suomalaisia kohtaan koottuja kliseitä, niin kyseessä ei ole uutinen vaan mielipidekirjoitus. Näin siinäkin tapauksessa vaikka kyseessä olisi etnisesti edistyksellinen tyyppi. Suuresti arvostamamme Ylellä, niin kuin tietysti valtamedialla yleensäkin tilanne on toinen, ja kliseepläjäys tulee otsikon ”uutiset” alla. Niin nytkin, jolloin Yle passittaa tummahipiäisen Sean Ricksin opettamaan pölkkypäisiä suomalaisia kootuilla kliseillä. Annetaanpa häiskän aloittaa. Otsikkona on komeasti ”Mamut vei sun duunit ja naisen - hyvä!”:

Tämä on avoin kirje sinulle, joka olet joskus syyttänyt mamun vieneen sinulta kaiken. Tiedäthän: naisesi tai miehesi, työpaikkasi ja miksi ei myös makua suomalaisesta kaljasta.
Tuntisin myötätuntoa sinua kohtaan, mutta kun olet sellainen ainainen valittaja. Aloitetaan perusasioista: mamut veivät naisesi (miehesi).

Eli tyypillinen ”mamut vievät meidän työpaikat ja naiset”. Kuinka moni lukija on oikeastaan koskaan kuullut tuota? Ihan livenä siis. Ei tiedostavan ihmisen sanomana. Vuosien varrella on tullut huomattua, että ne, jotka vastustavat humanitaarista maahanmuuttoa, perustelevat ne tietyillä asioilla. Kun monikulttuurisuuteen vihkiytyneet tiedostavat yksilöt kuulevat nämä perustelut, heillä ei ole niihin vastausta. Mutta ei heillä mene sormi suuhun, vaan he toteavat, että ei, kun te vastustatte maahanmuuttoa siksi, että mamut vievät teiltä työpaikat ja naiset. Ja koska te jaanaatte tuota vuodeta toiseen, niin te olette naurettavia.

Kuka jaanaa? Kaava on varsin yksinkertainen, eli kerta toisensa jälkeen tiedostava yksilö toteaa, että kun herra Janatuinen sanoo näin, niin minäpä sanon siihen osuvasti vastaan ja pistän Janatuiselle jauhot suuhun. Vaikka tiedostava yksilö ei ole koskaan Janatuista tavannutkaan. Silti hän pystyy kertomaan opetustehtävässään mitä Janatuinen puhuu ja ajattelee.

Tiedostava yksilö syyttää usein tavallista kansallismielistä Janatuista myös yleistämisestä. Tiedostavalle yksilölle itselleen yleistäminen ei ole mikään ongelma, niin kuin ei ole myöskään Sean Ricksille, joka yleistää, kaulii ja kääntää niin kuin aikanaan cream cracker-mainoksessa konsanaan:

Sulje silmäsi hetkeksi ja kuvittele, miltä näytät muiden silmissä. Se ei ole helppoa, koska suurimman osan marinoistasi tuotat nimimerkin takaa.

Näytät surulliselta tapaukselta. Olet keskimittainen, palat helposti auringossa, olet keskivartalolihava ja hiuksiakaan sinulla ei ole niin paljon kuin haluaisit. Kuvissa olet aina se, joka näyttää kärsivän ummetuksesta.

Sinulla on muutama lapsi ensimmäisestä avioliitostasi, mutta ette tule kovin hyvin toimeen. Sinulla on onnen hetkeksi, mutta se johtuu joko viinasta tai Suomen lätkämenestyksestä. Silloinkaan et uskonut, että Suomesta on mihinkään.

Komeasti yleistetty hyvin suuresta ihmismäärästä. Voi sinänsä kysyä, että jos tavallinen Janatuinen alkaa harrastaa edes neljäsosaa tuon tyyppisestä yleistämisestä jotain toista ihmisryhmää kohtaan, niin mm. Yle tekee pitkän artikkelisarjan suomalaisesta rasismista. Vaan sittenpä ystävämme Sean Ricks toteaa että emmää tosissaan, tai ehkä sittenkin:

Kuulostiko yhtään sinulta? Ei varmaan. Ei ihmistä voi typistää noin yksinkertaiseen muottiin. Ei edes sinua.

Niin. Ei edes minua. Kansallismielistä ihmistä. Vaan johan yleistit kumminkin ja äskeisen kappaleen viimeinen lause kuvaa hyvin, minkä asteinen ihmisarvo minullakin tiedostavan ihmisen mukaan on. Ja tämänhän Ricks vahvistaa:

Minua harmittaa puolestasi. Jos yhtään tsemppaisit, sinulla olisi oma kulta kainalossa, vähän enemmän rahaa taskussa ja hymy huulilla.

