maanantai 27. huhtikuuta 2015

OIKEAOPPISTA ASEASIANTUNTEMUSTA KANSALAISILLE

Yksi suomalaisen tiedostavaiston harrastushan on se, että tavallisilta suomalaisilta ihmisiltä täytyy ehdottomasti saada aseet pois. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, sillä aseitten vastustamisella saadaan huomattava määrä katu-usk… anteeksi siis yliopistollista- ja mediauskottavuutta, eikä aseitten vihaamiseen varsinaisesti tarvita mitään varsinaisia perusteita. Riittää kun niitä vihaa, ja diagnosoi mm. kaikki suomalaiset metsästäjät mielisairaaksi, niin kuin aikanaan teki psykologi Jaana Haapasalo, jolla ei ole sinänsä oikeutta tehdä diagnooseja, koska hän ei ole lääkäri, mutta eihän sen tarvitse tahtia haitata eikä se mediassa ainakaan ole koskaan haitannut.

Aikaisemmassa 2002-kirjoituksessani vakikommentoija Tvälups laittoi linkin Ylen uutiseen, jonka mukaan aseistettujen ihmisten jahti näyttää tulevan taas muotiin. Uutisessa ei kommentoida asian tiimoilta Jaana Haapasaloa eikä myöskään asian tiimoilta hyvin tunnetuksi tullutta Pekka Sauria, jotka molemmat ovat röhönaurettu asian suhteen vanhentuneeksi.

Uutiseen löydettiin englantilainen häiskä nimeltä Iain Overton, joka totesi, että Suomen pitää tiukentaa ampuma-aseita koskevaa lainsäädäntöään, jotta aseiden aiheuttamat kuolemat vähenevät. Heppu totesi (ainakin Ylen mukaan) näin:

Heille, joiden mielestä tässä ei ole ongelmaa, haluaisin sanoa, että 180 asekuolemaa vuodessa on ongelma.

Se, mikä on merkittävää niin häiskän lausunnossa kuin tässä uutisessa on se, että tässä on mukaan laskettu itsemurhat. Käsitellään ensiksi itsemurhia. Jos ihminen on vakaasti päättänyt riistää henkensä, hän tekee sen, oli hänellä ase tai ei. Jos itsemurhia halutaan vähentää, tulee luonnollisesti kieltää myös yli yksikerroksiset asunnot, autot (niillä kun voi tarkoituksellisesti törmätä vaikkapa rekkaan tai siltapalkkiin), veitset, partaterät, niin hamppu- kuin nailonköydet sekä ennen kaikkea kaikenlaiset lääkkeet. Tosin näitten kaikkien kieltämisen sijasta saattaisi ehkä olla viisainta satsata terapiapalveluihin.

Mikä näissä luvuissa sitten on murhien ja itsemurhien ero? Kävin Optulan sivuilla ja siellä huomasin, että vuonna 2013 Suomessa oltiin tehty kaikkiaan 108 henkirikosta. Siitä, kuinka moni henkirikos oltiin tehty tuliaseilla, ei ollut suoraa tietoa, mutta pitemmän seurannan mukaan maassamme henkirikoksista tehdään tuliaseilla 17 prosenttia vuosittain (otanta 2003 – 2012). Eli määrä putoaa silloin jo alle kahteenkymmeneen tapaukseen per vuosi. Ja näistä tapauksista tietenkin huomattava osa tehdään laittomilla aseilla.

Samaa kertoo myös Wikipedian lista ”Firearm-related death rate per 100,000 population per year”, jonka mukaan aseilla tehtäviä henkirikoksia Suomessa tapahtuu 0,26 henkeä per satatuhatta ihmistä ja aseisiin liittyviä itsemurhia taas 3,34 per satatuhatta ihmistä. Oikeampi otsikko Ylen uutisointiin varmaankin olisi ”miksi suomalaiset tekevät itsemurhia”, ei se, millä välineellä se tehdään.

Mutta sitä ei mielletä hallintokoneistossa ongelmana, joten esimerkiksi eräs Yrjö, joka on ollut metsästysseuran jäsenenä yli neljäkymmentä vuotta, jolla on ollut laillisia aseita yli kolmekymmentä vuotta ja joka on harrastuksensa puolesta toiminut kilpa-ammunnan toimitsijana melkein saman kolmekymmentä vuotta ja jolla ei ole ensimmäistäkään merkintää rikosrekisterissä joutuu käymään poliisin palikkatestissä, mikäli hän aikoo ostaa uuden aseen. Tässä palikkatestissä yritetään ottaa selvää, onko Ykä mahdollisesti seuraava psykopaatti lukioampuja.  Testi kyrpii niin Ykää kuin testin suorittavaa poliisia koska poliisilla saattaisi olla ehkä muutakin tekemistä kuin arvuutella Ykän mahdollista suoriutumista sarjamurhaajana. Mutta Ylen uutisen mukaan Ykää, niin kuin Ykän kaltaisia ei tarkkailla vielä tarpeeksi paljon.

