torstai 2. huhtikuuta 2020

LISÄÄ LIKSAA MIINUKSESTA


Postauksen uutinen on pari viikkoa vanha mutta yhtä kaikki ajankohtainen. Eli Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on vaatimassa jäsenilleen huomattavia palkankorotuksia. Kerrataanpa hieman vallitsevaa tilannetta:

- Suomeen on koronaviruksen myötä tulossa perkeleellinen lama. Velkakuplan päälle rakennetussa taloudessa se olisi jossain vaiheessa tullut joka tapauksessa mutta nyt korona toimii sytyttimenä.

- Lama tarkoittaa rautalangasta väännettynä sitä, että huomattava määrä yksityisiä yrityksiä menee pankrottiin.

- Vaikka asia saattaa olla reaalimaailman ulkopuolella eläville uusi ja yllättävä niin ne verorahat jotka elättävät julkista sektoria tulevat nimenomaan niiltä yksityisiltä yrityksiltä.

- Kun ei ole yrityksiä, ei ole kerättävää eikä siis myöskään jaettavaa rahaa. Joten ajatus julkisen sektorin palkankorotuksista tässä tilanteessa on jotain scifin ja preussilaisen vittuilun puolessa välissä olevaa.

Itse työskentelen julkisella sektorilla ja pitäisin pienenä ihmeenä jos palkat säilyvät edes ennallaan. Todennäköisesti niitä tullaan pienentämään jossain vaiheessa jotain parikymmentä pinnaa. Pienentämiseen ei olisi niin suurta tarvetta jos julkista sektoria alettaisiin siivoamaan hölynpölytyöntekijöistä. Mutta siihenhän hallituksemme ei rupea.


Menossa olevan koronavirusepidemian myötä on monikin tuumaillut että ehkäpä tämän kriisin myötä palataan hieman järkevämpään menoon. No, kriisi ei hallituksellemme selvästikään ole tarpeeksi suuri, sillä se on hakemassa EU:lta 13 miljoonaa euroa Välimeren ”pakolaisten” vastaanottamiseksi. Tuo 13 miljoonaa siis menee pelkkiin vastaanottokuluihin ja varsinainen elättäminen onkin sitten, niin, kenenkähän vastuulla se mahtaa ollakaan?

Kunhan tämä meneillään oleva kriisi on ohi niin hallitus lyökin vastaanottovaihteen kakkoselle. Sen prioriteetit ovat selvät ja tavallinen suomalainen tallailija ei kuulu niihin. Muuta kuin maksajan roolissa. Joita nettomaksajia on pian huomattavasti entistä vähemmän.

39 kommenttia:

Juha Kivela kirjoitti...

Jep! Tärkeä postaus. Voi olla, että kakkosvaihteen kautta kiihdytetään turbovaihteelle..

https://yle.fi/uutiset/3-11288640

Kuten edellisessä blogissa tuli Huru-ukonkin kanssa keskusteltua lyhyesti, niin elämme Suomessa todella suuria vaaran aikoja. Nyt kun kunnissa ja kaupungeissa on siirrytty demokratiasta totalitarismiin, niin ei olisi ihmekään, jos viranomaiset päättäisivät jo piankin pyrkiä lähentymään tuota kokoomuksen tavoittelemaa noin 62 000 000 pakolaista, kuten kokoomuslaiset ex-sisäministerit Orpo, Risikko ja GCM-Mykkänen (YK) asian pohjustivat.

Kokoomuslaiset pohjustivat myös useiden kuntien ja kaupunkilaisten veroäyrien nykyiset korotukset kuluvalle vuodelle, joita hyvinkin todennäköisesti tullaan korottomaan, vaikka se kurjistaisi KANTASUOMALAISEN elämää entisestään. Maahantuotetuille ja vastaaville pyritään kaikki mahdollinen POSITIIVINEN DISKRIMINOINTI sallimaan, kuten juuri opetusministeri Li Andersson (vasemmisto) totesi. Kaikki menee kantasuomalaisen oikeuksien edelle, jos kyseessä on maahantuotetut tai vastaavat.

On erittäin valitettava asia, että Suomi on siirtynyt totalitarismiin ja lopettanut oikeusvaltio- ja laillisuusperiaatteen.

Anonyymi kirjoitti...

