tiistai 10. heinäkuuta 2018

PÄIVÄ VIHATTOMASSA YHTEISKUNNASSA


Euroopan Demokraattisen Tasavallan hallintoaluepääkaupunki Helsinki, eräänä vuonna eräässä elokuussa


36-vuotias Einiina Kirskel aukaisi silmänsä ja heräsi uuteen aamuun pirteänä ja hyväntuulisena. Hän ei tarvinnut herätyskelloa sillä häneen asennettu hermokontrolliprosessori jota kutsuttiin lyhyesti Siruksi herätti hänet juuri silloin kuin pitikin. Hän venytteli itseään, rapsutteli hieman vieressään kehräävää kissaansa Chetä ja nousi ylös kävellen suihkuun. Samaan aikaan kun hän nousi vuoteestaan alkoi hänen viihtyisä ja täysin automatisoitu Kallion Toisella Linjalla sijaitseva äly-yksiönsä valmistaa hänelle maittavaa vegaanista aamiaista. Ennen suihkuun menoa Einiina oli katsonut viestimeltään mitä Siru kertoi hänen terveydentilastaan huomaten tyytyväisenä kaiken olevan kunnossa ja että hänen alakerran postinsa oli valmistumassa juuri siihen mukavaan tahtiin että hän ehtisi käydä kiireettömällä täysistunnolla aamiaisen jälkeen ennen töihin lähtöä.

Einiinan peseydyttyä häntä odotti valmis aamiainen:

- kikherneavokado-omeletti
- kookosjogurttia
- kaurahiutalesmoothie
- leipää humuksella
- palestiinalaista rauhanappelsiinimehua

Nauttiessaan maittavaa aamupalaansa hyvällä ruokahalulla hän seuraili tuoreita uutisia viestimestään. Kyseessä oli sinänsä vain opittu tapa hänen nuoruusvuosiltaan sillä eihän Euroopan Demokraattisessa Tasavallassa ollut varsinaisesti mitään uutisia. Ainakaan negatiivisia sellaisia. Täydellisyys sai aikaan tietynlaisen mediatylsyyden. Muualta uutisia oli aika ajoin ja nyt Helsingin Totuus uutisoi EDT:n ulkopuolella Islannissa tapahtuvasta tulivuorenpurkauksesta. Sinänsä verkkolehden etusivu oli aina kopio EDT:n valtalehdestä Europäische Beobachterista suomen kielelle käännettynä. Säätiedotus lupasi aurinkoista keliä lähipäiville ja Einiina päätti jättää sateenvarjon kotiinsa.

Aamiaisen jälkeen Einiina pistäytyi wc:ssä täysistunnolla ja luki samalla viestimestään feminististä huumorisivustoa ”It doesn´t need to make you laugh if it´s right” nauttien suuresti sen älykkäästä ja oikealla lailla kantaaottavasta sisällöstä. Sitten hän valmistautui työpäivää varten ja totesi Chelle joka puski itseään hänen jalkaansa vasten:

- Äidin pitää mennä nyt töihin. Menes nukkumaan.

Che teki työtä käskettyä, hyppäsi äly-yksiön latauspöydälle, sulki silmänsä ja kellahti kumolleen. Che oli robotti. Robotti, johon oltiin ohjelmoitu kaikki leikatun kissan ominaisuudet. Valitettavasti oikeita niin kissoja kuin koiria ei Euroopan Demokraattisessa Tasavallassa voinut pitää enää lemmikkeinä sillä lihansyönti ja myös sen tuotanto oli ankarasti kielletty eikä noita eläimiä kerta kaikkiaan pystynyt opettamaan kasvissyöjiksi. Niitten elimistö ei sitä kestänyt ja ne kuolivat kasvisruualla nälkään. Oikeita kissoja ja koiria saattoi käydä katselemassa Päijät-Hämeen suojelualueella entisten Hartolan, Sysmän ja Padasjoen kuntien alueella. Siellä niitä ruokittiin in vitro-lihalla jota puolestaan ei käytetty ihmisruuaksi. Periaate kasvisruuasta oli kuitenkin periaate jota ei saanut loukata. Eläin ei kyennyt tekemään humaania valintaa mutta ihmisen sellaiseen saattoi velvoittaa.

Samalla suojelualueella oli myös entisten karjatalouseläinten reservaatti. Vihreän Ympäristönhallinnan Ministeriön kehityssuunnittelijat olivat alun perin ajatelleet että kyseiset eläimet lasketaan luontoon elämään niille luontaisessa elinympäristössä. Jostain syystä niin naudat, siat, lampaat kuin kanat eivät pärjänneet luonnossa itsekseen vaan pyrkivät takaisin ihmisten luokse joten niitä ruokittiin reservaatin työntekijöitten toimesta. Olivathan ne kumminkin
tärkeänä muistutuksena siitä hirveästä ajasta jolloin ihminen piti yllä eläinten kuolemanleirejä pelkän itsekkään ruokahalunsa vuoksi.

Einiina sulki yksiönsä ulko-oven ja käveli raitiovaunupysäkille johon kolmonen tulikin samantien. Ratikassa oli pääosin hymyileviä ja vilkkaasti keskenään keskustelevia ihmisiä. Ratikan perällä oli puolestaan pari ihmistä jotka istuivat tylsäilmeisinä kuulokkeet korvillaan ja katselivat vain jalkoihinsa. Huoltohenkilökuntaa selvästi. Niitä oli täällä kehä ykkösen sisällä jonkun verran. Varsinainen kuutioasunnoissaan asuva ja valtiopalkalla elävä lumpenproletariat sitten asui kehä kolmosen ulkopuolella. Niitä täällä ei juuri koskaan näkynyt koska ei niillä ollut tänne mitään asiaa. Tämä oli onnistujiksi valittujen ihmisten aluetta.

Raitiovaunu pysähtyi Helsingin Demokraattisen Yliopiston pysäkille, Einiina astui ulos ja käveli sisälle Demokraattisen Herstorianmäärittelyn osastolle jossa hän työskenteli herstorian uudelleenmäärittelijänä. Käytävässä häntä vastaan tuli osaston esimies Abdelkader al-Azizi ja Einiinan Siru antoi – edeltä määritellyn ohjelman mukaan – Einiinan elimistöön viestin jonka mukaan tämän tietyn arabialaisen ihmistyypin nähdessään hän tunsi luottamusta, arvostusta ja tiettyä sisarellista rakkautta joka sopivasti kannustettuna saattaisi muuttua myös fyysiseksi rakkaudeksi. Luonnollisesti yliopiston tiloihin astuessaan Einiina oli käärinyt khimār-liinan päänsä ympärille. Tämä siksi että hän halusi kunnioittaa toisten uskonnollisia tunteita ja tätä kunnioituksen tarvetta Siru omalta osaltaan vahvisti.

Tuo viesti ja käsky mitä Siru Enniinan aivoihin lähetti oli oikeastaan koko Sirun tärkein tehtävä. Terveydentilan tarkkailu oli vain sivutuote eikä siru tarkkaillutkaan terveydentilaa muilta kuin edistyksellisen nomenklaturan edustajilta. Euroopan Demokraattinen Tasavalta oli huomannut aikanaan että kaikesta yrittämisestä huolimatta niin sanottua viha-ajattelua ei saatu kitkettyä kantaväestöstä valistuksen keinoin pois. Ei edes rangaistusten voimalla. Ei kovienkaan sellaisten. Ei sitten millään. Väärinajattelua esiintyi jatkuvasti. Siksi neljätoista vuotta sitten kaikki kantaväestön edustajat oltiin sirutettu. Ensimmäisenä kokeilualueena oli vapaaehtoiseksi ilmoittautunut Suomen hallintoalue ja kokeilun onnistuttua marginaalisen pienillä ihmishenkien menetyksillä vuotta myöhemmin sirutus tapahtui koko valtakunnassa. Etnisesti edistyksellistä siirtolaisväestöä ei tietenkään sirutettu. Siihen ei ollut mitään tarvetta sillä eihän vähemmistö pystynyt sortoon eikä rasismiin.