Nähtäväksi jää, pyritäänkö Suomessa taas saamaan aikaan uusi aseidenriisuntakierros, jonka perusteena on vain ja ainoastaan se, että tiedostavalle väestönosalle tulee siitä hyvä ja tiedostava mieli. Pari vuottahan tässä ollaan saatu rauhassa ollakin. Tavalliselle aseenomistajalle tulee taas kertaalleen mieleen huitsinnevadalainen ratkaisu.

Ja sitten, ettei tätäkään kirjoitusta miellettäisi pelkästään turpa kuolassa huutavan asehullun vuodatukseksi, kerron kuinka suoritetaan oikeaoppinen ja turvallinen metsästysluodikkoammunnan kilpailusuoritus. Tätä on ampumaharrastus:Kun suoritetaan metsästysluodikon viiden laukauksen kilpailusarja makuulta (tätä seuraa viiden laukauksen kilpailusarja pystystä), asettuvat ampujat radalle makuuasentoon ja suuntaavat aseittensa piiput kohti maalitauluja. Tämän jälkeen, ammunnan valvojan luvan saatuaan, he ampuvat kaksi koelaukausta, jotka ammutaan niin, että ase ladataan vain yksi patruuna kerrallaan.

Koelaukaukset näytetään ja paikataan, jolloin kilpailijoilla on vielä mahdollisuus tehdä tarvittavia säätöjä kiikaritähtäimeensä. Tämän jälkeen ammunnan valvoja ilmoittaa:

- AMMUTAAN VIIDEN LAUKAUKSEN KILPAILUSARJA MAKUULTA!

Tällöin kilpailijat lataavat joko aseittensa lippaat tai makasiinit, asetyypistä riippuen, mutta jättävät aseensa lukon auki. Sen jälkeen ammunnan valvoja ilmoittaa:

- LATAA!

Jolloin kilpailijat lataavat aseensa. Ammunnan valvoja kysyy tässä vaiheessa:

- OVATKO AMPUJAT VALMIIT?

Ampujat ilmoittavat valmiutensa laskemalla aseen perän alas. Jos ampujalla on joitain suoritukseen liittyviä teknisiä ongelmia, hän nostaa kätensä, jolloin ammunnan valvoja tulee hänen luoksensa ja ongelma ratkaistaan, mikäli mahdollista. Mikäli ei, ampuja poistaa patruunat aseestaan, eikä osallistu kilpailusuoritukseen. Kun ampujat ovat valmiita suoritukseensa, ammunnan valvoja ilmoittaa kahden minuutin suoritusajan alkamisesta joko puhaltamalla pilliin tai muulla mahdollisella äänimerkillä.

Kiipailijat ampuvat viisi laukausta ja kun he ovat ampuneet kilpailusarjan viimeisen laukauksen, he aukaisevat aseensa lukon näyttääkseen ammunnan valvojalle, ettei ase ole ladattu. Ammunnan valvoja ilmoittaa suoritusajan päättymisestä äänimerkillä ja komentaa sen jälkeen:

- LUKOT AUKI!

Tällä tavalla hän varmistaa, että radalla ei ole suorituksen jälkeen yhtään ladattua asetta. Tosin ampujat ovat itsekin jo avanneet aseensa lukot, näyttääkseen valvojalle, että tilanne on turvallinen. Aseet eivät ladattuna osoita minnekään muualle kuin maalitauluun, joka metsästysluodikkoammunnassa on metsotaulu.

Näin toimivat vastuulliset ampujat. Heillä on myös aseensa lukittuina asekaapissa kotonaan, silloin, kun he eivät niitä käytä. He eivät ole ongelma. Ne henkilöt, joilla on laittomia aseita, ovat ongelma. Mutta ne laittomat aseet eivät poistu sillä, että lailliset aseet viedään. Me emme ole psykopaatteja. Jahdatkoon Yle niitä psykopaatteja ja jättäkööt tavalliset kansalaiset rauhaan.

Muuten, mitä tulee noihin itsemurhiin, niin mikäli ihminen on todella päättänyt, että hän aikoo tehdä sen, se kannattaa ilman muuta tehdä tuliaseella. Suosittelen nimenomaan haulikkoa. Eräs naispuolinen tuttavani, tästä on aikaa jo parikymmentä vuotta, teki itsemurhan lääkkeillä, niin kuin varsinkin naisten keskuudessa muotia on. Kuolema ei ollut kaunis nukahtaminen, vaan hänen ruumiinsa löydettiin käsi ojossa metrin verran lankapuhelimesta. Siinä hän oli tukehtunut omaan oksennukseensa.

30 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Aina se vaan uudestaan ja uudestaan jaksaa ihmetyttää, että millä nämä ns. suvaitsevaiset löytävät oikeutuksen sille, että voivat rajoittaa muiden elämää, holhota, valvoa ja rangaista. Mistä tuo ylimielisyys ja besserewisserismi kumpuaa...

Ironmistress kirjoitti...

Tuopa antoi aiheen huomiselle masuuninlaskulle. Eli että köydet täyskieltoon ja köysien myynti, valmistus ja jakelu kriminaisoitava...

Anonyymi kirjoitti...

