lauantai 24. helmikuuta 2018

MU ISAMAA, MU ÕNN JA RÕÕM

Tasan sata vuotta sitten Viron kansa otti oman elämänsä ohjat omiin käsiinsä ja julistautui itsenäiseksi. Voi varsin perustellusti sanoa, että satavuotisjuhliaan viettävät virolaiset ymmärtävät itsenäisyyden arvon paremmin kuin ainakin Suomen poliittinen eliitti ja sen kanssa käsi kädessä kulkeva valtamedia. Viron historian synkkiä vaiheita on turha käydä tässä läpi sillä lukijat tietävät ne muutenkin. Noitten synkkien vaiheitten jälkeen niin Virossa kuin entisen itäblokin alueella yleensäkin ollaan opittu että ulkoa väkisin tuodut ideologiat ja ihmiset eivät välttämättä ole siunaukseksi.

Eletään toivossa että tämä valtioitten talousliittona ihmisille myyty ja liittovaltiohirviöksi osoittautunut EU hajoaa omaan mahdottomuuteensa. Jos hajoaminen jostain alkaa, niin se alkaa Itä-Euroopasta jossa Euroopan toivo tällä kertaa sijaitsee. Lämpimimmät onnittelut niin Viron kansalle kuin valtiollekin. Ja sitten sama viroksi. Ehkä Soomepois Eestist osaa kääntää ja välittää terveiset eteenpäin.


28 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnea 100 vuotiaalle Virolle!

Toivottavasti pienen kansan itsenäisyys saa jatkua.

Ari

Anonyymi kirjoitti...

Jah! "Täna õõdsel naudin elu/ vallatledes sinuga/ täna imetlen su ilu/ homme võitle surmaga; Kõig maailma uhked roosid/ kingin täna sinule/ täna hüüan ainult proosit!/kaunimale neiule..." ja tänaseld see kauneimb neid olgu Eesti Vabariik!

Vetelin tuohon muistin varassa opiskeluaikoina oppimaani, Tartu Ülikooli ülioplaste suomalaisille kollegoilleen -30-luvulla opettamaa valssirenkutusta. Viime sotien loppuvaiheissahan heitä sitten autettiin mahdollisuuksien mukaan pakenemaan Helsingin kautta Ruotsiin; monet jatkoivat edelleen P-Amerikkaan.

On syytä muistaa, että suomalaiset esi-isämme olivat virolaisten kanssa vielä tuhat vuotta sitten käytännössä samaa kansaa: tuohon aikaan meri yhdisti, ei erottanut. Sittemmin kansojen kohtalot ovat kulkeneet vähän eri ratoja, mutta samankaltainen mentaliteetti on kumminkin ollut läsnä.

Virolaiset viettävät tästä päivästä lukien itsenäisyysjuhliaan peräti kolme vuotta. Johtuu siitä, että sille itsenäistymiselle ei ollut semmoista autonomista eikä sotilaallista pohjaa kuin meillä. Virosta tehtiin autonominen kuvenementti vasta Venäjän maaliskuun vallankumouksen yhteydessä. Pätsin johtaman kansallismielisen hallinnon itsenäisyysjulistus jäi tässä vaiheessa kuolleeksi kirjaimeksi, sillä kansallismieliset antoivat saksalaisten edetä lännestä, kun taas punakaartit liittoutuivat Venäjän lokakuun vallankumouksen jälkeen puna-armeijan kanssa, ja taistelivat edellisiä vastaan. Virossa oli siis punakaartien "toimeenpaneva neuvosto" venäläisten hallitsemilla seuduilla sekä kansallismielinen hallitus, jolla ei ollut valtaa saksalaisten haltuunsa ottamilla alueilla. Saksa näet halusi tehdä Virosta, Liivinmaasta ja Latviasta saksalaisen "Baltian herttuakunnan". Tämä prosessi jatkui Brest-Litowskin rauhan jälkeen ihan kybällä.