Siru oli neuroteknisesti maailman huippuluokkaa. Se yhdisti jokaisen kansalaisen langattomaan neuroverkkoon ja tarkkaili ihmisen ajatusmalleja sekä tunnetiloja jotka oltiin opittu kartoittamaan sataprosenttisesti. Nämä ajatusmallit ja tunnetilat lähetettiin koko ajan Sirun kautta supertietokone Äitiin joka tarkkaili, rekisteröi ja tarvittaessa antoi Sirulle asian vaatimia toimintakäskyjä. Lähin Äiti oli Suomessa entisellä Hartwall-areenalla jonka se täyttikin varsin perusteellisesti. Olihan sillä käsiteltävänään uskomaton määrä dataa. Kiellettyjen väkivaltaisten urheilulajien niin kuin jääkiekon suoritustilat olivat nykyisin yhteiskunnallisesti edistyksellisessä käytössä. Nykyisin kyseisen tehtävältään muutetun hallin nimi oli Tarja Halosen tieto-, tunne- ja rekisterikeskus.

Mikäli kansalainen ajatteli viha-ajatukseksi tulkittavia ajatuksia esimerkiksi etnisesti edistyksellisistä siirtolaisista, feminismistä, sukupuolien moninaisuudesta tai yleensä Euroopan Demokraattisen Tasavallan yhteiskunnallisesta järjestelmästä niin silloin Siru tunnisti ne, lähetti viestin Äidille ja Äidin toimintakäskyn saatuaan aktivoi kansalaisessa äärimmäiset stressihormonit jotka aiheuttivat hänelle äärimmäisen pelon ja vastenmielisyyden tunteen jota lisäsi Sirun stimuloima voimakas hermosärky ja lihasten lamaantuminen joka sai kansalaisen laskemaan alleen niin pienemmät kuin isommat tarpeensa. Mikäli viha-ajattelu jatkui tarpeeksi pitkään tai tarpeeksi usein niin Siru sai aikaan kansalaiselle joko sydänkohtauksen tai aivoinfarktin.

Einiinaa ei Siru haitannut sillä hän ajatteli juuri niin kuin hänen haluttiinkin ajattelevan. Sirun hyväksymät ajatukset olivat Einiinalle hänen luontaisia omia ajatuksiaan jo ajalta ennen siruttamista eikä hän ymmärtänyt miksi kukaan haluaisi kyseenalaistaa niitä. Samalla lailla ajattelivat hänen työtoverinsa Helsingin Demokraattisessa Yliopistossa ja pääosin Kehä ykkösen sisäpuolella. Jostain syystä ne  infrastruktuuria ylläpitävät käytännön ammattiin koulutetut ihmiset olivat sopeutuneet vallitsevaan asiantilaan huonommin. Heidät tunnisti tyhjästä ja lasittuneesta katseesta ja siitä etteivät he koskaan katsoneet Einiinan kaltaisia tiedostavia yksilöitä silmiin vaan tuijottivat omiin jalkoihinsa. Yleensä heillä oli koko aika korvillaan kuulokkeet joista tuli jatkuvasti musiikkia niin että aivot keskittyivät vain siihen. Ettei heidän tarvitsisi ajatella.

Näytti siltä kuin he tosiaankin pyrkivät olemaan kokonaan ajattelematta. Ehkä he eivät olleet sisäistäneet edistyksellisiä eurooppalaisia arvoja ja pyrkivät puolittaisella horrostilallaan välttämään Sirun antamaa väistämätöntä ja tietenkin täysin perusteltua opettavaista rangaistusta vääristä ajatuksista. Einiina ei osannut sääliä heitä. Miksi ihmeessä he ajattelivat väärin ja  sitä myötä muuttuivat pikku hiljaa vain suorittaviksi ja ajattelemattomiksi ihmisroboteiksi? Täytyihän heidän ymmärtää että se oli heidän oma vikansa. Sillä olihan heillä sentään aidon ja oikean ajattelun vaihtoehto. Jonka Siru hyväksyisi ja palkitsisi positiivisilla fyysisillä ja tunnetiloilla.

Ja olihan heillä ollut muutenkin vaihtoehto. Luonnollisesti kaikki syntyneet lapset sirutettiin automaattisesti mutta aikuisilla oli mahdollisuus kieltäytyä sirutuksesta. Se tosin tietysti aiheutti sen ongelman että siru korvasi kaikki henkilöllisyystodistukset ja myös henkilötunnuksen joten kyseiset henkilöt jäivät täysin yhteiskunnan ulkopuolelle kykenemättä käyttämään pankki-, kauppa-, viestintä-, liikenne- ja yleensä muitakaan palveluita sekä myöskään käymään palkkatöissä tai toimimaan yrittäjinä. Demokraattinen Eurooppa oli kuitenkin antanut heille hyvää hyvyyttään mahdollisuuden elää omissa reservaateissaan ja Suomessa kyseinen reservaatti sijaitsi Ilomantsin ja Lieksan kuntien alueella. Siellä eli mitenkuten kituuttaen useita kymmeniä tuhansia siruttamattomia.

Jo opiskeluaikana oli Einiinaa opettanut professori Vesapekka Ruunanen todennut tilanteen koruttomasti ja painottanut sirutuksen tärkeyttä, välttämättömyyttä ja väistämättömyyttä:

- Ilman sirutusta me emme olisi koskaan päässeet siihen vihattomaan sekä rasismi- ja syrjintävapaaseen harmoniseen ja tasa-arvoiseen Eurooppaan jossa me nyt onneksemme saamme elää. Valtaosa rahvaasta ei ollut kehittynyt moraalissaan sille edistykselliselle tasolle joka meille ajattelun etujoukoille on luonnollista ja näytti siltä että se ei koskaan kehittyisikään. Ihmisiä koko Euroopassa vaivasi tarttuva ja vaarallinen tauti.

- Mikä se tauti oli?

- Kontrolloimaton ajattelu. Mutta Siru oli lääke sairauteen. Vapaa ja kontrolloimaton ajattelu on vaarallista ja se tulee sallia vain niille, joilla on siihen luontainen kyky. Jos ajattelua ei voida kontrolloida valistuksella niin se täytyy sitten tehdä muuten. Vaikka sitten ajattelu tukahduttamalla. Sirun avulla se on onnistunut ja me saamme elää historian täydellisintä aikakautta. Valitettavasti EDT:n ulkopuolinen maailma ei ole vielä valmis siirtymään tähän pysyvän rauhan ja harmonian aikakauteen.