Itsemurhissa aseita vaarallisempi on auto, sillä siinä voi hyvinkin mennä muita mukana. En tosiaan ole kuullut tiedostavien vaativan auton kieltämistä, vaikka autolla tapetaan muita ihmisiä enemmän kuin aseella (niin itsemurhina, kuin muuten).

Strix Senex kirjoitti...

"Muuten, mitä tulee noihin itsemurhiin, niin mikäli ihminen on todella päättänyt, että hän aikoo tehdä sen, se kannattaa ilman muuta tehdä tuliaseella".

On se ainakin suositeltavampaa kun muotiin tullut tapa ajaa täyttä vauhtia rekan otsaan.

Olavi Koskela kirjoitti...

Joopa joo. Eikös se Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys sisätänytkin ajatuksen, että kansalaisilla on oikeus kantaa asetta myös tyrannimaisen hallinnon varalta, eli " ... that the Second Amendment was intended to provide the means by which the people, as a last resort, could rise in armed revolt against tyrannical authorities." Tämä pitäisi ehdottomasti sisällyttää myös omaan perustuslakiimme.

Castor kirjoitti...

Aseasiantuntemus niillä, jotka näyttävät niistä aseasioista sekoilevan ja haluavan lisää rajoituksia kansalaisten oikeuksiin, on luokkaa: ensin ammuivat lehmät ja sitten ammuimme me...

Ekku kirjoitti...

"Anonymous said...

Itsemurhissa aseita vaarallisempi on auto, sillä siinä voi hyvinkin mennä muita mukana. En tosiaan ole kuullut tiedostavien vaativan auton kieltämistä, vaikka autolla tapetaan muita ihmisiä enemmän kuin aseella (niin itsemurhina, kuin muuten)"

Kyllä niissä ns. "tiedostavissa piireissä" on kova halu kieltää tai ainakin rajoittaa auton omistamista ja käyttöä merkittävästi.

Vähintään vallitseva ajatustapa on, että: "kun minä en tarvitse kuin sen harmaan Toyotan tai Skodan, niin ei kukaan muukaan tarvitse".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle, Ruukinmatruunalle, Anolle, Strix Senexille, Olavi Koskelalle, Castorille ja Ekulle & kiitos kommenteistanne. Aika pitkäänhän tuo meidän rauhoitusaika kestikin. Katsotaan, onko tämä yksittäinen esilletulo vai alkaako laajempi ajojahti. Sitten varmaan kaivetaan taas esille se, että konetuliaseita ei missään nimessä saa olla tavallisilla kansalaisilla, löydetään taas itselataavat kertatulikonepistoolit samoin kuin järeä, viranomaiskäyttöön tarkoitettu .22-kaliiberi ja vaaditaan ainakin aseitten lukot poliisilaitokselle ja mainitaan, että voivathan ihmiset toki treenata silloinkin kylmälaukauksia kotona, tosin unohtaen, että mitenkähän se ilman lukkoa onnistuu.

Tuo jenkkien perustuslain toinen lisäys kävisi kyllä tännekin. Ja Ekku on muuten oikeassa, meidänkin huusholli on kaupunkivihreästä näkökulmasta Herrasta Perkeleestä, sillä me asutaan haja-asutusalueella omakotitalossa ja meillä on kaksi autoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Laitetaanpas tähän sitten AT:ltä sähköpostitse tullut linkki. Englannissa työväenpuolue aikoo kriminalisoida islamofobian:

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/islamofobia%20lailla-35271

Anonyymi kirjoitti...

Sotilashyvää päivää taas.

Aseellista metsästystä ei pysty Suomesta kitkemään vaikka Annika Lapintie ja Sauri kuinka yrittävät.

Olen urani aikana nähnyt itsemurhaajia aikasen paljon. Heistä vain yksi oli ampunut itsensä isänsä käsiaseella. Ampumavammoja on ollut hoidettavana aika ajoin harvakseltaan, ja niissä yleensä kyseessä on ollut puolisymmetrinen sovituksen hakeminen (kulmahousukansa) tai huumeveikkosten keskinäiset uhittelut. Vain pari sianteurastajaa on käynyt otilla ammuttuaan hutiin. Ei siis kovin paljoa aseiden satuttamia niiden parinkymmenentuhannen hoitokontaktin seassa, jotka on tähän saakka nähty.

Olen aika ajoin seurannut Optulan sivuja ja yritän muutenkin pysyä kärryillä tämän asehysteerisen aikakauden käänteissä. En itsekään ihan kokonaan ymmärrä kovin fanaattisia aseihmisiä, mutta toisaalta ajattelen, että ase on kuitenkin helkkarin tekninen vempele ja kaikessa kylmyydessään sitä voi teoretiseerata uupumukseen asti. Vähän niinkuin tietokoneita ja autoja.
Yritän siis sanoa, että intohimoisimmissa aseharrastajissa ei ole tappamiseen ihastuneita kaheleita vaan ehkä semmoisia Asperger-tyyppisiä tietonikkareita ja muita. Hullut on erikseen eikä heille enää ole luvallista asetta luvassa. Siitä laki on käsitykseni mukaan pystynyt kohtuudella pitämään huolen.
Tämä on kokemukseni
ammuntapiireistä. Mukavaa porukkaa.

