keskiviikko 4. helmikuuta 2015

SAARIJÄRVEN PAAVO TIEDOSTAVASSA UUSIOKÄYTÖSSÄ

Niin kuin suuresti arvostamani blogikollega Vasarahammer tuoreessa kirjoituksessaan totesi, ovat kuluneet viikot olleet monikulttuuriprojektin kannalta erityisen huonoja. Vasarahammer myös totesi, että suurta yleisöä pyritään harhauttamaan kiinnittämällä huomio muihin asioihin. Kehotan lukemaan Vasaran kirjoituksen. Omassa kirjoituksessani pyrin keskittymään erityisesti Helsingin Sanomien pääkirjoituksissaan esittämään sumutukseen ja suomalaisten syyllistämiseen. Lehden pääkirjoituksiahan on pitkään voitu verrata kävelijä Valentin Konosen maailmanmestaruuden tuoneeseen nappisuoritukseen ja varsinkin valmentajan kommenttiin, eli ”hän ei ota enää vastaan ulkoista informaatiota”.

Tuoreeltaanhan lehden toimituspäällikkö Petri E. Korhonen löysi Suomesta leegioittain natseja ja nyt kehiin astuu herra nimeltä Antti Blåfield, joka analysoi henkisesti sulkeutuvaa Suomea ja toteaa suomalaisten olevan paskaa porukkaa joka vihaa kaikkia muita ja toivoo lähinnä sitä, että pystyisi vihaamaan niitä kaikkia muita vieläkin enemmän kuin nyt.

Varsinainen aihe Blåfieldin närkästykselle on se, että Suomessa suhtaudutaan vielä varsin nuivasti, eduskuntaa myöten, maassa luvattomasti oleskelevien terveydenhuoltoon ja ennen kaikkea sen lisäämiseen. Blåfield jättää kaltaistensa tavoin aina vastaamatta siihen kysymykseen, että mikä on se meiltä vaadittava piikin raja, eikä hän luonnollisesti sitä kysymystä itsekään esitä, sillä vastaushan olisi se vanha tuttu, eli rajaa ei ole. Sen sijaan hän kaivaa suomalaisille velvollisuuden yleismaailmallisesta huoltovastuusta käyttäen perusteena vanhaa suomalaista runoa ja löytäen perusteekseen Saarijärven Paavon:

Usein sanotaan, että suomalaiset eivät kestä menestystä mutta vaikeuksissa Suomi on parhaimmillaan. Käsitys pohjaa idealistiseen runebergiläiseen kuvaan Saarijärven Paavosta, joka oli valmis antamaan osan omasta sadostaan kadosta kärsineelle naapurilleen.

Onko näin? Eduskunnassa enemmistö puhujista ei ainakaan ollut valmis antamaan yhtään mitään.

Hotellin respassahan nostetaan perinteisesti hattua, jos joku onnistuu kehittämään ns. übermokuttamiseen jonkun uuden perustelun ja kieltämättä Blåfield on onnistunut ja yltänyt jopa taiteelliseksi luokiteltaville tasoille. Kaivaahan hän esiin J.L. Runebergin vuonna 1830 kirjoittaman runon, jossa kuvitteellinen saarijärveläinen talonpoika päättää syödä pettua vielä yhden vuoden, koska naapurin touon vei halla, ja sitä kautta Blåfield laajentaa lähinaapuruuden käsitteen koskemaan koko maailmaa.

Saavutus on jo itsessään varsin arvostettava, mutta Blåfield ei jää lepäämään laakereillaan, vaan menee kirjoituksessaan eteenpäin ja muistuttaa suomalaisia siitä, kuinka paljon ne vihaavatkaan. Ruotsin kieleen kohdistuva viha tulee tietysti ensimmäisenä:

Jo pitkään on muhinut viha ja kauna toista kansallista kieltämme ruotsia kohtaan. Kaksikielisyydestä, joka voisi olla kansallinen voimavara, onkin tehty kirous ja häpeä. Jos hinta on yhteyksien heikkeneminen Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin, ei voisi vähempää kiinnostaa.

Hotellin respassa sinänsä ihmetellään, että kuinka kieltä voi varsinaisesti vihata, yleensä viha kohdistuu ihmisiin, mutta nähtävästi hän on käärmeissään pakkoruotsin vastustamisesta ja pelkää, että sen mukana suomalaiset eivät olekaan enää kaksikielisiä. Pakkoruotsin vastustamisessa ei liene kuitenkaan kyse ruotsinkielisen väestöosan vihaamisesta, vaan tympiintymisestä siihen, että varsinkin ummikkosuomalaisilla alueilla, joita kuitenkin on Suomesta valtaosa, ihmiset pakotetaan lukemaan koulussa jotakin, jonka he koulujensa loputtua likipitäin välittömästi unohtavat. Ei Suomessa ole koskaan ollutkaan mitään kaksikielisyyttä. Englannintaidon pyrkii huomattavasti useampi ihminen säilyttämään, sillä siitä on käytännön hyötyä noin yleensäkin. Sillä pärjää hyvin mm. Ruotsissa ja muissa pohjoismaissa, sillä suomalaisten pakko-opettelemalla ja väkisin vääntämällä tankeroruotsilla tekee itsensä selkeästi huonommin ymmärrettäväksi kuin englannilla, jota pohjoismaissa kyllä osataan puhua.

Mitä tulee pakkoruotsin vastustamiseen ja sen myötä yhteyksien heikkenemiseen niin Ruotsiin kuin muihinkin pohjoismaihin, hotellin respassa muistellaan, että pakkoruotsi tuli Suomeen vasta peruskoulun myötä eli vuosina 1972 - 1977. Hotellin respassa taas ei muisteta sitä, että yhteydet Ruotsiin ja pohjoismaihin alkoivat vasta vuonna 1972. Yhtä kaikki, Blåfield mieltää kirjoittamani jaaritteluna, sillä hänhän on esittänyt vahvan todisteen suomalaisesta vihasta ja hän siirtyykin sitten seuraavaan vihan kohteeseen eli Amerikka-vihaan:

Amerikan-vihalla on myös pitkät juuret. Tässä ajassa se näkyy amerikkalaisuuden halveksimisena. Se vaikuttaa pohjavirtana keskusteluissa Natosta, Guggenheimista tai Pohjois-Amerikan ja Euroopan investointisuojasopimuksesta. Jos hinta on ovien sulkeutuminen läntiseen arvoyhteisöön, who cares.