Vasta, kun Saksa oli hävinnyt ykkösrähinän lännessä, tuuli kääntyi. Lännen entente tunnusti Viron. Latvian ja Liettuan itsenäisiksi, ja määräsi alueella olevat saksalaiset auttamaan kansallismielisiä bolshevikkeja vastaan. Tuloksena lopulta Tarton rauhansopimus, jossa myös Suomen rajat sovittiin. Ja joka vasta teki itsenäisyyden täydeksi de facto.

Meillä sisällissodan/kapinan syynä mainittua torpparikysymystä vastaava asia oli Virossa luokkaa meikäläinen potenssiin kolme. Käytännössä koko virolainen maarahvas oli lähes maaorjan asemassa, saksankielisen aateliston alaisuudessa. Tästä porukasta olivat lähtöisin sekä punakaartit että kansallismieliset voimat; itsenäistä talonpoikaistoa ei ollut. Pätsin hallinto sitten loi sellaisen pikaisesti toimeenpannulla maareformilla. Nuoren valtion kassatilannetta tosin lienee helpottanut, että maistaan luopumaan joutuneelle saksalaisaatelille ei pahemmin taidettu korvauksia maksaa - useimmat taisivat lähteä maanpakoon isiensä maille.

Viron itsenäistyminen oli siis meikäläistä paljon rupisempi ja kivuliaampi operaatio. Eikä se jälkihoitokaan ihan kukkaisilla tanssimista tainnut olla. Mutta kerrassaan upea kansa. Joka ymmärtää identiteettinsä - esim. alueella yhä lukuisina asuvien miehittäjien jälkeläisten yläpuolelle.

Terv. Achtung

Joppos123 kirjoitti...

Onnea virolle. Kun katselee ja kuuntelee noita baltteja niin käy tavallaan kateeksi. Siellä ei olla lähdetty EU kiimaan tai multikultihypnoosiin mukaan. Noilla mailla on vielä tuoreessa muistissa se mitä tarkoittaa alamaisuus. Ei ihme, että ei enää nappaa.
Me toki täällä härmässä otetaan kuivana kakkoseen jos Merkel käskee. Jokainen meille tärkeä asia on mennyt perseelleen. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa hiilinielut.
Perkele sentään, saksa sai taas tahtonsa läpi ja me maksetaan. Meillä tuota pöheikköä riittää, toisin kuin germaaneilla ja nyt joudutaan siitä maksamaan. Svedut nauraa maha kippurassa meille. Miten voidaan laittaa noin kädettömiä noihin neuvotteluihin?
Me ollaan kuuluisia siitä, että meitä voi kusettaa. Ja kyllähän ne kusettaa. 30000 geelipäätä ja se on vasta alku.
Meille nauretaan maha kippurassa, oikeesti. Hävettää olla Suomalainen välillä.

Joppos123 kirjoitti...

Se on vaan ykä sillälailla, että me ollaan katoava luonnonvara. Oman osani olen tehnyt ja niin on junnutkin. Siinä vaiheessa kun paska alkaa lentämään tuulettimeen ruotsin malliin niin kokoan klaanini ja lähdetään pois.
En halua pelastaa maata joka tekee itsemurhan ihan vaan siksi, että se on täti Merkelin tahto. En halua olla mukana siinä.
Näin se vaan menee.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on ollut Virossa ystäviä jo Neuvostoliiton ajoilta 1980 alkaen. Olin 90-luvulla suuremman kansainvälisen konsernin hommissa Baltiassa ja sain lisää virolaisia kavereita. Siihen aikaan Viro suunnitteli liittymistä Euroopan unioniin ja ruohonjuuritasolla, niinkuin "huippupolitikot" sanovat, virolaisten mielipide oli, yhdestä kolhoosista tullaan ja toiseen mennään. Silloin oli Virossa kansalla oikeaa tietoa.

Anonyymi kirjoitti...

Erinomaisen hieno valokuva tuossa yllä. Eesti lipu värvid on sinine, must ja valge!

Toinen professori

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Hyvä, Viro, Hyvä ja Hyvä - myös minu önn ja rööm!

Strix Senex kirjoitti...