Ase, varsinkin käsiase, on mielenkiintoinen keksintö, vaikka se perhana onkin tehty ihmisen tappamiseen. Silti ihminen on se joka suorittaa tappoliikkeet, ei kylmä metalli.

Suomi ei ole Ameriikka, täällä vielä toistaiseksi jonkunlainen laumakuri pitää eikä pyssyjen kanssa ihan holtittomasti reuhata, sittenkään.

Luvut tuolta Englannin saarista on aika typerryttäviä, maassa jossa käsiaseita ei siviilit voi luvallisesti hankkia. Siteeraan uutistekstiä vuodelta 2009:
"The latest Government figures show that the total number of firearm offences in England and Wales has increased from 5,209 in 1998/99 to 9,865 last year - a rise of 89 per cent."

Tilastoijan nimeä ei jutussa ollut, mutta Valtiota hoettiin useilla riveillä.

Loppuun tuttu iskulause: "Laittomat aseet on kiellettävä!"

Dr Outhouse

Anonyymi kirjoitti...

Terve Ykä.

Kansa on äänestänyt väärin, joten kansaa on rangaistava.
Perussuomalaisella ja keskustalaisella äänestäjällä on todennäköisesti reserviläis tai metsästystausta, pahimmilla pukareilla molemmat joten on todennäköistä että he ovat myös aseen omistajia.

Ei siinä senkummempaa. sauri, lapintie und co. on naurettu suohon jo ajat sitten niipä piti kaivaa Britti "asiantuntia" astialle, sille kun on paljon vaikeampi vittuilla kun ei suomea ymmärrä ja moni asianharrastaja ei vielä ole niin vittuuntunut että vaivautuisi kolmannella kotimaisella reklamaation vääntämään.

Hauskaa Vappua Toivottaa -aNo

Anonyymi kirjoitti...

Olen menossa tiistaina Budapestiin. Olen siellä jonkin aikaa. Jos olet käynyt Budapestissa niin mitä kannattaa katsoa ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Nuivana varmaan kannattaa selvittää onko afrikkalaisia tai lähi-itäläisiä näkyvillä. Wikipedian Budapestissa on kolme pääasemaa, itäinen, läntinen ja eteläinen asema. Pienempiä asemia on sitten useita. Niin että onko siellä seiniin nojaajia.

Unkarissa on unkarilaisten lisäksi mustalaisia sekä sellaisia jotka ovat naapurivaltioiden pääkansoja, kuten saksalaisia, slovakkeja, romanialaisia, kroaatteja, serbejä ja sloveeneja. Historiallisia peruja ovat armenialaiset jotka jotenkin päätyivät sinne. Vanhemmat huomasivat että siellä on kiinalaisia ja niiden pitämiä liikkeitä.

Ehkä unkarilaiset pärjäävät naapurimaiden kansallisuuksien, armenialaisten ja kinuskien kanssa. En ihmettele jos siellä ei ole afrikkalaisia eikä lähi-itäläisiä perseilemässä. No eipä siellä varmaan anneta sosiaaliturvaa eikä kunnan kämppää joten pysyvät pois.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Dr Outhouselle, aNo:lle ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Dr Outhouse: Joo, ei metsästys Suomesta lopu. Se vaan muuttuu laillisesta laittomaksi, jos se kielletään. Ja tämä nykyinen systeemi toimii sinänsä varsin hyvin, sillä eihän riistanhoitotyötä tee mitkään muut kuin metsästäjät.

Kiitokset noista työn puolesta kertomistasi kokemuksista. Siinä olen eri mieltä kanssasi, että kun noitten aseitten, ampujien ja metsästäjien kanssa olen ollut eräänkin ajan tekemisissä ja sellainen olen itsekin, niin en minä näihin asperger-tyyppeihin ole törmännyt. Ihan tavallisiin ihmisiin vaan, jotka tykkäävät ampua ja metsästää. Tosin aspergereihin olen törmännyt muuten, ja eihän sekään mikään synti ole. Ja varsinaisiin asehulluihin en ole törmännyt koskaan. En epäile, etteikö niitäkin olisi, mutta esmes laillistettuja aseitten kerääjiä ei mielestäni voi sanoa sellaisiksi. Hehän vain ovat keränneet palan historiaa.

Tuo lause Englannista on varsin kuvaava. Tie helvettiin on kivetty hyvillä ajatuksilla. Ja minunkin mielestäni on ehdottomasti säädettävä laki, jonka perusteella laittomat aseet on kiellettävä, eikä konetuliaseita saa myydä metsästystarkoituksiin. Ei niitä tosin ole myyty ennenkään, enkä oikein osaa sanoa, mitä hyötyä esmes rynkystä olisi vaikka hirvimetsällä. Sillä kun sarjan ruiskaisee, niin muutama kuti menee kumminkin paskamahoille ja liha on pilalla.

