torstai 6. elokuuta 2020

ONTROSENVAARA - TAHKOKOSKI


Eli eräs vähemmän tunnettu taistelu

Kesällä 1944 käytiin suuria torjuntataisteluja joissa vihollisen eteneminen onnistuttiin lopulta pysäyttämään ja estämään maan miehitys. Kaikki muistavat nimet Tali-Ihantala, Viipurinlahti, Vuosalmi, Nietjärvi ja lopulta Ilomantsi jossa taistelu päättyi suomalaisten voittoon 13.8. 1944. Se mielletään jatkosodan viimeiseksi suureksi taisteluksi mutta vielä pidempään aseet puhuivat urakalla Rukajärvellä jossa käytiin 2. – 16.8. 1944 Ontrosenvaaran – Tahkokosken taistelu.

Rukajärven suuntahan oli korpisotaa karuimmillaan. Varsinaisia asemia ei ollut paljoa vaan puolustus pohjautui pitkälti kenttävartioihin ja niitten välillä liikkuviin varmistuspartioihin. Elokuussa 1944 vihollisen 27. divisioona hyökkäsi eversti Korsunovin johdolla suomalaisen 14. divisioonan kimppuun pyrkien saarrostamaan suomalaisten joukot. Vihollisen kokeneet ja hyvin aseistetut joukot olivat rakentaneet tien Tsirkka-Kemijoelle ja aloittivat saarrostushyökkäyksen suomalaisia joukkoja vastaan kahden rykmentin voimin:



Vihollinen onnistui valtaamaan sillanpääaseman Tahkokosken eteläpuolella ja etenemään siitä Ontrosenvaaraan. Suomalaiset heittivät vihollista vastaan Osasto Murolen jossa oli kahdeksan komppaniaa ja kaksi patteria. Vihollinen ei onnistunut tuhoamaan suomalaisia joukkoja mutta suomalaisetkaan eivät onnistuneet ajamaan sitä sillanpäästä Tahkokosken eteläpuolelta.

Eräs suomalaisten onnistunut yksityiskohta oli Ontrosenvaaraan siirretty radioryhmä, joka häiritsi neuvostojoukkojen radioliikennettä esimerkiksi juuri Ontrosenvaaran taistelun aikana. Tällä saattoi olla erittäin tärkeä merkitys ratkaisuvaiheissa, koska radiot olivat silloin ainoat hyökkääjän johtamisvälineet ainakin tulenjohdon osalta ja toimivia puhelinyhteyksiä ei todennäköisesti ollut lähelle Ontrosenvaaraa edenneiden pataljoonien välillä.


Erityisen kovilla taisteluissa olivat tietyt saarretut kenttävartiot. Kovimmilla oli Tahkokoskella sijainnut kenttävartio Asko:

Kenttävartio Askon osuudesta Tahkokosken taistelussa kertoo sotahistorioitsija, rajakapteeni Tauno Oksanen esitelmässään:

"Pahin tilanne muodostui Tahkokosken yläpuolella sijainneelle kenttävartio ”Askolle”. Se joutui ensimmäisenä aamuyöllä 2.8.1944 kello kahden aikaan neuvostojoukkojen hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäys liittyi vihollisen 27. Divisioonan saarrostusoperaatioon. ”Asko” tuli vallata ja tuhota ennen hyökkäyskärjen Tsirkka-Kemijoen ylitystä. Hyökkääjä ei varmasti uskonut, että tuo kenttävartio taisteli sisukkaasti kaksi ja puoli vuorokautta ennen kuin suomalaiset joukot sen vapauttivat 4.8. kello 16.10. ”Asko” sitoi lähes pataljoonan vahvuiset vihollisen joukot taistelullaan ja aiheutti niille suuret tappiot. Harvoin on tullut esille, miten kenttävartion sisukas taistelu auttoi ja antoi aikaa suomalaisten vastahyökkäystä varten.

”Askon” miehityksenä oli vahvennettu joukkue luutnantti Mäkikuutin johdolla. Tukiaseena oli normaalien jalkaväkiaseiden lisäksi yksi 81. mm:n kranaatinheitin. Tukikohta oli hyvin varustettu ja linnoitettu ja sen puolustajat eivät antaneet periksi, vaikka ryssät pääsivät välillä jopa korsun katolle saakka. Kapteeni Perttulin johtaman 3./RajaJP 6:n vapauttaessa kenttävartion saarroksista, oli tukikohdassa seitsemän haavoittunutta puolustajaa korsussa lääkintämiehen sitomina. Heidän kohdallaan alkoi ankara taival: Purilailla tai paareilla KV ”Väinöön”, siitä hevoskärryillä Lietmajärvelle ja Kiimasjärven tien varteen. Siitä oli autokuljetus Tiiksan kenttäsairaalaan"


Taistelussa 14. divisioona onnistui kuitenkin pysäyttämään vihollisen etenemisen ja joukot jäivät niihin asemiin mihin ne olivat vuonna 1941 edenneet. Tässä vain pieni muistutus eräästä taistelusta joka on jäänyt tunnetumpien taisteluiden varjoon. Rukajärven miehet sitten aselevon tultua perääntyivät järjestyksessä Suomen puolelle ja alkoivat työllään rakentaa Suomea ennen näkemättömän hyvään kuntoon.