Hoitakoon nyt sössijäporukka pandemian ajan, olisihan se vielä suurempi kaaos, jos hallitus nyt kaatuisi. MUTTA pandemian jälkeen kyllä pitää saada jo osaavampaa porukkaa johtamaan Suomea. Talouskurimus tulee olemaan kamala, joten ei ole varaa noiden kokemattomien ja ilmeisesti vielä kokemattomampien avustajien ja muiden takatuuppareiden antaa sotkea taloutta vielä pahempaan jamaan. Ohisalo jo yksin tekee niin saakelisti hallaa tälle maalle, ihmisten moraalille ja ennen kaikkea työmoraalille. Ketä kiinnostaa tehdä töitä, jos 10% tuloista menee muun maalaisten rahan perässäjuoksijoiden hyväksi.

Pitäisi perata tarkalla suurennuslasilla koko valtionhallinnon tulot ja menot, MIHIN ne oikeast menevät, minne piilotettu turhia menoja, koota yhteen kaikenmaailman pilipaliavustukset maasalorvijoiden terpsikerhoille, sun muut. Kun raha on pilkottu sinne tänne tileille, ei heti näekään miten mahtava summa tulee muiden maiden eläteistä.

Puhumattakaan niistä jo hävitetyistä taudeista, tuberkuloosi, tuhkarokko, ym. jotka nämä elätit tuovat tullessaan, saatikka järkyttävä rikollisuus, Suomen vankilat ovat täynnä ulkomaalaisia. Kaikki maksaa ja minäkään en tuota Suomeen, ihan vaan kun verotus on pilvissä ja kun täällä kohdellaan suomalaisia kuin saastaa, varsinkin yksinyrittäjiä.

Arvatkaapa kuinka monella opiskelijalla on yritys oman elannon tueksi? Niinpä ja saavatko opiskelijat nyt valtiolta koronatukeaa hakea sen 2.000 €? No eivätpä saa, koska ovat päätoimisia opiskelijoita. Entäpä sellainen hidas opiskelija, sairauden tai muun takia, kun opintotuet ovat poikki? No saa sentään hakea toimeentulotukea.

Anonyymi kirjoitti...

Luulen että 80-luvulla ja jälkeen syntyneet ei edes tajua kuinka paha lama on tulossa. Aika iso osa päättäjistä on just noita. "vanhanliiton ihmiset" tietää ja ymmärtää mitä 90-luvulla tapahtui. Itse leikin vielä pyssypelejä tuohon aikaan, joten ei ole hajuakaan siitä katastrofista, muuta kuin mitä jostain lukenut. Ja tuo 13 miljoonaa sai verenpaineet tappiin. Toivottovasti tuosta esitetään erittäin tiukkoja kysymyksiä. T. Oloneuvos

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juha Kivelälle, Anolle ja Oloneuvokselle & kiitos kommenteistanne.

Juha: Turbovaihde on epäilemättä tulossa eikä unohdeta sitä että ei hallituksemme ole unohtanut sitä ilmastohysteriaansa minnekään. Korona vain vähän viivästyttää sitä.

Ano: Olet kommentissasi täysin oikeassa mutta valitettavasti tämä kyseinen hallitus pysyy vallassa vuoteen 2023 saakka. Se, kuinka paljon se saa romutetuksi jää nähtäväksi.

Oloneuvos: Olet oikeassa. Itse olen niitä vanhan liiton heppuja ja muistan Suuren Laman oikein hyvin. Jos sanoisi hieman runollisesti niin silloin Suomen sielu särkyi ja särkyi pysyvästi. Silloin sadat tuhannet työttömät olivat vielä hätätila. Nyt ne ovat vain tilastoluku.

Kumitonttu kirjoitti...

Vanha kunnon Maggie Thatcher totesi aikoinaan että sosialismi on siitä huono että ennemmin tai myöhemmin toisten rahat loppuu.

Kyllä tästä sellainen hulabaloo syntyy että ihmiset eivät oikein hahmota pudotuksen syvyyttä.

Karmea tilanne on se, että kun yrittäjä tekee varikon, hän luultavasti jää velkaa verottajalle. Verottajan nykyinen käytäntö on, että se ei anna sille velkaa jääneen yrittäjän rekisteröityä alv- tai ennakkoperintärekisteriin, joihin kuuluminen on Suomessa elinehto.