Sirun aikaansaama kontrolli oli täydellistä ja lähes ongelmatonta. Mutta valitettavasti vain lähes. Silläkin oli omat rajoitteensa. Einiinan kaltaiset ihmiset eivät niitä huomanneet sillä Siru vain vahvisti heidän omaa ajatteluaan eikä sen tarvinnut muokata sitä millään tavoin. Lisäksi he asuivat turvallisilla ja suojatuilla alueilla. Oppiarvossa ja yhteiskunnallisessa asemassa alempien, suorittavissa töissä olevien kansalaisten ja pitkäaikaistyöttömien kohdalla tilanne oli toinen ja heidän kohdallaan ongelman aiheutti etnisesti edistyksellinen siirtolaisväestö. Suomessa oli yli puoli miljoonaa etnosiirtolaista. He asuivat omilla alueillaan ja heidän elintasostaan pidettiin hallinnon toimesta hyvä ja automaattinen huoli. Mutta eihän heitä voitu eristää. Se olisi epäinhimillistä. Joten liikkuivathan he myös sellaisilla suomalaisten alueilla jotka olivat vartioitujen suojamuurien ulkopuolella ja joita oli kuitenkin suurin osa Suomen alueesta. Koska etnoja ei oltu sirutettu se tiesi huomattavan määrän suomalaisiin kohdistuvia ryöstöjä, pahoinpitelyitä ja raiskauksia.

Jokainen sirutettu kantasuomalainen sai etnisen siirtolaisen nähdessään Sirulta pakkosignaalin luottamuksesta, arvostuksesta ja rakkaudesta. Pakotettuna se ei kuitenkaan saanut aikaiseksi haluttua aitoa rakkautta ja luottamusta vaan lähinnä lamaantumisen ja alistumisen jolloin suomalainen oli täysin kykenemätön puolustamaan itseään. Samaan aikaan suomalaiseen kohdistuva välitön etninen väkivalta ja Sirun antamat täysin vastakkaiset pakkosignaalit saivat yleensä aikaiseksi täydellisen oikosulun aivoissa aiheuttaen joko kuoleman tai tajuttomuuden. Tällaiset kuolemantapaukset uutisoitiin sairaskohtauksina. Myös tajuttomuus ja sen aikana tapahtuneen pahoinpitelyn tai raiskauksen vammat selitettiin uhrille sairaskohtauksena sillä Siru saattoi tyhjentää ihmisen muistin pahoinpitelyä edeltävältä vuorokaudelta.

Tämä oli välttämätöntä sillä eihän Euroopan Demokraattisessa Tasavallassa voinut olla etnisesti edistyksellistä väkivaltaa. Sitä ei ollut koskaan ollutkaan. Kyse oli vain yhteiskunnan täysin perustellusti lamauttamien nationalististen rasistien valheellisesta propagandasta jolla he olivat ennen Sirua ja Äitiä pyrkineet lietsomaan ihmisiä vihaan ja rasistiseen väkivaltaan.

Sirun myötä oli tullut myös se pieni, tosin kestettävissä oleva ongelma että suorittavan yhteiskuntaluokan työteho oli alkanut laskea, työn suorittamisesta oli tullut kaavamaista eikä minkäänlaisia uusia innovaatioita ollut tullut enää vuosiin. Vaikutti siltä että kun nuo ihmiset pyrkivät kaikin keinoin välttämään viha-ajattelua se vaikutti heikentävästi myös luovuuteen. Mutta mikäli se oli hinta jonka täydellisen yhteiskunnan aikaansaaminen vaati, se maksatettiin suorittavalla yhteiskuntaluokalla hymyssä suin ja ylpeänä.

Ainoa kerta kun Einiinalla oli ollut ongelma Sirun kanssa oli silloin kun hän oli kuullut ohimennen kahden professorin keskustelevan niin etteivät he olleet huomanneet Einiinaa:

- Niin… sekä poliisin että armeijan kohdalla Sirun signaaleja on pitänyt rajoittaa… rajoittaa huomattavasti… välttämätön varotoimi… välttämätön… etnojen väkivalta on tosiasia ja jos niitten määrä ylittää kriittisen rajan ne saattavat yrittää ottaa vallan kokonaan… eikä niitä ole sirutettu… niitä ei pidättele mikään… vähemmistö ei pysty sortoon… se on virallinen oppi… sitä ei voi eikä saa kyseenalaistaa… mutta entäs jos se vähemmistö muuttuukin enemmistöksi… se meinaan lisääntyy nopeasti… ei siinä tilanteessa Sirun lamauttama sotilas pysty tekemään mitään… takaportti on oltava olemassa… täytyy vaan toivoa että se tilanne ei tule meidän elinaikanamme…

Einiina oli poistunut paikalta ja ajatellut kuulemaansa keskustelua ihmeissään. Oliko etnisissä sittenkin joku ongelma? Jopa vaara. Eikö etnojen pääuskonto islam muka ollutkaan aivan samanlainen länsimainen rauhanuskonto kuin Einiina oli koko ikänsä uskonut ja joka oli eurooppalaisten arvojen yksi suurimmista kulmakivistä? Siru ei sallinut ajatusta vietävän yhtään pidemmälle vaan aloitti välittömän stressireaktion jonka Einiina sai vaivoin vaimennettua suorittamalla hänelle opetetut mogherinilaiset ajatusharjoitukset. Stressireaktion loputtua Einiina oli järkyttyneenä lähettänyt Sirun kautta Äidille pyynnön pyyhkiä hänen muistinsa viimeisen puolen tunnin ajalta. Pyyntö toteutui välittömästi ja Einiina muisti vain tehneensä työtään kunnes wc-hätä oli yllättänyt.

Episodista ei jäänyt minkäänlaista muistikuvaa ja Einiina oli jatkanut työtään tyytyväisenä. Niin kuin hän teki tänäänkin. Helsingin Demokraattinen Yliopisto oli periaatteessa yhteiskunnallisten alojen yliopisto mutta koska Euroopan Demokraattinen Tasavalta oli saavuttanut täydellisen yhteiskunnan tilan ja sitä myötä lopettanut historian muuttaen sen staattiseksi herstoriaksi ei siinä ollut oikeastaan enää tutkittavaa. Siksi yliopistoa työllisti Tiedon digitalisoimis- ja päivitysprosessi. Hallinto oli päättänyt että kaikki tähän mennessä painettu kirjallisuus siirrettäisiin pelkästään digitaaliseen muotoon ja vanhat paperiversiot hävitettäisiin. Ainoastaan muutama paperikopio jätettäisiin hallinnon käyttöön.

Einiinan tehtävänä oli käydä läpi vanhaa kirjallisuutta, seuloa niistä sellaiset jotka saattoi siirtää digimuotoon sellaisenaan, sellaiset joita piti hieman editoida jotta ne vastaisivat edistyksellisen yhteiskunnan vaatimuksia sekä sellaiset jotka päätettäisiin hävittää kokonaan. Kouluttautuessaan  tehtävään Einiina oli saanut poikkeusluvalla lukea George Orwellin kielletyn kirjan ”Vuonna 1984” ja siinä esitettyä historian muokkaamista hän piti aivan loistavana ajatuksena vaikka ymmärsikin että teos oli tarkoitettu jonkunlaiseksi dystopiaksi. Tällä hetkellä hänellä oli työn alla Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä. Käytyään aineiston tarkasti ja harkiten läpi Einiina kirjoitti lyhyen raportin:

”Kyseinen kirja sisältää niin paljon patriarkaalisen yhteiskunnan näkemyksiä, maskuliinisuutta, metsästystä, lihansyöntiä, tappeluita sekä kouluopetuksen kyseenalaistamista ettei sitä pysty millään tavoin päivittämään nykyisen yhteiskunnan edistyksellisien vaatimuksien mukaiseksi. Suosittelen, että kyseinen aineisto hävitetään pysyvästi sen kaikissa tallennusmuodoissa”.