Ai, mutta unohdin. Mamuhan ne molemmat vei. Hymysikin.

Niin. Sellainen se on se kansallismielinen kantakirjasuomalainen. Persaukinen vastakkaisen sukupuolen vieroksuma rääpäle, joka kulkee naama norsunvitulla. Eikä kakkakaan ole tullut moneen päivään.

Kieltämättä kyseinen mamu oli yhdessä asiassa oikeassa. Hän vei hymyn. Tilapäisesti ainakin. Meinaten kun todeksi muuttunut klisee syyttää suomalaisia kliseillä, niin jurppiihan se. Yksi suurimpia syitä, miksi niin moni suomalainen vastustaa humanitaarista maahanmuuttoa on se, että sillä – jo kahdenkymmenen vuoden kokemukseen perustuen – saadaan aikaan elatusautomaatti. Totta on, että eipä humanitaarinen mamu varsinaisesti suomalaiselta töitä vie. Ei tarvitse. Kun suomalaiset perustavat toisten suomalaisten verorahoilla mamulle suojatyöpaikkoja, joille ei olisi ollut mitään tarvetta, jos humanitaarinen mamu ei olisi koskaan Suomeen tullut.

Ja mitä muuta Ricks itsekään on kuin lihaksi muuttunut klisee? Etnisesti sopivanvärinen heppu, joka suomalaisten kustantamassa suojatyöpaikassa pieksää suutaan niille samoille suomalaisille, jotka hänet elättävät.

Lukija voi todeta, että Ykän kirjoitukset ovat täyttä tuubaa. Ja saattaahan se olla niinkin. Tosin niitten lukeminen on kaikille ilmaista ja ne julkaistaan mielipidekirjoituksena. Ricksin opetukset taas julkaistaan uutisena, ja niistä suomalainen maksaa. Halusi tai ei.

14 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Mikä ihme motivoi sekundatoimittajia purkautumaan tuolla tavalla. Jokainen järjissään oleva tajuaa mitä kökköä tuollainen on,ja mitään mieltä ylentävää journalismia ei liene kirjoitella vähäjärkisille. Niin kuin sanonta kuuluu, jos ei ole mitään kaunista sanottavaa, älä sano mitään.

On totta, että varsinkin raksa-ammateissa, ilotyttöbisneksessä, autopeltisepissä ja sen kaltaisissa "universaaleissa" töissä maahanmuuttajat oikeasti vievät pottunokilta duunit. Rakennusliiton mukaan 23% jäsenistä on työttöminä - virolaisia raksamiehiä on ainakin 10.000 Suomessa, luultavasti paljon enemmän.

Se mitä kaupungilla näkee niistä naisista/tytöistä, jotka hengaavat mustien kanssa, niin molemmat lienevät tyytyväisiä valintaansa, joten harva pottunokka sen takia jää ilman naista. Rahaa mamut tietenkin imevät kuin autiomaan hiekka vettä, jos mamuilla tarkoitetaan kulttuurinrikastajia, joten Ricksin selittely tuntuu lähinnä oikeasti säälittävältä. Mutta koska sääli on sairautta, minä en sellaisia tunteita tavallisesti koe.

Kaikkinensa Yle voisi terävöittää linjaansa, koska tuollaiset itkupotkuraivarit eivät ole mitään dsurnalismia vaan lähinnä yläasteikäisen ihmisen kypsymätöntä vuodatusta. On myös julkaisijan vastuulla vähän katsoa perään ettei ihminen ihan täysin itseään nolaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mamut vei mun journalismin.

Aikanaan mä sain aamukahvipöytään journalismia täyteen tupatun sanomalehden ja töllössäkin oli tutkivaa journalismia Hannu Karposta lähtien.

Nyt mä en saa kuin mamutusta, kylddyyrimarxilaisuutta, multikultia ja narratiivista "journalismia" joka on irrottautunut kokonaan journalismin omista kriteereistä.

Mamut vei mun sanomalehden. Mamut vei mun journalismin. Mamut vei mun uutistoimittajat.

Anonyymi kirjoitti...

Alkaa tuntua siltä että aina kun joku ns. varsinainen mamu aukaisee turpansa tiedostusvälineissä niin sieltä tulee nälvimistä, vittuilua, ilkeilyä, piikittelyä, vähättelyä, halveksuntaa, riidan haastamista, paskanpaiskomista, ylemmyydentuntoista oikuttelua ja yleistä perseilyä ihan tavallisia suomalaisia kohtaan.