Jos etsitään vihaa ja halveksuntaa amerikkalaisuutta kohtaan, niin sitä kannattaa etsiä lähinnä tiedostavista piireistä ja jättää haalariväki rauhaan. Tiedostavissa piireissä kun amerikkalaisuuden vihaaminen on ollut pakkomuoti jo 1960-luvulta. Jos sen sijaan haluaa löytää tavallisten suomalaisten Amerikka-vihaa ja käyttää siinä esimerkkinä Guggenheimin vastustamista, silloin tulee rakentaneeksi sellaisen sillan, jota pitkin ei aasikaan uskalla kävellä. Hotellin respan näkemyksen mukaan Guggenheimia vastustetaan siksi, ettei tykätä ideasta polttaa muutama trukkilavallinen rahaa, että saadaan ripustaa jonkun tönön rappusten yläpuolelle teksti Guggenheim.

Mitä tulee Nato-vastaisuuteen, tulee muistuttaa, että juuri Blåfieldin kaltaiset opettajayksilöt ovat valistaneet hallintoalamaisia kymmeniä vuosia aina Ukrainan rähinään saakka että Nato on Herrasta Perkeleestä. Totta hemmetissä se alkaa vaikuttaa mielipiteisiin. Yrittäkää nyt päättää. Hotellin respasta kysytään, että mahtaako Blåfield tehdä näin taas parin kolmen vuoden kuluttua. 

Sinänsä voisi vielä muistuttaa, että jos Yhdysvaltain suhtautumisessa Suomeen 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä on ollut tiettyä epäluuloisuutta, sen syynä tuskin olivat tavallinen Perskeles, Lötjönen, Kutvonen, Pöntinen ja Pätinen, joitten mielipiteestä Yhdysvaltain hallitus ei tiennyt mitään. Sen sijaan presidentti Halosen ja ulkoministeri Tuomiojan mielipiteet menivät kyllä oikein mainiosti Yhdysvaltain hallituksen tietoon. Aloittihan muuten Tuomioja tuoreimman ulkoministerikautensa toteamalla komeasti, että ”minun mielestäni sivistysvaltioissa kenelläkään yksityishenkilöllä ei pitäisi olla aseita kotonaan.” Yhdysvallathan pitää itseään sivistysvaltiona, ja ulkoministerin kannattaisi ehkä olla perillä Yhdysvaltain perustuslain toisesta lisäyksestä ennen kuin alkaa piestä suutansa.

Vaan joka tapauksessa Blåfield on toteennäyttänyt nimenomaan tavallisen suomalaisen jenkkivihan. Mutta eihän se vihaaminen siihen jää, vaan luonnollisesti seuraava vihan kohde on Venäjä.

Venäjän-vihalle ei näinä aikoina tarvitse syitä etsiä. Venäjän johdon tapa toimia Georgiassa ja nyt Ukrainassa on hyytävä osoitus loukkaantuneen suurvallan sokeasta revanssinhalusta. Mutta samalla Suomessa pintaan nousevat sortovuosilta peräisin olevat ryssävihan asenteet, joissa Venäjän kansa ja sen johtajat menevät sekaisin.

Venäjän vihaamisen sijasta hotellin respassa käytettäisiin mieluummin termiä Venäjän pelkääminen. Siihen kun on syynsä. Mutta sen jälkeen saattaa kysyä, että mitähän Blåfield itse asiassa tarkoittaa. Tuleeko se suurin pelko ja nuivuus todellakin sortovuosilta? Onko Suomessa elossa ihmisiä, jotka muistavat sortovuosista mitään? Eikö ne pienet rajakahakat vuonna 1939 - 1944 vaikuta mitään? Sinänsä Blåfield näyttää olevan itsekin hyvin epäilevä Venäjän toimien suuntaan, mutta jos Venäjään suhtautuu epäillen tavallinen suomalainen, niin silloin onkin kyseessä viha, vai ymmärsinkö oikein. Yleensäkin voi todeta, että jos suomalaisilla menee aika ajoin Venäjän kansa ja sen johtajat sekaisin (ainakin Blåfieldin näkemyksen mukaan) niin voi kyllä todeta, että Blåfieldillä menee sekaisin Suomen kansa ja hänen omat kuvitelmansa siitä. Sehän toki hänelle sallitaan, sillä Helsingin Sanomien linjan mukaan niitten kuuluukin mennä sekaisin.

Löytääpä Blåfield vielä valittamista suomalaisten suhtautumiseen virolaisiinkin:

Myös virolaisiin meidän on vaikea suhtautua. Köyhästä ja onnettomasta pikkuveljestä on nopeasti kasvanut tasavertainen kumppani ja haastaja. Tätä yritetään kompensoida ylimielisillä lausunnoilla, esimerkiksi niputtamalla perustelematta Baltian maat samaan pakettiin.

Hotellin respasta muistutetaan edelleenkin, että puhui ulkoministerimme Tuomioja läpiä päähänsä mihin ilmansuuntaan hyvänsä, se ei ole kuin ulkoministeri Tuomiojan vika. 

Blåfield jatkaa kirjoitustaan vanhoilla kliseillä, eli ilman ulkomaalaisvaikutusta ei suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa olisi. Epäselväksi jää, että miten tämä loppujen lopuksi liittyy siihen, ettei Suomesta haluta yleistä terveydenhuolto- ja yleensäkin elatusautomaattia kaikille sopivista ilmansuunnista tuleville, lisääkö tämän automaatin laajeneminen todellakin suomalaisten hyvinvointia ja kuinka se sen tekee.

Siihen Blåfieldilla ei varmaankaan ole vastausta. Ei ainakaan sellaista, joka häntä itseään miellyttää. Mutta hänen kirjoituksensa punainen lanka lienee tämä:

Olemme sulkemassa ovia omiin käsityksiimme oikeasta ja väärästä

Joitain ovia varmaankin pyritään sulkemaan. Sillä kun Antti Blåfield puhuu oikeasta ja väärästä, hän puhuu Antti Blåfieldin käsitystä oikeasta ja väärästä. Ehkäpä pyrkimyksessä ovien sulkemiseen on hyvin. hyvin voimakas kyllästyminen siihen, että nimenomaan Antti Blåfieldin kaltaisilla ihmisillä on ollut oikeus kertoa meille, mitä meidän tulee ajatella. Ja he ovat kertoneet, kertovat nyt ja haluavat kertoa jatkossakin, että meidän täytyy ajatella heidän utopiansa mukaisesti. Utopian, jonka perusteita ei ole kuin heidän omissa päissään.