Lähetettyään aineiston eteenpäin Einiina pistäytyi syömässä läheisessä ravintola Valerie Solanasissa. Päivän annoksena näytti olevan hampputofua, härkäpapuhumusta, nokkosjogurttikastiketta ja mansikoita. Ruokajuomana hän nautti chileläistä Emiliana Late Harvest Sauvignon Blanc-valkoviiniä. Hän ruokaili mieluummin tässä ravintolassa sillä yliopiston omassa työmaaruokalassa ruokaili myös huoltohenkilökuntaa eikä hän välittänyt seurustella heidän kanssaan. Lisäksi oli jotenkin tympeän näköistä katsoa heidän syövän jatkuvasti ruokalan halvimpia annoksia. Lähinnä erilaisia vellejä ja puuroja tai sitten makaronia tai perunaa laihalla jauhokastikkeella. Miksei niille tehty ruokalaan omaa osastoa?

Yliopistolle palattuaan hänen viestimessään oli tieto siitä, että hänen suosituksensa oli hyväksytty ja sadattuhannet Seitsemän Veljeksen talteen kerätyt paperiversiot alkoivat tehdä viimeistä palvelustaan yhteiskunnalle palaen polttolaitoksessa ja tuottaen kaukolämpöä. Digitaaliset versiot oltiin pyyhitty samalla hetkellä kun päätös kirjan täysdeletoimisesta oltiin tehty. Einiina saattoi tuntea ylpeyttä työstään. Jälleen yksi historian epämääräinen ja maskuliininen musta tahra oltiin ylimaalattu kirkkailla ja raikkailla sateenkaaren väreillä.

Sirutus toimi lähes täydellisesti ja oli saanut aikaan viha-ajattelusta vapaan yhteiskunnan. Mutta sen yhteiskunnan tiedostavaan etujoukkoon, johon Einiina itsekin kuului se oli samalla jättänyt ikävän tyhjiön. Einiinakin muisti kuinka hän aikanaan – ennen sirutusta – oli palavasti rakastanut vihata ja halveksia kansallismielisiä rasisteja ja sitä ennen kaikkea sitä mielikuvaa jonka hän oli heistä itselleen mieleensä luonut. Kyseinen viha oli ruokkinut hänen egoaan, antanut hänelle miellyttävän ylemmyyden tunteen ja muodostunut hyvin tärkeäksi osaksi hänen perusluonnettaan. Sirutuksen myötä sen vihan ja ylemmyydentunnon syy oltiin otettu pois. Nyt tiedostava etujoukko ei voinut enää vihata kun ei ollut enää ketä vihata. Korkeintaan se saattoi sääliä rahvasta joka ei uskaltanut ajatella ollenkaan.

Mutta viisaasti Euroopan demokraattinen ja edistyksellinen järjestelmä oli jättänyt tiedostavalle etujoukolle takaportin. Sitä takaporttia Einiina päätti onnistuneen työtehtävän jälkeen käyttää. Hän naputteli viestimeensä:

Henkilö: Kirskel, Einiina

Arvo: Herstorianpäivityksen maisteri

Pyyntö: Pääsy terapiatilaan

Einiina painoi peukalollaan viestimen näyttöä jolloin hänen Sirunsa lähetti Äidille neuraalihenkilötunnuksen. Järjestelmä käsitteli pyyntöä hetken ja vastasi sitten:

Neuraalihenkilötunnus varmistettu: Kirskel, Einiina

Pääsy terapiatilaan myönnetty.

Siirtyminen terapiatilaan viiden sekunnin kuluttua

Einiina sulki silmänsä ja siirtyi virtuaalihuoneeseen jossa hänen kanssaan oli rasisti. Tuo rasisti oli juuri sellainen kuin hän oli aikanaan mieltänyt sen olevan. Hieman ylipainoinen kaljuuntuva kaksoisleukainen keski-ikäinen mies, päällään huomioliivit ja persvako vilkkuen. Rasisti alkoi ladella Einiinalle niitä kaikkein typerimpiä rasistisia ja nationalistisia kliseitä mitä Äiti oli saanut poimittua ennen sirutusta käydyistä nettikeskustelusta.

Einiina tunsi kuinka viha suorastaan räjähti hänessä. Hän pystyi perustelemaan jokaisen rasistin argumentin nurin säälittävän helposti eikä rasisti pystynyt tunnustamaan älyllistä alemmuuttaan vaan yritti sillä ainoalla keinolla mikä hänellä oli eli hyökkäsi Einiinan kimppuun. Virtuaalitilassa Einiinan käteen ilmestyi pesäpallomaila jolla  hän  hakkasi kimppuunsa hyökänneen rasistin veriseksi massaksi. Kun rasisti makasi hengettömänä maassa Einiina huusi:

- Opitpa levittämään vihaa, saatanan hirviöpaskiainen.

Terapiatila päättyi, Siru levitti Einiinan kehoon rauhoittavaa tunnetta ja hän saattoi jatkaa työpäiväänsä tehokkaana, edistyksellisenä ja onnellisena kansalaisena. Seuraava tarkkailu- ja arvostelukohde olisi musiikin puolelta, tarkemmin sanoen Pekka Pohjolan albumi Keesojen Lehto vuodelta 1977. Kohde vaatisi tietysti tarkan tutkimuksen mutta ennakkotiedot eivät luvanneet äänitteelle hyvää. Olihan kyseessä eräällä lailla sibeliaanista musiikkia joka saattoi saada jo itsessään aikaiseksi nationalistisia tunnetiloja. Aikaisemmin kesällä yliopisto oli saanut Sibeliuksen kohdalla päivitystyönsä loppuun ja kyseistä säveltäjää ei ollut enää olemassa niin painettuina nuotteina, lp-levyinä eikä digitaalisina tallenteina. Suurimpana syynä tietysti Sibeliuksen säveltämä militaristinen ja nationalistinen Jääkärimarssi.

Einiina palasi tuottavan ja väärää historiaa päivittävän työpäivän jälkeen tyytyväisenä kotiinsa jossa Che aktivoitui ja puski häntä jalkaa vasten. Huomenna olisi vielä työpäivä joten hän pysyisi illan kotona. Viikonloppuna voisi lähteä kuppilaan vähän katselemaan miehiä. Valitettavasti sirutetuissa miehissä puuttui se tietty särmä mitä niissä vielä joskus oli. Einiina vähän harmitteli puhdasta heterosuuntaustaan mutta minkäs hän itselleen mahtoi. Tietysti se teki hänestä nykyisessä yhteiskunnassa hieman vajavaisen. Nykyisin hänen tilastaan käytettiin termiä cis-vajavaisuus.  Mutta yhteiskuntahan oli suvaitsevainen ja salli myös sukupuolisen vajaatilan. Ei sitä tarvinnut hävetä.

Hän tilasi itselleen Foodorasta annoksen joka sisälsi pak choita sekä tofua valkosipulikannabiskastikkeessa. Ruokailtuaan hän katseli viestittimeltään mahdollisia talvilomansa matkakohteita. Nuorempana hän oli käynyt useasti Intiassa mutta valitettavasti maahan ei päässyt enää ilman erityisviisumia sillä Siru aiheutti lentokenttien metallinpaljastimissa hälytyksen eikä Intia ollut päivittänyt metallinpaljastimia tunnistamaan Sirua. Ehkä hän lähtisi Sisiliaan. Siellä hän ei ollut vielä käynytkään.