Jo kyseinen kunnioituksen, kiitollisuuden ja asiallisuuden puute olisi mielestäni aivan riittävä syy pistää moisilta päänaukojaryhmiltä raja kiinni, oleskelu- ja maleskeluluvat peruutukseen, kansalaisuudet poistoon ja paluulippu nitojalla kiinni perseeseen.

Jos Kiinaan menevät suomalaiset aukoisivat turpaansa Kiinassa kiinalaisista samoin kuin kaiken maailman rickyt ja ummajummat täällä, niin turpaansa saisivat. Emiraateissa vastaavasta perseilystä syntyisi kansainvälinen kausti. Somaliassa varmaan päätyisi ammutuksi. Suomessa tolla tyylillä saa pimppaa suviksilta ja hyväpalkkaisen laiskaviran mokutussektorilta.

Toi turvan repiminen alkaa olla aivan riittävä syy maahanmuuttajavastaisuuteen. Ja tällä tarkoitan sitä, että mitä enemmän tuollaista vittuilua tulee median kautta niin sitä enemmän kurssi kääntyy (ainakin mulla) siihen suuntaan että vastustamisen kohde ei ole enää huono maahanmuuttopolitiikka vaan tietyt maahanmuuttajaryhmät ihmisinä, henkilöinä, ryhminä, persoonina ja taustakulttuurisidonnaisina persoonallisuustyyppeinä.

Ja kun esim. tuon tekstin lukee, niin saa sellaisen kuvan, että sehän siinä on tarkoituksenakin. Sean Ricks ilmoittaa ihan suoraan pitävänsä suomalaisia (sekä henkilöinä että kulttuurina) vastenmielisinä paskalatvoina, jotka ovat niin tyhmiä että eivät mahda mitään sille jos hän vähän repii turpaansa ja haastaa tasaselle.

Ok… Sean Ricks. Netti ei unohda ikinä. Voit olla varma siitä että asenteesi Suomea, suomalaisia ja suomalaisuutta kohtaan muistetaan ikuisesti aivan yhtä syvän halveksunnan kera kuin mitä sinä koet suomalaisia kohtaan.

Professori kirjoitti...

Rauhoitutaanpas nyt.

Ihan aluksihan toimittaja Ricks kertoo kenelle hän on pläjäyksensä suunnannut: henkilölle, joka on joskus syyttänyt mamun vieneen häneltä kaiken.

Kuten itsekin hyvä bloggari toteat, ei tällaisia ihmisiä ole olemassakaan. Ricks siis kirjoittaa henkilölle, jota ei ole olemassa.

Minusta kannattaisi pohtia sitä, miksi Ylen toimittaja kirjoittaa avoimen kirjeen henkilölle jota ei ole olemassa. En tahtoisi väittää, että hän on mielenhäiriössä, joten taustalla täytyy olla jokin muus syy, jota en vain ymmärrä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle, Ano1:lle, Ano2:lle ja Professorille & kiitos kommenteistanne.

Kumis: Nimenomaan raksa-ammateissa varsinkin virolainen työvoima syö kokonaisen suomalaisen ammattialan perusteita, varsinkin, kun kaikki mahdolliset sosiaaliedut toimivat. Omiin muroihin kusemista. Mitä tulee tuohon julkaisijan vastuuseen, niin varmaankin aikanaan vastaava päätoimittaja olisi todennut, että vaikka periaatteessa olenkin samaa mieltä kanssasi, niin vuodatuksesi on sen verran pateettinen, että munaat itsesi, joten eiköhän jätetä julkaisematta. Nykyisin taas tuo vuodatus lienee juuri sitä, mitä halutaan. Kai sitä ei ole sitten kirjoitettu muille kuin valmiiksi täysin samanmielisille, sillä eihän tuo taatusti kenenkään päätä käännä. Kuin korkeintaan kirjoittajasta poispäin.

Ano1: Sinänsä samaa mieltä, mutta eivät mamut sitä vieneet. Sen vei mamut itselleen uskonnoksi ottaneet suomalaiset toimittajat.

Ano2: Totta kaikenkaikkiaan. Tosin kyseinen heppu on käsittääkseni syntynyt ihan Suomessa, mutta mitä muuta tuo on kuin halveksuntaa häntä elättäviä ihmisiä ja ennen kaikkea rodullisesti erilaisia (milläs sanalla tuota asennetta muuten kuvattiin?) kohtaan. Mikä tekee hänestä niin paljon paremman? Mitä hänellä on annettavaa? Miksi hänet tulisi ottaa vakavasti?