Vielä herää yksi kysymys. Niin Blåfield kuin hänen kaltaisensa ihmiset ovat hyvin hanakoita kertomaan, mitä tavallinen tuulipukusuomalainen ajattelee, toistaen kerta toisensa jälkeen samoja kliseitä suomalaisten keskimääräisestä ajattelusta. Mieleen juolahtaa väkisinkin kysymys:

Kuinkahan monta tuulipukusuomalaista Antti Blåfield mahtaa oikeasti tuntea?

35 kommenttia:

Becker kirjoitti...

Sorry, tämä on aiheen sivusta, mutta jos joku haluaa nähdä IS:n mainosfilmin, jonka loppuhuipennuksena Jordanialainen pilotti poltetaan, niin se on tässä.
Video on varsin ammattitaitoisesti tehty, jossa uhkaillaan mm. länsimaita sekä muita Jordanialaisia pilotteja.
Katsominen sitten omalla vastuulla:

http://video.foxnews.com/v/4030583977001/warning-extremely-graphic-video-isis-burns-hostage-alive/?#sp=show-clips

Anonyymi kirjoitti...

Eipä jäänyt tuosta Antin heavy-duty-murska-analyysista impiwaaralaiselle paljoa muuta kuin tuulen huuhtoma perse jäljelle... Mitenkähän olis, paraneisikohan noiden Pravdan juttujen keskimääräinen taso, jos siellä otettaisiin käyttöön tämä mullistava keksintö? ;)

http://puppulausegeneraattori.fi/

Niin kauan kuin tuo juttujen laatiminen ihmistyönä jatkuu, on ainakin allekirjoittaneelle parasta terveyden- ja mielenterveyden hoitoa pitää näppinsä irti ko. aviisista, ja pysyy verenpaineet normilukemissa, sano.

(Heh, sanavahvistus: journal)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Becker: Tuo video on kyllä järkyttävän raaka. Ymmärrän kyllä, että tuo porukka, jota ei saa haukkua eläimiksi, koska se on loukkaus eläimiä kohtaan tekee noin, sillä se haluaa herättää mahdollisimman paljon pelkoa. Mutta itse mietin edelleenkin, että jos mies pitää saada hengiltä, niin eikö se ampuminen helvetti soikoon riittäisi?

Ano: Luulen, että puppulausegeneraattori saattaisi parantaa noitten pääkirjoitusten sisältöä olennaisesti. Tulee muistaa, että tämä on se linja, jota Helsingin Sanomat haluaa lukijoilleen julistaa. En ole kyllä varma, kuinka kauan ilmoittajat pitävät tätä linjaa hyvänä. Meillä on vaan se hirveä tilanne, että ei ole olemassa minkäänlaista mediaa, joka haastaisi valtamedian. Odottelen, että persut tekisivät Perussuomalaisesta seitsen- tai edes viisipäiväisen sanomalehden.

Pantalone kirjoitti...

Saarijärven Paavo on kuvottavuudessaan vertaansa vailla oleva lukukokemus. Siinä suomenruotsalainen Brunberry nostaa uljaaksi legendaksi sen, kuinka 10% Suomalaisista kuoli nälkään katovuosina 1866-1869. Suomenruotsalaiset panttaisivat viljojaan siiloissaan ja keinottelivat niillä kansainvälisissä viljapörsseissä. Näinä vuosina, kun Suomalaisia kuoli kuin kärpäsiä nousi suomen elintarvikevienti piikinomaisesti 15-20%. Runeberg todellakin on vain suomenruotsalaisten kansallisrunoilija. Meille Suomalaisille kansallisrunoilija on Eino Leino.
Suomalaisten näkemykset eivät todellakaan nojaa mihinkään Runeberg-eetokseen, ellei sitä lasketa, kun joku kaakattaa jotain ensiluokkaisen tyhmää, niin saatetaan sanoa: Paasaa kuin Ruuneperi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pantalone. Sinänsähän tuo runo ei mene yksi yhteen kyseisen nälänhädän kanssa, sillä se on tehty jo huomattavasti aikaisemmin. Mutta muistelen, etteikö vaan jopa koulussa opetettu, että kun Suomessa oli joskus 1700-luvulla nälänhätä, niin Etelä-Ruotsissa poltettiin ylijäämäviljaa. Korjatkoon joku, jos olen väärässä.

Mutta pakkoruotsin vastustamisessa ei mielestäni ole kyse mistään menneitten vääryksien kostosta. Vaan yksinkertaisesti siitä, että se on tarpeetonta ja kallista. Ei se väkisin opetettu ruotsi sinne pääkoppaan jää, kun sitä ei elämässään tarvitse. Hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa.

Aikaisemmissa kirjoituksissani muuten useampi kommentoija totesi, ja miä komppasin, että en tykkää termistä suomenruotsalaiset. He ovat suomalaisia, joitten äidinkieli on ruotsi. Suurin osa heistä osaa myös erinomaisesti suomea. Tunnen itsekin näitä ihmisiä. Luulen, että heitä ei kannata syyllistää RKP:n sekoiluista.

Anonyymi kirjoitti...

Iltaa taas Perskeleen talousyksikköön.

Olen tykönämi miettinyt parempaa termia valtamedialle samaan tapaan kuin että esim. lontoolaisittain ei sanottaisi main media, vaan establisment media, eli media joka kertoo meille mitä kulloisenakin aikana siellä vallan huipulla halutaan meidän ajattelevan.

Sanoma sitten vaihtelee täysin sen mukaan istuuko huipulla Hitler, Stalin vai Kekkonen, media täyttää vallan vahtikoiran tehtäväänsä ja räksyttää kaikille jotka valtaa uhkaavat tai arvostelevat. Sitten kun valta vaihtuu, niin vaihtuu median sävelkin.

Voisikohan "vallan media" olla täällä toimiva, vaikkei tuossakaan sivumerkityksittä vallan selvitä.