Eli konkurssin tehnyt yrittäjä ei Suomessa pääse jatkamaan ja aloittamaan uudelleen alusta. Kaipa ne sitten Viroon siirtyvät tai harmaaseen talouteen, mutta ei kumminkaan Suomeen veroa maksamaan.

Huulipunakaarti vetää niin armottomalla voimalla nyt kulakkeja pataan että Edward Gylling nauraa helvetissä partaansa. Punalyhtyä ei tällä kertaa vaivauduttu nostamaan Hakaniemessä vaan vallankumous tehtiin eduskunnassa.

Kansalaisten perustuslailliset oikeudet jyrättiin hätätila julistamalla. Nyt haluat pitää hallituksen vastaisen mielenosoituksen, se ei ole mahdollista. Maajussit eivät pääse Senaatintorille protestoimaan kun Uudenmaan raja on armeijan sulkema.

En olis ikinä kuvitellut näkeväni tätä päivää. Ja Persut vielä mukana tuhoamassa kansantalouden perustukset. Kokoomuksen nyt ymmärrän mutta Halla-ahon valinta en.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kumis. Olen keskenäni jo pitkään ihmetellyt että kuinka Suomessa kukaan enää viitsii ryhtyä yrittäjäksi. Se on tehty helvetin hankalaksi, helvetin kalliiksi ja touhu on niin kuin totesit eli one strike and you´re out. Forever. Elämä kuitti. Veikkaan että tulevan laman myötä tulee samanlainen pienyrittäjien itsemurha-aalto kuin 1990-luvun aikana. Se ruumissaldo on todennäköisesti suurempi kuin Suomessa koronaan kuolleet.

Persujen kohdalla mietin että kyse oli pakon sanelemasta taktikoinnista. Sulkutoimet olisivat tulleet joka tapauksessa ja jos persut olisivat panneet hanttiin niin valtamedia olisi tehnyt niistä syntipukkeja ihmisten kuolemiin. Usko huviksesi, kyllä valtamedialla sellainen onnistuu.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Voin vähän avata omia kokemuksia 90-luvun alun tilanteesta eräässä yrityksessä, joka aiheutui pääministeri Harri Holkerin omien sanojensa mukaan, suomen talouden tervehdyttämisestä! Oltiin juuri siinä välissä, jossa asiakkaat oli edessä ja taustatuki (yritysjohto) takana. Asiakkaat veti tilauksensa jäihin ja sen seurauksena yritysjohto lopetti kokonaisia toimialoja. Pahimmillaan näille toimialoille järjestettiin 'koiratappeluja' - sanottiin, vain toiset teistä jää, päättäkää itse, kummat!! Tämän seurauksena stressi oli niin voimakas, että painokin putosi kahdeksan kiloa, vaikka söin normaalisti. Lisäksi menetin pariksi viikoksi puhekyvyn - ei ollut aivoverenvuotoa. Työpaikka meni monelta alta. Keskijohto joutui toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet, ei käynyt kateeksi. Sen huomasin, että nämä keskittyivät kuitenkin vain 'helpompiin' tapauksiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kalevi. Sen 1990-luvun Suuren Laman likapyykki on vieläkin pesemättä. Ja taitaa jäädä pesemättä sillä uutta likapyykkiä on taatusti tulossa.

QroquiusKad kirjoitti...

Olisihan tuo pitänyt käsittää, ettei euroeliitti kerta kaikkiaan jaksaisi odottaa pandemian parantumista:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006461681.html

Ei muuta kuin rajat auki kaikille paitsi kantaeurooppalaisille ja sanktioita eurooppalaisia arvoja sekä kansallista turvallisuuttaan ylläpitäville:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006461848.html

ja kukapa muukaan olisi täysilä peesaamasssa ellei kelpo Kykypuolueemme:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006462073.html

Tulisi nyt asteroidi ja tekisi selvää kerralla, että tänne voisi joskus miljardin vuoden kuluttua kehittyä älyllinen elämä, kun edellinen näyttää sen älynsä jonnekin hukanneen totaalisesti:

https://www.youtube.com/watch?v=bU1QPtOZQZU

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Unkari, niin kuin Itä-Euroopan maat yleensäkin ovat toimineet kansalaistensa hyväksi. Nimenomaan unkarilaisten hyväksi. Ja sitähän ei utopistinen EU siedä. Tuon asteroidipätkän olen nähnyt itsekin ja en ole varma että selviäiskö mokomasta mällistä edes skorpionit.

KKi kirjoitti...