Mutta tärkeintähän on ajatus. Kielletään se, mikä ennestäänkin on kiellettyä ja sen päälle kaikki muukin. Koska ampujat ja metsästäjät edustavat erilaista kulttuuria kuin heitä arvostelevat ihmiset, ja hehän ovat aina oikeassa.

aNo: Luulen, että perussuomalaisia ja kepulaisia löytyy aseharrastajista suhteellisesti eniten. Aikanaan oli ehkä toisin ja lapsuuteni kunnan metsästysseurassa elettiin siinä onnellisessa tilanteessa, että tiedettiin seurassa olevan sekä kommunisteja että kypäräpappikokoomuslaisia, eikä politiikasta puhuttu koskaan, vaan keskityttiin itse asiaan. Metsästysharrastus on asia, joka yhdistää suomalaisia puoluerajoista riippumatta. Samoin kuin varmaankin reserviläistoiminta, mutta eihän minulla tässä iässä ole siihen tullut osallistuttua. Hauskaa vappua sinullekin. Olen tässä jossain vaiheessa julkaisemassa vappukirjoituksen.

Vieras: En ole käynyt koskaan niin Budapestissä kuin Unkarissa yleensäkään. Suosin kotimaan matkailua, joten en osaa antaa sinulle neuvoja. Mutta toivotan oikein antoisaa reissua.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos toivotuksista. Toivottavasti kaikki onnistuu. Palattuani voin kertoa jotakin jos ei matkan aikana ole montaa kertaa mahdollista päästä nettiin.

Becker kirjoitti...

Olin tänään ampumassa niinsanottua "Jahtipolkua." Kierrettiin kuudessa eri pisteessä ampumassa eri matkoilta eläintauluja sekä liikkuvaan hirvimaaliin. Ammuin kaverin kiikarilla varustetulla 308 W:llä. Ase oli outo ja sijoitus sen mukainen. Mutta pääasia oli hyvässä seurassa vietetyllä iltapäivällä jota sääkin suosi. Ammunnat hyvin johdettuja ja ampujat osaavia.

Hieno iltapäivä!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kommentista.

Ehkä oikaisin liikaa, kun kirjoitin pikkutarkkoihin yksityiskohtiin uppoutuvista harrastajista. En halunnut ivata, vaan yritin jotenkin kuvailla sitä ottautumisen määrää, millä jotkut pystyvät harrastukseensa paneutumaan. Ja miltä se ehkä näyttää ulospäin, erityisesti aseiden vastustajille. Joka harrastuksessa on oma High End-piste jota tavoitellaan.

Olen opettanut omat lapseni kunnioittamaan aseiden potentiaalia, mutta toivottavasti saanut heidät samalla ymmärtämään mikä on aseen tarkoitus. Minusta ase kotona on yhtä luonnollinen asia, kuin vaikka kalastusvehkeet. Olenpa tyttöäkin usuttanut ilma-asepracticalin pariin, kuulemma kiinnostaa.

Ja piru vie, minullahan taitaa olla ihan lakiin perustuva velvollisuus kytätä ja ilmoittaa aseen omistajaksi sopimattomasta ihmisestä... Kukaan ei ole tosin kertonut, kuinka tämä käytännössä toteutetaan ja missä kulkee virkavelvollisuuden täyttymisen raja. Haastetta odotellessa siis.

Tuo laittomien aseiden kieltäminen olisi nyt tosi tärkeää saada aikaiseksi. Heh.

Dr Outhouse

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraale, Beckerille ja Dr Outhouselle & kiitos kommenteistanne.

Vieras: No pistäpä vaikkapa jotain matkaraporttia sitten jälkeenpäin. Ja kerro, kuinka unkarilaiset suhtautuvat sukulaiskansaan.

Becker: Mitä olen seurannut niin Rähmistä kuin sinun tilannepäivityksiä Svean, Götan ja Venden mailta, niin en ole törmännyt samanlaiseen asehysteriaan, kuin mitä täällä Suomessa. Muutenhan siellä Ruotsissa ollaan sekaisin kuin seinäkellot, mutta onko näin, että tässä asiassa ollaan hieman fiksumpia?

Dr Outhouse: Jos lähdetään siihen pikkutarkkaan systeemiin, niin silloin kannattaa mennä patruunoitten itselataajiin. Se on nimittäin jo nanometrin tarkkaa hommaa se, kun heput ovat oikein asiaan innostuneet. Kieltämättä heidän tuotoksensa hakkaavat tehdaspatruunat ja onhan mullakin tullut niitä ladatua, joskaan ei samalla innolla kuin asialleen omistautuneet.

Hienoa, että siirrät asetietoutta lapsillesi. Ja aina kannattaa muistaa, että ase ei tapa. Ihminen tappaa. Lääkärin hommiisi en sinänsä puutu, mutta ymmärrän kyllä, jos viranomaiset vaativat sinua ilmoittamaan jonkun ihan selkeästi vaarallisen aseita omistavan psykopaatin. Mutta mikä se raja on, en osaa itsekään sanoa.