Onnittelut Virolle. Se on ne ansainnut, sillä näyttää, että se on kantapään kautta oppinut monet asiat Suomea paremmin.

Tähän sopinee pieni muistelmus 90-luvulta. Firma oli hankkinut virolaisen ohjelmistoyrityksen ja törmännyt sen kanssa vaikeuksiin. Minä jouduin tai paremminkin pääsin trimmaamaan sen projektityökäytäntöjä. Yritin aluksi pitää sellaista normaalia projektityön menetelmien koulutusta, mutta huomasin pian, että se oli väärä tapa. Ongelmana oli sosialistinen työkulttuuri, jossa jokaisen kuului tehdä vain hänelle määrättyä asiaa ja vain tehdä, ei vastata tuloksesta tai sen toimivuudesta. Koulutusta siis piti rukata monta pykälää pragmaattisempaan suuntaan. Sen mukaan tärkeintä on tulos ja toimivuus, menetelmät ovat apuvälineitä, joiden tarkoitus on saada työt sujuviksi ja sählääminen minimiin. Hyvin pian kirkastui, että porukka oli fiksua, ja kun he näkivät, että ajatella saa ihan itse ja se on jopa toivottavaa, ei sitä opettamisen tarvetta sitten oikeastaan enää ollutkaan, fiksu porukka kun oppii itse ja pienillä vihjeiillä. Ja siitä fiksuudesta kertoo hyvin Viron tietotekniikan nykyinen taso.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjö, terveiset lähetetty. Ironisesti sanottuna mennään toisesta liitosta toiseen liittoon (Nõukogude Liit => Euroopa Liit). Kumpi sitten lienee parempi vaihtoehto?

Olympialätkästä sen verran et Saksan ulkoministeriö julkaisi tällaisen hassunhauskan matkustustiedotteen heidän turisteille Kanadassa. Kuvitelkaa jos Kanada löisi "Die Mannschaftin" fudiksessa?! Toki, muistan sen ikuisesti kun Tanska löi saksmannit EM-finaalissa 1992, Tanska pääsi peleihin mukaan vasta takaportin kautta kun Jugoslavia poistettiin kisoista sisäisten ongelmien takia. Tanska meni sekaisin Peter Schmeichelin torjuntojen ansiosta, eräässäkin uutispätkässä näytettiin kun virantoimituksessa ollut poliisi-setä meni uimaan muiden kannattajien kanssa suihkulähteeseen Köpiksessä. Se on sitä kansallista yhtenäisyyttä!

Mitenkäs toi "Miracle on ice" kääntyy "på tyskan" eli mun väännös "Das Wunder/Die Überraschung am Eis", meniköhän oikein. Vahinko kun en ole diploomikieltenkääntäjä, jäi noi yliopisto-opiskelut pääsykokeisiin ja sitten etsittiin muita uria maailmalta.

Poju - poika saunoo viroksi ja mielestäni ironisempiä settejä viroksi on renkutus "Mul on bemmil uued kummid" (mikä lienee parodiaa Cheekistä?) ja "Rahutu Tuhkatriinu" mikä on parempi kuin Dingon alkuperäinen versio. No, nämä ovat makuasioita. Unohtamatta Georg Otsin Saaremaa valss vaikka en silleen olekaan tanssimiehiä.

Se on nyt sitten huikka Viru Valgeaa - siitä kallo halkeaa!


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Arille, Achtungille, joppos 123:lle, Anolle, Toiselle professorille, Terho Hämeenkorvelle, Strix Senexille ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne. Laittaisin tähän pari lukuvinkkiä Viron synkästä historiasta eli Ants Oras: Viron kohtalonvuodet sekä Arved Viirlaid: Ristittömät haudat.

Niin kuin Achtung totesi, oli Suomen itsenäisyyden alku virolaisiin nähden kuitenkin helpompi sillä meillä oli jo autonomian ajalla rakennettu valmis hallintokoneisto. Ei tarvinnut oikeastaan muuta kuin viritellä uusi lippu virastojen salkoihin. Tällä hetkellähän (myös omassa tuttavapiirissäni) on menossa suoranainen yrittäjäpako tuonne Viron puolelle eikä ihme, sillä kyllähän yrittäminen mielletään meillä lähestulkoon rikokseksi.