Näinhän se menee. Arvopohjalliset eivät usko arvon katoavan. Vaan se luottamusarvo jolla Suomi edelleen sitä velkarahaa saa pohjaa aika pian kun maksykyvyttömyys yllättää. No ei yllätä. Ei aikanakaan mustasalkkuisia setiä jotka ovat Suomenniemen jo keskenää jakaneet.

Nännit kun eivät usko ennenkuin mustasalkkuiset IMF sedät tulevat tulevat kertomaan tyttöje tupperwarekestien olevan ohi ja on aika maksaa kipot.

Paskoja aikoja luvassa. Onnellisia me/he jotka voivat viitata sivistykselle kintaalla ja lähteä ongelle.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Olet Ykä aivan oikeassa! Kuinkahan moni 90-luvun laman uhreista tietää tämän?
https://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/1990-luvun-laman-uhrien-piina-loppuu-viimeinkin-tietoa-velkojen-vanhentumisesta-pitaa-jakaa/832926/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle ja Kalevi Nissilälle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Joka tapauksessa on selvää että niitä paskoja aikoja on luvassa. Ja harmi kun itseni täytyy vielä käydä töissä. Viittaisin mielelläni kaikelle kintaalla ja lähtisin ongelle jos se olisi mahdollista.

Kalevi: Tuota linkkiä kannattaa jakaa laajemminkin.

Anonyymi kirjoitti...

Neil Hardwick opetti ammoin teatterikoulussa huumoria, tärkeintä on ajoitus.

No, ainakin JHL:n ajoitus menee ihan nappiin. Nyt onkin aika korottaa julkisen puolen palkkoja ja rutkasti. Tulossa on YT:t joka helevetin kuntaan, suorittajia pihalle. Siis yli-ikäisiä, niitä joilla on joku idea miten hommat pitäisi hoitaa. Lomautuksiakin tarjolla kohtsiltään.

Hienoa, tulee kämppiä pakkohuutokauppoihin. Massimiehet kiittää. Ja kojamokin saa hankittua halpoja kämppiä, niillehän on kysyntää kun työvoimapulan paikkaajat ja yksintulleet pitää majoittaa.

Kunnantaloihinkinkin saadaan tilaa uusille apulaiskoordinaatiosuunnittelijoille ja syrjimättömyyssuunnittelijoille.

Itse olen yksityisessä, suuressa, firmassa mutta kas kummaa: puolet asiakkaista on julkishallinnon toimijoita. Nyt sitten asiakkailla menee hankintoja jäihin jo koronan takia, verotulojen menetys ja palkkakulujen lisäys leikkaa hankintoja. Osa jo tehdyistä investoinneista menee hukkaan tai jää ainakin vähälle käytölle. Lisäksi pätevin ja nokkelin porukka häipyy muualle, yksityiselle tai ulkomaille. Hurraa, etten pahemmin sano. Ja meiltä tietysti vähennetään uusia, juuri koulutetuiksi saatuja tyyppejä. Vanhat, kelkasta pudonneet, teflonpäälysteiset, joojoo-miehet jää harmikseni. Perkele.

Julkisen puolen työntekijätkin on varmaan innoissaan, sama työ vähemmällä väellä ja huonommalla palkalla motivoi ihan täysillä. Motivaatiota lisättäneen palkkaamalla uusia, osaamattomia, pomoja kyttäämään ja kellokalleilemaan. Pitää toki tehostaa työvoiman käyttöä.

Oikeasti: Mitä ihmettä JHL:n jehut on ajatelleet?

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Ehkäpä JHL:n jehut ovat ajatelleet elävänsä maailmassa jossa rahan voi jakaa ilman että sitä tarttee tienata. Niin kuin muuten meidän hallituksemmekin ajattelee.

Perttu Ahonen kirjoitti...

Nyt kannattaa olla tarkkana niiden julkisen sektorin rahavirtojen suhteen kun talous sukeltaa, ja kun aletaan elvyttämään.

Tarkkana täytyy olla myös sen suhteen millä ehdoilla, ja mille taholle valtio myöntää veronmaksajien varoja sitten kun elvytys alkaa ja myös mihin hankintoihin ja palveluihin kuntasektori kuntalaisten rahoja käyttää.

Pidän ilmeisenä, että jos/kun julkinen sektori alkaa vähentää työntekijöitä, tulee se koskemaan suorittavaa/kohtaavaa työntekijää.