- lihapuhe

Pantalone kirjoitti...

No niinpä tosiaan on kirjoitettu jo 1830. Sitä on väsyneenä huolimaton ja huono luetun ymmärtäjä. On toki totta, että mainitsemasi järkiperusteet ovat vähintäänkin riittävät ja roimasti yli. Turhaudun vain siitä kovakalloisuudesta, jota nämä itseään suomenruotsalaisiksi nimittävät ihmiset toteuttavat.

Rigor.Mortis kirjoitti...

Ykä virkkoi "Mutta itse mietin edelleenkin, että jos mies pitää saada hengiltä, niin eikö se ampuminen helvetti soikoon riittäisi?"

Ai näin? (katsominen omalla vastuulla):

http://www.liveleak.com/view?i=edd_1423009069

Eipä siinä, mieluummin valitsisin tuon kuin elävältä polttamisen jossain häkissä..

Tuolla -> ( http://www.frontpagemag.com/2015/dawn-perlmutter/isis-purifies-islam-through-fire/ ) tarjotaan polttamisen selitykseksi jonkinlaista puhdistautumisrituaalia. En sitten tiedä, ehkä nuo vajakit vain yksinkertaisesti ovat täysin mielisairaita.

Anonyymi kirjoitti...

Postaan TOR-verkon kautta, katsotaan saapuuko viesti perille.

Mieleeni tuli gamergate (
>"pelin" "tekijä" mm. parittelee väh. viiden peli"toimittajan" kanssa ja saa hyviä arvosteluita tekeleelleen
>nyymien mielestä tämä on sopimatonta
>nyymit pyytävät lehtiä kiinnittämään huomiota tähän epäkohtaan
>kyseisten lehtien "journalistit" alkavat syyttämään nyymejä naisvihasta.
>nyymit alkavat ottaa yhteyttä lehtien mainostajiin
>pelilehdet saavat yhteisen paskahalvauksen ja alkavat parkua kuin yhdestä suusta: "Pelikulttuuri on kuollut!"
)

lisäinfoa:
https://encyclopediadramatica.se/Gamergate

Mielestäni voisimme oppia tästä ja suunnitella jotain seuraavan kaltaista:

Iskemme hesarin lompakkoon. Otamme yhteyttä mainostajiin ja kerromme heille että aiomme boikotoida heidän tuotteitaan jos he mainostavat hesarissa.

Eilisen hesarin kannessa oli koko sivun HK:n mainos. Voisimme lähettää heidän markkinoitipäällikölleen anonyymisti sähköpostia (tai ehkä jopa kirjeitä) jossa sanomme vaikkapa:

"Hei,

Mainostitte Helsingin Sanomien kannessa tiistaina 3.2.2015.

Tämän takia en osta tuotteitanne tässä kuussa ja pidän tämän mielessäni myös kesän grillauskaudella.

Hyvää loppukevättä!"

Tai jotain tuonkaltaista.

Jos vaikkapa 50 hemmoa ottaa yhteyttä HK:hon ja jokainen kirjoittaa persoonallisen viestin niin tällä voi olla vaikutusta HK:n mainontaa koskeviin valintoihin. Bonuksena voimme jopa pyrkiä oikeasti boikotoimaan HK:ta henkilökohtaisissa elämissämme.

Jokainen euro on ääni.
-nyymi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lihapuheelle, Pantalonelle, Rigor. Mortisille ja -nyymille & kiitos kommenteistanne.

Lihapuhe: Minä melkein käyttäisin termiä ”valtaa käyttävä media”, sillä poliittiset puolueethan ovat täysin rähmällään median edessä. Media ei ole vallan vahtikoira, se ei ole vallankäytöstä tiedottava taho, vaan se on vallankäyttäjä itsessään. Ja se valtaa käyttävä taho on hyvin voimakkaasti identifioitunut punavihreään poliittiseen ajatusmaailmaan.

Pantalone: Kerrankos se vahinko sattuu. Mutta väittäisin, että tavallinen suomalainen, joka puhuu äidinkielenään ruotsia, ei jaa RKP:n monikulttuuri-ideologiaa. Mutta siitä huolimatta se äänestää sitä. Ihminen on tapojensa vanki.

Rigor. Mortis: Näytti olevan 23-millinen Sergei, jolla tuosta hepusta otettiin henki pois. Aina mieluummin tuolla kuin polttamalla. Noitten tahojen kanssa sinänsä täytyy järkiajattelu unohtaa kokonaan. Ne eivät usko kuin nikkelinappia.

- nyymi: Tuli perille. Tuo voi muuten olla erinomaisen hyvä idea. Mutta luulen, että blogini on liian pieni alusta tämän levittämiseksi. Heitäpäs tuo idea Hommaforumille.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

On tuolla YlenAnnossa vielä vähän valonpilkahduksia? ;)
"Hän käytti apunaan darin kielen tulkkia."

Vähän niinku se TurunSanomien uutinen laivaraiskaajien vangitsemisoikeudenkäynnistä:
"Oikeuden avuksi paikalle oli varattu somalin kielen tulkki."

http://yle.fi/uutiset/porilaisen_tyton_surmasta_epailty_vangittiin/7782439

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/730513/Amorellan+joukkoraiskaus+Kolme+miesta+vangittiin

Becker kirjoitti...

Tuo Blåfeld nyt on varsinainen löytö. Vaikuttaa siltä ettei Hesari edes halua lisätä maksullisten lukijoidensa määrää.
Niinkuin olen todennut, niin tuo pakkoruotsi on todella aivan turha opiskeltava, mutta nyt sitten jotkut fennomaanit ovat saaneet päähänsä vihata ruotsinkieltä puhuvia suomalaisia. Mitä helvetin järkeä siinä on? Tunnen heitä ja he ovat monasti enemmän suomalaisia kuin monet nyrkkiä puristelevat nahkatukat.
Jenkkien vihaamiseen ovat tosiaan erikoistunet nämä Vanhalla pyörineet samettihousuja ja maripaitaa käyttäneet risuparrat.
Ihmettelin aina kun Stadissa oli joku mielenosoituskulkue USA:ta vastaan, miten se keräsi porukkaa punalippujen taakse pilvin pimein. Eikö noilla ole muuta tekemistä!!
Noh mitä Venäläisiin tulee, niin jos heitä kohtaan tuntee vissiä epäluuloa, niin onko se mikään ihme jos funtsii kuinka monta yhteenottoa heidän kanssaan on käyty viimeisten 700 vuoden aikana. Ja kuka on ollut se aktiivisempi osapuoli.