Soomepois: Olihan se Saksan voitto kieltämättä melkoinen paukku. Saas nähdä, riittääkö virtaa finaaliin. On muuten koko kisojen ajan kuulostanut jokseenkin hölmöltä kun selostajat ovat joutuneet jatkuvasti käyttämään sitä termiä ”Venäjän olympiaurheilijat”. Oikein kovavauhtisessa matsissa siinä menee selostajalta kieli solmuun ja Venäjästähän siinä on kumminkin kysymys. Mutta politiikkaa joo, Ich verstehe…

joppos 123:lle yksityisviestistäsi: Täysin totta puhut ja samanlaisia kokemuksia on tuttavapiirissäni. Vielä samassa ammatisa kuin sinulla.

KKi kirjoitti...

Joopa joo, onnee ny.

Ihan varma en ole siitä jaksaako tiittien ja tööttien syrjäyttämät raksaduunarit ja me rekkakuskit innostua niin kovin kauheasti.

Mutta mutta, Viro samoin kuin muutkin balttian maat näyttävät kyllä esimerkkiä siitä, että ns. hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän.

Veikkaanpa, ettei se Virolainenkaan sosiaaliturva ole kovin korkealla tasolla, eikä kyllä palkkakustannuksetkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Voin vain yhtyä Joppos 123:n kommenttiin, sillä veit sanat suustani. Seurasin jonkun aikaa juhlallisuuksia Virosta ja vähän se Maamme-laulu siellä korvaan särähti, mutta toisaalta, onhan jollakin Afrikan maalla kansallislauluna Finlandiakin... Ja tuo Ykän versio Viron lipusta on kertakaikkisen hieno!

Olihan se myös hienoa, että Iivo Niskanen voitti kultaa tänään, paitsi muutenkin, mutta myös siksi, ettei feministit pääse elvistelemään sillä, että kaikki menestys on naisten varassa!

Rouva Ano

Tita kirjoitti...

Ihan ilman sarvia ja hampaita miettien Viro voisi olla potentiaalinen maa elää, tehdä töitä ja yrittää. Jos tämä maa annetaan ilmaiseksi korporaatioille, niin optiota voi joutua käyttämäänkin. Pitäsköhän alottaa varalta eestin kielen opinnot? Uuden kielen opiskelu kun ei koskaan ole hukkaan heitettyä aikaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Vaan tottahan tuo on. Mutta en oikeastaan syytä tästä Baltian maita vaan sitä, että omat törppömme ovat mahdollistaneet tuon tilanteen ja aiheuttaneet helvetinmoista tuhoa niin suomalaiselle rakennusteollisuudelle kuin logistiikalle.

Rouva Ano: Se Afrikan (edesmennyt) maa oli muuten Biafra. En tiedä, kuka tuon kuvan on ottanut mutta se on kyllä loistolaukaus. Ja joo, johan se valtamedia otsikoi että naiset leijonia ja miehet lampaita. Saas nähdä mitä ne nyt otsikoi. Kova jätkä se Iivo ja Suomellahan on tuossa viidenkympin hiihdossa jatkuvaa menestystä. Eihän siitä edellisestä kultamitalista ollut kuin 58 vuotta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Titalle. Meni näemmä kommentit ristiin. Mitä pidemmälle eletään niin varsinkin nuoria ihmisiä tuo optio saattaa kiinnostaa ja ihan hyvillä perusteilla. Itse tuskin Suomesta enää lähden. Olen jo liian vanha ja jotenkin niin tonttiin juurtunut.

KKi kirjoitti...

No juu. Suurimpia syyllisiä tosiaan ovat omat törppömme jotka eivät oikein ole osanneet seurata aikaansa.