Nyt on jo tullutkin esille vaatimuksia, että elvytysrahaa saisi jakaa vain sellaisille yrityksille, jotka ovat "ilmastovastuullisia", eli kaiketi käytännössä pystyisivät osoittamaan, että miten ne elvytysrahaa saadakseen aikovat pienentää hiilijalanjälkeä.
Kiteytettynä: "Ilmastovastuullisten" toive on, että yrityksiä kiristetään ilmastotekoihin vastineeksi veronmaksajien kustantamalle elvytysrahalle.

Ja mitkä olivatkaan Suomen ilmastotavoitteet ja mitä niiden saavuttamiseksi ollaan punavihreän hallituksen taholta valmiita tekemään? Käytetäänkö Covid-19-tautia ja sen seurannaisvaikutuksia keinona saavuttaa poliittisia tavoitteita, kuten jo nyt "ilmastovastuulliset" silmät kiiluen unelmoivat?
Olinkin hieman ihmetellyt kun julkisuudessa "ilmastovastuulliset" ihmiset ovat olleet suorastaan innoissaan tästä Covid-19-taudista ja sen antamista mahdollisuuksista.
Toiselle katastrofi - toiselle unelma ja mikä pahinta, se jolle tämä on katastrofi elättää sen, jolle tämä on unelma. Mutta kuten vasemmistolainen ministeri loihe lausumaan: "Tämä ei ole nyt(kään) rahasta kiinni" ja epäilemättä tarkoitti sitä, jolle tämä Covid-19-epidemia on ilmastotavoitteellinen unelma ja mahdollisuus.



Hulluus on valloillaan kirjoitti...

Suomi on matkalla suurkatastrofiin ja parrasvaloissa porskuttavat sen kiihdyttäjät.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Kaikkihan muistavat, että Martti Ahtisaari oli aikoinaan selvittämässä tummien riidat Namibiassa. Namibiassa on koronaviruksen sairastuttamia 14, ei yhtään kuollutta toistaiseksi, eli tartunnat vasta rullaavat nousukiitoaan varten. Mutta siellä tehdään jo hillitseviä toimia, toki vielä vajavaisin (?) resurssein.
https://www.namibian.com.na/

Ja oleellistahan on, että heillä on heittää peliin varaministeri, joka kelpaisi Voguen kanteen siihen alle keski-ikäisten osioon:

https://allafrica.com/stories/202003241021.html

Eihän tämä kommentti suoranaisesti blogin sanomaan liity, mutta ehkä edes vähän silmälle iloa tarjosi.

KKi kirjoitti...

"
Ja harmi kun itseni täytyy vielä käydä töissä. Viittaisin mielelläni kaikelle kintaalla ja lähtisin ongelle jos se olisi mahdollista.
"

Jaa'a luulenpa, että on aika onnellinen tässä lähitulevaisuudessa jos on niitä töitä. Oikein semmoisia joista maksetaan.

Itse lähinnä ongelle lähdöllä ajoin takaa sitä, että maailma ei kaadu vaikka työpaikka menisikin.

keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Nythän on loistava aika laittaa kaikki valtion piikkiin. Ainakin Hesarin mielestä. Onhan meillä varaa.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006461882.html

Kalevi Nissila kirjoitti...

Vielä jatkoa 90-luvun laman kokemuksiin... Kaikkein pahin tällaisessa tilanteessa työpaikoilla on havaita, että vihollinen on omassa keskuudessa (ns.viides kolonna)! Sodassa on selkeästi oma porukka, joka toimii ketään ei jätetä periaatteella. Työpaikoilla osa lähtee muualle, osa vetäytyy poteroihinsa ja osa 'syöjät' varmistelee omia asemiaan. Siinä on yksittäinen työntekijä aika yksin, harvoin apua saa. Parhain keino yrittää säilyttää oman ja porukan työpaikat on, että vahinko työnantajalle on suurempi erottamisesta, kuin sen säilyttämisestä (menettää asiakkaita). Tietenkin tämä koskee vain sellaisia yrityksiä, jotka eivät ole konkurssin partaalla ja kyse on sopeuttamisesta. Valta on sillä, joka voi saada eniten vahinkoa aikaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän hoitsuille ja sen kylkiäisenä muulle kuntaväelle kuuluu 3,3+1,8 %:n palkankorotukset. Onhan sairaaloissa peräti 160 koronapotilasta, joista jotkut ovat olleet niissä jo monta viikkoa.