Kunniaa veteraaneille. Heitä ei ole enää paljoa jäljellä.

20 kommenttia:

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Ilomantsin taisteluista koska aseleponeuvottelut olivat taustalla niin kovin juhlavia kiitoksia ei voitu joukoille jakaa. Ratkaisu oli peri suomalainen, saivat ainoat ylimääräiset annosviinat mitä suurhyökkäyksen alettua jaettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Niin he rakensivat hyvinvoivan Suomen, vaikka heitä ei paljoa ollut. Nyt siitä Suomesta ei ole paljoa jäljellä. Perkele!!
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Pate: Korpikenraali Raappanahan johti juuri Rukajärvellä ollutta 14. divisioonaa ja hänet komennettiin kesällä 1944 Ilomantsiin johtamaan taistelua. Raappanallehan ehdotettiin Ilomantsin voitosta toista Mannerheim-ristiä mutta ei myönnetty juuri noista syistä.

Huru-ukko: jep. Suomen deletointi on mennyt pitkälle ja vauhti vain kiihtyy.

Anonyymi kirjoitti...

Oliko JR 10 olemassa vielä 1944? Kartassa se näkyy.

Pate kirjoitti...

Juu historiaa on tullut päntättyä ja kunnioitus noussut entisestään veteraaneja kohtaan. Isoisäni taisteli Karjalassa ja pahat oli ns traumat. Ei niistä paljon puhunut mutta kun puhui, oli se ollut kovaa touhua lievästi sanoen. Romaani puolelta Reino Lehväslaihon kaikki kirjat on tullut luettua. Hän osasi viedä lukijan sissien mukaan koville sotaretkille.

Anonyymi kirjoitti...

Terve Ykä,
Kommenttini vain ajatuksellisena vinkkinä, jos saat jutun juurta siitä!
Miehet joista viimeisessä jutussasi kirjoitit eivät taistelleet tälläisen Suomen tulevaisuuden puolesta!

Olen ymmärtänyt, että olet terveydenhuollon ammattilaisia, lisäksi kun sinulla tuo näppäimistö laulaa osuvia juttuja niin linkitän sinulle tuon Seuran jutun!
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/nain-thl-haivytti-uutisen-laajasta-ihmisoikeusloukkauksesta/
Viranomaistoiminta ei taida kestää päivän valoa ja siihen olisi hyvä saada kohdistettua edes pikkuriikkinen tarpeellista huomiota!

Väsyttää tämä Suomen henkinen tila, eikä oikein tahdo jaksaa vääntää vastaan, mutta periksi ei voi antaa!
Kiitos hyvistä jutuista ja tieto pläjäyksistä.

Lasten kaltoinkohtelu ja siinä vaikenemalla auttaminen on pahinta rikollisuutta!

Voi Aikoja Voi Tapoja

Pate kirjoitti...

Luin tuon seuran jutun. Kyllä. Uskomatonta kaksinaismoralismia. Eipä ole mitään kuulunut esim niistäkään. Kun suomalainen on tapettu joukolla, teurastaen paremman uskon nimissä nainen jne. Tai kun grooming ilmiön seurauksena tyttö tappoi itsensä (?).

QroquiusKad kirjoitti...

Ajastamme ja sen tavoista kertoo hyvin tämä uudin rinnastettuna bloggauksen aiheeseen:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006593609.html

Mitä JR 10:een tulee, everstiluutnantti Lauri Sotisaari komensi sitä sodan loppuun asti, joten kaipa se siis oli tuossakin vaiheessa olemassa, olettaakseni?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Unknown1:ille, Voi Ajoille Voi Tavoille, Unknown2:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Oli joo. Rukajärvellä aina aselepoon saakka. Tuossa on rykmentin sotapolku:

https://www.sotapolku.fi/sotapolut/jalkavkirykmentti-10/

Unknown1: Pianhan ne muistot elävät enää kirjoissa. Kertojien määrä on jo kovin vähäinen.

Voi Aikoja Voi Tapoja & Unknown2: Tottahan näitä on salattu ja salataan ettei vain paljastuisi se asia että haittamaahanmuutto on oikeasti haittamaahanmuuttoa. Me emme pysty parantamaan koko maailmaa mutta voi sentään pyrkiä siihen että tuo porukka palautetaan kotimaihinsa.

Qroquius Kad: Jotenkin veikkaan että huulipunahallituksemme pitää kyseistä vandalismia jonkunlaisena urotekona. Noin henk koht minua vituttaa nuo graffitintöhryt joka paikassa.

Pinlaareni kirjoitti...