Rauhallisen illan jälkeen hän siirtyi vuoteeseensa ja Che käpertyi kehräämään hänen viereensä. Siru laittoi hänen käpyrauhasensa erittämään melatoniinia taaten hänelle nopean ja rauhallisen unen.

Vihattoman yhteiskunnan yöhön oli hyvä nukahtaa.

Vihattoman yhteiskunnan aamuun olisi hyvä herätä.32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mmmm...hienoa, Ykä! Psykologinen dystopia, jonka dystooppinen yhteiskunta ei ole niin brutaalisti totaritalistinen kuin Orwellin "1984"ssä. Jotakin Matrixin ja Futurologisen Kongressin esimuotoa, ehkä? (voipaska kun tuli viljeltyä sivistyssanoja kuin pikkusormi pystyssä kaffetta&punssia hörppivä henkevä runoilija ikään).

Lukiessani otin oletuksen, että Äitikin on jonkinlainen sinänsä persoonaton tekoälysovellus. Joka ohjaa allaan olevia toisia tekoälysovelluksia suoraan tai epäsuorasti, aina siihen huomiovaatetettuun persvako-Rasistiin asti.

Korviini osui kevään/alkusuven kuluessa radiokuulosuojaimistani joku Ylen radio-ohjelma, ehkä Tiedeykkönen, jossa päivystävät dosentit olivat huolissaan tekoälystä, _kun_ (tämä siis nousi keskustelun a priori-teesiksi) sitä aletaan käyttää päätösten tekoon. Käsiteltiin toki Asimovin "robotiikan perussäännöt" ym. trivia. Ei ihan yllättäen huoleksi nousi pelko siitä, että itseoppivat järjestelmät (tekoälyn yksi määritelmä) oppisivat jotakin pahaa, ja vetäisivät oppimastaan poliittisesti epäkorrekteja johtopäätöksiä. Funktionaalisen bugin vaara siis piilee myös verkon syövereissä.

"Rasisti"-sovelluksella on siis tekoälyn näkökulmasta tiukka ongelma. Koska vastustaja on älyllisesti varsin vaihteleva ihminen, sen on pystyttävä säätämään älyllinen vastuksensa oikein vastassaan olevan ihmiseen nähden. Jos se on liian banaalisti "väärä", se ei ole älykkäimmille vastustajille uskottava. Jos se taas on liian fiksu, se voi aiheuttaa vääränsuuntaisen vaikutuksen.

Voisi siis olla mahdollista, että "Rasisti"-sovellus omatoimisesti arvioisi Einiinan jotenkin väärin. Ja päästäisi ilmoille argumentin, joka ennusteen vastaisesti osuisikin maaliin.

Establishmentin pelko tuntuu siis olevan, että ratkaisuja tekevät tekoälyt soveltaisivat ratkaisuissaan systeemeihin sisään rakennettua klassista logiikkaa (jota ilman mikään käyttöjärjestelmä ei voisi toimia). Siis sitä, jota meille koetettiin joukko-oppitunneilla opettaa. Poliittisen tarkoituksen täyttävä logiikka vaikuttaa vaan olevan liian sumeaa ja satunnaisista kohdin oikaistua, siis monimutkaista, että sitä voisi koneille luotettavasti opettaa?

Terv. Achtung

Vasarahammer kirjoitti...

Hieno dystopia taas kerran. Einiina muistuttaa henkilöhahmona 1984-romaanin Winston Smithiä. Jos tarina jatkuisi pitempään, hän luultavasti joutuisi ongelmiin "Äidin" kanssa.

Jutussa miehet on täysin kuohittu, joten tuollainen yhteiskunta ei millään olisi mahdollinen. Miehet jostakin toisesta kulttuurista murskaisivat sen välittömästi.

Valkoinen hetero kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Achtungille, Vasarahammerille ja Valkoiselle Heterolle & kiitos kommenteistanne.

Achtung: Kiitokset. Pisti vaan tuossa kirjoittaessa miettimään että vihapuhehan halutaan hävittää niin kerta kaikkiaan. Mutta kun se vihapuheeksi tulkittu puhe tuppaa olemaan järkipuhetta niin ”vihapuhetta” ei pystytä hävittämään kuin näivettämällä ajattelu. Tuo Äiti on joo itsenäisesti toimiva keinoäly mutta kuitenkin ihmisten siihen asettamien speksien mukaan toimiva. Keinoälydystopioitahan on pilvin pimein mutta tässä kirjoituksessa se varsinainen mörkö ei ole työkalu vaan oli ajatukset tukahduttava ihminen. Keinoälystähän minä aikanaan naputtelin virtuaalitodellisuuteen sijaitsevan jutun:

http://yrjoperskeles.blogspot.com/2016/04/datamaahan-kadonnut.html

En osaa sanoa, että pystyykö keinoäly toteuttamaan jonkun Terminator-tyyppisen hirmuskenaarion mutta se on varma että se tulee tekemään valtavasta määrästä ihmisiä työttömiä. Mutta tosi on että poliittinen logiikka ja esmes matemaattinen logiikka ovat kyllä täysin toisiinsa sopimattomia.

Vasara: Kiitokset sinullekin. Ja tottahan sinä puhut. Kirjoituksessa mainitut poliisit ja sotilaat pystyisivät viivyttämään mutta eivät estämään. Varsinkin jos yhteiskunta itse kieltää ongelman olemassaolon. Niin kuin se muuten kieltää nytkin.

Valkoinen Hetero: Minä vaan luulen että meidän omat törpöt pystyvät romuttamaan yhteiskuntamme ihan ilman Kalergi-suunnitelmaakin.

Valkoinen hetero kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Valkoinen hetero kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Se on taas julkaisutasoista dystopia-scifiä!

"Vapaus" siruttomuuteen toteutuu nyt jo monen toimintasäännön kautta: Kutakuinkin jokaisen julkisen puljun toimintaideassa alleviivataan monikulttuurisuutta. Eli ideologinen valinta on tehty mm. työntekijöiden puolesta, ja jos työpaikan haluaa säilyttää, niin sitten ei vaikka islamia arvostella. Sinäkin rakastat avointa naisten sortoa ja ymmärrät, että 1 700 prosentin yliedustus raiskaustilastoissa on syytä olla huomaamatta - tai sitten huomiot tehdään kortistosta. Vapaasti voi valita! Parhaitenkaan argumentoitu kritiikki ei ole oikeutettua, koska vihervasemmisto omistaa totuuden, ja kun se se totuus viedään mainitusti toimintasääntöihin, se on kaikkien yhteinen totuus. Jonkinlainen Orwellin ja Kafkan fuusio siis.

Ajatus hallituksen kärkitriosta Rinne-Andersson-Aalto kylmää aivan helvetisti - ja se on täysin mahdollinen. Etnopalvonta tärähtää silloin aivan uudelle tasolle.

Valtsu

Lemminkäinen kirjoitti...