Tosin valtion palkolliset tyytyivät 3,3 prosenttiin. Poliiseilla, rajavartijoilla ja armeijan kapiaisillahan on lokoisat olot vahtia lauhassa kevätsäässä Uudenmaan rajoa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä meillä suomessa on homma hanskassa.

Juttelin juuri yhden yrittäjän kanssa, yrityksensä tuottaa lääketietellisiä suojaimia ja hoitotarvikkeita. Menetti pari isoa asiakasta vuodenvaihteessa. Kilpailutus, tiijättehän. Kiinasta tule halvempaa. Hinta alle raaka-ainekustannuksen, tekijöinä alaikäisiä, alipalkattuja, hikipajan työntekijöitä. Laatukaan ei vasta kotimaista mutta: Hei, halvalla lähti.

Nyt sitten ovea raapii ko. osto-organisaatioiden hemmot, tarvittaisiin eiliseksi paljon ja tällekin päivälle lisää. Hienoa. Linjasto ehdittiin ajaa alas ja tekijöitä lomauttaa ja osa irtisanoa.

Joopahan joo.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Perttu Ahonen, Hulluus on valloillaan, Veijo Hoikka, KKi, keski-ikäinen pikkupoika, Kalevi Nissilä, Ano ja Pyssymies & kiitos kommenteistanne.

Perttu: Nuo olivat hyviä huomioita ja pelkäänpä että ennustuksesi voivat toteutua.

Hulluus on valloillaan: Valitettavasti näin on.

Veijo: Afrikassahan testausmahdollisuudet ovat aika rajalliset joten tosiasiallista tartuntamäärää ei tiedä. Mutta joo, ihan simpsakan näköinen ministeri.

KKi: Vakituinen työpaikka on pääomaa jo nyt ja puolen vuoden päästä vielä enemmän. Työntekohan ei sinänsä irveästi innosta mutta työpalkka kylläkin.

keski-ikäinen pikkupoika: Hjuu. Jos ostava yleisö ei ole kiinnostunut ns. taiteilijan teoksista niin ehkä taiteilijan kannattaa harkita muuta uraa. Jos apurahataiteen tukeminen loppuu niin siinä ei suomalaisuuden kuolematon sielu mene millään muotoa rikki.

Kalevi: Kahdenlaisia kokemuksia. Joskus on huomattu sitä talvisodan henkeä. Ja ikävän usein sitä että ihminen on todellakin ihmiselle susi.

Ano: Kun joku vaan maksaisi ne.

Pyssymies: Nää on niitä globalisaation ”iloja”.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Sama meno näyttää näissä hankinnoissa vieläkin jatkuvan, kuten pyssymies kertoi. Hankintoihin pitäisi vaikuttaa muutkin kriteerit kuin hinta! Mitään ei ole opittu.

Anonyymi kirjoitti...

Kilpailutuksia ei vieläkään osata. Olen ollut aikoinani julkisella puolella mukana kilpailuttamassa ITC-hankintoja ja tiedän, että osaava tarjouspyynnön tekijä saa just minkä hyvänsä haluamansa toimittajan voittajaksi tai häviäjäksi*.

Tarjouspyyntöön pitää kirjata kriteerit, laatu, referenssit, toimitusehdot, toimitusnopeus, toimitusvarmuus, sanktiot, ihan mikä vaan kriteeri. Eikä ole pakko tyytyä vain yhteen toimittajaan. Jos valitaan useampi toimittaja, voidaan sitten valita laatua, hintaa tai vaikka toimitusnopeutta ihan tarpeen mukaan sopimuskauden aikana.

*Toimittaja N toimitti aiemmin nopeasti ja täsmällisesti juuri tismalleen tilattua hyvin toimivaa tuotetta, vastasi reklamatioihin nopeasti ja asiallisesti. Toimittaja M toimitti nopeasti ja täsmällisesti hieman vähemmän hyvää tuotetta kuin N, muutoin samalla lailla. Toimittaja P toimitti miten sattui, mitä sattui ja puhui paskaa kun kyseltiin toimituksista. Tarjouspyyntö laadittiin niin, että P putosi pois. Toimittajat N ja M - lisänä X jatkoivat, näiltä sitten valittiin sopivin tuote, tilanteen mukaan.