Professori: Varmaan siksi, että näitä kuviteltuja ihmisiä on keksittävä, että heidän kuvitellun pahuutensa/typeryytensä perusteella voitaisiin perustella oma epistola. Äkkiseltään tästä tulee mieleen samanlainen kuviteltu henkilö eli suomalainen punaniska, jolle Katja Ståhl puolestaan lähetti avoimen kirjeen:

http://blogit.iltalehti.fi/katja-stahl/2012/08/29/avoin-kirje-punaniskalle/

Jos Ståhlin avoimelle kirjeelle haluttaisiin etsiä ihan todellista kohdetta, niin se saattaisi Suomen sijasta löytyä jostain Yhdysvaltain raamattuvyöhykkeeltä, mutta piruakos tässä takertua yksityiskohtiin.

Närpes varg kirjoitti...

Komppaan professoria. Ei kannata provosoitua, vaikka provosoidaan.
Otin ja luin Ylen sivuilta jutut Seanin ja hänen toimittajakollegansa havainnoista eri puolilta Eurooppaa ja tutultahan juttu tuntui. Kuten tämäkin lause Kreikasta:
"– Ennen katsoimme naapurimaatamme Bulgariaa ja ajattelimme, että siellä ollaan köyhiä. Nyt sieltä ajetaan tänne kalliilla autoilla ja ostetaan meidän mökkejä ja tonttejamme."
Ei niin kauan sitten veimme vanhoja vaatteita Venäjälle ja nyt he ajelevat täällä Hummereillaan ja ostavat parhaat mökkitontit.
Myös muissa Euroopan maissa ihmetellään nuoria, jotka ovat mieluummin sossun asiakkaita kuin tekevät töitä ja ne romanit: niistä vasta kiusa on kaikkialla Euroopassa.
Ylen sivuilla on myös suomalaisuuskone, jolla voi testata, minkä Euroopan maan kansalainen itse kukin tuntee olevansa. Minun kohtalokseni tuli olla saksalainen,suomalainen tai virolainen. Vähiten olen kuulemma kreikkalainen ja maltalainen. Käykääpä kokeilemassa: vänkä koe!
Olkaamme armollisia. Kenties pörröpää-Sean tajuaa jotain kierreltyään hetken Eurooppaa. Kenties hän jonain päivänä huomaa, että me möhömahaiset, yksinäiset, rumat, suolemme toiminnasta huolestuneet pottunokat olemme sentään luoneet aika hyvinvoivan yhteiskunnan, jossa jopa Sean-poikakin saa tarvittaessa lääkärinapua. Eikä maksa paljon!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Närpes Varg. Ehkäpä tämä heppu on yksinkertaisesti hoksannut, että kun keesi on vähän kiharampi ja orvaskesi tummempi ja kun saarnaa tiettyä epistolaa, niin sillähän taataan varma elanto tulevaisuudessakin. Huoratahan meinaan voi myös housut jalassa.

Olis muuten melko mielenkiintoista tietää, että mitkähän ovat tuon suomalaisuuskoneen asetukset. Meinaten, sen tein sekä minä että Ylva, joitten molempien ajatukset eivät juurikaan eroa sinun ajatuksista. No, minun henkinen kotimaani oli Portugali. Ja Ylvan taas Bulgaria.

Becker kirjoitti...

Minua ei tuollainen käkkäräpää pahemmin vaivaa. Sellaiset ei koskaan ole vieny multa naista saatika duunia. Nyt voivat viedä pikkuisen fyrkkaa lompakosta, mutta sekin tili tasataan hämyhommilla.

Elättimaan ja sen kansalaisten mollaaminen on yleismaailmallinen ilmiö, joka tulee vielä tulevaisuudessa loppumaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Verotukselliset hämyhommat alkavat minuakin kiinnostaa aina vaan enemmän. Syytä ei tarvinne perustella. Elättimaan ja sen kansalaisten mollaamisesta on tullut nykyään ammatti, joka kertoo hyvin aikamme sairaudesta. Umayya Abu-Hanna on siitä ehkä paras esimerkki. Veikkaan, että hän palaa pian takaisin Suomeen. Kun Hollanti ei ole niin hanakka elättämään häntä. Ja varsinainen työn tekeminenhän häntä ei niin kiinnosta.

Anonyymi kirjoitti...