Einiina: Maahanmuutto on rikkaus. Tiedämme kaikkien heidän taustat. He eivät tuota väkivaltaa vaan pakenevat sitä. Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa (sanottu joskus v. 2008) seuraavan n. kymmenen vuoden aikana, koska kansa vanhentuu ja duunitkin pitäisi tehdä. Monikulttuurisuus laajentaa junttien käsitystä olevasta. Rasisti: Maahanmuutto on taakanjakoa. Esimerkiksi Ruotsiin tulleet 9000 afgaanitaaperoista ovat sataprosenttisesti vailla henkilötunnuksia ja 78% tutkituista ovat valehdelleet ikänsä. Tukholman ja Turun terrori-iskut ovat siis rasistien fantasioita. Suomessa olisi tänään 1,8 miljoonaa lisää työtöntä. Revityt pillut ja kunniakulttuurit laajentavat korkeintaan pallolaajennuksien määrää.

Tupla-J kirjoitti...

Pedon merkkikin näkyy olevan keskeisessä asemassa. Sekin toki on tulossa, joskin saattaa tuo neuro-osio jäädä suvaitsevaiston synkimpiin haaveisiin.

intrigööri kirjoitti...

Jos liha on piankin sama asia kuin viha, sitä on alettava harjoitella. Jonkin sortin dystopiahan on meillä jo totta, jos tavisten vihainen kirjoittelu netissä on Suomen suurin uhka, kuten muutamat eliittikurpat ovat jo aikoja sitten julistaneet.
Aamulla mietin, lähtisinkö torille syömään vihapiirakan. Samalla reissulla näkisi vilaukselta sekin, miten kauniisti viha liikkuu naisoletettujen kesämekoissa. Tuommoinenhan on dunkkista sovinismia, mutta olkoon, siitä tekoäly-äipästä huolimatta.
Flunssa kuitenkin vihaa minua vielä sen verran, että pysyn tänään kämpillä. Pian saatan lämmittää vihapullia tai sitten härskisti verilettuja, koska kaapissa on vielä oikeaa puolukkahilloakin. Kunnollinen vihaperäinen ravinto se parhaiten tiellä pitää, sopivien kansalliskasvisten kanssa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Valkoiselle heteromiehelle, Valtsulle, Lemminkäiselle, Tupla-J:lle ja intrigöörille & kiitos kommenteistanne.

Valkoinen heteromies: Poistit näköjään tuon ensimmäisen kommenttisi enkä tiedä, että poistatko nuo muutkin. Laitanpa kuitenkin omani. Ihan varmuuden vuoksi. Sillä näitä juttuja tulee mulle aika ajoin ja minä olen aika väsynyt niihin. Joo, olen lukenut Kalergi-suunnitelman jonka on tehnyt yksi vatipää. Olen lukenut myös monta muuta hyvin levotonta kirjoitusta. Ymmärrän, että Kalergi-suunnitelma/juutalaissalaliitto houkuttaa ajatuksena joitain sillä se on niin helppo. Asiat menee vituiksi: taustalla on juutalaisten salaliitto. Jopa niin veikeä salaliitto joka haluaa Euroopan täyteen ihmisiä jotka haluavat tappaa nimenomaan kaikki juutalaiset. Joo, tiedän myös sen että on juutalaisia jotka kannattavat vallitsevaa kehitystä. Jokaisessa kansakunnassa löytyy idioottinsa.

Olennaista on se, minkä olen huomannut että jos en usko, hyväksy ja allekirjoita joka ainoaa juutalaissalaliittoteoriaa niin silloin minäkin olen juutalaisten aivopesemä ja siten osa salaliittoa. Eli minä siis tosiasiassa kannatan sitä kehitystä jota vastaan olen kirjoittanut jo yli yksitoista vuotta. Ja minä en vaan jaksa tämmöstä. Toivotan sulle voimia eloon ja kaikkea hyvää mutta minä en suostu tekemään blogistani Magneettimediaa.

Valtsu: Lämmin kiitos. Mutta niin kuin olen ennenkin sanonut niin tässä yhteiskunnassa juttujeni paperiversioita julkaistaan vain oikeudenkäyntipöytäkirjoissa. Kommenttisi oli hyvä ja sen viimeisestä kappaleesta totean että on mahdollista että vuonna 2019 dystopiaa ryhdytään ihan urakalla tekemään. Tai no, kyllä kokoomus-kepu-mikäsenyhdenporukannimiolikaan voimin se onnistuu myös.

Lemminkäinen: Tiedä vaikka Helsingin Sanomat kopioi tuon pääkirjoitukseensa. Muista vaatia provikat, piru vie.

Tupla-J: Olen hieman ymmälläni. Missä se Pedon merkki oli?

intrigööri: Eikä pidä unohtaa sitä että vihakeitto ja vihamakaroonilaatikko ovat erinomaista evästä. Mutta ikävä fakta on että nää edistykselliset ihmiset ovat oikeasti yrittäneet tehdä kissoistaan ja koiristaan kasvissyöjiä. Huonostihan siinä käy.

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän toki, että tuskin mikään kustantaja uskaltaisi teksteihisi tarttua - eipä silti, on Islam, 11. vitsaus -kirjallekin löytynyt suomalainen kustantaja, kuten tietysti Houllebecqin Alistumiselle - mutta nykyään on toisaalta aika halpaa painattaa itsekin ja suomalainen kirjastolaitos on siitä hyvä, että se ei lähtökohtaisesti jätä hankkimatta mitään muuta tekstiä kuin korkeintaan sisällöstään oikeudessa tuomittuja. Niitä on ihan muutamia.

Ja tietysti maailmassa on muitakin aiheita kuin tämä nykyinen etnopalvonta - kaikenlaisia tekeleitä on mennyt kustantajien seuloista läpi ja sinne mahtuisi hyvin yksi Ykäkin joukkoon.

Mutta kiva että kirjoitat ainakin blogiisi: Hyvin kirjoitettu, järjellisesti argumentoitu ja alatyyliin tai salaliittoteorioihin sortumaton teksti on se, mitä tässä ajassa kaipaan, ja jota Suvaitsevaistonkin on pakko hieman nieleskellä - kirjoitustaidottomien suvakkihuora-huutelut on niin helppo - syystäkin - ohittaa, että ne ovat omia maaleja. Jatketaan. :)

Valtsu

Kissamies kirjoitti...

Varmasti tässä uudessa maailmassa petromaskuliinisuus ja fossiilinen väkivalta on myös saatu kitkettyä pois (oli pakko päästä käyttämään noita termejä). https://www.campusreform.org/?ID=11098

Achtungin pohdiskeluista tulee mieleen se tekoälybotti twitterissä, jonka ihmiset opettivat uusnatsiksi alle 24 tunnissa. Ei juuri nyt muistu mieleen, mutta olen tainnut kuulla toisenkin tarinan siitä, kuinka joku tekoäly oli enemmän "roturealisti" kuin sen luojat olisivat halunneet. Näiden tekoälyjen opettaminen suvaitsevaisiksi saattaa olla vaikeampaa kuin luultiinkaan. Ehkä se tulee vaatimaan aivan uudenlaista sumeaa logiikkaa.

Tupla-J varmaan selittää itsekin, mutta tuo käytännössä pakollinen sirutus joka otetaan joko otsaan tai oikeaan käteen muistuttaa turhan paljon Ilmestyskirjan pedon merkkiä tiettyjen piirien mielestä (Ilm 13:15-17).

Unknown kirjoitti...

Miten olisi Ykä, jos kirjoittaisit muutaman kirjan tästä aiheesta, mulla tuli mieleen Asimovin säätiö trilogia, lukiessani kerralla tuon viimeisimmän. :)

Mahtavaa scifiä, joka on liukumassa todellisuudeksi, valitettavasti.

Tuumailija kirjoitti...