Pitää vaan olla tajuissaan tarjouspyyntöä tehdessä.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalevi Nissilälle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Kalevi: Kyllä. Ja yksi asia joka tulisi aina muistaa on huoltovarmuus. Kas kun ne laivat ei välttämättä aina tulekaan satamaan tuomaan Kiinassa kasattuja komponentteja. Tai ihan puhdasta ruokaakaan.

Pyssymies: Minä olen siinä käsityksessä että kun julkinen sektori kilpailuttaa esim. asiaa X niin ne, jotka päättävät keneltä asia X ostetaan eivät itse välttämättä tiedä kyseisestä asia X:stä yhtään mitään.

QroquiusKad kirjoitti...

Ihminen on ihmiselle susi, sanotaan. Mutta sudethan ovat pariuskollisia, tehokkaan yhteisöllisiä laumaeläimiä, joiden monista piirteistä voisimme ottaa oppia.
Me ihmiset kun olemme jo lähtökohtaisestikin toisiaan riekaleiksi repiviä tappaja-apinoita.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Sehän on vain sanonta. Ihminen on paljon pahempi. Se on, no, ihminen. Ehkä ainoa otus joka kykenee kierouteen ja sadismiin.

KKi kirjoitti...

"
Työntekohan ei sinänsä irveästi innosta mutta työpalkka kylläkin.
"

Tämä mitä suurimmassa määrin yleensä totta.

Ohvitopikkia hiukan. Vaan aina kun kitistään kuinka ihmiset haluaa töitä, kyseessä on paskapuhe.

Ei ihmiset töitä halua vaan toimeentuloa. Työ on väline toimeentulon saavuttamiseen. Asia jota tyypllisimmillään kokkareet ei oikein ymmärrä.

Siksi ihmettelevät miksi vaikka Kustia ei halua polkea postia perille tonnilla kuussa. Vaikka Tosi Tärkeä Duuni™.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, KKi. Olet oikeassa. Jatkossa vaan automaation myötä työpaikat muuttuvat entistä enemmän uhanalaiseksi luonnonvaraksi.

Anonyymi kirjoitti...

Perttu Ahonen kirjoitti:
"Olinkin hieman ihmetellyt kun julkisuudessa "ilmastovastuulliset" ihmiset ovat olleet suorastaan innoissaan tästä Covid-19-taudista ja sen antamista mahdollisuuksista."

Itse asiassa ne toimet, joihin koronaviruksen leviämisen torjumiseksi on jo ryhdytty, ovat sivuvaikutuksenaan jonkin verran vähentäneet energian kulutustakin ja sen mukaisesti myös hiilidioksidipäästöjä. Tiedä sitten, onko tämä ollut päättäjillä mielessäkin, mutta niin voi kuitenkin olettaa tapahtuneen, tarkoituksella tai ikään kuin vahingossa. Tosin niiden vaikutus jää lyhytaikaiseksi, elleivät ihmisten tottumukset muutu pysyvästikin. (Ja kuten jotkut täällä epäilemättä tulevat huomauttamaan, vaikutus on ainakin pitkällä aikavälillä paljon pienempi kuin jos kehitysmaiden väestönkasvu pysähtyisi. Mutta ei kuitenkaan tasan nolla. Onhan samantapaisia määräyksiä annettu jokseenkin kaikissa Euroopan maissa, ei ainoastaan Suomessa.)
Ensinnäkin moni on siirtynyt etätyöhön, jolloin liikenne ja sen päästöt ovat vähentyneet. Ja kun ruuhkia ei juuri ole, nekään autot, jotka yhä kulkevat, eivät joudu siinä määrin kuin tavallisesti seisomaan ruuhkissa moottori tyhjäkäynnillä. Ja moni vapaa-ajan matkakin jää tekemättä ja päästöt vähenevät sen mukaisesti, kun niin monet paikat ovat kiinni. Ja kun maiden rajatkin on suljettu, paljon energiaa kuluttava lentoliikennekin on vähentynyt.
Suljettuina ovat muun muassa uimahallit. Niinpä säästyy tänä aikana sekin energia, joka muutoin kuluisi niissä allasveden ja myös saunojen lämmittämiseen.