Totta sekin, että logistiikankin eli meidän on kohden turha olla katkera. On aivan täysin mahdollista liputtaa rakkineet Viroon ja kuinka ollakaan kustannustaso tipahtaa ja reippaasti.
Itsekin vielä autoillessa mietin vakavasti siirtymistä Viron lipun alle. Vaan alkaa ikää olla ja sain vielä suhteilla vakiduunin.

Becker kirjoitti...

Minultakin onnittelut 100-vuotiaalle Virolle! Perästä tulee ja pian ohi menee.
Olen ollut Virossa muutaman kerran ja jopa silloin kun se oli Neuvostoliiton nyrkin alla. Niistä reissuista on mukavia muistoja. Asuttiin tietysti Viru-hotellissa ja annettiin huoneessa yhteyskokeiluja meitä (luultavasti) kuunteleville kyttääjille. Tiedettiin luonnollisesti siitä vakoiluhuoneesta. Volga taksilla ajeltiin ympäriinsä ja ystävällinen kuljettaja näytti meille sellaisia alueita joihin ei olisi itse asiassa saanut turistien kanssa ajaa. Hotellin hissi (Kone tietty)jäi kerran kerrosten väliin jumiin. Täpötäydessä hississä parit daamit alkoivat pelätä tukehtuvansa, mutta tiesin että katossa on huoltoluukku, jonka voi avata jos se oloa helpottaa. Eräällä hississä olijalla oli votkapullo muassa ja sitä siinä sitten rauhallisesti porukalla nautiskelimme odottaessamme hissin veivaamista aulan tasalle.
Eräs tapahtuma jäi mieleen. Löysimme erään torin varrelta, saattoi olla jossain Virun lähellä, hallin jossa oli ilmakivääri ammuntaa. Kun sai osuman napakymppiin, niin jostain alkoi kuulua rahisevalla äänellä Tompan Delailaa. Hallissa oli myös muutama Neustoliittolainen sotilas ja heidän lähdettyään tapahtui seuraavaa. Hallin pitäjä kaivoi tiskin alta ison liinalla peitetyn tarjottimen, joka oli täynnä pieniä lohivoileipiä. Siihen viereen lyötiin votkapullo snapsilaseineen. Hallin pitäjä ilmoitti että nyt syödään leivät ja otetaan votkaa suomalaisten vieraiden kunniaksi jotka panivat ryssää turpaan viime sodassa. No me vähän häkellyttiin, sillä eihän meistä kukaan ole ollut sodassa, edes syntynytkään silloin vielä, ja sen lisäksi pelkäsin jotta jos joku politrukki on paikalla, niin hallinpitäjä joutuu vaikeuksiin. No siinä sitten skoolattiin ja syötiin lohilepiä hyvässä sovussa ja täytyy myöntää että tämä pieni mutta hieno tilaisuus on jäänyt loppuiäksi mieleen. Oliko hallinpitäjällä niitä lohileipiä aina tiskin alla, sillä me menimme sinne aivan ex temporee. Olen yrittänyt paikkaa myöhemmillä reissuilla tunnistaa, mutta Tallinna on niin paljon muuttunut, etten ole sitä valitettavasti löytänyt. Tuskin siellä enään ilmakivääreillä ammutaan.
Vierailimme myös Tallinnan parhaassa diskoteekissä ja jo silloin jäi mieleeni miten hyvännäköisiä virolaiset naiset olivat ja ovat muuten vieläkin.
Ainoa asia mikä jäi harmittamaan etten ostanut mukaan muistoksi Kaubamajasta pientä perämoottoria. Siihen olisi pimeästi vaihdetut ruplat riittäneet mainiosta.
Ennen sotia lyhyen itsenäisyyden aikana oli mm. Tarton Yliopisto eräs Euroopan parhaita jossa monet suomalaisetkin kävivät opiskelemassa ja Virossa luettiin sanomalehtiä eniten asukaslukuun nähden niinikään Euroopassa.
Virolaisesta luonteesta kertoo ehkä sekin jotain, että Neuvostoliittolainen kommunismi ei pystynyt tuhoamaan kansalaisten yhteiskuntamoraalia siinä määrin kuin monissa muissa kommunismin ikeen alla olevissa valtioissa.
Henkilökohtaiset tuntemukseni Viroa kohtaan ovat lämpimät ja odottelen taas innolla seuraavaa sinne suuntautuvaa reissua.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä vaan, Virolla on tänään syytä juhlia. Kun ensimmäisen kerran kävin 1970-luvulla neuvosto-Virossa, en olisi voinut kuvitellakaan että maa on nykyisin se mikä on. Vielä 90-luvullakin oli melko ankeaa, Suomen ja Viron välinen viisumivapaus lienee vaikuttanut kaikkein piristävimmin Viron talouteen ja sitten tietenkin EU-jäsenyys vapaine työvoiman liikkuvuuksineen ja investointeineen mm. infraan.