Kiitos historiikistä. Oletko Ykä koskaan lukenut Ricardo Palmasta? Laitoin tarkoituksella espanjankielisen aliaksen. Taistelupaikoista olen käynyt lähimpänä Raatteen tietä, joilla seuduilla vannoin sotilasvalani.

Kiitos minultakin veteraaneille, ja ei kiitos vallassa riekkuville Suomea tuhoaville ämmille. Ulkomaita myöden uutisoidut satuhäät olivat kiva harhautus - leipää ja sirkushuveja.

Anonyymi kirjoitti...

Tuleva isäukkoni oli JR 10:ssä Rukajärven valtaukseen, mutta lähetettiin sen jälkeen 17-vuotiaana siviiliin (asemamieheksi "turvalliselle" Elisenvaaran risteysasemalle). Keväällä 1942 18-vuotiaana uudelleen armeijaan, jossa taisteli haavoittumiseensa saakka Er.Os.Sau:n riveissä Lapissa.

Anonyymi kirjoitti...

Areenassa on katsottavissa hyvä dokumentti osasto Kuhlmeystä,nimellä Tuntematon ratkaisija.Vaikuttivat ratkaisevasti Tali-Ihantalan rähinässä.Tästä ei muut valtamediat ole paljon hiiskuneet ja tulevaisuudessa ehkä vielä vähemmän.Aargh,hunneja kello 12:ssa.

Anonyymi kirjoitti...

— Tinahattu temmeltää —

Aiemmin mainittiin tyttölasten silpominen. On myös olemassa poikavauvojen silpomista jota harvoin mainitaan, tiedetyistä syistä.
Islannin Allting yritti säätää lakia sellaisen kieltämiseksi mutta eihän siitä tullut mitään.
Tässä eräs reaktio:


© 2019 Begin-Sadat Center for Strategic Studies
Bar-Ilan University
Iceland, Israel, and the Jews: A Largely Negative History
By Dr. Manfred Gerstenfeld July 10, 2018
https://besacenter.org/perspectives-papers/iceland-israel-jews/
[…]

For such a small country, Iceland has caused a great deal of international mischief this century. It made the international press in 2008 in a major way when it suffered a systematic banking breakdown. Bearing in mind the relative size of its economy, its financial collapse was the largest the world had ever seen.

[…]

Iceland’s attitude toward Jews, both recently and in the past, can be described as wretched. The latest indignity was a proposal this year to be the first country in Europe to ban circumcision. In addition to politicians, 400 doctors supported the bill.

[…]

Dr. Manfred Gerstenfeld­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ is a Senior Research Associate at the BESA Center and a former chairman of the Steering Committee of the Jerusalem Center for Public Affairs. He specializes in Israeli–Western European relations, anti-Semitism, and anti-Zionism, and is the author of The War of a Million Cuts.
BESA Center Perspectives Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pinlaarenille. Ano1:lle, Ano2:lle ja Tinahatulle & kiitos kommenteistanne.

Pinlaareni: En ole aikaisemmin kuullut Palmasta. Mulla on tullut matkan varrella kierrettyä kaikki meidän puolelle rajaa jääneet taistelupaikat. Satuhäistä voi todeta että huulipunahallituksen suurin liittolainen on hömppälehdistö.

Ano1: Suuri kunnia hänelle. Varsinkin osasto Sau joutui kohtaamaan hirveyksiä.

Ano2: Kiitos vinkistä.

Tinahattu: Sitä uskontoon pohjautuvaa pakkosilpomista en minäkään millään muotoa ymmärrä.

Anonyymi kirjoitti...

Näin maallikon on hieman vaikeaa asettautua asiaan, kun ei ole karttaa siitä sen ajan Suomesta, eli mihin tapahtumat sijjoittuvat sen aikaisella Suomen kartalla.
Huru-ukko
PS. Usein on sama puute muuten hyvissä kuvauksissa tapahtumista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Joo, näin helposti käy. Rukajärvihän on siis Itä-Karjalan puolella, noin Kajaanin korkeudella ehkä 150 kilsaa rajasta itään.

Pinlaareni kirjoitti...

Ricardo Palma, Suomalaiselta nimeltään Reino Hallamaa, oli yksi Suomen sotilastiedustelun (radiotiedustelu) merkittävimmistä kehittäjistä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pinlaareni. No nythän asia selvisi kerralla. En vaan tuntenut miehen espanjalaista aliasta. Suomalainen sodanaikainen radiotiedustelu ansaitsee kyllä oman suuren kunniamainintansa.

Juha R kirjoitti...

Onnittelut ja kiitokset myös täältä. Blogi on aamun ensimmäinen nettitsekkaus täälläkin. Ja kiitokset myös mainioille kommentoijille. Toivottavasti jaksat tätä jatkaa, auttaa nimittäin meikäläistä ja varmaan monta muutakin ihmistä jaksamaan elämää tässä intersektionaalisessa hulluudessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha R ja lämmin kiitos kannustuksesta.