Ja siviileiltä pitää saada konetuliaseet kyllä ehdottomasti pois.

keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Kyllähän tuossa selkeästi näkyy läpi turhautuminen siihen kuinka tyhmää kansa on kun taas kerran on äänestänyt ihan väärin. Samaan syssyyn kun saa kerittyä Helsinki vastaan maaseutu -asetelman niin alkaa jo suvaitsevalla housuissa väristä ihanasti.

Tosin saattaisi käydä niin kuin Australiassa jossa kaupoista loppui muoviputki samaan aikaan kun maata vaivasi yllättävä aseryöstöjen aalto. Hämmentävästi tämä tapahtui samaan aikaan kun puoliautomaattiaseet kiellettiin.

Ja sen jälkeenhän sadattuhannet ihmiset muuttuvat hetkessä rikollisiksi. Mites tällainen sitten vaikuttaa yleiseen lakien kunnioitukseen onkin sitten mielenkiintoinen kysymys.

Siviileiltä en kuitenkaan kieltäisi konetuliaseita sillä ne harvat tuntemani keräilijät jotka moisia omistavat ovat kyllä niin monen seulan läpi menneet, että heitä vähemmän vaarallista tahi enemmän lakia kunnioittavaa porukkaa lienee vaikea löytää. :-)

Oinomaos kirjoitti...

Kiitos veli Ykä hyvästä kirjoituksesta.

Olen koko pienen ikäni käsitellyt erilaisia aseita, aivan viime vuosia lukuunottamatta.

Olkapää oli kellipoikana monesti mustelmilla haulikko- ja kivääriammuntojen jälkeen, mutta jo tuolloin sisäistin vastuullisen aseiden käytön. Kerron esimerkin.

Sessio loppui heti, kun aseen - tyhjänkin - piippu lähti liikkumaan millimetriäkään kohti ihmistä. Samalla sekunnilla.

Oma suosikkiaseeni on 9mm Parabellum. Siinä on jotain rujon kaunista! Luvallisella semmoisella olen paljon ampunut, mutta en minä sillä mihinkään oikeasti osunut vaikka miten yritin.

Ammunnassa ja joogassa muuten on paljon yhteistä, kuten oikeanlainen hengittäminen ja keskittyminen.

Anonyymi kirjoitti...

"Ja siviileiltä pitää saada konetuliaseet kyllä ehdottomasti pois."

Ja mitä p***aa?!

Montako rikosta maassamme on suoritettu siviilien omistamilla sarjatuliaseilla?
Kriteerit joilla asekeräilijä-statuksen omaava henkilö voi saada toimintatapa neljän mukaisen ampuma-aseen hankkimis- ja hallussapitoluvan on äärimmäisen tiukka.
Tällaisia henkilöitä on maassamme arviolta pari tuhatta. Seula jonka jokainen lainkuuliainen kansalainen voi läpäistä ja itseäni ei haittaa vaikka kaikki kansalaiset laitettaisiin saman prosessin eteen. Minimissään vaatisin tätä kaikilta aseellisissa viroissa toimivilta.

Itse asiassa on suorastaan tragikoomista, että sotilasvirasta voidaan erottaa jos syyllistyy tötöilyyn siviilissä ja menettää hallussapitolupansa.
Mikäli ao sotilas ei omaa aselupia - on rangaistus kevyempi, eikä virkakaan mene.

Esimerkiksi kenraalikunnassamme on henkilöitä joille aseet ovat kauhistus. Valitettavasti keskivertokansalainen pitää jotain kenraalia asetietouden ruummiillistumana vaikka todellisuudessa henkilö tietää ampuma-aseista ja niiden käsittelemisestä saman verran kuin kyseinen keskivertokansalainenkin.

Kenr Hägglundia haastateltiin televisiossa ja hän loihe lausumaan ettei siviilit tarvitse aseita. Samaan aikaan äijä pyöritteli käsissään ladattua Parabellum-pistoolia sormi liipasimella (sic!)

Ne todelliset tietäjät ja tekijämiehet harrastavat ammuntaa myös vapaalla ollessaan sekä kartoittavat tietouttaan aktiivisesti muutenkin kuin sotilas- tai poliiskoulun penkeillä.

Jos halutaan tietää jotain niin silloin kysytään asiantuntijoilta ja se paras asiantuntemus harvoin löytyy viranomaisilta vaan sen sijaan "hardcore"-harrastajilta.

Tämä viranomaisten kaikkivoipaisuuteen uskominen lienee jokin suomalaisten geneettinen ominaispiirre?
Siviilillä ase on aina pahasta, virkamiehellä hyvästä...

-että tsaari antoi viran ja jumala järjen sen viran hoitamiseen.

Ikävä kyllä historia todistaa, että ne valtiot joissa aseita on vain viranomaisilla, ovat taipuvaisia kääntämään ne kansalaisiaan vastaan. Suoranainen sääntö, ei suinkaan poikkeus.

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Keski-ikäiselle pikkupojalle, Oinomaokselle ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne. Noin ensittäin totean, että en minäkään olisi laillisilta asekeräilijöiltä lupia viemässä. Ilmaisin vain itseni huonosti ja muistutin siitä viimeisestä rääkymiskierroksesta, jolloin monilta rääkyjiltä meni komeasti sekaisin puoliautomaatti- ja automaattiaseet. Keräilijät tallentavat historiaa ja sen heille toki suon.