Määräykset ovat kuitenkin olleet sen verran rajuja, että vaikka niillä on tämä hyvä puolensakin, on silti muista syistä aihetta toivoa, että ne kumotaan mahdollisimman pian epidemian hellittäessä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Sinänsä Suomi on ympäristöasioissaan muutenkin esimerkillinen ja luonnonvarojen nettotuottaja. Mutta on joo selvää että mitä pitempään nämä määräykset ovat voimassa sen pahemmin taloutemme tulee kyykkäämään.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tuo Unkarissa säädetty poikkeuslaki, joka valtuuttaa hallituksen antamaan lakeja parlamentista riippumatta, on sinänsä varsin arveluttava, vaikka voikin olla tässä tilanteessa hyvin perusteltu. Varsinkin kun ei ole edes säädetty määräaikaa, jonka se on voimassa.
Riippuu tietysti siitä, miten hallitus sitä käyttää. Toivottavasti sitä käytetään tilanteen edellyttämällä tavalla kansan parhaaksi. Mutta väärin käytettynä siitä voi seurata vaikka mitä.
Jo ajatuksenakin sellainen poikkeuslaki tuo helposti mieleen erään toisessa maassa (arvatkaa missä) 87 vuotta sitten säädetyn "valtalain", joka niin ikään valtuutti maan silloisen hallituksen säätämään lakeja parlamentista riippumatta. Se säädettiin aluksi neljän vuoden määräajaksi, mutta kun hallitus sen lain nojalla muutti vaalilakejakin ja kielsi muiden puolueiden toiminnan, sillä tavoin se sai varmistetuksi, että valtalain voimassaoloa jatkettiin kaksi kertaa määräajaksi ja lopulta vielä määräämättömäksi ajaksi. Ja sillä kertaa seuraukset ainakin olivat katastrofaaliset.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Poikkeustilan voi Unkarissakin parlamentti lopettaa koska tahansa. Eikä Unkarikaan sitä loputtomiin halua jatkaa sillä sen talous kärsii poikkeustoimista siinä kuin muittenkin maiden.

Anonyymi kirjoitti...

Pari kommenttia

Jos tilaaja ei tiedä mitä tilattavalla tuotteella / palvelulla tehdään on organisaatiossa vika. Aika usein se vika on nykyään tahallinen, on tehty ulkoistamista odottava logistiikkalaitos. Asialla kokkarit, jotka tietävät kaiken hinnan mutteivät minkään arvoa. Voi tilaaja toki olla tyhmä, laiska tai demarikin.

Ihminen tarvitsee paitsi toimeentuloa myös mielekästä työtä. katsopas vaikka omakotialueen eläkeläisiä. Nyt ruukutetaan taimia kylvölaatikoista, kohta ruopsutetaan kasvimaita ja kukkapenkkejä. Haravoidaan nurmikoita ja käytäviä.

Voin suoraan tunnustaa: pidän työstäni. Minusta on hauska ratkoa arvoitusta "miten saan toimimaan ohjelman X koneesa, jonka käyttöjärjestelmä hylkii ko. ohjelmaa oletusarvoisesti. Tai mikä vikana ja miten korjataan toimimattomaksi herennyt ohjelma Y koneessa Z. Jotkut muut ratkoo sudokuja tai sanaristikoita, pelaa shakkia tai pokeria. Niille ei makseta, mulle maksetaan huvittelusta.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Yksi työssä viihtymisen kannalta olennainen asia on se, että työntekijällä on tarvittavat työkalut. Oli ne sitten koneita, ohjelmia tai valtuuksia. Jos ne otetaan pois ja vaaditaan edelleen samaa tulosta niin se vie motivaation kerralla pakkasen puolelle.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Peesaan edellisiä kommentoijia
Tyypillistä lievää psykopatiaa poteva on johto, joka tekee jatkuvia organisaatio muutoksia peittääkseen aikaisemmat virheensä ja syyttää työntekijöitä muutosvastarinnasta. Perustelee muutoksia tehokkuusvaatimuksilla, pitää olla tehokas ja tuottava. Myös sarjamurhaaja voi olla tehokas ja tuottava! Pyssymies perusteli hyvin, miksi minäkin siedin takanani olevaa johtoa. Ykä sanoi hyvin, johdon pitää luoda edellykykset työn hyvään suorittamiseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kalevi. Totta puhut ja oikeastaan ainoa asia missä tuollainen johto on hyvä on se, että se osaa selittää ympyrän neliöksi ts. etsiä syyllisiä omiin virheisiinsä.