Minä en ainakaan aio maksaa penniäkään aviisista jossa on pikslattuja kuvia. Yleensä nimittäin silloin myös teksti on ns. pikslattu. Jos sitä oikeata tietoa joutuu hakemaan muualta, niin miksi maksaa.

Tuo ISIksen touhu on todella oikein helvetin vastenmielistä.
Ihmishenki on mitättömin käsite heidän ajatusmaailmassa.
Ampumalla tappaminen on heidän näkemysten mukaan liian arkipäiväista. Pelkään pahoin, että uusia kauheuksia keksitään.
Jos näitä islamisteja vastaan käydään joskus kunnon sota, niin toivottavasti "No prisoners."

Eurooppaan autolla matkustaville sellainen tieto, että jos yleisellä parkkipaikalla viittoilevalle tummaihoiselle "pakolaiselle" ei anneta riksaa vaivan palkaksi, niin saattapi autosta löytyä naulalla naarmutettu kylki kiitokseksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vittuuntunut NettoVeronmaksaja. Ihan noin triviana, niin mikäli tyyppi on kerran Afganistanista ja tarvitaan darinkielen tulkkia, niin kyseinen heppu edustaa Afganistanissa asuvaa hazara-kansaa. Afganistanistanissahan ei ole varsinaisesti mitään afgaaneja, vaan pataaneja, tadshikkeja, hazaroita ja sitten pienempiä kansoja. Hazarat puhuvat daria. Minullakin on jonkun verran kokemksia sieltä päin maailmaa tulleista tyypeistä. En väittäisi heitä välttämättä suomalaisen tulevaisuuden tekijöiksi. Tuon kaltaisiin tappajiin en ole sinänsä törmännyt.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Meni näköjään taas kommentit ristiin. Minulle ei ole kommenttiisi mitään lisättävää. Allekirjoitan sen täysin.

Anonyymi kirjoitti...

"Jenkkien vihaamiseen ovat tosiaan erikoistunet nämä Vanhalla pyörineet samettihousuja ja maripaitaa käyttäneet risuparrat."

Hei, ei tuo ole mikään vasemmistoidiootin univormu, vaan ihan muotia tuohon aikaan. Minullakin oli, ei tosin risupartaa. Ja kuuluin kokoomuksen nuoriin. Se tosin oli siihen aikaan Kansallinen Kokoomus...

Juha kirjoitti...

Pakkoruotsista muistan lähinnä sen vastenmielisyyden, millä siihen suhtauduin. Ja ne kaivamalla kaivetut "perustelut" opettajien taholta vain sementoivat asennevamman.

Huvittavasti, koko ongelma olisi kadonnut jos ruotsi olisi ollut valinnainen toinen kieli. Verrattuna venäjään, saksaan ja ranskaan se olisi ollut se helppo (ja mieluinen) vaihtoehto.

Nuo Hesarin kolumnistien hengentuotteet olen jo sivuuttanut pitkään, turhina.

keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Ei tuo ISISin video herättänyt minussa pelkoa vaan ainoastaan vihaa. Jos kaverit ovat hakemassa sotaa viimeiseen ukkoon asti niin sitten ovat oikealla tiellä.

Kyllä sivistynyt maailmakin muuttuu vähemmän sivistyneeksi moisen edessä ja jos nyt aletaan katsoa kummalla puolella loppuu ensin ukot ja ammukset niin voipi jäädä luu vetävän käteen.

Strix Senex kirjoitti...

On se kumma kaveri tuo Blåfeldt. Hän näyttää pitävän sulkeutumisena, jos halutaan, että koulussa opetettaisiin saksaa, ranskaa, espanjaa eikä vain ruotsia. Ja tuntuu pitävän sulkeutumisena, jos me halutaan, että tänne tulijat olisivat enemmän Nokian Rajeev Surin kaliiberia ja vähemmän niitä maassa laittomasti olevia sosiaaliavun kerääjiä. Ja tuntuu pitävän sulkeutumisena, jos ei haluta maksaa Guggenheimin rahastusoperaatiota, vaikka mikään muukaan kaupunki ei ole mennyt siihen lankaan, vaan Berliinin tapaan enemmänkin potkineet entisiäkin viritelmiä ulos.

Tekisi mieli sanoa sille Blåfeldtille, että ite oot sulkeutunut, kun katsot asioita noin kapeasta vinkkelistä, etkä näe edes sitä, että meidän elinkeinoelämämme on kansainvälisempää kuin koskaan. Jatkuvasti suurempi osa suurimpien firmojen liikevaihdosta tulee maan rajojen ulkopuolelta. Uudet toimialat, kuten peliteollisuus ovat alun alkaenkin kansainvälisiä. Maan suurinta firmaa johtaa intialainen ja kolmanneksi suurinta ruotsalainen.

Blåfeldtin tittelinä näytti olevan vapaa toimittaja. Hänhän oli ennen Hesarin vakinainen toimittaja ja kirjoitti usein suhteellisen järkeviä juttuja, jos sivuutetaan hänen pinttynyt Guggenheim fanituksensa. Olisiko tässä käynyt niin, että hänet on ulkoistettu, kun väkeä on vähennetty. Nyt sitten annetaan mahdollisuus hankkia vähän särvintä leivälle näitä kolumneja kirjoittelemalla, kunhan kirjoittaa kuten Kremlissä käsketään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä blogista jälleen kerran!

Sen verran puuttuisin tuohon pakkoruotsiin, että kyllä ainakin vanhan koulujärjestelmän piirissä olleet ovat sen pakkoruotsin kasteen saaneet aikaisemmin kuin 70-luvulla. Jokainen oppikoulua käynyt aloitti ruotsinkielen pänttäämisen ensimmäiseltä luokalta, itselleni tuli tyttökoulussa pakollisena toiselta luokalta saksa ja neljänneltä englanti. Valinnanmahdollisuuksia ei ollut. Olisipa ollut, taittuisi nyt itseltänikin paremmin muu kuin turistienglanti.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tevehdys Anolle, Juhalle, Keski-ikäiselle Pikkupojalle, Strix Senexille ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Hei, äläpäs unohda Retu-kenkiä:

http://juusosays.com/wp-content/uploads/2014/05/d0ae66bcbca12877dbd7f9cb9f757-orig.jpg

Juha: Ja siinä kun on vielä sellainen juttu, että se ei toimi. Suurimmalla osalla se häipyy käytön puutteessa pois muutamassa vuodessa.