Jutulle löytyisi parikin kiehtovaa aihetta jatko-osaan. Eka olisi luultavasti sellainen, jossa Venäjän panssarit vyöryvät vauhdilla läpi Euroopan. Sirutettujen sotilaiden vastarinta olisi ponnetonta ja parhaimmillaankin vain viivyttäisi väistämätöntä. Useilla alueilla armeija olisi alasajettu ja Venäjä valtaisi ne käytännössä laukaustakaan ampumatta. Miehityksen jälkeen luonnollisesti propagandakoneisto toimisi: Lieksan reservaattien kaltaisilla siruttomilla alueilla propaganda esittäisi venäläiset sotilaat vapauttajina ja varmasti moni olisi samaa mieltä. Vaan kuinka sirutetut ihmiset toimisivat? Olisiko Äitiin ohjelmoitu jonkinlainen takaportti tällaista tilannetta varten?

Toinen vaihtoehto olisi vastarintaliikkeen jäsen, joka tekisi tietomurron Äitiin ja onnistuisi uudelleenohjelmoimaan sirut haluamallaan tavoin. Uudelleenohjelmointi tosin saattaisi aiheuttaa komplikaatioita sellaisissa, jotka olivat tottuneet ajattelemaan "oikein". Tarinasta saa synkemään sillä, että kostonhimoinen hakkeri ohjelmoi poliisit ja armeijan yksinkertaisesti lahtaamaan kaikki hallintokoneiston jäsenet ja mahdollisesti tämän jälkeen hyökkäämään etnoalueiden kimppuun. Kaoottisempi versio taas olisi yksinkertaisesti tuhota Äiti kertarysäyksellä, jolloin sirut lakkaavat toimimasta yhtäkkisesti. Mitä siitä seuraa, onkin korkeimmassa kädessä.

KKi kirjoitti...

Jaa, että siruttaminen. Ei ole muuten ollenkaan kaukaa haettu dystopia. Älykännykäthän ovat tämän esiaste.
Nyt jo on monia palveluita joita käyttääkseen pitää omistaa se kapula. Esimerkiksi Nordean verkkopankki.

Itselläni ei älykapinetta ole, eikä tule. Työvälineessä on telineessään tabletti ja se riittää.

SciFihän tämäkin oli. Vaan hieman tuohon suuntaan ollaan menossa. Olen monta kertaa huomannut, kuinka paperia pyörittävät ja nollatutkimusta tekevät tyypit ovat niin kovin tärkeitä olevinaan. Jopa siinä kohtaa kun he tarvitsevat persvakoäijän apua heidän ylimielisyytensä oikein hohkaa.

YYZ kirjoitti...

Jotenkin surullista tietää, että Einiina tulee takuuvarmasti tuhoamaan "Keesojen lehdon tapaisen loisteliaan levyn, varmaan juuri tuolla "guilt by association pointed out by someone with nothing to do with the subject itself while having his/her head firmly placed in his/her ass" - periaattella.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Valtsulle, Kissamiehelle, Unknownille, Tuumailijalle, KKi:lle ja YYZ:lle & kiitos kommenteistanne.

Valtsu & Unknown: Lämmin kiitos kannustuksesta. Tämä omakustannusasia nousee aika ajoin esille täällä kommenttiosiossa. Tilannehan on tällä hetkellä se että mulla olisi siinä lähinnä vain hävittävää. Minä kun saa leipäni ihan muista hommista. Riski on liian suuri. Valitettavasti.

Kissamies: Voi Jeesus… noi termit ei kun paranee päivä päivältä. Minä muistan muuten sen botin myös mutta en nyt muista sitä että minkä niminen se oli. Ja kiitos lisävalaistuksesta tuon pedon merkin osalta.

Tuumailija: Jatko-osa on harkinnassa. En ole vielä ihan varma että rupeanko väsäämään. Juoni on kyllä päässä melko valmis.

KKi: Äl enemppä san. Mekin jouduttiin hankkimaan semmonen tunnuslukulaite ja sen kanssa se touhu on kyllä onnetonta räpläämistä. Siinä vaiheessa muuten jos persvakoäijät pistäisivät viikon yleislakon pystyyn niin nollatutkimusheeboilta pääsisi itku.

YYZ: Ja nimenomaan tuolla perusteella se tapahtuisi. Keesojen Lehto on tosiaan loistava levy. Yksi parhaimmista Suomessa koskaan tehdyistä.

Tupla-J kirjoitti...

Ykä:
Se kulki kertomuksessa nimellä Siru. Tsekkaa Ilmestyskirjan 13:16-17.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tupla-J. Niin minä kuin vaimoni emme ole uskonnollisia mutta meiltäkin löytyy Raamattu joten katsoin. Eli mainitsemassasi pätkässä luki:

”Se pakottaa kaikki, pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät, vapaat ja orjat, ottamaan oikeaan käteensä tai otsaansa merkin. Kenenkään ei ole lupa ostaa eikä myydä mitään, ellei hänellä ole tätä merkkiä, joka on pedon nimi tai sen nimen luku”.

Joten ymmärsin nyt vertauksesi. Tosin sinä varmaan ymmärrät että mulla tää asia meni - yhtä huolissaan olevana kylläkin - maallisemman kautta.

vieras kirjoitti...

Jos Ykä jaksaa lukea niin tässä olisi juttu Amerikan demokraattipuolueen liukumisesta vasemmalle Obaman aikana.

https://www.suomenuutiset.fi/yhdysvaltain-nykyinen-demokraattipuolue-kulkenut-kauas-bill-clintonin-politiikasta/

Jälkeenpäin katsottuna 1990-luvun demokraattipuolue oli Clintonin aikana (1993-2001) ol keskustalainen, ehkä keskustakonservatiivinen. Siinä oli täkyinä joitakin piireitä joiden avulla sai kannatusta niiltä sitoutumattomilta äänestäjitä jotka omuutoin olisivat äänestäneet republikaaneja. Veroja ei taidettu nostaa, menot eivät ylittäneet tuloja, liittovaltio ei tainnut ottaa velkaa, poliisi ja asevoimat saivat rahaa. Republikaaneille tärkeitä pointteja. Billin tunaroi siinä kun hässi sitä työharjoittelijaa ja valehteli kuulusteluissa.

Aiempi ok demokraattipresidentti taisi olla Truman (1945-1953). Kennedy (1961-1963) ammuttiin kesken kaiken joten hänestä ei tarkkaan osaa sanoa. Johnson (1963-1969) rakensi pohjan nykymuotoiselle suvakki- ja unelmatouhulle. Johnson käynnisti massiivisia sosiaaliohjelmia joilla mustat sidottiin äänestämään demokraatteja. "Äänestä meitä niin saat etuja". Tämän takia enemmistö mustien lapsista kasvaa ilman isää kun äidin on rahallisesti kannattavampaa olla yksinhuotaja ja olla "naimisissa" hallinnon kanssa. Ja kun ei ole isää pitämässä kuria ja järjestystä niin lapsi ajautuu aikanaan huonoon seuraan, kouluja käymättömyyteen, työttömyteen, rikollisuuteen, street gangeihin, huumeisiin...