Keski-ikäinen pikkupoika: Asehysteriassa on jotain sellaista, että kun on asia, jota tiedostava väestönosa ei itse ymmärrä eikä sitä harrasta, niin sehän tulee tietysti silloin kieltää. Ainakin kenttäpoliisi ymmärtää, että aseitten kiellolla ei tapahdu mitään muuta kuin se, että valtava määrä aseita muuttuu laittomaksi. Olen todennut aikaisemminkin, että rupateltuani metsästystä harrastavien tuttujeni kanssa on jokainen ilmoittanut, että pyssyistä ei luovuta.

Oinomaos: Meikäläisen olkapää tottui aikanaan rekyyliin yksipiippuisella Baikal IJ-18 haulikolla. Se rykäisee sen verran kovasti, että sen jälkeen ei rekyyli pelota. Parabellumilla en ole päässyt itse koskaan ampumaan. Harmi sinänsä.

Taisteluvälineupseeri: Noista konetuliaseista kirjoitin jo kommentin alussa. Eli väärinkäsitys. Sotilaitten kanssa en ole ollut viran puolesta tekemisissä intin jälkeen, mutta mitä kerrot virkakoneistosta on aivan totta. Ei virkamies sen fiksumpi ole kuin kukaan muukaan ja virkakoneistosta löytyy suuri määrä mielikuvituksettomia törppöjä jotka eivät edes kykene miettimään, onko ylhäältä tulleissa määräyksissä mitään tolkkua.

Anonyymi kirjoitti...

Voisivat itsemurhaajat tehdä palveluksen niin jälkien siivoajille kuin aseharrastajille ja hoitaa hommansa vaikka inerttikaasuilla. Pussi päähän, kuminauha kaulan ympärille ja ilmapallokaasua pussiin ilman tilalle. Helppo lähtö eikä sotketa seiniä eikä toisten harrastuksia.

Becker kirjoitti...

Ruotsista on todettava että ase ja ampumaharrastus vaikuttaa olevan huomattavasti helpompaa kuin Suomessa. On olemassa selvät säännökset minkä mukaan on oltava aktiviteetia ja saavutettava vissiä tuloksia ennekuin aseluvan saa.
Poliisi myöntää aseluvat, tosin hedän asetuntemuksensa vaihtelee huomattavasti.
Täällä voi aseluvan saada vaikkapa ns. taskuaseen ja vaikkapa puoliautomaatti aseeseen, mutta se vaatii jo huomattavan pitkälle vietyä harrastusta.
Poliitokot tosin ovat yrittäneet saada välillä jopa täysin älyttömiä rajoituksia aikaiseksi, mutta harrastajajärjestöt ovat onnistuneet ne useimmiten torppamaan.
On toki huomattava, että matsästystä ja ampumista harrastaa huomattava määrä paikallista parempaa väkeä kuten kunkku, aateliset ja vapaaherrat jotka usein istuvat järjestöjen johtoelimissä ja heillä on varsin huomattavsti vaikutusvaltaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Ykälle jälleen hyvästä kirjoituksesta.
…Näistä kansalaisten aseistariisumisen tarpeellisuudesta paasaavista ulostautumisista nousee aina muutamia valikoituja sanoja mieleeni: Sieltä kaikkein kilteimmästä päästä ovat yhdyssanat ”hallintoALAMAINEN” sekä ”vaaliKARJA” …sanalistaa plärätessä tulee vastaan semmoisia eksoottisen oloisia sanoja kuten ”Puna-Khmerit” ja ”armenialaiset”… Ja lienee parasta, jätän ne listalta löytyvät ikävämmät sanat kokonaan luettelematta…

Tämän Ylen tuuttauksen ajankohta on varsin mielenkiintoinen. Siitähän on vain reilu viikko kun Poliisin asehallintoyksikön kolmatta vuotta kestänyt starttiaseajojahti ns. ”laukesi reisille” kun paljastui, että asehallintoyksikön korkeimmat virkamiehet olivat valehdelleet tietoisesti & systemaattisesti koko operaation ajan.

http://www.teraasekeskus.com/files/ASE-lehti%202015-02%20Starttarilavastukset.pdf

(Sorry, minä se vain jaksan!)
KUKA luottaa tällaisiin virkamiehiin? Kuka on niin hullu, että antaa vapaaehtoisesti laillisesti hankkimansa ampuma-aseen näille kytösaarille ja pensaloille - ja kuvittelee he toimivat kansalaisten turvallisuus mielessään?
Se, että expertti Ylen jutussa on britti, tekee stoorista poikkeuksellisen etovan.

Ampunnasta yleensä: Se on harrastuksena erittäin monipuolinen ja sen eri lajeista on mahdollista löytää juuri se oikea, se mikä parhaiten sopii itselle. Ammunta on harrastus joka kasvattaa mm. pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, sekä opettaa kurinalaisuutta ja vastuuntuntoa - ja ylimalkaan nostaa esiin kaikkia niitä hyviä luonteenpiirteitä, jotka tuntuvat olevan niin pahasti kateissa nykyajan cityimihmisissä!