Keski-ikäinen Pikkupoika: Vihaapa hyvinkin. Jordanian kuningas muuten on sanonut hyppäävänsä itse pommarin puikkoihin ja antavan ISISin jätkille tulta munille. Ei muuta kuin lätsää päästä. Mainio Jaska Brown totesi bloginsa kommenttiosiossa jotain, jonka sivistyneen maailman tulisi muistaa:

”Jotenkin tuli tuosta mieleen se, mitä Etonissa opetetaan: tärkein asia, mikä herrasmiehen on tiedettävä, on se, milloin on lakattava olemasta herrasmies.”

Strix Senex: Kaiken kaikkiaan totta, mitä kirjoitat. Tuosta viimeisestä kappaleesta voi todeta, että jos näin on, niin kuin toki voi ollakin, niin toimittajan työ lähenee jatkuvasti huoran hommia. Tosin huorat ovat selkeästi rehellisempiä.

Rouva Ano: Kiitokset. Ja joo, oppikoulussahan näin oli. Itse aloitin kansakoulun puolelta ja lopetin peruskoulusta. Ruotsia tuli luettua kaikkiaan kuusi vuotta ja kun sille ei ole ollut käyttöä, niin pahastihan se on rapistunut. Nykyisin tulee sentään yritettyä, kun lukee noita Rähmiksen antamia ruotsalaisia linkkejä.

Anonyymi kirjoitti...Tuon luin, en ensin huomannut älyttömyyttä. Sitten katsomaan blogeja.


Blåfield jatkaa kirjoitustaan vanhoilla kliseillä, eli ilman ulkomaalaisvaikutusta ei suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa olisi.

Tämän lauseen vuoksi voisi toivoa Antille työttömyyttä, tilausten lopettamisia.


Tälläisin kirjoituksiin tulee kyllä palautetta.

http://www.hs.fi/paivanlehti/05022015/mielipide/Terve+itsekkyys+on+vain+hyv%C3%A4ksi+kansakunnalle/a1423027360041

Anonyymi kirjoitti...

Itse tykkään katsella ruotsalaisia rikossarjoja ja välillä yritän huvikseni seurata pätkiä niin, etten kurki tekstiä. Mutta se on juuri niinkuin kirjoitit, kielitaito rapistuu, kun sitä ei missään joudu käyttämään, varsinkaan täällä Keski-Suomessa.

Olen muuten ollut huomaavinani, että ruotsalaisissa ja muissa pohjoismaalaisissa tv-sarjoissa roistot ja murhaajat eivät koskaan ole tummaihoisia. He ovat ainakin ruotsalaisissa sarjoissa aina venäläisiä tai jostakin entisen itäblokin maasta, joskus Suomestakin. Tummemmat ihmiset sen sijaan ovat ihmiskaupan, prostituution ja muun hyväksikäytön uhreja. Kuuluukohan agendaan ja siihen, että pahuus elää vain täällä rasistisessa ja kylmäsydämisessä Pohjolassa?

Onkohan sinulla tai muilla samankaltaisia tuntemuksia?

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Vastaus Ykän kysymykseen "en ole varma kuinka kauan ilmoittajat pitävät tätä linjaa hyvänä".

Mulle on erinäisten kalaan liittymättömien vaiheiden kautta päätynyt yksi Hesari. Päiväys on torstai 29.1.2015.

Lehden koko on tabloid. Sivumäärä on 40. Se siis sisältää tasan kymmenen paperiarkkia. Ja ne arkit ovat kooltaan noin puolet broadsheet -arkkien koosta.

Näille kymmenelle säälittävälle arkille on saatu myytyä mainoksia seuraavasti:
- Kansi A1- kokonaan, S-market. (Noin 90% pinta-alasta toki lehden nimelle.)
- Sivu A9 - kokonaan, pääkaupunkiseudun Stockmannit.
- Sivu A10 - 60%, pääkaupunkiseudun Prismat.
- Sivu A11 - kokonaan, Anttila, netAnttila inventaariopoistot.
- Sivu A13 - 40%, helsinkiläisten yritysten pikkuilmoituksia.
- Sivu A15 - 60%, Pääkaupunkiseudun Prismat.
- Sivu A17 - kokonaan, Ford.
- Sivu A18 - 60% Rakenna ja remointoi -messut, Myyrmäki, Vantaa.
- Sivu A19 - kokonaan, SuperPark avajaiset, Vantaa.
- (Sivu A20 - kokonaan, Hesari mainostaa omia juttujaan.)
- (Sivu A29 - kokonaan, Hesari mainostaa omia juttujaan.)
- (Sivu A33 - 60%, Hesari mainostaa omia juttujaan.)
- Loppusivu A40 - Tokmanni, tarjoustalo.

Kun jätetään huomiotta nämä "Hesari mainostaa muiden mainostajien puuttuessa itseään" -löpinät niin mainoksia/ilmoituksia on siis yhteensä 7 kokosivua + 3.2 osasivua eli kun huomioidaan etusivun otsikko niin lähes tasan kymmenen sivua.

Nämä kymmenen sivua jakautuvat näin:
- Marketit, tavaratalot, halpahallit - 5.2 sivua. Osa näistä konkurssikypsiä, lopettavia, tai muuten heikkenevässä kierteessä.
- Pikkuilmoituksia - 0.4 sivua.
- Kertaluonteisia tapahtumia 1.6 sivua. (Messut, avajaiset.)
- Brändinluomismainontaa - tulkinnanvaraisesti se yksi Fordin sivu.

Aikanaan Hesarissa mainostivat jatkuvasti Rolex, Tissot, Mersu, Volvo, Audi, Bemari, Tillanderin tapaiset kultasepänliikkeet, nuorisomuotiin liittyvät brändit… Hesari oli se painotuote, jolla oli brändinrakentamisen kannalta tärkein rooli. Nyt… "Foordin toiseksi halvin malli viiden vuoden takuulla ja halpisrahoituksella, laina-aika 72 kuukautta."