Kun demokraattipuolue on mennyt koko ajan vasemmalle, niin se luo vaikutelman että rpublikaanipuolue olisi mennyt oikeammalle. Tämmöinen vaikutelma voi tulla koska republikaanit ovat pysyneet paikoillaan. Oikeisto on republikaaneilla kuten ennenkin mutta nyt on tullut tilaa keskustaan koska demokraatit ovat jättämässä sen. Siltä löytynee maltillisia ja konservatiivisia sitoutumattomia (moderate ja conservative independent) eli tavikset, keskimmäinen ja alempi keskiluokka, yrittäjät sekä työväki. Tällöin työläinen ja yrittäjä saattavatkin äänestää samaa ehdokasta.

vieras kirjoitti...

Minä maksan käteisellä aina kuin mahdollista. Sen verran pidän kuitenkin foliolippistä päässä.

Tupla-J kirjoitti...

Ykä:
Tokkiinsa, ja siksi alleviivasinkin. Harva tulee muuten huomanneeksi yhteyttä ja ajattelee, että Raamattu on jotenkin irrallaan "meidän todellisuudesta". Se on jännä, miten sen ikäisestä opuksesta löytyy hämmästyttävän paljon materiaalia, joka ennustaa niin tulevaisuuden keksintöjä kuin ihmisten käyttäytymismallitkin.

Vaikka totuutta kohti (puhuttiin sitten ilmiöistä, ihmisistä tai melkein mistä vain) menisi maallisemmaltakin kantilta, yhtymäkohtia alkaa löytyä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys vieraalle ja Tupla-J:lle & kiitos kommenteistanne.

vieras:

Viesti1: Minä en ole kovin suuri asiantuntija Yhdysvaltain sisäpolitiikassa mutta tosi on että ns. Curley-ilmiötä käyttävät juuri demokraatit jotka ovat saaneet sen myötä mustat elätettävien asemaan.

Viesti2: Käteisen käyttäminen on viisautta. Meillä syrjäseudulla on vaan se tilanne että seteliautomaatit on viety pois jo aikaa sitten niin että on melkein pakko vinguttaa vinyyliä kyläkaupassa.

Tuplis: Koska en ole tämän alan asiantuntija niin en osaa kommentoida sen syvemmin.

vieras kirjoitti...

Kroatia meni MM-finaaliin. Mä kannatan sitä finaalissa kun se on 100-prosenttisen impivaaralainen ja kulttuuriköyhä joukkue. Ranskan joukkue on kuin jokin afrikkalainen maajoukkue. Suvakit varmaan kannattaa Ranskaa.

Pronssiottelussa kannatan Englantia kun se ei ole yhtä afrikkalainen kuin Belgia. Lisäksi siinä on vähän kuin Brexit-Bryssel ottelu.

vieras kirjoitti...

Tämä menee vielä Amerikan touhuihin mutta Trump valitsi ehdokkaan liittovaltion korkeimpaan oikeuden (SCOTUS) tuomariksi. Yksi tuomari menee eläkkeelle joten hänen paikka vapautuu. Kun demokraatit alkoivat raivota nimityksestä niin se tarkoittaa sitä että sopiva ehdokas on valittu. Unelmaporukka kun haluaa SCOTUS:in tuomarinpaikat demlalaisille.

Jos senaatti vahvistaa nimityksen, tuomareiden voimajakauma koservatiivit-liberaalit on sitten 6-3. Nyt se on konservatiiveilla niukasti 5-4. Viime vuonna Trump nimitti yhden tuomarin SCOTUS:iin. Hyvässä lykyssä nämä kaksi eivät jää ekan kauden ainoiksi nimityksiksi. Konservatiivi korvataan konservatiivilla ja liberaali korvataan konservatiivilla. Tämä on mahdollista jos republikaanit pitävät enemmistön kongressin välivaaleissa. Konservatiivienemmistöinen SCOTUS on melko varmasti pro-rajavalvonta, pro-ase ja pro-mielipiteenilmaisuvapaus.

KKi kirjoitti...

Antaapa jenkkien setviä omat sähkönsä. Muistetaan nyt kuitenkin, että tänne juurooppaan kuuluu eniimäkseen sikäläisten vasemmistolipilaarien kohden äänekäs vikinä. En ole kovin monen Montanalaisen postinjakajan, enkä Virginialaisen varastomiehen mielipidettä mediassa nähnyt.

Tuohon Ykän dystopiaan palatakseni. Siinähän taustalla pyörii myöskin ilmiö yhteiskunnan jakautumisesta. Itseasiassa yhteiskuntamme taitaa alkaa olla jo jakautunut.
Olen pitemmän aikaa pannut asian merkille. Erityisesti mediassa.

Olen kuunnellut YLE-puheella erinomaisuuttaan toitottavaa toiseustoteemi Ali Jahangiria. Hänen hänen vieraidensa jutuista oikein huokuu halveksunta maaseutua ja ruummillista työtä tekeviä kohtaan. Vieraina pyörii kaikenlaisia juutuubistaroja sun muita etnisiä ja seksuaalisia vähemmistöjä.

Ja kovasti on hienoa kaikki perversiot. Valkoisen miehen ja naisen heterosuhde taas on niin kovin mennyttä maailmaa.

Tuntuu välillä, että pienimuotoinen oikea kriisi voisi tehdä yhteiskunnalle ihan hyvää. Palautus ikään kuin perusasioiden äärelle. Siihen mistä se eväs oikeastaan siihen nenän eteen ilmestyykään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys vieraalle ja KKi:lle & kiitos kommenteistanne.

vieras:

Viesti1: Joo, minun puolesta Kroatia saa voittaa. Tuleepahan sitten kerralla uusi maailmanmestari. Niitä kun ei jalkapallossa kovin usein tule.

Viesti2: Mulla on rajallinen aikamäärä asioihin joten amerikkalaisten asioihin tässä asiassa niin kuin sähköpostissasi laittamassa en ehdi kovin paljon paneutua. Tietysti jos jenkkien korkeimmassa oikeudessa on konservatiivienemmistö niin se vaikuttaa. Se, mitä KKi totesi on totta ja valtamediamme toistaa amerikkalaista vasemmistoliberaalia mediaa. Suurella hartaudella.

KKi: Kyllä tuo jako on koko ajan etenemässä. Yksi jakolinja muuten on se, että toisella puolella ovat ne infrastruktuuria pyörittävät ihmiset (joitten mukana ilman omaa syytään työttömät) ja toisella puolella infran elättämät utopistit. Jotka halveksivat porukkaa jota ilman ne eivät pysyisi edes hengissä.

Bwana kirjoitti...

Ja muistattehan sitten aina tuon "herstoryn" kohdatessanne kertoa, että sana 'historia' tulee kreikan kielen sanasta "tietää", ollen siten siis täysin sukupuoleton.

ihan tavallinen tyttö kirjoitti...

Pelottavaa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Bwanalle ja ihan tavalliselle tytölle & kiitos kommenteistanne.

Bwana: Joo, mutta feministit eivät takerru yksityiskohtiin. Ainakaan sellaisiin jotka eivät tue heidän joukkorääkymistään.

ihan tavallinen tyttö: Elämme pelottavia aikoja.

eki kirjoitti...

Huimaa, mutta nykytilanteen huomioon ottaen mahdollinen tulevaisuuden näkymä. Ei noihin pankkien sovelluksiin muuten ole juurikaan vaihtoehtoja, ja kun ne tiedot vuotaa....facebookin 107 miljardin dollarin parin päivän kurssilasku on pahvia. MIETTIKÄÄ MILJARDIA SUMMANA.... 1000 kertaa miljoona ja laskekaa korot päälle.. Hups. Jeesuksen perintö olis vieläkin aika iso. Ottaisin vastaan rahana ja maksaisin verot....