Hlökoht etoo kuinka korkeimman verotusasteen maa Suomi nostaa jalustalle "oikean etnisyyden" omaavia elättejään (positiivinen syrjintähän se) ja samalla ruoskii sitä sakkia joka lainkuuliaisuudellaan (lasken tähän yhtälöön myös verojen maksamisen) mahdollistaa moisen.

Tätä kestää aikansa ja sitten rysähtää. Jokainen sivilisaatio on saavuttanut saturaatiopisteensä ja romahtanut. Koska emme suostu oppimaan historiastamme, olemme kirottuja toistamaan sitä.

Sitä mukaa kun mokutustahti kiihtyy ja verotus kiristyy sekä lainsäädäntö ajetaan default-tilaan jatkuvine muutoksineen; Sitä samaa tahtia me pottunokat alamme toimia kuten politbroilerit ja ylin virkamieseliittiluokka esimerkeillään tietä näyttäen: Yleinen lainkuuliaisuus on katoavaa kansanperinnettä.

Naurettavinta on kuinka nyky-ihminen kuvittelee olevansa niin jumalattoman sivistynyt esi-isiinsä verrattuna, mutta kylmä tosiasia on, että tekniikka kehittyy vaan ihminen ei niinkään.

Ei siinä mitään; valmistautuneelle lopunajat ovat juhlaa. Siinä saattaa pottunokkainen VHM olla vielä arvossaan. On ollut aina hädän tultua...

-Tvälups-

Jk rahathan se vie ja se -tuttaa, moisten matkaan lähteville naikkosille sen sijaan toivotan onnea, rakkautta ja Tervemenoa!

Anonyymi kirjoitti...

En kans tajua mitä tällä ajetaan takaa tai mitkä ovat ne tunnetilat joita tässä yritetään synnyttää (syyllisyys kun ei sanavalintojen takia kovin nopeasti synny). Tulee mieleen vähän omissa piireissä ns. "sosiaalioikeus (social justice, miten sen nyt fiksusti suomentaa)" aktivistit, jotka ovat olevinaan ajavansa tärkeää asiaa, mutta todellisuudessa kyseessä on vain joukkio huonosti käyttäytyviä nuoria vittuilemassa ihmisille ja revittelemässä egollaan __hyvän__ asian nimeen mm. kertomalla, miten kaikki miehet/valkoiset/ei trans ihmiset ovat etuoikeutettua roskasakkia, toisinkuin MINÄ, joka olen parempi ihminen koska kovaan ääneen välitän ei valkoisesta/jne ihmisryhmästä B.

Samoin tämä, ei tässäkään paljoa asiaa ole, vain joku vittuilemassa __hyvän__ asian nimeen. Jotenkin saattaisin katsoa sormien läpi guilty trippausta siitä miten vaikeaa mamuilla on, kuin tätä mielikuvapeliä, missä on mamu kertomassa läskeille, kaljuille ja alkoholisoituneille suomalaisille madoille, että ongelmat johtuvat vain siitä, että ryyppäät liikaa, asenteesi on suolesta ja syytät mamuja kaikesta.

Ois kiva ihan vaan vaihtelun vuoksi nähdä jonkun suomalaisen onnistujan (tohtori, ylioppilas, no joku vaan, joka on saavuttanut jotakin) tsemppauskirjoitus.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille ja Lonegaru Sesshille & kiitos kommenteistanne. Ei lisättävää. Siirrän asian käsittelyn Antero Lärväselle. Hän palaa asiaan myöhemmin.

Aika hyvin muuten jätkät siellä Minskissä nousivat, vaikka ennakkoasetelmat olivat kovasti onnettomat. Kunniaa heille.

Anonyymi kirjoitti...

No jaa. Seanin höpinäthän ovat peräti oivaltavia kun vertaa hänen pikkupimupissiskaverinsa kiintoisiin ajatuksiin.

Tämä vaikka esimerkkinä. Ja sitten lounas Unkarilaisen rasistin kanssa....

http://hommaforum.org/index.php/topic,93917.0.html

-KKi-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, KKi. Tuohon lounaaseen unkarilaisen rasistin kanssa olinkin jo törmännyt. Yleläistä epäkohteliaisuutta ympäri Eurooppaa. Tulee mieleen tämä Matti Rossi joka hankki yhden unkarilaisen kuseen silloin neuvostoaikana.

Mutta tämä lähettämäsi juttu oli minulle uusi.

”Toivon, että röyhkeät yläkoululaisten huutelut hyväksytään.”

Miksi? Mitä sillä hyödytään? Mikä mahtaa olla opettajan mielipide? Täytynee ruveta vähän tarkemmin seuraamaan tuon typsyn edesottamuksia.