Valtakunnallisesti painottunut yritysmainonta puuttuu melkein kokonaan. Jopa kauppaketjujen mainokset korostavat sitä että siinä mainostetaan pääkaupunkiseutua ja sen ympäristöä.

Erityisen huomattavaa on se, että kun kuihtuva ja loppumassa oleva Anttila kuuluu Keskoon, niin Kesko ja S-liike, Tokmanni ja Stocca muodostavat nelistään yli 40% kyseisen Hesarin mainoksista. Niillä on siis aivan tolkuton painostusasema mainosten hinnoittelun suhteen - etenkin kun ne tietävät aivan taatusti että Hesarin on pakko ottaa niiden mainokset melkein hinnalla millä hyvänsä.

Otetaan tolle pari vertailukohtaa.

1) Paikallislehti Tamperelainen. 31.1.2015 Kolme kokosivullista mainoksia. Noin neljä ja puoli sivullista muita mainoksia. Yhteensä siis seitsemän ja puoli samankokoista sivullista mainoksia. 48 mainostajaa ja "jokaiselle jotakin -palstoilla lisäksi 30 pienilmoittajaa. (Hesarissa tasan nolla asunto, auto, remontti ja työpaikkailmoitukset sekä erilaiste julkiset kuulutukset mukaanlukien.)

Tamperelaisen sivukoko on sama tabloid ja sivumäärä puolet Hesarista eli 20.

Noin äkkipäätä sanoisin että ilmoittajien kiinnostuksen suhteen Tamperelainen pyyhkii jo nykyisin persettään Hesarilla.

2) Citarin ilmaisjakeluläpyskä. Broadsheet. 8 sivua eli vastaa 16 Hesarin sivua. Täynnä mainoksia.

Ykä… Mainostajat ovat jo kauan sitten hylänneet Hesarin. Jäljellä on enää muutaman tavaratalon paikallismainonta ja niistäkin osa torpista on lopettamiskierteessä.

Anonyymi kirjoitti...

Pantalone…

Onko sulla lähteitä tolle että suomalaisten kuollessa nälkään katovuosina suomenruotsalaiset möivät tavallista enemmän elintarvikkeita vientiin? Jos toi pitää paikkansa niin kysehän on ollut holodomorin kaltaisesta nälkiinnyttämällä tapahtuvasta etnisestä puhdistuksesta.

Jos suomenruotsalaiset todellakin tekivät tuollaisen nälkiinnyttämisoperaation katovuosina niin se asettaa aivan uuteen valoon suomenruotsalaisen kulttuurin ja maanomistuksellisen moraalisen aseman tässä maassa.

Siinä suhteessa toki uskottavaa että kalaisilla rannikkoalueilla on proteiinia omiin tarpeisiin ja sääilmiötä vähemmän äärimmäisiä.

Mä olen valmis syyllistämään suomenruotsalaisia kevyesti RKP:n sekoilusta sillä hehän sitä RKP:tä noin pääsääntöisesti äänestävät. RKP:stä voimakkaasti ja julkisesti irtisanoutuvia ja sen linjaa kritisoivia härreguudeja en toki ole valmis syyllistämään sen enempää kuin geneettiseltä vaan ei kulttuurilliselta pohjaltaan suomenruotsalaisia perheitä.

Moni tekee tollaisten Sinikämmien (Blåfeldt vähän väärin käännettynä) kohdalla sen mokan että koittaa miettiä niiden logiikkaa. Ei sellaista ole. On pelkkää assosiointia joka ei ole edes näköetäisyydellä kausaalisuhteista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Rouva Anolle, Ano2:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Yllättävää sinänsä, että HS julkaisi tuon Kulmalan palautteen.

Rouva Ano: Kyllä samanlaisia kokemuksia on niin minulla kuin muillakin. Ruotsalaiset dekkarikirjailijathan ovat pääosin vasemmistolaisia ja se näkyy. Itse luin aikanaan jotain Henning Mankellia, mutta olen kyllästynyt jo aikaa sitten.

Ano2: Kiitos tutkimustyöstä. Uusia YT-neuvotteluja odotellessa.

Ano3: Odottelemme Pantalonen täsmennystä. Itse pyrin hahmottamaan kyseistä logiikkaa tai sen puutetta Epäilyksen Pirun avulla. Siitä tulee juttu pikapuoliin.

Anonyymi kirjoitti...

Professori mainosti blogissaan kansalaisaloitetta Rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkoittaminen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/970

Aloitetta tarvis levittää kun on enää vajaat kolme kuukautta aikaa kerätä allekirjoitukset.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Julkaistu.

Jani Alander kirjoitti...

Kun nyt ketjussa mainittiin tuo ylijäämäviljan polttojuttu, niin no ei se sinänsä niin ihmeellistä olisi.
Se mitä nykyajan ihmisten on vaikea käsittää on, kuinka hankalaa ja kallista ennen rautateitä/kattavaa kanavaverkostoa jne. kaikenlaisen massatavaran vähänkin pidemmälle kuljettaminen oli. Ts. jos ko. viljaa olisi sitten Suomeen alettu laivata, se kuljetuskustannuksineen olisi maksanut niin helkkaristi, ettei nälänhädän lyömillä ihmisillä olisi siihen ollut varaa.

(Laivakuljetus jo tuolloin oli suht. halpaa mutta maakuljetus ei tosiaankaan sitä ollut.)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Jani Alander. Tuo on varmaan totta, mutta onhan se vähän helvetin raakaa joka tapauksessa. Kun kyseessä ei ollut mikään kehitysapu, vaan oman valtion rajojen sisällä nälkään kuolevat ihmiset.

Jani Alander kirjoitti...

Onhan se raakaa, mutta tuon ajan valtio itsessään oli oikeasti voimavaroiltaa sellainen libertaari yövartijavaltio. Sillä on fyrkkaa pitää pystyssä armeijaa, poliisia ja siinä se sitten onkin. Ts. jonkun yksityisen lahjoittajan käytännössä olisi pitänyt eka ostaa se ylijäämävilja yksityisiltä. Sitten organisoida sen kuljetus, ja sitten joko myydä se, tai jos on oikeasti liian rikas niin antaa ilmaiseksi nälkäisille (ja sillä menolla ei ole kauaa rikas).