Virossa tunnetusti osataan nuo tietokonehommat, ne toimivat yhteensopivasti ja maksavat noin kymmenesosan siitä kuin Suomessa. On täysi mysteeri, miksi Suomessa ei käytetä alalla virolaisia asiantuntijoita, varsinkin julkishallinnon katastrofaalisiksi osoittauneissa hankkeissa.

Eräs asia joka on pistänyt silmään eri Baltian maiden pääkaupungeissa: asiakaspalvelu. Viro ei oikein vieläkään ole päässyt eroon tuosta neukkuasenteesta, Latvia jo jonkinverran mutta Liettuassa aivan huippua.
tira+

Anonyymi kirjoitti...

Onnea satavuotiaalle Virolle! Kun on saanut kuulla neuvostoajan kauheudet läpikäyneiltä virolaisilta mummoilta millaista se meno on siellä pahimmillaan ollut, niin ei yhtään yllätä että osaavat arvostaa itsenäisyyttään ei-itsestäänselvänä asiana…

On kummallista, että jotenkin virolaiset edelleenkin jakautuvat kahteen joukkoon: niihin maailmanmukaviin fiksuihin ihmisiin -kuten moniin omiin ammattikolleegoihin - ja toisaalta niihin rääveihin, metelöiviin vierastyöläisiin, jotka pitävät kokonaisia kortteleita öisin hereillä känniräyhätessään. Ainakin omassa mielessäni ovat virolaiset oudosti polarisoituneet näihin kahteen ryhmään.

T. Riku Raunioilla

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Beckerille, tira+:lle ja Rikulle Raunioilla & kiitos kommenteistanne.

KKi: Suomi on EU:n luokalla se kiltti mallioppilas joka päätyy automaattisesti koulukiusatuksi. Mutta lyckaa omiin hommiisi ja hyviä sekä turvallisia ajokilometrejä.

Becker: Kiitos historian pläjäyksestä. Minun syntymäkunnassa muuten kävi aikanaan neuvostovirolaisia kylässä ja kun ne saivat tarpeeksi ”nelikaljaa”, niin ne totesivat jo silloin, että rautaa rajalle, kurati kurat.

tira+: Tuosta asiakaspalvelusta olen kyllä samaa mieltä tosin olen itse käynyt viimeksi Tallinnassa muistaakseni vuonna 2006. Jollain reissulla muistan se Viru-hotellin kattobaarin jossa tiskillä oli lappu ”krooni meille, hymy teille”. Ei se oikein sellainen pelitä. Mutta siitä on jo tietysti pitkä aika. Suomalainen jullishallinnon tietokoneistaminen on muuten oikea kusetuksen arkkityyppi. Joku sillä tienasi ja hyvät rahat.

Riku: Virohan sai neuvostomiehityksen myötä itselleen varsin suuren venäläisvähemmistön josta se ei pääse eroon.

KKi kirjoitti...

Rikulta:
"
Ainakin omassa mielessäni ovat virolaiset oudosti polarisoituneet näihin kahteen ryhmään.
"

Tämä varmastikin pitää paikkansa. Luulen, että koko yhteiskunta on heillä melko polarisoitunut. Toisaalla fiksut, sivistyneet ja koulutetut, enimmäkseen nuoret.
Toisaalla duunarit pienine palkkoineen ilman kummempaa tulevaisuutta. Nämä duunarit tulevat sitten länteen tekemään duunia pienellä palkalla, joka heidän kannaltaan toki kohtuullinen.