Ammunnasta erikseen: Omien havaintojeni perusteella näyttää kovasti siltä, että kaliberilla ON merkitystä ja se suurempi onkin parempi. Moista perin machon kuuloista lausuntoa perustelen seuraavasti: 454 Casull-kaliberin asetta tottuneesti käyttelevällä ampujalla ei todennäköisesti ole minkäänlaisia ongelmia ampua hyvää tulosta .22LR kaliberin aseella - kun pyssyt vaihdetaan toisinpäin, homma ei käyne aivan niin kivuttomasti…

Riku Raunioilla


Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Beckerille ja Rikulle Raunioilla & kiitos kommenteistanne.

Ano: No joo, haulikkohan on varma tapa päättää päivänsä, mutta kieltämättä kovin sotkuinen.

Becker: Näköjään siellä kuunnellaan harrastajajärjestöjä paremmin kuin Suomessa. Sen Lex Saurin kohdalla järjestöt kyllä väänsivät asian ratakiskosta, mutta ei auttanut. Vaan oliko se niin, että Ruotsissa saattaa saada luvan myös täysautomaattiseen aseeseen?

Riku Raunioilla: Kiitokset. Ja tuo linkittämäsi juttu on niin totaalista viranomaisen mielivaltaa, ettei ole tosikaan. Mutta noinhan järjestelmämme toimii. Se ei myönnä olevansa väärässä ja sillä on vara käydä asiasta käräjiä maailman tappiin. Tuo kaliiperikysymys on sinänsä tietysti makuasia. Tommoset järeämmät patit ovat kalliita. Mitä muuten tommonen 454 casull-pati maksaa, noin suurinpiirtein?

Anonyymi kirjoitti...

Terve,

Lisäsin linkin kirjoitukseesi. Ei haitanne? Jos haittaa, niin otan pois.

IsoT

Becker kirjoitti...

Ruotsissa voi saada luvan täysutomaattiaseeseen, mutta se on pitkä polku. Harrastaa pitää silloin oikein tuhdisti ja onko se sen väärtti on toinen asia.
Hemvärnettiin voi tietysti liittyä. Ruotsissa on ollut ja on jossain määrin edelleen suosittuja konpistooli (Carl-Gustav)ammunnat. Meilläkin on kerholla kuutisen kuularuiskua. Niillä ei ammuta sarjatulta missään muodossa.

Jos ostan esim ihan tavallisen näköisen pumppuhaulikon ja siihen saa luvat ihan suit sait. Mutta jos muuntelen sen vaikka ns. taktiseksi pistoolikahvoin yms., niin luvan saanti voi olla vaikeata, sillä sehän näyttää niin "vaaralliselta."Aselupien myöntäjien
ammattitaidon puute hankaloittaa joidenkin lupien saantia. Jos haluan vaikkapa FN FAL:in, niin tokko onnistuu, vaikka se olisi vain puoliautomaatti. Onhan se niin vaarallisen näköinen.....
Sotilasaseelle voi muistaakseni saada luvat, jos se on valmistettu ennen vuotta 1945, poislukien kuularuiskut.

Ruotsissa oli vielä vuosi sitten toistakymmentä itsenäistä poliisipiiriä, joilla kaikilla oli vähän erilainen näkemys aseasioissa. Nyt on kaikki yhdistetty yhdeksi niinkuin Suomessa ja se tarkoittanee yhteneväistä lupakäytäntöä. Jos joku on jossain saanut luvan jollekkin aseelle, niin se on myös myönnettävä muillekkin, mikäli täyttävät ehdot.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys IsoT:lle ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

IsoT: Eihän toki haittaa. Ne olivat muuten varsin mielenkiintoisia ne skenaariokirjoituksesi.

Becker: Kummiskin kuulostaa jotenkin toimivammalta kuin täällä Suomessa. Sinänsä olen kyllä hieman kateellinen noille amerikkalaisille aseharrastajille. Olishan se aika hienoa päästä täristämään vielä kertaalleen Suomi-kp:llä niin kuin vaikka tuossa:

https://www.youtube.com/watch?v=LxHeCyqbHk8

Becker kirjoitti...

Non niinhän se on aina, että muualla maailmalla nautitaan suomessa tehdyissä aseista, autoista, fosfaatista ja ties mistä. Paitsi suomalaiset.
Viranomainen näki tuossa filkanpätkässä kouluampujan tai rikollisen, minä aseharrastajan.

Noi 9mm kutit ruotsissa n. 2 kruunua kappale.....

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Aseharrastajan näen minäkin. Ampuvat maalitauluun eivätkä roiski sinne tänne. Suomessa kehitetyistä aseista nauttivat muuten erityisesti iipot, jotka ostivat Tampellalta aikanaan kranaatinheittimen lisenssin, käyttävät sitä omassa armeijassaan ja ovat myyneet vielä viiteen maahan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Soltam_M-65

Ja iippojen Galilhan on myös meikäläisestä rynkystä kehitetty.