Jani Alander kirjoitti...

Ja ne käytännön vaikeudetkaan ei olisi vallan vähäiset vaikka joku isolompakkoinen hyväntekijä (tai kruunu itse) olisi homman päättänyt organisoida. Eka vilja pitää koota laivauspisteeseen, tarvitaan järkyttävästi vankkureita, valjakoita jne..Sitten niitä rahtilaivoja, niitä ei taatusti ole varalla sellaista määrää, pitää palkata yksityisiä laivureita ympäri Eurooppaa. Ei ole mitään lennätintä tai radiota, eli pitää lähettää riittävän valtuuksin varustetut hankkijat matkaan. Kaikkeen tähän menee viikkoja ja kuukausia, ja ihmisiä kuolee koko ajan. Sitten menee viikkoja ja kuukausia, että tarvittava laivauskapasiteetti saadaan paikalle. Laivojen rahtaus vie aikansa (ei mitään koneellisia nostureita) purjehditaan lahden yli. Puretaan, sitten safka pitää viedä maakuljetuksella Suomen todella skeidalla tieverkolla perille, koko ajan aikaa kuluu, organisoidaan safkan jako jne...Käytännössä vaikka olisi yritetty parhaalla mahdollisella yrityksellä periaatteella, että ei ole rahasta kiinni, kuolleita olisi silti liki sama määrä...

Anonyymi kirjoitti...

Nälkäaikojen varalle oli semmoiset pitäjänmakasiinit. Siellä pidettiin siemenviljaa ja syöntiviljaa. Se oli vähän kuin pankki, kun lainatusta viljasta perittiin korkoa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pit%C3%A4j%C3%A4nmakasiini

Nälkävuosien jälkeen ymmärrettiin rautateiden merkitys. Lisäksi ymmärrettiin karjatalouden merkitys ja siihen kiinnitettiin enemmän huomiota. Oisko sikatalouteen myös alettu panostamaan. Miten Ykä tietään noista maatalousjutuista?

Anonyymi kirjoitti...

Kieliasiasta sen verran, että omieni, sinänsä melko vähäisten, mutta kuitenkin todellisten ja yhteneväisten, havaintojeni perusteella olen tullut siihen johtopäätökseen, että itsensä kaksikieliseksi esittelevä ihminen suhtautuu kieliasiaan yleensä varsin käytännöllisesti; hänelle nyt sattuu olemaan sekä suomi että ruotsi äidinkieliä kumpikin, kun kotono äiti tai isä tai kummatkin puhuivat niitä sekaisin ja hän niitä kumpaakin kieltä käyttää ajatteluun ja viestintään kulloisenkin tarpeen ja tilanteen mukaan. Tälläinen ihminen harvoin kokee velvollisuudekseen äänestää RKP:tä tai kannattaa pakkoruotsia.

Sen sijaan itsensä suomenruotsalaiseksi mieltävä ihminen suhtautuu hyvin usein varsin kiihkeästi kielikysymykseen, pitää pakkoruotsia välttämättömyytenä ja äänestää RKP:tä vaaleista toiseen, olipa heidän muut linjauksensa kieliasiain ulkopuolella mitä hyvänsä. Näiden ihmisten kanssa rationaalinen keskustelu pakkoruotsista on hyvin haastavaa ja voipi joku herkempi ihminen kokea olevansa hieman huonompitaustaista sukua kuin kiivaasti kieliasioista puhuva maanmiehensä.

Noista viha-asioista tulee jotenkin mieleen tuore Jörn Donnerin haastattelu, jossa hän kertoi seuraavaa:

Ruotsin kehitys on kuitenkin ollut hyvä. Se on avoin yhteiskunta, joka ottaa vastaan kolmekymmentä kertaa enemmän maahanmuuttajia kuin me. Meillä ei ymmärretä, että mamut tuovat työtä, eivätkä vie sitä. ... Donner toteaa, että omalla valkoihoisella savolaisporukallamme emme pysty pitämään maatamme edes asuttuna. Vanhuksillekaan ei ole hoitajia. ... - Olen oppinut tuntemaan Soinin lupsakkana ja hyvänä ihmisenä. Persut ovat pyrkineet perkaamaan pahimmat ylilyöntinsä. Halla-ahon lähettivät Brysseliin.

Jokuhan tuosta voisi aistia helpostikin vihaa, viimeistään ainakin silloin, jos muutamassa lauseessa vaihdettaisiin kuvauksessa käytettyjä adjektiiveja päinvastaisiksi. Mutta ehkä on parempi olla kenenkään blogistinkaan tekemättä niin, voi muuten käydä taas kutsu leivättömän pöydän ääreen.

Sentään jotain on kuitenkin suuripersoonainen elokuvaohjaajammekin oppinut:

Hän sanoo, että hän uskaltaa jättää Arkadianmäen, koska ei kammoksu perussuomalaisia yhtä paljon kuin neljä vuotta sitten.

Leikkisästi voisi aprikoida, että olisikohan niin, että neljä vuotta sitten hän oli ennakkoluulojensa vanki, mutta nyt toiseuden kohtaaminen on saanut hänet hyväksymään erilaisuuden?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jani Alanderille ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne. Molempien faktat kyllä pitävät paikkansa. Yleensä ottaen silloin maailma oli vielä toisinlainen ja sellainen asia kuin varma ruoka ei ollut ollenkaan itsestäänselvyys. Luulisin, että ihmisten kuolemista nälkään ei otettu silloinkaan kevyesti, mutta todettiin että sille ei voi mitään. Vieras: en ole kovin spesialisti noissa maatalousjutuissa. Kiitos lähettämistäsi linkeistä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Anolle, meni kommentit ristiin. Sanoisin, että määritelmäsi aiheesta kaksikielisyys vs. suomenruotsalaisuus on kyllä varsin osuva. Tunnen itsekin kaksikielisiä ihmisiä, ja he ovat suomalaisia. Jos heitä kutsuisi ruotsalaisiksi, he suuttuisivat.

Se, miksi Jörn Donner on vuosikymmenestä toiseen yksi tunnetuimpia ”valtakunnan viisaita” on ollut minulle arvoitus jo hyvin pitkään.