Vaikea yhtälö tämä. Yhtälö jonka lopputulemana koko eurooppa polarisoituu ja alkaa muodostumaan luokkayhteiskunnaksi. Yhtäällä koukutettu ja menestyvä luokka toisaalla me kouluttamattomat juntit hanttihommissamme.

Anonyymi kirjoitti...

Strix Senexin projektikertomuksesta tuli mieleen muutaman vuoden takainen vertailu suomalaisen ja virolaisen projektin kesken: HUS päätti teettää noin puolentoista miljoonan hengen väestöään varten uuden potilastietojärjestelmän. Tilasi sen "avaimet käteen"-projektina Tieto Oyj:ltä. Homma tuli maksamaan kaiketi yli 30 Me. Samaan aikaan Viron terveysviranomaisella oli vastaavanlainen hanke menossa, koskien samankokoista koko maan väestöä. Virolaiset viranomaiset tilasivat paikallisilta pajoilta osaprojekteja, jotka voitiin liittää toisiinsa. HUS:n tietokanta taitaa kusta yhä, kun taas virolaisten järjestelmä toimii. Ja Viron veronmaksajien maksama hinta oli noin 1/10 HUS:n maksamasta.

Mikä selittää tuon eron? Virolaisen tietoteknisen työn hinta tuskin on noin paljoa meikäläistä halvempaa. Luulen, että virolaiset julkisten hankkeiden ostajapäässä toimivat ihmiset osaavat hommansa paremmin. Ymmärtävät, mitä ostavat, ovat hommassa aktiivisia. Suomen yritysmaailmaan kun on pesiytynyt tällaisia Tiedon tapaisia toimijoita, joiden liikeidea on myydä julkisiin hankkeisiin mahdollisimman kallista stiknafuulaa. Tällaiselle näkyy olevan tilausta, kun valtion tukipalveluja tuottaneet yksiköt on yhtiöitetty ja jopa myyty. Tilaajan asemaan jäljelle jääneet viranomaiset eivät ole kuitenkaan ymmärtäneet, että nyt ovat oikeasti veronmaksajien puolesta ostajan asemassa. Haiskahtaa yhden sortin korruptiolta.

Uudelleen itsenäistynyt Viro rakennettiin alun pitäen ns. pienen valtion periaatteella. Tässä mallissa on itsestään selvää, että julkisenkin ostajan on oltava kaupankäynnin ja projektinhallinnan osaamisessa myyjien kanssa vähintään samalla tasolla.

Terv. Achtung

QroquiusKad kirjoitti...

1990-luvun alussa varsinkin Tallinnassa tapahtui kohtalainen määrä suomalaisturistien pahoinpitelyjä. Voi olla väärässäkin, mutta olettaisin, etteivät asialla olleet niinkään virolaiset kuin nuoret vironvenäläismiehet:

vielä vähän aikaa sitten he olivat olleet Suuren ja Mahtavan Neuvostomaan kansalaisia ja vieläpä herrakansaa noille surkeille etelätsuhnille. Nyt he olivatkin yllättäen itsenäisen Viron vähemmistö. Vähemmästäkin tulee tunne, että jonkun on tästä maksettava!

Nyttemmin tilanne on tältä osin rauhoittunut ymmärtääkseni suorastaan pohjoistsuhnalaiselle tasolle. Jos poro saa Tallinnassa turpaansa, johtuu se siitä että hän on ryssitellyt virolaismiehiä ja huoritellut virottaria. Turpaansaanti on täysin oikeutettua sellaisen käytöksen jälkeen:
Viro on nykyään paljon enemmän länsimaa kuin Suomi.

Heillä on se moneen kertaan siteeraamani the Oppimiskokemus™, joka meiltä puuttuu. Viro oli Neuvostoliiton kahleorja, joka odotti koko ajan tilaisuutta riistäytyä vapaaksi. Suomi puolestaan oli N-Liiton luotto-orja, joka uskotteli itselleen ja muille olevansa isännän ystävä ja veroinen, vaikka kaikki tiesivät totuuden.

Tällä tuhoisalla kaudella poliittinen, hallinnollinen ja mediaelittimme oppivat patologisen valehtelemisen kulttuurin, joka jatkuu edelleen, joskin sen kohde on vaihtunut. Eikä siitä päästä eroon teoriassakaan, ennenkuin mainittu eliitti on kokonaisuudessaan vaihdettu.

Eikä mikään viittaa sellaista tapahtuvaksi, mutta toisaalta:
eihän juuri mikään viitannut tasan satayksi vuotta sitten siihen, että vuotta myöhemmin olisi käynnissä sisällissodaksi muuttunut vapaussota, jossa kuolisi n. 40 000 suomalaista ja ulkomaalaisia vielä päälle?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Achtungille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

KKi: Kyllä näin varmaan on. Ja siihen koulutettuun ja menestyvään luokkaan lasken myös yhteiskunnallisista tiedekunnista tulleet akateemiset suojatyöllistetyt joita ei itse asiassa kukaan tarvitse. Ja jotka elävät sen hanttiporukan elättämänä.

Achtung: Olen muuten rupatellut valtion puolella työskentelevien kavereitten kanssa. Siellä on käytössä KIEKU-ohjelma joka maksoi 125 miljoonaa euroa ja jonka yleinen piirre kuulemani mukaan on se, että se ei oikein toimi. Kusetus?

Qroquius Kad: Kaiken kaikkiaan sanoisin että olet kommentissasi oikeassa. Tuohon viimeiseen kappaleeseen voin vielä todeta, että jos vuonna 1981 oltaisiin sanottu että jugoslavialaiset lahtaavat tulevaisuudessa toisiaan urakalla niin ihmiset olisivat tuumineet että älä jätkä horise. Ja jugoslavialaiset intoutuivat lahtaamaan toisiaan jopa ilman tuontitavaraa. Sitä kannattaa miettiä.

Imulippo kirjoitti...

Onko demokratiassa jotain hyvää?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Imulippo. En sinänsä ymmärrä kuinka kysymys liittyy Viron itsenäisyyteen. Mutta joo, eihän demokratia suinkaan mikään täydellinen valtiomuoto ole. Varsinkin nykyinen ns. federalistinen demokratia joka tarjoaa lähinnä samaa erilaisilla logoilla maustettuna. Mutta en minä tähän hätään oikein parempaakaan keksi. On se ainakin parempi kuin joku iranilainen teokratia.

QroquiusKad kirjoitti...

Onhan demokratiassa yhtä ja toistakin hyvää:
yhteisön jäsenien oikeus valita yhteisönsä johtajat ja vaihtaa heidät seuraavissa vaaleissa, mikäli ovat osoittautuneet kelvottomiksi tehtäviinsä. Tätä edustuksellista demokratiaa täydentää suora demokratia, jossa kansalaisilla on oikeus koska tahansa haastaa vaaleissa valitsemiensa johtajien tekemiset ja tekemättä jättämiset sitovalla kansanäänestyksellä, jonka lopputuloksella voivat tarvittaessa vaikkapa vaihtaa hallituksen tai koko parlamentin.

Jollain tapaa olisin kyllä kiinnostunut tietämään, mitä Imulippo tarjoaisi meille demokratian tilalle toimivammaksi valtiomuodoksi? Vaihtoehdot kun ovat aika lailla vähissä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Tuon suoran demokratian lisääntymistä haluaisin nähdä. Sveitsissä se on käytössä eikä se maan ihan huonosti pärjää. Tietenkin federalistipoliitikoille ajatus suorasta demokratiasta on Herrasta Perkeleestä. Imulippo on käsittääkseni (Imulippo voi korjata jos olen väärässä) jonkunlaisen anarkokapitalismin kannattaja.